- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Androidos tablet topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tovább javít a Raptor Lake CPU-k stabilitásán az Intel
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Videós, mozgóképes topik
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
mexel
veterán
Kernel: köszi, itt néztem és úgy látom hogy 0V-ra esik vissza amikor vége, de azért gondoltam megkérdem hátha nem jl néztem valamit
Azt hiszem egy ilyet veszek.
Akkor a B6 -al nem tudok egyben refreshelni több nimh-t. 1 db-al nagyon jól testreszabható a dolog.
alex89: köszi, akkor ez az a verzió mint az IPC-nél amikor discharge-charge módban indul, mert ott is kisüt ( bár általában lemerült akksin nem is csinál kisütést) és utána tölt. Ott is a betöltött mennyiséget írja, de nehéz is lenne mást, a kinyert mennyiség csak komplett kisütésnél-tesztnél látszik.
Na valahonnan rendelek egyet azt hiszem.
-
-
alex89
senior tag
Valóban nincs benne kifejezett "refresh" program, de ezt manuálisan te magad is meg tudod oldani. Ugyebár ezalatt a program alatt mondjuk az IPC-1L-nél nem történik más mint, hogy a töltés-kisütés ciklus ismétlődik addig amíg a kivehető kapacitás már nem növekszik. Ha elindítod liitokala-n a "normal test" programot (töltés-kisütés és mérés-töltés) és a mért kapacitást figyelve ezt ismételgeted akkor gyakorlatilag ugyanott vagy csak macerásabb.
-
mexel
veterán
Köszönöm. A lényeg, hogy nyugodtan vehetem a lii500-at. Most éppen egy Turnigy Accucell 6-al tesztelem a régi nimh akksikat, sajnos csak egyesével tudom, hosszú idő. Hamarosan ipc-vel még lesz egy refresh is. ( ez kár hogy nincs benne az lii500-ban)
Turnigy-hez ért valaki? ( azt hittem imax b6-om van de nem, hanem ez, ami végül is ugyanaz)
Ami érdekelne, hogy egyszerre több nimh akksit tudnék vele refreshelni úgy mint az ipc 1-ben? Elvileg ez a Turnigy 6 cellát tud kezelni, és lehet akkupakkokat tölteni, de nem zudom hogy ezt lehet-e úgy csinálni, hogy egyesével kezelje őket? ( talán érthető) -
And
veterán
"Régebben amikor még nézegettem liion töltőket igen sok kínai "csoda" volt ami nem állt le a töltéssel és ez li-ion akksinál nem túl egészséges."
Nekem is van ilyen egycellás, rugós kínai vacakom többféle lítiumionhoz, tartozékként kaptam valamihez, de az is leáll, ha készen van a töltéssel. Szerintem ez nem olyan nagy mutatvány egy Li-töltőtől és el is várható. A hozzáadott cella egy kaka a szokásos hazug kapacitásadattal, de a töltő nem tölt túl. A Li-ion cellákat egyébként maga a feszültséggenerátoros végső töltési mód is védi, hiszen az áram mindenféle egyéb beavatkozás nélkül is nullához tart, ha állandó kapocsfeszültséget tartunk rajta, de még ezt a nagyon kicsi áramot is el szokás venni a folyamat végén.
Mod.: Ja, Lii-500-asom is van, bár eddig nem használtam túl sokat.
"( ha jól emlékszem a kapacitás értékének a felével kellene töltni a li-ion-t? pl 3000-est 1,5A-val?)"
Ahogy említették, ez elég jó ökölszabály, ami a legtöbb Li-ion esetén megfelelő, egyébként a megengedett kisütőáram-tartományhoz hasonlóan erősen típusfüggő lehet. Normálisabb gyártmányok adatlapján ez szerepel, és ebben a kérdésben önmagában a méret nem sokat árul el, hiszen pl. 18650-es méretben is egy rakás típus létezik eléggé eltérő jellemzőkkel. -
alex89
senior tag
Igen a 0,5C-s töltőáram sok esetben jó kompromisszum, nem is túl "sok", de nem is túl lassú. Nekem pl van olyan 10440-es 320mAh-s cellám amit 1C-vel töltök mert nem tud kevesebbet a töltő ill. van olyan 2500-as amit a gyártó szerint akár 4A-val is tölthetnék ami több mint 1,5C.
-
mexel
veterán
alex89: köszi az infót! 4.35-ös akksim nincs, a 2A nem annyira fontos még, mert max 3000-es liion lehet nálam ami elérhető , bár a mostaniak még annyit sem tudnak amik itt vannak, azoknak pedig elég lesz az 1A.
Ha jól látom akkor neked nincs autós töltőd hozzá.?And: éppen ezt írtam én is, talán félreérthető volt. Régebben amikor még nézegettem liion töltőket igen sok kínai "csoda" volt ami nem állt le a töltéssel és ez li-ion akksinál nem túl egészséges. Azért kérdeztem, hogy ez a Liitokala leáll teljesen? Úgy láttama tesztekben mintha azt írnák hogy igen, és ennek örülök, mert csak olyat veszek meg ami nem tölt túl.
Akkor nyugodtan vegyek egy Liitokala lii-500-at, az opus nem biztos hogy megéri a pluszt.( ha jól emlékszem a kapacitás értékének a felével kellene töltni a li-ion-t? pl 3000-est 1,5A-val?)
-
And
veterán
"Azaz nem ál átt csepptöltésre és nem tölt utána ugye? Mert van néhány töltő ami túl tud így töélteni elvileg ha otthagyja az ember. ( nem szándékozom liion-t felügyelet nélkül tölteni, de így lenne biztosabb.)"
A lítiumion akkuknál nemcsak hogy nincs értelme a csepptöltésnek, hanem konkrétan nem szabad vele ilyet tenni. A Li-ion töltése akkor tekinthető késznek, amikor a végfeszültséget (a többségnél, pl. a LiCo-fajtájúaknál 4,2V) elérve és azt feszültséggenerátorként tartva az áram az eredeti indulóérték töredékére, szokásosan 10%-ára csökken. Ekkor a töltőáramot meg kell szüntetni, a töltés befejeződött. A szinten tartást (aminek hatása ekvivalens NiMH-k esetén a csepptöltéssel) Li-ionok estén nem úgy szokás megoldani, hogy egy állandó, alacsony áramot pumpálunk a cellára, hanem a teljes töltöttséget elérve a cellát békén hagyjuk, majd egy alsó határfeszültséget elérve (4,0V környékén) ismét teljes töltésre kapcsolunk, és innen a fő töltési ciklust ismételjük: végfeszültségi CC- (áramgenerátoros) mód, majd CV- (feszültséggenerátor), az áram lecsökkenéséig. Amelyik töltésvezérlő támogatja a szinten tartást, az Li-ion esetén ilyen módon végzi. Természetesen ennek a folyamatnak a ciklusideje cellától és egyéb körülményektől függ, de meglehetősen sokáig tarthat. -
alex89
senior tag
Én nem tapasztaltam, hogy túltöltene bármit is. Eleinte figyelgettem, de most már simán otthagyom éjszakára is ha egy helységben vagyok vele. 4x1A-val tud tölteni, de ez elég jó értéknek számít, csak az említett opus tud többet nála, de ha jól emlékszem ott is úgy van, hogy a 2A-t csak 2 slot használata esetén tudja. Egyébként annyival jobb még az opus, hogy van benne aktív hűtés és tud 4.35V-ra is tölteni.
A két kisebb liitokala-nál szerintem ár-érték arányban jobb az 500-as. Nem mélyültem el leírásokban,de a 260-as szerintem nem tud nimh-t csak a 300-as. Két töltőáram választható 500/1000mA, tudnak kisütni és közben kivett kapacitást mérni. Van még pár hasonló töltő pl nitecore, xtar egyes típusai.szerk.: én alin vettem innen [link]. Figyelni kell mert van többféle verzió is, ami olcsóbb ahhoz nincs tápegység, a drágábbakhoz pedig jellemzően autós töltő is van.
-
mexel
veterán
Ja, és Liitokala lii-500-at honnan érdemes rendelni? Én alapból Ebay-ről szoktam, de ott kb 3-5$-al drágább mint alin.
-
mexel
veterán
Sziasztok! Az IPC-1L töltőmet akarom lecserélni, eladni mert nem igazán használok már AAA akksikat, főként csak 18650-es LiIon-t. Olvasgattama fórumot, és úgy látom most erősen ajánlott lehet egy Liitokala lii-500 töltő. Sok tesztet megnéztem, utánaolvastam, de megerősítésképpen megkérdezem: Ez a töltő lekapcsol a töltési ciklus végén? ( Liion-nál)
Azaz nem ál átt csepptöltésre és nem tölt utána ugye? Mert van néhány töltő ami túl tud így töélteni elvileg ha otthagyja az ember. ( nem szándékozom liion-t felügyelet nélkül tölteni, de így lenne biztosabb.)
Ha nem tölt túl, sőt nimh-t sem akkor azt hiszem veszek egy ilyet.
Van egy IMAX B6-om is, de azt macerásabb kezelni ilyesmire.A másik: édesapámnak kellene egy egyszerű töltő nimh és liion akksihoz, a Liitokala Engineer 300 és a LiitoKala Engineer Lii-260 -at néztem ki. A kettő között mi a különbség, és mennyivel rosszabbak az 500-asnál azon kívül hogy 2 slotosak?
Valami más jó alternatíva van még?
Az IPC-t azért nem adom neki, mert neki az már bonyolult
( egyébként mennyiért lehet most eladni egy Voltcraft IPC-1L-t? )Ja, még valami: a liitokala 500-nál csak max 1A-el lehet tölteni? találtam még az Opus3100 -at, ott 2A ha jól látom. Opus mivel jobb?
-
And
veterán
válasz
stifi82 #11120 üzenetére
(Ne kövesd el a szokásos hibát, hogy néhány - nem reprezentatív - véleményből próbálj meg messzemenő következtetéseket levonni. Most komolyan: vajon hány ember vett ilyen töltőt az elmúlt 5-6 évben, és abból hánynak lehet róla rossz véleménye. Szóval egy kicsit erős, hogy csak ezért nem megbízhatónak titulálod. Ismerjük a Conrad 'érdekes' árképzését, a hozzáállását a bővített garanciához, de azért ne essünk át a paci túlfelére.)
#11129 anarchimedes: Hát ja, a kihasználható kapacitása (< 1,2..1,7Ah @ 1,5V) és a cellánkénti 10 USD-s ára fényében nem tűnik szuper alternatívának. -
Kernel
nagyúr
válasz
stifi82 #11122 üzenetére
Nyilván ez nem megy csak úgy ész nélkül.
A 14500 Li-ion megfelel az AA méretnek, de csúcsra töltve 4,2V.
Például van egy fejlámpám, tarkórészen 3xAA elemtartóval. Ebbe elvileg betehetnék egy 14500-at, másik kettőt rövidzárral helyettesítve.
Ehelyett én inkább előszedtem a lomtárból régi, lapos telefonakkut, ami épp belefért a tartóba, forrasztással bekötöttem. Még egy USB töltőmodul is befér. A telefonakku védelmet tartalmaz, ezért nincs szükség a védelemmel integrált modulra).
A fejlámpa így nem csak sokkal jobban világít, de a "tarkósúly" is pehelysúly lett. Ha sokáig nem veszem elő, elvileg ez akkor is tartani fogja a töltést, készenlétben fog állni.
Továbbá állandó problémám a soros akkukat tartalmazó szerkezetekkel, hogy a leggyengébb lemerül, túlmerül, átfordul, károsodik stb., még mielőtt feltűnne, hogy tölteni kell, mert a többi még tartja magát. 1 db Li-ion cellánál ilyen gond nincs, a védelem 2,5 V-nál lekapcsol és ennyi.
De úgy látom, még védelem nélkül sincs gond (egy cella esetén), ugyanis kisütés közben, a terhelés hatására letörik a feszültség (szerszámgép megáll) ez nyilván feltűnik az embernek, hogy tölteni kell, nem szabad így tovább használni, illetve töltetlenül nem szabad 1 hétnél tovább tárolni sem, mert átvezetés, zárlat keletkezhet benne.
Csakhogy ekkor még nincs túlmerítve az akku, a terhelés lekapcsolása után hamar visszakúszik 3 V-ra is, ezért ez még nem számít túlmerítésnek. (Sorosan használt több Li-ion cellánál van gond, amikor már kell a védelem).
Másik példa egy számkijelzős, vonalas telefon, 4x AAA. Ez is működik 4,2V-ról, bár állandóan jelzi a csökkent feszültséget, de attól még stabil egyelőre.
Ez a telefon is nyírt már ki akkut, a túlmerítős probléma miatt, ezért inkább alkáli elemmel használtam, amiért nem kár.
Mindezt azért is írtam le, mert előfordul emberekkel, hogy elkezd átállni elemről akkura, majd milyen jó lesz, persze. Míg a soros használat miatt túlmerül valamelyik, kipurcan. Úgyhogy nekem felemás tapasztalataim vannak ezzel.
-
stifi82
aktív tag
válasz
anarchimedes #11124 üzenetére
Láttam a töltődet a képeken ez hasonló vagy ugyanazt tudja mint Voltcraft IPC-1L ezen az oldalon zárojelben ezt jegyzik ezért gondolom [link]
-
anarchimedes
csendes tag
Anno én is nézelődtem ilyesmik után és létezik 1,5 voltos AA/AAA Li-Ion, amiben ha jól értem a 3,7-et alakítják át 1,5-re, viszont nem tűnt valami meggyőző technológiának. Link
-
-
anarchimedes
csendes tag
válasz
erik365 #11118 üzenetére
A Rossmannban Rubin fantázianevű akkuk vannak. A héten pont rájuk néztem és itt 1599 Ft, mindig is ennyi volt. AAA-ból van egy négyes csomagom és nem érzem rosszabbnak mint a Tronicot. Az AA változatukkal is meg vagyok elégedve, viszont több Tronicom van mivel nagy különbséget nem tapasztaltam, és 400 Ft-tal olcsóbb. Itt van néhány közeli kép az említett akkukról:
-
stifi82
aktív tag
Most beszéltem a cégnél a villany szerelőmmel azt mondja felejtsem el a ni cd meg a nimh-t ezek a múlté litihumost vegyek elemet is meg töltőt is mit szóltok hozzá? tippek teljesen tanácstalan vagyok.
-
Ádyka
őstag
Befutott a Duracell 2500 mAh-s LSD akksija. Nagyon igényes, nagyon nehéz, és Made in Japan.
A ráírt 5 év garancia nyilván nem azt jelenti, hogy vissza is lehet vinni ez idő alatt.
Valszeg egy újabb eneloop killer került a piacra, jóval barátibb áron.Sajna gyorstesztet még nem tudok vele csinálni, mer nincs szükségem a cellákra. Azaz csak akkor van erre lehetőségem, ha egy vevő megengedi, hogy egy teszt erejéig felbontsak egyet.
-
erik365
senior tag
Kellene egy pár AAA méretű új akku, láttam nemrég a Rossmanban LSD akkut valami 1200Ft-ért, megér az annyit? Vagy a Lidl-s Tronic jobb vétel?
-
Jannn
aktív tag
4 új Fujitsu (eneloop) közül az egyik jóval kisebb kapacitású :-(
-
treklam
tag
egyébként nimh readytouse akkukat mindig lekell meriteni töltés elött?
-
Kernel
nagyúr
válasz
treklam #11106 üzenetére
Évekkel ezelőtt futott a topikban a Soshine töltő, hasonló kinézettel.
Nekem mondjuk az 1050 mA nem volt szimpatikus rajta:
Amit te linkeltél, az valamivel jobb, már ha kettőt tesznek bele:
AA battery: 1200mA x 1, 600mA x 2, 300mA x 3, 300mA x 4
-
Jannn
aktív tag
válasz
stifi82 #11105 üzenetére
Szerintem nem jó ötlet 1A-ral tölteni az elemeket, ezért sem vettem olyat. Nekem egy szabályozható, de csak 500mA-ral töltő gép sokkal szimpatikusabb volt ennél a batár tronic szerkezetnel. (élőben is láttam, elég nagy darab!)
2-3 óra alatt kíméletlenül vagy 4-6 óra alatt teljesen kíméletesen feltölteni az akksikat? Én a másodikra szavazok, nem hajt a tatár 😎 -
treklam
tag
Végignéztem jó pár oldalt visszamenőleg és nem találtam erről a töltőröl semmi infot, valakinek van ilyen töltője? Sokan veszik és jókat irnak róla és csak 2000Ft. (C905W)
Itt kapható:
http://www.aliexpress.com/item/C905W-4-Slots-LCD-Charger-for-AA-AAA-NiCd-NiMh-Batteries-US-Plug/32433112498.html(Néztem még a tronic töltőjét ami a lidlben lesz 3 ezerért márc 7-től de azt ugy tudom hogy 1000ma-rel tölt viszont vannak régi varta tölthető elemeim (2100mah ready to use) amik szerintem ezt a nagy áramot nem szeretik azért gondoltam a másik töltőre az 600al és 300al tölt és ha feltöltött kikapcsol, egyedül kisütés funkciot nem láttam ha jol néztem.)
-
stifi82
aktív tag
-
Jannn
aktív tag
válasz
stifi82 #11103 üzenetére
Ezeket a tronicokat most a legutóbbi akcióban vettem kb 2 hete 1200 Ft /4db. Eddig eneloop párti voltam, de ezek is teljesen korrektek, és a mostani eneloopok (Fujitsu) felébe sem kerülnek..
Most tesztelem az új Fujitsu lsd akkukat is.A kínai akku tényleg rossz döntés volt, pár száz Ft-tal többért tényleg használhatót kaphattal volna itthon (Lidl Aldi IKEA)
-
stifi82
aktív tag
Jannn
Tronic-ok mikoriak? Ezeken gondolkodok lidliben lesz jó áron, meg töltő is március 7től.
Kínából rendeltem[link]
selejtes szarok nagyon megbántam hogy ezeket megvettem fórumon nem jártak jó árat néztem meg kapacitást. -
Jannn
aktív tag
Jók ezek a tronic akksik! Első tesztnel már hozzák az ígért kapacitást. A 2 eneloop meg kb 7-8 éves lehet, még a Sanyo márkás. A sanyok eddig a hozzá adott USB-s toltojukkel voltak töltve, csoda h még a mai napig úgy teljesítenek mint új korukban. Pedig volt h fél évet is álltak, de tényleg nem merültek le.
BC 500-as teszt:
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Xbox Series X|S
- Androidos tablet topic
- Mercedes topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- Napelem
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Renault, Dacia topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
- Apple iPhone 11 Pro 64GB Space Gray / Szép állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest