Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ceia
őstag
Nem tudom, ha vannak IPS panelek FRC-vel, hogy 8 helyett 10 bitesnek nézzen ki a képük, bizonyára vannak VA panelesek is ilyen megoldással. De az én VA monitoraim sima 8 bitesek voltak, FRC nélkül. Az ilyenek képe nyugodt, hiszen nincsenek ott a folyamatosan villogó pixelek az egész képernyőn. Az olcsóbb IPS panelek pedig mind használják az FRC-t, hiszen valójában csak 6 bitesek, hasonlóan a TN-hez. Ha csak némelyikük nem használ ditheringet.. Egy valóban 8 bites, vagy pláne 10 bites IPS monitor drága. Én úgy tudom, a legtöbb IPS csak 6 bit + FRC, de javíts ki, ha nem így van! Nem mostanában vettem már monitort és nem mostanában olvastam a megjelenítők technológiáiról. Az amoledbe én bele sem mentem már, csak a normál LCD érdekelt valaha is.
-
ceia
őstag
Van egy tippem, miért szemkímélőbb a VA, mint az IPS. A mai IPS-ek közül sok használ 8 bit + FRC megoldást a jobb színekért. (a 10 bit szimulálására) Így a képük nem olyan nyugodt, mint a VA paneleké, amik nem használnak FRC-t. Én is tapasztalom, hogy az IPS fárasztóbb a szemnek, jobban szerettem a VA paneleseket.
-
Yodafon
őstag
32 colos monitor kell. Ott ugyis el kell mozditani a fejet es a szemet ha be akarod latni az egesz kepernyot, igy meg tuti nem fog kiszaradni.
Miota valtottam 23 col-rol, azt se tudom mi az a szemszarazsag.
-
Narxis
nagyúr
Miért kéne? Ez egy mobil/IT jellegű oldal, ahhoz ez kapcsolódik. Senki nem mondta, hogy ne nézze de attól még jó tisztában lenni a dolgokkal. Aztán mindenki eldönti maga, hogy jó-e ez neki vagy sem. A 8 óra ülés se egy egészséges dolog ahogy a 8 óra ácsorgás se. Igazából a legtöbb tevékenység amit ennyi ideig folyamtosan vagy kisebb megszakításokkal kell végezni az egészségtelen.
-
Héraklész
aktív tag
A leírásod minden szakmai érvet nélkülöz. Azt hittem komolyabban alá tudod támasztani.
Hogy közvetlen fényforrás valami vagy tükröző felület, az a szemnek teljesen mindegy. A lényeg a fényáram, a villogás, a színek, a koherencia stb.lead
Minden monitorbámuló munkahelyen ha az minimum 4 óra, jár óránként 10 perc szünet. -
laed
aktív tag
De aki ennyit nézi, az valszeg ezzel is dolgozik.
Ha meg nem nézi, éhenhal.
És mi van azokkal, akik valamilyen veszélyes munkahelyen dolgoznak?
Ezekről is kéne csinálni 1 videót......
-
D.Va
őstag
Az hogy a TV/moniror apró ledek fényforrások, szóval konkrétan a fényforrásba nézel bele, míg a projektor esetében egy visszavert fényt nézel, és nem közvetlen az izzóba (fényforrásba) nézel bele, így szerintem ez szemkímélőbb, mert a falat/vásznat nézed...
PuMbA Azért vannak jó projektorok is nagy fényerővel jó kontrassztal... ne az irodai meg az olcsó gagyi projektorokból induljunk ki. Persz nem lesz olyan a fényerő mint egy bika drága HDR TV-n, de azért a normális projektorok igen jó fényerőt és kontrasztot tudnak.
-
PuMbA
titán
Próbáld meg a monitorod vagy TV-d fényerejét olyan alacsonyra lehúzni, mint a projektorét
A projektor azért kellemes a szemnek, mert kicsi a fényerő és ezáltal a kontraszt is. Az emberi szemnek a statikus kontrasztja 1:100. Ha folyamatosan változó és nagy kontrasztú dolgot nézel, elfárad a szemed, hiszen folyamatosan alkalmazokodnia kell a szemednek a változó fényviszonyokhoz. -
D.Va
őstag
Én azt tapasztaltam hogy projektort használva nem fárad el a szemem, valószínűleg mert így nem közvetlenül a fényforrásba néz bele az ember mint a monitor vagy TV esetében, hanem a vászonra vagy a falra, tehát egy "természetes" felületre ahonnan már csak visszaverődik a fény.
-
Beat Store
csendes tag
Nagyon jó téma felvetés.
Mindazonáltal nem lett túl szakmai.
A szem nagyon sok mindentől romolhat , ez genetikai hajlam kérdése is.
Azonban azoknak akiknek folyamatosan romlik a szeme a túl sok közelrenézéstől romlik leginkább. A megadott módon megfeszülő szem izmok olyan visszacsatolást indítanak el a szemben (konkrétan meghatározott fehérjéket termelnek) amitől beindul a szem hosszirányú növekedése, amitől ha nem kompenzálják a szem tovább erőlködik...
Ami még hat erre a folyamatra az az UV illetve a kékfény ami intenzitástól függően hasonló hatást tud okozni. (tömeges sejthalált kevésbé, azonban gyulladt állapotot és ennek megfelelően erősebb szemszárasságot)
A szem növekedését, megfelelő formájú kifejlődését gyerekeknél leginkább a naphoz haosnló spektrális összetétel és fényerősség befolyásolja.
Ezt az utóbbi időben nagyon "megkutatták" ,mert főleg ázsiában járványszerűen nőt a myopia-s beteg gyerekek száma.
A gond ott sem csak a közelrenézés volt, hanem hogy a szem a naphoz mérten fejlődik ki. GYengébb és más psektrális összetételtől rosszul növekszik.
Még egy jelentős hatás van mind gyerek mind felnőtt korban.
Ez elsősorban a szemüvegeseket érinti. A szemüveg fókusza ugyanis csak a retina közepére van optimalizálva. A perifériális látás nincs fókuszban.
Ezért a szemizmok akkor is megfeszült állapotba kerülhetnek ha a látótér közepe fókuszban van és úgymond jól látsz.
Lehet speciális lencsét csináltatni, illetve úgytudom , hogy kontaklencsénél nincs meg ez a probléma.
Folyamat ment a vita a kékfényről, ma sem tudni semmi biztosat.
Elvileg a fényintenzitás nem elég ahhoz, hogy érdemi kárt tegyen benne.
De a napból érkező kékfény az UV-hos hasonló hatást érhet el.
Szemtorna, kékfényszűrése, UV védelem(!!!), LLLT (LowLevelLAsertherapy) --->szemműtét utáni akkudt szemszárasságot is képes enyhíteni, gyerekeknél meg 40% csökentheti a myopia progresszióját.
3-4 éven belül lesznek olyan szemcseppek ,amik elvielg blokkolják azt a kémiai jelútat ,amitől a szem , a szemizmok miatt növekedni kezd.
Illetve 10-15 éven belül lehet olyan őssejt vagy génterápia amivel műtét nélkül is lehet javítani a szem szerkezetén. (bár ez lehet simán 40 év is) -
-
Szemtorna rendszeres időközönként (pl. fél óra), és ennyi. Vagyis állj fel az asztaltól időközönként, a többi testrésznek sem árt

-
jbcs
tag
Én is ezzel küzdöttem, fájó, égő szem 8 óra monitor bámulás után. Azután váltottam IPS-ről egy VA paneles monitorra és megszüntek a tünetek, valamiért nem fárasztja a szemem.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest