Új hozzászólás Aktív témák

• Homer

tag

Sziasztok!
    Még csak a szárnyaimat bontogatom programozás terén, és nem is ez a szakterületem, de a munkám során néha jól jönne némi programozástechnikai ismeret, ezért vágtam bele a fejszémet a VB-be. Egy olyan dolgot szertnék kérdezni tőletek amire nem konkrét forráskódot várnék megoldásként, inkább az elméleti háttere érdekelne a dolognak.

Adott egy collection amiben kétféle adattípusú adatot tárolnék. Az egyik féle osztályból (kereszteljük őket mondjuk "A-típus"-ra) létrehozott objektum tartalmaz vagy 5-6 féle mezőt + pár eljárást és függvényt a kezelésükre. A másik osztály (fantáziadúsan, legyen mondjuk "B-típus") az A típusból van örköltetve viszont még plussz 5 adatot tartalmaznának az ebből képzett objektumok. A kétféle objektum egy kollekcióba gyűjthető, és a "TypeOf(object) Is A-típus" kifejezéssel megállapítható az adott elem mezőinek mivolta is. Ahhoz, hogy a feltöltött listát megjeleníthessem használnék egy Listview1 objektumot.
    A lista elemeit fel tudom tölteni ehhez hasonló módon:
    ...
    For each elem as object in kollekció
    if typeof(elem) is Atípus then listview1.items.add(elem.mező_a)
    ...(elem.mező_b)
    ...
    else
    listview1...items.add(elem.méret1)
    next

A kérdésem az lenne, hogy az ily módon feltöltött listview-ból hogyan tudom visszanyerni az eredeti objektum "helyét" a kollekcióban? Lehet hogy alapból rosszul gondolkodom és nem is így kéne hozzálátni a feladathoz. Már többféleképpen is próbáltam, de mindig zátonyra futok valahol. A gond akkor jelentkezik amikor kijelölök egy listaelemet és ki akarom törölni a kollekcióból. Arra gondoltam, hogy a törlési eljárásban deklarálok egy objektumot, aminek manuálisan visszatöltöm az adatmezőit és ezt az objektumot használom a beazonosításra.

így valahogy:

sub gomb1.click(...)handles gomb1.click
    obj.mező1 = listview1.selecteditems(0).items.tostring
    obj.mező2 = istview1.selecteditems(0).subitems(0).items.tostring
    ...(és így végig az összes mezőn)
    ...
    törlés(obj)
    end sub

sub törlés(mit as object)
    kollekció.remove(mit)
    end sub

Nagy balgaságot követek el így? Van ennél egyszerűbb mód, azon kívül hogy adatbázist használnék? (Még addig nem juttotam el a könyvben :$ :). Még egy dolog mielőtt valaki az index-ek használatán gondolkodna: A listview-ban emelkedő sorrendben szeretném megjeleníttetni az elemeket, ami azt eredményezi hogy pl a 100-adiknak beírt adat legelőre kerül 0-s index-el(!), viszont a kollekcióban pedig időrendi sorrend szerint vannak tárolva. Viszont ami egyszerűsíti a helyzetet az az, hogy egy objektum sem ismétlődhet a sorban.

Előre is köszönöm ha valaki válaszra méltatna és megérti a kérdésemet! :)

Új hozzászólás Aktív témák