Új hozzászólás Aktív témák
-
IO.sys
őstag
válasz
dvd_R+ #46218 üzenetére
Az általad felrakott kép tanúsága szerint a feszültségek auto-n vannak:
A biosod összes beállítását senki se fogja elmagyarázni neked, nincs annyi szabadideje senkinek. A saját lapom beállításait hónapokig tanultam, kinyomtattam a gépkönyvet meg 1-2 tuning cikket, az egész összesen több, mint 150 oldal. Elolvasni is hetekig tart, és akkor még nem kapcsoltam be a gépet, hogy kipróbáljam.
Nem kell hozzá rakétatudósnak lenni, hogy meg lehessen érteni, hogy a feszültség és teljesítmény milyen kapcsolatban állnak egymással: bizonyos teljesítményhez bizonyos minimum feszültség kell. Ha túl kevés, akkor kell rá adni. Ha stabil, akkor megvan a legalacsonyabb működési feszültség és elérted a célod. Előbb elvégezzük az egyértelmű dolgokat (1. alulfesz, 2. cpu szorzó), utána jöhet a meredekebb terep, ahol ramot húzol meg ilyesmik és nyersz még pár FPS-t. Ez már a magányos farkasok világa, nem egy közösségi valami. Ha van 60 beállítási lehetőség és nem értesz hozzá, akkor az alapokkal meg kell elégedni, mert azzal nem leszel előrébb, ha elmagyarázza valaki, mert nem fogod tudni mihez kötni a fogalmakat. Az alulfeszeléssel is el lehet tökölni 3 hetet, a legmagasabb szorzó megtalálásával 3 hónapot is, szóval nem maradsz tennivaló nélkül. Az egész ott kezdődik, hogy meg kell próbálni megérteni, hogy mi az, mihez tartozik, mit csinál, amit állítok.
-
ricsi99
addikt
válasz
dvd_R+ #46218 üzenetére
Pár hsz el lejjebb azért irtam ,hogy kapcsold ki az oc-t ideigelinesen és nézd meg az értékeket.. mert az a normál üzemmod... ha visszakapcsolod az oc-t az alaplap automatikusan emeli a feszultségeket... na ezeket kell egyessével a normál álapotra vagy ahhoz közeli feszültséghez ,amig stabil a lap vissza vinni...
toll papir ... 10 perc alatt ez a teszt megvan aztán mér tudod ,hogy kb miket is kellene állitgatni.
Specifikusan ,ha van az alaplapodnak topicja ott tudnak mondani ,hogy ez a lap kb mely paramétereket igényel. -
IO.sys
őstag
válasz
dvd_R+ #46216 üzenetére
Egy rakás dologról nem tudom, hogy micsoda.
A CPU Core Voltage Mode-t állítsd manualra, minden feszültséget állíts be arra, amit auto-n láttál, és tesztelj valamilyen stress test programmal vagy játékkal, mindegy. Ha megborul (elvileg nincs rá esély), akkor vidd a CPU Core Voltage-t feljebb, ha nem borul meg, akkor lejjebb. Ha nem borul meg lejjebb vitt feszültséggel, akkor vidd még lejjebb, és még lejjebb, amíg meg nem borul. Ha megborult, pöccints rá felfelé 1-2-t, hogy legyen mozgástere (headroom).Köszönjük!
-
dvd_R+
őstag
válasz
dvd_R+ #46211 üzenetére
Közben "random" elkezdtem állítgatni a feszeket biosban -.- és most bf1 minden maxon 60fok fölé nem ment a proci ez már jobb habár szerintem ettől jobbra is be lehet lőni kérdés hogy mennyire csináltam nagy baromságot azzal h random be írogattam a feszeket?
készítek képet a biosról és feltöltöm ide
-
ricsi99
addikt
válasz
dvd_R+ #46209 üzenetére
Nem , pont azt irtam le hogy a cpu -feszt (is) csökkensd , ezáltal a hőtermelést is kevesebb lessz.
Ha egy kicsit beleásnád magad a témába , látnád ,hogy kézi vezérléssel dolgozik mindenki.
De nekem 8 majd valaki leirja a csodaszert. Vagy bizz az alaplapod tervezőiben ,hogy miliméterre kitalálták neked ,hogy lessz a legjobb.
Ajánlom "bacsis" cikkeit , az ő blogjaiban kicsit részletesebbb -
ricsi99
addikt
válasz
dvd_R+ #46207 üzenetére
Egy tuningos lapnál ez érdekes kérdés...
Láttam van egy csomo letölthető utility... valamelyik nem tud eco modot?
Ami még biztos ha be van kapcsolva a lap overlock funkciója tuti hogy emeli az összes létező feszültségét.
Én ezt tenném
Belépnék a biosba és kikapcsolnám az összes extra oc-t... save, restart ujra be a biosba
Nekem auto érték mellett azért kiirja hogy az alapvetö feszülségek mekkorák.... gondolom a te lapod is tudja
Ez után mindt ami igy auton van beállitanám arra az értékekre ami aktuális manuálisan ... save majd restart.
Windows betölt és terheld le a géped ,hogy jobbak e a hőfokok.
Ha minden oké akkor restart ,be a biosba és visszakapcsolhatod az oc menűket....
Hidd el automata módban eszméletlen feszültségeket képes beállítani az alaplap....
Gondolom nem előszőr raktad össze igy a pasztázás oké.
Én szintén vizzel hűtök... de 80 fok még oké az fölé nem engedem
Amúgy nagyon kiváncsi vagyok hogy oc nélkül meddig megy fel a hőfok... az egy nagyon jó rendszer -
facetoface30
csendes tag
-
IO.sys
őstag
válasz
dvd_R+ #46049 üzenetére
Ez a topik 11 éves, akkor indították, amikor még csak pár húzható -nem is cpu, hanem- lap volt. Azok a srácok már sehol sincsenek, vagy megüdvözülve egy teljesen más topikban nyomják teljesen más szinten (extrém tuningosok). Nekik akkoriban az volt a céljuk többek közt, hogy népszerűsítsék a tuningot, hogy tanítsanak és közben tanuljanak.
Én pár éve foglalkozok vele komolyabban, otthoni célra, és válaszolgatok, amire tudok, többnyire egyedül, mások csak belesnek ide néha. Beállítottságomból adódóan inkább azoknak segítek szívesebben, akik már kúsznak-másznak a tuning rögös útjain és valami nagyon nem áll össze. A helyes beállítottságot szerintem önállóan kell összeszedni katalogikus ismeretszerzéssel (olvasol) és empirikus ismeretszerzéssel (kipróbálod).De hogy válaszoljak is, állítsd át a szorzót manuálisra (ha ez nem megy, akkor utána kell nézni), állítsd a feszültséget is manuálisra, aztán futtass egy Linx benchmarkot, közben figyeld a hőmérsékletet. Ha túl magas, mondjuk 70°C, akkor nem jó valami a hűtéssel. Ha nem hal meg, vidd lejjebb a feszültséget, futtasd újra, és csináld ezt addig, amíg valami hiba nem lesz. A végén megtalálod a legalacsonyabb stabil feszültséget, magyarul alulfeszelted. Innen lehet kiindulni, ezt el kell menteni egy profilba, mint alap beállítást. Emelj egyet a szorzón, emelj a feszültségen, majd Linx megint, feszeld alul megint, és így tovább, amíg nem kér annyi feszültséget, hogy a hőmérséklet 80°C fölé menjen. Ebben a tartományban lehet játszani az LLC-vel, hogy kevesebb feszt kérjen. Azán jöhet a ram tuning, ami megint egy külön történet. Dióhéjban ennyi.
-
IO.sys
őstag
válasz
dvd_R+ #46046 üzenetére
LLC-vel is kék a vége? Ha viszed lefelé 0,005V-onként és -15 után már megadja magát, akkor ott valami nem oké. A BSOD kódból is lehet következtetni, hogy mi okozta. BlueScreenViewer ki tudja listázni a korábbi halálokat. Ha rákeresel a benne írt hibakódra, azzal már el lehet indulni.
-
chris0000
őstag
-
NFree
addikt
válasz
dvd_R+ #42055 üzenetére
A tuning nem csak anyiból áll hogy megemeljük a szorzót és kész, sajnos tesztelni kell , Prime , linx intel burn tesztekkel, valószinű emelni kell még egy kicsit a cpu feszültségén, de az is előfordulhat, hogy még más feszültségeket is be kell állítani , de ezek mind speckó kérdések azt ajánlom fáradja a proci , vagy lap topikjában ahol több az olyan ember akinek hasonló gépe van , ők könnyeben adnak majd tanácsot.
-
-
windlord
őstag
válasz
dvd_R+ #34509 üzenetére
Tényleg ennyit kell tenni.
Fixáld le a proci feszültségét mondjuk alapfeszültségre.
Kezd el emelni a BCLK és a szorzó értékét.
Minden emelés után tesztelés (IBT, Prime95... rád van bízva)
RAMokat és a QPI értéket próbáld mindig az alapon tartani (vagyis ahhoz közel).
CPU VTT (az én lapomnál) a maximális terhelésnél felvett feszültség. Cpu-z , full terhelés Core Voltage rublika.
Ezt is fixáld biosban és a többi feszültséget se hagyd auton.
Természetesen a pci-e freq = 100 -
KYZRR
őstag
válasz
dvd_R+ #29969 üzenetére
Tökmind1....
Annyi szinte nemlényeg semminek...
Spread Spectrum pedig abból áll, hogy nem pontosan tartja a beálított órajelet.
Pl. 100-re van beállítva, akkor 99, és 101Mhz között válozHAT, a BLCK.
És a nyagyi nyugodtan hallgathatja a rádiót a konyhában.
De ha nincs bekapcsolva a SP [], akkor fix 100, és az egy Hz-et sem fog kitérni.
-
dvd_R+
őstag
válasz
dvd_R+ #29964 üzenetére
vissza raktam 8 9 8 24 2t re de most 1.64v helyett 1.6v -re raktam és igy is müxik
maradhat igy? vagy szükséges az a + 40v?és ami még a kérdés :
a spread spectrum az disabled vagy enabled?
[link] a képen látható BLCK DMI PEG frequency-t a srác 1000ről 1005 re állitja ezt meg csinaltam én is felesleges ? mert akkor vissza állítom de ha van értelme igy hagyom
-
dvd_R+
őstag
válasz
dvd_R+ #29948 üzenetére
a biosba a dram voltaget nem tudom +0.5-el emelgetni
alapból mikor belépek a fömenübe ott ki írjaa vcore és dram voltage-t és a dram voltagenek azt írja hogy jelenleg 1.596 on megy
utána rámentem a dram voltagere és ott pedig 1.100 és igy felfele voltak 2.800 ig ha jól emlékszem akkor most hogy,
?
-
dvd_R+
őstag
válasz
dvd_R+ #29941 üzenetére
na itt vagyok
8 8 8 24 kikapcs be kapcs ki kapcs be kapcs vissza ál alapra azaz nem müxik9 8 8 24 szint ugy
9 9 24 igy már müxik 1867 mhz ha jól emlékszem ez igy most jó ? vagy inkább rakjam vissza a 787 24 1600mhz beálitásra?
vagy nem birná a 888 24 et ha a overvoltag menübe állitgatnám a memoria feszeket ? mert elég sok féle fesz álithatóság van a memóriának ottés még ami a kérdésem hogy a spread spectrum az disabled vagy enabled? legyen
és az általam linkelt ovelock leírásban a srác ezt [link] 1005 re állította én is erre tettem ennek van értelme vagy tegyem defaultra?
-
KYZRR
őstag
válasz
dvd_R+ #29939 üzenetére
Igazából megvan mind2 előnye és hátránya is.
Ha nem akarsz vesződni a tuninggal, akkor hagyd 1600Mhz-en, és gyári időzítésen, max. megpróbálhatod 7-7-7-24et, vagy 7-7-7-21.
De manapság az órajel már akkora, hogy szinte mind1, hogy 1866Mhz 8-8-8-24, vagy 1600Mhz 7-8-7-24.
Kisebb órajelnél az időzítés ellensúlyoz, nagyobb órajelnél, az órajel egyensúlyoz.
Szerintem próbáld meg a 1866Mhz-t 8-8-8-24el.... -
-
dvd_R+
őstag
válasz
dvd_R+ #29936 üzenetére
a kérdés már csak az hogy a memória idözitéseket h állitsam be ? mert jelenleg ilyen ramom van
Geil F3-12800CL7D-4GBECO és CPUZ az spd fülnél azt írja h XMP-1600
800mhz
7 ,8 ,7,24 ,40 ,2t az ideális nekinekem pedig most fsb:dram 1:6
7,8,7 ,24 mert igy állitottam be ez alapjan a biosba viszont a comand rate nekem 1t
hadjam igy? vagy valahogy más hogy allitsam az idözitéseket?ja és van értelme az 1600mhz memokat feljebb huzni ? mit tudom én 1800mhz fele ?
-
PeL
addikt
válasz
dvd_R+ #29148 üzenetére
Egy ilyen procit sztem felesleges húzni egyelőre, sokkal nem lenne gyorsabb a Crysis 2 tőle. Ha gyorsabb is lenne nem vennél észre különbséget szemmel, max az FPS számláló mutatna valamivel többet. Csak lerövidíted az alaplapod élettartamát feleslegesen a húzással
Persze ez csak jótanács, húzd ha nem félted
Csak szerintem tényleg értelmetlen
Alap órajelen is elég mindenhez bőven...
-
Telefunen
őstag
válasz
dvd_R+ #27970 üzenetére
Hát, ha kissebb feszen nem jön be a win, így pedig prime stabil (?), akkor nincs mit variálni nagyon vele. Esetleg még megpróbálhatod a RAM-ot húzni. Pl. CL7, vagy 2.50-es szorzó...
Az MCH-nak pedig valószínűleg tényleg felesleges adnod, bár ki tudja, talán DDR3-al más a helyzet.
-
Telefunen
őstag
válasz
dvd_R+ #27966 üzenetére
Ha a DDR2-es P35-ös Gb-ból indulok ki, akkor teljesen felesleges az MCH-t elmozdítani normalról 500-as FSB-n, 2 maggal. Gyak. csak a procinak érdemes adni, minden más maradhat normalon.
@(#27968) dvd_R+: FSB termination nincs a BIOS-odban, FSB overvoltage van, de semmit sem használ.
-
molnarpeter
nagyúr
-
enemy107
senior tag
válasz
dvd_R+ #20650 üzenetére
Így már értem, órajelben nem tudtam jobbat nálad stabilan normális feszen. A legjobb E5200 eredményem ez volt. [link] ez fölött már 1.4V felett kért. Viszont ez atom stabil volt.
darál0w: Jaja ramszorzó választékon múlik. Még mielőtt visszaadtam, E6300-val nyomtam egy max oc-t.[link] Ha az 1.5V-ot oda tudtam volna adni neki, nagyon ment volna.
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
dvd_R+ #20641 üzenetére
erre csak annyit mondok: az én e5200am 3666ot ment ugyan télen stabilan 1,4375-ön, de nyáron már visszább kellett vennem a szorzót féllel így maradt a 3500 arra meg elég volt 1,35volt.. ezek ilyen procik. óccó fosz. vagy széthajtod, de valszeg sose érsz el stabil beállítást, vagy csak módjával hajtod és stabil is marad, meg gyorsabb is mint gyárilag.
bár érdekes, van akinek 1,2volton megy E5200 4GHz-et.... valószínűleg jobb verziót fogott ki.
nálam 4350en megy egy E3300 1,38750volttal. pont ilyen EKL van rajta...
amugy szerintem még mindíg szar a Gigacsak azért írom le, mert Asussal 333as FSB mellett alap volt a 800as ram... nade mindegy... mindenki azt vesz amit akar
Jah, meg használj Intel Burn Testet.. mérd meg a prájmkilencvenöt alatt a magok hőjét, meg az IBT alatt is. meg fogsz lepődni.... p95 = kuka
-
dvd_R+
őstag
válasz
dvd_R+ #20640 üzenetére
na kész vok
fsb 300 ram multi piler 2.66 proci szorzó 12.0 memória idözités 4-4-4-12 az összes fesz amit lehet állitani normalon és a proci fesz 1,45v
3,6ghz 800mhz memória eist , tm2 , c1e ki kapcsolva ram mod turbokb ennyi
ha valakinek van jobb tuning 5-lete akkor az írja meg (habár szerintem az összes variáciot ki probaltam és csak ez müxik )
ezzel az 1,45v vel meg nem tom mit kezdjek hogy lehetne lejebb csikarni ugy h stabil maradjon az rejtély ha tudjatok írjatok
-
dvd_R+
őstag
válasz
dvd_R+ #20633 üzenetére
5perc utan nem fagyot ki de a worker #1 nél azt irja kezdéskor hogy
FATAL ERROR roundingwas 0.46875 exepeted less than 0.4
hardware failure detected consult stress.txt file
torture test ran 0 minutes 1 errors 0 warnings
worker stopped
ez mi akar lenni ?
ja és a teszt megy és core temp progi csak a core#1 nél irja h 100%load
core0# nál gondolom az 1es magnál pedig ilyen 3-7 % használat van csak szal az 1es mag elvileg nem megy a prime95
-
dvd_R+
őstag
válasz
dvd_R+ #20625 üzenetére
msot meg probaltam egy másik beállitást 9x szorzo 400fsb stb stb 800mhz-n van a ram f10 enter bekapcsol elindul windowsba cpuz irja 9x szorzo 1800mhz hol ott 3,6 ghz kellene legyen azt irja fsb200 pedig 400 nak kellene lennie
ja és most ki kapcsoltam a c1e és a tm2 be eist meg nincs a biosba
mi lehet a hiba?
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
dvd_R+ #20618 üzenetére
giga lapoknál van normal érték, mint választási lehetőség. azt állítsd be az összes feszre, ahol tudod.
procinak és ramnak annyit, amennyit írtál.bocs daa-raa, de ebben a topikban mindig így írok...nemtudom miért, de itt ha szerkesztek, azt az adott forumtárs a legtöbb esetben vagy nem látja vagy figyelmen kívül hagyja és ujrakérdez. én meg ujra válaszolok...így meg megoldom egyszerűbben
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
dvd_R+ #20616 üzenetére
jo.
akkor azt mondom, h pcie 100.
minden feszt fixálj normal értéken, kivéve a procifeszt, és a ramfeszt.
ramnak gyári értéket.
procinak meg kezdésnek 1.35V.
FSB 333. így ramot be tudod lőni pont 800ra.
szorzo pedig 10,5.
így kapsz egy 3500mhzet. aztán teszt. ha stabil, akkor feszcsökkentés. mindaddig, ahol ameddig még stabil.
-
Lalika85
csendes tag
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
dvd_R+ #13456 üzenetére
hali.
ram időzítésekkel kapcsolatban inkább itt kérdezősködj. ők jobban tudják. én a ramoknál csak az elsődleges időzítéseket állítom. a többit, sőt gyanítom az elsődlegeset sem, egy normál felhasználo nem veszi észre/nem veszi hasznát. feleslegesnek is tartom.
BIOS maradhat. ha megy vele a tuning, akkor jo.
prime közben hőfokok hogy alakulnak?
-
darál0w
Jómunkásember
-
darál0w
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Gitáros topic
- Samsung LCD és LED TV-k
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Bestbuy játékok
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged