- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Ismét 128 és 256 GB-os memóriaszetteket villantott a G.Skill
- BIOS frissítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PumpkinSeed
addikt
Köszi majd átrágom, én is találtam párat amúgy az RPM készítésről.
-
gt7100
tag
válasz
bambano #23997 üzenetére
Dolgoztam VMS, Solaris, HPUX, AIX rendszereken. Mondjuk AIX-en nem láttam ilyen felállást.
Annak a routingnak meg nézz utána, mert... khm...
Sajnos kellene hozzá a man, hogy meg tudjam mondani, mivel lehet szabályozni az interface-ek sorrendjét.Update: eszembe jutott. A kulcsszó: metric.
-
bambano
titán
válasz
gt7100 #23996 üzenetére
milyen gyakori rendszer van még, ami nem linux és nem windows?
azért okoz gondot, mert a routing döntés célja, hogy kiderüljön, melyik interfészen kell kifelé tolni a csomagot a célja felé. ha pedig ugyanabban a subnetben van két interfész, akkor a válasz nem egyértelmű.
-
válasz
gt7100 #23976 üzenetére
Nekem is van egy J1800 és J1900 "szerverem" is. A cryptsetup benchmark ad egy becslést, hogy milyen sebességgel bírják a titkosítást. Ilyen mértékben nálam nem okoznak gondot. A különbség szerintem nem az ssh-ban keresendő hanem a transfer schemaban. Az scp lineárisan tunkolja át az adatot, az rsync sokkal komolyabb deltákban és diffekben gondolkozik. Nem tartom kizártnak, hogy összességében jobban optimalizált az ssh kapcsolati sajátosságokra. Egyébként helyi hálón gondolom nem feltétlen akarsz mindig titkosítani, én úgy tudom, hogy rsync daemon titkosítás nélkül fut.
-
sonar
addikt
agent forward ha be van kapcsolva ssh-n akkor elvileg megoldható.
De az igazat megvalva én is kíváncsi lennék rá.Más:
adott egy centos 5.3 Három darab ethernet csatolóval.
eth0 10.222....
eth1 172.17.2.1
eth2 172.17.2.2na most ha kihuzom az eth1-et akkor nem elérhető sem az eth1, sem az eth2
ha kihúzom az eth2-t, mintha semmi sem történne. Eth1 és 2 is szépen elérhető.
(eth0 -t már az elején kihúztam az jól működik és nem játszik be)
elvileg eth1 és eth2 nem alias-ok mert különbözik a MAC.
Ilyenkor WTF -
sss
őstag
Hogy lehet "mezei" usernek root hozzáférést adni ideiglenesen? Egy bejelentkezés idejére. A root jelszó kiadása, valamint a sudoers fájt szerkesztése nem opció.
A konkrét szitu: nem volt jogosultságom módosítani egy fájlt. Bejött egy másik user, átváltott az én useremre, onnan rootba. (Vagy legalábbis a bash historyt átfutva így valahogy.) Ezek után már én is át tudtam váltani root userre. De kijelentkezés után már nem. -
Vladi
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #23980 üzenetére
Nem triviális. Viszont rakatnyi leírást találsz hozzá. pl: link
Nem baj, ha képben vagy a forgatással, meg a pacheléssel is. Meg jó a céldisztród repó és csomag struktúráját ismered.
ha kész és a függőségeket sem sikerütl elbacnionnan már triviális:
createrepo /könyvtár
Az egyik oldalon, majd:/etc/yum.repos.d/valami.repo fáj a másikon. Abba teszel egy elérési utat, meg a enabled=1 és gpgcheck=0 és akkor már működik. Persze cizellálhatod is, hogy gpg kulcs, meg ilyenek, de elvben ennyivel már működik.
-
sonar
addikt
válasz
vargalex #23985 üzenetére
Jah, de a -C az aes-ben kódol még pluszban, és hanem tudja HW-ból a CPU-d akkor biza lesz teljesítmény csökkenés.
azt írják több fórumon is, hogy a cipher változtatásával lehet még sebesség növekedést elérni.
Nekem kb 3-szoros lett a gyorsulás.
Pl.:
scp -c arcfour <source> <dest> -
vargalex
félisten
válasz
gt7100 #23984 üzenetére
Én a CPU terheltségből azt gondolom, hogy azért, mert nem (vagy nem olyan erős tömörítést használ). Ha -z (vagy --compress) kapcsolóval rsync-eztél, akkor tömörített, ha nem, akkor nem.
Persze, ahogy a fentebbi példám is mutatja, még tömörítés mellett sem indokolt olyan kis sebesség, amit írtál. Nálam ugye elvileg picit erősebb a CPU, de ahogy írtam, tömörítéssel is tudott 12 MB/s környékén.
Most gyorsan megnéztem kábelen is. Az eredmény:SCP tömörítés nélkül: 60 MB/s
SCP tömörítéssel: 11.6 MB/sAzaz tömörítésnél már valóban a CPU volt a szűk keresztmetszet wifi esetén is.
-
vargalex
félisten
válasz
gt7100 #23982 üzenetére
Szia
Ha -C kapcsolóval másoltad, akkor ugye jóval magasabb a CPU terhelés a tömörítés miatt. Most kipróbáltam, nálam egy J1900 van használatban. Wifi-n másoltam, akár tömörítéssel, akár nélküle 12 MB/s körül ment a másolás. Viszont, amíg tömörítés nélkül a wifi volt a szűk keresztmetszet (a J1900-on 1 mag 16-18%-ra terhelt), addig tömörítéssel a CPU is, mivel 1 magot 100%-ra kihajtott. Szóval, ha nem tetted, akkor próbáld meg -C nélkül.
-
bencze
senior tag
válasz
gt7100 #23976 üzenetére
Ssh nem tűnik túl hatékonynak nagyobb adatátvitelre, ezt sokszor tapasztaltam. Nem tudom, hogy ez csak a cipherek miatt vagy más okokból. Ha ez fontos lenne én alternatívákat keresnék, https, ftps, vagy akár valamiféle nfs vagy rsync valami titkosított tunnel fölött... csinálj benchmarkokat
-
gt7100
tag
válasz
Jim Tonic #23975 üzenetére
Bocs, egy nullával elírtam...
A lényeg, hogy http-n hozza a gigabites sebességet, mínusz pár százalék, míg scp-vel csak a töredékét tudja.
Nem akarom elhinni, hogy pusztán az ssh kódolás/dekódolás ennyire lelassítja.Megnéztem a linked (pontosabban átfutottam rajta), de nekem úgy tűnik, ott a sok apró fájl miatt lassú másolásról van szó, nálam meg egyetlen nagyméretű fájl van.
-
gt7100
tag
Tippet kérek! Szerver is, kliens is gigabites etherneten kapcsolódnak egy routeren keresztül.
Sima teszttel (netcat például) hozza a gigabit/sec sebességet.
Van rajta egy 600 megás Ubuntu telepítő.
Ha ezt egy a szerveren futó lighttpd-ről töltöm le, akkor kb. 700MByte/s sebességgel, úgy 10s alatt jön le.
Ha scp-vel próbálkozom, akkor legjobb esetben is 2-3MB/sec amit el tudok érni és az sshd 100%-on terheli az egyik CPU magot (N3150-es proci egyébként, szóval nem egy erőmű)
Vajon ez normális vagy valami el van kefélődve az ssh konfigomban (akár szerver, akár kliens oldalon) -
BoB
veterán
válasz
PumpkinSeed #23967 üzenetére
Mi az a yum installer?
-
PumpkinSeed
addikt
Csinált már valaki yum installer-t service-hez? Tud valaki valami leírást róla?
-
dni
őstag
válasz
spammer #23965 üzenetére
Közben kiderült, hogy nagy valószínűséggel nem PATH fogja jelenteni a megoldást csak simán egy EV kell nekem, amit be is tudtam állítani ideiglenesen az exporttal:
export K_DRIVE="/mnt/nfs/k/"
echo $K_DRIVE
/mnt/nfs/k/Már csak azt kell megoldanom, hogy ez permanens legyen és vélhetőleg akkor derül ki, hogy jó lett-e.
-
spammer
veterán
"Eredetileg azt szerettem volna elérni, hogy a k_drive változóra automatikusan kicserélje a a rendszeren futó scriptekben az útonalakat /mnt/nfs/k -ra"
Nem egészen tiszta nekem még mindig, de ha "rendszerszinten" akarod beállítani K_DRIVE változót, akkor exportálnod kell:
export K_DRIVE=/mnt/nfs/k
Ha ezt hozzá akarod adni a PATH-hoz, akkor:
PATH=$PATH:$K_DRIVE
Tehát a PATH értéke a $PATH (hogy megmaradjanak az alapértelmezett útvonalak) és ehhez adod hozzá a K_DRIVE-ot.
-
dni
őstag
válasz
gt7100 #23961 üzenetére
Most csak az alábbi útvonalakat írja ki az echo $PATH parancs:
:/mnt/nfs/k/:/root/bin
a korábbi /usr/lib64/qt 3.3/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/root/bin helyett, így a bash parancsok nem működnek.Hogy tudom visszaállítani az eredetire? Az alábbi parancs kiadásau után, majd ki-be jelentkezést követően továbbra sem érem el a bash paracsokat.
PATH={$PATH}:/usr/lib64/qt-3.3/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/root/binA /etc/profile.d/scripts-path.sh fájlban most csak a /usr/lib64/qt 3.3/bin:/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/root/bin útvonalak vannak így működnek újra a bash parancsok.
Eredetileg azt szerettem volna elérni, hogy a k_drive változóra automatikusan kicserélje a a rendszeren futó scriptekben az útonalakat /mnt/nfs/k -ra mert Windowson futó appokból küldenénk ki renderelésre anyagokat és Winen ugye más útvonalon érjük el a hálózati tárolót... -
-
dni
őstag
Sziasztok!
egy környezeti változót szeretnék beállítani végérvényesen CentOS 6.7 alatt egy leírás alapján, de valamiért nem sikerül. Mit csinálok rosszul:
echo "PATH={$K_DRIVE}:/mnt/nfs/k/" > /etc/profile.d/scripts-path.sh && chmod 755 /etc/profile.d/scripts-path.sh
ha ellenőrzésként kiadom az echo parancsot, akkor nem ír ki semmit csak egy üres sort hagy.
Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
vargalex
félisten
válasz
LógaGéza #23953 üzenetére
Szia!
Ezt tipikusan virtualhost-al szokták megoldani. A virtualhost-ok ServerName-ját is felveszed CNAME-ként ugyan arra a ddns-re mutatva.
-
meone
tag
Picit el hanyagoltam a projektet, most van újra kapacitásom így most folytatom.
A rendszer még mindig nem fordít, de most tudtam csinálni képernyőképet amit mellékeltem is.
A route, iptables, inetrfaces jelenlegi tartalma ez (ami a mellékelt képen látható).
Valakinek valami ötlete, hogy hol csúszhatok félre?
Nem vágom ezt a részt. -
LógaGéza
veterán
válasz
vargalex #23910 üzenetére
Köszönöm, nem volt egyszerű, de sikerült megoldani...
Van még egy dolog (mondjuk több is), amit nem értek. Csináltam helyi hálón Apache2-vel több webszervert, főleg tesztelésre (user1.local, user2.local, stb). Ezeket belső hálón tökéletesen elérem, ha hosts fájlba beírom az összeset.
Kérdés az, mondjuk ha a user4.localt ki akarom nyitni, hogy internet felöl is elérhető legyen, mondjuk ügyfélnek mutatnám, vagy otthon szeretnék dolgozni, netán csak tesztelném, hogy hogyan reagál az oldal, azt hogyan tehetem meg? VPN most nem opció. -
gt7100
tag
Sírok a VMS ODS-2/5 fájlrendszere után...
(Komolyan)
Volt rajta egy nagyon jó dolog, amit sehol máshol nem találok: a fájloknak volt verziószáma.
Ha létrehoztam egy új fájlt egy már létezőval azonos névvel, a régi is megmaradt és az új is létrejött.
Volt egy x.x, az valójában x.x;1 formában jelent meg. Ha gyártottam belőle újat vagy pl szövegszerkesztővel módosítottam, akkor az x.x;1 mellé létrejött egy x.x;2. A fájlt x.x néven használva mindig a legmagasabb verziójút kaptam, de elérhető maradt a régi verzió is.
Erre keresek valami primitív megoldást linuxra, ext3/4 fájlrendszerre.
Tudom, hogy az ext nem támogatja, azt is, hogy bizonyos programoknál megadható... nem jut eszembe... valami bacup-suffix rémlik, de ez programfüggő. Nekem meg arra kellene (most), hogy a stdout fájlba irányításakor ne kelljen sokat trükközni a fájl nevével. Eddig a legjobb ami eszembe jutott, hogy
echo hello > x.x.$(date '+%s')Csak jelen esetben a két legfrissebb fájl tartalmát még össze is akarom hasonlítani, az meg csak így megy:
ls -1t x.x.* | head -2 | xargs diff -yKicsit gusztustalan.
Tényleg nincs kulturáltabb mód?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Gumi és felni topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Ismét 128 és 256 GB-os memóriaszetteket villantott a G.Skill
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest