Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• N0zer0

senior tag

válasz Teasüti #16817 üzenetére

Az, hogy CD olvasó van benne, és nem DVD, az nem kellő alap, hogy feltételezd, hogy nem tud USB-ről bootolni. Ki kell próbálni, nem szabad feltételezgetni. Az a gép, ami nem tud USB-ről bootolni, az már kb. 10 éve elektronikai hulladéknak minősíthető, már az 1999-2000-től gyártott gépek mindegyike tudja, legfeljebb egyes korai gépek háklisak, és nem minden pendrive-ről bootolnak (mert csak, mert 1-2 USB eszköz nem tetszik nekik), de a 2003-2004-től gyártott gépek meg akármiről bootolnak. Esetleg beletesztek, ha más nem átmenetileg, egy DVD olvasót. Egy ilyen gépre én sem tennék Ubuntut, max Lubuntut, mert ennél lényegesen erősebb kategóriájú gépeket is megfog az Ubuntu Unityje.

Szóval én kidobnék olyan gépet, amire vagy nem lehet XP-t telepíteni (jó, tudom, Linux topik, de ha XP nem megy rajta, valami korlát miatt, akkor modern Linux sem, népszerű disztró fog, XP-t már én sem nagyon tennék semmire), nem megy bele legalább 512MB RAM, vagy nincs USB, vagy nincs USB-boot, nincs DVD boot, nincs LAN boot, vagy nem tehető bele 3D gyorsító. Egyszerűen egy ilyen ócskavas ma már nem éri meg a szenvedést, elég, ha csak az egyik feltétel teljesül. Sőt, ma már az a gép is elég gáz, amelyik legalább nem 2 magos/nem HTT-s, órajel nem éri el az 1GHz-et, nem tehető bele legalább 1GB RAM, nem támogatja a 64 bitet, nincs benne legalább USB2, akkor sem nagyon éri meg használni mindennapi desktop gépnek, legfeljebb spéci vékonykliensnek, meg letöltőgépnek, ilyesminek. Most sokan felhördülhetnek, hogy micsoda, pl. minek egy 1GB RAM-os gépbe 64 bites támogatás. Pl. azért, ha valaki 64 bites szervertelepítővel szeretne kísérletezni, mondjuk ilyesmit tanulna/gyakorolna rajta, és mivel az ilyen régi gépek procija nem támogatja a virtualizációt, így virtuális gép alatt sem futtatható 64 bites OS.

Ma már az 1.5GHz-es proci, 2GB RAM is elég sovány, szerintem ajánlott ennél sokkal erősebb, legalább C2D vagy ennek megfelelő AMD (és lehetőleg virtualis extensiont támogató proci), min. 4GB RAM, tisztességes 3D gyorsító (hardveres decoderrel pl. a HD videókhoz) ahhoz, hogy normálisan, kompromisszumok nélkül lehessen használni a gépet átlag/home desktop felhasználásra. Aztán még egy ilyen gép sem számít ma már újnak, erősnek. Viszont egy ilyen gépen bármilyen OS elszaladgál, akár virtuálisan is.

Persze, aki nagy guru, meg sok elcseszni való ideje van, az valami minimáldisztróval, extra lightweight DE-ve, spéci disztrókkal tutujgatni tud ennél lényegesen gyengébb gépeket is, de ez esetben is megkérdőjelezhető, hogy megéri-e. Átlag felhasználó viszont ezeknél gyengébb géppel nem fog tudni mit kezdeni, mivel nincs meg a szaktudása, hogy minimálrendszereket toljon rá, meg ilyen bootolási ügyben kerülőutakat keresgéljen. Utóbbi felhasználói típusnak az kell, hogy beteszi egy modern OS grafikus telepítőjét, és onnantól fogva mindenféle trükközés és kikapcsolgatás nélkül fusson a kóceráj, teljesen felhasználóbarát módon.

Új hozzászólás Aktív témák