Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- SSD kibeszélő
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
Parallaxis #2245 üzenetére
Semmi ilyet nem tapasztalok win11 amit írsz...
-
BonFire
veterán
válasz
A Mac zárt környezete is lehet egyidejűleg megnyugtató, és adhat stabilitás-érzést, és a Windows nyílt környezetének a szabadsága is megadhatja ugyanezt. Jobb lenne, ha Windows helyett "Pear"-nek hívnák a rendszert, akkor ugyanis lenne értelme az almát a körtével összehasonlítani. Mindkettő jó is és rossz is, ha valamilyen szemszögből vizsgáljuk. A kérdés már csak az, hogy kinek mi a fontosabb? Általában ez utóbbi szokta eldönteni a kérdést.
-
BonFire
veterán
válasz
kazsmerlaca #2244 üzenetére
Kétlem, hogy van olyan ember, aki ugyanolyan körülmények, és ugyanolyan szoftveres és hardveres környezetben egyidejűleg használ bizonyos programokat ugyanarra a feladatra, ezért minden ilyen sarkos állítás teljesen ésszerűtlen és félrevezető. Az egy ember több éves tapasztalata sem szignifikáns ilyen kijelentésekhez. (Csak azért írtam ezt offban, hogy kerüljük az ilyen flamewart a jövőben.)
-
Syl
nagyúr
válasz
Bár a Windows Update sok-sok örömet szokott okozni a felhasználóknak, azért van pár windowsos feature, amit én szívesen áthoznék Mac-re.
[ Szerkesztve ]
-
Parallaxis
addikt
válasz
kazsmerlaca #2244 üzenetére
Már, ha kalandokat akarsz munka helyett, akkor válaszd nyugodtan a Windows világát, aztán csodálkozz, hogy miért nem megy az ami még tegnap igen, vagy hova tűnt ez vagy az ami tegnap még megvolt
.
Közel 10 év Windows szívás után léptem vissza Mac-re 1 éve, azóta nincs semmi gondom. -
kazsmerlaca
senior tag
Hasbaszúrás mac-et használni melóra, csak szívat, semmivel nem jobb mint a win. Mac bohóckodásra való nem melóra... (több éves tapasztalat)
-
Syl
nagyúr
Köszi a választ. A chatgpt-t inkább nem minősítem
Az application frame aktív. (Kikapcsolva kb 30 másodperc alatt megbolondulok.)
Másodlagos kijelzőre kirakott palettát nem lehet a fő ablakhoz dokkolni.
A separate spaces semmi változást nem hoz. (Illetve annyit, hogy a kiterjesztett kijelzőkön nincs menüsáv)
Nem tudom, hogy ez macos vagy indesign ablakkezelési nyomiság, de nagyon nem tetszik. -
Met
nagyúr
Az Adobe InDesign beállításai között nincs közvetlen opció arra, hogy megakadályozza a paletták elrejtését, amikor másik alkalmazásra váltasz, de néhány trükköt alkalmazhatsz, hogy ez ne történjen meg. Íme néhány tipp:
1. "Application Frame" engedélyezése Az Application Frame egy olyan funkció, amely a program összes ablakát és palettáját egy keretbe foglalja, így azok nem tűnnek el más alkalmazásokra váltáskor. Kapcsold be ezt az opciót: Menj a Window menübe, és válaszd ki az Application Frame opciót. Ha be van kapcsolva, egy pipát látsz mellette.
2. Paletták dokkolása Ha dokkolod a palettákat a fő ablakhoz, azok nem fognak eltűnni más alkalmazásra váltáskor. Csak húzd őket a fő ablak szélére, amíg egy kék kiemelés meg nem jelenik, majd engedd el.
3. "Always Show Panels" beállítás Az InDesign alapértelmezett viselkedése az, hogy a paletták eltűnnek másik programra váltáskor, ha nincsenek dokkolva. Az Application Frame bekapcsolása mellett azonban a paletták továbbra is láthatók maradnak.
4. Rendszeres ablakelrendezések mentése Ha egy adott munkaterületet (workspace) szeretnél állandósítani, mentsd el: Menj a Window > Workspace > New Workspace... menüpontra. Add meg a munkaterület nevét, és kattints az OK gombra. Ha valami miatt a paletták eltűnnek, egyszerűen válaszd ki újra az elmentett munkaterületet.
5. Rendszerszintű megoldás: Mission Control kikapcsolása Ha macOS-en használod a Mission Control funkciót, előfordulhat, hogy az osztott nézetek miatt a paletták eltűnnek. Próbáld meg kikapcsolni ezt a funkciót: Menj a System Preferences > Mission Control menübe. Kapcsold ki az "Displays have separate Spaces" opciót, majd jelentkezz ki és vissza a gépre.
Ezek az opciók általában segítenek, hogy a paletták láthatók maradjanak, amikor másik programra váltasz.
Chatgpt, kiváncsi leszek hogy segít-e
-
Syl
nagyúr
Nem tudja valaki, hogyan lehet lebeszélni a mac-es Indesign-t arról, hogy ha elváltok a programról, akkor ne tüntesse el a kipakolt (de nem dokkolt) palettákat? Qrva idegesítő, hogy átváltok pl. az email-re és a második monitorra kipakolt paletták eltűnnek...
Úgy szeretném, mint Windowson, a második monitorra kirakott paletták mindig láthatóak legyenek.
-
Syl
nagyúr
válasz
Dluinet #2238 üzenetére
Jogos az észrevétel. De nekem azért nem ilyen kerek a történet. Mert eddig az ID-ben nem ez volt a gombok sorrendje. És a PS figyelmeztető ablaka is új lett.
Sajnos van nagyobb baj is a Adobe portáján. Például a Creative Cloud programot (pár hónapja) minden áldott nap magyoróznom kell, mert nem magától nem indul el a library sync... -
most, hogy szoftverfejlesztő cégnél dolgozom, látom, hogy miért nem foglalkoznak ilyenekkel.
Annyira huszadrangú dolog, hogy nem fordítanak rá energiát.
Majd ha egy hiba miatt valamit javítani kell rajta, akkor azt egységesen fogják végrehajtani. De addig semmilyen változás nem lesz, mert ha valaki meg is szeretné csinálni, akkor ahhoz tervezés kell, indoklás, hogy a munkába fektetett költségek megtérülnek, majd el kell fogadtatni több szinten, megtervezni, tesztelési terveket elkészíteni, minden nyelven a szöveget ellenőrizni hosszra és helyességre, és lefejleszteni. Ezután jöhet a tesztelési jegyzőkönyvek, és dokumentálás. Végül minden nyelven a használati utasításban ezt a részt lecserélni képekkel együtt.
Tehát forintosítva, kijön egy alaphangon 5 milliós számla, amit senki nem akar kifizetni. -
Syl
nagyúr
Ez zseniális!
Mintha nem is egy cégtől jönne a három program...
-
Syl
nagyúr
válasz
kazsmerlaca #2230 üzenetére
Huh, amikor utoljára néztem (a nyár elején), akkor úgy rémlik, le kellett tölteni az OpenOffice modulját és bemásolni valamelyik mappájába.
De nekem sok más nyűgöm volt vele, ezért maradok az Adobe karmai között. -
Met
nagyúr
A régieket bemásolva is csak akkor látja, ha a joboptions fájl nevében nincs ékezetes magyar karakter...
2024-ben miért probléma még az ékezet a file nevében?
Ezek a vakarékok felcserélték a cancel és a dont save gombot a dokumentum bezzáró párbeszédablakon.
Agyatlan idióták, a shortkeyeket nem akarják átvariálni?
-
Syl
nagyúr
Csókoltatom az Adobe programozóit!
Új verzió....
Első nekifutásra eltűnt az összes PDF presetem. A régieket bemásolva is csak akkor látja, ha a joboptions fájl nevében nincs ékezetes magyar karakter...
Ezek a vakarékok felcserélték a cancel és a dont save gombot a dokumentum bezzáró párbeszédablakon. -
sicc_innen
tag
válasz
shipfolt #2224 üzenetére
Állítólag az Indi elődje a PageMaker is ingyenes már, mivel annyira régi.
A Scribus viszont új és eredetileg is ingyenes. Igaz, kisebb a tudása, de az alapvető tördelési fogásokat, trükköket meg lehet vele csinálni. Viszont jórészt más a kezelése, mint az Indinek, tehát meg kell tanulni azt is. (Van róla a neten egy kb. harmincoldalas, magyar leírás pdf-ben, abban gyakorlatilag minden benne van.) -
shipfolt
kezdő
Van ingyenes alternativa indesign-re?
-
anubys1984
aktív tag
Egyetlen szövegbox van rajta, abban kizárólag szöveg, semmi egyéb objektumot nem tartalmaz az egyoldalas doksi.
A nyomda végülis azt írta, hogy megoldja (gondolom, törlik a fölösleges plate-eket), de a jövőre való tekintettel jó lenne tudni, mégis mi zavart be.
Azt gyanítom, valami metaadat beragadhatott, hiába van minden kipucolva.Közben úgy látom, a Package-nél azt mutatja, van egy hiányzó font, ugyanakkor a Find/replace fontnál nem mutatja ezt. Valószínűleg ez kavarhat be, de ötletem sincs, ezt hogy lehetne kipucolni.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
anubys1984 #2221 üzenetére
Nem lehet, hogy a problémás oldalakon van valami 1% (vagy alatti) transzparens szín? Azt szabad szemmel nem veszed észre, de ott van.
-
anubys1984
aktív tag
Ezt nem értem.
Sikerült az egyik problémás oldalt külön szednem. Egyoldalas állomány, egyetlen bekezdésnyi szöveggel, minden egyszín fekete, a package-nél mégis azt mutatja, hogy 4 színt használ. És ha sepatation-nel nyomtatom, kinyomja az üres plate-eket is.
Az egész amúgy közel 500 oldalas dokumentum, és van összesen 26 ehhez hasonló oldal, aminél valamiért mind a négy plate-et kinyomja. És fogalmam sincs miért.
Az egyoldalas dokumentumról a dropbox linket szívesen elküldöm, ha valaki ránézne. Lehet, hogy rosszul magyarázom, mi a gondom, és ránézve világosabb lenne. -
Met
nagyúr
válasz
anubys1984 #2219 üzenetére
Azért mert kicseréled a színeket nem változik a tördelés.
-
anubys1984
aktív tag
A gond, hogy már be van tördelve az egész anyag, minden át van állítva feketére, pár oldalt mégis színre bont.
Így néz ki pl egy cián plate. Semmit nem tartalmaz, mégis kinyomtatja.
PDF-exportnál pedig ahogy láttam, az ink managerben nem lehet kiválasztani, hogy csak a feketét nyomja ki.
-
Syl
nagyúr
válasz
anubys1984 #2216 üzenetére
Én például paraszt technikával: word-ből szöveget csakis plain text-ként illesztek be ID-be.
-
Met
nagyúr
válasz
anubys1984 #2216 üzenetére
Kijelölsz mindent, majd beállítod neki a 100% feketét és az összes többi színt törlöd.
-
anubys1984
aktív tag
Sziasztok!
Olyan technikai problémába ütköztem, egy word dokumentumot beöntöttem, átállítottam minden színt egyszín feketére, mégis vannak olyan oldalak, amelyeket színre bont. Úgy is, hogy a fekete plate kivételével az oldalak üresek. Más találkozott-e hasonló problémával?
Hogyan lehetne ezt megoldani?
Előre is köszönöm! -
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Milyen megoldással lehet olyan .epub-ot exportálni Indiből, amin - ebookon olvasva - nem csúsznak egymásra a könyv fejezetei és az üres oldalak is megmaradnak közöttük? -
válasz
sicc_innen #2212 üzenetére
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az InDiben hol van elrejtve az a beállítási lehetőség, hogy a vágólapról behozott szövegben megtartsa az alapvető formázási beállításokat?
Eddig működött, de most valahogy csak "normal" módban hozza a szöveget.
Kaptam egy nagyobb mennyiségű írást és elég gyakran használják benne az italic és a bolt formázásokat szavaknál. A doksiban (Word) minden úgy jelenik meg, ahogy kellene. A szöveg kijelölése és kimásolása után az InDiben már egységesen fut be. Utólag, egyesével visszaállítani nagyon hosszadalmas lenne. Szeretném ezt a plusz macerát megspórolni.
Keresgéltem a Beállítások és a Bekezdésstílusok között, hogy hol lehetne ezt ki/bekapcsolni, de sehol nem találom.(Win10, Office 2021, InDi CS6)
Köszönöm előre is a tippeket! -
Polemius
senior tag
– Indesign, Illustrator is tudja, hogy megfelelő könyvtárba másolva látja a fontot, telepítés nélkül.
– Van program, ami a pdf-ből kiszedi a beágyazott fontokat. Nem tökéletes, nem mindennel működik, és rövidebb szövegnél valószínűleg hiányos lesz az eredmény (a nem szereplő karakterek hiányozni fognak). Értelemszerűen, ha nincs beágyazva a font, nem is lehet kinyerni.
-
-
Syl
nagyúr
-
Met
nagyúr
Neten találsz leírást róla.
Jobb oldalon Print production > Flattener preview, Convert all text to outlines klikk és lent az apply felett all pages vagy curent page.
Na nekem így nem nagyon akart összejönni, csak akkor, ha adtam oldalszámot vagy fejlécet az egyik laphoz, akkor működött de volt hogy akkor sem
Mivel ilyen hosszadalmas és bizonytalan a folyamat, maradtam az place Illuba és Flatten -
Met
nagyúr
válasz
Parallaxis #2199 üzenetére
Bemásoltam, nem működik.
-
Syl
nagyúr
válasz
Parallaxis #2200 üzenetére
Szégyellem, de nem tudom, hogy kell Acrobattal görbésíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hegesztés topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mikrotik routerek
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- PlayStation 1 / 2
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Politika
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...