- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Elérhetők a Micron HBM4 memóriájának mintái
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fundiego
tag
Van egy táblám, és szeretném kilistázni pilótánként az összpontszámot, a legkisebb végeredményt, a második legkisebb végeredményt, a harmadik legkisebb végeredményt és a negyedik legkisebb végeredményt egy lekérdezésben. tehát ha valakinél a végeredményben 1,1,1,1 van akkor ezt írja ki ne pedig az 1,2,3,4-et.
megoldható ez?ID ev vegeredmeny pilóta pont
1 2017 1 Valtteri Bottas 25
2 2017 2 Sebastian Vettel 18
3 2017 4 Lewis Hamilton 12
4 2017 5 Kimi Raikkonen 10
5 2017 1 Lewis Hamilton 25
6 2017 2 Valtteri Bottas 18
7 2017 3 Kimi Raikkonen 15
8 2017 7 Sebastian Vettel 6
9 2017 1 Sebastian Vettel 25
10 2017 2 Kimi Raikkonen 18
11 2017 3 Valtteri Bottas 15
12 2017 4 Lewis Hamilton 12
13 2017 1 Lewis Hamilton 25
14 2017 2 Sebastian Vettel 18
15 2017 4 Kimi Raikkonen 12
16 2017 5 Valtteri Bottas 10
17 2017 1 Lewis Hamilton 25
18 2017 2 Valtteri Bottas 18
19 2017 3 Sebastian Vettel 15
20 2017 5 Kimi Raikkonen 10
21 2017 1 Lewis Hamilton 25
22 2017 3 Valtteri Bottas 15idáig jutottam
SELECT pilota, SUM( pont ) , MIN( vegeredmeny )
FROM `futam`
WHERE ev = '2017'
GROUP BY pilota
ORDER BY SUM( pont ) DESC -
noh, a db-t újrarángattuk a megfelelő beállításokkal, de a megoldás egy olyan kliens használata lett, amelyik képes megmondani a jdbc drivernek a kapcsolódáshoz használt karakterszetet. pl. dbeaver.
köszi mindenkinek a segítséget!
-
nyunyu
félisten
válasz
velizare #3596 üzenetére
Nincs erre valami parancs, amit minden lefuttatott script elejére be tudsz szúrni, hogy UTF8 kódolást használjon?
Mi Oracle DBAink is szoktak szívni azzal, hogy mentenek egy scriptet PL/SQL Developerből, aztán a prod környezet üzemeltetéséért felelős "kolléga" SQL Developerből futtatva mindig telibevágta vele az éles adatokat.
Azóta minden neki küldött script úgy kezdődik, hogy
ALTER SESSION SET NLS_LANGUAGE=...Aztán jönnek csak az ékezetes stringeket tartalmazó INSERTek.
-
-
adott egy mysql tábla,
show create table
szerintdefault charset=utf8
-cal létrehozva. van benne egy varchar (n) mező. a kérdés, hogy a teljes utf8 karakterkészletből melyik karaktereket tudom benne tárolni, és melyeket nem?konkrétan arra számítottam, hogy az
aäábcdeéfghiíjklmnoóöőpqrstuúüűvwxyzAÄÁBCDEÉFGHIÍJKLMNOÓÖŐPQRSTUÚÜŰVWXYZ0123456789
sztringet le tudom benne tárolni, de csak ez jött vissza:aäábcdeéfghiíjklmnoóö?pqrstuúü?vwxyzAÄÁBCDEÉFGHIÍJKLMNOÓÖ?PQRSTUÚÜ?VWXYZ0123456789
. -
bandi0000
nagyúr
sziasztok
kérnék egy kis segítséget, amatőr kis problémára
1, hogy lehet meglévő táblába létrehozni egy új mezőt SQL parancsokkal?
2, adott 2 tábla, egyikbe nevek vannak, illetve a nevek egyedi azonosítójuk, másikba pedig adatok vannak hozzájuk kapcsolva, persze 1 id-hez mehet több adat is, és olyan parancs kéne, ami azokat adja vissza, akikhez nem tartozik 1 adat sem... az sikerült hogy csoportosítva kiírta, akikhez tartozik adat, de azokat nem jelenítette meg, akikhez 1 se tartozott -
martonx
veterán
válasz
fordfairlane #3584 üzenetére
Hogy nincs row level lock, attól még gázabb lesz a konkurens írás
Csak épp emberünk nem tudott jól kérdezni.
-
törölt tag
Tudja valaki, hogy a Mysql myisam eseteben lockolva van-e egy row amig update-elek vagy konkurens kornyezetben ebbol lehet baj?
-
Ispy
nagyúr
válasz
mr.nagy #3579 üzenetére
Kell írni egy ciklust (CURSOR), ami összeállítja az INSERT utasítást egy változóba, amit az sp_executesql tárolt eljárással tudsz végrehajtani.
A változó, amibe az insertet rakod legyen NVARCHAR(MAX), a futtatás meg vagy EXEC sp_executesql(@VÁLTOZÓ) vagy csak simán EXEC (@VÁLTOZÓ).
Kábé a vázlata:
DECLARE @C_ID INT
DECLARE @CODE NVARCHAR(MAX)
DECLARE cursor_neve CURSOR LOCAL STATIC FOR SELECT ID FROM TÁBLA
OPEN cursor_neve
FETCH NEXT FROM cursor_neve INTO @C_ID
WHILE @@FETCH_STATUS=0
BEGIN
SELECT @CODE=ide jön a kód, ami visszadja az insert utasítást stringbe, vagy a tárol eljárás hívás paraméterekkel
FROM tábla
WHERE ID=@C_ID
EXEC (@CODE)
FETCH NEXT FROM cursor_neve INTO @C_ID
END
CLOSE cursor_neve
DEALLOCATE cursor_neveVagy, ha kell visszajövő érték is az SP-től, akkor sp_executesql-t lehet paraméterezni szépen, feljebb a link.
-
mr.nagy
tag
Sziasztok!
Nem rég kellett elkezdenem SQL-el foglalkozni, igy ha nagyon bagatel a kérdés ne nevessetek ki!
A szerver MSSQL2008. Adva van egy tábla és egy tárolt eljárás. A feladat az lenne, hogy a tábla soraiban található mezők adatait használva paraméter ként, soronként futtassuk le a tárolt eljárást. Ez egyébként egy másik táblát tölt fel adatokkal.
Tudnátok egy egyszerű példát mutatni erre?!
Előre is köszönöm!
-
martonx
veterán
válasz
SUPREME7 #3574 üzenetére
select t.vonalkod, t.aruhaz, t.ar, log.valtozas_datum, log.regiar
from termek t
left join (
select al.*
from arvaltozas_log al
join (
select aruhaz, Max(valtozas_datum) latest_valtozas
from arvaltozas_log
group by aruhaz) latest on al.valtozas_datum = latest.latest_valtozas and al.aruhaz = latest.aruhaz
) log on t.vonalkod = log.vonalkod
and t.aruhaz = log.aruhazPár megjegyzés:
1. végre valaki, aki vette a fáradtságot normális példa készítésére
2. a logodban ez a változás dátumra maxolás elég szerencsétlen, kellene bele egy autoincrement int ID
3. nevezéktana borzalmas az adatbázisodnak -
SUPREME7
őstag
Sziasztok, picit megrekedtem az SQL tudásommal
Volna 2 tábla, egyikben termékek vannak, vonalkód és áruház és az ára. A másik egy LOG, ha változik egy vonalkód ára az adott áruházban akkor mentődik.
Az lenne a lekérdezés lényege, hogy listázzam az összes terméket az első táblából, és ha van hozzá tartozó log, akkor azt is, de abból is csak a legutolsót az adott áruház-vonalkód alapján.
Itt lenne a minta amit tovább kellene vinnem:
https://www.db-fiddle.com/f/unix3VPHaQTSD3GCjf58zA/3
És az lenne a cél, hogy ezt kapjam vissza, ugyebár minden áruház csak egyszer szerepeljen és csak a legutolsó log adatai legyenek mellette, amihez pedig nincs log, ott NULL-t adjon vissza:
vonalkod | aruhaz | ar | valtozas_datum | regiar
59900444 | Budapest | 33000 | 2017-10-03 12:00 | 87000
59900444 | Szeged | 44000 | 2017-10-05 10:00 | 660000
59900444 | Pécs | 55000 | NULL | NULLA gondom az, hogy ha leszűröm azzal, hogy
GROUP BY termek.aruhaz
akkor ugyan visszakapom nagyjából azt amit szeretnék, de a Budapesti áruházból nem a legutolsó logot.SELECT termek.vonalkod,termek.aruhaz,termek.ar, arvaltozas_log.valtozas_datum,arvaltozas_log.regiar
FROM termek LEFT JOIN arvaltozas_log
ON termek.vonalkod=arvaltozas_log.vonalkod
AND termek.aruhaz=arvaltozas_log.aruhaz GROUP BY termek.aruhaz;Tovább szűröm így
MAX(arvaltozas_log.valtozas_datum)
akkor már a legutolsó dátumot kapom vissza, de nem az ahhoz tartozó "régi árat" teszi hozzá ....SELECT termek.vonalkod,termek.aruhaz,termek.ar, MAX(arvaltozas_log.valtozas_datum),arvaltozas_log.regiar
FROM termek LEFT JOIN arvaltozas_log
ON termek.vonalkod=arvaltozas_log.vonalkod
AND termek.aruhaz=arvaltozas_log.aruhaz GROUP BY termek.aruhaz;Köszönöm ha valaki tudna segíteni.
-
Petya25
őstag
Valami banális tipp arra, hogy egy felhasználói táblát hogy tudok MS SQL tárolt eljárásban megszólítani? Van egy változó bemenő paraméterem a névhez, de hogy illesszem a tábla elé hogy megtaláljam?
Kb ennyi lenne a cél:
alter PROCEDURE sp
@user nvarchar(30)
AS
BEGINdrop table @user.tabla
END
GO -
Fundiego
tag
válasz
Apollo17hu #3568 üzenetére
Köszönöm. De sajnos nem működik vmiért pedig utánanéztem példákon át. lehet mert webserveren futtatom a lekérdezést?
within group-al van szerintem probléma amit nem tud értelmezni
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Fundiego #3567 üzenetére
Szélsőséges esetben előfordulhat olyan holtverseny is, ahol két versenyző az összes sportágat tekintve azonos helyezésekkel rendelkezik. Ekkor csak pénzfeldobás (--> random szám generálás) dönthet. Vagy létrehozol egy külön táblát, amiben a fair-play értékeket vezeted.
Visszatérve a problémádhoz talán megoldás lehetne, ha játékosonként a játékosok helyezéseit sorbarendezve, összefűzve letárolnád, és ennek a minimumát vennéd a helyezések minimuma helyett. Pl.:
egyik játékos helyezései:
1, 2, 2, 4, 5, 5, 5
-->1224555
másik játékos helyezései:
1, 2, 3, 3, 3, 3, 3
-->1233333
Oracle-ben ehhez a listagg() függvényt tudod használni. Valahogy így:
listagg(helyezes) WITHIN GROUP (ORDER BY helyezes) OVER (PARTITION BY jatekos)
-
Fundiego
tag
Hali
Van egy táblám ami sporteredményeket tartalmaz(versenyekre lebontva). Sorba akarom rendezni az összpontszám alapján ami megy is ORDER BY SUM(pont), azonban ha ugyanannyi pontjuk van az illetőknek akkor legjobb helyezés szerint tegye sorba ez is megvan még MIN(helyezes), de mi van akkor ha itt is ugyanannyi pontja van két versenyzőnek és a legjobb eredményük is ugyanaz? hogy lehet azt beleiktatni, hogy a 2. legjobb eredmény szerint is rendezzen sorba?
SELECT jatekos,COALESCE(SUM(Pont),0)
FROM `fordulo`
group by jatekos
order by sum(pont) desc,min(helyezes) -
anulu
félisten
SQL Server 2012 SP3-mal kapcsolatban lenne kérdésem. megoldható-e, és hogyan, hogy ha van egy security group, akkor annak az összes tagjától elvenni annak a lehetőségét, hogy bármelyik csoporton SQL permissiont (jogosultság hozzáadás/elvétel) tudjon módosítani, illetve új security logint tudjon beállítani? akár úgy is, hogy egyébként a serveren local adminok. és hogy ezt a megszorítást még véletlenül se tudják módosítani?
-
-
tm5
tag
Érdekes, úgy rémlett, hogy később kijavítottam column_value-t SA.value-ra.
SUBSTR(sa.VALUE,4,LENGTH(sa.VALUE)-7)
: ide a 4 helyére azt kell írni, ahol kezdődik a tényleges érték. '<s>' ugye 3 karakter hosszú, tehát a negyedik karakternél fog kezdődni a tényleges mezőérték. A LENGTH(sa.VALUE)-7 megadja, hogy hány karakter hosszú a tényleges mezőérték. Ezt úgy kapjuk meg, hogy a mező teljes hosszából (LENGTH(sa.VALUE)) levonjuk a fölösleges rész hosszát. Ez a mi példánkban 7 volt, mert '<s>' és '</s>' összesen 7 karakter.Tehát ha a boolean-ből szeretnéd kibányászni a tényleges mezőértéket, akkor az így néz ki:
'<boolean>' hossza 9 (tehát a 10. karakteren fog kezdődni ami neked kell)
'</boolean>' hossza 10SUBSTR(sa.VALUE,10,LENGTH(sa.VALUE)-19)
-
kem
addikt
Leteszteltem az elobb, es kis modositassal mukodik. 1-nel tobb szamjeggyel is, ami nekem fontos. Itt egy masik pelda, amiben nem sok elteres van, szoval elvileg erre at tudom irni.
< <boolean>false</boolean>, 152312 >
< <boolean>true</boolean>, 176 >
< <s>false</s>, 271636 >
< <s>true</s>, 1338 >Itt ugye csak annyi valtozik, hogy az int-bol boolean lesz, tehat:
update subscription_attribute sa
set sa.VALUE = '<boolean>'||SUBSTR(sa.VALUE,4,LENGTH(sa.VALUE)-7)||'</boolean>'
...
where sa.VALUE LIKE '<s>%</s>'Viszont ha megforditjuk a helyzetet, es boolean-bol kell mast csinalni, akkor mar a szamokat is at kell irni a SUBSTR utan. Ezt a reszt nem tudtam ertelmezni, csak kapisgalom:
SUBSTR(column_value,4,LENGTH(sa.VALUE)-7)
A column_value helyett sa.VALUE-val mukodik, a 4-es gondolom az elso karakter amit megovunk, de azt ami utana van nem ertem. -
tm5
tag
Hát a WHERE feltételben az van, hogy minden olyan rekordra fusson le aminél a mező értéke '<s>'-sel kezdődik és '</s>' -re végződik.
A SET-nél az van, hogy vágja ki a két fenti markup közti részt és rakja '<int>' és '</int>' közé.
Tehát így transzformál (elvileg):
'<s>1</s>' -> '<int>1</int>'
'<s>12</s>' -> '<int>12</int>'
'<s>999</s>' -> '<int>999</int>'
stb.Ha esetleg más szerkezetű (is) a mező tartalma, amit konvertálni kell, akkor írj már rá, légy szíves, néhány példát és akkor átfogalmazzuk a parancsot.
-
kem
addikt
Pl az egyik platformnak, ez az egyik attributuma, amit roszul provisioningeltek sokaig:
< <int>3</int>, 150328 >
< <int>5</int>, 2093 >
< <s>3</s>, 288405 >
< <s>5</s>, 6370 >Az osszes stringet itt at kellene nevezni integerre. A bal oldali az ertek, a jobb oldali az a number of subscribtioins amihez az az ertek van rendelve. Valahogy egyszerre szeretnem az osszes 5-os, es 3-ast is feldolgozni. Van ahol ebbol tobb mint 10 ertek van, nem csak ez a ketto.
Szoval a kerdesem valoszinuleg alap SQL whitecard tema amivel nem vagyok tisztaba. Mukodne az ugy pl, hogy <s>*</s> van a filterben, es <int>*</int> az update oldalon? Gondolom nem ilyen egyszeru a tema.
-
kem
addikt
Sziasztok!
A kerdesem az lenne, hogy hogyan tudnek megvaltoztatni egy mezo tipusat de az erteket nem? Nekem ugy tunik, hogy a tipus is az ertek "string" resze pl: <s>2</s> vagy <int>2</int>. Nagyon sok ertek rosszul van definialva, ami miatt a logokat telef*ssa az applikacio, de mukodik. Jelenleg ertekenkent mgyek rajta vegig, de igy nagyon lassan tudok majd vegezni, kb 400 change kellene hozza (8platform, 500k+ user, 50+ attributum).
A filter amit most hasznalok:
update subscription_attribute sa
set sa.VALUE = '<int>2</int>'
...
and sa.value LIKE '<s>2</s>'Ez egyebkent TimesTen DB, es a DBAnk nyugdijba ment
Koszi a segitseget elore is.
-
nyunyu
félisten
-
Fundiego
tag
ha két táblát összekapcsolok, akkor lehet olyat h ami C oszlopban szerepel-t az ne szerepeljen a B oszlopban. így néz ki a lekérdezés.
tárolás gyümölcs1 gyümölcs2
fa alma narancs
fa narancs almaés azt akarom h ez legyen belőle
tárolás gyümölcs1 gyümölcs2
fa alma narancsgroup by azért nem jó, mert counttal megakarom számolni hogy hány hónapban volt több eladás az almából mint narancsból, tehát ígyis úgyis duplán számolná ha group-ot alkalmaznék
-
Fundiego
tag
válasz
Apollo17hu #3541 üzenetére
átírtam a 'volt'-ot 1-re így már működött
-
pvt.peter
őstag
na közben megszültem...
kiderült azért nem ment, mert már az elejétől kezdve nem a megfelelő mezőre szűrtem...
mellesleg jó lett volna az első elgondolásom is, csak ugye nem adott vissza semmi értelmes eredményt, ezért hittem azt hogy vmit szarul csinálok
mindenesetre köszönöm a részletes és gyors választ
mellesleg a te tipped is jó volt a convert -tel
-
Ispy
nagyúr
válasz
pvt.peter #3546 üzenetére
Tehát az első oszlopból csak az első sor értékét?
Fura megoldás, ilyet nem nagyon szoktam, de mondjuk találsz valami értéket, ami szerint sorba rendezel és akkor
SELECT TOP 1 [[I]mezők felsorolása[/I]]
, plusz berakod a convert-et az első oszlopra (mi, ez integer, float?). -
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
MS SQL -ben szeretném az első sor és első oszlop által visszaadott értéket Stringként kezelni.
Tehát nem a "dobozra" vagyok kíváncsi, hanem arra ami benne van.A lekérdezés sematikusan így néz ki:
select Column1 from table1 where Condition1 = 'ConditionValue'
Egy sorból és egy oszlopból álló halmazt ad vissza, ezt az egyet szeretném nvarchar -ként kezelni.
A másik nagyon fontos dolog, csak SQL utasításokat használhatok, semmi tárolt eljárás, kurzor, fgv., stb.
-
hundai
aktív tag
Sziasztok!
Mysql Workbench-be betöltöttem egy adatbázis aminek tartalma szövegesen is megjelent.
Hogyan érhetem el azt a szövegboxot ahova a lekérdezéseket írhatom? -
Fundiego
tag
Lehet megint triviális a válasz, de az istenért sem jövök rá h mi a gond
SELECT DISTINCT (
SELECT COUNT(*)
FROM minden WHERE gyumolcs='alma' AND szallitas NOT IN('volt')
) AS 'szállítás nélküliitt 0-t ír ki.pedig van olyan sor ahol szerepel a szallitas oszlopban a 'volt'.(tehát elvileg ezeket kéne levonnia az egészből)
SELECT DISTINCT (
SELECT COUNT(*)
FROM minden WHERE gyumolcs='alma'
) AS 'szállítás nélküli'ilyenkor kirja az összes értéket ami helyes is.
van vmi ötlet h mit rontok el?
' -
ALFA
senior tag
Szöveges adatbáziskezelőt ismer valaki? Weben nem volt rá találat.
A lényege az lenne, hogy 5-10 oldalnyi A4-es méretű szöveget kellene tárolni és vagy bennük, vagy létrehozott szóindex alapján szavakra keresni. -
Fundiego
tag
Hali
count (case when...) el kérdezek le valamit majd évenkénti GROUP BY-ba teszem.van rá mód, h ahol 0 lesz adott évben azt ne mutassa ki a lekérdezés?
-
Dilikutya
félisten
válasz
Dilikutya #3527 üzenetére
Nem sokkal később megtaláltam a megoldást:
SET GLOBAL innodb_file_format = barracuda; Ezt futtatni kell egy query-ből.
Ez érvényes lesz az újonnan létrehozott táblákra. A problémás sorok importálásához xlsx táblázatból újra létre kell hozni már ily módon a táblát, ezúttal DYNAMIC-ként, és menni fog.
CREATE TABLE table (`mezonev` MEZOTIPUS) ENGINE=InnoDB ROW_FORMAT=DYNAMIC....;
-
Dilikutya
félisten
1118: Row size too large (> 8126). Changing some columns to TEXT or BLOB or using ROW_FORMAT=DYNAMIC or ROW_FORMAT=COMPRESSED may help. In current row format, BLOB prefix of 768 bytes is stored inline.
Ezzel mit lehet kezdeni, ha a hibaüzenetben javasolt megoldások nem segítenek? Alapból csak TEXT és TINYINT van, de utóbbi mezőkben valóban csak szám van. A TEXT mezők hosszabb, pár száz, olykor ezer karakter körüli szövegeket tartalmaznak.
-
Ispy
nagyúr
Ja.
Azt hittem van már egy működő rendszer, amiben dolgoznod kell majd (vagy csak nem árulják el neked
), ezért gondoltam, hogy akkor lehetne célirányosan menni, mert az eszközök megismerése legalább olyan fontos szerintem, mint maga az SQL nyelvé, ráadásul ezek nem 100%-ig kompatibilisek egymással, vannak azért eltérések.
De valóban, ha nem tudsz még semmit, akkor teljesen jó egy általános SQL leírás, hogy legalább azt a 20 kulcsszót megismerd, amit kell használni.
(#3523) martonx
Ha mindenki tudná használni a guglit, akkor bezárhatnánk a PH fórumot.
-
martonx
veterán
Vettem a fáradtságot és helyettetek rágugliztam az sql tutorial szuper váratlan kulcsszavakra, majd nekem az első három találat közül ez tetszett a legjobban: https://www.tutorialspoint.com/sql/sql-quick-guide.htm bocs, telefonról vagyok, és nem jelenik meg a link beszúrás.
-
mckay
aktív tag
hejj, ha tudnám!
egyelőre az a cél, hogy ne nézzek a legalapabb fogalmaknál is kukán, amikor találkozom a senior-ral
gondolom nem Oracle fog szóba kerülni, ennyi sejthető, más nemez az SQLFiddle.com jó mókának tűnik, hátha laikusként is leesik valami, nyomogatni fogom holnap
:-)thx!
-
martonx
veterán
Meg tegyük hozzá, hogy az SQL a világ legegyszerűbb nyelve, alapból azt hiszem valami 23 kulcsszóból áll az SQL szabvány szerint (na jó ahogy látom az SQL szabvány is fejlődik [link] de ez a lényegen mit sem változtat). A lényeg, hogy a halmazelméletet, halmazműveleteket érteni kell hozzá, ami általános iskolás matematika, semmi extra
Szóval ez marhára nem olyan, amit alap szinten könyvből kellene tanulgatni. Picit utána kell olvasni, picit játszani kell SQL Fiddle-ön (létrehozni 2-3 táblát, beléjük tolni pár adatsort, és már mehet is). Vagy persze el lehet szórakozni komplett SQL telepítéssel, hozzájuk IDE telepítéssel, konfigurálással, majd jöhet ugyanaz, hogy táblákat készítesz, beléje sorokat teszel, és queryzed. -
sztanozs
veterán
Codewars-on vannak egyszerű SQL feladványok is (postgres - de alapnak szerintem mindegy, mit tanul meg az ember).
-
metaldog
aktív tag
Sziasztok
Kezdőknek milyen könyvet tudnátok ajánlani tanuláshoz? -
mckay
aktív tag
válasz
sztanozs #3509 üzenetére
Sziasztok!
A legnagyobb tisztelettel szeretnék kérni pár linket, ha egyáltalán tudtok ilyesmit.
Meg kéne értenem, hogy mit és hogy csinálhatunk alap szinten egy SQL adatbázissal!Tudom, ez most nagyon mókásan hangzik, hiszen ez egy külön szakma. És én semmit nem tudok belőle, soha nem is használtam, soha egy lekérdezést nem csináltam. Mert hardveres vagyok.
De most kitalálták a munkahelyemen, hogy apróbb (kinek apró?...) SQL-megoldást majd a "kisebbik rendszergazda" is meg tud csinálni. Pontosabban azt találták ki, hogy az eddig ilyeneket mókoló senior rendszergazda majd jól bevezeti a kisebbiket, azaz, és már a jövő héttől kezdheti az okosításomat.
Ez mind jó és szép, de nem vagyunk igazán olyan viszonyban, hogy megkérjem, hogy úgy mutasson alapinfókat, mintha csak Juliska lennék az X osztályról. Fel kéne készülnöm, hogy legalább az alapfogalmakkal, alapfogásokkal tisztában legyek az első találkozásunkra. Például hogy milyen prograra kéne kattintani a start menüben...
És végülis szívesen segíteném az ő munkáját, miért is ne, de hát hol kezdjek hozzá?Tudnátok ilyen láma-beavató oldalakat/pdf-eket/könyveket javasolni?
Üdv és köszi.
-
sztanozs
veterán
poweshellel betöltöd az xml-t és elmented indentálva
function Format-XML ([xml]$xml, $indent=2)
{
$StringWriter = New-Object System.IO.StringWriter
$XmlWriter = New-Object System.XMl.XmlTextWriter $StringWriter
$xmlWriter.Formatting = “indented”
$xmlWriter.Indentation = $Indent
$xml.WriteContentTo($XmlWriter)
$XmlWriter.Flush()
$StringWriter.Flush()
Write-Output $StringWriter.ToString()
} -
Fundiego
tag
Sziasztok
Van egy táblám (mytable) ami a következő oszlopokat tartalmazza.
(ev,futa,helyezes,pilota,karosszeria).A következő lenne a kérdésem, meglehet e azt oldani hogy a következő lekérdezés után egy új oszlopba kiírja a csapattársának a nevét?
(A csapattárs ugyanazt a karosszeriat használja, csak nem egy sorban van az adatbázisban hanem alatta vagy felette)futam Pilota helyezes
Ausztralia Fernando ALONSO 12
Ausztria Fernando ALONSO kiesett
Belgium Fernando ALONSO kiesett
Brazil Fernando ALONSO kiesett
Europa Fernando ALONSO 14
Francia Fernando ALONSO 17
Japan Fernando ALONSO 11
Kanada Fernando ALONSO kiesett
Magyar Fernando ALONSO kiesett -
Ispy
nagyúr
Csináltam egy XML változót, amit FOR XML PATH-tal töltöttem fel táblákból. Viszont le kéne tárolnom az eredményt stringbe, de az xml nem tartalmazz whitespaceket, egy sorban kapom vissza, ez így viszont olvashatatlan.
Hogyan lehetne megoldani, hogy megjelenjenek a sortörések és a tabok magában az xml-ben is? Query resultsban persze formázottan jelennek meg az adatok, de gondolom ezt a management studio csinálja meg.
B terv, hogy replace-szel én belerakom, de hátha van valami elegánsabb megoldás...
-
Sziasztok!
Van egy tábla, amiben user login adatok vannak (azonosító, ipcim, login dátum, stb)
Egy userhez több login dátum is tartozhat, vagy egyáltalán nincs login dátuma (egyéb adatai miatt viszont szerepel).
Hogyan lehetne lekérdezni azokat a usereket, akik egyáltalán nem léptek be, vagy az utolsó login dátum 1 évnél régebbi?
Két feltételnek kellene teljesülnie, azonban az egyiknek group by vonzata van ( max(login_date)).
Előre is köszönöm a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan Apple iPhone 15 Pro - Kártyafüggetlen - 128GB Fekete Titán (87% Akku)
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Probook 640 G2 (14/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest