- Új 2 és 4 nm-es node-ot fejleszt a Samsung
- A GravaStar analóg klaviatúráira nem mondható, hogy konformisták volnának
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen széket vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi haladó szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanyek2
senior tag
válasz
Alister71 #33374 üzenetére
A BIOS-ban csak azt lehet állítani hogy mennyivel többet kapjon. +0,1, +0,2 stb.. Viszont az AIDA64 szerint 2,1-en megy. (előkerestem az infót, és szintén 2,1-et írt a fickó) Normal módon van és elvileg így kajpa a 2,1-et. de ez változhat ha a rendszer úgy gondolja hogy kevés neki?
-
sanyek2
senior tag
válasz
Alister71 #33367 üzenetére
Jut eszembe...arra is kíváncsi lennék, hogy hol adom meg a memóriának a feszültséget? írták a corsair ramok esetében hogy stabilizáljam 1.6V-ra az áramfelvétetlét... De hol?
Másik meg a virtual Dual BIOS fogalma.... Kerestem, google a barátom, de nem találtam hasnos infókat. -
havri1
félisten
válasz
Alister71 #30684 üzenetére
1., Load BIOS default. FSB fixálása 333mhzre, időzítés manual, és a képen láthatót (9:9:9:24) beállítom, vcore 1.215V, dram freq 1333. Save&exit ---> indul
2., Amint elkezdem emelni az FSB , már nem indul
3., Load BIOS default, FSB fixálása 333Mhz, minden auton kivéve a vcoret 1.215V, indul szépen.
4., FSB 360mhzig engedi úgy, hogy auton van az időzítés. Az a baj, fogalmam sincs mennyire állítsam az időzítést, hogy 360mhz fsb felett elinduljon. 400Mhz ismét, álom lenne
Tuti az időzítésekkel nem jó valami. Létezhet, hogy a p35 chipset már a 4gb-os memó modulokat (ddr2) nem képes jól lekezelni?
Aida pl fel sem ismeri a memók típusát... -
Batistuta7
tag
válasz
Alister71 #30423 üzenetére
5770-es a vga-m,viszont ahogy sejtettem proci limit lesz.elolvastam a linken található magyarázatot ami számomra még mindig nem 100% érthető de elkezdtem állítani a beállításokon.Most a biosba nem tudom pontosan mi a neve amit állítottam De ha jól emlékszem alap órajelet egyből 250-re(itt kifagyott a stabilitás teszten)
aztán 240-re állítottam.valamilyen szorzó 11-re egy másik szorzó 10 re.memória szorzó 3.33 a többit hagytam auton.Jelentős javulás érezhető bár még elférne pár fps,de mivel most sem tudom mit csináltam nagyon nem mertem tovább menni.itt tartok most:[link]
merre tovább? -
Szajo
őstag
válasz
Alister71 #30420 üzenetére
Ha nem káros semmire (VGA/HDD/Proci/Lap vagy táp) nézve akkor meg tudom szokni!
De olvastam régen valami hasonlót, valamit írtak a RAMról, hogy a BIOSban a RAMnál kell valamit állítani, hogy ne induljon a gép 2xBatistuta7:
Én nem tudok róla, hogy van ilyen program, mindenképp a BIOSban kell állítgatni szerintem! -
szabozsolt87
tag
-
Regirck
senior tag
válasz
Alister71 #30223 üzenetére
Gpu: 765Mhz
Shader: 1912Mhz
Memory: 1100MhzAlapból O.C. emelt órajelű, de gondoltam egy 800-850Mhz nem árthat neki...
Lapra azért most nem költenék +10-15.000Ft, hogy tudjak tuningolni vele normálisan. Másik meg sztem ha vennék +2Gb memóriát a gépbe akkor előbb lenne VGA limitem még akár az alapórajelen futó processzorral is.
Idővel akarok majd egy DDR3-as lapot új memóriákkal akkor lesz egy jobb, de a proci maradna. Ez a processzor DDR3-as memóriákat meddig vinne?
-
superecneB
őstag
válasz
Alister71 #30209 üzenetére
Az a helyzet hogy a notebookomnak eléggé alulméretezett a hűtője szerintem ilyen 70-80 fokos a cpu és a vga terhelés alatt normális esetben, aztán szeretném minden eszközzel csökkenteni ezt amennyire csak lehet 3-4 fokot ha nyernék valami jobb pasztával az sokat számítana a kis lelkemnek
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Alister71 #30065 üzenetére
probléma az, hogy nem 30mp , hanem 45 mp egy boot? ha valakinek ez probléma, akkor vegyen SSDt.
de én sem akarok rábeszélni senkire semmit...
viszont ha már megvan a kártyája, akkor ezért felesleges cserélni...
robick tx3, ahogy a kolléga írja, esetleg valamivel drágábban ( + ~1K ) Arctic Freezer 13.
-
madarasz92
őstag
válasz
Alister71 #29902 üzenetére
Értem!
Azért szeretnék kihozni belőle minnél többet de úgy látszik ezt nem az én eszemnek találták ki azért is kértem segitséget !
Megértem amit mondasz jobban jártam volna valami i3-i5-el meg valami jó kis lappal de hát ez van ez kell szeretni.
Mostmár szeretném ha megvettem ezt a lapot kihozni a kicsi E8400-ból a maxot .
Szóval jöhetnek a tippek mit hogyan!! -
csaky_87
csendes tag
válasz
Alister71 #7967 üzenetére
Pontosan addig mentem, de úgyse, nemhogy instabil lenne mert még a windowsig se megy el. 1.4v.-on, nem megy 9x333sem meg a 12x266 sem, ez a kettő lenne nekem a legjobb mert így jön ki a mem. szorzó miatt az 1066mhz-es fsb.
Lehet h kifogtam egy kevésbé tuningolhatót? Előtte e2180asom volt az gond nélkül alap feszen vitte a 10x275öt is. Meg ha egy e4400assal 3ghz fölé menek akkor elvileg ezzel is kéne... -
gabipaci
őstag
válasz
Alister71 #7953 üzenetére
1,325-ön van most a CPU, a memók 2,080-on, mert a 2,1 már pirossal van jelölve a biosban. Számomra ez rémisztő
9,5*444-en megy most a proci, és így kijött 400xAUTO=1066MHz a procikra.
Végigment a teszt, 72 fokig ment fel a hőmérő.
Viszont a cpuz is meg az everest is 1.25V-ot ír a CPU-ra...
Ja, van egy olyan az everet érzékelőknél, hogy:
Feszültség értékek:
CPU mag 1.25 V
+2.5 V 2.06 V
+3.3 V 3.26 V
+5 V 5.03 V
+12 V 5.63 V
+5 V készenléti 5.24 V
VBAT telep 3.22 V
Ez miért?
A tesztet töbször kell futtatni, vagy ha egyszer végigmegy, megnyugodhatok? -
gabipaci
őstag
válasz
Alister71 #7950 üzenetére
Most elindítottam újra a tesztet.
KB 4 perce ment max 69-fokos volt a cpu.
Aztán kékhalál fehér betűkkel, 100-ig elszámolt, és újraindult a gép.
Most lépnem kell, he megjövök mindent normalra rakok ami autón van.
Adjak egy lapát voltot a cpu-nak, vagy mi volt ez a fagyás.
Amúgy a cpoz kevesebb voltot ír ki, mint amit beállítottam biosba.
Mi legyen,
Ha cpu-nak adok voltot, csak a CPU Vcore-nak kell adni?
THX -
gabipaci
őstag
válasz
Alister71 #7946 üzenetére
Megfogadtam a tanácsodat és úgy néz ki, lassan átrágom magam ezen a tuning dolgon.
Bár nem tudom mit miért csináltam, de a segítségetekkel és a kitartásommal most ez van:
RGB: auto
CPU 9,5x450=4275MHz
PCI 100MHz
Performance Enhance TURBO
RAM 400xAUTO=1080MHz
Timing 6-6-6-18CPU Vcore 1,30625
DRAM Volt 2,0
Minden másrt normálra vagy autómatikusra raktam.
Végigfuttattam atesztet, amit írtál, ment vagy 15 percet, és rendben lezajlott.Szerinted kell valamit még finomítanom, vagy így jó, ahogy van.
A cél a 4,2GHz volt, az megvan... -
Alister71
nagyúr
válasz
Alister71 #7945 üzenetére
Az miért van hogy a cpuz 533-at ír dram frek-re, de biosban 1066 van?
Egyszerű, DDR2 lévén kettővel kell szorozni a frekvenciát. 533x2=1066 MHz.
Intel Burn test-el tesztelheted a gépet, a cpu-t és a memóriát is stresszeli. Az 1-est kell az elején kiválasztani , majd az 5-öst, aztán már kínozza is a gépet. Ha mind az 5 teszt gond nélkül végigmegy akkor stabil a beállításod. -
gabipaci
őstag
válasz
Alister71 #7909 üzenetére
Na végre gép előtt...
Tegnap már cmos reset lett a vége, aztán meg hianyzo bootmgr miatt nem kapcsolt be a gép...
Egy órát küzdöttem, mikor már majdnem telepíteném újra, kiírja, hogy van egy win vista a D!!!! meghajtón.
HE???
Ekkor esett le, hogy mikor összeraktam a gépet, rosszul dugtam össze a két vinyót, és lusta voltam felkelni, inkább biosban prioritást cseréltem.
Ami ugye cmos resettel visszaállt...Mindegy, megjavult.
Most csak a memóriákat nézzük.
CPU cmos reset utáni alapbeállításon van.
Memóknál nem emeltem feszt,
DRAM Voltage 1,8
DRAM Termination 0,9
CH A Ref 0,9
CH B Ref 0,9Most felvettem 6-6-6-18-ra, és bekapcsolt, megyek vissza, emelem a MHz-t.
Aztán jövök
Szerk:
Visszajöttem
A válaszok a kérdéseidre.
Emeltem tegnap feszt is2,1/0,9/0,9/0,9-re, felvettem 1066-ra, 1000-re semmi, kombináltam, lejjebb a feszt 2,0-ra, semmi.
Most benyomtam 6-6-6-18-ra. és viszi az 1066-ot alapfeszen(1,8)
Kingmax memók, 1066-osak, megyek biosba, ja:
Az miért van hogy a cpuz 533-at ír dram frek-re, de biosban 1066 van? -
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7937 üzenetére
a HT Linket akkor érdemes visszaosztani, amikor már akkora FSB van, hogy a gyári HT Link szorzóval instabil a dolog
(kb olyan a stabilizáló hatása, mintha határértéken futó Inteles lapnál vissza tudnád venni a PSB-t 400 fölötti FSB-nél is 1333-ra. Tehát mondjuk 4-ről visszatennéd 3-ra a PSB szorzóját, így 450-es busznál lenne 450*3=1350) -
bundaska
aktív tag
válasz
Alister71 #7928 üzenetére
Itt vannak a képek, remélem mond valamit
a progikat meg thx, kipróbálom!ami a képeken nem látszik:
CPU Clock Ratio: 5-11x-g 0,5ös lépésekkel
Memory Controller Freq.: 5-16x
CPU Freq.: 200-500 ig egyesével
PCIE Clock: 100-200 MHz 1-es lépésekkel
HT Link Freq.: 200MHz-2,6 GHz-ig 200-as lépésekkel
CPU Voltage Control: +0,25V-0,50V-ig 0,025-ös lépésekkel
DDR2 Voltage Control: +0,05V-0,50V-ig 0,05-ös lépésekkel
Chipset Voltage Control: +0,05V-0,40V-ig 0,05-ös lépésekkel
PCIE Voltage Control: +0,05V-0,45V-ig 0,05V-os lépésekkel
HTT Voltage Control: +0,05V-0,40V-ig 0,05-ös lépésekkel
HTR Voltage Control: +0,05V-0,45V-ig 0,05V-os lépésekkel -
falco5
tag
válasz
Alister71 #7900 üzenetére
Ez nekem is fura volt!
De a bordával ki jött a cpu is a foglalatból. Szóval könnyen szét kéne hogy jöjjön. MEgpróbálom őket szét választani. Egyébként Egy Intel Celeron D proci. Sikerült szét szedni!!!!!
Szerintem sok paszta volt rajat de nem biztos. Olyan morzsalékos állagu, de szilárd a cucc rajta.
Akkor Benzinnel takarítsam meg mind a 2őt? Utána proci a helyére, majd rá a paszta, de milyen paszta??? Bármelyik szám gépes boltban kapható? A borda közepe egy réz színű henger. A pasztát a proci teljes felületéra vigyem fel, vagy csak egy kör formájában amellyel érintkezni fog a borda henger közepe?
Remélem nem untatok és bosszantok senkit tudatlanságommal.
KÖszi a gyors válaszokat.
falco -
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7866 üzenetére
Annyi cache-el már elég.
Én ezzel rá vagyok kényszerítve a minél nagyobb órajelre, hogy valamennyire kompenzálja a kesst. Tkp. mindegy persze, hogy 3.0 vagy 3.3, de így jobban alszom.
Ne tegyél már tönkre, hogy 1.2 volton megy 3.2-t.
Hogy bírod ki, hogy ne adj a pofájának 1.35-öt? Talán még 4 körül is menne. Ha a hirtelen elpusztulásától (vagy fokozatos leépüléstől) félsz, szerintem nincs rá ok, mert eddig még egyetlen darabról se jött hír ami gyaníthatóan a plusz fesz miatt ment volna tönkre. -
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7861 üzenetére
Nem röhögök ki senkit, csak elsiklottam fölötte, azért is kérdeztem, miért ennyi a szorzó.
Nálam nem szokta variálni, ezért volt furcsa. Így már világos..
Tanácsoltam én olyat, hogy bökje 1.5V-ra bárki a processzorát? Az Intel idevágó ajánlása az E8xxx (45nm) számára a max 1.3625V, ahogy írtam is.
Na.Te változtattál a feszültségen, vagy gyárin fut?
Nyilván gyári közeli érték, de auto-n van-e?
Gyárin változtatja, ha kézzel átállítod, akkor nem. Akármennyire állítod. -
Gerisz
addikt
válasz
Alister71 #7858 üzenetére
Hát az Öcsikém kicsit maximalista és még fiatal 24 éves egyetemista
De hát ebben igazad van, hogy nincs semmi szükség ekkor sebességre, de egyébként a Pure gyorsabban betöltennek nagyon örült. Vége a vizsgáknak és most jönnek a Gammák.
De hidd el a CPU-Z szerint nem csökken a fesz terheletlen állapotban terhelthez képest.
De ez így van az én gépemnél is, ha elállítom az alaptól a feszt nem veszi vissza! Ha 1.5V-ra állítom akkor annyin megy, csak a szorzót veszi vissza! Ha 1.35-ről 1.375-re akkor sem veszi már vissza.
Na a rated FSB-t köszönöm!
A tuningal meg visszavisszük alapfeszesre, ott is gyönyörüen ment 3,6Ghz-en 400*9-en.
ThX! -
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7856 üzenetére
Attól, mert másnak más a véleménye egy technikai kérdésben, nem kell azzal nyitni, hogy "na gratulálok, te balfék, jól elbasztad a gépedet"
komolyan nem értem mi bajod van
(ja, és távoztam én már erről a fórumról párszor. biztos emlékszel egy 22 ezer hsz-os csókára, aki bannoltatta magát) -
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7853 üzenetére
10x200 1.325V (400 ram)->10x330 1.525V (990 ram) elég nagy?
"ha nem tudsz normális modorral fórumozni, akkor viszlát."
Tessék?
Beszólsz, hogy szarul van beállítva, elmagyarázom, és még neked áll feljebb?Nézz szét normális tuningos oldalakon, ajánlom az overclock.net-et, hogy kinek mennyin szalad milyen beállításokkal a processzora, és főleg mióta.
Ha az Intel megadja a maximum feszültséget, amit elbír, akkor én nem paráznék rajta.
Most energiamegtakarítunk vagy teljesítményt gyártunk?Eltévedtem?
-
csavarlazito
tag
válasz
Alister71 #7850 üzenetére
Most kötözködsz?
Vazz, válaszolok akkor is..
Nálam 1.5V-on fut a cpu, tehát a feszültséget NEM VESZI VISSZA akkor se ha bekapcsolom az energiagazdálkodást. A szorzóval játszhat, de minek, azért a 15w-ért..
3200 fölött instabil vele, így nélküle röhögve megy akár 3400-on is ha megkínálom elég feszültséggel.
Harmadrészt nekem ne kavarjon be, amikor SOSE fut üresben a gép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ubuntu Linux
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest