Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Projektor topic
- Mini PC
- Milyen alaplapot vegyek?
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MiklosSaS
üzenetére
Nem nehéz. Ments le mindent egy külső vinyóra. Jelentkezz ki az iCloud fiókodból, Üzenetekből, FaceTime-ból, majd indítsd újra a géped. CMD+R lenyomása mellett indítsd, lemezkezelővel töröld a partíciókat, így teljesen tiszta rendszert tudsz telepíteni. Ezt követően a webes telepítő felteszi a legfrissebb rendszert ami elérhető a gépedre. Nagyjából. Amikor kész, bejelentkezel, onnan menni fog...
-
MiklosSaS
nagyúr
Fejlemény: valami nagyon el van b@szva a macbook prómba, az alma support sem tudta megoldani a problémát. Az tanácsolta hogy húzzam újra az OS és ha akkor sem megyen rendesen, küldjem szervízbe a gépet.
Mennyire nehéz a macOS újra telepitése? Sohasem csináltam még...
-
DM74
friss újonc
-
DM74
friss újonc
Sziasztok, hátha valaki tud tippet adni.
Van egy late 2011-es mac minim, ami immáron 8 éve hűségesen szolgál (ssd-re cserét elvégeztem és 2x8gb ram is csücsül benne).
A minibe hdmi kimenetre a nappali lg tévéje van rádugva, a thunderbolt portra egy vga átalakítóval használtam egy monitort. A 2 kijelző tükrözve van, így szoktam filmet nézni :-).2 hete vettem egy új 27 colos lg-t (full HD) és egy thunderbolt- display port kábellel csatlakoztattam.
A hiba:
ha nincs a tv áram alatt akkor rendesen látja a monitort és észleli, ha áram alá helyezem a tévét (be se kell kapcsolni) akkor egy időre elsötétül a kép, majd ha visszajön, akkor az lg segédprogramja offline lesz és kiírja, hogy nincs monitor csatlakoztatva, de van kép mindkettőn. Időnként meg elmegy a kép és a monitor kiírja, hogy nincs bemeneti jel.... Ilyenkor a tévén a hdmi kimeneten még megvan, de csak teljes kikapcsolás és újraindítás után észleli, hogy a display porton újra van kimenő jel.
Kipróbáltam vga átalakítóval is, amikor így elmegy a jel, de azon se adott képet, tehát nem a display port kábelem a hibás.Teljes rejtély számomra és a régi monitorral ilyet nem produkált.
Nem tudom mit lehet tenni... (remélem értelmesen írtam le)
-
Digital
addikt
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Az a baj hogy ezek szerint van lehetőség, nyílnia kellene a bukszának!

-
Digital
addikt
Futottam egyet SSD bővítés ügyben, anyaggal-tokkal-vonóval, garival 75k körüli összeget mondtak rá. 1Tb-os Samsung 860 evo-val.

-
-
MiklosSaS
nagyúr
Kösz mindenkinek a segitséget.
Nem volt idõm ma foglalkozni vele, de este munka után nekifutok. A lényeg az hogy a mac minin minden müködik patentül, visszont a macbook-on csak "read only"-van, visszont az asztalra vagy iCloud-ba simàn le tudok menteni bármit. De ha az ssd-re szeretném akkor a "finder"-be nem is látom a macintosh ssd (hdd) opciót mint a mac minin.
De este még nekifutok. Elég fura hogy ilyen alap problémába ütközöm, 25 éve dolgozom windows-al és vagy 20 éve otthon vagyok a Linux-ba is, de még soha ilyen problémába nem ütköztem.A gépek rendben vannak, nagyon tetszik a macOS....csak még van mit tanulnom
) -
Divinity
őstag
-
MiklosSaS
nagyúr
Egy könyvtárat szeretnék létrehozni a meghajtón, de nem engedi. Egy 2020-as macbook pro-m can, 256 ssd-vel. A 2014-es mac mini-n amiben egy 1 TB Fusion drive van ott simán müködik semmi gond nélkül.
És a laptopon a finder-ben nem látom a macintosh hdd-or, visszont a mac mini-n ott van és használható is.
-
Digital
addikt
Megpróbálnám a friss telepítést, most minden törölve lett róla.Ott tartok hogy bekapcsoláskor egy kérdőjeles mappa villog, gondolom nem találja az op rendszert. Pendrive-ról hogyan tudom telepíteni a rendszert?
-
Digital
addikt
válasz
Elektrosokk
üzenetére
re
-
Digital
addikt
Felkaptam a vizet, összebarmoltam a meghajtót, a Sierra-t nem tudja hová telepíteni!

lehet megragadnám a lehetőséget egy ssd cserére, milyet vegyek? 500-as elég lenne. -
Digital
addikt
Ennyi volt az öröm!
Reggel még minden rendben volt a gép indulásával, ma este már 15 perc alatt tudtam elindítani a Safarit...
-
-
-
-
biker
nagyúr
válasz
Elektrosokk
üzenetére
azon ez sem segít

-
biker
nagyúr
válasz
Elektrosokk
üzenetére
YT Prémiumom van, nem tudom mi az a reklám. hidd el, megéri. 1-2 videóban már olyan gusztustalan szintig ment, meg a lejátszások közt is, hogy megléptem. 3500/hó az egész családnak.
-
biker
nagyúr
válasz
Elektrosokk
üzenetére
Milyen reklám?
-
blakey
titán
-
cigam
titán
Mitől pörög be a mediaanalysisd? Pörög a venni ezerrel, a GUI akad, még az egér mozgása, vagy a gépelés is darabos.
Miért nem csinálja a háttérben fékekkel, hogy még a venni se pörögjön fel, pláne ne akassza meg a GUI-t?MiklosSaS
Attól függ hogy van beállítva a fiókod:
Utólag is ki/be kapcsolható, hogy ez a két mappa szinkronban legyen a felhővel. A Home mappád alatt te is létrehozhatsz könyvtárakat ezeken kívül, amiket nem szinkronizál. Plusz kikapcsolható a tárhely optimalizáció. -
AND1
őstag
Mid 2011-es iMac-em van és tökéletes mindarra, amit felsoroltál. i5, 32Gb ram, SSD + HDD, Radeon 6970M (2Gb). Nem játszom rajta, de feleségem kipróbálta a Sims4-et és tökéletesen fut rajta. High Sierra, ami jelenleg rajta lehet max. A vga-t most tervezem a héten cseréltetni nvidia quadro (4Gb)-ra, így frissíteni is lehet majd az osx-et. Extra VGA-val volt 130 ezer. Számomra elég meggyőző, hogy 8-10 éves iMacekkel is bármit meglehet még szinte csinálni. Ennyit megért, hogy legyen otthon egy családi 27"-es gép, amivel öröm böngészni, lehet videót vágni (amatör - családi szinten), beadandód írni, zenehallgatáshoz is tökéletes, mert az Apple termékekre jellemző jó minőségű beépített hangszórói vannak és (akinek ugyan csak számít) szépen mutat az asztalon. Egyetlen negatívum eddig, hogy 1-2 program nem elérhető amiket régen szerettem, de ezeket a High Sierra-nak tudom be egyelőre. Meglátjuk upgrade után mi lesz. Van mindenre más alternatíva egyébként. A javaslatom, hogy 200 ezerig keress egy olyan gépet, ami csakis 27", i5, ssd és minél több Ram.
-
NORBl
aktív tag
Azért is szeretnék Mac et mert bazi nagy a kijelző. Ahhoz ragaszkodnék, de a többi paraméter még jó lesz nekem évekig? Érdemes ennyit adni egy ilyen idős gépért? Szoftverek támogatottak idősebb cuccon is?
-
Alex91
félisten
válasz
Divinity
üzenetére
En szamoltam, ha ugyanazt szeretnem, mint mondjuk iMac eseten, akkor tobbet fogok fizetni a Minivel. (Az mas kerdes, hogy az iMac-et meg mindig arul HDD-vel, de szerintem mar az AppleSiliconra gyurnak egy ideje..) Es igen, szerintem arany arban nyomjak a miniket a hasznalt piacon is, annyit nem ernek, mint amennyit kernek ertuk..
-
Divinity
őstag
válasz
Alex91
üzenetére
Köszönjük, hogy megindokoltad

Ha a használt piacot nézzük akkor igenis azok. Egy 2018-as alap mini-t kapsz 200e alatt. Míg mondjuk egy hasonló iMac azért jóval többért megy. Ha leszámítjuk a kijelzőt még akkor is jobban jön ki plussz a mini bővítését is olcsóbb, probléma mentesebb megoldani
-
NORBl
aktív tag
Sziasztok!
Asztali gépet szeretnék, több éve volt egy itouch om, azon kívül nem volt Apple cuccom.
2010-11 körüli Mac et néztem ki, 150-200 között nézelődök.
Bejön a rendszer, élvezetesnek tűnik rajta a chillezés.
Szerintetek böngészésre, YouTube, Word, Excel, letöltés re kielégítő lenne nekem? Nem tervezek rajta játszani. Valami gubancot fog e okozni, hogy androidos cuccokkal vagyok körbe véve? Meddig lesz működőképes ilyen felhasználás mellett? Mert azért nem mai konstrukcióról beszélünk.
-
Divinity
őstag
válasz
MiklosSaS
üzenetére
Nem teljesen értem a problémát.
Ugyanúgy létezik File System mint Windowson. Igaz a Unix világban kicsit másképp viselkedik de ezt teljesen elfedik a modern file kezelők, mint akár a Finder.
A Desktop is egy mappa a saját felhasználód home mappája alatt. Ugyanígy tudsz ide létrehozni egyéb mappákat, file-okat. Amit célszerű tudni, hogy itt nem betűkkel különböztetik meg a drive-okat hanem egy-egy mount point-ra vannak kötve de ezt is elfedi a file kezelő.
Az iCloud, lényegében, mint network drive van mountolva így teljesen kikerülhető -
MiklosSaS
nagyúr
Sziasztok, elég uj vagyok itt a macOS terén, kellene egy kis segítség.
Amit mostanáig dolgoztam a gépen azt mindig a "desktop"-ra mentettem vagy iCloud-ba. De szeretnem úgy lementeni mint a Windowsra, vagyis egy "my computer" fele File kezelőre gondolok, pont mint windowsos gépeken ahol mapakbol elérhető a c:, d:, partíciók a hdd-on vagy különböző hdd-ek.
Ezt hogy tudnám megoldani igy? Vagyis nem szeretnem mindig a "desktopra" vagy iCloudba menteni es szeretnem ha a file-ok rendezetten a hdd-on lennének kb hasonlóan mint ahogy a windows platformon.Lehet hülyeséget kérdezek, de nekem meg kicsit uj ez a rendszer. Kellene nemi segítség meg egy kis utba igazítás.
Előre is köszönöm!

-
cigam
titán
válasz
scofield657
üzenetére
A szervizes kézügyességétől függ, általában nem marad észrevehető nyoma.
Memóriát otthon is bővíthetsz, a hátulján van egy kis ajtó.Megnézted alapból mennyit eszik, és ha PS-el dolgozol?
Camera raw hanyas verzió? Próbáltad másik programmal beolvasni?
-
scofield657
csendes tag
Lefutattam minden tesztet, nincs hiba. Valóban az keményebb vas de a mezei laptopom se nyekken meg(2016-os vivobook-on tesztelve 8giga ram, i5, photoshop ssd-n képek winyón).
Big Sur fut már rajt és frissítéssel került fel. Apple diagnosztika lefutott meg fájlrendszer ellenőrzés is. Rendes szervizben széttudják úgy szedni hogy nem látszik meg? Mert láttam videót hogy a kijelzőpanel kell leszedni hozzá. Mert akkor rakatnék bele valami ssd-t, meg memóriát is bővíteném. Bővítéskor az alap rendszert feltelepítik nekem? Amúgy a 2021-es photoshopot használom. Előfizető vagyok és most ez a legújabb. -
Snoop-y
veterán
válasz
scofield657
üzenetére
A fusion drive-ot ha tudod csereltesd ssd-re vagy ha nem akarod megbontani akkor a Samsung X5 kulso ssd az hozza a gyari beepitett ssd sebesseget (~ 2K MB read/write) es mehet arrol az OS-is.
A memoriat bovitsd 16GB-ra legalabb.Nekem is 19-es modell van igaz i9 gyari ssd es tobb ram(72GB) de nalam hasit a PS.
-
cigam
titán
válasz
scofield657
üzenetére
Egyrészt nem meglepő hogy az i9 gyorsabb (17186 kontra 9507 CPUmark), másrészt nem írtad abban mennyi RAM van, harmadrészt azon a rendszer, és az adat is SSD-n van?
Attól még nem normális, hogy lefagy, újraindul. (Max. ha rosszul fogod
)
- lemez/fájlrendszer ellenőrzés megvolt?
- Már Big Sur fut rajt? Frissítetted, vagy tiszta telepítés volt?
- a nemrég linkel Apple féle diagnosztika nem talált HW-es hibát?
- Használat közben mit mutat a tevékenységfigyelő (nem eszi valami a procit/RAM-ot?)? -
blakey
titán
válasz
scofield657
üzenetére
Nem ilyen. Nem tudom milyen PS-t használsz, én napi szinten PS-ezek, több 100GB-al, semmi fagyás, 2017-es iMac-en SSD-vel. A PS "RAM-zabáló", így a 8GB kevés illetve nem tudom, hogy mennyire elég, nem próbáltam.
A lényeg, hogy nem ilyen, olyan amilyennek lennie kell, de a telepítés, a programok, elegendő RAM, mind-mind megfelelőnek kell lennie. A 2020-as PS elég fura, szerintem sok hiba van vele, bár újabban nekem nincs vele problémám.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- LEGO klub
- Autós topik
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Metal topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8600G / 6700XT 12GB / 16GB DDR5 / 512 SSD + 2TB HDD!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)

Big Sur fut már rajt és frissítéssel került fel. Apple diagnosztika lefutott meg fájlrendszer ellenőrzés is. Rendes szervizben széttudják úgy szedni hogy nem látszik meg? Mert láttam videót hogy a kijelzőpanel kell leszedni hozzá. Mert akkor rakatnék bele valami ssd-t, meg memóriát is bővíteném. Bővítéskor az alap rendszert feltelepítik nekem? Amúgy a 2021-es photoshopot használom. Előfizető vagyok és most ez a legújabb.
)