- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mini PC
Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nah, cairo dock-nál, melyik animáció vonatkozhat az éretsítésre? tehát arra, hogy amit már kérdeztem, ha kapok skype-on v vhol üzit, akkor ne animálja, v ilyesmi.

-
EmberXY
veterán
Sziasztok!
Lenne egy érdekes dolog, amit tapasztaltam, konkrétan arról van szó, hogy a mobil szélessávú modemet nem mindig használja automatikusan a rendszer bekapcsoláskor.
Úgy van beállítva, hogy automatikusan kapcsolódjon, ezzel nincs is gond az esetek 90+ százalékában..
Néha azonban az történik, hogy "azt hazudja", hogy a kapcsolat létrejött, felcsatlakozott, és azt mutatja, hogy él a kapcsolat, viszont valójában az internethozzáférés a környéken nincs, tehát csak "azt hiszi, hogy van".
Ilyenkor a modem kihúzása/bedugása általában megoldja elsőre a gondot, újra bemutatja, hogy csatlakozik, stb, és utána általában már működik is.
Mostanában ez a "néha" egy picit gyakrabban van, az lenne a kérdésem, hogy mi lehet a gond, illetve mit tudnék ezzel kezdeni, hogy ne legyen ilyen érzéki csalódása a rendszernek...
Válaszaitokat előre is köszönöm. -
toxin2
tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Router miatt inkább ext3-at javasolnék. Openwrt ext4 támogatás megoldatlan. Még...
-
yanna
addikt

Újra itt!
Ismét Ubi alól. Látnom kellett, és tudom mit csináltam rosszul.
Most már remélem ok.:
/dev/sda1 * 1 3040 24413184 83 Linux
/dev/sda2 3040 18237 122070016 83 Linux
-
toxin2
tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
-
Speeedfire
félisten
üdv!
érdekelne h lehet-e win alól írni/olvasni ext3/ext4 rendszereket?
-
Nem kell másik vinyó, csak egy másik partíció és egy Live rendszer. NTFS is jó, ha rootként csatolod, akkor a jogosultságokkal sincsen gond (tudod futtatni az extundelete-t), bár attól függ, hogy mit szeretnél visszanyerni.
Próbálkozz a --restore-directory kapcsolóval könyvtár visszanyeréséhez.
Olyat semmiképpen se csinálj, hogy a szóban forgó partíciót módosítod még azelőtt, hogy az adatokat visszanyerted volna. -
harry
veterán
válasz
Xmodule
üzenetére
Telepítésnél azt hiszem a legelső lemez MBR-be rakja a grubot alapból, tehát belepiszkál, de tudtommal lehet partícióra is telepíteni, és akkor nincs ilyen probléma. De ezzel még nem játszottam, nem tudom.
Szerintem nincs különösebb értelme a 64bitnek, nálam az a rendszer némileg több ramot is evett, és flash/java gondok is voltak. 32biten is össze lehet hozni, hogy kezeljen 4gb ramot, a kernelt kell kicsit módosítani, hogy legyen PAE támogatás (ha jól emlékszem). Vagy server kernelt használsz, ami ezt alapból tudja, de nem tudom mennyire praktikus egy asztali gépen. -
Xmodule
őstag
HA felteszem az ubuntut egy kulsö USB -s vinyora akkor a gépben lévö vinyo boot sectorat nem piszkalja meg? Egyaltalan lehet kulsö usb -s vinyora telepiteni installalni?
Ja és érdemesebb -e a 64 bites verziot leszedni? Csak mert 4 giga ram van a gépben.
-
ntomka
nagyúr
Ez a Gnome direkt ilyen bugos vagy direkt ilyen bugos? Gondolt egyet, és egyik indításról a másikra nem indul el a lemezkezelő és a nautilusban sem jelennek meg a partícióim ikonjai.
Április óta odáig jutottak ezzel, hogy "Undecided".
Bezzeg emo dizájnra telik az időből... 
-
He-he, apt-get moo

-
yanna
addikt
válasz
Kendek
üzenetére
Közben fölrakódott a gparted, most már látom, hogy hogyan helyezkedek el, de esküszöm nem tdom, ill. most mondod mit nem csináltam jól.
Bakker, nincs mit kezdenem, újra teszem az egészet, a tanulás nem árt. Egyébként asszem a home-ban max a firefox dolgai lehetnek.
Sajna ma már nem megy, legközelebb vasárnapi reinstall lesz.Akkor jövök ismét mindenki örömére...

Ááááááááááá, hülye vok, MB-t írtam GB helyett... késő van már...

-
Igen, mindenképpen el, hiszen 25 MB-ra nem is telepíthetted.

Nincsen gond, csak a /home-nál nem elsődlegest választottál, illetve nem kattintottad át, mert a kiterjesztett az alapértelmezett. Ha ez a dolog zavar, akkor átlehet variálni könnyedén a dolgot, újratelepítés nélkül is (főleg, ha a /home-on nincs még sok adat, bár 125 MB elmentése hamar megvan
). -
-
yanna
addikt
Hi!
Ezt már Ubuntu alól írom, háááát, nem volt a telepítés felhőtlen, de ezt a tetű net sebességnek tudom be.
Az értetlenkedés tárgya pedig ez:
/dev/sda1 * 1 3040 24413184 83 Linux
/dev/sda2 3040 18237 122068993 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 3040 18237 122068992 83 LinuxNem értem mi ez a 3 partíció

Kezdjem előlröl? Valamit elnéztem?
-
Letöltöd az extundelete-t, majd kicsomagolod a másik partícióra, fordítod és futtatod. Ennek a menete például:
sudo su
apt-get update
apt-get install build-essential e2fslibs-dev
cd /... (ahol található a letöltött cucc)
tar -xvjf extundelete-0.2.0.tar.bz2
cd extundelete-0.2.0
./configure
make
mv src/extundelete ../
cd ..
./extundelete --restore-all /dev/sdXNMinden kitörölt cuccot amit talál kimásol ide. Ha tudod a fájl konkrét nevét, akkor azt is meglehet adni, akkor sokkal hamarabb végez a művelettel (--restore-file 'path') (egyéb segítségért ./extundelete --help).
Igen, ez így kevésbé kényelmes, mint az általad említett programmal, de hát ez van.
-
M.W.H
aktív tag
hello ext 4 es particiora keresek olyan progit ami win alol fut és ugy müködik mint a get data back. találtam a rise data recovery.t de nem találok hozzá serialt:/ tudnátok vmit javasolni? esetleg segiteni
köszi -
Xmodule
őstag
Ja egy szerintem fontos dolgot még elfelejtettem. A tv -re a gég a vga kartya HDMI kimenteröl van rakötve, szoval megy -e ilyen formaban? Mert amugy a HDMI -n valahogy nem jön jel a geptöl dos modban, csak mikor most jelen esetben betölt a win7. Elötte nincs semmi kép. Szoval telepitesnel tudnek monitor hasznalni ami dvi -s de utanna hdmi vel nem lesz semmi gond?
-
válasz
Xmodule
üzenetére
1. Lejátsza (Mért is ne tenné?).
2. Megfelelő lejátszóval biztosan nem lesz gond.
3. Mért ne játszaná le, főleg ha elég erős hozzá a hardver, vagy ha van gyorsítás? Nekem a monitorom pont ekkora, nem volt még gondom a FullHD videók lejátszásával sem. SMPlayer és VLC amit ajánlani tudok, a kimeneteket jól megválasztva. -
Xmodule
őstag
Sziasztok. Rég jártam itt, kb 2 éve lassan, de most ugy gondoltam ismét Ubuntura térnék át. Viszont le vagyok kicsit maradva, igy lenne pár nagyon egyszeru kerdesem. Szóval:
1: lejátsza -e a fullhd filmeket az ubuntu ?
2: regebben olyan problemam volt mar csak a sima filmeknel is hogy a kep valahogy darabos volt, mintha el lett volna vagva, igy hullamzott. Erdekes volt nagyon de amugy nem veszesen de lehetett latni hogy nem megy tisztan a kep. Pedig a legujabb NV driver volt fent akkor is. Szoval van e meg ilyen vagy mar tisztan szepen jatsza a filmeket?
3: Blu-ray filmeket tudja jatszani? van e hozza lejatszo program és azzal tiszán megy -e?
Nekem egy 40 es lcd tv re lenne kötve amin 1920x1080@60Hz kene muzsikaljon. Kb erre lennek kivancsi
Köszi elöre is. -
válasz
Puma K
üzenetére
Melyik verzió a wifi-d? v1 / v2? A v2-t nem biztos, h be tudod üzemelni. Haver azért kénytelen win-t használni mert nem tudja normálisan belőni. (ndiswrapper-el életre lehet kelteni de nagyon gyengén fogja a jelet vagy sehogy...)Egyébként csak xp-n sikerült normális jelet fognia, w7-en is szar. Hétvégén úgy néz ki áthozza a gépét, megpróbáljuk meghegeszteni, majd beszámolok az eredményről

-
Zefír
őstag
.
Bocs -
yanna
addikt
válasz
Kendek
üzenetére
Hely van bőven valóban, de kíváncsiságból swap nélkül kezdek, ha hiányozna valamikor, akkor majd pótolom.
A rendszernek, mivel helye neki is lesz jócskán -bár olvastam, hogy 15 GB elég-, legalább 25 GB gondoltam, nem szeretnék a későbbiekben esetlegesen partíció méretezéssel küzdeni. -
A swap-hoz még: mennyi memóriád van? 2 GB felett már szinte felesleges. A "jelszóbeírósdit" kikapcsolni/csökkenteni nem lehet (egyébként is a géped/téged véd), de miután belőtted a rendszert nem is fogsz vele találkozni
Nekem akkor kell beírnom mikor felkel a gép meg ha frissítés érkezik 
-
yanna
addikt
válasz
sh4d0w
üzenetére
Egy HDD-n lesz, így akkor nem kap külön partíciót.
Még 1 fontos dolog jutott eszembe, bár ez lehet, hogy nem is ide tartozik...
A merevlemez védelem, mivel egy Thinkpad notiba megy az új HDD. Vajon a WD's ShockGuard technology rendesen teszi a dolgát kapásból, vagy kell hozzá valami spéci Linux dolog. -
A telepítést követően létrehozott swap fájl szerintem előnyösebb, mint ha egy egész partíciót szentelnél neki. A partíció helyhez kötött, körülményes az átméretezése és áthelyezése is. A fájlt viszont rugalmasan lehet alakítani, mozgatni, és bármikor létre lehet hozni vagy törölni. Mivel manapság már elég sok RAM van a gépekben, igazán nem fontos az sem, hogy a lehető leggyorsabb legyen, inkább csak vésztartaléknak jó. De ha nagyon kevés a központi memória, akkor azért még érdemes lehet inkább partíciót használni, azt pedig elől, a tányér külső szélén elhelyezni.
-
-
yanna
addikt
Üdv!
Mint azt kb. 2 hete írtam itt vagyok értetlenkedni.

Lassan adottak a feltételek az Ubuntu élesítésére, ma megjött az 500 gigás WD Scorpio Blue.
Első kérdésem a swappal kapcsolatos. Utána olvasva is kétségek vannak bennem, hogy akkor mi a jobb megoldás, külön partícióra tenni, vagy később fájlt létrehozni neki.Második kérdésem: ezt a sok jelszó beírást nem lehetne kiiktatni, vagy csökkenteni valahogy? Engem kissé zavar, ráadásul pl. 2 karakter -amit gyorsabban lehetne beírni- nem is lehet.

Szinte 100 %, hogy jövök még!

-
Puma K
nagyúr
Hali!
Használni szeretném a TP-Link TL-WN422G típusú USB-s wifi vevőt, de sajnos nincs driver Ubuntu-hoz. Kezdő vagyok Ubuntu/Linux (nem is tudom melyik a helyes megnevezés) terén. Ubuntu 10.04 LTS van fent.
Valamint a BackTrack 4-et szeretném telepíteni, csak nem tudom, hogy az ISO-t vagy a vmware-t szedjem le?
-
M.W.H
aktív tag
iso-t mivel érdemes kiirni?
-
válasz
üzenetére
Cairo-Dockban belehet állítani reflektorfényt, pattogást, forgást, villanást, lüktetést, remegést, hullámzást és ezek kombinációját is, méghozzá négyféle helyzetben (fölötte az egérmutató vagy rákattint az ember a háromféle ikonra). Én a reflektorfényt használom egérfölééréshez meg a villanást a rákattintáshoz.
-
törölt tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
mondjuk win alatt ha azt a superbar-t használod, vagy minek hívják, akkor tök felesleges még rocketdock mellé szerintem. csak a régebbi rendszereknél van értelme

amúgy ott írjuk a megoldást: tegyél fel egy awn-t, abban be tudod állítani
(bár biztosan van cairo-ban is ilyen opció...). -
mzx
senior tag
megint nem stimm valami .

A művelet hatására következő történt , sorrendben:
1)
A forrásba belemásolt egy "-" nevű mappát, abba pedig EGYRÉSZT a célmappát, üresen, ahogy annak az a kiindulo állapota;
MÁSRÉSZT belemásolta a forrásmappát, kivéve a kivételmappát, bár a kivételmappát is, de azt tartalom nélkül szintén idemásolta.2)
Mindezt az igy keletkezett forrásmappát már a kivánt parancs szerint másolta (a kivételmappa nélkül), na de az egyes számú pontban emlitettekkel egyutt!
-
mzx
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
juhi, végre értem.
Amúgy nem volt sztem teljesen vilagos, h ismételgetted: az utolso per jel utani ......szóval ha ugy irtad volna:
a másolandó tagban csak az utolsó per jel utánit kell megismételni az exclude után, de onnan folytani a kivételmappával:
így már elsőre világos lett volna.De a lényeg, h csak-csak rájöttem és csak-csak rá tudtál vezetni erre végre.

KÖSZÖNÖM A SOK SOK SEGITSÉGET, KEDVES KENDEK.

Most kiprobalom aképp, ahogy mondtad, remélem összejön. Még visszajelzek, amint sikerült.

Mzx
-
törölt tag
válasz
ntomka
üzenetére
én csak letettem autohide-ban az awn alá, nem is látszik, de ha mondjuk valami miatt nem indul az awn (mégis a trunk-ot használom, vagy mifene), akkor azért el tudom érni a dolgaimat trükközés nélkül.
a dockbarx-nél is így szívtam meg: jött egy frissítés, és utána nem indult többé. visszaállítani a régi verziót meg nem tudtam, mert nem volt fent a repóban... -
-
mzx
senior tag
Kezdem kapsigálni, azt'szem!

______Tehát ...:
...tehát úgy érted (alma mint kivételmappa), pl. ELSOMAPPA esetén
hibás megoldás:
rsync -a /home/ELSOMAPPA /media/idemegy --exclude=/home/ELSOMAPPA/almaJó megoldás:
rsync -a /home/ELSOMAPPA /media/idemegy --exclude=/ELSOMAPPA/alma?

... és most jön a pláne, ha most jól érterlmeztem, akkor érteni fogom, hol értettem félre az exclude paramétert .... MASODIKMAPPA esetén:
_hibás1.:
rsync -a /home/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA /media/idemegy --exclude=/home/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA/alma_hibás2.:
rsync -a /home/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA /media/idemegy --exclude=/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA/almaDE A JÓ megoldas:
rsync -a /home/ELSOMAPPA/MASODIKMAPPA /media/idemegy --exclude=/MASODIKMAPPA/alma?

Ha így van, akkor nem tul felhasználóbarát megoldás ez a linux részéről, és ezért értettem félre ....

Mzx
-
Igen, így is jó, de ezt is írtam neki.

(#29625) mzx: Nem, én ezt írtam:
rsync -a /home /media/idemegy --exclude=/home/alma
tehát mindig az utolsó / jel utánitól kezdve. Hogy értsd, az alábbinál így néz ki:
rsync -a /home/másolandó /media/idemegy --exclude=/másolandó/alma
Esküszöm nem értem, hogy mit nem lehet ezen érteni.

-
mzx
senior tag
mármint utolsó per jel - igy akartad megfogalmazni ?

Amugy Kendek szerint igy is jó ... de én azt nem értem, miért nem jo,
ha exclude= után a home is szerepel, ha egyszer Kendek RÉGEBBEN iylen verziot is irt nekem ...
...tényleg köszönöm Kendek sok sok hasznos segítségét, de itt vagy ő irt hibás változatot a kivitelezés módjára, vagy pedig én keveredtem meg,
most már tényleg nem tudom ezt...
-
harry
veterán
-
mzx
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
Ugyanezt irtam én is. A sok space -t a prohardver szerkeszti bele, de kiprobalni ugyanugy probaltam, ahogy te jelzed most.
Bár a prohardver, latom, nalad is beszúr szóközt olykor, amikor idézel,
tehát esetleg ott rontottam el a terminálban, hogy
- -
kellene a
--
helyett?Amikor idéztél, mikor
- -
mikor meg
--
jelent meg.VaGY nem itt hibáztam?
-
mzx
senior tag
Egy kedves linuxos user nagyon sokat segitett nekem, az alább kérdés kapcsán is, de sajna van egy pont, amire még nem tudom a választ, és az illető per pill nem elérhető.
Megkérdek hát mást is.
File kezelővel sikertelen volt a másolásom maradéktalanul. Ezért az illető javaslatára rsync paranccsal tettem, bár először ő a cp -t javasolta, de szoltam neki: van egy mappa, ami tele van médiafile-kal, több GB, azt nem akarom, de MINDEN MÁST igen (100MB körüli) , a forrásból.
Rendben is lenne az rsync parancs, de sajnos a kivételmappát is másolja avval a szintaktikával, ahogy eljártam.
Mit hibáztam el? Fiktiv mappanevekkel idemásolom, mit tettem:
rsync -a /home/USEREM /media/idemegy --exclude=/home/USEREM/KIVETELMAPPA
Előre is köszi a válaszokat.

-
törölt tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
esetleg ha van időd szórakozni, akkor próbáld ki az avant window navigatort is, elég jó cucc. teljes értékű panelként is lehet használni (nekem most úgy van), van rá tulajdonképpen minden (indicator, notification area, launcherek, main menuből több féle is, stb).
érdemes a legfrissebb trunk-ot (unstable) feltenni, mert egyrészt az is stable már, másrészt pedig abban vannak az újítások ugye. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Kendek
üzenetére
Hát én az ottani leírásos megoldás szerint telepítettem, és benne van. 2.1.3.10-es verziót rakta fel. Elvileg addolta a tárolót is, de nem talál frissebb verziót. Na segáz, addoltam Ubitweak-ben, de most néztem, így sem talál újabb verziót. Elvileg ez a legújabb, és ebbe benne van ez az indításos téma.
Vagy most 2szer van így tároló addolva? Me akkor mondjuk ubi tweak-ből kiveszem.

De most érdekes dolgot vettem észre, fut a frissítéskezelő, vagyis meg van nyitva, és attól függetlenül, hogy eltűnik a dock, a frissítéskezelő ikonja látszik lent, de ez mellett rákattintani nem tudok.
Jaja erre az ikonos témára rájöttem.

-
válasz
hackeeeee
üzenetére
A jobb kattintásos automatikus indulás az működik persze (bár az újabb verziókból már kiszedték). A konfigurálásával ellehet tölteni egy jó időt, mert nagyon részletesen állítható mindent. A RocketDock bár egész jó Windowsos alternatíva (én is azt használtam), de közelébe sem ér a Cairo-Docknak (bár én ez utóbbit is csak tökéletesen úgy használom mint anno az előbbit, olyanra lőttem be). Ikonokat eltüntetni vagy kihúzással lehet igen (ha nincsenek zárolva az ikonok), vagy az indítóikon eltávolítására kattintva (ha a dokk nincsen zárolva).
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ki kellett húzni a panelról, úgy tűnt el. Vagyis ezt mondta a súgó.

Jah, ezt a config témát észrevettem, ahogy átraktam haladó módra.

Jobbkattnál volt egy olyan, hogy indulás indításkor, vagy valami ilyesmi. Azóta még mondjuk nem restartoltam, majd ki kéne próbálni, hogy működik-e.
Ha megszokom, akkor lehet jön win alá a rocket dock. Bár sosem szerettem ezeket, de meglátom mennyire tudok megbarátkozni velük.

-
harry
veterán
válasz
hackeeeee
üzenetére
Cairo van nálam is, meglehetősen szétkonfigolható, oda rakod, ahova akarod, van opengl és -nélküli verzió, kapcsolókhoz nézz egy manualt (amúgy pont ez előbbit állítod vele), és igen, be kell rakni rendszerindulásba (már, ha akarod -> system/pref/startup), nálam legalábbis így van. Szeparátorra elvileg rá lehet kattintani jobb gombbal, és eltávolítani.
Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- iPhone-t használók OFF topikja
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Óra topik
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- AliExpress tapasztalatok
- Spórolós topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Dell Latitude 5330 - 13,3" touch, i5-1245U, 16GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
- Huawei P30 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3920
- Varmilo /Limitált kiadás/Beijing Opera/EN/Silent Red/
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

bár finomításokra bőben szükség van... 

ha felhuzok ugyanerre egy vinyóra egy másik ubit és ugy próbálom? és mappát kellene megkeresnie és kiemnteni olyat lehetne?
Április óta odáig jutottak ezzel, hogy

Látnom kell 1 az 1-ben még 1-2-3-19-szer az egészet az elejétől. Úgy majd megragad. Remélem... Most tényleg mennem kell, de jövök majd.
Bakker, nincs mit kezdenem, újra teszem az egészet, a tanulás nem árt. Egyébként asszem a home-ban max a firefox dolgai lehetnek.

A merevlemez védelem, mivel egy Thinkpad notiba megy az új HDD. Vajon a WD's ShockGuard technology rendesen teszi a dolgát kapásból, vagy kell hozzá valami spéci Linux dolog.