- Milyen videókártyát?
- Részesedést szerezhet az AMD-ben az OpenAI
- Házimozi belépő szinten
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A Synology visszatáncolt a saját márkás HDD-k megköveteléséből
- Házimozi haladó szinten
- Mi történik a szemeddel, ha napi 8 órát monitort nézel? | Orvos válaszol
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
emelhu
aktív tag
"Nyilván feléjük sem szagoltam vagy 10 éve, de attól még vannak fogalmaim róluk."
Azért ez a tanultam róla nagyon erős
Én sok mindent csináltam (pénzért vagy hobbiból, gyakran hónapokig, és ki merem jelenteni nem értek hozzá!
Általában a dolgoknak a felszínét képes az ember megkapargatni (természetesen a működési alapelveket ismernie kell, különben teljesen hályogkovács a szint), de pár évnyi intenzív munka kell az adott területen ahhoz, hogy valaki "kielégítő" szinten tudjon és ki merhesse jelenteni, hogy "valamit már ért hozzá"
Persze a zsenik kivételek!
Egy nagy multi céghez vendégek érkeznek.
Látják a központi irodaházban a sok szorgalmasan rohangáló alkalmazottat, a nők kiskosztümben, aférfiek nyakkendő nélkül, de ingben, zakóban.Megkérdik: van önöknél dresscode?
Nem, de mindenki alkalmazkodik egy elvárt szokáshoz, hangzik a válasz.
Ekkor egy hosszú hajú, csapzott fiatalember rohan el a folyosón, pólóban, farmerben.
Ő is alkalmazott - hangzik el a kérdés?
Igen, válaszol a vezető.No de akkor miért nem visel inget és zakót?
Hja, neki könnyű! Ő zseni!!
-
Cathfaern
nagyúr
Külfölddel tényleg nincs tapasztalatom, de gyanítom abban lehet különbség, hogy milyen arányban vannak ilyen emberek. Mert persze mindenhol vannak. De ha egy 100 fős cégből 3-4 ember ilyen, az nem probléma, de ha 70-80... az már igen (főleg, hogy akkor jó eséllyel a maradék is az lesz idővel)
-
gghrtz
őstag
Nem hinném...Most voltam egy netacados tanfolyamon, ez nem váltja ki a vizsgapapírt, hanem kapok 4 db szép oklevelet a 4 szemeszterről, de így is 250,000 volt (az volt a kedvezmény, hogy nem 1 milla), de ez se a suli csinálta hanem a mellettünk levő szakközép Cisco partner volt. Jó tudom, otthon is megtanulhattam volna szinte ingyen, de úgy akartam nekikezdeni, hogy a legelső Ciscot még valaki elmagyarázza, és utána meg már ezerszer könnyebb lesz a többit megszerezni.(persze nem volt egy nagy "was ist das")
Én nem tudok se kedvezményekről, se gyakornoki programokról... De most hogy így mondod, majd rákérdezek. De sanszos, hogy nem.(Vidéki főiskola...)
-
gghrtz
őstag
-
Snoop-y
veterán
Hat volt szerencsem parhoz a palyafutasom alatt (utobbi 10 evet multiknal toltottem) es a 99% ra igaz sajnos hogy csak surubben vagyunk veluk de nem tobben. Most volt nalunk pl SAP upgrade. Ennyi dilettans lehutot a hatan nem hord a fold mint amennyi itt lofralt.
upgrade csuszik millio dolog nem ugy mukodik ahogy kellene etc. -
Cathfaern
nagyúr
"Amikor a megrendelő leadja az elképzeléseit, azt először a (DEV) architektek jól megrágják, szétbontják a munkát megfelelően kezelhető darabokra, majd letolják a senior devekre, akik tovább bontják és tolják a "sima" fejlesztőkhöz, alvállalkozókhoz. Hát hidd el, a lánc végén néha olyan emberek vannak, akik egyedül egy fakockát nem bírnának arrébbtenni, ez van, sajnos léteznek ilyenek."
Bár elsőre hihetetlennek hangzik, de ezt meg tudom erősíteni. Láttam olyan céget, ami tényleg így működött. Nem is működött jól.jocomen
"Elárulom, h pl a rendszergazdák és webprogramozók elég sok közös tárgyat tanulnak. A rendszergazdák is tudnak valamennyire programozni, és a programozók is értenek valamennyit a hálózathoz."
Erről ugyancsak tudnék mesélni. Sajnos terjednek a "webfejlesztő" képzések, ahol gyakorlatilag szoftveresen, és kifejezetten webes, dolgokon kívül az ég világon semmit nem tanulnak, így szép nagy hatalmas szakbarbárrá képezik őket. Akik ráadásul a saját területükön se lesznek profik, mert egy bizonyos szint után kellene az a plusz háttérinfó. Ráadásul sokszor még maga a képzés is sz@r, és még arra se lesznek jók amire elvileg képzik őket. -
jocomen
aktív tag
Kicsit hülyének nézed a programozókat, nemde?
Elárulom, h pl a rendszergazdák és webprogramozók elég sok közös tárgyat tanulnak. A rendszergazdák is tudnak valamennyire programozni, és a programozók is értenek valamennyit a hálózathoz. Ez normális is, mert milyen szakember lenne már az, akit csak az érdekel, ami a kerítésen belül van, de már ami 10 cm-el kijjebb, már nem? Tehát mindketten kicsit értenek és átlátnak a másik területére, ezért nem is húznék éles határt a kettő közé. Ha te ezt nem tudtad, akkor valószínű egyikhez se tartozol, tehát TE sem vagy informatikus.
Amúgy ebben egyet értek: otthon szinte esélytelen önszorgalomból annyi idő alatt megtanulni valamit / széles körű rálátást szerezni, h egyáltalán mit kéne tanulni... Ehhez kell a suli. Mellette vagy utána meg az otthon tanulás is.
Abban tévedsz, h egy programozó csak végehajtja az elé adott "leegyszerűsített" feladatot. Ilyen hülye programozó szerintem nem létezik.
Sőt, előbb fogalma lesz a probléma megoldásáról, mint meg tudná oldani (ahogy te is hozzá tudsz szólni olyasmihez, amihez igazából nem nagyon értesz
).
Szóval át kell neki látni, feladattervet készíteni és megoldani a problémát, vagy egy részét (a többit meg más programozók), bármennyire is hihetetlenül hangzik.Hálózatról, csak az alapokról tudok nyilatkozni. De azt elmondhatom, h míg abból 270 oldalt 1,5 hét alatt bevágtam 4-5-re, addig a programozási alapoktól majd besz@rtam. Többet tanultam java-ra, mint a többi tárgyra együtt, és alig mentem át (teljesen 0-ról indulva).
Üdv: egy "csimpánz-kóder"
@KergeK@csa: Neem
Számalk
De ha a sulidra ismertél, akkor megnyugtat, h ott se jobb a helyzet. -
cucka
addikt
Amikor a megrendelő leadja az elképzeléseit, azt először a (DEV) architektek jól megrágják, szétbontják a munkát megfelelően kezelhető darabokra, majd letolják a senior devekre, akik tovább bontják és tolják
Nagyon jól hangzik, de nem pont így van.A valóságban a szoftverek többségénél nincs ennyi rétegnyi architekt meg senior. A szoftver általában kis fejlesztőcsapatok közös munkájából áll össze, közel sem ilyen hierarchikus a leosztás, mint elképzeled.
Szerintem ami totál tévedés nálad, az az, hogy meghúzol egy éles határt a csimpánz kóderek, a seniorok, architektek között. Igazából nincs ilyen. Vannak jó programozók meg rossz programozók.
Amikor kiadsz valami munkát a csimpánz kódernek, ő is úgy csinálja meg a feladatot, hogy valami struktúrába rendezi a kódot. Ha valaki architekt, ugyanezt csinálja, csak nagyobb léptékben, és remélhetőleg több hozzáértéssel. -
Hozzaszolni en is hozza tudnek kb. mindenhez, azert forumozok
Ez viszont zéró piaci értékkel bír. Multkor előjött a valami Laplace-transzformációs kérdés melóban, szigorlatoztam belőle, hát, egy napig olvastam utana újra. Ennek nincs piaci értéke.
Az altalad leírt struktúra (architektek, senior devek) még jópár helyen működik, de a modern szoftvergyartas nem egeszen igy mukodik.
Minden infosnak kell, hogy legyen domen-specifikus tudása.
-
Snoop-y
veterán
Ah szoval ez mar tulmutat. Tehat van valami lista ki tekintheto klasszikus informatikusnak?
Nem csak tanacsokat adok sajnos dolgoznom kell es megvalositani is oket a kis kezemmel termeszetesen a rendszeruzemelteto informatikusokkal szorosan egyutt dolgozva. Ha ok nem informatikusok ( hiszen ok rendszergazdak ha nepi kozhellyel szeretnek elni ) akkor szerintem senki nem az... -
Snoop-y
veterán
Szerintem nagyon lesarkitottad, hogy ki az informatikus. Azon belul kepzeld lehet szakosodni is de attol meg hogy nem a BME-n vegez valaki attol meg lehet informatikus.
Megmondom oszinten akiket te hivsz annak kb azt se tudjak, hogy hogyan epul fel egy vallalati struktura es milyen nemzetkozi felteteleknek kell megfelelnie egy cegnek ha tobb szaz orszagban kell jelen lennie. Csak data protection eloirasbol van nalunk vagy 100 fele kulonbseg ki mikor mit hogyan milyen szinten milyen orszagbol tud elerni es/vagy hol lehet egyaltalan a kulonbozo adatokat tarolni. ( es ez csak az alapja az egesz munkanknak )
Mert ugye a papir sok mindent elbir ( ekkor szokott jonni hogy hat ezt leirjak a jogaszok ). Aham es ezzel meg is van oldva minden adatvedelmi problema mert ha leirtuk akkor az ugy is van.
Ha csak athelyezunk egy szolgaltatast egyik orszagbol a masikba veresre szoktuk magunkat vakarni, hogy mindaz ami a papiron van materializalodjon is. De ez is bizonyara azert van mert mi pekek vagyunk es nem informatikusok. Megyek is vissza zsemlet sutni...
De majd jon egy igazi INFORMATIKUS es akkor rendet rak a vallalati security policy-k kozott! -
Minden programozotol elvaras, hogy ertse a munkajahoz szukseges kornyezetet. Az biztos, hogy olyan nincs, aki jol ert a mikroprocesszor-tervezeshez meg a szuperkomputerekhez is.
Kb. az osszes szakterulethez kell programozoi tudas, mert ugy fogalmazod meg a gondolataidat. A 'programozo' tehat nem egy szakma, hanem egy skill. Ha nem tudsz programozni kicsit sem, akkor mondhatjuk, hogy nem nagyon vagy informatikus.
A computer science-ben is benne van minden, a kompiler-design es a komplexitastudomany is. Te mindenhez ertesz?
-
Lol
a programozó nem az, akiről beszélsz. Pontos specifikáció egyebkent nem létezik, hiszen azt lehetne transzformálni programmá. De te se lattal meg közelről szoftverprojektet
ami abbol is latszik, hogy azt gondolod, hogy az epiteszmernoknek van informatikus megfeleloje
Elore megadott feladatot lekodolo, oh my.
-
Valószínűleg nem leszek népszerű a sarkos véleményemmel.
Nyilván léteznek olyan programozók, akik egyben informatikusok is.Nem a népszerűségről van szó, de ha nem adsz definíciót valamihez, akkor egy autós hasonlat (vagy építészmérnökös) nem elég ahhoz, hogy ezt megmagyarázd.
Szerk: ...és ahogy Rolly írta: mindegyik szakember. Nem is tudom, mi más lehetne - esetleg művész?
-
fordfairlane
veterán
Nyilván léteznek olyan programozók, akik egyben informatikusok is.
Attól függ, ki mit ért azon a gumifogalmon, hogy ki vagy mi minősül informatikusnak. Az aki fejlesztő? Aki rendszertervező? Aki rendszer karbantartó? PHD végzettségű rendszergazda? Elvileg mindegyikőjük informatikai rendszerrel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Fujitsu Lifebook A357 (i3 6th, 8 GB 250 GB FHD) laptop leárazás!!! AkciÓÓ!
- ÚJ! GAMER PC I5-14600KF RX 9060XT RTX 5060Ti RTX 5070Ti RTX 5080 32/64GB DDR5 számlás!
- Vivobook Pro 15 N6506MV 15.6" QHD+ OLED Ultra 9 185H RTX 4060 24GB 1TB NVMe IR kam gar
- Apple iPhone 17 - 512GB - Fehér - ÚJ! Bontatlan, 3 év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR5 / 512GB SSD!
- Bowers & Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- iPhone 15 Pro 128GB Silver Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3595
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3544
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest