-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
P.S.: Intelen eddig csak Pentium 3 M-en próbáltam, ami még nem igazán mobil. Két frekvenciája van, kicsi és nagy.
Az újabb kerneleket végigzongoráztam, mostanában sűrűn változik a cpufreq, de egyik megoldással sem volt gondom. Ondemand-et használok, de a pár perces userspace-próba sem okozott gondot.
Az AMD64-emen három frekvencia van. Kicsi, kicsi+lófütty, maximum. Fagyás ezen sem volt, viszont minimumon és +lófüttyön a gép használhatatlanul lassú lett. Frekvencia-váltásnál a kép észrevehetően bevillant. (Integrált nVidia kártya.) A desktop-gépemen tehát lemondtam a cpufreq-ről, mert normálisan csak max. frekvencián tudtam használni, a váltásnál fellépő villódzás pedig idegesítő. (Bár ez valószínűleg az nvidia-driver miatt volt.)
Sipi
-
GD
őstag
lényege a kíváncsiságon kívül: ha van egy fix leosztásom partíciókra
/boot, /, LVM
egy linuxhoz, de kísérleti jelleggel ki szeretnék próbálni ugyan arra a vasra másikat, ne kelljen túl nagy mozgásokat csinálni, partíciókat faragni, tökölni,csak egy kis lvm matatást..
mondhatnám hogy a szegény ember klón szervere, hogy az élest ne túrja szét amíg vmi hack, újítás nem biztos, vagy csak ha látni akar a gépén nem virtuál gép megoldásban egy másik disztro-t futás közben.. -
GD
őstag
-
7
addikt
No gyermekeim,
sikeresen belőttem egy Dual-monitor displayt (az asztalfelület két monitor együtteséből áll össze), viszont az a problémám, hogy nem tudom úgy megoldani a háttérképezést, hogy külön-külön hátteret kapjanak a monitorok.
Tudnátok segíteni benne? Előre is köszönöm -
bambano
titán
Felraksz minden csomagot, aminek tetex-hel kezdődik a neve. Meg esetleg a lyx-et.
Utána beírod a gugliba, hogy
not too short introduction to latex
és ilyeneket kapsz, mint pl. ez: lshort.
Ennek valahol megvan egy korábbi verziója magyarul is, pl itt: lshort-hu. De a maygar régebbinek tűnik.
Ezt is érdemes megnézni, meg a TeX honlapot. -
Daneey
tag
Szeretnék megismerkedni a TeX és LaTeX rendszerekkel. Milyen csomagok, howto-k állnak rendelkezdésre ezekkel kapcsolatban, meg úgy általában, hogy kéne elkezdni az ezekkel való ismerkedést?
Megírom a tényleges anyagot egy pure simple editorban, majd utána formáznám ezeket a fájlokat.
Nem tudtok valami módot, howto-t, tutorialt Linuxra a telepítéstől a kivitelezésig?
köszi előre is...
-
McKenny
tag
Sziasztokk
Mindeni mondja ilyen jó meg olyan jó mostanába a LINUX meg hogys ingyenes stb.
De hol lehet letölteni?? vmelyik verziót?? PLLsss
-
GD
őstag
köszi a tőled megszokott minőségű és mennyiségű segítséget
powernowd likvidálva
cpufreqcuccos felrakva, induláskor egy saját script-el
(mivel nem láttam át hogy indul amikor csináltam még) ondemand-ba kapcsolom init5-önmost árgus szemmekel figyelem, ha fagyni mer, átnyúlok a kijelzőn mint neo és megkeresem az igazságot
ps: intelnél is vannak ilyen bajok, vagy csak én húztam magamra az amd pártisággal?
-
Daneey
tag
válasz
bambano #4483 üzenetére
Köszi szépen mindenkinek a választ! Alt F7-re visszakapcsol, és Ctrl Alt F1-re konzolba lép.
Viszont az lehet, hogy a GDM mind a két (2-3) runlevel esetén beette magát a rendszerbe? Mindjárt kipróbálom ha kitörlöm a 3-asból.
Ok, probléma megoldva, a gpm-et gdm-nek olvastam... én hülye...
-
Sipi
addikt
Ahamm. Ehez nem kell semmi démon, nálam van egy cpufrequtils csomag, bootnál elindul, összesen annyit csinál, hoy a megadott governorba teszi a procit. Innentől nem is igazűán értem, mit kellene piszkálni - a user kivételével az összes governor feladata az, hogy kezelje a proci sebességét. Automatikusan, magától. Szerintem az összes többi izé csak voodoo varázslat. (Pl. nem tudom, minek powernowd, egyáltalán mit tud csinálni...)
Ha mégis kell a powernowd, mert a szívedhez nőtt, nézd meg a kernelt. Elképzelhető, hogy a te procid bugos, és NEM az amd-féle frekvencia-kezelést, hanem a standard ACPI-t kell használnod. Vagy ha ez van, akkor fordítva (amd-nvidia alapokon többször láttam már, hogy nem követik a standardokat.
)
Mod: ráadásul bármelyik külső segdélet a frekvencia szabályásához azt eredményezi,m hogy userspace governorba kerül a proc. Ha semmi egyebet nem akarsz, csak frekvenciát szabályozni, felesleges még egy démont is indítani, hiszen az ondemand, sőt, más megközelítéssel a többi is ezt teszi, kernelből. Ahogy nézem, a powernowd semmit nem tud, csak frekit váltani... Szerintem ennyiért nem éri meg használni.
Sipi
-
GD
őstag
már aggódtam bambano-ért..
-
ngabor2
nagyúr
varázsszó: futási szint (runlevel). a 2 és a 3 a két "normál" szint. disztrótól függően az egyik grafikusan, a másik nem grafikusan indul, ami a /etc/rcX.d könyvtár tartalmától függ. amelyikben ott szerepel a végén a link a gdm-re, az grafikusan indul.
runlevelt pedig a /etc/inittab file-ban lehet állítani.
a gdm a belépéstől kezdve manageli a grafikus felületet, a metacity pedig egy ablakkezelő a gnome keretrendszerhez.
-
GD
őstag
most már jobban megtudom fogalmazni a kérdésem, okosodtam
noti:~# cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
powersave conservative ondemand userspace performancecat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
ondemand
ez fut most powernowd- veltehát, nekem kell egy olyan könnyen configolható daemon ami nem powernowd, és fixre tudja tenni a ondemand módot, ami nekem tökéletesen jó és mást nem is nagyon akarok használni egyenlőre
-
Daneey
tag
Sziasztok!
Újabb problémába ütköztem
. Feltettem a GNOME-t, és feltette a gdm-et is hozzá. Ez eddig oké: viszont nem tudom hogy kell valódi konzolba kapcsolni. Már mint azt tudom, hogy log out... De hol kell azt beállítani, hogy adott esetben ne rögtön grafikus felületen jelentkezzek be...
Erről jut eszembe, hogy mi a különbség gdm és metacity között? Mi a feladata ennek a kettőnek?
Köszi előre is...
Daneey -
Sianis
addikt
Az ondemand egy governor. Az összes program valószínűleg ezeket kezeli. Létezik egy cpufrequtils nevű csomag, amivel ezek kezelhetőek. Ezek határozzák meg, hogy a processzor milyen energiatakarékossági módban fusson.
Sianis
-
GD
őstag
valahol lemaradtál :
nem figyelő kell, azt a gnome kisalkalmazás alapból csinálja jól
(ezt csak kijelzésre használom szemmel követhetőség miatt)
hanem cpu frek automanagelő, ala powernowd alternatívakézzel nem akarok semmit állítgatni onthefly sem, csinálja a rendszer ahogy nő a terhelés..azé kapja a delejt
-
Sianis
addikt
-
GD
őstag
majd különböző feltételek alapján megadod, mikor melyik fusson
az a szimpatikus a powernowd-ben, vhogy magától, a meghívott alkalmazások függvényében intézte a frekit.. nem igazán akarok kézzel feltétel rendszereket kitalálni..
elég sokféle szituációt kellene összeszedni.. van amikor csak pár pillanatra szükséges a nagyobb erő, pl lejön pár frissítés és telepíti.. ilyenkor kézzel piszmogni, mire utólérem, észreveszem, már lekéstem.. vagy megnyitok egy sokoldalas doksit, elindítok egy filmet, akármi..az energiatakarékosság ritkán szempont, mindig van egy konnektor 90%ban a közelben..
inkább a csendes működés és a fel-fel pörgő venti zaja-szele nem hiányzik, illetve a melegedés ha arra nincs szükségennek tekintetében: közülük ki lehet a powernowd alternatívája:
cpudyn, cpufreqd, cpuspeedy, ncpufreqd, powersave ?ps: az egész csak 90% gyanu mellesleg a powernowd-hez, mert megugráskor szokott előfordulni ritkán fagyás, ettől függetlenül bosszantó, de mivel nvidia és amd, az általad már említett ACPI problemek is lehetnek, bár kernelparaméterként a noacpi és noapic bent vannak.. sajnos ilyenkor a logba semmi nem kerül..elég vakon vagyok az ügyben
-
Sipi
addikt
cpudyn, cpufreqd, cpuspeedy, ncpufreqd, powersave
De én a laptopümodeütools programot javaslom, ami többek között a CPU sebességét IS állítja. (A proci sebessége csak egy a sok energiazabáló közül.)
Vagy ha nincs szükséged arra, hogy a procisebességen kívül még 4-5 egyéb tényezőt is kezelj elemes módban, akkor állítsd be a procit ondemand governorra. Az Intel saját mérései szerint ez a leghasznosabb, a többivel nem érdemes tökölni.
A cpufreqd egyébként egyszerűen átlátható...
Megadod a sémáidat, milyen governor milyen sebességgel menjen, majd különböző feltételek alapján megadod, mikor melyik fusson. Ha kézzel elindítod a démont, megadható, hogy előtérben fusson, ekkor kiírja, mikor milyen döntés alapján, melyik beállítást választja. Ha nem tetszik, ez alapján könnyedén módosíthatod a beállítást.
Sipi
-
GD
őstag
úgy látom az amd notim nem szereti a powernowd-t.. legalább is ez a gyanu..
valami hasonló önmanagelő cpu freq állító progi?
láttam ezt a cpufreqd nevűt, de a confja első ránézésre zavaros.. -
V.Stryker
nagyúr
Az nem értem, hogy miért ilyen lassú a böngészés Ubuntu alatt.... Hihetetlen lassan tölti be az oldalakat. Mitől lehet?
-
GD
őstag
powernowd és esetleg nforce alatt a hozzá köthető bugoról mit lehet tudni?
valaki ásott már mélyebbre a témában? -
Brutforsz
senior tag
Válasz1: A honlapok megjelenítése nagyban függ a böngésző beállításaitól is. Ha - mint ahogyan gyanítom - Firefoxot használsz, akkor több módszer is van a weboldalak olvashatóbbá tételére.
A legáltalánosabb a Beállítások > Betűk és színek > Haladó gombra megnyíló Betűk beállításcsoport testreszabása. Pl. nem engedélyezed, hogy az oldalak a saját maguk által kiválasztott betűket használhassák a fent megadottak helyett, fent pedig megadod a számodra szimpatikus fontokat a három fő kategóriában (talpas, talpatlan, mono), valamint a sztenderd és a legkisebb betűméretet.
Lehetőséged van az egyes oldalak megjelenítésének testreszabására külön-külön is, de az egy kicsit bonyolultabb.Betűkészletek terén: A DejaVu fontcsaláddal kezdtem, ezt állítottam be alapértelmezettnek az egész rendszerben és a Firefoxban is. Aztán következett a szintén nagyon jó FreeSerif & FreeSans & FreeMono trió, jelenleg a RedHat Liberation készletét használom teljes megelégedettséggel.
Illusztráció: ezen a képen a hozzászólások szövegtörzse Liberation Serif.Válasz2: Gnome-ot használok, mostanában nem is tervezem lecserélni.
-
GD
őstag
pontosabban hányadik olyan "title" -vel kezdődő bejegyzés ha 0-tól kezdjük számolni, ami oprendszeres bejegyzés (kernel, boot vagy win esetén chainloader..stb..)
másik verzió, hogy az elsőnek kívánt bejegyést előre másolja a listán, mivel default 0 beállítás úgyis az első oprendszert/kernelt boot-olja ha nincs user közbelépés
-
-
Daneey
tag
válasz
V.Stryker #4454 üzenetére
A menu.lst fájl default értékét módosítsd a /boot/grub könyvtárban.
Ha pl. az XP bejegyzés (a boot során) a 4.-edik sorban van, akkor a default értéke 3 lesz (default 3). Azért 3, mert 0-val kezdődnek az értékek... Uff, remélem érthető
Megnézed egy boot során hanyadik az XP (minden sor számít), legyen 5, majd módosítod a menu.lst fájl default értékét 4-re (5-1).
Más.: Köszi a válaszokat, akkor lehet megpróbálok egy iptables beizzítani.
Kérdés1: milyen fontokat kéne telepítenem ahhoz, hogy egy picit olvashatóbb fontokat kapjak? Mert (Debian Etch / GNOME) némely honlap olvashatósága eléggé lent van, mindig Ctrl + görgővel kell állítanom a nagyítást...
xfonts-xbase csomag telepítve van, több font nincs...Kérdés2: ti milyen ablakkezelőt használtok? Tudom, ez személyes preferncia kérdése, de kíváncsi vagyok. Én Xfce-vel kezdtem, de (lehet én voltam béna) nem jelezte az akkuidőt, meg ilyen apróságokat... Most Gnome van, ezzel egyelőre elégedett vagyok...
-
doc
nagyúr
válasz
V.Stryker #4450 üzenetére
próbálj egy ctrl-alt-f1 -et nyomni, amivel a konzolra kerülsz, ott jó eséllyel látni fogod hogy hogy halt el
daneey: nekem alapból minden tiltva van, csak azt engedem át ami biztosan kell, az ssh-t meg csak egy ip-cimrol engedem be
jol johet, ha figyeled a syslogot, en is ott lattam pl. a rengeteg vindozos megosztaskeresest, ssh probalkozasokat, stb -
V.Stryker
nagyúr
UP
-
Daneey
tag
Sziasztok!
Ti nagy általánosságban hogy véditek a sz.gépeiteket általános veszélyektől? Értem ezalatt az iptables beizzítását és csak a célportok felügyelését. Gondolkoztam azon, hogy csak számomra szükséges portokat hagyom szabadon, a többit lezárom, viszont hallottam pár rendellenes működésekről (pl. FF nem működik, hiába van engedve a 80-as port).
Meg pl. nem tudom, hogy Debian alatt milyen portokra van szükség a rendszer kifogástalan működéséhez, pl. az apt-hez, wget (gondolom HHTP), meg minden ilyen szolgáltatásnak...
Hol tudok ezekről bővebb infót szerezni?
köszi előre is...
DaneeySzerk.:
u.i. meg úgy egyáltalán, egy munkaállomáshoz kell egy konfigurált -- aktivált iptables, vagy semmilyen ilyen védelem nem szükséges? -
GD
őstag
a következő perverz telepítést szerettem volna elkövetni:
adott egy:
swap /boot, /, lvm rajta egy 20G reiser kötetalaprendszerként: ubuntu server 7.10-> swap, /boot, / (ext3)
két dolgot szerettem volna kipróbálni:-közös swap és /boot(ext3)
a /boot azért nem lvm-en mert akkor nehéz grubot csinálniaztán: új rendszert akartam a meglévő mellé
/boot (közös)
- a többit az lvm-re azaz a 2. rendszer rootjátekkor a telepítő a csomagkezelő közben elhal..
mi a logikai bukfenc? vagy csak helyi problem? kezdjem újra?
-
doc
nagyúr
válasz
V.Stryker #4442 üzenetére
szerintem az aktuális "sláger-disztró" vagyis az Ubuntu pont jó lesz neked
az új, 7.10 kaidás már alapértelmezetten ntfs-3g-vel jön, vagyis simán írja is az ntfs-t
a video- és hanglejátszásnál meg egyszer kérdezi csak meg, hogy letöltse-e a codecet (hülye usa jogi problémák miatt), utána lehúzza és megy minden
sok program van benne alapból, nem sok minden van amit telepítés után ne tudnál vele megcsinálni -
V.Stryker
nagyúr
Üdv mindenkinek.
A bőség zavarában már nem tudom, hogy melyik disztribúciót válasszam.
Tudnátok ajánlani disztribúciókat? (régen többet próbáltam.)
Ami kéne:
-legyen jól felszerelt alapból(openoffice,stb.)
-mp3 támogatás, filmnézés lehetőség(pl. MPlayer)
-DVD írás
-NTFS fájlrendszer támogatása. (jó lenne,ha nem csak olvasná,hanem írná is.)
-a netezés meg ugye a Linuxnál nem problema
-jó windows emulációJó lenne,ha alapban benne lenne minden és nem nekem kéne belerakni, mert azt nem megy nekem.
-
doc
nagyúr
valaki tudna ajánlani egy ügyes "expose" programot Linux alá?
tehát ugyanaz mint amit pl. a beryl csinál a jobb felső sarokba húzott egérre (vagyis az összes workspace futó programjait elrendezi, és közülük választhatok)
jó lenne ha nem rántaná be maga alá a fél KDE-t (a Kompose nem lenne nagyon rossz, de hatha van jobb is) -
GD
őstag
az lett a workarond hogy dist-upgrade-eltem, most testing van de egyenlőre nincs vele baj..
meg is jött szépen a Fn() gomb ahogy kell, még kis splash is van pl a hangerőhöz..
viszont megtartottam a stable kernelét 2.6.18-5 mert nvidia drivert ahhoz backportból egyszerű rakni, a testinghez még nincs apt-oselőtte megpróbáltam még azt hogy asus_acpi modult töltöttem de nem volt hatása, illetve a /usr/lib/hal-t felülírtam egy ubuntuéval, de ez sem jött be..
köszi a helpet
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
janos1988 #4435 üzenetére
röviden: nem.
hosszabban: ha van mentés, akkor abból igen. vagy ha a törlés után azonnal(!) le lett csatolva a /home partíció (ha külön van), és nagyon sok türelmed van, akkor talán. az ext2/3-nak az a szokása, hogy a legutóbb felszabadult helyekre ír. tehát ha nincs umount, akkor jó eséllyel részben, vagy egészben felülírta.
-
janos1988
addikt
Uhh, leci segitseeeg
rootkent toroltem 1 konyvtarat 1 masik user konyvtarabol, azt vissza lehet allitani valahogy
(Fedora 7) -
Sipi
addikt
Nem ismerem a Debian rc-rendszerét: be is tölti ezeket a modulokat bootnál? (lsmod)
ThinkPaden a megfelelő modulok nem töltődnek be automatikusan, mert az smbus-t nem tudja lekérdezni, így az autodetect sem működik. A /etc/modules.autoload/kernel-2.6 fájlban kézzel kell megadnom. (Ilyen még a lirc modulja is.)Sipi
-
GD
őstag
úgy gyorsan átfutottam a kernel config-on de az ACPI-nál szinte minden bent van modulosan, többek között az asus extra is.. vmi nem egyenes..
-
Sipi
addikt
Tudtommal ezek jórészt az ACPI-ből jönnek. A kernelben van elrejtve, több helyen is.
Pl. power management, acpi support, asus extras. Emellé persze az összes ACPI-opció sem árt.
Device drivers, misc devices, asus laptop extras. Mivel nincs ASUS laptopom, nem tudom, ütközik-e az előzővel.Sipi
-
GD
őstag
valahol az ubuntu megoldotta hogy működnek az Fn() gombok notin, ugyan ez a gép debian alatt nem, mivel hasonrendszer, gondolom kinyúlható egymásból ami kell?
de mi és hová?
gyanús hogy vmi hal téma scriptjei -
GD
őstag
mondhatni közös /home, valójában közös /data ugyanis a mail directory tb-ben ide van átirányítva, az egyes rendszerek homejában csak a beállítások laknak
az uid-al azért játszottam hátha megszűnik a logból a régebben posztolt de meg nem válaszolt xml gconf tünet, ami bajt nem okoz de nem szimpi.. -
GD
őstag
válasz
sghc_toma #4424 üzenetére
köszi, ezt nem tudtam eddig csak sejtettem..
aktuális kérdések:
1. viszont párhuzamosan használok debiant meg ubuntu-t is ugyan azon a gépen, szeretem követni mindkettőt hogy fejlesztik..
az s2disk esetén nem tudom mennyire szerencsés mikor az egyik rendszerből azzal lépek ki, de a következő bootkor meg másikat élesztek.. ebből lehet kavarás? mindkettő egy swap partíciót használ
remélem érthetően adtam magam elő2. másik bajom hogy ugyan azon nevű user de más uid esetén a mail mappa tartalma ami egy másik, mindkét rendszer által használt ext3-as partíció,thunderbird-ben csak az egyik rendszer esetén törölhető levél, a másikon csak akkor ha minden esetben kiadom a chown meg a chmod parancsokat..
3. ubuntu alatt ha új kernelt rakok (debiannak most muszáj volt mert a 486-os kernellel nem látta a 2 giga ramot ,csak a 686 bibgmem-el) akkor a kézzel forgatott modulok is auto bekerülnek az új kernel alá, debianban nem.. module-assistant talán mindkettőn van pedig..
mi az ubuntu trükkje?ps: a noti ami a64-es turion, érdekes módon a gyári debian a64 kernellel nem bootol fel, elakad és áll..
-
Vladi
nagyúr
válasz
Armando_19 #4425 üzenetére
-
doc
nagyúr
válasz
Armando_19 #4422 üzenetére
igen, dd-vel lehet ilyet. ugyanolyan méretű a két kártya?
feltéve, hogy a kártya a /dev/sda, lementeni ezzel tudod:dd if=/dev/sda of=image.img bs=512
illetve image-ből visszarakni a kártyára:
dd if=image.img of=/dev/sda bs=512
-
Armando_19
őstag
Sziasztok!
Egy CF kártya tartalmát szeretném átflashelni egy másikra. Operációs rendszer van rajta, de northon Ghostal nemsikerült a műveletet végre hajtanom.Egyik imserősöm próbálkozott viszont linuxon használatos szoftverrel, amivel sikerrel járt. sajnos a közeljövőben nem elérhető számomra a srác, így hát itt kérek segítséget. Tudjátok miről lehet szó?
mod ez a DD a program neve?
-
doc
nagyúr
hidd el, nem feltétlenül fölösleges
erősen függ attól, hogy mi fut, egy eyecandy-vel (pl. beryl) megpakolt, rakás szolgáltatást meg kis "apróságot" futtató kde azért tudja zabálni a memóriát
főleg ha van mellette egy 70-80 füllel kidekorált Opera is...
nekem is 2gb ram van a notiban, és azért elég sokat lehasít belőle, pedig xfce-t használok.
mondjuk nyilván nem könnyít a helyzeten a virtualbox-ban futó xp sem...
amúgy létezik swapoff parancs, de szerintem ha az fstab-ban nem szerepel, akkor legközelebb már eleve nem használja -
GD
őstag
üdv!
hamarosan 2Gb rammal fog futni a notim, úgy érzem a swap így fölösleges nekem
(most sem használja a rendszer)
azonkívül hogy az fstab-ból kiszedem, miket kell még elkövetni a kiiktatására hogy ne legyen fejreállás? -
doc
nagyúr
válasz
janos1988 #4416 üzenetére
az automatikus mountolás disztrófüggő, újabbakban általában van
hogy a wine-os játékok mit szólnak hozzá, azt nem tudom...
én otthon Slackware 12 alatt játszottam az Imperium Galactica 2-vel, az nem tolerálta a menet közbeni oda-vissza mountolást lemezcserénél, tehát már a megfelelő lemezzel a meghajtóban kell indítani a játékot. viszont ez alighanem egyedi probléma, más több cd-s játékkal nem nagyon játszottam mostanában
ja, Slackiben nincs automount (vagyis én nem használom) -
janos1988
addikt
Hi.
Ha windows alol ext3rol masolok fajlokat (wincmd ext3 read plug.) akkor az atmasolt dolgokban ha van ekezet linux alol erdekesen latni (de csakis az ekezetes karaktereket). De nehany dokumentumban is elofordul, hogy ekezetes az karakterek szinten erdekesen mutatnak. (de ez csak parnal, nagytobbseg jo). Erre vmi megoldas letezik?
---
Mar csak a tv kartyas sisterges van. (az allitolag a chip moduljaban levo hiba miatt, mert hang savot eltolja kb 1 mhzel mhzel - ami igaz is.) (kep = sisterges, ha nincs kep=hang
) pinnacle pctv rave, win alatt jo.
Eddig 3 modszert talaltam ra, de egyik se nekem valo:
- tv kartyaban forrasztgatni (kizart)
- moduljat modositani es ujra beforditani kenel ala (magas)
- tv kartya lecserelese (nc)
Vmi konyebb megoldas? (vagy vmi trukk?)
---
Ha en wine alol telepitek 1 tobb cd-s cuccost, gondolom nem gond a linuxnak, hogy csak nyitogatom ki-be a talcat? A mountolast megoldja magtal frankon?
-
GD
őstag
válasz
<>jana<> #4414 üzenetére
sztem egy friss kiadású disztro minimum olvassa de lehet még írja is az ntfs-t
ha máshogy nem akkor ntfs-3g (google)
annyit kell tenned, hogy felmountolod a megfelelő kapcsolókkal ahová tetszik ha telepítéskor nem adtad meg hogy mit kezdjen azzal a partícióval
kulcs szavak: mount, fstab -
<>jana<>
senior tag
segítséget kérnék,suse 10.3 ban az ntfs particiókat hogyan tudom megnézni ?
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
Van egy kis problémám:
Egy P4M900 csipkészletes alaplapra (pci ID: VT3371) kellene video drivert raknom, mert vesa módban a teljesképernyős videó lejátszás szaggat, és teljes procihasználatot eredményez (2,6GHz cerka, 1G ram)
A rendszer egy 7.04-es Ubuntu lenne. Amit próbáltam:
xserver-xorg-video-via 1:0.2.1
xserver-xorg-video-unichrome 1:0.2.6.99
illetve openchrome drivert is xserver-xorg-drive-via 0.1.32-1Az első kettő visszadobja hogy nem támogatott hardver, a harmadik pedig ilyet panaszkodik a xorg.logba:
(EE) module ABI major version (0) doesn't match the server's version (1)
(EE) Failed to load module "via" (module requirement mismatch, 0)
(EE) No drivers available.Ötlet, tapasztalat esetleg?
Válaszokat előre is köszi.
-
doc
nagyúr
válasz
operator10 #4404 üzenetére
amúgy érdemes megnézegetni a gépen levő videolejátszókat, pl. kde alatt a kaffeine-t, nagy részük biztosan tud ilyet
-
doc
nagyúr
válasz
operator10 #4402 üzenetére
mplayer, esetleg realplay
régebben mplayert használtam, de a favourites-kezelés miatt mostanában inkább realplay -
operator10
senior tag
Üdv.
Tudna esetleg valaki ajánlani (Gnome, Fedora 7) valami jó, bevált Netes Tv, és rádióhallgató progit? Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest