Hirdetés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• vzozo

senior tag

Sziasztok! Néhány gondolat bennem is összegyűlt a hozzászólások olvasgatása közben.

A programozó, rendszergazda, ilyen-olyan tanfolyamot végzett ember _nem_ (mérnök) informatikus. Ezt el kell fogadni, ezzel nem akarom degradálni a kollégákat, de nyilván van annak oka, hogy egy valóban képzett informatikus akár havi millió bruttót is megkereshet (budapesti) multinál, tisztán, bejelentve, legálisan, miközben sokan egyáltalán nem találnak munkát, vagy éppen minimálbér közeli fizetésért.

Lehetne naphosszat értekezni arról, hogy miben is ad többet egy tisztességesen elvégzett egyetemi képzés az otthoni / tanfolyami tanuláshoz képest - sokfélék vagyunk, sokan teljesen máshogy éljük meg ezeket a dolgokat. Azt azért látni kell (legalábbis a tágabb ismeretségi körömben ezt többen is bizonyították), hogy akik abban a tévhitben éltek, hogy ha átbukdácsolnak egy egyetemi képzésen, akkor onnantól kezdve övék a világ: pofáraesés lett a vége mindig. Akik viszont képesek voltak felmérni, hogy az egyetem egy tudományos központ, ahol kellő szorgalommal és alázattal gyakorlatilag a világ legnagyobb koponyáival lehet kapcsolatba kerülni (networking, kutatás-fejlesztés), továbbá a választható tárgyak nem csak átlagemelésre jók, hanem értelmes dolgokat is lehet tanulni az alapképzésen felül, illetve aktívan önképezték magukat: na ilyenek is vannak az ismeretségi körömben, a már fentebb említett fizetési kategóriában.

Nem tudom, hogy jelenleg mi a helyzet, mivel 2012-ben leléptem Magyarországról az akkori munkahelyemről, viszont az már akkor is tisztán látszott, hogy szinte lehetetlen megfelelő munkaerőt találni. Pedig ahogy írtam, ez egy egész szép fizu volt, plusz juttatások (és még csak nem is voltam senior poziban). Nem kellett érte emberfeletti teljesítményt nyújtani, csak JÓ szakembernek lenni + képesnek lenni emberi kommunikációra, önálló és csapatban való munkára is (ez nem csak buzzword, sokan tényleg nem képesek erre), kulturált megjelenésre, jó prezentációs készségre ha ügyfeles munka került szóba. Az angol természetesen alap, hiszen az IT-ben amúgy sem szabadna, hogy extra legyen. Heti 40-50 óra munka, belsős megbeszélésekkel, adminisztrációval, de néha több (akkor bónuszban ez látszódott is). Előmenetelt és fizetést lehetett "gyorsítani", ha valaki a szigorúan vett IT-s munka mellett rendelkezik projekt-menedzseri és/vagy minimális sales skillekkel, bár ezekre mindig vannak dedikált emberek, csakhát sose árt a nagy menedzser hölgyek-urak keze alá dolgozni + a nap végén amúgy is neked kell elvégezni a piszkos munkát, akkor pedig már legyen úgy megkötve a szerződés és megtervezve a projekt, hogy minden tartható legyen...:))

Kissé szkeptikus vagyok az olyan kérdezőkkel szemben, akik megneszelték, hogy itt nagy lét lehet szakítani, aztán most egy-két hónap (esetleg év) alatt át akarják magukat képezni. Tény, hogy belépő szintű melóra, üzemeltetésre el lehet már menni mindenféle gyártói tanfolyamok elvégzése után, de senki nem higgye azt, hogy évtizedek munkáját, tapasztalatát és a megtanult doglokat el lehet sajátítani valami gyorstalpalón, itt nincs királyi út. Senki kedvét nem akarom elvenni, lehet a százból egynek összejön, és ha TE vagy az az egy, már megérte NEKED. Ez inkább csak egy enyhe figyelmeztetés, hogy a nagy pénzért nagy dolgokat kell letenni az asztalra, és semmi sem jár "automatikusan", senki sem esik hasra egy-két certificate vagy ilyen-olyan összedobott weboldal referencia láttán.

Egyébként nem vallom kimondottan "kockának" magam, nyilván érdekel az informatika, végső soron az egyik hobby-m, vannak olyan területek, amiket önszorgalomból követek, pedig a munkaköröm teljesen másról szól. Nyilván ez is kell hozzá, aki azt hiszi, hogy ez egy szalag melletti munka, ahol 5-kor kiesik az ember kezéből az egér-billentyűzet, az téved.:) Viszont igyekszem normális, hétköznapi életet is élni, és ugyanezt látom az ismerőseimen is. Ha munkáról van szó, akkor legalább annyit számít a szakmai tudás mellett az emberi oldal is, hiszen Dunát lehetne rekeszteni azokkal, akik végigtanulták (magolták), kódolták, kockulták az egyetemet, 5 év alatt ki sem mozdultak a monitorjuk elől, aztán kb. semmire sem vitték. Ez van, a világ nem igazságos.

Új hozzászólás Aktív témák