- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hővezető paszták
- Fujifilm X
- Steam Deck
- 3DMark (2013) eredmények
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
Új hozzászólás Aktív témák
-
GerykO
aktív tag
válasz
bozsozso #2098 üzenetére
Csak egy picit kellett volna visszatekerni, de ez a második, vagy már a harmadik alkalom, hogy belinkelték.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak, megy minden gond nélkül!
Ha kész vagy, élménybeszámolót kérünk ám! -
bozsozso
őstag
lehet buta kérdés vagy csak keveset olvastam utánna, de igaz, hogy brazos-on nem megy a linux-os xbmc?
-
GIJoe
addikt
Új ECS HTPC lapocska: ECS HDC-I
-
atesss
addikt
"Normál szerver" módban (torrentezés, mail, web szerver, stb., amihez a nagy adattár nem kell) 32-34W a terheléstől függően.
De akkor itt most be volt dugva a 7db 3,5" vinyó is, csak leterhelve nem volt ?
Vagy be van olyan állítva, hogy ilyenkor le is állnak a vinyók ?De a 7db vinyót terhelve az 59W nagyon jónak tűnik.
Ez alapján egy vinyó terhelve sem megy 4W fölé !
Hiába green, nekem még úgy is nagyon jónak tűnik ez !
Pontosan milyen típusok ezek ?Megpróbálom majd lemérni én is az 1,5TB green WD15EADS-emet, hogy mennyit vesz fel a DC oldalról a két ágon.
Várom a Brazos-os mérést is.
-
zotyesz66
őstag
Próbálta valaki ezt a platformot Vistával (Home Premium 64 bit)? Nekem sajnos ez adott, ezzel kellene kihoznom belőle amit lehet. Csak a 11.5-ös driver csomagot tudtam letölteni, ezért nem tudom, azzal van-e a gond; a Southbridge telepítésénél az USB filternél kék halált dob, nem is indul utána, DVD-ről javítani kell. Nem megy a hardveres gyorsítás a HD videóknál, killa sample katasztrófa, ez win7-nél és 11.4-nél gyönyörű volt VLC-vel és MPC-HC-vel is. Az alaplap: Asrock E350M1/USB3, Kingmax DDR3 1333.
-
vzozo
senior tag
Na, csak volt alkalmam kipróbálni a CPU-Z-t is. Ő a kakukktojás: a CPU-z szerint valóban van throttling, oda-vissza változik az órajel (800MHz a minimum, ahogy írtad), viszont bármi más szerint (AIDA64, HW Info, ASUS utility) a magok 1600-ön pörögnek. Fura.
Ha újra fizikailag a gép mellett leszek, akkor csekkolom a fogyasztási adatokat idle és terhelés alatt, végső soron amúgy is az számít...
-
peterk
senior tag
Egy jótanács: Az ext4 nagyon erősen journaloz, ezért pendrive-ra (flash médiára) nem igazán való. Az /etc/fstab-ba pedig a / után add meg a "noatime" paramétert, ami kikapcsolja az access time flagek folyamatos frissítését (különben minden fájl hozzáférés után - írás és olvasás is - frissítené). Valami ilyesmi legyen:
/dev/sda2 / ext4 errors=remount-ro,noatime 0 1Az ext4-et egyébként elvileg fel tudod mountolni ext3-ként is, szóval újra sem kell formázni a partíciót.
/dev/sda2 / ext3 errors=remount-ro,noatime 0 1 -
Empire
tag
válasz
zsolt501 #2085 üzenetére
Simán a telepítővel. 8 giga a pen, de sztem elég a 4 giga is, mivel 5,5 szabad.
Annyi trükk azért van benne, hogy két részre kellett szednem a bootolás miatt. Csináltam egy 90 megás partíciót, ennek beállítottam a felcsatolást /boot alá. Rendszer partíciót csak simán / -nek kell beállítani, az pedig a maradék hely (~7,9 giga). Swap partíciót nem csináltam. Összesen 2 giga ram van benne, ebből 512 a videó. A maradék 1,5 eddig elég volt mindenre.Ja amit kifelejtettem: partíció típusa ext4, de ugyanilyen jó lehet az ext3 is.
-
Empire
tag
Lehet hogy már volt, de belinkelném: [link]
Ez egy XBMC AMD-re elkészítve. Leszedtem, nekem nagyon bejött, nem volt gondja full hd-val sem. Ideális azoknak, akik nem akarnak config fájlokban turkálni. Pendrive-ra telepítettem, egészen gyors a boot, hangot részletesen lehet felületről állítani, így dobja ki optikán 5.1-ben.
Egy gondom volt csak, hogy HDMI-n van egy kb 3 centis fekete keretem, ezért átnyomtam analóg kimenetre, úgy nincs ilyen probléma, képminőségben meg nem látok különbséget.
Rövid ismerkedés után eljutottam oda, hogy rss olvasó, időjárás, albumok, filmek adatainak automatikus letöltése, Youtube kliens, trailerek megtekintése netről. Másra meg egyelőre nem használom, de felületen adható torrent kliens is pl.Ja ami még tetszik, hogy Android telóról megy a távirányító!
-
peterk
senior tag
Pár napja még nem tudtam válaszolni, de ma este lecseréltem a NAS-omban a 300W-os Delta tápomat egy ilyen paneltápra + brickre. A NAS ugyan nem Brazos, hanem Intel D525 alapú, de a fogyasztása 1-2W eltéréssel ugyanaz, így jó közelítést adhat. A NAS-omban 1db 2.5-ös noti vinyó van rendszervinyóként és 7 db (igen, nem elírás) 3.5-ös samsung green vinyók adattárként (1.5TB és 2TB-osak). Az alábbi fogyasztásokat mértem a konnektornál:
"Normál szerver" módban (torrentezés, mail, web szerver, stb., amihez a nagy adattár nem kell) 32-34W a terheléstől függően. "Médiaszerver" módban amikor az összes vinyó pörög és terhelve van, akkor pedig 59W. Ezek az adatok 13W ill. 11W-al jobbak, mint amit a 300W-os (elvileg 80+-os) delta tápommal mértem.
A szerverben egyébként van 1db 8cm-es és 2db 14cm-es ultra halk ház venti is, amik egyenként 3W-ot esznek. Egy kis konfigban nyilván elég 1db venti is, így 6W még nyugodtan leszámolható.
Hétvégén megjön a brazos konfigom is, hasonló táppal, majd azt is lemérem. A mai mérések alapján 25-26W körülre várom a fogyasztását egy 2.5-ös vinyóval és egy 8cm-es venti-vel.
-
DopeBob
addikt
Én pedig konkrétan erre vettem, mivel szerencsére az AMD nem spórolja ki a virtualizációt mint az Intel... Szóval van 2 ilyen kis jószág, Windows Hyper-V Szerverrel, és így majdnem mindent ki tudok próbálni itthon ami kell a munkához/tanuláshoz
Egyébként egy furcsaság volt amit nem értettem, próbáltam rajta Win2k8-at és miután feltettem a Hyper-V Role-t kb 5 perc lett a boot idő
Hyper-V szervernél viszont nincs gond
Este megnézem órajelekkel mi a helyzet, de nekem egy vinyóval, paneltáppal is 21W-ot fogyaszt csak.
-
vzozo
senior tag
válasz
DopeBob #2077 üzenetére
Egyre érdekesebb, nálam legalább volt olyasmi, hogy minimum és maximum teljesítménye a procinak.
Sajna ilyen low-level (hardver / driver) dolgokkal nem vagyok nagyon képben, a munkám során adottnak veszem, hogy azokat elintézik a megfelelő emberek, de sajna most saját gépnél nekem kellene a "megfelelő embernek" lennem...
Nagy hülyeség azt feltételeznem, hogy a korábban említett driver probléma lehet a throttling hiányának a gyökere? Ha jól értem, ezt (P-states) az ACPI drivernek kellene lekezelnie, és felteszem a default windows-os ACPI kezelő nem nagyon ismeri a pár hónapja megjelent CPU-t és chipkészletet. Mondjuk az elméleti fejtegetés sajna nem visz előbbre, de valamilyen szinten azért szeretném megértni a problémát.
A végén felteszek egy Win7-et, és lemondok a hyper-v-ről.
-
DopeBob
addikt
Így fest nálam most, így feltételezem, hogy ez az alapállapot, nem piszkáltam a szervernek ezt a részét. Hogy külön hol lehet bekapcsolni, hogy állítsa a CPU órajelét, azt nem tudom, de kiderítem
##
Ezt nézd meg esetleg, szerintem ez is a power profile-okat állítgatja.
-
vzozo
senior tag
válasz
DopeBob #2075 üzenetére
Ez ugye azért érdekes, mert egy csomó helyen írják, hogy a 2008 / R2 is állítgatja. Pl. itt is ezt magyarázzák: http://www.migrationexpertzoneblog.com/content/windows_server_2008/how_to_avoid_cpu_throttling_in.html
-
DopeBob
addikt
Hát, Win2k8 pont nem állítgatja sehová sem a processzor órajelét, előbb néztem (2008 R2) és meg sincsenek azok a beállítások, amik pl egy Win7-nél. Xeonnál egyedül annyi megy, hogy az inaktív magokat lekapcsolgatja.
Szóval nem biztos, hogy ez menni fog. Otthon nekem Hyper-V Server 2008 van rajta, (ASRock E350M1) ha hazaértem megnézem.
-
vzozo
senior tag
A NIC driver telepítés után az első volt a Windows update általi driver keresés, de az nem adott semmit.
Nos, most ott tartok, hogy csak letöltöttem az Asrock driver csomagot, abból plusz 1 dolgot tudtam frissíteni: a default SMBus controller helyett már egy natív AMD-s van fent, túl sok változást emiatt nem láttam.:/
mar_tin: AIDA64-gyel is stabilan 1600MHz. Cool'n'quiet és a C6 elvileg be van kapcsolva, de most kb. 500km-re van tőlem a gép, ezért csak RDP-n érem el. BIOS-t jelenleg nem tudok csekkolni. Mindenesetre köszönöm a tippet, amint tudom, ezeket még 1x leellenőrzöm.
Meg tudja erősíteni bárki, hogy tud egyáltalán ez a fajta CPU órajelet dinamikusan szabályozni? Lehet csak légvárakat akarok rohamozni...
-
mar_tin
tag
Az ASUS utility helyett nézd meg, inkább AIDA64 -el, hogy változik e a proci frekvencia. A Catalyst Control Centerben manuálisan is vissza lehet venne, esetleg próbáld ki azt is, hogy működik e. BIOS -ban (UEFI -ben) nézd meg, hogy az AMD Cool'n'Quiet opció be van e kapcsolva az energiagazdálkodás résznél, illetve itt minden egyebet is érdemes bekapcsolni (pl.: c6 mód, ha van). Nekem Asrock lapom van, szóval ezeket csak az alapján írom, de nálad is kell lenniük ezeknek.
-
vzozo
senior tag
Értékelem a segítőkészséged, de ezen már túlvagyok, lásd az első hozzászólásom a témában.
Az a bizonyos chipset driver egy nulla. Van benne kb. 70 megányi sallang, és egy szem USB driver (AMD_Chipset_Driver_V1016106_Vista_Win7\Packages\Drivers\SBDrv\SB8xx\UsbFilter\W764A\)
Ez pedig mondjuk kimondottan az, amit pont nem sikerült feltennem, de nem is érdekel, nem használok USB-t.
Holnap megnézem az Asrockos csomagot, ki tudja, a végén még jó lehet... A hardver elvileg ugyanaz...
-
raidx
őstag
"Na ilyenem viszont nincs, sem az ASUS-nál, sem az AMD-nél nem találtam"
Pontatlanul írtam egy kicsit, az All In 1 az Asrocknál van. Az alaplap Chipset driveréről van szó, pontosan AMD Chipset Driver a te esetedben!
http://support-org.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=hu-hu
Itt kiválasztod a legfelső sorba (AMD CPU Onboard sor) a te alaplapod típusát majd a Chipset menűnél letöltöd a drivert. A rendszertelepítés után illik ezzel kezdeni driverek telepítését. A telepítő lemezeden is biztos rajta van.
-
vzozo
senior tag
Alapból a Windows is szabályozza. Jobb klikk az asztalon, minialkalmazások, processzor figyelő dupla klikk és már látod is az aktuális proci teljesítményt és memória használatot.
Ez triviális, nem most kezdtem a szakmát.
Amit hiányolok: ha nincs használva a CPU, akkor a hardvernek is le illene szabályoznia (mégiscsak egy 2011-es vasról van szó, ezt már a 2005-ben vett notim is tudta), és ennek köze sincs a windows-hoz.
Tudod csökkenteni a proci maximális teljesítményét (nem ajánlott) és a minimális teljesítményét, ami alapból 5%.
Ezt is megtettem már az első között, az ASUS utility szerint viszont stabilan 1600 MHz-en pörög mindkét mag, miközben a windows néhány százalékot használ, gyakorlatilag idle.
Amúgy fura, hogy neked nem települt a Catalyst csomagból a driverek. Esetleg nem maradt el az alaplapi driverpack telepítése (AMD All In 1)?
Na ilyenem viszont nincs, sem az ASUS-nál, sem az AMD-nél nem találtam, Segítesz? Thx!
-
raidx
őstag
Alapból a Windows is szabályozza. Jobb klikk az asztalon, minialkalmazások, processzor figyelő dupla klikk és már látod is az aktuális proci teljesítményt és memória használatot.
Amúgy: Start menü, keresőmezőbe beírod energia, kiválasztod az Energia séma szerkesztése opciót és ott be tudsz sok mindent állítani. Tudod csökkenteni a proci maximális teljesítményét (nem ajánlott) és a minimális teljesítményét, ami alapból 5%.
Amúgy fura, hogy neked nem települt a Catalyst csomagból a driverek. Esetleg nem maradt el az alaplapi driverpack telepítése (AMD All In 1)?
-
vzozo
senior tag
válasz
DopeBob #2062 üzenetére
Hát, lehet, hogy benne vannak, csak nem települtek maguktól... Végül is az installerek által kicsomagolt millió fájl között találtam egy-két drivert is, így most ezek lettek:
Standard VGA -> AMD Radeon HD 6300 series graphics
Standard PCI -> AMD PCI Express (3GIO) filter driver
Standard SATA -> AMD SATA ControllerPersze ehhez meg kellett keresni, hogy mit akarok mire cserélni, mert csak szimplán az .inf fájlra kattint / install vmiért nem ment... Nem túl felhasználóbarát, de a lényeg, hogy fentvannak.
Akkor már csak egy kérdés maradt: a CPU mindig 1600 MHz-en fut? Nem lehet megmondani neki, hogy vegyen vissza?
-
vzozo
senior tag
válasz
canniball #2057 üzenetére
OK, akkor a fogyasztás lehet pipa, azon a 10 watton sok nem fog múlni, éves szinten kb. 4-5 ezer forint lehet, míg egy új táp ennek a sokszorosa...
Ugyanakkor a driverekkel csak nem vagyok kibékülve, leszedtem az ATI/AMD oldalról a VGA, South Bridge és AHCI telepítőket, azonban mindhárommal csak a Catalyst Install Manager indul el (version 3.0.820.0), és azt mondja, hogy already installed (nyilván). Szó sincs semmiféle VGA, SB vagy egyéb driver telepítésről.
Mit ronthatok el?
Raidx: köszi, de az még régebbinek tűnik, az első dolgom volt azt csekkolni.
-
raidx
őstag
Viszont, ha beállítod akkor már a boot idején is használja! Próbáld ki, hogy elveszed felét a magoknak vagy csak egyet állítasz be (processzortól függően) és bootolj egyet. Memóriát ilyen szempontból nem néztem. Viszont megzavarja az usert, ha csak fele ramot lát (elvileg) mint amennyit belerakott.
Még az Atomos lapomnál volt, hogy sokáig 1 Giga rammal ment. Később megdupláztam és továbbra is csak 1 Giga volt használatba. Holott látta mind a 2 Gigát! Msconfig beállítás után használta mind a 2 Gigát. Asrock alapból 2 Gigával indult és mikor bővítettem 4 Gigára alapból állítottam az msconfignál. Így nem tudom, hogy viselkedett volna. -
canniball
nagyúr
Én Asrock deszkára a VGA drivert az ATI oldaláról raktam, LAN és USB3 drivert a lap oldaláról, minden mást a x64W7Prof. intézett magának.
Ahogy DopeBob kolléga is írta nem fogsz 4 magot (egész pontosan négy szálat) látni, ez AMD nem Intel.
A telepítés nálam is meglehetősen lassan ment végbe (pedig SSD-re tolta), szvsz ez ilyen.
Mod.
Persze hogy "a csoda ASUS utility" ezt mondja, hiszen két magod azaz két szálad van. Ha Intel procid lenne akkor mondaná hogy két mag azaz négy szál.Fogyasztásra én ezt mértem, de ezt ugye sok minden meghatározza. Ha kikapcsolt még mellett is 11W-t látsz akkor vagy rossz a mérő, vagy ne csodálkozz hogy bekapcsolt gépnél ennyit fogyaszt.
-
vzozo
senior tag
válasz
DopeBob #2055 üzenetére
Ez gyors volt, thx. Tehát akkor azt mondod, hogy ezekre van még szükségem (Ati Radeon drivers)?
Title File Size Version Date Posted
Display Driver 70.8 MB 11.4 4/27/2011
South Bridge Driver 27.5 MB 11.4 4/27/2011A LAN-nal nem volt gond, annak a drivere szerencsére csont nélkül felment, hangra pedig nem sok szükségem lesz, de azért azt is felpakoltam, jónak tűnik.
HT: akkor ezt lehet benéztem, mindenesetre a csoda ASUS utility ezt mondja a gépről: Cores 2 Threads 2
Fogyasztás: én bízom benne, hogy ha lesz CPU throttling, akkor lejjebb fog még menni. Most egy 350-es enermax hajtja, kb. 5 éves modell lehet (nem 80 pluszos, legalábbis akkoriban még nem nyomtak rá ilyen marketing címkéket...), kikapcsolt (standby) állapotban kb. 11 wattot vesz fel a fogyasztásmérő szerint.
-
DopeBob
addikt
ASRock lapom van szóval nem pont ilyen de azért elég hasonló
Elég a Catalist driver az ATi oldalán van 11.4-es Win7 64bites-hez való gond nélkül felmegy+lan. Ha hang is kell, azt külön be kell kapcsoni WinServernél
HT tuti hogy nincsen, az az Intel procik sajátja.
A 45W akkor sok vagy kevés, ha megmondod milyen táp hajta a lapot. Ha egy 400W körüli sima ATX, akkor teljesen reális.
-
vzozo
senior tag
Sziasztok, a hétvégén én is csatlakoztam a Brazos táborhoz (ASUS E35M1-M PRO), azonban egyelőre még az optimista énem is azt mondja, hogy maximum félsikert érhettem el. Van ötletetek az alábbiakra?
- Windows 2008 R2 rendszer, erre megpróbáltam feltenni minden az ASUS honlapján a típushoz elérhető 64 bites Win7 drivert. Szerintem azon hiányzik mind a chipset, mind a VGA driver, maga az AsusSetup.exe el sem indul (nem támogatott OS, WTF?), a sima setup.exe-vel feltettem, amit lehetett. Ennek ellenére az eszközkezelőben továbbra is ezeket látom: ACPI x64 based PC és Standard VGA Graphics Adapter. TI milyen drivereket tettetek fel 64 bites win alá?
- Felteszem az alaplapi driver hiányának tudható be az is, hogy az órajel fixen 1600 MHz-en pörög az AI Asus System Information szerint, illetve a feladatkezelőben csak 2 magot látok (nem 2x2-nek kellene lennie a HT miatt?). Gondolom szintén ebből következik, hogy 1 HDD-vel 45 wattot fogyaszt, jó lenne, ha (le)szabályozná magát, mert így csak feleslegesen fűti a szoba levegőjét.
- Elkövettem azt a hibát, hogy ész nélkül frissítettem az ASUS oldalán lévő állítólagos márciusi 0506-os BIOS-ra (valójában csak januári), miközben kiderült, hogy már gyárilag egy frissebb 0601-es volt fenn. Ellenben most azt nem találom még sehol - volt olyan köztetek, aki már ezzel kapta a deszkáját, esetleg látta vhol ezt a verziót letölthető állapotban (hivatalos forrásra gondolok).
- SATA-s DVD-ről hihetetlenül lassan bootolt be a win telepítő (AHCI módra állítottam a BIOS-t a kezdetektől fogva), gyakorlatilag használhatatlan volt. Végül USB-ről telepítve iszonyú gyorsan végeztem. Ez egyedi hiba lehet (rosszul kiírt telepítőlemez / DVD olvasó hiba), vagy vmi ismert jelenség?
Zárszóként: a win telepítő nem buherált, MSDN előfizetésem van, szóval első körben elvetettem mindenféle winnel kapcsolatos hibát...
Remélem van ötletetek a fentiekre... Kíváncsi vagyok, hogyan faraghatnék ebből most "gépet".
Thx!
-
peterk
senior tag
Ott nem látod, mert az csak egy lenyíló box. Egyébként is, az a beállítás az msconfig-ban csak a boot idejére vonatkozik. Amint belép kernel mode-ba a win, amúgy is elkezdi használni az összes elérhető processzort, msconfig beállítás ide vagy oda.
(Megjegyzem, én még nem találkoztam olyan installációval, ahol ne kezelte volna le az összes magot, pedig láttam már pár ezret. Kivéve persze, ha valami restricted egymagos verziót telepít a ember - de akkor meg állíthat akármit a boot idején, attól nem fog több magot kezelni.)
-
mar_tin
tag
válasz
Oliverda #2043 üzenetére
Már egy ideje fennálló probléma, ha a videó elindítása előtt nem teszed ki teljes képernyőre a YouTube ablakot, akkor nincs hardveres gyorsítás. Ez igaz FF4 -re, illetve IE9 -re is. Crome -al nem tudom mi a helyzet, nem próbáltam. Ez a Flash Player hibája nem a böngészőké szerintem.
Erre fele írtunk róla: [link] (innentől lefele) [link] (ez pedig egy összegző teszt).
#2044 petike2014
A fish tank ie nem flasht használ, hanem 3D hardveres gyorsítást. Chrome alatt azt hiszem, még mindig nincs bekapcsolva alapból, Firefoxban működnie kell, ha legalább a 4 -es verziót használod, és ha a videó kártya drivere is elég friss.
-
törölt tag
válasz
petike2014 #2044 üzenetére
a firefox amúgy is szar mostanában.... a használtautótól nekem kb 20mp-ként újraindul....
-
atesss
addikt
Ezért kell bekapcsolni, hogy (utorrentben): ".!ut hozzáfűzése a félkész állományokhoz".
Én is tegnap szívtam ezzrl a Samsung LE32B650 TV DLNA médialejátszásával. Mondjuk sokkal többet így sem játszik le, kb. a harmadát a próbált HD filmeknek (illetve legtöbb esetben direkt csak a sample-t töltöttem le).
Mondjuk jó részét az angol DTS hangsáv miatt (ami ráadásul az első, az alapértelmezett sok esetben). -
Oliverda
titán
Egy pár hete FF és Chrome alatt sincs hardveres gyorsításom YouTube-on. IE 8 alatt minden szuper. Gondolom a flash baromkodik. Volt valakinek hasonló problémája mostanában?
-
Én meg egész hétvégén a Gambas2-vel szívtam. Az Oneirices 2.22.0-ásból letiltottak pár csomagok, rossz lett a fejlesztőkörnyezet képe. Az újraaktiválásig párszor le kellett fordítanom a cuccot, ez ugye lassabban megy a Zacate-vel. Nehezített még a dolgomat, hogy itthonról nem tudom az ekkora méretű fájlt egyből feltolni a Launchpadra, így mindig mással kellett feltöltetnem. Mikor végre összejött, egyből bekerült a stabil Rendszerment PPA-ba, de észrevettem, hogy elírtam a nevét. Vissza átírni már nem lehet sehogy sem, így gondoltam jöjjön a 2.23.0-ás verza, az tuti felülírja. Na de ez még nagyobb szívás, a forráscsomag hiányos, Debian csomag nincs, PPA-ban sincs, másnak sem sikerült lefordítania. Pár óra alatt azért rájöttem, hogy mi hiányzik, hogy mit hogyan kell. A nap végére itt kértem segítséget egy olyan embertől, akinek nagyobb feltöltési sebessége van, hogy ugyan már dobja fel nekem a cuccot. Na mindegy, a lényeg a lényeg, hogy sikerült.
-
raidx
őstag
A nap Szívása!
Ismerősnek ugyan az a konfigja mint nekem. Együtt lőttem be a kettőt és nem is volt vele gond a mai napig. Ma ebéd után keres, nézzem már meg a gépet mert torrenten letöltötte a Big Buck Bunny filmet és nem tudja lejátszani. Nézem nálam, nekem megy a film lejátszása simán. Ez a film hasonló mint a madaras, jó tesztnek! Lejjátszó beállítasai, egyéb beállítások, minden stimmel és az ő gépén mégse megy. Kínomba felcsatlakoztam a szerveremre és onnan indítottam a saját filmemet. Láss csodát! Elfogadhatóan megy a lejátszás. Mostmár nagyon kíváncsi voltam és elkezdtem faggatni a tegnapi napról. Mondja, volt valami Windows frissítés ami miatt újra indította a gépet. De a torrent letöltőt nem! Az meg úgy van beállítva, hogy nem indul a Windowszal. Elindítom és alig tizen százalék van letöltve a filmből. A helye le van foglalva, így azt hitte a méret alapján, hogy kész a letöltés. Szívtam vagy másfél órát miatta.
-
canniball
nagyúr
Nincs reset gomb, csak úgy a'la nature ki van dobva a lap.
Így csináltam, telepítés után rendben is volt, később zavarodott meg.
raidx!
Ezt már benne volt abban a pár "apró trükkben" amiket lezongoráztam. Viszont mégis ez vezetett el a megoldáshoz.
Gondoltam visszacsinálom hátha meggyógyul és akkor láttam, hogy hiába jelöltem ki a maximális memóriát és toltam fel 4GB-ra mégis nullán áll. Feltoltam ismét 4GB-ra, restrat, megint 0. Megint feltoltam 4GB-ra és kivettem a "pipát", restart, megint nullán áll de látja mind a 3,5GB-t. -
atesss
addikt
De ha a konkrét táp honlapjára felnézel tuti megtalálható valahol a táp karakterisztikája
Igen (már amelyiknek egyáltalán fent van), de csak 20%-ig !
Az az alattiról már mélyen hallgatnak...
De akkor megpróbálok majd a tápos topicokban rákérdezni, hátha tud valaki konkrét pontos számadatokkal is szolgálni - lehetőleg több tápról is. -
raidx
őstag
válasz
canniball #2031 üzenetére
1. Kattintsunk a Start menüre és az ottani kereső/indító mezőbe gépeljük be a már jól ismert „msconfig” parancsot. (ha az UAC közbe szólna, mivel még mindig nem kapcsoltuk ki akkor kattintsunk a folytatásra.)
2. Ezt követően megjelenik az MSConfig nevü kis segédprogram ahol a Rendszerindítás(Boot) fülre ott pedig az alapértelmezett operációs rendszer sorára állva kattintsunk a Speciális Beállítások (Advanced Options) ikonra.
3. A megjelenő ablakban a „Processzorok száma”(Number of Processors) opciót jelöljük be, melyet követően aktív lesz a legördülő menü ahol válasszuk a rendelkezésre álló maximális processzor (mag) számot.
4. Itt érdemes megadni a maximálisan használható memóriát is.
5. Ha kész vagyunk rögzítsük a beállításokat „OK” gombra kattintva, majd tegyük ugyanezt az MSConfig fő ablakában is. Ezt követően a következő rendszerindításkor már minden rendszererőforrást kihasználva gyorsabb boot idővel indul a Windows 7Lehet, nem ez a gondod, de érdemes megnézni. Kicsit szájbarágós, de így találtam!
-
GerykO
aktív tag
válasz
canniball #2031 üzenetére
A Windows néha képes hardverhibát okozni. Elkoptatja a reset gombot.
Na de félre a tréfát. Kezd úgy, hogy
BIOSUEFI-ben beállítasz mindent, fixre teszed a VGA-mem méretét, a SATA vezérlőt abba az állapotba varázslod ahogy használni szeretnéd, és csak utána kezded meg a telepítést. Meg akad olyan beállítás némelyik BIOSban, hogy valami számára fenntart valamennyi memóriát, az ilyeneket is tiltsd le.
Nem kioktatni akarlak.
Volt már, hogy egy kész konfig szívatott meg, ha nem a megfelelő sorrendben telepítettem a drivereket, és bizonyos driverek után szabadott csak újraindítani, különben nem volt hang a hangszórón, csak a fülesen -azóta gyűlölöm a FoxConn lapjait. Ja és az AlbaComp szervizben sem tudtak megoldást rá.(Kár hogy nem kértem érte pénzt annó
)
(#2032) atesss: Amit linkeltem tesztet, annak az elején találsz egy diagramot, elég jól szemlélteti. De ha a konkrét táp honlapjára felnézel tuti megtalálható valahol a táp karakterisztikája 10%-os terheltség alatt 50% alatt van, vagyis több energiát fordít hőtermelésre, mint amit lead. De van erre egy topic, ott részletesebben is el tudják magyarázni, vagy akár itt még bővebben.
-
atesss
addikt
A helyzettel tisztában vagyok én is, csak a konkrét hatásfokokat nem tudom, én úgy sejtettem hogy azért egy 65-70% körül megmarad ezen a kis terhelésen.
Esetleg jól jönne erről is valami teszt, ahol jó pár 80+-os tápot megvizsgálnak extrém kis terhelésen.Tudnátok linkelni ezt a tesztet akkor, amiben a 20W alatti érték van ?
-
GerykO
aktív tag
válasz
canniball #2029 üzenetére
Igen, nekem is mindig a szoftverrel gyűlik meg a bajom.
Valamin mindig van mit finomítani, változtatni...
Amúgy ha ebben a cikkben lévő első diagramot megnézed, akkor láthatod mire gondoltam. -
GerykO
aktív tag
-
atesss
addikt
válasz
canniball #2018 üzenetére
Az idle: 25-26W elég jónak tűnik, mert hiába 80+-os a tápod, egy paneltáppal ezt még pár W-al le lehetne faragni, vagyis alig 20W felett lenne.
23W 1év alatt 24/7-ben 9700 ft, 3 év alatt 29e ft.
Egy alap Core 2-es gép fogyaszt kb. 2x ennyit min., vagyis a Brazos akár még jóval dágábban is megérné. Persze ha elég a teljesítménye, amire kell. És ha tényleg szerverként megy, vagy 24/7-ben. -
raidx
őstag
Innen is lehet letölteni tesztelésre és ingyenes.
-
-
Bezse78
csendes tag
Sziasztok,
Múlt héten állítottam össze magamnak a köv. gépet:
- ASROCK E350M1/USB3;
- KINGMAX 4096MB DDR3 1333MHz
- KINGSTON 64GB SSD
- NEC AD-7700S ODD;
- CODEGEN MX-31-A2 300W Ház.Felpakoltam rá egy 64-bites Win7-et, minden OK volt egy darabig, míg el nem sötétült a kép, egér is elaludt (világítós fajta), és semmi rakció, csak a Reset segít. Szakavatott felhasználóként rögtön újraraktam a Win7-et - biztos ami tuti.
Ment is 2 napig míg megint produkálta a jelenséget. Indítanám csökkentett üzemmódban - hátha vmi driver/frissítés tesz be neki - de még a felét sem tölti be, megint elmegy a kép.
Lépnék be BIOS-ba, hogy ott is produkálja-e, be sem jön az Inteligens cucc, már el is megy a kép.
Valaki látott már hasonlót, BIOS-t frissítsek (legfrissebb van rajta gyárilag), vigyem vissza, memóriát tegyem át vhova tesztre?
Most ott tartok, hogy szétkaptam darabokra, összedugtam megint mindent, és fél órája fut rajta a memteszt gond nélkül...Köszi a tanácsokat!!!
-
canniball
nagyúr
Nektek viszi a killa samplet? Nálam VLC-vel 4-5 alkalommal is beszaggat, aztán a 14. mp-ben eldobja.
-
canniball
nagyúr
Ezt egyelőre nem tudom megmondani. Amit le tudtam mérni: Asrock E350M1-USB3 lap+4GB RAM+SSD+380W Antec Earthwatts (80+-os) PSU.
- a tápot bekapcsolva: 2.1-2.2W
- boot: 32-35W
- idle: 25-26W
- HD filmrészlet: 30WEgy ghost erejéig rádugtam egy 3,5" HDD-t, így boot során felugrott 5xW-ra, a mentés alatt ~45W volt.
-
canniball
nagyúr
-
atesss
addikt
Üdv !
Egy megfelelően kis teljesítményű, jó minőségű, a saját kategóriájában is jó hatásfokúnak mondható (már ha van köztük lényegesebb különbség) AC-DC adapterrel + paneltáppal mekkora fogyasztás érhető el egy Brazos konfiggal ?Vinyónak egy újabb 2,5"-t, esetleg kisebb SSD-ről lehetne szó.
Vagy pontosan mennyivel is fogyaszt többet egy 5400rpm-es (Green) 3,5"-os ?Ramból mondjuk 2GB, alaplapok közül meg az amelyiken van overclock + underclock lehetőség, és szintén a legkisebb fogyasztásban.
-
C14NZ
tag
Sziasztok!
Lejátszható normálisan egy ilyen gépen 3D 1080p mkv film? PowerDVD-vel core2-es gép persze, hogy normálisan összerakja a képeket, de bírja ezt ez a proci-vga páros? (AsRock E350M1 vagy ASUS E35M1-X vagy hasonló)
Köszi
Üdv
-
raidx
őstag
válasz
zsolt501 #2011 üzenetére
CCC-be nincs ilyen! Legalább is az aktuális verzióba. Én nem is emlékszem rá, hogy az utolsó három verzió tartalmazott volna ilyet. UEFI/BIOS beállításoknál lehet állítani a grafikus memória lefoglalást. Ha full HD-t is játszol le, ne vedd 512 alá. Egyébként akár megfelezheted. További memóriafelszabadítás az automatikusan induló programok szelekciójával lehetséges. Ehhez több segédprogram is nyújt támogatást. Persze Tudni kell, mit szabad és mit nem kilőni!
-
zsolt501
nagyúr
Volt egyszer arról szó hogy beállítható a Control Centerben az hogy kevesebb memóriát zabáljon, csak most sehol nem találom, leírnátok hogy ez hol található, mert vissza akarom fogni az étvágyát..
-
sysrq
őstag
válasz
SzalaiG #2001 üzenetére
Ezt keresd meg.
Az integrated Graphics lehet autó vagy forced.
Válaszd azt, es megjelenik még egy sor ahol beállithatod menyit zabáljon a rendszermemóriából. -
Xero
nagyúr
Most látom ezt is. Mindjárt futtatok egy Vantage-et az öreg MacBook Pro-n meglátom hogy alakulna a dolog.
Van egy olyan érzésem, hogy a kis Brazos helyből átugorja GPU fronton.
Nagyjából alap beállításokkal kb milyen értékek várhatóak egy Asrock-nál?
(3DMark 2001 óta nem futtattam ilyesmit.Mindjárt megkönnyezem.
)
-
SzalaiG
addikt
Hali!
Asus E35M1-M Pro lapon hol állítom a videó kártyának adott memória mennyiségét?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Óra topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 9 7950X3D 16-Core 4.2GHz (128MB Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor!
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 5600X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest