Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• And

veterán

válasz mexel #11139 üzenetére

"Régebben amikor még nézegettem liion töltőket igen sok kínai "csoda" volt ami nem állt le a töltéssel és ez li-ion akksinál nem túl egészséges."
    Nekem is van ilyen egycellás, rugós kínai vacakom többféle lítiumionhoz, tartozékként kaptam valamihez, de az is leáll, ha készen van a töltéssel. Szerintem ez nem olyan nagy mutatvány egy Li-töltőtől és el is várható. A hozzáadott cella egy kaka a szokásos hazug kapacitásadattal, de a töltő nem tölt túl. A Li-ion cellákat egyébként maga a feszültséggenerátoros végső töltési mód is védi, hiszen az áram mindenféle egyéb beavatkozás nélkül is nullához tart, ha állandó kapocsfeszültséget tartunk rajta, de még ezt a nagyon kicsi áramot is el szokás venni a folyamat végén.
    Mod.: Ja, Lii-500-asom is van, bár eddig nem használtam túl sokat.
    "( ha jól emlékszem a kapacitás értékének a felével kellene töltni a li-ion-t? pl 3000-est 1,5A-val?)"
    Ahogy említették, ez elég jó ökölszabály, ami a legtöbb Li-ion esetén megfelelő, egyébként a megengedett kisütőáram-tartományhoz hasonlóan erősen típusfüggő lehet. Normálisabb gyártmányok adatlapján ez szerepel, és ebben a kérdésben önmagában a méret nem sokat árul el, hiszen pl. 18650-es méretben is egy rakás típus létezik eléggé eltérő jellemzőkkel.

• alex89

senior tag

válasz mexel #11139 üzenetére

Igen a 0,5C-s töltőáram sok esetben jó kompromisszum, nem is túl "sok", de nem is túl lassú. Nekem pl van olyan 10440-es 320mAh-s cellám amit 1C-vel töltök mert nem tud kevesebbet a töltő ill. van olyan 2500-as amit a gyártó szerint akár 4A-val is tölthetnék ami több mint 1,5C.

Új hozzászólás Aktív témák