Aktív témák
-
TazLeacher
nagyúr
Gyors kérdée, mert nézegetem már a cuccokat.
Komplett lap (sb+nb+fet)
CPU (Q9550)
VGA (GTSSLI vagy GTX280)hűtése mellé elég-e egy Laing DDC Pro?
-
fsb1000
nagyúr
Én is kiváncsi vagyok... bár mióta a TT kigyóst átalakítottam és hozzámértem a Todyv2-höz meg DeltaV2-hőz már vannak sejtéseim.
A HP-H2O projekt második fázisa finisben van már... csak hiányzik egy blokk.
Itt az új szörnyedvény hibrid hűtő. 2 db CM Hyper 212-ből összeépítve: [link] -
Silex
aktív tag
válasz
butcher eu #21548 üzenetére
Csak megerősíteni tudom Lucif-R-t óvatosan a párkányozással. Nekem már ázott így el a gép, egy videokártyám bánta (tuningbajnok volt, béke poraira)
szerk.: azóta továbblapoztam és látom hogy már kitárgyaltátok...
-
f.bator
tag
válasz
Ghandi #21579 üzenetére
Nem próbáltam glikollal, valamelyik fórumon olvastam... Lehet, hogy a töménysége is számít? Passz. Jobbszeretném, mint az alkoholt, mert nem párolog. Idáig csapvízzel üzemeltem, szökőkút szivattyú a fazékban, tiszta vízkő minden csövem és a radiátor is. Már egy fél órája buzog bennük a citromsav, és még mindig van mit oldania...
-
fsb1000
nagyúr
Tied az a honlap??? Gratulálok!
Régóta nézegetem, a googlitól kaptam a linket. Szép munkák!
A duplakigyós tervezés nagyon tetszik. [link]Sgor fórumtárstól kaptam(vettem) hasonló felépítésű blokkokat.
A VGA blokk épp most van tesztelés alatt. (ellenfele egy Zern WAK)
A CPU blokkot sajna átadtam "profibb" tesztelésre és csak annyit tudtam kiméregetni vele, hogy alig marad el a TodyV2 és a DeltaV2 mögött, ami azért nem rossz 65W-nál.
Nagyobb terhelésen sem számítanék pár foknál nagyobb különbségre. -
Lemon
csendes tag
-
Lemon
csendes tag
Sziasztok!
A napokban fogok venni egy ilyen HD4670-es VGA kártyát. Lefogatót szeretnék hozzá készíteni a vizesblokkomnak. Nem tudjátok véletlenül, hogy a lyukak milyen messze helyezkednek el a kártyán a GPU-hoz képest?
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ugyanolyan távolságban vannak, mint a jelenlegi ASUS EAX1300PRO/TD kártyámon.
-
Ghandi
aktív tag
válasz
f.bator #21560 üzenetére
Hmmm.Az epoxit kikezdi a glikol? Ez ha igaz akkor szerintem csak elméletben.
Az én radiátoromon is epoxival vannak beleragasztva a csonkok egy nagy futatot is azzal"stoppolta"be és már 1éve megy rendes autófagyállóval.Kb 2hónapja cserélem le GlykoShell-re és ez sem bántja. -
Ghandi
aktív tag
válasz
tototos #21573 üzenetére
Én ugy tudom hogy a HPPS valójába egy ugyan olyan 230Voltos pumpa mint a sima Eheim 1046-1048.Az a panel ami benne van egy kisteljesítményü inverter.
Szóval ha a panel tönkremegy akkor egyszerüen ki kell iktatni és direktbe kötni a hálozati 230Voltal.
Én ezt tartoma legegyszerübb,leggyorsabb megoldásnak.Egy relével meg meg tudod csinálni hogy a gép kapcsolja ki-be a pumpát.Nekem is igy van 1046-ossal -
fsb1000
nagyúr
válasz
Nippon #21575 üzenetére
Nippon:
Nem érzem úgy hogy arcoskodtam veled, csupán megkérdeztelek, hogy mivégre használsz vízhűtést, ha a dT nem tartozik az érdeklődési körödbe.Arról nem tehetek, hogy önnelentmondásba kerültél végül és odáig jutottál, hogy a seggbe dugdosásod részleteit is megosztod ezen a fórumon.
Én úgy gondolom, a sérelmek leveztetésére nem megoldás az általad említett verekedés, szerintem inkább normális szavakkal próbáljuk rendezni a dolgot, indulatok és egymás minősítgetése nélkül.
A telszámom nyilvános, hívjál fel és holnap találkozhatunk, ha te is úgy gondolod.
(ha van valami eladó vizes cuccod hozd magaddal) -
Nippon
őstag
válasz
fsb1000 #21574 üzenetére
Ez az a pillanat amikor le kéne szállni a magas paciról. Van egy olyan érzésem, hogy téged még nem vertek meg alaposan, ezért arcoskodsz mindenkivel.
Azt, hogy miért használok vízhűtést, úgy gondolom az én dolgom! Hatékonyabb, mint a levegő és csendesebb is. Elértem vele amit szerettem volna, szóval nem fogok 1-2 fokért dT-kkel foglalkozni, meg a seggembe is hőmérőt dugdosni. Téged tényleg az érdekel, hogy hány fokos a procid? Nem mindegy hogy 51 vagy 48 amikor 70 fokon is stabil léggel?Bocs pajti, de párszor már elküldtek itt a búsba itt az okosságaidért, a helyedben eltöprengenék ezen...
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Nippon #21572 üzenetére
Sajnálom, ha nálad a deltaT kivül esik a vizhűtéssel kapcsolatos hobbid fogalomtárán.
Ezzel az erővel bélyeget is gyüjthetnél, azt is lehet mutogotni ha elég ritka és sokba kerül.De most öszintén.. számodra mi fontosabb van a vizhűtéseddel kapcsolatban mint az egyes komponensek hőmérséklete, illetve azok különbsége (deltaT)?
-
Nippon
őstag
válasz
fsb1000 #21568 üzenetére
Bal lábbal keltél? Nem neked címeztem a hozzászólásokat, akkor meg miért kombinálsz?
Ez a topic a vízhűtésről szól, milyen "szakmaiságról" beszélsz? Hány ember írogat ide deltaTéről, meg térfogatáramról rajtad kívül? A vízhűtés hobbi, semmi más!Túl komolyan veszed a dolgokat!
-
Szatesz
őstag
Egy passziv mo-ra 2 esre lehet venni ventirácsot külön? Vagy valahogy jol ráforatni?
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Nippon #21565 üzenetére
Valamit nagyon félreértesz...
A sérelmeket ne nálam keresd, nekem nincs szükségem nyeglén válaszolgatni egy értelmesnek tünő kérdésre.Ezenkivül ne Te itéld meg, hogy a kérdezőnek szügsége van-e tartalmi válaszra.
Tételezzük már fel, hogy azért kérdez mert érdekli a téma, ismereteit bővíteni szeretné, és nem csak jópofizni jelentkezik be egy "szakmai" jellegű fórumra.Mégegyszer: Nem konkrétan veled van a gondom, hanem ezzel a terjedőben lévő stilussal, sosem tudhatod, kivel és milyen attitüddel rendelkező emberkével beszélsz igy.
Amúgy elfogadom, hogy mindketten csak vicceltetek és ez belefér ebbe a fórumba is.
Zárjuk le, nem akartam házmesterkedni. -
f.bator
tag
Bocsi, előbb kérdeztem, aztán kerestem rá az alkoholra (nem a bárszekrényben). Maradok az ionmentes víz + 15% etanol kombinációnál.
-
Nippon
őstag
válasz
fsb1000 #21557 üzenetére
Nos ecsém azért tettem bele a szmálylikat
, hogy véletlenül se legyen sértő amit írok. Ha megfigyelted volna, ő is használta őket mindkét alkalommal, meg mirelit hasáb, ilyenek.
Szóval viccesen reagáltam, egy vicces kérdésfelvetésre, szerintem ez egy ilyen fórumban belefér.
A katonaságnál ért sérelmeid nem tartoznak ide, létra pedig itt nincs.... -
f.bator
tag
.... keresgéltem, de nem találtam összeférhetőségi megjegyzést. Az alga bírja az etil alkoholt? A műgyanta igen.
-
shteer
titán
válasz
f.bator #21561 üzenetére
glikolmentes de hogy a bezotriazol bántja e az epoxit...
-
f.bator
tag
A radiátor alu, a proci hűtő réz, a csövek PVC-k, a szivattyú műanyag/kerámia.
-
f.bator
tag
Heeelp! Mit adjak a deszt.vízhez, hogy ne legyen algás? Glikol kizárva, a radiátorba a csonkokat epoxival ragasztottam.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
butcher eu #21558 üzenetére
Általánosságban szerettem volna a jelenségre a figyelmet felhívni, nem érted, vagy Nippon ellenében szóltam.
Persze nekem a legrosszabb a stilusom... tudom, csak az nem mindegy, hogy mikor és miért veszem elő a drótkefésebbik felét. -
fsb1000
nagyúr
válasz
Nippon #21549 üzenetére
Ecsém... Te mindenkivel ilyen slendriánul beszélsz vagy haverok vagytok és belefér a félig(sem)burkolt lehülyézés.kettötök nexusába?
Bocs.. engem zavar ez a stilus (mégegybocs, hogy szóvá is teszem), de csak 10 jó szó hiányzott volna, hogy megértse a kérdező elsőre, hol kap gellert a gondolatmenete.
Több éves prohardveres és más "szakmai" fórumokon való részvétel után nekem úgy tünik, hogy általában a létra 2. fokáról szoktak lekiabálni az éppen felkapaszkodóknak.
Igy volt ez a katonaságnál is... a "gumik" azaz épp újjuncból átvedlettek voltak a leghangosabbak lefele.
Szerencse, hogy itt a többség nem volt és nem is lesz sorkatona. Borzalom másfél-két évet lehúzni egy "jó" társaságbam.
Ha másért nem, hát ezért biztos megérte rendszert váltani.
.
Mégegy BOCS, a kitérőért.
Ha a második közlegényes "beszólást" nem írod, nem is reagálok.. mit érdekelne?
De mindig morcos leszek kicsit, ha 6 hónapnyi laktanyafogságot eszembe juttatják. -
butcher eu
senior tag
köszi srácok.
ismét okosodtam.
fsb1000:köszi a kimerítő választ, de akkor inkább hagyom az egészet. kap még 4 ventit, oszt majd atána meglátjuk. szerintem az is simán 10 fokot jelenthet. valamelyik nap kipróbáltam +1 ventivel, és lejjebb ment a gpu hőmérséklete 5 fokkal. Ha majd jobban átszellőzik a ház, szerintem lejjebb esnek bőven a hőfokok is. Nem játszok inkább "oroszos rulettet"
szerintem egyszerűen lezárom a fűtést a szombámba 2 in 1, és azzal jobb lesz a hűtés, és spórolok a tüzelőn is
-
fsb1000
nagyúr
válasz
butcher eu #21552 üzenetére
Várjál... a fiúk nem a kinti radidat féltik, hanem a gépedben lévő alkatrészeket.
Ugyanis ha a vized lemegy 13-17°C alá akkor a blokkokon kezdődik meg a párakicsapódás (szoba hömérs+páratartalmától függöen), onnan meg rácsöpög az alkatrészekre...De... azért van pár trükk amit be lehet vetni. (nem hasábburi!!!)
1
Ha 2db radit alkalmazol, (1 kinn + 1 benn) akkor azok egymás ellen fognak dolgozni.
A kinti próbálja szobahőmérséklet alá nyomni a bentit.
Ha a 2 radi egyforma és azonos a ventijük is, akkor a hőmérséklet kiegyenlítődés után egyszerüen feleződik a víz hőmérséklet:
Mondjuk kint van 0 fok, bent 20°C akkor a viz nem lesz hidegebb 10°C-nél,
De mégis több lesz, hiszen az átlagértékhez még hozzáadódik a gép+szivattyú által termelt hő-->Dt.
Tehát legalább 13-16°C re számíthatsz. Ami még mindig határeset.A víz hőmérsékletét a radin lévő ventikkel (légszállítással) szabályozhatod. Pl a kintire ne is szerelj ventiket, elég lehet passzív üzemmódban.
Ekkor kb. 1:5 ... 1:8 arányban fogják meghatározni a víz hőmérsékletét.
Azaz ha kint lemegy -20°C-re a levegő hőmérséklete a vized még mindig csak 16-20 fokos lesz, az "eredeti" 25-35 helyettKérdés hogy megéri ez???
A párakicsapódás veszélye miatt a vizhőmérséklet alig csökkenhet 10-15 fokot a "normálishoz" képest. A maghőmérsékletek is közel ennyit csökkennek.
Ha ettől többet szeretnél akkor szigetelni kell. Nem csak a blokkokat, hanem a hűtött alkatrészeket is. Nem vészes... pár ezer forintnyi alapanyag + félnapos munka.
Prociszigetelésem első verziója: [link] késöbb sem lett szebb, de legalább zártak.2
A másik megoldás egy elektronikus szelep beiktatása a kinti radi elé, amit a vizhőmérséklet függvényében vezérelsz egy bimetálos termosztáttal.
Kb 15K a költsége. -
shteer
titán
válasz
a gépben belül, ahol rövidzárat tud okozni. hagyd a kísérleztezést sztem is
-
Nippon
őstag
válasz
Mondom! Pihenj, közlegény!
-
-
Lucif-R
senior tag
válasz
páralecsapódás jegesedés rövidzárlat... mondanak ezek a szavak valami?
-
Nippon
őstag
válasz
Szerintem feküdj vissza még egy kicsit....
-
butcher eu
senior tag
azon filózok, h veszek mégegy radit, amit kikötök az ablakon kívülre a párkányra. kell még hozzá 3 db csap, hogy a külső kört csak akkor nyissam rá, ha odakinnt hűvösebb van mint 20°, és ha süti a nap akkor ki tudjam zárni a rendszerből, és csaka belsőt használjam olyankor. A másik előnye meg az lenne, h nem fagyna rá télen a jég a párkányra.
-
Bulitt
addikt
Sajna nem volt meg az 1 óra mert mennem kell, dolgozni. Nekem viszont így is megfelel
-
Nippon
őstag
Feltöltöm fagyállóval a rendszert, nehogy megfagyjanak a csöveim
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Bulitt #21538 üzenetére
Az E2180-nál is van egy kis "vita" a helyes értékkel kapcsolatban (mint 8xxx-nél), de szerintem jó az a 85°C.
Viszont a 8xxx szériával szemben ehhez a procihoz nem ismerek karakterisztikát és lehet hogy alsóbb tartományokban erősebben csökken a szenzor linearítása, azaz a görbe jobban konyul lefele, hasonlóan a 6xxx-hez
Pont a vízhűtés miatt kerülünk a TJ Maxtól távol a méréstartomány szélére, ahol nagyobb hibával kevesebbet mérhet a szenzor. -
Nippon
őstag
válasz
Bulitt #21538 üzenetére
Nekem a 4gigára húzott enyócnyégyes + NB egy Black Ice GTS duplán kettő kb nulla légszállítású CM ventivel 39 idle én 51-52 max szénné Orthos-ozva. Inkább reális.
A ház tetejébe van csavarozva a radi és a furatok nem egyeznek ezért csak az egyik van rajta, a másik kissé offset. -
Bulitt
addikt
válasz
fsb1000 #21537 üzenetére
Valóban
Majd ha lesz egy kis kedvem megnézem. Nekem az Orthos jött be a legjobban mint terhelés próba. Olyan 1 órás 100% terhelés 10-es prioritással 2x futtatva olyan 50 fok. De majd végzek pontosabb méréseket
Tj. Max 85fok nem tom mennyit mond ez így neked
Van még 1 órám meg is nézem
3db AC 1000rpm ventivel
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Bulitt #21527 üzenetére
20 fokos környezetben a 19 fokos (müködő) mag már nem hit kérdése!
Az már hűt....Valóban sosem lesz pontos érték, ha nincs megfelelő mérőszondánk, hiszen a beépített szenzorok nem mérnek pontosan.
De... különbséget egész jól meg lehet állapítani ezek segítségével is, azaz az IDLE és LOAD állapotok közötti maghőmérséklet-különbséget.
És ebből már lehet következtetni a teljes rendszer hűtési képességeire. -
fsb1000
nagyúr
válasz
shteer #21526 üzenetére
Valóban sok mindentől függ.. és kicsit kevésnek tünik a 28°C, persze attól is függhet, hogy a TjMax-ot mire állítja a szoftver vagy az user.
Mondjuk 100-ról leveszi 95-re az egyszeri user és máris csodás eredményei születnek.Szerintem terheletlen állapotban is van 7-10°C hőmérsékletkülönbség a kupak és a magok között. És a kupak sem lehet azonos hőfokú a vizzel, a viz meg csak melegebb mint a környezeti hőmérséklet. Minimum 2-3 fok esik rajtuk, ha más miatt nem is a szivattyú megemelheti ennyivel a vizhőmérsékletet.
Szóval szerény számításokkal is 9-13°C a minimális dT(mag-levegő) C2D prociknál, ami azt jelenti hogy 19 fok alatti környezeti hőmérséklet kéne a 28 fokos maghőmérséklethez.
De ez csak becslés.... hozzáteszem, hogy az összes mérésem ettől rosszabb eredményt adott. Még a 35W-os core celeronnal is. (dT=14,6°C) -
Laraxior
titán
Mintha láttam volna a milliondollarPC oldalon fehér csöveket... Az is Tygon? Lehet olyat kapni itthon?
tetszik
-
Bulitt
addikt
válasz
shteer #21526 üzenetére
Nem értem félre, csak megadom a tiszteletet. Nekem se lehet szoba hő a rendszerem alap helyzetbe. Ez 20 fok nálunk a lakásba. Az egyik mag 19 fok a másik 24 fok, a víz is ilyen 20-24 fok között van. De azért jó ránézni
Viszont én azért hiszem el hogy ennyi a rendszerem mert a csövek is hidegek, minden elemel együtt., pedig 3Ghz-re van húzva 1,4V-al
Bár mint megtudtam magas VID-nek is köszönheti esetleg hogy nem olyan meleg
De tény,hogy soha nem fogom megtudni hogy ténylegesen milyen melleg a két mag és a kupak hő.
-
shteer
titán
válasz
CounterBoci #21515 üzenetére
értem. a kémia tudománya szerint nem lenne szabad létrejönnie ott oxidációnak, sem a zalman sem a swiftech blokkokban - inkább user error vagy a blokk nem ismeri a kémia törvényeit
anticorro és or
-
CounterBoci
senior tag
válasz
shteer #21513 üzenetére
olyan csodában volt részem, hogy számomra elegendő teljesítményű és árú blokkokat találtam, ráadásul cpu és vga-ra is egy helyen. magyarán nem akarok sokat költeni, és egy 3870 blokk a márkásabbak közül nem olcsó mulatság. a cpu blokk logoutos teszt alapján hozza a "nagytestvérek" szintjét.
láttam rémképeket zalman blokkokban kialakult életről
akkor ott user error lehetett. anticorro az mi? a fagyálló az tiszta. és /and/ vagy /or/ kapcsolatban van a két folyadék?
-
sNORh
addikt
Egy kis hőfok
E8200 egyik szenzor xar
4870 GS
[link] -
shteer
titán
válasz
CounterBoci #21512 üzenetére
ha mindenképp ezt akarod venni, korróziógátló adalékos folyadékkal használd - anticorro, fagyálló...
belezúgtál?
-
CounterBoci
senior tag
Üdv!
Kérném a guruk tegyék félre a maximalizmusukat, és úgy válaszoljanak: Szemezgetek a Zalman 3870 blokkjával, meg a WB5 CPU blokkal. De: Réz mag, és alu házas a cpu blokk. Milyen folyadék nem kezdi ezeket ki?
Nem gyártanák, és főleg el se tudnák adni ha nem lehetne használni. Kérem mellőzni h vegyek xy blokkot helyette hozzászólásokat. -
Laraxior
titán
Tody fater cuccai megérkeztekwie schön
Az ott egy Q6600@1.2V VID -
shteer
titán
válasz
butcher eu #21500 üzenetére
lehet
radira szívóra tedd ennyi a lényeg, a házventikkel meg kísérletezhetsz
Aktív témák
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest