Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Power Management van, bár, ha terminálba beírom, bejön az is, de szerintem ugyanaz. Be van állítva, hiába. A gconfban is ott van, hogy a power off az shutdown, de ha megnyomom a gombot, nem történik semmi. Lehet, hogy bezavarnak amiket eddig telepítettem? Hogy kell törölni őket?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
Egy haverom írta azt a hsz.-t,de láttam én is azt a furcsa dolgot,szóval a lényeg,hogy az kurzor mozog miközben a padhoz illetve később az egérhez hozzá sem nyúl senki,elindul a kurzor az egyik sarokba meg ilyesmi.A másik témát nem tudom pontosan,valamiért nem akar elindulni a telepítő pendriveról és azt a hibakódot írja ki amit beírtunk.
[ Szerkesztve ]
"It was me on that road. But you couldn't see me.Too many lights out, but nowhere near here.It was me on that road. Still you couldn't see me.And then flash lights and explosions"
-
gyulank
addikt
De a Zorin OS Ubuntu alapú nem? Olyan, és azok a beállítási lehetőségek is. A legújabb Ubuntuban azt lehet csinálni, és beállítani, amit a legújabb Zorinban, de az nekem kevés, ezért tettem fel az 5-öst, ami olyan, mint az utolsó előtti Ubuntu, ha jól tudom. Vagyis konkrétan, már feltelepítettem ezek közül mindet, és ezt tapasztaltam.
-
-
-
törölt tag
nem zárt meghajtó, integrált intel chip van a gépben. igazából csak szerettem volna frissen tartani precise alatt is a kernelt, és eddig mindig ment is tökéletesen. majd ha kijön a béta belőle, akkor szerintem lehet, hogy felteszem, mert akkor már elég stabilan szokott menni.
egyébként most írták ki a linuxos google+ oldalra, hogy megjelent a 3.4.7-es kernel, és hogy ezt "kötelező" feltenni, de ezt sem tudom honnan szerezzem be -
gyulank
addikt
De társítva van, mégis futtathatóvá kell tenni. Beírtam, és sudo: passwrd: command not found. És a bejelentkezésnél csak az én fiókom jelenik meg, és az Other, ahova be kell írni a felhasználónevet, majd a jelszót.
-
-
gyulank
addikt
Nem tudom, de csak azért csináltam ilyen partíciót is, mert a Linux partíción nem volt hely, és ntfs partícióról azt mondtátok, nem lehet futtatni semmit. Erre megcsináltam, és arra se tudtam másolni sem, meg semmi, csak ha sudoztam, és betallóztam mindkét mappát abban is, és úgy csinálhattam valamit. És akkor most annyit kell csinálnom, hogy beírom terminálba, hogy gksu passwrd, és kész? Megtettem, kiléptem, beírtam felhasználónévnek, hogy root, és beírtam a jelszót, és nem lépett be.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Igen ezt mindet tudtam, én alapvetően a használatára gondolok. Egy alap Ubuntun a felhasználók nagy részének szerintem eszébe nem jut hogy jelszót adjon a rootnak így saját fiókja lesz használva mint rendszergazdai fiók és szerintem ebben az értelemben nincs root csak user fiók.
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
Szerintem itt az lehet a gond hogy alapból nem mindenki rendszergazda nem úgy mint Win-en, ami azért nem teljesen igaz mert Ubuntun alapból nincs root.
(#2282) hcl: Tudom hogy vagy, én úgy értettem hogy alap telepítésben nem kér jelszót hozzá hanem a sudora akarják biztatni az user-t.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
-
-
-
Mtbsrác
senior tag
Kössz mester! Kipróbálom.
Mostmár csak az a kérdés hogy melyik a Super gomb (win gomb?)Ill hogy tudom a zárt meghajtódrivert majd visszatenni mert véletlenül letöröltem és azóta
nemengedi azt feltelepíteni csak ha ént eszek be neki egyet az nvidia oldaláról de az meg nyílt. Igaz kicsit később tudom kipróbálni mert még nemjött meg az új kártyám a régi összefossentotta magát. PCI monitorkártya powaa -
Fooler89
őstag
Igazából nekem meg azzal van teli a hócipőm, hogy egyesek egy rendszermentő programot arra akarnak használni, hogy fájlokat másoljanak le. Hihetetlen, hogy olyan szinten tartunk, hogy egy baltával akarunk kenyeret kenni, mert azt ismerjük, megszoktuk.
Elhiszem, sőt tudom, hogy a linuxnak vannak hibái és vannak hiányosságai, de az elvei igen sokat segítenek az informatikában a boldogulásban. A másik, hogy a linux ingyenességével és sok disztribúciójával hatalmas eszköztár és ha valaki ebben más lát, az nyilvánvalóan rosszul értelmezett valamit.
Persze ez azt feltételezi, hogy mi meg akarjuk tudni, hogy az eszközei mit tudnak, hogy használhatjuk.Az itt forgó autószerelő vs. autó hasonlaton meg kínomba nevettem. Az nem jut eszetekbe, hogy az autóhoz jogosítvány kell? Vagy ha veszek egy programozható mosógépet akkor ahhoz van használati útmutató, ami el kell olvasni!
Elnézést ezért a kirohanásért, de már unom 15k hozzászólást olvasni ugyanarról a h*lyeségről.
Ja és még egy üzenet a flémelőknek, nem kell nekünk semmit se bizonyítani, megmagyarázni vagy stb. Le kell ülni programozni és ha jól csinálod akkor érdekel a véleményed. Addig meg használd a más által kemény munkával előállított programot.Kendek: neked jár a tisztelet, mert igazán jó programot adtál a közösségnek.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
Természetesen igazad van, és egyetértek veled. Pusztán arra kívántam rávilágítani, hogy a közösség nagy része szerint jó minden ahogyan van, hiszen megtanulták már a használatát, ezért nem törekednek (annyira) rá, hogy a rendszer vagy alkalmazások használatát könnyebbé tegyék olyanok számára, akik viszont nem ismerik. Ezzel ellentétben, pl. Microsoft oldalon metro felület -> elég egyszerűnek tűnik, ha eléültetünk egy nagyit valószínűleg kitalálja hogyan tudja megnézni pl. a képeket (már amennyiben van olyan csempe).
(személy szerint nem szeretem a metro felületet)
Pusztán aggódok mert nem szeretném hogy kihaljon a GNU/Linux
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
-
andris1602
aktív tag
2 napja láttam először életemben közelről linuxot. szóval, ha a parancsok kimenete alatt Te azt érted, hogy beírom a futtatásba, és mit dob ki, akkor már az előzőben leírtam, hogy semmit. beírom, ütök egy entert, és eltűnik a futtatás ablak, + nem történik semmi... ha másra gondolsz, légyszives gyépésebben magyarázd el, elég láma vagyok még.
a másik dologgal most dolgozom... egyenlőre a frissítéskezelő is azért szekál, hogy félbemaradt egy frissítés.. most fut az "inteligens" frissítés..
-
andris1602
aktív tag
a panacsokat bemásoltam, bevette, semmi nem történt, a csomagkezelő nem fut.. a hibaüzenet:
E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.
E: _cache->open() failed, please report.amúgy, azért vállalkoztam a csomagos dologra, mert a lubuntu sotware center-ben csak azok az alkalmazások elérhetőek, amik amúgy is telepítve vannak.. a keresőbe beírtam h vlc, semmit nem dobott ki.. megpróbáltam letölteni egy vlc to linux csomagot a netről, de nem tudtam felrakni, merthogy nem debian csomag... -.-
ötlet? am köszi a segítséget!!!
-
andris1602
aktív tag
szia
köszönöm a választ. megpróbáltam telepíteni a csomagot, a telepítő megállt félúton, és hiába vártam, nem csinált semmit. -.- aztán újraindítottam a gépet.. azóta a csomakezelő sem indul el, hibaüzenettel kilép.. lehet h sikerült a 2. nap elb*sznom? ezt hogy lehet helyre hozni?
üdv -
mAtech
aktív tag
colomb2: mentés gomb nincs. Csak OK vagy bezárás.
A megoldás az lett amit mondtál annyival módosítva, hogy --output VGA-1 opcióval beírva.
Kiegészítettem az: /etc/xdg/lxsession/Lubuntu/autostart fájlt a te általad javasolt sorral és újraindításkor már ment is.Csak tudnám, hogy miért ennyire bonyolult
[ Szerkesztve ]
Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...
-
gyulank
addikt
Milyen SSD-re vagy HDD-re, vagy hibridre írtad volna, hogy nem jó, és milyen szempontok miatt?
Nem tudom, hogy kell azt csinálni amit kér.
Reinstalláltam amit a SC talált, feltelepítettem, amit az oldalon találtam, és ugyanaddig jut el.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
törölt tag
Installálni szerettem volna az oldalon leírt szerint, de a következő hibát kaptam:
E: Unable to locate package bumblebee
E: Unable to locate package bumblebee-nvidiaNost mit kéne tennem?Megoldva. Kimaradt a sudo apt-get update
Nem is figyeltem, mert a régi verziós installhoz írták.
[ Szerkesztve ]
-
-
Eastman
addikt
OK, köszi az infót.
Tünetek: Betolom a CD-t, adja ezt a hibát:
Nautilusban a cdrom a media és az mnt mappa üres, de az oldalsávban az Audio lemez néven megjelenik.
Ha a fájlok tulajdonságainál a jogokat nézem, ez az infó jön:
Szerk:
Tulajdonságoknál a hely: cdda://sr0/
df -h terminálparancsra nem ismeri fel az optikai meghajtót.
[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
God Vazzeg
veterán
-
gyulank
addikt
Helyesen kell legyenek, mert pl. ami működik, abban is van gtk-2.0 mappa, és abba is ami nem működik, szóval olyan, hogy pl. még egy könyvtárral arrébb lenne, olyan nincs.Nálatok milyen színű itt a válaszban a szöveg?
-
gyulank
addikt
Tömörített fájl, amit ki kell csomagolni, amiben sok mappa van.
Tudom, be kéne másolni a themes mappába, amit ugye nem enged, de ugye alkalmanként terminállal be lehet, de akkor sem kerül be a listába mind.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Alapból Firefox van a Xubuntun. Azt használom, de mivel a Moonlight nem működik, az rtlklubbon, ezért más megoldást nem tudtam, mint telepíteni a windowsos Firefoxot is, és megpróbáltam arra telepíteni a Silverlightot.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
2 programot próbáltam. Egyik a Firefox, mert hátha lehet telepíteni rá a Silverlight-ot, de nem. A másik a Winamp, de nem látja a meghajtókat, csak behúzhatom a fájlokat, de újraindítás után semmit nem játszik le. De ez más kérdés. A Wine mindegyiken ugyanaz gondolom, úgyhogy ez nem befolyásol semmit. Csak megjegyeztem, hogy nem sokra megy az ember vele. Mert nekem azért tényleg nem az a bajom, hogy notepad-et nyissak meg... Ha meg valamiből nincs linuxos, de kéne, az úgysem működik rendesen, vagy nem sok eséllyel.
-
gyulank
addikt
Nem, nekem nincs bajom a telepítéssel., amik simán mennek, de egyenlőre pl. témabeállításnál, tématelepítésnél külön utakat kell járni. Start menüben sem az a lényeg, hogy az legyen a neve, hogy sztart menü, hanem, hogy úgy lehessen elérni belőle a dolgokat, mint abból. Ezek szerint van amiben van Vezérlőpult is. Csak nem a Xubuntu.
-
ViZion
félisten
...akkor Zorin OS kell, az pont olyan, na nem teljesen, de igyekeznek.
Wine alatt nekem csak gond meg nyűg van, nem akarja a jót sok progi.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
gyulank
addikt
Attól még, hogy neked nem jön be a Windows, nekem bejön. Én a grafikus felületről beszélek, az ablakokról, a Start menüről, Az egyszerű beállításokról, telepítésekről, hogy átlátható, pár kattintással minden kész, és nem kell begépelni semmit. Nekem azzal van bajom, hogy egyre több helyet foglal, és lassul. A Win8 elvileg gyorsabb, de amíg nincs rá mód, hogy nekem tetsző témát állítsak be, nem nagyon érdekel, és sajnos a Start menü emulációja is belassítja, szóval mivel én nem szeretem a lassulásokat, de start menüt, és nekem tetsző külsőt akarok, ismerkedek a Linux-al. De nem azért, hogy mindenhez parancssorokat kelljen begépelnem, és jelszót. És ha találtam volna ilyen beállítást akkor nem kérdeztem volna.
-
gyulank
addikt
Windows alatt elindítom a Theme Patchert, 3 fájl cseréje 3 kattintás,ezt egyszer kell csak., Simán bemásolhatom a témát a helyére, és alkalmazhatom egy duplakattintással. És nem kellett még semmi olyat módosítanom, vagy törölnöm, amihez kért volna bármilyen engedélyt. Volt már olyan, de az esetek 99,99%-ában nincs. Nekem alapvetően a Windows stílus tetszik, de a rendszerigénye nem, és persze alapból nem lehetne azon sem olyan téma, amit akarok, ezért sem foglalkozok a Win8-al sem. Én elég tirpák dolognak tartom, hogy csak azért kell külön alkalmazás, hogy megváltoztathassam a témát, mert anélkül nem engedélyezi csak az eredetiket. Na meg, hogy külön program kell start menünek, ami belassítja az egészet, az is durva.
Visszatérve ide, nem arról van szó, hogy tudom-e, hogy milyet akarok, mert letöltöttem pár sötét témát, pár működik is, ebből az egyikben bizonyos helyeken nem látszik a szöveg, mert a mező is fekete, most a Plasma Shock van, de zavar a fordított gomb, hogy előbb van a mégsem, aztán az OK, de ez eddig az egyetlen, amiben minden sötét, és olvasható. Bár mondjuk amit ide írok azt alig látom, de eddig ez a legjobb. Amiket nem tudtam telepíteni, azt nem tudhatom, hogy milyen lenne különböző alkalmazásokban.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Pedig elég zavaró az is, mert amúgy jelenleg jelsztó nélkül elindul szóval így telepítésnél mindig kéri, az nem olyan fain, de elviselhető. de az ilyen témáknál, meg ilyeneknél nagyon körülményes ahhoz képest, mintha simán átmásolhatnám egyik mappából a másikba. szerintem így szerkeszteni se tudok abban a mappában semmit, mert ahhoz, hogy elmentsem olyan jogomnak kéne lenni, vagyis ki kéne másolnom, szerkesztenem, aztán visszacserélni. Mondjuk sajnos úgy sem tudok telepíteni minden témát, ha bemásolom. Sötét témát keresek, de kék nélkül, olyat, amiben mindent el tudok olvasni, és az OK gomb bal oldalt van, mert úgy szoktam meg. Lehet, hogy találtam is ilyet, csak nem tudtam telepíteni, mert hiába másoltam be, nem jelent meg a listában.
-
gyulank
addikt
Akkor úgy kérdezem, hogy lehetek alapból root jogosultságú? Anélkül, hogy minden alkalommal ha akarok valamit, engedélyeznem kelljen? Egyébként azzal mit kezdhetek, hogy a Firefox mindent aláhúz amit írok? Amúgy inkább telepítettem a Winampot. Bár a rendes nem ment, csak a Lite. Próbáltam telepíteni hozzá a Lyrik plugint, de sajnos az nem ment. De legalább már jó a hang.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest