- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Fujifilm X
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pool_
tag
Sziasztok!
A napokban én is beléptem a brazorosok táborába, leírom a tapasztalataimat hátha valakinek pont ez segít a döntésben.
Legtöbbet a hűtésről írnék, mert ezzel foglalkoztam a legtöbbet.
Egy Asrock E350M1 alaplapot raktam bele egy EPC3 házba.
A házon nagyon sokat vacilálátam, mert szépet szerettem volna és picit, normális áron.
Ez lett belőle, bár úgy vettem hogy az előlapot le fogom cserélni egy szálcsiszolt alu lemezre, mert az nem tetszett a képeken. De amikor kibontottam lemondtam róla, ugyanis sokkal jobban néz ki élőben mint a képeken.
Minden belefért, raktam bele még egy noti winyót, illetve egy ssd-t is.
Az SSD-nek persze nem volt kialakítva hely, de baloldalra a csatlakozók fölé beékeltem, pont oda való
A lap gyári ventije egyáltalán nem volt hangos, pedig féltem tőle az olvasottak alapján hogy az lesz, eléggé érzékeny vagyok az ilyen zajokra.
Azonban nem igazán hűtött ebbe a kicsi házba, a CPU hőmérséklete rendre 60 fölé emelkedett idle állapotban is, a GPU meg simán felment 70 fölé is. Szóval úgy döntöttem hogy lecserélem a ventit.
Először egy itthon talált Fractal Design silent 4 centis ventit raktam bele, ami már egész vállalhatóan hűtött (GPU nem ment 65 fölé), De valamiért hangosabb volt mint a gyári, pedig csak 3500RPM.
Vettem tehát helyette 3db ventit, hogy majd kipróbálhassam melyik a leghalkabb és a leghűsebb közülük:
Scythe Slip Stream 12cm 1200rpm
Coolink SWIF2-921 9cm 1500rpm
Coolink SWIF2-801 8cm 1500rpm
Mindhárom belefért, még a 12 centis is, pedig afölött a sarkára rálógott az SSD is egy kicsit.
A leghalkabb ezek közül a 8 cenis venti volt, a leghangosabb a 9 centis.
A legjobban a 9 centis hűtött, a legrosszabbul pedig a 12 centis.
Így maradtam a 8 centisnél, amivel idle állapotban a GPU 43-45 között mozog (az eredeti 70-75 volt)
A CPU 29-30 fok között alakul idle-ben, e-mellett pedig baromi halk.
Persze ehhez hozzá kell tenni hogy pasztát is cseréltem, pasztázás előtt ezzel a ventivel a GPU idle állapotban 48-50 körül mozgott, tehát ez is sokat számított.
Összességében meg vagyok vele elégedve, bár a gyári hűtést nagyon elcseszték szerintem. Persze lehet hogy egy nagyobb házban nem ennyire vészes a dolog, de azért idle-ben 73 fokos GPU nem hiszem hogy hosszútávon GPU maradt volna...
Most gondolkozom hogy visszább veszem a ventit kicsit, szerintetek mennyi az a hőfok ami nem árt még a GPU-nak hosszabb távon?
Illetve az lenne a legjobb ha szabályozná az alaplap, de sajnos nem igazán szabályoz ez semmit. Fullra járatja folyamatosan, pedig biosba autora van állítva.
Ennyi lett volna, remélem segít majd valakinek ez a kis szösszenet.
A maradék ventik eladóak ha érdekel valakit
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest