Aktív témák
-
syC
addikt
A sorrend, hogy melyik blokkból hová megy a víz - a hűtés hatékonyság szempontjából - teljesen mindegy? Tehát nem feltétlenűl kell elősször a cpublokkba mennie a víznek. Kezdhetem az SB-vel is?
-
Laraxior
titán
ha valaki úgy érzi hogy szívesen levizezné a P35ös vagy P45ös lapját szóljon nekem..sajna UD3P-re nemigazán megy rá ami a sima EP-s lapokra
2 fet és egy NB-blokk
-
NFree
addikt
Nos köszi srácok én úgy képzeltem el veszek két radit s azt egy kicsi hűtőbe akarom berakni. onnan jön ki 4 cső s megy a gépbe az eggyik radi a cpu-nak a másik a vga-ért felel, én így tervezem mert kell a hideg víz sokat számít , főleg tuningnál amire kellene , meg nyáron 40 fok van a 4.-en.
Ha a többi cucc majd nem bírná akkor egy két blokkot még belehet rakini oda is.
Esetleg valami quadra jó blokkot tudtok mondani én ezt aketőt nézegetem: D-Tek FuZionV2, XSPC Delta V3 CPU Acetal -
r-chee
őstag
Hőfok szempontjából tök mindegy, hova rakod be a radikat, mert a rendszerben 1-2 fok kivételével azonos lesz a víz hőmérséklete. Egy Laing DDC Ultranak pl. berakhatsz két radit, el fog bírni velük. Azért D5-öt nem kell venni hozzá, mert az inkább nagyzási mánia már, és plusz pénzkidobás.
-
gael
tag
-A CPU blokkba be- és kilépő víz deltaT-je közelít a nullához , ezért fölösleges bonyolítani a dolgot.
-Minnél több komponenst raksz a rendszerbe annál nagyobb lesz az ellenállása , így itt a pumpa terhelhetősége szab határt.
Nálam Cpu blok , Vga FC blokk , ~3m pvc cső , ~32m ! rézcső van a rendszerben és a D5 3-as fokozaton vígan elviszi megfelelő áramlás mellett. -
Peo1942
csendes tag
Gyors kérdés: Laing, vagy valami hasonló jó pumpát honnan lehet beszerezni? Subcooling és kész, vagy van má, alternatív megoldás, ahol lehet még, esetleg olcsóbban. Aprót végiglapoztam, nincs nagyon eladó darab.
-
NFree
addikt
Hali kérdésem lenne, nos lehet e úgy csinálni, hogy 2 radit rak be az ember, és akkor mondjuk a víz utja : pumpa-1radi-proci-2radi-vga- és ujból, mert így ugymond nem melegített víz megy hanem mindég friss.
Vagy marhaságot kérdezek. Egyébként van-e valami határ, hogy mennyi radit blokkot köt az ember 1 pumpára , vagy mind1? -
sosperecek18
őstag
Hello mindenkinek!
Elég kezdő vagyok vízhűtés terén, így segítséget kérnék. Kellene egy olyan rendszer, ami nem túl drága de jó minőség. Amire szükségem lenne, egy olyan rendszer ami a procit rendesen lehűti. (sajnos fogalmam sincs miből milyet, így légyszíves ajánljatok nekem egy rendszert ami elvinne egy 45nm quad-ot a jövőben. (lehetőleg árral együtt hogy kb. mennyibe lenne...előre is köszönöm!)
-
rob210
nagyúr
válasz
f.bator #22873 üzenetére
Hát ez abban az esetben igaz, ha szar minőségű a tartály és a cső ami a rendszerben van.
Ha jó minőségű cső van a rendszerbe építve akkor az igen jelentős mennyiségű nyomáskülömbséget képes kiegyenlíteni.No és az se mellékes, hogy én hetente egyszer mindíg lecsavartam a tartályom tetelyét és így kiegyenlítődött a nyomás.
Jelzem kellett is mert mindig pici cisszenő hangal jelezte, hogy itt bizony túlnyomás van.
-
HIJ
őstag
Van itt nekem egy dl 70% -os gyógyszertári alkoholom, ez jó fagyálló helyett?
-
f.bator
tag
A víz hűtágulás minden tartályt vagy csövet szétnyom, ha akar. Ha van helye tágulni (légzőnyílás a tartályon, vagy nem teletöltött tartály), akkor semmi gond. A csatlakozásoknál ha jó a menet és a tömítőfelület, akkor ok. Volt néhány szomorú tapasztalatom gyorscsatikkal, ezért törekszem a csőcsonkos bilincses csatlakozások használatára. Nem oly elegáns, de ott elég az átmérőkre figyelni. Én epoxival ragasztok be saválló vagy réz csődarabokat alu tartályba, és ez az atom.
-
syC
addikt
Ahogy itt olvasgatom gondolataitok, kicsit beremegek, mert énis plexi tartályt terveztem a rendszerbe. Ennyire kényes lenne ez a megoldál?
-
rob210
nagyúr
válasz
Peo1942 #22865 üzenetére
Az egyik megoldás, hogy máskor megnézed a tartály anyagát.
A polikarbonát nem reped ki csak a plexi, jobb helyeken nem is használnak manapság plexit, csak polikarbonátot.
Egyébbként a ragasztás lehet egy ideiglenes megoldás!!!
Vagy ha ez a tartály marad akkor tudom javasolni bár látni kéne a tartály formályát, hogy vegyél átlátszó öntapadós tapétát, ez alá tegyél be sziloplasztot és annak a felületére húzd rá a tapétát.
Nekem így ment a cpu blokkom közel 8 hónapig mire elkészült a polikarbonát tető.
-
nyunyu
félisten
válasz
fsb1000 #22866 üzenetére
Plexit nem nagyon lehet megtépni, mert a hőingadozás miatt megreped.
Ja, ha eggyel tobbszor tekered, mint kene, mar attol elreped.
Vagy arra is figyelni kell plexi tartalynal, nehogy tultoltsd, aztan ugy akard ratekerni a kupakot, mert a viz nyomasa szetnyitja a sarkoknal.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Peo1942 #22865 üzenetére
Milyen tartály ez?
Esetleg egy szerelvényboltba ugorj be legközelebb és HF csatira vegyél egy vastagabb gumit a menetet meg teflonszalagozd.
Plexit nem nagyon lehet megtépni, mert a hőingadozás miatt megreped.
Ebbe bukott bele sok TT blokkos is, bedig nem a plexivel van a gond, hanem hogy a tervezettnél nagyobb feszültséget keltenek benne az USER-ek. -
Peo1942
csendes tag
Megpukkant megint a tartályom. GRRRRRRRRRR.
Aztán rendeltem egy másikat most. Fullplexi. Először csak kicsit csavartam bele a G1/4-es HiFlo csatlakozót (gumi tömítős, Tody féle, remek darab, már volt 1-2 alkatrészen, és sosem eresztett), eresztett. Kicsit jobban, eresztett. Aztán mégjobban, nem eresztett. Viszont reggelre ott volt a tócsa a gép alatt. Eltört a menetnél. Most próbáltam azt, hogy leszedtem a gumigyűrűket és teflonszallaggal tömítettem, de úgy néz ki, hogy a repedés akkora, hogy már cseszhetem.
MI a megoldás?
Most már félek bármilyen tartályt megvenni.
Vagy esetleg tudtok adni valamilyen tippet, hogy mit vegyek, hogy jó legyen már? a 15-20 ezres megoldások nem érdekelnek annyira. :S
Köszi,
Én. :S -
törölt tag
-
HIJ
őstag
válasz
#68216320 #22857 üzenetére
Kicsit sietve írtam az előbb, bocsi
Tehát a tartályod alsó kifolyású-e? Nekem a Noise Isolator tartályommal volt ilyen gond. Ennek az oldalán van a kimenet és a nagy vízáram miatt kis buborékok keveredtek be a rendszerbe amitől szörcsögött a szivattyú. Amióta alsó kifolyású tartályra váltottam, nincs ilyen probléma. -
törölt tag
Képet nem tudok belinkelni, mert szét van szedve jelenleg, mert átépítem az egészet. Az hogy alsó kifolyású mit jelent?
Úgy volt összeépítve, hogy a gép aljában a hdd-k alatt Laing DDC, abból ment a cső a CPU-ra, onnét ismét lefelé-ki a gép hátulján az utolsó kártyahely nyílásán, aztán a cső fel a radiátorba, ami a gép tetején van, majd onnét lefele a tartályba, ami a gép hátulján a ház magasságának felénél van elhelyezve és úgy vissza a pumpába.
Sajnos csak így tudom leírni, nem fényképeztem.
-
törölt tag
Természetesen a pumpa a gép legalján volt, valahogy mégis beszívta a levegőt, pedig szivacsot is tettem a tartály kimenő nyílásához, mert anélkül annyira magas volt az áramlás, hogy majdnem habzott a tartályban a desztvíz. Akkor lehet, megpróbálok valami tornyot eszkábálni a tartálynak a tetejére, csak szerettem volna, ha mozdítható marad a gép, nem lóg ki semmi csak a radiátor.
Valami hiba nem lehet még amit elkövettem?
-
kem
addikt
Sziasztok!
Nem kell valakinek egy shteer féle GPU blokk 8600GT-re? Asszem 7300-ra is jó, de nem vagyok benne biztos
-
jones965
Modder
válasz
butcher eu #22841 üzenetére
A bios-ban ki lehet kapcsolni a cpu fan control-nál.
Az értéket-ha van ilyen-disable tegyed és már nem is kiabál, hogy cpu fan warning. -
HIJ
őstag
válasz
De ezekhez szokott lenni egy kábel amivel vissza lehet kötni az alaplapra a fordulatszám jelet. Legalábbis nekem volt már két zalman is és mindegyikbe volt.
-
syC
addikt
válasz
azthiszem a sipolást nemtudod megakadályozni - kösd le a speakert az alaplapról. magát az f1 nyomogatást meg boot settings-ből ki tudod szedni
-
butcher eu
senior tag
Sziasztok
Vettem egy venti szabályzót, és most a cpu fan-ra nincs kötve semmi, és indításkor mindíg jelzi, hogy CPU FAN error, és sípol. nyomok egy F1-et, és tovább megy. Ezt valahol Bios-ban ki tudom kapcsdolni?
amúgy nagyon faja, mert külön tudom állítani a radin a 12-es ventiket, a ház 14-es ventijeit, a vinyó hűtést, és a vga ram-vrm bordára irányított ventit. Éjszaka ha letekerem semmi hangja nincs a masinának,
De ha terhelésnél rátolom, a vízhőfok lelesik, a gép meg majdnem elszáll akkora légáram lesz bent.
Az összes port rászívta a ház elejére, meg szerencse, hogy van rajt porszűrő. Egy nap alatt szürke lesz a gép eleje, annyi koszt összeszed. Pedig esküszöm takarítok, még is talál port ez a vacak. -
HIJ
őstag
válasz
Nippon #22838 üzenetére
Értem én, de akkor szvsz ott valami gond van ha hangos. Nálam nemhogy alacsony zajjal működik, hanem megkockáztatom a hangtalan jelzőt.
Kb 1 db 12es venti simán elnyomja.
PeachMan: Nem baj ha az a legmagasabb pont, de nem létszükség. Kicsit tovább tart a légtelenítés, de nem vészes... Ami lényeg, hogy a tartály a szivattyú felett legyen.
-
törölt tag
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a kiegyenlítő tartályt kell a legmagasabb pontra tennem?
Csak mert a radiátor a gép tetején van és akkor valami tornyot kéne még ráépítenem.
Ha a tartály a ház magasságának felénél van, akkor pedig lassan, kis buborékok formájában eltűnik belőle a levegő és feltelik vízzel. A levegő pedig megreked a pumpában vagy a radiátorban. Szóval hogy is kell ezt csinálni? -
fsb1000
nagyúr
válasz
Konfigos #22831 üzenetére
Víz hűti a szivattyúkat. Be lehet öket csomagolni.
f.bator: remélem sikerülni fog. De azt gondolom, hogy a PC-ben rendkivül bonyolult hőátadási és hőterjedési folyamatok zajlanak le, Ráadásul a mérőeszközöddel csak egyetlen teljesítményen tudod a térfogatáramot számítani. És az a teljesítmény sem mért, hanem becsült.
Arról már nem is beszélve, hogy a hűtőviz fajhője megváltozik, ha glikollal keverjük.
Nem sokat, de csökken. Én ezért javasoltam volna egy olyan kalibrálást, ami legalább 3-4 különböző CPU terhelésen állandosult állapotban történik.
Persze a kalibrálásnál ismerni kéne a valós térfogatáramot. -
f.bator
tag
-
Konfigos
őstag
Üdv!
Kérdésem az lenne hogy egy laing ddc plus pumpának mennyire kell szellőznie?Azért kérdem csak mert nagyon visitonak találtam a hangját nyitott gépházzal ezért csináltam neki egy home made "dobozt".Ebben viszont nem nagyon szellőzik és nem tudom hogy megviseli e így a működés.Másik meg az hogy ha hamarosan esetleg cserélni szeretném milyen még megfizethető pumpát tudnátok nekem ajánlani aminek elenyésző a hangja?
-
shteer
titán
válasz
Gaabbaa #22827 üzenetére
Általában a a cpu-hoz célszerű a "leghidegebb" vizet küldeni, utána jöhet minden más. Amint elhagyja a géped "belsejét" a keringő víz, azonnal mehet a radira hogy lehűljön, majd szépen bele a tartályba, ahonnan újra kiszívja a szivattyú és küldi rá újra a cpu-ra
hányszor de hányszor...
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Brumi˘ #22820 üzenetére
A CPU maghőfok egy picivel kevesebbel csökken majd, mint amennyivel a hűtőviz hőmérséklete csökkeni fog.
Ha most csak 10 fokal melegebb a viz mint a környezeti levegő, akkor max. 2-4 fok javulásra számíthatsz.
Ha 20 fok a tripla dT-je - amit kétlek - akkor a csökkenés 5-8 fok is lehet.
(ha a dupla radin is hasonló légszállítás lesz mint a triplán) -
Gaabbaa
aktív tag
Huku!
Nállam így fog menni: tartály, szivattyú, cpu-blokk, vga blokk, radiátor, tartály. Általában a a cpu-hoz célszerű a "leghidegebb" vizet küldeni, utána jöhet minden más. Amint elhagyja a géped "belsejét" a keringő víz, azonnal mehet a radira hogy lehűljön, majd szépen bele a tartályba, ahonnan újra kiszívja a szivattyú és küldi rá újra a cpu-ra. Az hogy milyen csöveket használsz, szerintem csak ízlés kérdése, na meg persze azé hogy melyik alkatrészed milyen csöcsonkokkal van felszerelve. Ha meg házilag kreált cuccokkal dolgozol (mint én is) akkor tényleg olyat használsz amilyet akarsz....(ésszerűség határain belül). Üdv! G.
-
f.bator
tag
válasz
fsb1000 #22822 üzenetére
Provizór összeraktam a termisztoros áramlásmérést. A csövekre szigszalagozott termisztorokat két pár zoknival hőszigeteltem
A mérési eredmény hihető lett (130L/h), pedig csak rámértem multival mindkettőre. Most úgy látom, kiérdemeltek egy hidat, nullázó potmétert, meg stabil feszültséget.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Salvador20 #22816 üzenetére
Szerintem nincs szükség átfolyásmérőre.
-
P00By
nagyúr
[link] A kép láttán röhögnöm kell
-
Brumi˘
addikt
Szerintetek mennyit javítana a helyzetemen ha vennék egy slim (25mm vastag) duál radit még a vízhűtésembe? A mostani hűtés: XSPC Delta V2, Zalman 8800gtx/ultra full cover, XSPC X2O V2 pumpa, Nexxxos Pro III. A hőfokok. Előre is köszi a választ.
-
Huku
csendes tag
Sziasztok!
Elég új vagyok a vízhűtéses dolgokban mondhatni full amatőr, ezért is fordulok a nálam jóval tapasztaltabb kollégákhoz!
Szeretnék összerakni egy "komplett" rendszert, és elég sok nyitott kérdés áll előttem. Tudom el kéne olvasnom a fórumot, de 22.000 bejegyzéstől kifolyna a szemem.Amire kíváncsi lennék, hogy egy rendszerben hogyan követik egymást a cuccok? (szivattyú, radiátor, cpu blokk, vga, stb)
Melyik csővastagság mire való, és ez miben számít ha vastagabb a cső? (6/4, 8/6, 10/8, stb.)Azt hiszem így elsőre ennyi, még mielőtt valakit kihúzok a sodrából, és elküld fórumot olvasni!
Huku
-
Bulitt
addikt
válasz
Salvador20 #22816 üzenetére
Igen azt jelenti, hogy van rajta tartály, de egy szimpla ultra (van is egy eladóm
és egy külső tartály sokkal praktikusabb, rendszer feltöltésnél
A második linken megy egy Laing tető van. Nem kell, az ultrán is van tető csak plexi és ezért is erősebb
És igen arra szolgál
-
Salvador20
őstag
válasz
fsb1000 #22815 üzenetére
értem, továbbá egy ilyennel körbe tudnám küldeni a vizet a rendszerben, vagy ink. valami mással próbálkozzak. Nem igazán vagyok tisztába pár dologgal, például nekem kell emellé kiegyenlítő tartály(vagy az AGB azt jelenti, hogy már van rajta)? Ja és ez mire való, ilyen kell nekem a szivattyú tetejére? És még egy utolsó kérdés: Átfolyásmérőre szükségem van? Vagy ez csak afféle ellenőrzésre szolgál, hogy jár-e a víz a rendszerben?
Köszönöm előre is a válaszokat
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Salvador20 #22814 üzenetére
Ez több mint 200W-t.
Egy triplával kezdenék, és ha nem elég hüvös a viz, akkor a helytől függően mellé egy szimplát vagy duplát.De 2db dupla is bőven elég lehet.
-
Salvador20
őstag
Sziasztok, kb mekkora radiátor kell nekem(aktív), ha le szeretnék hűteni egy q6600-at, 4850-es vga-t(ezek jönnek pénteken
) + később egy p45 dq6 gigának az alkatrészeit(nb,sb, meg úgy minden,ami amúgy a passzív hűtés alatt van, mert nem akarom szétfűrészelni a lapot) + 4db ddr2-es reapert.
Ja és még egy kérdés, hogy a CM HAF jó választás lenne-e háznak, mivel a mostani ammo-m biztos, hogy kicsi lenne beleszerelni szivattyút,meg a többit.
-
HIJ
őstag
válasz
juliabrilke #22809 üzenetére
Egyébként ez sem teljes megoldás, mert a hurkokban ottmarad a víz. Ha nem lenne a VGA -n fet hűtő akkor talán teljesen letudnám ereszteni. Ott ugye keletkezik egy olyan hurok amin gravitációs elven nem jön át a víz...
-
HIJ
őstag
válasz
CounterBoci #22803 üzenetére
Na jól van ne akadjunk már fent ilyen részleteken...
juliabrilke: Igen jól látod (vagy nem látod), az egy csap. Azt ne kérdezd hogy mihez való eredetileg. Csak úgy találtam a műhelyben. Valami olajszűrőhöz tartozott, de pont 1/4" menete van. Ráadásul KB -s, szóval tökéletes a célra
-
nyunyu
félisten
Lassan lecserelnem az EheimStationomat, ezzel kapcsolatban szeretnem kerdezni, hogy erdemes-e atterni a meglevo 8/11-es csovezesrol 10/13-asra, ha a kiszemelt Laing DDC utan lenne egy XSPC X2O Delta, egy regi Alphacool chipsetblokk (NBX-N), HK GPU-X 7900GTX, na meg a passziv Mora2.
Felek, hogy a Mora2, meg a VGA blokk limitalna a teljesitmenyt, lecserelni oket meg nagyon nincs kedvem.
-
CounterBoci
senior tag
"OBI"-s menetfúró nem nagyon van, ez nem az a kategória. Létezik HSS, bevonatos, meg keményfém (porkohászat). 5-6k a HSS menetfúró, ami bőven jó alu/rézhez, vagy lágyabb acélokhoz otthonra. Nem minőségbeli különbségek vannak, hanem a felhasználási terület más egy drágább menetfúrónál.
Nem kötekedés, tájékoztató jellegű
Aktív témák
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest