Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
Ez esetben első lépésként tanulj meg rendes adatbázist használni. Az Access felejtős (mondom én, aki rendszeresen programozok Access makrót is akár
)
Javaslataim:
Egy jó kis SQL 2012 Express, vagy Local, vagy SQL Compact 4.
Esetleg SQLite.
De pl. MySQL-hez, és Oracle-höz is vannak normális EF providerek.
Hidd el a fekete könyv VB6-os tudása mit sem ér. VB.Net szintaktikailag sem egyezik meg VB6-tal, maximum ránézésre. MSDN, Gugli lesz a barátod. -
martonx
veterán
úristen ez a kiolvastam a fekete könyvet már rosszul indul. Mikor is írták 2001-ben?
Te most VB6-ozni tanulsz, vagy VB.NET 4-ezni? Sőt szólok, hogy még idén befut a VB.NET 4.5 (vagy 5?) is.
Entity Framework-öt keresed úgy vélem. Tele van az internet hozzá tartozó tutorialokkal, a hivatalos honlapján vannak minta programok is. -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Biztonsági beállításokban nem tudok segíteni. Amit írtál, és ha jól értettem, ilyen eset nem fordulhat elő, csak direkt felhasználói átállításkor.
A miértjét már ezerszer leírtam. A combobx rá van kötve a cellára. Amikor a cella értéke változik, a combobx értéke is változik, azaz lefut a change esemény. Tényleg ennyire nem lehet felfogni?
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
form bezárás:
Private Sub CommandButton1_Click()
Unload Me
End SubPrivate Sub UserForm_QueryClose(Cancel As Integer, CloseMode As Integer)
If CloseMode = vbFormControlMenu Then
Cancel = True
End If
End SubJól sejtettem, hogy a vezérlők rá vannak kötve cellára
Ez a nem azonnali hatály, nem túl biztató, immár tuti, hogy itt lesz a hiba. -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
nem értetted amit írtam. Nem érdekel a kódod. A hibaüzenet esetleg érdekelt volna, bár az excel elég semmit mondó üzeneteket ad vissza.
Egy dolog érdekel, hogy a combobx4 be van-e kötve valamelyik mezőhöz, és ha igen melyikhez.
Mert ez lenne a legépeszűbb magyarázata a change event kiváltásának.
Bár látom feleslegesen koptatom a billentyűzetet. -
martonx
veterán
-
martonx
veterán
ember, felejtsd el a listbox-ot!
Az excelt mint adatforrás tudod használni.
Ennél elegánsabb, ha SQL Compact-ot, vagy SQL Express-t használsz adattárolásra, és erre kötöd rá az excelt, és a Forms alkalmazásodat is.
Sőt még jobb, ha egy makrósított excel-lel oldod meg az egészet. -
martonx
veterán
A VbScript nem objektum orientált. Vagy ez poén akart lenni? Mert a hsz-edről végig nem tudtam eldönteni, hogy ez most komoly, vagy poén volt.
Nem sértődtem meg, nem kell bocsánatot kérned.
Windowsban nem komplikált képernyőre adatokat kiíratni, vbscriptben mondhatjuk komplikálnak, mert egyszerűen nem erre készült, vagy aki mégis erre akarja használni, az cscript-tel futtatja
Ha meg dupla kattintással akarod használni, akkor .hta-ként csináld meg a vbscriptedet, és akkor ismét könnyű lesz az adatokat kiíratni. -
-
martonx
veterán
válasz
Crystalheart #1631 üzenetére
szia!
A margókat felejtsd el. Olyan általános szabályban gondolkozz, hogy pl. a szöveg minden 72-dik karakterénél beszúr egy sortörést.
-
martonx
veterán
eredmeny() = MsgBoxResult.Ok ez tuti hülyeség. Nem 100%, hogy jó megoldás, mert jóideje nem VB.Net-ezek, de
If MsgBox("Biztos ki akarsz lépni? Mindent mentettél?", Title:="Kilépés", Buttons:=MsgBoxStyle.OkCancel) = = DialogResult.OK Then Close()Így már a feltétel jó lesz, a Close rémlik, hogy jó, bár lehet, hogy Exit kell helyette? Close az aktuálisan nyitott form-ot zárja, ha ez az egy volt csak nyitva, akkor egyenértékű az Exit-tel.
Új ablakot pedig valami ilyesmivel tudsz létrehozni
dim formuj as form - ide majd a VS-ben megcsinált formod neve fog kelleni a form helyett
majd formuj.Show-val jön fel az ablak. -
martonx
veterán
A VBA az VBA, ha excel-t, ha access-t használsz.
Az accessnek megvan az az előnye, hogy az űrlapokhoz nem kell szinte semennyi makrót írni, elég csak varázsolni. Pl. amivel most szívatod magad, az jó eséllyel accessben varázsolva pár perc meló lenne.
Acces-hez vannak nagyon jó könyvek tutorialok, én a helyetekben rászánnám az időt. Ebben a topikban pedig ugyanúgy kapnátok segítséget, mint eddig.
Teljesítményben pedig össze se lehet majd hasonlítani. Csatolt táblaként tudja használni az oracle db tábláit is, normális lekérdezéseket, sql-eket lehetne írni benne.Van tapasztalatom agyonmakrósított excelekkel
Soha nem fog 100%-osan működni, mindig kell hozzá kompromisszum, ráadásul a 90-es - 2000 évek legeleje óta rengeteget fejlődtek az egyéb megoldások. -
martonx
veterán
Úristen, na ezt itt hagyjátok gyorsan abba.
Az excel nem erre való. Hahó.
Az átlag user által elképzelhetetlenül sokat tud az excel, de egyszerűen nem erre való.
Egyáltalán honnan jut manapság valakinek az eszébe ilyen marhaság?
Ha nem akarjátok túlbonyolítani a dolgot, meg sokat programozni,akkor használjatok lightswitch-et (ehhez mondjuk fizetős az ide) .Net vonalon, vagy oracle adf-et (ehhez meg fizetős az alkalmazás szerver) javavonalon.
Vagy ha már Office, akkor az Access erre lett kitalálva. -
martonx
veterán
A baj az, hogy amit szeretnél az kivitelezhető, de összetettsége miatt baromira nem egy fórum keretein belül.
Klasszikusan elértél arra a szintre, ahol vagy veszed a fáradtságot és magadtól kimókolod a megoldást, vagy fizetsz érte, és helyetted egy szabadúszó programozó valamelyik ráérős estéjén megcsinálja neked. -
-
martonx
veterán
válasz
erich85T #1573 üzenetére
Hát fel kellett fognom a problémát. Makroval biztosan meg lehet oldani, de azzal sem egyszerű. Függvények szvsz erre nem alkalmasak.
Igaziból háttal ülsz a lovon. A nagy cégek nem véletlenül csinálják, hogy:
1. Vagy minden hónap végén ráteszik a késedelmi kamatot a folyószámlára, az éppen aktuális kamattal
2. Vagy a késedelmi kamat kiterhelésekori éppen aktuális kamattal számolnak, és ha pl. az ügyfél fizetni akar, vagy értesítőt küldenek neki, akkor ez az éppen aktuális szám szerepel rajta.
3. A kettő módszer keveréke, havonta ráteszik a késedelmi kamatot, akit pedig hó közben érdekel az aktuális állás, annak a 2-es módszerrel kiszámolják az utolsó hóközijét.
A szerződések apró betűs részeiben ez szerepelni is szokott. Éppen ezért, mert így utólag ember legyen a talpán, aki visszanézi a régi kamatokat, ezekhez számol munkanapokat, és a többi. Br...
De biztosan meg lehet csinálni, ha rengeteg időt rászánsz, biztos egész szép megoldások is születhetnek.
A problémád inkább algoritmikus jellegű, mintsem VB specifikus. -
martonx
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #1567 üzenetére
Pedig a videók elég beszédesek, legyenek bármilyen nyelven.
-
martonx
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #1563 üzenetére
internet
-
martonx
veterán
Mi sem álljon távolabb tőlem, mint bárki más helyett megoldani a feladatot. Azért szeretem tudni az alap feladatot, mert szeretek optimális megoldásokat adni. Általában azt tapasztalom, hogy sokan kérnek tanácsot, de már az alap koncepciójuk hibás. Ilyenkor szvsz sokkal nagyobb segítség a jó úton elindítani őket, mint a rossz úton továbblökni egy lépéssel.
De ha titok, hát titok -
martonx
veterán
Listview-ból törlés:
ListView1.Items.Remove(RowNum) - ahol rownum a listview selecteditem-je
Ha a fenti törlés megy, talán a legáltalánosabb megoldás, hogy a maradék listview elemekből csinálsz egy új kollekciót, a régi kollekciót meg letörlöd.
Kár, hogy nem árultad el, hogy mi is a feladat pontosan, mert így marad a hülye kérdésre hülye válasz játék. Azért remélem a fentiekkel tudtam segíteni.
-
martonx
veterán
Itt ma senki nem tud értelmesen beszélni? Az előbb egy emberke betett ide egy rakás kódot, de nem kért semmit, aztán meg írta, hogy tárgytalan, sosem fogjuk megtudni mit szeretett volna.
Most jössz te, beömlesztesz ide egy rakás információt, csak éppen az nem derül ki, hogy mit is akarsz.
Tanuljunk már meg kérdezni, és válasszuk már el a lényeget a lényegtelentől. Első körben csak erre válaszolj 1-2 mondatban:
MI A FELADAT? Mit akarsz csinálni?
Nem érdekel a listview-d, nem érdekelnek a collection-ök rokoni kapcsolatai. Azt mondd meg, hogy mi az alap felállás, mit szeretnél megoldani a programoddal? -
martonx
veterán
válasz
Des1gnR #1517 üzenetére
Webclient-tel kétféleképpen tudsz letölteni. Aszinkron módon, azaz elindul a letöltés, de a kódod fut tovább, nem várja meg, hogy mi lett a letöltés eredménye. Ez a DownloadFileAsync.
Vagy szinkron módon, azaz elindul a letöltés, a kód megvárja míg letöltődik, és csak ezután fut tovább. Ez a sima DownloadFile.
Remélem érthető a különbség.
Emellett a létező legegyszerűbb letöltési lehetőség a My.Computer.Network.DownloadFile használata.
Sőt letölteni lehet a webhttprequest-tel is. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.
Esetedben javaslom a szinkron letöltést, mert így a legegyszerűbb sorba mindent letölteni, és ha jól értem nem több száz megás cuccokat töltesz le.
De ha már aszinkron, azért nem működik a DownloadProgressChanged eseményed, mert ehhez a WebClient-edhez előbb hozzá kell kapcsolnod ezt az eseményt. Ezt az AddHandlerrel tudod megtenni. -
martonx
veterán
válasz
ArchElf #1502 üzenetére
ember te nagyon diplomatikus vagy.
Cpt. Flint pedig nem attól hülye, hogy itt mi a rangja, hanem a kérdése minőségétől.
Értsd ha egy programozás fórumban megkérdezed, hogy miért piros a majom feneke, akkor nem azért fognak kiröhögni mert újoncként kérdezed. Sőt egy újoncnak még esetleg jobban el is néznek egy ilyen kérdést.
Devportálon meg prog.hu-n mostanában renike24 nick tud olyanokat kérdezni ASP.Net vonalon, hogy ajánlom mindenki figyelmébe, aki jót akar röhögni. Próbáltam volna rávezetni a megoldásra (tanulás, olvasás), de még én lettem leszólva, hogy miért nem mondom meg a megoldást.
Biztos én vagyok a bunkó, de egyszerűen valami hihetetlen mélységekből jönnek elő ezek a mai fiatalok. -
martonx
veterán
válasz
öcsi-bácsi #1494 üzenetére
Írsz egy word makrót. Ez a makró az alábbiakat fogja csinálni:
1. létrehoz egy excel fájlt, amiben minden futásakor frissíti access-ből az adatokat.
2. elindítja megfelelően felparaméterezve a körlevél generálótEnnyi. A 2-es pontra pont itt feljebb találsz példa makrót, az 1-es pont se olyan nagy kaland. Egyébként a word körlevél varázslója milyen adatforrásokat fogad el? Csak excel? (Az itthoni gépemen bevallom LibreOffice van, így nem tudom megnézni
)
-
martonx
veterán
válasz
Zsargon89 #1481 üzenetére
VB.Net tud alapból mindenféle Serial Portot kezelni.
Az USB pedig nem más mint Universal Serial Bus, azaz egy serial port.
Még nagy guglizás sem kell hozzá, msdn-en egész jó példák vannak.
A kódod esetében már múltkor is pedzegettem, hogy nincs szükség benne a winapi hivatkozásokra.http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.io.ports.serialport.aspx#Y0
-
martonx
veterán
válasz
Brown ügynök #1476 üzenetére
egyedül a pénzáram nem érthető számomra, a többi szimpla matematikai műveleteket jelent a kamatlábbal.
-
martonx
veterán
hopsz a munkalap választásra megvan a válasz, gugli a barátod
Tedd bele az OpenDataSource-ba, hogy : Connection:="Munka1"
Ennek analógiájára, lehet lenne valami Headers:=true is vagy ilyesmi. Ez utóbbi csak ötlet volt. Ááá a HDR:=YES; mintha pont ezt jelentené.OpenDataSource Name:="C:\Documents\Names.xls", _
ReadOnly:=True, _
Connection:="Sales"Szóval akkor nem a header-rel lesz bajod, hanem a munkalap kiválasztásával.
Esetleg még egy próba lehetőség letiltani a felugró ablakokat, ilyenkor hátha csöndben a háttérben megcsinálja? Application.DisplayAlerts = false
-
martonx
veterán
válasz
RexpecT #1452 üzenetére
Gazdasági informatikán a C++-al kitörölheted.
Én a VB-vel elfogult vagyok, makró programozáshoz baromi nagy segítség a VB tudás, személy szerint a VB.Net nagy kedvencem (ennek mondjuk gyakorlatilag eltűnt a piaca), a vbscript is hasznos lehet céges, hardver üezemeltetési környezetben.
-
martonx
veterán
válasz
Zsargon89 #1444 üzenetére
Az LPT-t nyomtatáshoz használod vagy valamilyen egyéb eszközt vezérelsz vele?
Ha nyomtatáshoz használod, akkor mégis csak a vbscript-es ötletemnél kellene maradni. Ha egyéb eszközt irányítasz vele, akkor tényleg érdemes .Net-esíteni. Ebben tudunk segíteni.
Visual Studio-ban is gondolom elég lesz egy Console application projekt.
-
martonx
veterán
válasz
#90999040 #1429 üzenetére
de miért kell windows API függvény? Emberünk azt kérte, hogy ne csak office-on belül tudja használni az összehozott programját. Erre javasoltam a vbscriptet.
Persze csinálhat belőle VB.Net-et is (vagy tőlem akár powershell-t, vagy bármit), csak a vbscript készítéshez elég egy file átnevezés, és máris futtathatja bárhonnan. -
martonx
veterán
válasz
Zsargon89 #1424 üzenetére
Szia!
Javaslom neked a vbscriptet. Az 95%-ban kompatibils az office makróval.
Azaz a kódodat másold át notepad-be, majd mentsd le .vbs néven.
Ezt command line-ból cscript valami.vbs néven fogod tudni futtatni.Debugolni pedig cscript //X //D valami.vbs-ként fogod tudni, ha mégsem menne egy az egyben vbs-ként.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz
papaja-xbox #1394 üzenetére
Igen ezt mondtam. Manapság (kb. 5 éve) már megszűnt a PC-ken a serial, és az lpt port.
Csodálom is, hogy milyen régi cuccot akarhatsz összekötni, mert a mikrovezérlők is jópár éve USB-re álltak át.
Azért sok szerencsét hozzá! -
martonx
veterán
válasz
papaja-xbox #1392 üzenetére
Fogalmam sincs. Én mindig csak megmondom a kódnak, hogy mit küldjön, ha akarom kiolvasom, hogy mit küldött a periféria, de hogy ezt a .Net framework pontosan hogy is valósítja meg az már nem az én gondom.
Hogy maga a .Net milyen serial port lábakon mit csinál ahhoz, hogy mondjuk én egy 9-est kiküldjek serial porton a periféria felé, fingom sincs, és őszintén nem is akarom tudni
A lényeg, hogy működik. -
martonx
veterán
válasz
ArchElf #1388 üzenetére
Miért kellene ehhez C?
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.io.ports.serialport.aspx
Linux alatt ott van a monodeveloper. Abban mondjuk nem vagyok 100% biztos, hogy IO szinten is jól működik, de egyébként általában hibátlanul mennek a .Net kódok monodeveloperrel Linux alatt is.
Még mondja azt valaki, hogy .Net-el csak windows platformon lehet dolgozni
Konkértan a serialport használatához csak C#-os munkáim vannak, de ha kell szívesen lefordítom azt a néhány sort VB.Net-re
-
martonx
veterán
válasz
ArchElf #1384 üzenetére
Nem értitek. A Basic Stamp a mikrovezérlő programnyelve.
Én mondtam, hogy keveredik a szezon a fazonnal
Azaz a Basic Stamp-ben írt program nem a számítógépen fog futni, hanem a mikrovezérlőn.
Csak annyi kell, hogy fel kell telepíteni a Basic Stamp editort (én csak windows-os verziót találtam, úgyhogy ubuntu bukónak látszik), majd USB-n keresztül összekötöd a cuccot a PC-vel, és feltöltöd rá a megírt programot.
Erre mondtam, hogy ebben kb. bárki fog tudni segíteni, akinek van Parallax mikrovezérlős robotja kéznélTele van a világ ilyenekkel, nem?
A programozás rész sem lesz bonyolult, mert ezek a mikrovezérlők nagyon buták.
Ez az LPT, meg soros port buzerálás is valami alapvető félreértés lesz, mivel ezeken a cuccokon USB port van (már egy pár éve), akkor miért kellene már rég nem létező portokkal hülyéskedni?Van egy mérnök informatikus diplomám is
maszekban néha szoktam robotokhoz is programot írni, legutóbb haletető robothoz írtam menedzsment felületet .Net WPF-ben, igaz az txt fájlokkal kommunikált a PC-s adatbázissal. Basic Stamp-pel még életemben nem találkoztam, csak hallottam róla. A többi robotos munkám is mind USB porton keresztül kommunikál.
-
martonx
veterán
válasz
papaja-xbox #1375 üzenetére
Szerintem keverjük a szezont a fazonnal.
Amiről te beszélsz az egy bizonyos mikrovezérlő BASIC Stamp programnyelve.
Namármost nem találsz olyan embert, aki ezt ismeri, egy-két éppen ezt használón kívül.
Másrészt maga a szintaktika pofonegyszerű basicnek tűnik, szóval egy ilyen eszközzel a soros portján, és a szükséges fejlesztői kereteszközöket feltelepítve kb. bármelyik programozó tud neked segíteni a beüzemelésben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Óvodások homokozója
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Synology NAS
- Spórolós topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Motorola Razr 40 Ultra Glacier Blue 18/256 GB Használt, szép állapotban 3 hónap garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged