- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Cups (vagy vmi más) problémám lenne, konkrétan cups-1.4svn-r7527, a2ps-4.14, ghostscript-8.62, foomatic-db-20080330, foomatic-db-engine-3.0-20080504, foomatic-db-hpijs-20080330 vannak telepítve forrásból. A printer egy párhuzamos portos laserjet 4L.
Probléma akkor van, ha 1-nél több jpeg v. más képfile-t akarok kinyomtatni egymás után: az elsőt még kinyomtatja, ám aztán beragad a nyomtatási sorba "queued" állapottal és aztán sehova tovább. A következő kép v. bármi más csak akkor nyomtatódik ki, ha előbb törlöm a nyomtatási sorból a korábban kinyomtatott (és beragadt) nyomtatási feladatot
error.log-ban ennyi van ilyenkor:
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Adding start banner page "none".
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Adding job file of type application/vnd.cups-raw.
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Adding end banner page "none".
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Queued on "laser" by "jurij".
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Started backend /usr/lib/cups/backend/parallel (PID 23173)
I [11/May/2008:13:10:47 +0200] Saving job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Adding start banner page "none".
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Adding job file of type application/vnd.cups-raw.
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Adding end banner page "none".
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Queued on "laser" by "jurij".
I [11/May/2008:13:11:36 +0200] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/jobs.cgi" (pid=23184)
I [11/May/2008:13:11:59 +0200] Saving job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...Szal másodjára nem indítja a backendet. Íme a job lista, a 124-es a hibátlanul kinyomtatott file bejegyzése, a 125. ami már nem jött ki:
laser-124 smbprn.00000163 Z:\K�pek\avatar-1353.jpg jurij 184k 1 processing since
Sun May 11 13:09:47 2008
"Sent print file, 187431 bytes..."laser-125 smbprn.00000164 Z:\K�pek\C2003A.jpg jurij 96k Unknown pending since
Sun May 11 13:10:59 2008
"Sent print file, 187431 bytes..."Az elsőnél még kiírja, hogy 1 lap, a másodiknál meg már csak hogy ismeretlen-t ír oldalszámnak...
Mi a p*csa lehet vele?
-
zoltanz
nagyúr
Kár hogy nem lehet tudni hány nap van a kiadásig mint a Fedora -nál pl. (2 nap) a Linux Mint kiadásoknál, nekem beváltak. Főleg a Debian Edition (Gnome) lehet érdekes, de a Fluxbox Community Edition is hasonlóképp.
A XFCE Community Edition már RC (kiadásra jelölt) állapotú ha jól értem:The first release candidate for Linux Mint 4.0 Daryna XFCE Community Edition is out and available for download.
-
Sipi
addikt
Elsőre anno nekem is az volt, pont azért, mert tele a net rossz doksival. Miután kész vagy, átgondolod, rájössz: pofonegyszerű.
1. A LIRC moduljait nem lehet automatikusan betölteni, mert az eszközei többnyire nem autodetektálhatók. Sőt, a soros portra csatlakozó eszközök többnyire házibarkácsok.
2. A LIRC csomag több száz távirányító adatait tartalmazza. De ennél jóval több van forgalomban - nem lehet mindet megcsinálni, kézzel kell elkészíteni a gombkiosztást.
3. A folyamat egyszerű: lirc modult betöltöd, létrejön a lirc-eszköz, amit a lircd daemonnal figyeltetsz. Ez detektálja a gombnyomást és visszaadja, mit nyomtál meg vagy engedtél fel.
4. Ezt az eseményt a programoknak átadod. Többnyire ez sem mehet automatikusan, mert a távirányítók eltérőek. Nálam pl. nincsenek fel-le-bal-jobb gombok. Ha az mplayerbe beledrótozták volna ezeket is, nem tudnám irányítani.
5. A natív LIRC-alkalmazásokkal nem szokott gond lenni. Az MPlaer, Mythtv, Freevo saját maga kezeli, saját konfigja van, nem zavar be semmibe. Ha elindítod a Freevo-t, saját beállításai alapján kezeli az infrát. Ezekhez a lircrc sem kötelező - ha nem csinálod meg, akkor minden programnak külön fájlban kell megadni az irányítás adatait.
Annyiban kényelmes a lircrc, hogy egy helyen lesz minden program minden adata.Gond akkor van, ha a program nem ismeri a LIRC-et, ekkor a külső irexec programmal kell irányítani. Ehhez meg már kell a lircrc, és némi trükk. Ezek is dokumentálva vannak itt-ott, nem bonyolult, csak elsőre nehéz átlátni, mert a lircrc-be egymásba ágyazott blokkokat kell írni.
A mai Gentoo-mon már nem kell semmi barkács, a telepításnél megadtam, melyik modult fordítsa, ehhez automatikusan létrejöttek a modult leíró fájlok. Csak a lircd.conf-ot kellett megcsinálni, de a Hauppauge-hoz már van előre elkészített conf, szóval az sem kellett.
A serial annyiban macerás, hogy a soros porton lévő infra-eszköz fizikailag egy soros port, semmi több. Ezért persze, hogy a serial driver kezdi kezelni. Neked kell megadni, hogy bocs, de ez nem az, és rádumálni, hogy engedje át a terepet a lirc-serialnak.
Ennél még mókásabb a soros portként funkcionáló IrDA eszköz, amit Lirc-cel akarok hajtani... Ott két drivert kellett ledumálnom arról, hogy kezelje.Sipi
-
GD
őstag
válasz
VladimirR #5696 üzenetére
talán annyi, hogy a "modulosabb" kernel rugalmasabb, magad pakolgatod, rendezed sorrendbe, lövöd ki és töltöd be, próbálod, ha valami kell.. illetve utólag újrafordítod vagy átparaméterezed.. valami olyasmi lehetne az elv, hogy ami rendszerközeli (hw + alapfunkciók) és úgyis kell, az kernelbe, ami meg már ezen felül van, az modul
-
VladimirR
nagyúr
tisztelt egybegyultek, kernellel illetve annak forgatasaval kapcsolatban lenne egy kerdesem:
gentoo-t (is) hasznalok, ahol ugye elkerulhetetlen, hogy magamnak forditsak kernelt, igy jopar alkalom utan felmerult bennem a kerdes, hogyan erdemesebb forditani az egyes dolgokat? bele a kernelbe, vagy modulkent? ha jol tudom, ennek igazabol a kernel meretet illetoen van jelentossege, igy viszont nekem megfelelobb, ha kernelbe teszem a dolgokat, mert csak azt forditom, amire szuksegem is lesza kerdes az lenne, hogy vannak-e mas szempontok is, amiket figyelembe kellene vennem, vagy nagyjabol annyirol van csak szo, amit fentebb irtam?
valaszaitokat elore is koszonom
-
GD
őstag
nah, van infó dögivel, már csak agyban kellene összerendeznem
azért nekem kicsit fura 2008-ban, hogy valami ilyen barkács... még a linux-tól is..
vagy csak elkényelmesedtem mostanság..
ha nagy lesz a kavar továbbra is, akkor csinálok egy partícióra clean install-t és ti szülői felügyeletetek mellett faragom :-) egyszer ha meglesznek a jó configok írok saját howto-t és akkor 100helyre mentem magamnak.. -
Sipi
addikt
Ahogy nézem, ez a hardware.conf valamiféle egyvelege a hardver, szoftver, az élet, a világmindenség és minden témájának. Amit írtam, azok kellenek, meg kell adnod a modul paramétereit, a lircd.conf-fal a távirányítód leírását, aztán ebben a fájlban kell megadni, hogy a lircd indulásakor mik történjenek.
REMOTE="samsung" - gondolom, ez annak a távirányítónak a neve, amit a lircd.conf-ban megadtál.
REMOTE_DEVICE="/dev/ttyS1" - nem ismerem a serial drivert, én a sirt használtam, lehet, hogy ez a jó eszköz... Esetleg a ttyS0 lehet még jó. Mindenesetre amit itt megadsz, azt kell megadnon a pre_install opciónál is, hogy a serial driver ne írja felül.
REMOTE_LIRCD_CONF="/root/lircd.conf" - ez szvsz hülyeség, általános konfigot ki a fene ment a /etc-n kívül máshova? Ez megy a /etc-be.
START_LIRCD=true
#START_LIRCMD="false" - ha a lircmd nem kell, megadhatod, hogy ne induljon.
LOAD_MODULES="true"
LIRCMD_CONF="/root/lircd.conf" - megint hülyeség, ráadásulk hibás! A lircmd szintaktikája más, mint a lircd, ezt töröld, vagy /etc/lircmd.conf legyen. A fájl meg üres.Gentoo alatt az alap lircmd.conf tartalma:
PROTOCOL IntelliMouse
# ACCELERATOR start max multiplier
ACCELERATOR 2 30 5
ACTIVATE * RESERVED
MOVE_N * 2
MOVE_NE * 3
MOVE_E * 6
MOVE_SE * 9
MOVE_S * 8
MOVE_SW * 7
MOVE_W * 4
MOVE_NW * 1
MOVE_IN * CH+
MOVE_OUT * CH-
BUTTON1_TOGGLE * 5
BUTTON1_TOGGLE * RADIO
BUTTON2_TOGGLE * VOL+
BUTTON3_TOGGLE * SOURCE
BUTTON1_CLICK * TV
BUTTON1_CLICK * VOL-
BUTTON3_CLICK * MUTE
# BUTTONx_CLICK, BUTTONx_UP, BUTTONx_DOWN are also possibleFORCE_NONINTERACTIVE_RECONFIGURATION="false"
START_LIRCMD=""Így el tudod indítani. Az egyetlen vacakolás még a létrejövő eszközzel lesz. Először azt javaslom, rmmod serial, meg ami ehhez köthető (8250). Aztán modprobe lircd-serial, a megadott opciókkal. Nem szabad ütköznie semmivel - ha igen, a serial driver még mindig fogja az összes soros portot. A pre_install opcióban módosítsd az S0-t, míg végre betöltődik a lirc-serial. Ha kész, nézd meg, milyen eszköz jött létre: a ttySx mellett van-e lirc0, lirc/í, ilyesmi. Ha igen, szerintem azt kell majd használnod, megadnod a hardware.conf-ban.
Ha végre nincs ütközés, a modprobe sikeres, megvan az eszköz, már automatikusan el tudod indítani.
Az irrecorddal nem kell kuszálni. (Ezt nem is értem, ezzel semmit nem tudsz elrontani a rendszereden, max. az irányító gombjait nem ismri majd fel a lircd.) Elindítod, kér pár gombnyomkodáést, míg detektálja, milyen a jel, aztán egyesével megadod a gombokat. Ha már van lircd.conf-od, benne az irányító adataival, gombokkal, semmit sem kell csinálnod vele.
Pár sor a lircrc-mből:
begin
prog = mplayer
button = RADIO
config = pause
end
begin
prog = mplayer
button = VOL-
config = volume -1
repeat = 1
end
begin
prog = mplayer
button = VOL+
config = volume 1
repeat = 1
endAz irexec-be nem menjünk bele, ha nagyon kell, inkább elküldöm emailben, mert magyarázni nehézkes, anno szétdurrant tőle az agyam.
Szerintem nálad az a gond, hogy több leírást követtél, ezek némelyike hülyeséget írt. A helyedben törölnék minden fájlt, amivel telepakoltad a rendszeredet, és azt a hármat, ami kell, a helyére teszed. /etc/lircd.conf a távirányító adataival, /etc/lircrc azzal, hogy melyik gomb mit csináljon, meg az a hardware.conf nevű izé.
Sipi
-
GD
őstag
köszi!
a 4.-7.-ig rész már google-val nagyjából tiszta, az 1.-3. meg hasznos volt
még azt nem tudom, hogy a /etc/lirc/hardware.conf igényel e szerkesztést, ha igen mit hová?
lircrc rögzítés már ment valamikor irrecord-al, csak többféle leírás alapján követtema lirc témát, csöppet kusza a rendszer... ebben próbálok most visszafejteni a megoldásig..a 2-eshez majd hozzászólok ha a gépem előtt leszek..gyanítom, hogy azon kellene még fésülni, megköszönöm, ha még erre jársz mostanság
-
Sipi
addikt
LIRC röviden, általánosan. Nem ismerem a disztródat, ezért nem tudom megmondani, hova kell beínri ezeket.
1. Telepíted, a modulok leírójában megadod a lirc-serial paramétereit (nálam /etc/modules.d/lirc):
options lirc-serial irq=4 io=0x3f8
pre_install lirc-serial setserial /dev/ttyS0 uart noneEz elsőnél add meg a saját soros portod adatit. A második sor mondja meg neki, hogy betöltődéskor vágja kupán a soros drivert, mert lefoglalja a lirc portjait. Másik megoldás, hogy a lirc-serialt töltöd be először, és csak utána a serialt.
2. A /etc/lircd.conf fájl elkészítése. Ez mondja meg, milyen távirányítóval kezeled a gépet. Csak a begin remote van benne, ebből akármennyi lehet! A gombok, az infrasugár fizikai adatait írja le.
3. Ha betöltöd a lirc-serial modult, elkészül a lirc eszköz (pl. /dev/lirc/0, /dev/lirc0). A lircd daemon indítása után a daemon figyeli ezt az eszközt, és ha jelet érzékel, a lircd.conf alapján eldönti, melyik gombot nyomtad le.
4. Az összes többi a user dolga. A lircrc fájlok határozzák meg, x program futásakor y gombot lenyomva mi történjen. Ez lehet a /etc/lircrc globális fájl, vagy a home könyvtárakban .lircrc. A formátumuk ugyanaz.
5. Ha egy program natívan támogatja a lirc-et, elég ennyi. Ha nem, az irexec programot elindítva (-d kapcsolóval dámonizálódik és megissza a söröd) bármit kezelhetsz. Ilyenkor a lircrc-ben a prog = sorban nem a futó programot adod meg, hanem az irexec-et, aztán belezavarodsz az egymásba ágyazott ciklusok sorába.
6. Az irrecord, mode2 futásához nem kell a lircd daemon, mert magát az eszkközt kérdezi le, amit a lircd lefog.
7. A leggyorsabb tesztelés az irw-vel lehet. Ha fut a lircd és az eszköz is él, kiírja, milyen billentyűt nyomtál le. Így láthatod, hogy működik-e az eszköz, és a lircd értelmezi-e a kódokat.
Sipi
-
rollins
őstag
válasz
zoltanz #5683 üzenetére
Kíváncsiságból megnéztem én is ezt a Pc-Bsd -t virtualboxban, elég nagy sikere lenne, ha még több hardvert ismerne szvsz, könnyen települt, magyarul is tud kicsit. FreeBsd -t is megnéztem, telepítésénél kicsit vakartam a fejem, el is tévedtem benne. Hát az nem nekem való..., de gondolom kiszolgálónak kiváló.
-
zoltanz
nagyúr
A BSD -sd disztribúciók gondolatával eljátszott már valaki, nagyon hanyagolva van a téma, pedig nem rendelkezik gyenge képességekkel. Én a PC-BSD feltoltam már és pozitív, átlag usert kiszolgál elég, profi CD/DVD író progival és ablakozóval rendellkezik és integrált meghajtókkal.
-
GD
őstag
LIRC téma: (beláttam hogy kénytelen leszek sokat olvasni ha meg akarom csinálni
)
eddig ez tűnik legérthetőbb leírásnak->
idézet innen: [link]"Most keresd meg a disztribúciód modulkonfigurációs fájlokat tartalmazó könyvtárát (Debian alatt pl. /etc/modutils/) ezen belül hozz létre egy lirc nevû fájlt, és szúrd be a következõ sort:
alias char-major-61 lirc_serial
Kell lennie egy actions nevû fájlnak is, ebbe meg kell adni a megfelelõ paramétereket (ugyanazok mint amiket a setup.sh -ban megadtunk). Pl.:
options lirc_serial irq=4 io=0x3e8"
A leírás ezen része még érvényes pl egy mai disztróra is? konkrétan ubuntu 8.04-re?
-
-
Vladi
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
"nekem egy fullos desktop alapfutásból 250mega ramot eszik ubuntu-val"
Nemtudom nálam mondjuk nincs 3D-s asztal meg Wifi bekapcsolva, így kicsit 100 MB fölött megáll az Ubi.
-
GD
őstag
üdv! tapasztalt már vki olyat hogy a df parancs nem írja ki a root partíciót?
2.6.20-15-server Fiesty / Ubuntu -
GD
őstag
válasz
dabadab #5651 üzenetére
gd@mainpc:~$ ircat mplayer
mplayer: unknown token "name" in /home/gd/.lircrc:17 ignored
mplayer: unknown token "flags" in /home/gd/.lircrc:18 ignored
mplayer: unknown token "eps" in /home/gd/.lircrc:19 ignored
mplayer: unknown token "aeps" in /home/gd/.lircrc:20 ignored
mplayer: unknown token "ptrail" in /home/gd/.lircrc:22 ignored
mplayer: unexpected token in line /home/gd/.lircrc:23
mplayer: unknown token "gap" in /home/gd/.lircrc:24 ignored
mplayer: bad file format, /home/gd/.lircrc:26elég cifrán indul a történet..
-
dany27
őstag
hi
egy furcsa problémába ütköztem adott egy gép bennt a BIXben amin Debian linux fut.
ittholról elvileg ssh-n keresztűl érem el! Egy ideig minden franón megy de egy idő után már nem érem el se az ssh nem jó se a web server nem megy se FTPn nem érem el!
Ez változó van mikor 10percenként van mikor 5 perc alatt lehal de hogy mért azt nem bírjuk kitalálni! Teljesen friss rendszer ma lett felrakva! -
dabadab
titán
"ezt mentettem a /root/lircd.conf -ba"
Nem az /etc/lirc/lircd.conf-ba?...
"végül a .mplayer mappába .lircrc néven"
Ennek meg ~/-ban lenne a helye, nem a ~/.mplayer-ben.
Amugy minden jonak latszik
Egyebkent ircat-tel lehet debuggolni, ha mar azt gondolod, hogy minden oke, akkor mondd azt, hogy ircat mplayer, es szepen kiirja, hogy milyen parancsokat kapna az mplayer (igy el tudod donteni, hogy nemmenes eseteben a lirc v az mplayer a hunyo-e).
-
dany27
őstag
hi
adott egy benne egy 80as winyó. Milyen arányban particionáljuk meg ha webserver lesz belőle??
Gondolom a var könyvtár kapja a legnagyobb darabot... -
GD
őstag
nobody 5919 0.0 0.0 1916 448 ? Ss 19:27 0:01 /usr/sbin/inputlircd /dev/input/event0 /dev/input/event1 /dev/input/event2 /dev/input/event3 /dev/input/event4 /dev/input/event5
így fut és elvileg ez a device:
root@mainpc:~# ls -la /dev/ttyS1
crw-rw-rw- 1 root dialout 4, 65 2008-05-04 21:26 /dev/ttyS1 -
GD
őstag
hali, előkerültem a lirc vágyammal, jelentem hogy itt tartok
asszem nem kicsit bele kavarodtam:
generáltam conf-ot az irrecord-al
begin remote
name lircd.conf
flags RAW_CODES|CONST_LENGTH
eps 30
aeps 100
ptrail 0
repeat 0 0
gap 108310
begin raw_codes
name volup
4570 4418 583 1649 634 1597
name voldown
4571 4400 599 1651 634 1595
name forward
4566 4424 612 1619 634 1595
name back
4568 4424 609 1620 632 1599
name up
4566 4403 601 1651 632 1598
name down
4564 4424 605 1626 632 1600
name mute
4564 4403 603 1651 633 1599
name off
4562 4426 607 1622 634 1598
name on
4593 4397 609 1622 637 1596
end raw_codes
end remotetöbb volt a szám, gombonként vagy 8sor, csak ritkítottam hogy itt elférjen
ezt mentettem a /root/lircd.conf -ba
aztán raktam egy symlinket erre .lircrc néven a user ~-ba
+ a /etc/lirc/lircmd.conf-ba is ezt másoltam..a /etc/lirc/hardware.conf tartalma
# /etc/lirc/hardware.conf
#
#Chosen Remote Control
REMOTE="samsung"
REMOTE_MODULES="lirc_serial"
REMOTE_DRIVER="default"
REMOTE_DEVICE="/dev/ttyS1"
REMOTE_LIRCD_CONF="/root/lircd.conf"
REMOTE_LIRCD_ARGS=""
#Chosen IR Transmitter
TRANSMITTER="None"
TRANSMITTER_MODULES=""
TRANSMITTER_DRIVER=""
TRANSMITTER_DEVICE=""
TRANSMITTER_LIRCD_CONF=""
TRANSMITTER_LIRCD_ARGS=""
#Enable lircd
START_LIRCD=true
#Don't start lircmd even if there seems to be a good config file
#START_LIRCMD="false"
#Try to load appropriate kernel modules
LOAD_MODULES="true"
# Default configuration files for your hardware if any
LIRCMD_CONF="/root/lircd.conf"
FORCE_NONINTERACTIVE_RECONFIGURATION="false"
START_LIRCMD=""végül a .mplayer mappába .lircrc néven
begin
button = volup
prog = mplayer
config = volume 1
repeat = 1
end
begin
button = voldown
prog = mplayer
config = volume -1
repeat = 1
endrestartolom a lircet rootként
indítom az mplayer, nyomom a gombot de egyelőre semmi hatása.. -
ngabor2
nagyúr
ujjnyomat-olvasókhoz értők!
itt írtam egy kis problémáról, ami fennáll. a lényeg, hogy látszólag megy rendesen az ujjnyomat alapján történő azonosítás... utána mégis kéri a jelszót. ubuntu 8.04,
root@ngabor-laptop:~# dpkg -l | grep fprint
ii fprint-demo 0.4-0ubuntu1~ppa2 finger scan UI
ii libfprint0 0.0.5-2ubuntu1 fingerprint library of fprint project, share
ii libpam-fprint 0.2-2ubuntu1 PAM module allowing authentication via fprin -
GD
őstag
hali!
vadászok olyan nautilus script-re amit két avit egyesít jobb klikk-ből
ezt találtam egy blog-onwhile [ $# -gt 0 ]; do
mime=`file -b -i "$1"`
if [ `echo $mime | cut -f1 -d"/"` = "video" ]; then
# do the aspect ratio correction
mencoder -oac copy -ovc lavc -vf expand=:::::1/1 -o "temp_$1" "$1"
# remove old file if successful
if [ $? = 0 ]; then
rm "$1"
mv "temp_$1" "$1"
fi
fi
shift
donemég nem próbáltam ki mert nincs most kéznél egyesítendő avi cucc sem linux, ránézésre hogyan működik?
-
Anakin007
aktív tag
Egy kis kieg: dhcp-n mennek a kliensek, a dhcpd is a samba szerveren fut, ami wins szerver ip-t is kioszt a kliensnek.
-
Anakin007
aktív tag
Üres a tallózó listám, pedig a samba szerver van beállítva master browser-nak. 5let?
Így néz ki a global szekció vonatkozó része (meg egy kicsi, hátha számít):
[global]
.....
local master = yes
domain master = yes
domain logons = no
preferred master = yes
enable privileges = yes
wins support = yes
name resolve order = lmhosts hosts
dns proxy = no
os level = 128
..... -
rollins
őstag
válasz
hahajdu #5632 üzenetére
rescue -val boot után ha mákod van, a meglévő linux fs-t talán az /mnt/sysimage -ba csatolja vagy nézd meg hova, kell majd: chroot /mnt/sysimage, grub-install /dev/sda (feltéve ha azt szeretnéd ha az mbr-be rakja), de ha változtak a partíciók, akkor a grub.conf-ot is kell szerkeszteni
-
hahajdu
aktív tag
Xp telepítő leírtotta a grub-ot, de nem fejeződött be a telepítés rendesen. xp telepítő cd sem megy most már :S. Hogy lehet a grub-ot helyreállítani? Van egy 'rescue' cd amin van egy linux live féle akrámi. Mit csináljak?
-
Lacafi
tag
Sziasztok!
Van közöttetek zseni aki ubuntun, és pclinux-on Tv állomás megjelenítésében jártas?
Winen minden gond nélkül tudok tv műsort nézni a pc-n. Természetesen olyan beállításokkal hogy adót találjon az eszköz.
Ilyen beállításokkal a linux nem produkál műsort.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #5629 üzenetére
megcsináltam OOo bemutatókezelővel. úgyis a változtatás a lényeg. azért köszi, ezeket elteszem.
-
ngabor2
nagyúr
egyszerű vonalas/blokkos ábrát szeretnék csinálni. milyen progit ajánlotok hozzá? a gimp úgy tűnik, ágyúval verébre (meg nem is találom benne pl. a téglalap-rajzolást se... jól eldugták). az OOo rajzolója se az igazi, pár hülyeségéről nem lehet lebeszélni (bár lehet, hogy ha nem jön jobb ajánlat, az lesz...).
-
jercsi
tag
Sziasztok
Kezdő linuxos vagyok , olyan info érdekelne hogy fedora linuxban a vizuális efectekhez mennyire kell erős vga , mondjuk egy matrox g450 es elég e hozzá !
Az történt hogy lefrissítettem egy két csomagot , ami kell ehhez s mikor beállítottam a az effectet nígyon csúny hiányos lett a képe , elsőként a vga gyengeségére tudok gondolni , de előfordulhat e az hogy nincs fent valami csomag és azért nem teljes az élmény ..... -
ragazzo
őstag
Sziasztok!
Csinálgatok két blogot. Az lenne a kérésem, hogy valaki nézze már meg, és alkosson róla néhány mondatban véleményt. Lehet privibe is, vagy esetleg mailbe. Minden építő jellegű kritika jöhet. Annyit azért elöljáróban, hogy az angol tudásom nem tökéletes, és a linuxot is csak láma szinten űzöm.Az idő meg a legnagyobb ellenségem. Ez vonatkozik az ubuntus blogra.Tehát [link] és [link]
-
zoltanz
nagyúr
A Puppy Linux 3.01 nem lenne egy rossz disztró már a méretétől fogva sem (100 MB), egyedűl nálam a video lejátszás néha megszakad (mondjuk gyorsan orvosolható az X server-t külön is újra lehet indítani és lehet folytatni) a másik egy-két újabb tömörítetési eljárást nem támogat. De netezni szuper, én mellé az új Ubit használom.
-
Vladi
nagyúr
Tessék: uborka kernel, kernel fogatás
-
jercsi
tag
sziasztok kezdő linuxos vagyok , olyan kérdésem volna hogy a kernel fordításhoz szükséges csomagokat és módokat le tudná-e nekem valaki írni , mert olvasgattam oldalakat de sajnos számomra az nem nagyon érthető ,egy kis magyarázat a dolgokhoz az nem volna rossz !Ha esetleg tudna valaki irodalmat a dolgokhoz azt is megköszönném !
Jercsi105@freemail.hu címen várom a hozzá értő emberek segítségét !
Előre is köszönöm ! -
-
Köszi a választ!
A proci 1GHz-es Via C7 400Mhz-es FSB-vel.
512MB ram van a gépben.
30Gb-os 1.8 colos winyó, asszem 4200-as fordulattal.A töltögetés alatt azt értem, hogy pl. a Firefox sokat használja a winyót, de igaz ez mindenre. Olyan érzésem van rajta, mint a 400Mhz-es P2 gépemnél, amin XP fut 256MB rammal (minden lassan nyílik meg, és használat közben is lassan reagál). Persze nem olyan lassú, hogy ne lehetne jól használni, de azért ha van lehetőség gyorsításra, akkor jó lenne kímélni az akksit.
Kipróbálom a leállítást/leszedést, amit mondtál, de el sem tudom képzelni, hogy mi mindentől lehet lassabb az Ubuntu pl. a DSL-nél. (A DSL száguld ezen a gépen is, csak buta.)
Megnézem a linket, köszi!
Amúgy nem ragaszkodom én a debian-hoz, csak az tetszik a csomagkezelője miatt.
-
GD
őstag
üdv!
több dolog aktuális megoldandó:
a gdesklets-et lecseréltem a screenlets nevű cucc-ra, szebbek a dolgai és talán nagyobb a választék is.. repo-ból telepítve
a problem az, hogy induláskor csak a démon+tálcaikon mennek, de az appletek nem.. ha kézzel előhalászom őket, akkor jönnek..de ez így nem frankó..a munkamenetek aktuális mentése trükk nem jött be, hiába futó appletek alatt csináltam..
az automatikusan induló progik között ott van a "screenlets daemon" és ki is van pipálva..
érdekes hogy screenlets ablakában az "autostart" at login pipálható rész teljesen inaktív..megj. compiz használatban van, nem tudom ez bekavarhat-e?
hibernáció:
van egy ilyen modul ami pöcögteti a hangot: snd_hda_intel , hibernációból visszajött rendszerben is benne van, azonban a hang meg se nyekken..
modprobe és alsa-utils force-reload sem segít, csak a restart.. a hibernáció lelki világáról nem sokat tudok, csak hogy a mem tartalmát diskre dobja, de közben mi történhet a modullal amitől meghal?rendszer: 2.6.24-16-server i686 GNU/Linux / "buguntu" 8.04 /gnome
köszi!
-
GD
őstag
mik a gép egyéb paraméterei? ram? hdd? cpu órajel?
mit jelent az hogy töltögetősre? lebutítás= kikapcsolsz minden szolgáltatást amire nincs szükséged..ha hely kell, akkor meg leszeded a fölös csomagokat amik nem részei a gnome-nak
debian-al próbálkozhatsz, de inkább a testingben vannak újabb csomagok és nem lesz olyan kényelmes azonnal mindenre munkára fogni mint az ubuntu-t, előfordulhat hogy elpiszmogsz 1-2 napot mire megkapod ugyan azt az eredményt..
itt meg olvashatsz a "legnépszerűbb" disztrókról..
-
Sziasztok!
Nemrég kaptam kölcsön egy VIA C7 procis notebook-ot. Nem ragozom, hogy lassú, de legalább sokáig bírja az akksija (a többihez képest).
Úgy tűnik, hogy pár hónapig nálam marad, és szeretnék rá linuxot rakni.
Követelmények:
Minimális gépigény, wifi támogatás, dvd/divx videók támogatása.
Főleg netezésre, filmek lejátszására, zenehallgatásra használnám.
Leginkább a debian/gnome páros jön be nekem, de az Ubuntu kissé töltögetősre veszi a figurát, és ez nagyon leszívja az akksit.
Vagy az ubit szeretném lebutítani, vagy egy másik disztró lenne jó.
Gondolkodtam a Yoper-ben, de az senem debian alapú, senem Gnome ablakos.
Persze biztos lehet rá gnome-ot rakni, de állítólag a yoper a KDE-re van finomhangolva. Nem vagyok még nagy guru, ha valami marhaságot írtam, akkor boccs!Mit ajánlotok?
Üdv, és kösz: Bici
ui.: A DSL+Gnome akart lenni a következő lépés, de a DSL nem kezeli le a wifi-t, és még eddig nem sikerült winyóra telepíteni, pedig ennyire nem vagyok láma.
(lefagy)
-
jercsi
tag
root@machine-3904c91:/usr/src/linux-source-2.6.24# make menuconfig
HOSTCC scripts/basic/fixdep
/usr/local/bin/ld: unrecognized option '--hash-style=both'
/usr/local/bin/ld: use the --help option for usage information
collect2: ld returned 1 exit status
make[1]: *** [scripts/basic/fixdep] Error 1
make: *** [scripts_basic] Error 2
root@machine-3904c91:/usr/src/linux-source-2.6.24#Ha valaki esetleg tudná hogy ez miért van
Kernelt szeretnék fordítani a gépemen , csak a menuconfig ra ezt dobja !
Én valamelyik csomag hiányosságára gondolok , de egy hozzá értő személynek is kell a véleménye -
GD
őstag
valaki rakott már vmware-t linuxra úgy, hogy a guest xp tudta használni a hangkártyát?
googleztam pár szolúsönt, de nem 100%-osak, nálam se jöttek be -
GD
őstag
válasz
dr_strange #5606 üzenetére
köszi!
-
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange #5605 üzenetére
de a legegyszerűbb ez:
www.dafont.com
látod a fontot és egyből le is töltheted
-
GD
őstag
kicsi egyszerű font kukkolót keresek, ha lehet deb (ubuntu-ra akár) formában, semmi extra tudást nem igényelek azon kívül, hogy infókat adjon a betűről (karakterkódolás, félkövér, stb) és mutassa meg, hogy fog kinézni
köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- E-roller topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Synology NAS
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6540 - i5-4GEN I 8GB I 320GB I DVDRW I 15,6" FHD I HDMI I W10 I Gari
- Samsung Galaxy Watch 5 Pro LTE 45mm, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest