- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Biztosan jó módszerek vannak Win 7- re is, de mióta nincs ilyen nevű valami a gépemen, eszembe nem jutna rá módszert ajánlani! Én is így kezdtem, de már nincs a gépen Win 7, pedig még nagyon tojáshéjas Linuxos vagyok.
(#20048) gyvince
Ha majd telepíted, még jobban fog tetszeni!
Itt a Telepítési kézikönyv a MINT 17- hez, Cinnamon és MATE változatokhoz külön. -
Ez lényegében ugyanaz, mint smart-notifier.?
Túl sokat nem tudok befektetni, mert nagy energia/ kis eredmény lenne a vége.
(#19690) sh4d0w
Kösz, ez tiszta, meggyőztél róla, hogy továbbra is füllel kontrolláljam a vinyók állapotát.(#19691) McSzaby
Így már tiszta! Az SSD- t nem komolyan gondoltam NAS- ba.
A smart értékek magyarázata egész jól van leírva a HD Sentinel honlapján. -
Apollyon
Korrektor
Na itt a lényeg! Gyakorlatilag ugyanazt csináljuk és használjuk, csak az évekkel ezelőttikhez képest ugyanahhoz több erőforrás szükséges.
A weboldalak design-ja, és a használt beépülők (flash, javascript) miatt is van ez. Egyébként teljesen feleslegesen, mert meg lehetne oldani ugyanazt ami ma van kisebb erőforrás igényűre, csak tesznek rá.A továbbiakban a témát folytassuk itt az OFF topikban, pont erre nyitották.
(#19585) Fenyő: Linkelt topikba megy a válasz
-
kmarci25
veterán
Azt megköszönném. A feleségem abszolút win-hez szokott szemű, kizárólag user.
Nem tudom a barátnőd mennyire tech-mókus
, nálunk erről szó sincs, ha valamit csinálni kell a géppel, akkor az az én feladatom (jobb is így). Nem akarok feltenni egy olyan rendszert, amiben nem igazodik ki, meg nem szeret ránézni, használni...
-
kmarci25
veterán
Nálunk is úgy kezdődött, hogy a csajom volt. Most már a feleségem.
Jah, hülye voltam mikor vettük, pár tízezerrel többért adták a 2 gigás változatot, azt kellett volna megvenni. De egyébként meg soha többé Asus. Inkább Acer, ott bővíthető/cserélhető a ram, nem forrasztják rá az alaplara, mint ezek.
Igen, a driverek-en gondolkodtam, de ezek szerint nincs vele gond, köszi! A tapipad még érdekes lesz, mert ugye azt is jobb-klikknek veszi, ha magán a tapipadon "koppantok", meg azt is, ha a "dedikált" gombon. Nem tudom, hogy ez menni fog-e... -
Zárójelben kérdezem meg menekűlő útvonalként melyik linux disztro-t ajánlod (és a többiek), egy otthoni szerver+multimédia állomás feladatkör betöltésére?
Ha netán mégis agyhalált kapnék a Sabayon-tól.
Lehetőség szerint kerülném az Ubuntu-t és társait - valahogy sosem sikerült megszeretnem.Mandriva/Suse/Fedora/stb. jobban érdekelne.
-
Jester01
veterán
-
Még nincs rajta adat, de kizárólag filmeket és zenéket tartanék rajta, és fontosabb, hogy minél több helyem legyen, minthogy naplózzon. Vagyis azt hiszem.
Egyelőre maradnék a Sabayon-nál, és megpróbálom megoldani a dolgot. Újabb driverrel akarok próbálkozni, csak jelenleg valami gebasz van az AMD szervereivel. [link]
Tulajdonképpen a Gentoo alapok miatt tetszett meg a Sabayon. Még nem vagyok olyan szinten, hogy a Gentoo-val kezdjem - használni szeretném mielőbb - Gentoo esetén állítólag ez nem olyan egyszerű. Engem viszont nagyon érdekel a Gentoo, és azt gondolom, hogy a Sabayon-on keresztül megismerem, miközben használni is tudom.
-
pakriksz
őstag
100/10 de most a vindóz ultimate saját nfs kliensét használva már 8 mbyte-seccel megy, a külső klienssel (nekodrive)-al volt lassú.
Bár ez még mindig nem a max, úgy hogy semmi sincs a határon. Sem a hálózati átviteli sebesség nincs a maxon (mert az 10,5-11 mbyte/sec, az x86-os gép cpu-ja elenyésztő terhelést kap, a szervergépnél is csal 40% körül van a cpu használat, a HDD és SD kártya is sokkal többet bírna.
-
pakriksz
őstag
A szerver egy 2 magos 1ghz-s ARM Cortex A7. De mint írtam nem a vas a korlát, mert sem a cpu-nak, sem a hálózatnak ez a maximuma. A kliens pedig egy 4 magos athlon II 3,1ghz-n, vindóz 7-el.
Egyébként AMD E-350-et használva szervernek is ugyan ez a végeredmény, pedig annak már gigabites hálója van, 800-800 mbites átvitellel, meg egészben erősebb mint az ARM. -
McSzaby
őstag
A kicsi Brazos.
Azért abban már elég sok erő van egy ilyenhez
4 GB ram 1,6 Ghz, dual core..
Egyedül engemetet ki kőne, hogy szolgáljon.
Azért kéne tudnom, hogy az appszeró segítene-e rajta, mert java alapú dolgoknál nagyon sokatszámít, de hogy php-nál.. hűhű.. ezt kéne tudni..
-
sanzi89
addikt
Mivel itt nem nagyon kaptam választ, elkezdtem neten kutakodni, más fórumon ezt ajánlották, így megpróbáltam. Egyébként úgy néz ki megoldódik a TP-Link Wifi gond is, a fórumon a disztró készítője is aktív, nekem ő maga válaszolt. Nem ismert, de ha stabilan tudja azt, amire nekem kell... ennél többre nincs is szükségem. Készítek magamnak egy leírást, amolyan hülyegyereknek valót, feltolom a gépekre, készítek egy image-et és elfelejtem az egészet. Évente ránézek van-e újabb verzió és kész. Nem kell mélyebben belemenni és nem is akarok.
-
sanzi89
addikt
A mai nap csupán ez a kettő volt, amit itt is megkérdeztem. A többire guglizással meg nettel rájöttem.
Például írja, hogy ebből a kernel modul fájlból kel kimásolni valahonnan valamit. Jó, de hogyan? Tudom, nézzek utána mi ez a kiterjesztés, mivel lehet "kicsomagolni", szerkeszteni majd visszacsomagolni. Persze, megoldható, de basszus, ha már készítek egy tutorialt ezt nem kellene beleírni?
Másik. Módosítsam a futási szintet 4-ről 3-ra. Hogyan? Ez is persze, tök egyszerű, megnyitom szerkesztése és átírok egy számot, de ezt nem volna sokkal egyszerűbb megemlíteni abba a szerencsétlen tutorialba? Azért volna talán...Valamint a másik ami nagyon zavar, hogy van egy új témakör. Tök hülye vagyok hozzá, de Windows-on végiglapozom a füleket, menüket, beállításokat, stb. és már van egy képem a témáról. Linuxban pedig nézem a villogó promt-ot. A grafikus felületek - legalábbis az a kettő amit eddig láttam - katasztrófák. Fut egy Debian szerver itt próba képen, hogy dolgokat kipróbálgassak rajta, de grafikus felületet nem is tettem rá, mert még jobban elveszettnek érzem benne magam. Célirányos problémára a Debian-hoz találtam jó leírásokat alap funkciók telepítéséhez - dhcp, ftp, samba, stb. - de mihelyt kellene kicsit speckó dolog már megy a zavarosban halászás.
-
sanzi89
addikt
Köszi a tippet, ha ezzel nem tudok zöld ágra vergődni megnézem. Azonban úgy gondoltam, hogy hátha egyszerűbb egy direkt erre kreált disztribúciót használni, mint újat készíteni. Ez a Porteus Kiosk úgy néz ki, hogy működni fog, már csak a TP-Link TL-WN422G wifihez kell drivert szerezni és boldogság van.
-
Sanyaaa26
aktív tag
Sziasztok, laptopra raktam ubuntut, a6-3400m linao proci van benne.
A kérdésem az, hogy hol tudnám én belőni azt, hogy ne váltogassa a sebességet, most is 800mhz en megy, win7 ben volt egy k10stat nevű program amivel rendesen 2,2ghz en járt szépen. Winben sem kezelte a magokat rendesen, de itt még a minecraft is akad, 800mhz nem is csoda. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy kb. 40 csomag pár darabonkénti felrakása után egy kielégíthetetlen függőséget talált a mesa, így nem tudtam lefordítani az újat.
Mindegy, bevágtam a gépbe egy TNT2-t amit most találtam, ezzel megy...
pakriksz: ha használsz asztali effekteket, annak a konfigjában van olyan, hogy "letiltás teljes képernyős alkalmazásoknál", ez esetleg segíthet. Nem tudom mi lehet nálad a gáz, nálam és haveromnál is simán mentek a Unigine engines benchmarkok.
-
Speeedfire
félisten
Nem tudok repóról.
Az oracle oldalán, csak egy zip és rpm fájl van. Ki melyiket akarja használni, mivel centos van fent, ezért az rpm mellett döntöttem.
Igen, úgy csináltam. A ./configure futtatása után adta ki ezt az opciót az instantclient. Nem én találtam ki.
Szerk.: Azt telepítettem fel, de ez most a php forgatás volt, ahol meg kellett adni a lib-ek helyét.
-
Jester01
veterán
Úgy tűnt, azért mondtad azt, hogy "akármennyit" mert úgy gondoltad, hogy nincs korlát a kernelben. Ez félrevezető, nem kötözködésből javítottam ki.
Ha kötözködni akarnék akkor azt mondanám, hogy a kérdés 4x20=80 prociról (magról) szólt amihez képest a 128 sem olyan "rengeteg"
A default 8 meg kifejezetten kevés.
-
n00n
őstag
A legfrisebb infóim szerint már rég nem Fedora van az elsőn:
http://www.top500.org/system/177999
A kis kínaiak Kylin Linuxot futtatnak rajta.
-
Jester01
veterán
Azért ez elég bátor állítás volt, tekintve, hogy akármennyit nyilván nem támogathat.
A default kernel beállítás egyébként 8, a fedora pedig 128-al jön elvileg.
-
td
senior tag
Ez sajnos nem megy így. A Rock Ridge és a Joliet alapból is pipálva voltak. Most kiszedtem a 103 karakteres Jolietet, és bent maradt az Allow untranslated ISO9660 (alatta minden kiszürkítve, tehát a 31 és 37 karakteres beállítások is, persze pipálja), de ugyanúgy jön a 64 karakterrel, amikor írni kezdeném.
Elég bosszantó, mert ezek szerint akármit pipálok Jolietnek, mindig 64-re akar vágni. A Rock Ridge jó lenne 255-re, csak azt meg a Windows úgysem látja. De emlékeim szerint, amikor Neróval írtam Windowszon, ott nem 64 karakter miatt reklamált valamikor jó régen, hanem többért, talán 255-ért.
Valami más ötlet?
-
-
-
Legacy drivert nem találtam... 96-os fent, semmi változás. 173-al sem, bár most már legalább azzal megy 1024-ben is... De neeemjóóó, wide felbontás kéne, 1280x768, vagy 1440x900...
Most megnézem winnyózról is, hogy edid szerint mit tud a monitor... (Hopp. 1600x1200 is megy, csak úgy meg függőlegesen húzza...) 1280x768 lesz a nyerő, anyám nem pixelvadász, úgy legalább a képarány jó.
TCL, meg van még egy, ami ilyen hasonló, és kipróbáltam egy 500-as AMD K6-on, 128Mb-al : tökéletesen megy.
-
mezis
félisten
Köszönöm, közben próbáltam CD-ről installálni a 12.10-et és már annál a képnél baj van, amikor a nyelvet kellene választanom. (A monitor felső fele rendben, alsó szétesett, függőleges sávok, egér meg húzza a fekete sávot.) A monitor vezérló S3, 32 MByte-al.
Visszaraktam a 12,04.1-et.
(Régebben olvastam, hogy kockázatos az upgrade, mostmár tudom, hogy a helyzet változatlan.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na azt nem tudom fejből hogy zártnál mi az, talán az aticonfigban valamerre. Most meg sem tudom nézni, mert pár napig nem leszek itthon. szerk. jah látom, akkor jól tippeltem.
Mondjuk ez az órajel kérdés csak laptopon érdekes számomra, ott meg Intel gma4500mhd van.
Az asztaliban HD5670 vga-m passzív, ott annak mindegy mennyin megy... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt könnyen ki tudom próbálni, mert Chakra isoját live módban el lehet indítani nyílt és zárt driverekkel is, így nem kell átállítanom a disztrómat nyílt driverre, majd vissza.
A többit viszont szerintem nem nekem akartad írni, hanem az OpenSuse-s kollégának. Neki mondjuk amúgy sem hozna kb. semmi előrelépést a 8400GS-t lecserélni 3000-es radeonra, mindkét kártya nagyon gyenge, egyéb tudásuk meg kb. azonos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szép világ lenne, ha használni is tudnám az nélkül, hogy eladom a TV-met plusz még működne is rendesen...
A HD3000 meg sajnos régi cucc, ez magával vonz bizonyos problémákat, mert a gyártónak nem különösebben érdeke régi cucc komolyabb supportja.
Ahogy olvasom most, a legacy drivert nem fogják frissíteni ezen a téren, úgyhogy ha frissülnek a dolgok az OpenSuse-ben, akkor kénytelen lesz a nyílt drivert használni, vagy venni frissebb kártyát. -
Shatterstar
aktív tag
Kérlek szépen jelenleg egy Lenovo Thinkpad T61-el tolom! Ha ezt leváltom szintén egy TP következik majd amin több mint valószínű hogy szintén Linuxot szeretnék majd látni
A disztró amit így elsőre kinéztem magamnak az Ubuntu és a Black Panther OS. Lehet rossz választás ez elsőre lehet nem, mindenesetre amit az Ubuntu-ról olvastam az elegendő volt ahhoz hogy meggyőzzön.:Egyébként nyitott vagyok az efféle dolgokra pont emiatt is szeretném lecserélni a középszerű vindózt ami számomra már kezd lassúvá és problémássá válni
-
-
-
-
semmi sem látja
[root@Echo-One /]# fdisk -l /dev/sdb
Disk /dev/sdb: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 fej, 63 szektor, 60801 cilinder, összesen 976773168 szektor
Egység: sectors 1 * 512 = 512 bájt
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Lemezazonosító: 0xe26f1aeeEszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sdb1 63 976771119 488385528+ 42 SFS
[root@Echo-One /]# lsblk /dev/sdb
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sdb 8:16 0 465,8G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 465,8G 0 part
[root@Echo-One /]#itt valójában 5 partíció van, eddig minden más op.rendszer szerint. kivéve a 17-es Fedorát.
a telepítője sem látta, szerencsére nem oda akartam tenni, de már akkor is furcsa volt. 4 NTFS partíciónak kellene ott lennie, meg egy ext4-nek, azt szántam /home-nak.ezt a kernelmodulos doglot még megnézem, amint lesz egy kis időm...
-
-
-
-
Ez nekem is eszembe jutott, de egy üres könyvtár jelenik meg a kliensen, áááá....
Az lehet gond, h mind2 gépen body nevű user garázdálkodik?
kliensen, ott van a csatolás:
root@fedorka body# df
Fájlrendszer 1K-blokk Fogl. Szabad Fo.% Csatol. pont
rootfs 15117312 5518088 9445652 37% /
devtmpfs 1941992 0 1941992 0% /dev
tmpfs 1952932 96 1952836 1% /dev/shm
tmpfs 1952932 1172 1951760 1% /run
/dev/sda1 15117312 5518088 9445652 37% /
tmpfs 1952932 0 1952932 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 1952932 0 1952932 0% /media
/dev/sda2 225246700 437140 213367692 1% /home
192.168.1.100:/home/body 5313536 2644992 2399232 53% /mnt/bodyde üres:
root@fedorka body# ls /mnt/body/store/ -a
. .. -
kovaax
őstag
Fedora alatt a logjában ez van:
[System] K3b Version: 2.0.2
[System] KDE Version: 4.8.5 (4.8.5)
[System] QT Version: 4.8.2
[System] Kernel: 3.5.1-1.fc17.x86_64
[Devices] HL-DT-ST DVD-ROM GDR8160B 0009 (/dev/sr1, CD-ROM, DVD-ROM) [DVD-ROM, CD-ROM] [Egyik sem] [%7]
[Devices] ASUS DRW-1612BL 1.06 (/dev/sr0, CD-R, CD-RW, CD-ROM, DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD-R DL, DVD+R, DVD+RW, DVD+R DL) [DVD-ROM, DVD-R (soros), DVD-R (kétrétegű, soros), DVD-R (kétrétegű ugrás), DVD-RAM, DVD-RW (korlátozott felülírás), DVD-RW (soros), DVD+RW, DVD+R, DVD+R (kétrétegű), CD-ROM, CD-R, CD-RW] [SAO, TAO, RAW, SAO/R96P, SAO/R96R, RAW/R16, RAW/R96P, RAW/R96R, Korlátozott felülírás, Rétegugrás] [%7]
[Used versions] growisofs: 7.1
[Burned media] DVD-R (soros)
[growisofs command:] /usr/bin/growisofs -Z /dev/sr0=/dev/fd/0 -use-the-force-luke=notray -use-the-force-luke=tty -use-the-force-luke=4gms -use-the-force-luke=tracksize:2098187 -use-the-force-luke=dao:2098187 -dvd-compat -speed=4 -use-the-force-luke=bufsize:32m
[growisofs] Executing 'builtin_dd if=/dev/fd/0 of=/dev/sr0 obs=32k seek=0'
[growisofs] /dev/sr0: engaging DVD-R DAO upon user request...
[growisofs] /dev/sr0: reserving 2098187 blocks
[growisofs] /dev/sr0: "Current Write Speed" is 4.1x1352KBps.
[growisofs] 458752/4297086976 ( 0.0%) @0.0x, remaining 936:35 RBU 100.0% UBU 6.9%
[growisofs] 458752/4297086976 ( 0.0%) @0.0x, remaining 1560:59 RBU 100.0% UBU 100.0%
[growisofs] 4255088640/4297086976 (99.0%) @4.0x, remaining 0:07 RBU 100.0% UBU 99.8%
[K3b::DataTrackReader] reading sectors 0 to 2098186 with sector size 2048. Length: 2098187 sectors, 4297086976 bytes.
[K3b::DataTrackReader] using buffer size of 128 blocks.
[K3b::DataTrackReader] Read a total of 2098187 sectors (4297086976 bytes)Mint látszik, nálam growisofs írja a dvd-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Apple iPhone X, 256GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest