- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HP notebook topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen monitort vegyek?
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- DUNE médialejátszók topicja
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
biker
nagyúr
köszi, de
Az Arch Linux jelenleg kétféle architektúrára érhető el: i686 és x86-64 processzorokra optimalizálva. Az Arch Linuxhoz a hivatalos csomagok mellett nagy számú közösségi csomag érhető el a közösségi tárolóból.i386-32b csomagok kellenek, mert ismétlem, egy 6 éves c2000 proci van benne
-
törölt tag
pont ez jutott nekem is eszembe a hírek olvasása közben. rendben van, hogy nem akarnak teljesen a többiekkel menni, de amit most csinálnak, annak egy része dupla munka (most átírni az egész felületet Qt-re), meg a Mir is miért lesz jó, amikor mindenki a Wayland-re hajt évek óta...
-
Debianra? Amilyen csigatempóban megy ott a fejlesztés, sosem lennének partnerei egymásnak. Az sem lehetett könnyű elintézni, hogy experimental megjelöléssel bekerüljenek a frissebb grafikus meghajtók az Ubuntu tárolóiba.
Nem mellesleg az Ubuntu esetében volt kivel megegyezni, partnerkedni, de Debian esetében kivel tárgyalna a Valve? -
kriszpontaz
veterán
Talán a Steam mint érv, elég lehet, mint ahogy azt megtapasztalhattuk a beta fázistól elkezdve, azért sokat javult a zárt meghajtók teljesítménye is Ubuntu alatt. Lehet kezd az Ubuntu kicsit különccé válni, de ha idővel egy fix platformként tekintenek rá (mint az OSX) akkor talán a gyártók is nagyobb hangsúlyt fektetnek a driver támogatásba, és itt nem csak a VGA-ra gondolok, hanem egyéb perifériára is (mint pl. a TV kártyám, amit amióta megvan, csak Windows alatt tudok működésre bírni, (Gigabyte E-8000 GT) driver hiány miatt), és egyéb perifériákra mint Logitech egerek, stb.
Remélem nem írtam nagy marhaságot.
-
Írják a Wiki oldalon is, hogy egyezkednek a gyártókkal, vagyis az AMD-vel és az NVIDIA-val. Nem lesz gond a támogatással, legalábbis az AMD részéről biztosan nem, hiszen ők amúgy is az Ubuntuhoz szablyák a zárt meghajtójukat. Teszik ezt pont azért, mert lehet, hogy az Ubuntu csak egy a sok közül, de az egyetlen ami értékelhető részesedéssel bír a desktop felhasználók részéről (az nem nagy érvágás ha a Mint ott van mellette, mert rá épül).
-
-
-
-
rigo88
aktív tag
én is ettől tartok, bár nem volt egy horror összeg a wlan kari.
ezek a mini usb wifi adapterek használhatók valamire? v felejtős?
valami igen olcsó pci vagy pcie megoldás érdekelne inkább, jobban bízom bennük.nem lehet hogy a speedport router adta meg magát?
bár az asztali géppel nincs baj.
még valami: csak az ssh kapcsolat akadozik, a ping-re folyamatosan jön az alacsony msec válasz ha az asztali gépről vnc-zek a htpc-re, és amikor megakad a kapcsolat megy a ping zökkenőmentesen. -
stopperos
senior tag
Tévedés, mégtöbb tévedés.
A szerverbe ugyanolyan kernel kerül mint a desktopba. Látsz a tárolóban -server végű kernelt? (azt hiszem a 10.04-ben a linux-image-server metacsomag is a genericet hivatkozta meg)
Ugyanaz a szoftver készlet érhető el. Csak annyi a különbség, hogy az alternative install során Ubuntu Server összeállítást választasz ki, vagy Xubuntut vagy LAMP. Guit csak pár parancs feltenni, és észre sem veszed, hogy egy szerverrel kezdtél. -
rigo88
aktív tag
ubuntu support chatszobába (chat.freenode.com #ubuntu és #ubuntu+1 szobák) írták, hogy "a 12.10 server telepítő annyiban különbözik a desktop telepítőtől, hogy nincs desktop és lehet a minimal-t választani." nekem linux núbként ezt alapul kellett vennem.
pont hogy desktop nélküli minimal rendszerre volt szükségem, ezért kerestem azt a megoldást, aminél nem kell minden telepítéskor letölteni csillió csomagot, mivel amire kimatekozom hogy melyik az a minimal installáció (az xbmc-s htpc-mhez) ami nekem kell elég sokáig tartott. konkrétan egy 20-30 újratelepítés (nemröhög) és gondoltam 20-30x letölteni minden telepítéskor a "core systemet" nem buli inkább cd-ről telepítem a rencert.
visszakanyarodva az eredeti témára, szerintem a sshd az a desktop és a server verzióban is ugyanaz tehát a beállítások is ugyanazok, tehát ha régebben jó volt most is jónak kéne lennie a kapcsolatnak.
a probléma tehát fennáll, holnap melóba tesztelem rendesen, de azt hiszem nem múlt el, mitől múlt volna.
nehéz pontosan leírni a hibajelenséget, de remélem érthetően fogalmaztam meg az első postban.
-
kiskaktusz
addikt
Most telepítettem ezt a conky-t, de sehol sem látom, vagy csak rossz helyen keresem. Merre van, ha feltelepült?
A menüben néztem, de nem listázódott ki és a kereső sem találja.
-
-
eternam
tag
-
-
-
-
Syl
nagyúr
Pedig megy.
Mondjuk már homályba vésznek a részletek, de mintha valamit közölt volna az ubuntu, amikor először osztottam meg mappát. Talán pont azt, hogy ő most telepíti a sambát?
Annyi azonban biztos, hogy én semmit nem tettem fel, nem állítottam be, de a megosztás működik. -
-
HuMarc
veterán
Miért is? Én (ugyan most már nem használok Windows-t, de használtam több évig és sosem volt vírusom, pont azért, mert nem no name (sőt, semmilyen) warez oldalt és mert figyelek arra, hogy milyen tartalmakat nyitok meg és mit nem. Oké, így is van esélye, hogy egy vírus valahogyan bejut a rendszerbe, de tapasztalataim szerint egy ész nélkül kattintgató, minden Download-gombra rányomó illetőnek sokkal több az esélye egy vírusra, mint egy olyan embernek, aki odafigyel, hogy mit tölt le, honnan tölti le, stb.
Ja de, eddig egyszer töltöttem le egy vírust, direkt, hogy megnézzem, Ubuntu alatt mi a hatása.
-
törölt tag
A probléma az, hogy nem tilthatom le, mivel a ügyfelekről van szó. Írhatják is a fájlokat, amiket más ügyfelek továbbhasználnak. Részletekbe nem mennék bele, de a lényeg, hogy minden ügyfél saját laptopjával dolgozik, ami ugyebár lehet akár vírusos is. Ezért lenne jó valami védelem a kiszolgálóra.
Syl, hcl, Tamás88: ?? lemaradtam valamiről? miféle log?
-
PuMbA
titán
Pont múltkor mondta nekem valaki, hogy rakjak a gépére Linuxot. Hát volt probléma a flash teljesítménnyel és ment vissza a Windows. Most vett új laptopot és már csak ennyit mondtam neki, hogy meglátjuk, hogy mi hogy működik. Egyszerűen tényleg nem tudsz mit mondani azoknak akik Linuxot akarnak, mert vagy fog rendesen működni vagy egy hulladék lesz és ez sajnos 50-50%. Tapasztalatom szerint régebben több gépen működött jól, mint most.
-
SektorFlop
aktív tag
köszi már közbe újraraktam, nem volt még semmi fontos dolog rajta szóval nem fájt érte a szívem... az ati drivert is sikeresen feltelepítettem, eddig minden rendben vele, mehet a fejlesztés
ami linuxból kell nekem androidhoz minden meg van...
ha esetleg van valami gubanc és hosszabb keresgélés után se találom még jelentkezem
és köszönöm a segítséget mindenkinek!
-
kertsa
senior tag
Arra jó lesz nekem, hogy megismerem a rendszert, beállítom és mikor újratelepítem, akkor nem kell a beállításokkal újra szórakozni.
(#612) zsivagooo +1
A hangot hogy kezeli a rendszer? DVD-t indítottam és az 5.1 nem jött át rendesen sztereó fülesre. Olyan volt, mintha mono lenne. Kell valami codec?
-
vodkaboy22
addikt
Elolvastam a cikket és kicsit vegyes érzések maradtak utánam szerintem hulyeség amit ír.
Nem lehet bwm-mercedes motor-kocsi hasonlattal vagy hasonlóval állni a softverek felé...
Igenis os/os között sok a hasonlóság, mivel mind kettő os. Tehát egy típus nem úgy mint a motor/kocsi kombo. Igenis aki legalább win-t tud valamennyire használni az már tud googlezni is és linuxban sem elveszett. Nem kell ahhoz parancssor, hogy valaki non-stop linux user legyen. Desktop meg kicsi külső beavatkozással totál winszerűvé varázsolható és onnan átlagos napi felhasználásra egy az egyben ugyanolyanná tehető és átlagos usernek.Azzal egyetértek, hogy meg kell érteni a felvásárló logikát GNU softvereknél nem lehet alkalmazni. De szerintem aki tud photoshoppal dolgozni az egyből tud GIMP-el is persze el kell olvasgatni vagy bele kell szokni melyik gombot hol találja.
De az alapvető logika ez:
Mi a célom? - képszerkesztés?
---
Szép kép-A kettő közti utat el lehet photossoppal és gimpel is érni. És mivel mindig arra törekednek a softver készítők, hogy egy probléma elejetől a megoldásig a legjobb/könnyebb utat járjuk be
ezért ha akarják ha nem nagyon hasonló jó megoldásokat fognak szülni, mivel a user mindig ember és a problémakör se változik. Így nagyon hasonló softverek lesznek már csak az a kérdés melyikkel törödnek többet, hogy jóbb legyen és melyik mögött több a marketing.
Sajnos a marketing a winfos mögött több míg a törödés a linux mögött.
És a kezdő usereknek ezt kéne látni. Mérlegelni melyikkel mennyi szenvedés árán jutnak el a célukig. Szerintem egy okos user hamar rájön, hogy a linuxxal többet jobban tud dolgozni és elérni mint mással. -
vodkaboy22
addikt
Hehe én erre azt mondom használd azt amit tudsz ha kevés tudásod van akkor windows telepít aztán next next finish.... De amint munkáról van szó több lesz a leve mint a hús...
Ha kicsit több akkor linux azt repokbból keresgélj ami kell.
Ha mégtöbb akkor +ba wine-t is előveheted és ami megy annak örülsz ami nem azt megbarkácsolod, hogy menjen, ha ennél is többet tudsz már wine se kellminden menni fog...
És wine+müködő windows progik miért nem tartoznak a linuxos softverkinálathoz?
Én jelenleg egy foobar2000 + maple-t használok wine-el miközben ide pöcögök. és gond nélkül mennek (ja a maple-t még így linux alatt nem láttam lefagyni winfos alatt 1-2 óránként kitudom nyírni csak úgy random...) Akkor kérdem én miért ne próbálkozzon?
Használjon azt amit tud
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest