Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
-
PROHARDVER!
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zaskar
senior tag
válasz kovsol #39419 üzenetére
Köszönöm, ez egy jó kis összefoglaló volt a különbségekről. Most már nekem is csak egy őrült jó leárazás kéne a 6400 18-135 szettre
-
nfsu17
veterán
válasz Bullitz #40394 üzenetére
Ha már akksi...(fz100)
Főleg 'régiektől' kérdezem...is. A7iiiAz enyém három éves lesz lassan.
Azért kapott már expot...közel 150k...videó nincs benne.
Én már érzem, mint ha régebben többet bírt volna.
Bár tény, hogy két hét dslr használat után, ami kb nem fogyaszt semmit, utána milcet használni...az nem összehasonlítási alap.
Tegnap pl 1 óra 15 perc használat után, kb végig be volt kapcsolva, de nem fotóztam végig, néha gondolom lement standbyba, visszanéztem pár képet, kerestem a témát, olyan 100 kép így összejött, talán kicsit több.
100-ról indultam, 80-ig merült ekkorra.
Főleg a 'felső' %-okon érzem, hogy jobb lehetne, pont úgy mint a mobilomnál.
Az négy évesen 70%-os..és pikkpakk 80%-ra merül, de onnan már használható.
Sztem itt is valami ilyesmi lehet.
Volt szervizben, de sw-t sem frissítettek (3.10) és az akksit sem adtam le, szóval nem tudom senkire fogni, valószínű én érzem rosszul, én szoktam el tőle eme rövid dslr kitérő miatt. -
Neck
veterán
-
Bullitz
aktív tag
-
Bullitz
aktív tag
Ne rakjátok át.. ezt inkább csak ide írom:
A7CII -->
2400€helyett 1400€
Amazon[ Szerkesztve ]
HALA MADRID // 18' Auris HSD
-
veterán
az a7iii egy éjszaka alatt feltölt szépen két akksit is usb-ről. internetek szerint az a7iv 15 wattot tud felvenni usb-n, de ezt nem láttam hivatalosan sehova leírva, csak fórumos vélemények alapján. egyszer majd megmérem
ha valami régimódi töltőt használsz, akkor peches esetben csak 5 volt és fél amper megy, ami 2,5 W, ha másfél A (ezt tudja a gyári táp), akkor 7,5 W.hanyas vagy, te disznó?
-
Neck
veterán
válasz nfsu17 #40386 üzenetére
Két kábellel próbáltam, mindkettővel kínszenvedés volt. Most megpróbálom a saját gyári kábelével.
@Kovsol pont ez az, hogy 15%-on raktam oda egyik délután, és másik nap este 93%-on volt.
Azért egy este alatt töltsön már fel basszuskulcs.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
nfsu17
veterán
Másik kábel?
Az is el tud romlani, pont múltkor tapasztaltam mobilnál.
Ilyen 100 mah-el töltött, egy éjszaka se töltött fel.Én inkább vettem anno töltőt, mert qrva kínszenvedés volt kábellel tölteni (7iii). Pont egy alkalommal tudtam elviselni, soha többet, onnantól csak töltővel.
(Persze mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné)[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
255 perc mondjuk több mint 4 óra Nem hiszem ezt gyorsabbnak érezné.
Nekem BC-QZ1 töltőm van. Erra azt írja a sony oldal, hogy 150 perc töltési idő. Én nem szoktam megvárni míg teljesen lemerülnek az aksik így egész hamar felhúzza őket.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
Neck
veterán
Akinek a7IV-e van - nektek is baromi lassan tölti a váz a benne lévő akkut?
Az a7III se volt egy sebességbajnok, de ez...Igaz, nem a "Sony töltővel" töltöm, hanem egy 5-ös USB elosztós töltővel, de az a7III-at is azzal töltöttem.
Csak érzékeltetésképpen: másfél nap alatt nem ment tele az akku
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
veterán
válasz Bullitz #40380 üzenetére
az hagyján, hogy az árát jobban tartja, de az állapotát is, az 5+ év múlva is akksi lesz. de gyári sony f akksiból meg canon lp-e6-ból láttam már tízéves jól működőt is.
amúgy canonhoz noname-et is láttam, ami jól tartotta magát, de az általános tapasztalat az, hogy az utángyártottak jóval kevésbé tartósak. oké, egy beillen nem, de az nem is olcsó meg ők nem gyártanak fz100 akkukat.
hanyas vagy, te disznó?
-
Dißnäëß
nagyúr
Na, akkor jól képben voltam Bocs cOxeR..
Hja, hát engem is az A7 I triggerelt be, csak ugye a star eater dolog, gyenge bajonett (amit fémre lehetett DIY-ban cserélni), stb, úgy voltam vele, olyan ez, mint az új autó, majd a facelift-el már érdemes foglalkozni. Persze, nem tragédiák, csak már eleget szívtam tükrössel, itt nem akartam. Hálistennek gyönyörűen felépítette Sony a semmiből kvázi ezt a mai vonalat, amit élvezhetünk. Most is vannak glitch-ek, de nem durvák.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
m3ss
veterán
marmint a sigma 35 1.2-ben? nem ismerem, oriasi az az obi en ezert nem is nezegettem. te tudod raersz-e, akarsz-e manual fokusszal kombinalni ilyen vazakon. vagy inkabb jobb pillanatokat fotozol af-fel. de 35 meg 40mm obi sztem overkill egyutt.
teny. a film kenyelmetlen, maceras, de legalabb draga olyan mint a bakelit.
[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
m3ss
veterán
válasz Dißnäëß #40370 üzenetére
szerintem viccnek szanta, jart o is eleget a camera kft-hez en voltam naluk uj 85 1.8, muanyag 50 1.8-cal is. sot hasznalt 50 1.4 canonnal is. volt ami jo lett, de volt amelyiknel beallitottak par meter targytavon, teljes alakos kepnel (nagyobb targytav) meg rendszeresen felrehordtott...igaz ezek nem a legkomolyabb uvegek voltak, de akkor is.
en tobbet vartam volna.amugy maga a szenzor tok jo volt a7 I-nel. lehet 1 stoppal zajban rosszabb volt, mint a 6d, de nativ ison dinamikaban jobb volt. sot gondolom kicsit tovabb is..az af is konzisztens volt, rengeteg fokuszponttal, arcfelismerovel. es ellenfenyben harapott a tukrosokhoz kepest... nem volt gyors, de talalt. gond inkabb a blackout volt, 1 kartya, sotetben af sensitivity, stb.
#40371Ijk nekem ezert van 2 filmes gepem is, szep nagy keresovel, azokkal orom manual fokuszalni. amugy a 35 1.4 gm kepi vilagaval se lesz gond. es ezen a gyutavon konnyen ki is lehet hasznalni a fenyerot...85 mm obival ritkan fotozok 1.4-en ha van feny...35 mm-en viszont siman. es nem az elesseg miatt. 1/125-ot amugy keveslem. en 1/160 ala nem megyek emberekre, de ha van kis mozgas, inkabb 1/200, 1/250.
#40367vond jah mindenbol tartalek kell. szerencsere Ropi mester anno belenk sulykolta ezt nekem kedves forumtarsunk eskuvojen, ami az elso eskuvom volt rogton felrugta vki a vakuallvanyomat, tort is. szerencsere mar akkor tobb vakuval nyomultam. volt mar olyan, hogy hozzamdobtak egy szelet eskuvoi tortat, kamera is csupa torta lett, de nadrag + ingcsere is kellett. lattam mar szolgaltaton nadragot szetrepedni, hallottam memoria kartya hibakrol...volt olyan, hogy par csepp esotol egy keresztelon meghulyult a 6d-m, nem tudtam fokuszpontot valtani 1 oran at. most videos meselte, hogy fx3-mal is hasonlo "elmenye" volt, amin azert csodalkozok...sose tudni mikor sul el valami balul.
[ Szerkesztve ]
-
Ijk
nagyúr
Rettenet dilemmában vagyok.
Jelenleg felváltva használom 90%-ban a zf 35 2.8-at és a 40 1.2-t. Időnként elkezd viszketni hogy a kettőt "beváltom" egy gyors AF 35-ösre. Elsősorban itt a 35 1.4GM-re célzok, a Sigma 35 1.2 szerintem túl nagy hombár, hiába optikailag a legjobb 35. Kölköket fotózom már nagyrészt, és a manuál nem épp a legoptimálisabb, 2.8-asnál meg gyakran kell vakut halászni ha nem akarok iso2000 fölött lenni 1/125 záridővel. Ez alapján nem is hezitálnék, a baj hogy nagyon szeretem a 40-est. Egyrészt a képi világa miatt, másrészt hiába hátrányos a MF, van egy varázsa, AF meg mintha egy computer kattogtatná a képeket nekem csak irányra kell tartani (cserébe mindig pengék a szemek)./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dißnäëß
nagyúr
Canon EF vonalról érkezve ezt könnyű mondani, alig volt pár shift-es üvegük + AF-ben legjobbak voltak (szenzorban meg a leggyengébbek). Jól gondolkodott a Canon.
A Nikon - mert kb. más nem volt méltó ellenfél - sokmindenben sokkal jobb volt, kivéve a két legfontosabbat: AF és focus shift (aminek nincs köze az AF-hez, ez optikai tulajdonság, manuált is érint). -> Eredmény: homályból (szarból) nem lehet értékelhető fotót (várat) építeni. És ezzel nem azt mondom, hogy nem születtek világhíres fotók Nikonnal, még mielőtt belémállna valaki. Hanem azt, hogy lőni kellett ugyanabból többet, és onnantól ima, hogy valamelyik "bemákolódjon" tűélesre. Pláne nagy felbontáson, D700-nál ez még nem volt akkora issue.
A dolog mitigálható volt Live View-ban CDAF-el, mert az úgy viselkedett, mint ma a MILC-ek, hogy a cél beállított rekeszen fókuszált, nem tágon, hogy aztán expóra húzza össze (a kimért-rögzített fókuszsík meg elmásszon).
A teljesség igénye nélkül, azonnal a prémium fix G sor helyből shift-es:
35 1.4
50 1.4
85 1.4Aztán jönnek a Sigma ART-ok:
85 1.4
50 1.4
(van még csak meguntam..)Tamron..
24-70 2.8 VC USD
..Szóval aki valaha birtokolt Nikon DSLR-t, pláne a nagyfelbontású érában, szerintem rommá xopatta magát a natív prémcsi üvegekkel is, mert van, ami shift-es volt, van, ami nem, megpörgetted a szerencsekereket egy obi vétel előtt aztán néztél, ha nem jött be a dolog.
Nemhogy a 3rd party-kkal.Csodálatos képességű Sony szenzorokkal dolgoznak ősidők óta, saját kiolvasó algoritmussal és elektronikával is talán, egy D800 szenzor mai napig nem szégyenkezik, míg az AF-jük hulladék az összesnek.
A MILC világ itt is meghozta a kánaánt, ma már töknyolc, van-e focus shift (extrém esetben nem), ők is beállított rekeszen fókuszálnak, csak ezzel bekéstek mondjuk úgy 4 évet vagy mennyit is ? Engem először felcseszett az egész, utána meg asztalt borítottam, fakk jú, csaptam egy kanyart Oly mft irányban (imádtam), míg ért a Sony vonal, mert az első A7/A7R azért elég véres torkú volt egy Nikon RAW után.. végül lett olyan Sony, amire megérte beugrani ebbe.
Nem m3ss védelmében, csak a Canon ilyen szempontból nagyon tudta, hol kell a problémát megfogni egy üveg design-ja során, lehet kompromisszumosabb itt-ott, de az AF az rendben legyen, a vázban is és az üveg is, figyelembe véve a fókuszálás módját, és ennek megfelelően fejlesztgettek, míg a Nikon aludt, a többiek meg konkrétan élőhaltak vagy nem is tudom.
Nagyot zakózott a Nikon nemsokkal ezt követően anyagilag, de a saját sírjukat ásták.
Az AF az esszencia, kit érdekel, hogy a szenzor shadow-ból 5 fé-t képes felhúzni tisztára (Nikon), vagy csak 3-at (Canon), ha a kép el van szabva fókuszálás miatt. És ezt jól átlátták a kánonnál szvsz. Nagyobb prio volt AF R&D-be locsolni milliókat, mint a szenzorba, és bejött.MILC-nél kiegyenlítettebb a helyzet, bár AF-ben továbbra is Nikon a "leggyengébb" (relatíve, mert szépen feljöttek), Canon továbbra is jó, Sony meg csúcs kb.
Cserébe a natív üvegek is lehetnek focus shift-esek most már, eggyel kevesebb paraméter, amire figyelni kell egy marha komplex új üveg optikai tervezésénél, nem szól bele a mókába érdemben.
Szóval, Te konkrétan jól jártál kánonnal.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
cOxeR
Ármester
válasz Bullitz #40362 üzenetére
+1, akku, memóriakártya ezeken nem spórolunk... váz, objektív az kemény tétel, de ott is kell valami B opciónak lenni, vagy felkészülni...
Nekem vakuból volt csak 2 db, először lehalt egy esküvőn az egyik... még az esti buli előtt... egyből riasztottam ismerőst, aki hozott nekem vakut, na onnantól volt nálam 4 db... velem ugyan többet nem tol ki. Esküvőn a vaku is egy alap tartalékos kellék. (jaj igen és bele elem, én 12 éve vettem egy rakás eneloopot, azóta is kiszolgálnak, pedig már évek óta nem esküvőzök, de a háztartásba is jól jön pár) -
vond
MODERÁTOR
válasz Bullitz #40362 üzenetére
Hát akkor meg főleg vegyél egyet, ha bőven visszajön a most szombati meló árából. Itt én most m3ss-szel vagyok, igenis legyen tartalék. Akkuból meg főleg, az mégsem egy másik váz, vagy több százezres obi. Bár én azokból is viszek minden fizetős melóra tartalékot, hogy kb. ugyanazt, vagy legalább egy minimumot le tudjak hozni, ha bemondja az unalmast a fő technika.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
m3ss
veterán
válasz Bullitz #40363 üzenetére
kolteni kell a felszerelesre. 1 akkuval ne vallaljunk fizetos melot szvsz. mindenbol tartalek kell, ez akkura is vonatkozik. mi van ha meghal az akkud? leontik a powerbankot, elejted es osszetorik vagy sorolhatnank meg. plane nem megismetelheto esemenyeken.
#40355Dißnäëß jah, nem lehetett kihasznalni a fenyeros uvegekben rejlo lehetosegeket. engem mag a kalibracio munkafolyamata is lemeritett. pl sigma art obiknal vagy 3-5(?) targytavra kalibralgatni...sok ezer expot ilyenekre kattintottam el
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Bullitz #40363 üzenetére
Azt akartam mondani pont, hogy nekem egyenes-hagyományos az USB csatim (a Type-C vége). Ha van lehetőséged esetleg olyat venni, aminek ez a vége "L" alakú, talán az jobb, mert a kábelt picit húzza a súlya azért. Nem nagy deal, oda lehet fogni, ha meg esetleg egy rigben van vagy valamilyen egyéb keretben, ahhoz akkor, hogy ne a váz csatiját "tépje".
Mindenesetre majd lecserélem én is egy "L" alakú Type-C végűre, praktikussági okból.
Ha szünetet tartotok (jó hosszú session, ezért gondolom), akkor gép OFF-ba és tölti is vissza, bár nekem maradt az akksi annyin, amennyin elkezdtem.Sony szerint néha belenyalhat USB-s táp mellett is a saját akksiba, ha meghaladja a szükséges töltőáramot a gépváz pillanatnyi fogyasztása, nekem ez még nem jött elő.
Sok sikert !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Bullitz #40356 üzenetére
+1 a powerbankos történetre, fényerôt én kint nem babrálom erôs fényben, hanem szimplán EVF-ezek (lôni is és visszanézni is.. az egyetlen esélyes dolog kb).
Ha megoldható persze, nem tudom a körülményeket, van-e lehetôséged végig a szemeden tartani a masinát, vagy állványról MF-eztek vagy mi, hogy...
Mindenesetre akár így, akár úgy, fullra töltött akksival indulj neki és USB-be be legyen dugva már a legelejétôl a powerbank, nem lesz gond. Most én is így szórakoztam legutóbb, csak teszt gyanánt, milyen, hát lógott rajtam a hátamon lévô tatyóba bevezetve egy usb kábel, annyi eszem nem volt, hogy powerbank-et zsebre és akkor még kényelmesebb , de mûködött a dolog legalább.
A kényelmesebb megoldás a 2 akksi.
[ Szerkesztve ]
-
-
veterán
a front- és backfocus nekem kimaradt (a 35/1,4 pontos volt a 6d-n és az 5d3-on is, de még az 50/1,4 is éles volt a belépőszintű pentaxokon), valószínűleg hatalmas szerencsém volt. de 1,4-en szemet eltalálni egy félalakos portrén így is kalandosabb volt, mint milcen, egyszerűen sokkal nehezebb egy fókuszpontot ekkora helyen tartani, és olyan többször is volt, hogy a pont és a jelzése nem teljesen ugyanott van.
hanyas vagy, te disznó?
-
veterán
válasz Bullitz #40356 üzenetére
tönkrevágás nem jellemző, de néha a váz hisztizik, hogy nem gyári akksi. ha nem gond a gépből kilógó usb, akkor az megoldás lehet, ha végig eteted kintről (ne csak a végén), de a legjobban egy gyári akkuval járnál. két gyárival gyakorlatilag mindent meg lehet csinálni.
hanyas vagy, te disznó?
-
Neck
veterán
válasz Dißnäëß #40355 üzenetére
Ehhez képest a Milyen cserélhető obis topicban meddig kaptuk a hideget/meleget, hogy a Front/back focus issue nem nagy történet, cserébe mennyivel tovább bírja a DSLR akku, és mennyivel hamarabb életre kel a váz, szóval ha hirtelen a bokorból eléd szökken egy szarvas, a MILC-el esélyed sincs, bezzeg a DSLR.
Hát nem tudom, én azért örülök, hogy nekem ez a front/back focus kimaradt az életemből
@Bullitz: Én a Z-s akkuval, meg egy powerbankkal egy egész napot végig fotózok. Persze, repülős mód be, illetve, ha nem használom, kikapcsolom a vázat.
[ Szerkesztve ]
-
Bullitz
aktív tag
Sziasztok,
Tudom lerágott csont de nem akarok most beleinvesztálni fölöslegesen valamibe.
Patona platinum/protect tényleg tönkrevághatja a gépet vagy ettől azért nem kell tartanom?
SmallRig-et próbálta valaki?Engedjem el és töltsem powerbankról fotózás közben? kb. 5-6 órás session lesz és félek, hogy pont nem fogja végig bírni. (napon, tehát fel kell durrantani a fényerőt ami enni fogja mint állat az akksit.)
Ja, A7iii tehát NP-FZ100-asról beszélünk.
Esetleg valakinek van kölcsönbe egy akksija szombatra?
HALA MADRID // 18' Auris HSD
-
Dißnäëß
nagyúr
Ja, mi együtt (részben) végigszívtuk a front/back-fókusz dolgot, kb. két dologtól kaptam hülyét abban a korszakban:- inkonzisztencia (elé, mögé, de csak ilyen AF micro adjust-nyit, nem telibe félre, tök random módon)
- shift-es üveg, ami mondjuk 1.4-hez képest totál máshova kerül fókuszsíkban 2.8-ra, vagy 4-re, és mindennek mértéke változik, tehát egyetlen AF micro offset érték nem kezeli a bajt (és itt még nem volt akkora a DOF, hogy ezen segítsen)
Még levelet is írtam a Nikonnak, hogy DSLR-en is korrigálható lenne lézerpontosra a focus shi(f)t, ha nem 1, hanem 2 dimenzión (skálán) is állíthatnánk a dolgot a menüben, egyik gyártó sem élt a lehetőséggel. Volt egy AF micro adjust menüpont, ahol megadhattad, hogy mennyit korrigáljon előre vagy hátra adott üveghez. Kész, pont. Hát kösz. Nem konstans volt a szükséges ellen-korrekció mértéke az egyes rekeszértékek között, hanem változó, ergo kellett volna firmware-be egy 3-4 lépéses rekesz-sort beírni, amik alá odatettük volna tapasztalati úton az AF micro adjust értékét, a köztes rekeszekre meg interpolált volna egyet a firmware (akár még lineárisan is, a semminél már bőven több), aztán jónapot, job done. Ehelyett inkább az volt, hogy mielőtt kimentem portrézni, elpróbáltam családtagon hogy milyen távolságból, milyen kompozícióban mi az ideális rekesz ÉS AF micro érték nekem, azt beállítottam, de akkor kötve is voltam ehhez, hát ennyi, így lesz 36 megapixel tükrösön egy amúgy jó képű zoom-ból fix.
Brrr. Hátamon is feláll a szőr ezektől. Itt meg Sony-n a legnagyobb "gondom" múltkor az volt, hogy átugrott nagy ritkán egyik szeméről a másikra az AF, amikor szemben volt már velem. 1st world problems Hiperűrt ugrottunk szerintem a régi idők óta AF-ben, ilyen szenzorokra (20MP felett) szvsz muszáj, de ha belegondolok, hogy a 4K kijelző ~8.3MP, hááát.. én nem is tudom, hogyan tudtunk eddig létezni a régebbi AF algoritmusokkal Egy EOS 450D-n kezdtem a digitál érát analóg után, 12MP volt az is, tisztességes üveggel meg ha a szenzort nem feszítjük, ma is lol, mire képes. Csak hát .. na mindegy. Ez is olyan, mint az audio. Hajlamos az embert elvinni kicsit a kütyübuzulás, bekapja a gépszíj néha, aztán jó megállni, hogy hé, elég ez nekem. Én most érzem ezt először. Eddig még soha..
Egy Tami 28-200-at kéne kipróbálnom, a többiek itt dicsérték nemrég nagyon (meg most is), nyilván nem pixelkukkolva, hanem így reál mindennapokban egy városjárás során hogy mit ad, ha utazni szottyanna kedvem. Mocorgós őszre számítok, a kedvenc évszakom.
Csini sort raktál össze Magadnak.. tilt nikkor mókás lehet
-
kovsol
titán
A7III igen. Közeledő tárgyra nem a legjobb, ha viszont nem szembe fut hanem némileg oldalasan mozog akkor sokkal jobb eredményt hoz.
28-200 ban ugyan az van, mint 28-75 g1 ben. Mozgó témát nem kell erőltetni vele, de legtöbb ember nem is arra veszi szerintem.May the Force be with you!
-
m3ss
veterán
-
kovsol
titán
A 135GM AF motorja olyan jó, hogy alkalmassá teszi akár beltéri sportfotósásra is, vagy kutyákat futtában stb leköveti simán. Mikor kijött nagyon csorgattam rá a nyálam.
Érdekes amit írsz az 70-200F4 ről, mert voltam vele már kutyaversenyt fotózni, és jól vizsgázott. Mondjuk a trackingje biztos nem a legjobb, mert a Sony is csak 15FPS -t engedélyez vele. Próbálgattam a Tamron 28-200 -t na az csúnyán alulmaradt a Sony 70-200F4 hez képest AF -ben.
-
m3ss
veterán
ja elegge vignettal. de a 28-75 g2 is kemenyen...
viszont sztem elessegre tok jo amit hoz a 17-28 2.8. nem gm fixekhez viszonyitva persze, de nekem regebbi nagylatokkal nem volt tul jo tapasztalatom...15-30 sigma, 10-20 sigma, 10-18 f4 sony, 17-40 canon. ezeknek kb a fele f8-on se volt olyan a kepszelen, mint a 17-28 nyitvahttps://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
m3ss
veterán
válasz Dißnäëß #40348 üzenetére
udv a klubban. jah, ez az af elkepeszto. foleg aki fotozott regi cuccokkal. en eleg sokat fotoztam 1 crosstype fokuszponttal. random front es backfokusszal fuszerezve + ujrakomponalgatsz az se segit az ugyon...a manual fokuszos idokbol kimaradtam, de ott legalabb csak magadat okolhattad ehhez kepest ma meg kitt katt minden kep eles papir doffal sokat nosztalgiaztunk a hetvegi eskuvon is egy 50 pluszos videos kollegaval aki 99 ota tolja. ezek a modern cuccok nagyon jok. es egyre jobbak. az obik is. fotoztam most porsche talalkozon, es kattintottam parat a videos 70-200 f4 sony obijaval, es sokkal tobb hasznalhato kepem lett a samyang 85 1.4 II-vel f2 korul, mint a telezoommal f4-en...kamerahoz kozeledo autoknal. jobban is harapott, pedig vilagos volt. el is kezdtem a vazon ezt az af tracking sensitivityt tekergetni..de meg erre is jo az a73 siman..
135 fincsi lehet, jah. meg alapzoom melle jobban is passzol, mint egy 85mm..igazi kozepformatumra hajazo kepe van, en is szeretem a papir dofot meg mindig, meg ha nem is annyira mint regen. agytaltam is rajta, de a 85 melle nem akarok, mert tul sok obim lenne, ami szinten nem jo tobb okbol sem. helyette meg nem erdemes, ezt sokszor tudom hasznalni belteren is, ahol a 135 mar problemas lenne. na meg modellekel valo kommunikacio mar kompromisszumos kulteren 135 mm-en. emiatt jobban is csipem az 55-ot, mint a 85-ot. meg szoget is gyorsabban valtok.
de valojaban elvagyok ezzel a 17-28 + 28-75 2.8, 35 1.4, 55 1.8, 85 1.4 + tilt nikon 24/50 sorral tokeletesen.
lehet valamikor lecserelem az 55 1.8-at vmi ujabb obira, meg a nagylatot vmi nagyobb latoszogure de nem erzem nagyon a kesztetest..https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Neck
veterán
Közben nem bírtam a kisördöggel, elmentem és elhoztam a 17-28 f2.8-at.
Mennyire pici a nagy dögömhöz képest. Ma délután kiviszem megnézni, miket tudok komponálni vele, csak próbaképpen.Ami feltűnt miközben próbálgattam vásárlás előtt, hogy brutál módon vignettál f2.8-on.
Ez másnak is ilyen (volt) ?An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Dißnäëß
nagyúr
Üdv, Mester Sokat inspiráltál engem anno
Jaaa, igazából most 1 pixel ide vagy oda, vagy kicsit lágyabb, na bumm. De amikor az AF félrehord, úúúh. Egy életre megtanultam, milyen a börtön Csodásan elkényeztet minket ez a milc világ. Itt is itt az AF micro adjust, csak fogalmam sincs, mikor kéne nekem, hagytam gyárin, hozzá se nyúltam, aztán.. (Hiszen behúzott rekesszel AF-el..)
Ennek a 135-nek a bokeh-ja "kegyetlen". Szerintem nem fogom megúszni, hogy ne lépjem meg előbb-utóbb. De táv az kell neki tényleg, stúdióban csak akkor jó, ha az egy hodály. A 85 ilyen szempontból élhetőbb.
@qnadam, jahh, én is lepetéltem. Ez obi.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz kk831228 #40317 üzenetére
Hozok két "nyerset", ezeken csak melegítettem, ne egy Daylight wb-s "hideg" nyár legyen. (Nyilván ez ízlés dolga, eddig főleg hideg-eket csináltam, most játszogatok a melegekkel). Mindenesetre ez az üveg ezt tudja, RAW feldolgozó élesítést ad rá, de a legkisebbre vettem. [link] Egyéb retus nincs, töknatúrban hagytam.
Köszönet a kameratékának a lehetőségért.Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz qnadam #40342 üzenetére
Nem hiszek a tündérmesékben, van a lónak bal és jobb oldala, a Sony-nak középre kéne beülni. A melegedéssel nincs gond. Akkor van, ha annak mértéke túlzó.
Most épp a ló bal oldalán vagyunk (legyen bal): semmi melegedést nem észlelek, pedig nyár van.
Nem szeretnék átesni a ló jobb oldalára, hogy forrósodjon, meg ventizzünk és negyedóra alatt feltöltsön.
Középen szeretnék ülni, hogy kicsit melegedhet és nyerek vele egy órát.
Nem csak technológiai korlát van, ez egyértelmű.
Adagolják finoman a feature-öket, majd veszed a következőt, meg az azutánit. Valamiből térülnie kell az R&D-nek. Szoftver világban is ez megy.
-
-
veterán
válasz Dißnäëß #40340 üzenetére
ráadásul az akksi meg nem csak töltés közben melegszik, hanem terhelés alatt is.
ha normális tempóval akarsz akkut tölteni, akkor azért viszonylag nagy áramokat kell megmozgatni, halmozottan hátrányos helyzet ez.
tfh két óra alatt merül le az akku, és most usb-ről csak szintentartani lehet, akkor ha a cél a töltés egy óra alatt, akkor már 3x annyi áramot kell usb-n bevinnihanyas vagy, te disznó?
-
veterán
válasz Dißnäëß #40338 üzenetére
nem mondom, hogy nagyon képben vagyok a videós dsp-k tervezésével, de ha lenne költséghatékony mód nem melegedő képfeldolgozásra, videótömörítésre, szenzorkiolvasásra, akkor nem tennének aktív hűtést az "igazi" kamerákra
és ha erre még ráteszünk egy akksitöltést (plusz némi feszültségkonverzió a vázon belül), abból már tényleg nem lesz semmi jó.hanyas vagy, te disznó?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz kovsol #40339 üzenetére
Ja értelek.
Szilárdtest akksi a küszöbön.Mondom, az V engem nem csábít, a távolabbi jövőben viszont jönnek naaagyon érdekes dolgok. Hiszek a gyorstöltésben is. A mostani töltési sebesség és a melegedő akksi között azért lehetne egy arany középutat belőni, mert most észre sem veszem, hogy töltöttem (vázban), Te pedig jogosan, de a másik végletet említed. Nem kell sokkal több teljesítményt felvennie és eltárolnia, hogy fele ennyi idő alatt feltöltsön + még működjön is addig USB-ről.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz qnadam #40337 üzenetére
Csíkszélesség, hatékonyság ? A Pentium 4 2.8-al ekvivalens fogyasztású a mostani Ryzen 5-ösöm, de ha visszafognám a P4 teljesítményére, szerintem melegebb lenne a váz ott, ahol fogom, mint a proci magja hűtés nélkül.
Úgyhogy nem engedjük, tervezzenek csak hatékony áramköröket. Én hiszem, miért ne hinném.
Vid: mindegy, R V már tud 4k60-at, igaz 1.24x crop-al, teljes fullframe-en még csak 30 továbbra is, mint az R IV. (Igaz, 10 bit). Szóval az R V amit nőtt, marginális számomra így is, úgy meg pláne, hogy nem vagyok ráfüggve a vid-re, csak itthonra családra, macskára, stb.. szimplán jó ha van egy egészséges 60 képkocka.
Geotagginggel nekem sincs gondom. Utánaolvasva, az aggályok kicsit privátszféra szagúak is, meg kb. úgy lehetett vele a Sony, hogy nem feszegeti ezt a témát... bármikor, bárhol ha bekapcsolt móddal lő valaki, pláne otthon, és közzétesz képeket, azonnal tudják, hol lakik, hogy néz ki a lakása/háza belülről, stb stb. pláne ha nincs is elkenve bokeh-ban. Ez vékony jég lehet jogilag, pláne egy hülye USA-ban, állítólag ezért van mai napig Imaging Edge-en és bluetooth-on keresztüli GPS location tagging (ahogy én is használom), ez egyfajta tudatosságot hoz a dologba, mire az ember egy session előtt egy fél percet elbíbelődik vele. Szerintem ezt lehetne menüből vinni, elektronikát meg be a gépbe, úgy, hogy ne lehessen gyorsgombra / favorites-be kitenni, és így kelljen aktiválni kézzel. Kényelemben bentebb lennénk kicsit és a tudatosság megmaradna rajta, hogy "aha, tényleg, most én geotaggelni akarok, akkor explicit előtúrom a menüből és bekapcsolom".
Annyi külső progival meg vacakkal dolgozom, utólag csapja a fene. Én tag-elek mindent
-
veterán
válasz Dißnäëß #40335 üzenetére
a felvétel közben töltést már csak a melegedés miatt is el kell engedni
az überszipiszupiprofi videót nem hiszem, hogy a sony meg fogja adni a nagyfelbontású vázaiban, mert akkor ki venné meg a többi cuccot... persze bármi előfordulhat.
de mi a biztonsági probléma a geotagginggel? utólag se nagy ügy lecsapni a fájlokról.hanyas vagy, te disznó?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz kk831228 #40334 üzenetére
Hát igen, kinek mi tetszik benne. Én még várok. VI, VII... ki tudja.. ráérek.
Inkább valami komoly obipark most, aztán megyek világot látniAmi nekem prio lenne kb egy jövőbeli R-ben:
- 8 stop IBIS
- 4K60 fullframe-en, rolling shutter mentesen (gyors szenzorkiolvasás), bár nem video-zok, bejöhetne. 8K nem érdekel..
- gyors szenzorkiolvasás (ami nem megy alapzaj rovására), hogy ne "nyúljanak" a mozgó dolgok electronic shutter-nél
- USB töltés működés közben is (nem csak szintentartás, ill. kikapcsolva-töltés, hanem rendes tisztességes teló-ekvivalens gyorstöltő, masszív PD támogatás)
- 1/8000-nél még rövidebb záridő elektronikus esetén (úgy, mint A9-nél)
- beépített GPS/GLONASS/stb... összes modul, default off-ban és úgy, hogy minden egyes fotózáshoz be kelljen kapcsolni (bizt. okok miatt) ha geotagging-et akarok a raw-kba
- ja igen, Nikon-ekvivalens raw-k. Nagyban, kicsiben, compressed, nemcompressed, mitbánomén, csak lossless legyen, bitcsökkentgetéses trükk meg mindenféle egyéb kamu excuse nélkül.Mivel megapixelben nem is feltétlen nőnék, lehet, nem is R-es lesz a következő, ezt a 61MP-t elérik addigra az A7/A9-ek is szerintem.. 3-4 gen-el később, kb. Akkor az R már 100 körül lesz bőven. Mondjuk tárhelyem az van. De egy stacked 61 jobban izgatna.
Szóval nekem az V most abszolút nem dealbreaker.
Mondjuk ha már megvettem a cipőt, nem is nagyon nézegetem a boltokat utánaKijelző, hja.. nekem elég ez a kihajtós. Az OM-D E-M10-nél már megszoktam.
Szóval nálam elég "limitált" a felhasználás és hajlamos az ember technikára költeni ("muszájból"), miközben a legjobb képekért a legfontosabbat elfelejtjük: utazni, utazni, utazni
És bár 500.000-re hitelesített a zár, silent-ben lövök mindent, amihez ez jó és nem kell explicit mech. shutter. Nem nagyon kopik.
[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
-
-
vond
MODERÁTOR
Én épp most adtam el a kis GX80+12-32 kombót. Azt használhattam volna kirándulósnak, meg hobbi lődöző szettnek, de még ezt is macerás lett volna a legtöbbször magammal vinni. Marad a mobil alapnak, komolyabb dolgokhoz meg a "nagy" MILC-ek.
Nyilván ez is egyéni, de nekem nagyjából mindegy, hogy fél kilót cipelek magammal, vagy bő egy kg-ot, ha úgyis akkora a cucc, hogy nem fér el kényelmesen, szinte észrevétlenül a zsebeimben.
RX100-ak is elég kis cukikák, meg nem is olyan rossz a képminőségük, de most már azért a jó optikai zoom-on kívül nem sokban marad el tőlük egy jobb mobil. Az meg ugye mindig nálunk van, és megosztani, feltöltögetni is könnyebb róluk, mint a rendes fényképezőgépekről.
-
m3ss
veterán
jah, ez a meret nagy dilemma. nekem melonal is, ezert mondtam le a 35-150-rol is, de hobbinal talan meginkabb az lenne. rx sorozat ujabb modelljei nem tudnak 24mm-nel nagyobb latoszoget? mert nekem az a vonal is nagyon vonzo lenne turistaskodni...nem annyira kell a nagy szenzor ehhez a mufajhoz sztem.
-
vond
MODERÁTOR
A OnePlus 8 Pro főkamerája nekem is sok mindenre elég, és néha be szoktam vetni az UWA-t is. Sokkal jobb, mint az átlag mobilos nagylátó, de azért ott már erősen tetten lehet érni, hogy ez azért mégis csak egy mobiltelefon.
Ja, tényleg: Nem jársz valamikor itthon a 35-150-nel társaságban? Erősen gondolkozom rajta a Sony 35 és 85 helyett, de szeretném előtte megfogdosni, kipróbálni.
-
vond
MODERÁTOR
Főleg az egy lencsés felállás miatt gondolnék én inkább a 20-40-re. Írta, hogy nem akar nagy dögöt cipelni túrázni, meg várost nézni. Gondolom, akkor több obit se nagyon.
A 20-40 végéből azért még ki lehet vágni 60-70 millis kompókat, de a 17-28 végéből már azért necces. Persze az meg jóval szélesebb, még ha csak 3 mm-ről is van szó.
Megint ott tartunk, hogy kéne egy jó képű, natív Sony E-s, kicsi, könnyű, olcsó 12-200 f/2. Nem is értem, miért nem csinálta még meg senki.
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
Abban a telefonban sem a nagylátószög amit elsősorban nézek, szerintem az mindegyik telefonban felejtős. Inkább az ekv. 23mm főkamera.
A mostani telefonom se rossz, ha nem nagyítgatok nagyon bele, szerintem korrekt képeket csinál. (Mi9T, GCam app: LINK) A fröcsis kép már elég kevés fényben készült.
[ Szerkesztve ]
-
m3ss
veterán
ha ott van mellette a 35-150, akkor sztem ne 20-40-et. 1 szavazat a 17-28-ra. vagy meg nagyobb latoszogre. persze ki milyen stilusban fotoz, kinek mi az igenye..de mit fotozol egy nyaralason? epuletbelsot, templomot stb? nagylatoszog.
tajkepet? lehet televel is persze par szep kepet kesziteni, de oka van annak, hogy legtobb 1x.com tajkep nagylatoszogu obival keszult...ha kicsit is erdekesebb kompokat akarsz csinalni, eloter hasznalat miatt fontos. na meg nem mindig van hely tavolabb menni..mondjuk egy kilatoban. nekem egy ovarosban is a nagylatoszog hianyzik amugy, ha nincs nalam. nem az 50-80+ mm. 24mm sokszor nem eleg..de a 20 sem. ha szigoruan hobbizni, nyaralasra vennek obit magamnak, nem fizetos melokra, tuti hogy elso kiadasom egy 14-15mm kezdos nagylato lenne..megnyilnak a kompoval kapcsolatos lehetosegek, meg a 17mm-hez kepest is. a 20mm indulo nekem egyertelmuen keves.harmadik sem hulyeseg, bar kerdes kielegiti-e az igenyeidet. anno azert vettem en is olyan xiaomi mobilt, amiben van nagylatoszogu optika, hogy hudejo lesz nekem. de nem lett. hasznalhatatlan, ami az elesseget illeti mi 9se-ben a nagylatoszogu lencse. persze a 13 pro gondolom mar mas kategoria..
-
Neck
veterán
"Sajnos" már eléggé megszoktam az f2.8-at, nem szívesen adnék le belőle, ha nem muszáj. Én is gondoltam a 17-50-re, de az f4-hez képest is "nagyobb" lesz egy kicsit fizikailag, mivel belső zoomos. Ami tök jó feature, de méretben attól még nem kedvező. Szerintem lesz akkora mint egy 28-70 legalább, ez a másik két Tamron meg sokkal kisebb.
Azon is gondolkodom, hogy végülis ez a használt 17-28 annyira jó áron van, ha megveszem és használom kicsit, majd rájövök, hogy nem ez kell, még mindig eladhatom...
[ Szerkesztve ]
-
vond
MODERÁTOR
Ha nem sürgős, és nem gond az f/4, akkor várd meg a Tamron 17-50-et, hogy milyen lesz és mennyibe fog kerülni. Ha kell az f/2.8, akkor én inkább a 20-40-et venném, mint a 17-28-at.
Nekem most Zeiss 16-35 f/4 van a Tamron 28-200 alatt. Szuper is, szeretem, viszont két problémába azért bele szoktam futni (amit már tudtam előre is): kevés fényben azért kéne az f/2.8, és néha nem elég a 35mm (ha épp nem elérhető a hosszabb zoom).
Tök jó, hogy kijött a Sony 16-35 II, csak nem az én pénztárcámnak való.
[ Szerkesztve ]
-
Neck
veterán
A Tamron 35-150 f2-f2.8 mellé gondolkodom, mit kellene tenni.
Megjöttem a nyaralásból, és két dologra jöttem rá.A.) Néha, egy-egy tájkép esetén "szűk" nekem a 35mm. Nem gyakran, de azért elő-előfordul, hogy egy-egy olasz szűk utcában szenvedtem.
B.) Amikor elmegyek este várost nézni, sokszor nagy ez az ágyú Szeretem az f2 fényerőt 35mm-en, hogy ez a nagy disznó mindig mindent megold, hogy nem kell mindig obit cserélni, stb. De néha jó lenne kisebb gépet lóbálni.
Ezek alapján az alábbi megoldások jöhetnek szóba:
1.) Veszek egy új Tamron 20-40 f2.8-at. Tetszik, hogy kicsi, tetszik, hogy pont egy "jó" gyutáv intervallumot fog le. Negatívumok: A tesztek alapján talán nem annyira hűha a képminőség, olyan jó OK. Ezen felül, nincs belőle használt, újonnan meg elég drága, kb 100 ezerrel drágább, mint a 17-28.
2.) Veszek egy használt Tamron 17-28-at. Találtam most egyet kereken 200 ezer JMF-ért (német használt piac, euróban van, csak átszámoltam). Pozitívumok: Ez is kicsi, ez is könnyű, még "tágabb", viszonylag olcsóbb. Negatívumok: Mivel amúgy szeretem a 35 mm-t, nem teljesen fedi le azt amit szeretnék. Persze, még sose fotóztam ennyire széles obival, szóval lehet, hogy megtetszik.
* Az igazi egy kicsi, könnyű, 16-35 f2.8 lenne, de olyan nem létezik, és amúgyse tudnám megfizetni
3.) Hagyom a plusz egy obit, telefon upgrade egy Xiaomi 13 Pro-ra. Nincs olyan képminőség, de mégis 1" szenzor, annyira nem rossz. Megoldja a 24 mm környéki gyutávot, hordozható, és mindig velem van.
Ti mit gondoltok?
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz kk831228 #40317 üzenetére
Igen. Direkt lőttem erre. Van min maszatolni, mitesszerről mitesszerre, lézerprecízen kiszedni dolgokat kézzel és mikor vissza zoom-olok képernyőn (és/vagy lehozom egy social media fullhd-ra), természetes marad. Nem lesz viaszbaba, nem kell aggódnom, hogy bukok vele egyebet is, ha a gépre bízom, stb stb.
Persze, ez lassan kézműves kategóriává válik a "tömeggyártás" oltárán (AI-s eszközök), de én szeretem, kikapcsol, nem melószerűen darálok.
Meg meditatív folyamat. Persze, azért van, amikor egy napba is kerül egy arc retus, de átlagban fél-2 óra közé szór a nagyja nálam.
Tegnap éjfél utánig bíbelődtem kicsit a tegnap délután lőtt sorozattal, modellt megkérdezem, ha bólint, hozok egyet szívesen.
Elég paff, ahogy ez az obi 1.8-on szeparál, meg mennyire ultraalacsony a színi hibája, az egész alakos modellnek a szemében látom magam, miközben a bokeh egy széjjelmosott "paca". Ehhez elég komoly AF is szükséges azért és szvsz a Sony elég state-of-the-art, legalábbis ez a kombó jobb képet ad, mint az R V. (Annak alig észrevehetően több a zaja, pedig ugyanaz a szenzor, csak a Bionz-a 8x gyorsabb). Az R V-ből egyedül a 8 stop-osra nőtt IBIS kellene, semmi más. Szóval pár évig kiszolgál engem a IV az tuti, bemoccanásból adódó életlenségem szemen 0 volt.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Dißnäëß #40315 üzenetére
Egyébként normál ill. klikk nélküli rekeszgyűrű (manuál, vagy a legvégén auto módban és akkor váz vezérli), kétféle választható tartomány AF-nek is, de én nem nagyon éreztem köztük különbséget, vagy nem teszteltem eleget, és meglepően közelre eső közelpont.
Építése, az egész minősége full extra, egy könnyű tank.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz kk831228 #40304 üzenetére
Most ért véget a képek elő-feldolgozása..
Hát ez az üveg nagyon durva.Próbálok valamit gyorsba hozni.. nem bíbelődtem vele, egy élesség, egy bokeh, ..
Ez nagyon perverz jó, nagyon addikt. *sóhaj*A hajó alatti fókuszsíkban a kép bal széle az oszlop tövében..
-
GlitterJohan
csendes tag
Igen, lehet hogy 85 1.2 GM lesz. Az is lehet, hogy lesz 1.2 és 1.4 mint az 50-es esetében.
Alpharumors már azt írta, hogy valószínű 2022-ben kiadják a 85 1.2-t, meg azt hogy már tesztelik és ezt 2022-ben.[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
válasz Dißnäëß #40310 üzenetére
A 85GM egy régi objektív már. Az AF teljesítménye gyengébb, mint a sima 85 1.8 nak. Optikailag persze egy remek objektív, szép a bokeh. Viszont a Sigma 85mm f1.4 DG DN jobb választás lehet.
Azért is rebesgetik, hogy jön majd új GM, mert egy ráncfelvarrás már ráférne.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz GlitterJohan #40309 üzenetére
Valami 1.2-es GM, vagy 1.4 GM II ?
(A jelenleg emlegetett 85 1.4 az pont GM).[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
Sziasztok!
Sony 85 1.8-ról mik a vélemények? Kicsit itt rákerestem, és igazából az jön le, hogy ezen az áron ajánlott vétel, van helye a setupban A7C-re lenne utazásokhoz, városi fotókhoz, meg kis portré.
Samy 35 van mellette mint fix még. -
Dißnäëß
nagyúr
Ugyanezen mentem át nemrég, pár hónapja.
Sony 85 1.8 -ra +1
1.4: 820g, fényerő. Ezekkel több. És némi elhanyagolhatóan több bokeh.
Felbontásban ezt tudja.1.8: 371g.
Felbontásban ezt tudja.Tágon az 1.4 mondanám, hogy gyengébb, mint az 1.8, de a való életben nemigen látszik meg. De mégsem mondom, hogy gyengébb, mert az 1.8-at ha 1.4-re nyitom, szétesik a mechanika.
1.8-2-körültől fej-fej.
Az 1.4 focus shift-es, az 1.8 nem, de milcen ez általában nem gond, mert a fókuszra állás a cél-rekesszel történik.
1.8 - 210e Ft
1.4 - 580e FtA kérdés az, kell-e Neked a több, mint 2x-es tömege az 1.4-nek, ill. az extra fényereje, az extra árcédulájával.
Nálam egész alakra az 1.8 nagyon éles, a kép szélek is szép élesek és a modell szemében látszanak az erek (ha van). Közelebb menve viszont annyira papírvékony a DOF, hogy rekeszelnem kell, legutóbb f/4-5.6 között kötöttem ki a close-up felvételeknél.
A Sony 85 1.8 egy ár-érték bajnok. A többi gyártó 85-ösénél nagyon vegyes a kép, nincs ilyen erős konzisztencia, hogy már tágtól pöpecek a szélek is, jó az AF is, meg minden jó, és még az ára is.. középen rajzolnak egy marha jót, aztán ahogy haladsz kifele (tágon), gyengülnek. De van, aki meg portréra azt mondja, ez tökéletes, sőt, nem kell ide analitikus objektív. Tudnék vele vitatkozni, de ízlések és pofonok.
Én sem néznék mást, Neked a Sony 85 1.8 kell.
Meg fogsz lepődni.(Az 50-esekkel amúgyis vigyázni kell, a Sony 50 1.8 elég gyenge lett, tágon puhul fel minden, ami nem középre és környékére van téve, ott talán a Sigma 50 Art a menő, vagy meg nem mondom már, de én (is) átléptem az 50-en, régen sem éreztem, ma sem).
Ha kültérre és nagy stúdióra tervezel nézni valamit, esetleg fölé mehetsz 500-nak ezzel, mondván, behúzod a világ egyik valaha gyártott legélesebb és így is gyönyörű képű fullframe objektívjét. Én most vasárnap tesztelem élesben.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- FEELWORLD WPC215 Hordozható rendezői monitor 1000nit fényerővel + SmallRig VB212 V mount akku.
- Panasonic Lumix DMC-FZ1000 II
- Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN Contemporary (Sony) full frame objektív
- Gopro Hero 12 Bundle + 2x256gb sd, garanciális
- Canon EOS M50 Mark II sok kiegészítővel! Hozzá vagy külön megvásárolható Canon EFM 22mm STM obi!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest