Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az Intel eddig is ~30 emberrel segítette az open source projekteket. Ezek arra voltak elegek, hogy a Windowson elérhető, amúgy sem acélos OpenGL teljesítmény töredékét hozzák.
A Wines OpenGL teljesítmény így alakul a gyártók között. [link] - Az A8-3870K és az i7-3770K között 3,5x-ös a különbség. DX alatt a legrosszabb esetben is csak 1,6x gyorsabb az AMD megoldása. Szóval még zárt driverekkel sem állna jól az Intel, nemhogy open source projektben. Az világos, hogy próbálnak ide erőt rakni, mert a Valve nyilván kéri a támogatást, de ideje elfelejteniük az open source bohóckodást, és belerakni a pénzt, ahogy az NV és az AMD teszi. Persze ettől még támogathatják az open source projekteket. -
floatr
veterán
Reagáltam a felvetésére, miszerint az intel mintha tenne rá. Ettől függetlenül OGL hozadéka is lesz a dolognak szvsz, és talán az ATI is észbe kap, mint ahogy most az Nvidia is kapott egy brokit az arcába. Meglátjuk 1-2 éven belül merre halad a dolog.
Amúgy ha nem a top gamer konfigot lőjük be általános célként, én kifejezetten üdvözlöm a közepes grafikával rendelkező játékok támogatását is, mivel régről azért van némi fogalmam arról, hogy mi a játékélmény, és a grafikai élmény közti különbség
(#198) anulu nem árt észben tartani h olyanok is futnak még a témában, hogy ouya/onlive...
-
PetX
aktív tag
Idézek a "jövő történelem könyvéből":
...és ekkor megmozdult a föld és mindenki egy csapásra OpenGL buzi lett...a DirectX nevét aki kimerte ejteni a szájá...a Microsoft helyét sóval hintették be...xD
szerk.:
@ (#195) oO7
"valószínűleg a problémát a játékmotor portolása fogja jelenteni DirectX-ről OpenGL-re"OTT A PONT!
-
oO7
őstag
funkcionálisan gyorsan portolható, az túlnyomó többségében platformfüggetlen... valószínűleg a problémát a játékmotor portolása fogja jelenteni DirectX-ről OpenGL-re meg OpenAL-re meg hasonlókra... ott azért nagyon nincsen 1:1 megfelelés...
és egy játéknál az igazán kemény diót a játékmotor jelenti... ott meg DirectX uralom van és ez nem fog változni, mert a Windows Store-ba feltölthető Metro-s játékokat csak DX-ben lehet elkészíteni, márpedig Windows-okon belül azért csábító lesz, hogy az elkészített játékot szinte 1:1 -ben tudják mozgatni telefon, tablet, pc és xbox között... persze az is lehet, hogy pont ez fogja lehetővé tenni, hogy a DirectX-es motor mellett erőforrásokat tudjanak arra ráállítani, hogy OpenGL-es motort is készítsenek
-
julius666
addikt
Végre lehet majd játszani is Linux alatt.
Eddig is lehetett, csak nagyon korlátozott mennyiségben/minőségben, illetve wine-al taknyolva is elindult 1-2 dolog még.
megkapok mindent amit a Windowson is használnék
Azért annyira ne szálljatok el. Igazából csak a legelterjedtebb store megoldás illetve 1-2 Valve játék (majd valamikor a jövőben) jön. Az alapvető gondokat, amik miatt nem nagyon volt eddig linuxra (szinte) semmi, nem orvosolták. Ugyanúgy statisztikai hibahatár alatti marad a userbase (főleg ha azt nézzük, az ezernyi disztró között mennyire szét van darabolva), driver helyzet szintén marad olyan amilyen. Kezdőlöketnek illetve példamutatásnak nem rossz ami történt, mindenképpen előrelépés, de az alagút vége továbbra sem nagyon látszik. Sajnos miután nem hogy a pc gaming, de még a klasszikus desktop pc-s világ vitorlájába sem nagyon jut szél, megkockáztatom nincs is kijárat, nem érdemes túl sok jóra számítani.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem nagy vaszizdasz egy logikusan felépített játékot az egyik OS-ről a másikra portolni. Funkcionálisan elég gyorsan kivitelezhető. A teljesítményt portolása a gond ... az már nagyobb dolog. Ott a Mac példának. A Steamről portolt játékok érezhetően gyorsabban futnak Winen, és szebb is a képminőség. Linuxon sem lesz másképp, mert ide még a hardvergyártók sem figyelnek a drivertámogatás szempontjából, szóval még rosszabb lesz a sebesség. Az Intelnek saját grafikus drivere sincs Linuxra. Csak az open projekteket segítik.
-
nvyktor
aktív tag
Amúgy írt valaki a HW kérdésről...
Azt meg tudja mondani valaki, hogy az egyes játékok esetében a linux porthoz várható-e HW követelmény változás?
Nyilván nem grafikusan (shader model, DX támogatás stb. nyilván kell), de azt úgyis a VGA számolja, ha van megfelelő driver.
Proc, ill. RAM viszonylatban érdekel.
Elvben a Linuxot lehet úgy optimalizálni, hogy kevesebb is elég legyen neki nem, hiszen a rendszer pl. nem eszik 1.5 GB RAM-ot?Vagy rosszul gondolom?
És DX hogy lesz Linux alá?
-
Puma K
nagyúr
Nem értem mi a problémája, most már legalább lehet majd valami modernebb játékkal játszani Linuxon, és nem csak programkódokat meg terminált bámulni
-
fordfairlane
veterán
Én örülök neki, Stallman meg bekaphattya.
-
Petya88
tag
Hurrá-hurrá! Végre b+!
Itt egy jó hír, kinyílnak Nirvána kapui a linux userek előtt is, mert a Valve elkezdi végre portolni a játékokat nem windózra is, erre itt meg megy a flame war.
Ügyesek vagytok.Én kifejezetten örülök, hogy végre kipróbálhatom a Linuxot otthon úgy, hogy megkapok mindent amit a Windowson is használnék. Igen szoktam játszani, családi médiát kezelni, ügyeket intézni és böngészni a számítógépen. Végre lehet majd játszani is Linux alatt. Szabad leszek-e vagy sem? Szerintem ez teljesen szubjektív. Magam részéről szabadabbnak fogom érezni magam, mint ha csak a két nagy zárt OS-en lehetne elérni a Valve tartalmait.
Igaza van-e Stallmannak? Ezt is lehet vizsgálni, talán félre kéne tenni egy percre az előítéleteket hozzá... -
nvyktor
aktív tag
válasz
attila9988 #167 üzenetére
"majd kijelented hogy olyan módon software -t fejleszteni lehetetlen, ahogyan pedig igenis művelik 20 éve,"
???
Ilyet hol láttál?
Annyit mondtam, hogy ÉRTÉKESÍTÉSI SZEMPONTBÓL (alá is húzzam, hogy leessen?) egyforma a kettő, illetve bármi más is.
Nem mondtam olyat, hogy lehetetlen.
Nem mondtam olyat, hogy nem életképes.
Nem mondtam olyat, hogy nem alkalmazzák.
Nem mondtam, hogy nem kék.Értem a free és open SW-t is. Tudom hogy nem autó.
Ne magyarázz olyat, ami nincs. -
attila9988
őstag
sajnos nálam érvényes az "aki egyszer megégette magát..." elv.
Informatikában ez a látásmód csak és kizárólak hátrányos helyzetbe hoz, és semmilyen előnyt nem kovácsolhatsz belőle. Ez egy gyorsan változó műfaj, ahol egyik napról a másikra sem ugyanazt találod, így ha valahol megégetted magad 10 éve, az semmit nem mutat meg abból, hogy mi van ott ma.
-
attila9988
őstag
Te most megfogod az autógyártás vélt elemeit, és ráerőlteted a software fejlesztésre, majd kijelented hogy olyan módon software -t fejleszteni lehetetlen, ahogyan pedig igenis művelik 20 éve, és amiről számtalanszor bebizonyosodott hogy életképes megoldás, és számtalan cég alkalmazza is.
Értem én hogy az ég nem kék, csak nem hiszem el, ha egyszer látom hogy az. Ha nem érted hogyan működik a free software, azt nem várhatod hogy mindent helyetted megkeressek amivel megértheted. Ez nem autó.
Az előző hsz -emben egyébként egész sok dolgot belefogalmaztam. Azt olvastad? -
azbest
félisten
[troll on]
"véglegesen hátat fordítottam az open source-nak, ahol lehet, kerülöm."
kivéve az ezzel kapcsolatos híreket
[troll off]"nos, asszem véglegesen kijelenthetem, hogy engem rühell a linux... köv 3-4 évben megint nem megyek linux közelébe" by anulu [link]
De meg ne haraguj ezért, csak magas labda volt. Szerintem hasznosabb, ha írsz, mintha nem
-
anulu
félisten
sajnos nálam érvényes az "aki egyszer megégette magát..." elv. főleg azért érintett mélyen, mert nem kevés órát pakoltam a Wine jobbá, használhatóbbá tételébe (DirectX 5 időszakról beszélünk), és utána azt és olyan formában kaptam vissza. hittem abban, hogy fontos, amit csinálok, működött is. volt azonban pár pont, ahol megakadtam (főleg network rész).
whatever, hagyjuk. azóta kifejezetten irritál a hittérítő jellegű hozzáállás, és hangosan nevetek, ha valaki a "közösségről", mint mentsvárról beszél. véglegesen hátat fordítottam az open source-nak, ahol lehet, kerülöm.
-
eternam
tag
Egyébként most először nem értek egyet az öreggel. Zárt szoftverek, játékok eddig is voltak elérhetőek linuxra. Most annyi változik, hogy némileg több zárt játék lesz linuxra, aminek örülni kell.
-
nvyktor
aktív tag
válasz
attila9988 #146 üzenetére
Autó gyártás fázisai (elnagyolva):
- tervezés,
- pozicionálás,
- tanulmányautó készítése
- áttervezés
- tanulmányautó
- ...
- végleges verzió elfogadása
- sorozatgyártásSzoftverkészítés (elnagyolva):
- igényfelmérés,
- tervezés,
- teszt verzió kódolása, implementálása, stb.
- bugok, user észrevételek összegyűjtése
- teszt verzió kódolása, implementálása, stb.
- bugok, user észrevételek összegyűjtése
- ...
- kód lezárása
- sorozatgyártás (tudod: cd, manual, dobozolás, stb).A szoftver nem feltétlenül csak bithalmaz a HDD-n.
Dobozolt szoftvereknek ugyanúgy van gyártási költsége, és fizikai megjelenése is.
Pl: linux dobozos kiadások, ahol a gyártási költséget, anyagfelhasználást igenis ki kell fizetned. Még ha a szoftver open, akkor is.De nem olvasol figyelmesen:
"Értékesítési oldalról kell megközelíteni:"
Értékesítési szempontból mindegy, hogy mivel foglalkozol. Pénzt akarsz, vagy nonprofit.Ez egy döntés.
Gyárthatsz fűzfánfütyülőt, akkor is el kell döntened. -
-
anulu
félisten
válasz
CPT.Pirk #150 üzenetére
mire elindult a PH! ezek a tapasztalatok már megvoltak, és elég mélyen belém is ivódtak ahhoz, hogy egy életre mellőzzem a "community"-t. honnan? irc és news csatornák (mond ez még valakinek valamit?). network és wine bajaim voltak főleg. nem keveset tettem bele magamtól meg szűkebb ismerettségi köröm számára ahhoz, hogy ne legyen "kétéves nyeretlenként" lepattintva, mégis, olyan hangnemben és stílusban válaszoltak nem 1 és nem kétszer, hogy a kutyájával sem beszél úgy senki. próbáltam utána megoldani a bajaim, nem ment, hagytam a francba az egészet, a linux-szal együtt. 1-1 próbát teszek időnként open source programokkal, de pl inkább kifizettem 80 dollárt a PowerDVD-ért, minthogy ha bajom van, akkor VLC használóként segítséget kelljen kérnem akárkitől is. így van hivatalos helpline.
-
azbest
félisten
lezárásul, mivel parttalan ez az eszmecsere:
Ms esetén nem fogsz a cégednél rendszerhibát javítani, legfeljebb az ms segítségében bízhatsz, de előfordul olyasmi, amit semmi pénzért sem oldanak meg. Nem hivatalos megoldás akár licenszet is sérthet.
Nyílt rendszer esetén rengeteg lehetőséged van a probléma megoldásának kivitelezésére. Valószínűleg azért nem értjük egymást, mert teljesen más mélységű supportról beszélünk. -
attila9988
őstag
ez azzal lenne egyenlő - a fizikai világra visszakanyarodva - ha egy autót alapanyagáron tudnál megvásárolni...
Nem értem az analógiát. Miért lenne az? Amikor te pl dolgozol egy programon, és mondjuk fizetett programozó vagy a vöröskalaposoknál, akkor te a munkádért fizetést kapsz. Megcsinálod amit kell, és kész. Azután hogy azzal a kóddal mi lesz, az neked nem plussz költség. És a cég remekül megél belőle, ahogy te is. Ha nekem kell az a kód, én is megkaphatom, belefejleszthetem amire nekem van szükségem, és ez így megy tovább. Lehet hogy a kódom pont jó lesz neked is.
Az egész a közös munkáról szól, és a közös eredményekről. Ne feledd hogy a szabad software a vállalatok számára is szabad, pl a google is ezek hátán kapaszkodott oda, ahol ma van. De ha te megalapítod az oO7 bt -t, akkor is rakhatsz magadnak debian -os gépeket, és használhatod több ezer ember munkáját, ahogyan ők is a tiedet. Ez egy remek módja annak, hogy közösen eredményeket érjetek el.Jó példa erre, amikor volt egy kernel bug, ami miatt a fogyasztás egyes esetekben megnőtt, és ez nem tett jót a mobil készülékek üzemidejének, majd minderre a patch egy nokiás szakembertől érkezett, ami aztán belekerült a kernelbe, ezzel gyakorlatilag mindenki profitált belőle, de pl senki nem kéri számon ezen a szakemberen hogy az egész gnu/linux világból mi az amit használ, és mi az amit nem....
Érted már? Egy software teljesen más természetű dolog mint pl egy autó, ez teszi lehetővé hogy olyan fejlesztési modellt alkalmazzanak, mint amiről épp most beszélek. Le vannak fektetve az alapok, amik leginkább átfogó licenc -ek, majd ezek köré csoportosult project -ek milliói alkotják a rendszert, és termelnek hasznot, vagy éppen segítenek költségeket csökkenteni neked, nekem, és mindenki másnak is. (és ha valamely részével nincs aki foglalkozzon, akkor sem merül bele a jogviták tengerébe, mert mindig lehet valaki, aki folytatja, vagy csak felhasználja azokat az eredményeket is) Neked sem kell a nulláról, milliárdokat befektetve kifejlesztened egy komplett rendszert ha akarsz valamit a számítógépeddel, hanem megfogod azt ami van, és hozzáadod azt, ami neked kell, és senki nem akadályoz meg téged semmiben. Ebben rejlik a szabadság.
-
floatr
veterán
válasz
Elemental #144 üzenetére
Egy nagyon egyszerű eset csupán a sok közül. A rendszer egy komponense a hardvert egy hibás driveren keresztül éri el, de a driver zárt. A gyártó nem reagált, nem volt rá kapacitása stb,mások pedig közölték h a hiba a gyártónál van, és nem foglalkoztak vele.
Mivel sikerült kiismerni a hiba jellegét külsősöknek az adott komponens forrásának ismeretében, tudtak egy minimális patch-elt változatot készíteni az adott komponensből, amivel megkerülték a hibát kiváltó kódrészletet. Ha a driver nyílt lett volna, akkor még ennél is egyszerűbb lett volna a helyzet.
Senki nem sértett semmiféle jogokat, és mégis meggyógyították a rendszert annak ellenére, hogy a hiba javításáért felelősök nem tudtak/akartak foglalkozni vele.
-
cadeyrn
aktív tag
válasz
AppleUser #137 üzenetére
FREE != INGYEN
Mindenki félreérti, mindenki.
A Free azt jelenti Stallman értelmezésében - aki az Open Source kitalálója -, hogy a kód nyilvános.
A kocsis / festményes analógiára: a kocsi kapcsolási rajza / tervrajza nyilvános. Legyárthatnád, de nem fogod. A festmény festékének összetétele nyilvános, sőt, az ecsetvonások íve is az.
Ettől még nem feltétlenül tudod, hogy kell elkészíteni, de látod, miből áll össze. Más, aki jobban ért hozzá, javíthat rajta, hozzátehet, és ettől jobb lesz.A Free Software nem azt jelenti, hogy ingyen van, hanem hogy szellemileg nyílt.
Könyörgöm, mielőtt vitába kezdtek, legalább olvassatok már utána a dolognak, erről elég sok írás van.
SZERK.
Az MS supportját tényleg nem kéne szidni... a Technettel per pill egyetlen linuxos szakmai fórum sem ér fel rendezettségben és dokumentáltságban. Ami konvergál, az az Arch fóruma, de még fényévekre van tőle. -
Misály
addikt
Most már világos, hogy a titulusod merő szarkazmus
Techneten ott az MS teljes enciklopediaja akár verziókra visszamenőleg nagyon szépen összeszedve, ezen felül MVP blogok, fórumok, MSDN oldalak fejlesztőknek. Ezek bárki számára elérhetőek.
Support csillió dollár: Red-Hat esetén is vagy Suse esetén is. Újat mondjál. Épp ezért szoktak a cégek MCP-ket alkalmazni (amit bárki megtanulhat és szakosodhat) mert olcsóbb az állandó belső support, és ahol elfogy a belső support tudása, ott jön be az MS. Megjegyezném ez igen ritka jelenség, ugyanis az MS ügyfelei önellátóak ilyen szempontból. Partnership-et jellemzően ICT vállalatok kötnek, hogy az ügyfeleik felé zökkenőmentes legyen a support. Továbbá az insource jellemzően drágább mint az outsource.
Az MS a certificate rendszerrel kiépített egy önálló support láncot így nekik csak az oktatással, tudásbázissal és debuggal kell foglalkoznia ha támogatásról van szó. Ugyanezt a sémát követi a Cisco is. Mindkettőnél működik patentül, bizonyára azért mert drága, szar, és nem létezik. Látni kell belülről hogy működik, én már részt vettem in és outsource supportban is, mindkettő működik patent módon, insource-nak az a hátránya, hogy jobban vágják a költségeket, ezáltal folyamatosan versenyeztetnek ICT szolgáltatások áraival, de ez már más téma.
-
attila9988
őstag
válasz
Elemental #144 üzenetére
Miért lesz az az ember kevésbé szabad, aki win-t használ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_software
Miért kevésbé szabad az, aki fizet bizonyos dolgokért.
Senki nem állított ilyet, még Stallman sem.
Ha lehet ne játssza nekem senki a nagyokost az értő olvasás jellegű hozzászólásokkal.
Pedig anélkül nehéz lesz.
-
azbest
félisten
Az a baj a support szóval is, hogy túl általános. 1.0 szinten vannak anyagok, lehet sokat olvasgatni, a konfigurálásról is vannak anyagok. Komolyabb szinten már jobban járnak ms vonalon, ha a support keresése helyett felvesznek egy szakembert, aki már maga mögött tudja a tanfolyamokat és több éves gyakorlati tapasztalatot (amit nem fed le a tanfolyam).
Egyáltalán nincs szó összetartó családról. Arról van szó, hogy mennyi erőforrás ráfordítása kell egy probléma megoldásához. Nyílt rendszert alapul véve bármit meg lehet oldani, csak pénz kérdése. Zárt rendszernél a pénz mellé a rendszer gyártójának hajlandósága is kell, ami nincs meg, ha a megoldás nem esik egybe a saját irányultságával. Kisebb kaliberű esetben pedig akár le is pattintanak, mert csak.
A nyilt rendszerek esetén a nagyobb projekteknek komoly szabályai vannak a fejlesztés hivatalos vonalba kerüléséhez, szó sincs családról. Viszont, ha valakinek speciális igénye van, akkor a saját rendszerében szabadon alkalmazhatja azt. Ennyi.
-
attila9988
őstag
Értékesítési oldalról kell megközelíteni: (1)
- gyártok egy autót, pénzt akarok érte
- gyártok egy szoftvert, pénzt akarok érteNagyon nagyon lesarkítva sem állja meg a helyét ez így... Mi az hogy gyártasz egy software-t? Lejön a gyártósorról a software mint az autó? Na ne szórakozz már... Még a törvények is máshogy kezelik, ne akard már összehasonlítani fizikai ingóságokkal.
Vagy: (2)
- szervizelek egy autómárkát, pénzt akarok
- supportálok egy szoftvert, pénzt akarokEz is marhaság, fentieket figyelembe véve.
-
anulu
félisten
-
Elemental
addikt
válasz
attila9988 #138 üzenetére
Miért lesz az az ember kevésbé szabad, aki win-t használ?
Itt csak pénzről van szó? Miért kevésbé szabad az, aki fizet bizonyos dolgokért.Ha lehet ne játssza nekem senki a nagyokost az értő olvasás jellegű hozzászólásokkal.
-
azbest
félisten
rendben, akkor pontosabban specifikálom:
végfelhasználók felé gyakorlatilag nincs ms support azon túlmenően, hogy újra aktiválhassák a dobozos windowst. A support fórumokon néhány MVP kaliberű ember próbál segíteni, ha valami probléma van. Általában a teljesen egység sugarú problémákra tudnak megoldást, a komolyabbak megoldatlanok maradnak vagy lezárják azzal hogy nem lehetséges. Ezzel szemben a nyilt platformokon a végfelhasználó is képes problémát detektálni, de akár megoldani is. Vagy pedig a közösségből valakit megkérni hogy segítesen. Vagy felvenni szakembert, hogy oldja meg. Vagy pedig fizetni egy cégnek, hogy oldja meg.
üzleti felhasználók kapcsán alapszinten ugyanazt látom, mint a végfelhasználók esetén. Ezen felül lehet csillió dolláros szerződéstt kötni az MS-sel, hogy szóbaáljanak veled. Meg ugye ott vannak a partnership programok, amikor mindenféle szigorú követelményei vannak, például mindenféle ms vizsgákkal rendelkező emberekket kell alkalmazni, esetleg ms termékeket használni vagy más ms szolgáltatásokat igénybe venni. Gyakorlatilag saját szakembereket kell képeztetni, akik ms közeli kompetenciával rendelkeznek. Ennek aztán sok köze van a hagyományos értelemben vett supporthoz. Meg persze komoly pénzeket is kell fizetni a partnerségért.
Esetleg meg lehet bízni egy ms partner céget, hogy ő oldja meg a problémát, de se nem gyors, se nem olcsó ez az út és a siker korántsem biztos.
-
-
nvyktor
aktív tag
válasz
Nagyon egyszerű az összeegyeztetés:
Értékesítési oldalról kell megközelíteni: (1)
- gyártok egy autót, pénzt akarok érte
- gyártok egy szoftvert, pénzt akarok érteVagy: (2)
- szervizelek egy autómárkát, pénzt akarok
- supportálok egy szoftvert, pénzt akarokVagy: (3)
- garázsprojektként open mini tengeralattjárót fejlesztek [link] (amúgy nagyon hasznos projekt szerintem), nem profitra törekszem
- open source szoftvereket fejlesztek, nem profitra törekszemWin = 1 + 2
Linux = 3 + 2 -
Vico87
tag
Szerintem Stallman félreértette a Valve szándékait. Az ő szemében ami Linuxon van, annak open/free és társainak kell lennie, mert ez a meggyőződése, ő egy idealista. A Valve viszont nem a GNU/Linuxot akarja népszerűsíteni, hanem a pénzügyi jelentésein a bevétel mezőbe csinosabb összeget írni. Ez csak egy teszt arra, hogy megéri-e kiadni játékokat Linuxra, ha beválik, akkor plusz bevétel a Valve-nak, ennyi.
-
oO7
őstag
válasz
miben más a természete? egy autót is egyszer megterveznek, aztán behajítják a gyárszalagra a terveket és egyik végén bemegy a nyersanyag, másikon meg kijön az autó... az autók sem kerülnek nyersanyag+gyártásiköltség tekintetében pár százezer forintnál többe, oszt mégis sok sok millióért kelnek el...
egy szoftvernél sem értem, hogy miért kellene ingyen osztogatni, vagy megoszthatóvá tenni vagy bármi ilyesmi... ha használni akarod fizetsz érte... miért számít az valós és helyes elvárásnak, hogy te ingyen használhasd azt amivel más hosszú hónapokig dolgozott? ez azzal lenne egyenlő - a fizikai világra visszakanyarodva - ha egy autót alapanyagáron tudnál megvásárolni...
-
attila9988
őstag
válasz
AppleUser #137 üzenetére
Ha veszel egy kocsit, akkor nem tudod oda adni a haverodnak, úgy, hogy neked is legyen. Ha megveszel egy festményt, max lefényképezheti a haverod, de nem lesz nála semmi féle festmény... Nem értem a logikádat.
Én meg azt nem értem, hogy miért akarod a software -eket összeegyeztetni az autóval, vagy a festményekkel, ha egyszer teljesen más természetű, és más a működése is.
(#136) Ha megy neked az értő olvasás, akkor szerintem nem lehet gond a kérdésed megválaszolásával.
-
AppleUser
csendes tag
Ha veszel egy kocsit, akkor nem tudod oda adni a haverodnak, úgy, hogy neked is legyen. Ha megveszel egy festményt, max lefényképezheti a haverod, de nem lesz nála semmi féle festmény... Nem értem a logikádat.
Egy iparág nem lehet ingyenes, lehetnek ingyenes és nem ingyenes ágai, de az egész nem lehet ingyenes... Os x és az IOS is azért terjed el a programozók körében, mert kapnak érte pénzt, nem azért mert nekik annyi idajük van hobbiból programozni, hogy ingyen feldobják..
-
Elemental
addikt
Ennek az embernek konkrétan mivel van baja? Hogy pénzért adnak el op rendszert?
Vagy mi korlátozza a szabadságát? -
anulu
félisten
azt azért vegyük figyelembe, hogy ezzel a "gépről nézéssel" (mkv) abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy ez nálunk legális
tudom, h nincs, illetve bajos. a kérdésem a programra amiatt jött fel, mert meg lett említve, hogy "otthoni felhasználásra tökéletes". nekem bele tartozik az is, hogy a megvásárolt BR filjeimet meg tudjam nézni a gépemen (is).
a magas labdát pedig nem hagyhattam lecsapás nélkül elszállni -
Misály
addikt
"Windows kapcsán gyakorlatilag nincs free support, de fizetős se nagyon. Komolyabb problémák megoldására esély sincsen. Szakembert bármelyik rendszerhez lehet keresni, de a konfigurálgatáson túl legfeljebb hardvercserét tud javasolni, mert megköti a kezét a rendszer zártsága, a debuggolás korlátozottsága."
MS Gold partnership esetén ha bugot találsz egy dedikált fejlesztő megírja neked a KB-t
Ha nem ismered, ne okoskodj róla... MS-nek nagyon komoly supportja van.
-
Misály
addikt
"Windows kapcsán gyakorlatilag nincs free support, de fizetős se nagyon. Komolyabb problémák megoldására esély sincsen. Szakembert bármelyik rendszerhez lehet keresni, de a konfigurálgatáson túl legfeljebb hardvercserét tud javasolni, mert megköti a kezét a rendszer zártsága, a debuggolás korlátozottsága."
MS Gold partnership esetén ha bugot találsz egy dedikált fejlesztő megírja neked a KB-t
Ha nem ismered, ne okoskodj róla... MS-nek nagyon komoly supportja van.
-
anulu
félisten
válasz
CPT.Pirk #129 üzenetére
a kérdés jó, még soha nem filozofáltam rajta
ahogy eddíg észrevettem, ha indítok egy játék telepítést, és annál újabb kell neki, mint ami aktuálisan telepítve van, azt felpakolja magának és viszlát.
mai napig nem hallottam DX bugot kihasználó security hole-ról ill olyan kártevőről, ami ezen keresztül terjedne / aktivizálódna.
arra tudok gondolni, hogy MS odaadja a redistributable package-et a játék kiadóknak, onnantól meg versioncheck. spec utoljára nálam akkor szólt a rendszer, hogy újabb kellene, amikor beraktam az ATi kártyát a gépembe és elindítottam a telepítőjét.
-
nvyktor
aktív tag
Bocs.
Azért az intel szervert említem, mert előttem is azt emlegették (már nem tudom, hogy ki), hogy azzal persze milyen faca, szívás nélkül megy minden.
Tákolt pc-n pedig ugyanaz a szívás van a driverekkel mindkét platformon.
Nem pénzes debianról beszéltem, hanem ubunturól, ami állítólag az otthoni usereknek lett kitalálva.
És ne vedd személyes sértésnek a dolgot, csak nem értem, mért kell elkezdeni a flame-t mindig. Megjegyzem Linux és Win szervereket is üzemeltetek, Linux volt desktopon (az nem jött be, pedig több verzió egyenként több hónap tesztelési időt kapott), Win7-tel pedig még sosem szívtam.
Ettől nem vagyok Win fan, ez az én tapasztalatom, a környezetemben lévő eszközökkel, és az általam menedzselt rendszerekben.
Megjegyzem párom (aki műszaki végzettségű, és nem egységsugarú user) a linuxon, amit neki telepítettem desktopra még a home könyvtárat se találta...
"különben nem dicsérnék itt folyamatosan a windowsokat"
Ugyanezt teszi néhány delikvens (köztük Te is) a linux-szal.Mindkét tábor meg kéne értse, hogy nincs összehasonlítási alap.
Más a cél, más a célközönség, és más az eszköz. Szum: Másra való.Ezt a célt helyezi Stallman a beágyazott rendszerek, szerverek, stb platformról a gamer desktop irányába (direkt a két végletet írtam). Nem fog megtörténni belátható időn belül, főleg nem opensource.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Anélkül, hogy belefolynék a rosszindulattal teli vitákba, csak egy kérdés, te talán tudsz rá válaszolni.
A directX-et miért nem frissítik Windows Update-en keresztül? Ilyen visualc++, kártevő eltávolító meg egyéb cuccokat simán frissítenek, itt meg csak le kellene futtatni a dxwebsetup a silent kapcsolókkal... Van valami oka, amiért ezt nem teszik?
SP1-es Win7 friss telepítése és frissítése után is az első lépés a DX frissítése, ha szeretném használni a DXVA2-es MpcHC-t.
-
julius666
addikt
A Blender félprofi szintig tényleg nagyon jó, felette viszont elkezd erősen krákogni. A vele összerakott blender.org-os rövidfilmek is hasonlóak, inkább csak ügyes félprofi alkotások, rendes stúdiók munkájával azért nem merném egy lapon említeni. Megkockáztatom ez nem is volt cél, mert igazából a blender fejlesztéséről, új funkciók beépítéséről szól az egész, hogy ne haljon úgy be mint a GIMP, legyen valami motorja a dolognak.
Mindezt úgy mondom hogy amúgy követem a fejlesztését meg a filmes projektjeiket (az aktuális Tears of Steel-t is), és nagyra értékelem amit letettek eddig az asztalra, talán az opensource világ legpezsgőbb közössége a Linux mellett. Ettől függetlenül azért lássunk tisztán, inkább csak hobbi-modelerek meg garázs-stúdiók játékszere.#17:
Egy játékot összehasonlítani PostgreSql-el, Debiannal hatalmas blődség. Egy adatbázist, operációs rendszert jellemzően mint "legó-elem" használnak más szoftverek, szolgáltatások alapjaként. Ott sok, ezeket használó cég ha kell/nem működik neki valami megírja magának és bedobja a forrást a közösbe, vagy ha nincs erre kapacitása akkor pénzért feldobja a problémát és megírja más.A játékok nagyon nem ilyenek, azok végtermékek, nem épül rájuk semmi, vagy max 1-2 mod. Nem mondom hogy nem lehet nyílt játékot fejleszteni, de a ma jellemző videojátékok esetében a nyílt forráskód teljesen felesleges, értelmetlen lenne (mert bele úgysem nyúlhatsz), ha pedig FOSS-ra gondoltatok úgy meg nem működne a modell, valamiből tényleg a fejlesztőknek is meg kell élni.
Stallman papa amúgy nem is értem most min rugózik, kaptak végre egy játék-disztribúciós rendszert linux alá is. Steamen lehet nyílt forrású játékot terjeszteni? Miért ne lehetne? Azt meg hogy az adott játék most éppen zárt-e hagy dönthesse el az adott kiadó. Max a nagy openszósz-huszárok nem játszanak a gammával.
-
attila9988
őstag
oké, említsük meg a freebsd-t,
Én az eredeti bsd -re gondoltam, csak elcsesztem.... van ilyen.
Utána a freebsd és a leágazások már más kérdés. Ami pedig átkerült, az tudtommal a userland egy része, alapvető dolgok, nem kernel szinten értendő, hiszen ott semmi közös nincs. Véleményem szerint a BSD jogi hercehurca elég nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a linux lett a végén a befutó, de persze lehet hogy tévedek...
1993. júliusában adták ki az első stabil, 1.0-s slackware-t. abban már volt grafikus desktop. És nem az volt az első, amiben volt desktop.
Igen, csak a manapság elhangzó ellenérvek jelentős része inkább az akkori megoldásokra volt igaz, bár akkor az ellenfél win95 sem volt épp egy álom rendszer.
-
Misály
addikt
"a tákolmány nem a support hiányára szinonima, ezt csak te akarod erőltetni. a tákolmány a gagyi kódra szinonima."
Számodra, számomra nem. Azért ne próbálj egyetemes igazságként kinyílvánítani saját véleményt
attila9988: Linux éve, az az év ami meghozza a linuxnak végre azt az áttörést amikor kilép desktopon a 2%-os hibahatárnyi részesedésből és elkezdik többen használni. Pár évig nagy divat volt szajkózni. Legalább akkora vicc mint szidni a windows-t.
-
attila9988
őstag
válasz
T. Almeida #77 üzenetére
Azért prófétának ne képzelje már magát...
Te most miről beszélsz?
-
bambano
titán
a tákolmány nem a support hiányára szinonima, ezt csak te akarod erőltetni. a tákolmány a gagyi kódra szinonima.
(#120) nvyktor: igazán fair összehasonlítás a branded intel szervert, mint egységsugarú juzer által nap mint nap managelt cuccot összevetni a mezei desktop pc-s w7-es szívásokkal... de mindegy, ha emlékszel, amiket ezügyben írtam, ez egy olyan döntés volt a debian esetén, amivel én sem értek egyet.
"Függőségeket nem mindig rakja fel magától.": nem nyilatkozom a pénzes debianról. a rendes debian ilyet nem csinál.
"Nem arról szól a cikk szerintem, "... ez igaz, de a topic sem csak arról szól, ami a cikkben van, különben nem dicsérnék itt folyamatosan a windowsokat, hozzáteszem: alaptalanul. fogadd el légyszi, hogy a topicok zöme nem szorítkozik az eredeti témára.
(#121) attila9988: oké, említsük meg a freebsd-t, ami legalább két évvel később indult, mint a linux
oh wait, te pont nem ezt akartad mondani
mi is került át a freebsd-ből a linux disztrókba? az eretedi bsd-ből igen, de a freebsd-ből szerintem nem sok. az ssh az openbsd forrású, meg van benne egy halom bsd stílusú program, de hogy azok freebsd forrásúak lennének, az kétséges.
"1995 környékén még nagyon az elején voltak a linux -os desktop -nak.": 1993. júliusában adták ki az első stabil, 1.0-s slackware-t. abban már volt grafikus desktop. És nem az volt az első, amiben volt desktop.
-
attila9988
őstag
készíthetek kereskedelmi programot úgy, hogy az alapja GNU GPL-ből lett összerakva, és megtarthatom a forráskódot? nem. közzé kell tennem azt is. -> korlátoznak
Ebből a szempontból az abszolút szabadságot a bsd licenc jelenti, mert azzal aztán tényleg azt teszel mait csak akarsz. Hogy aztán a fejlődés, és az innováció szempontjából melyik a jobb megoldás, arról lehet vitatkozni, de elég gyakoriak a vegyes rendszerek is.
-
floatr
veterán
Mert eleve problémás a blu-ray másolásvédelmi mechanizmusa, és egyik gyártó sem vállalja fel egy (szerintem) marginális opció miatt, hogy jogi cécóba keveredik, vagy sarcoltatják. A legtöbben nem gépen nézik a lemezes filmeket, de megkockáztatom, hogy úgy általában a filmeket sem.
Megoldás egyébként van rá, ha érdekel majd elküldöm privátban. A kulcsokkal, és a szabadalmaztatott dekódolási mechanizmussal (is) van a baj. No meg persze a driverekkel is, mint ahogy a külső meghajtós problémád mutatja. Sokszor egyébként kerülik az implementációkat már ideológiai alapon is. -
attila9988
őstag
És tényleg az ősidőkről van szó: 1991-ben kezdte el a fejlesztést 1, azaz egy darab ember.
Az csak a kernelre igaz. Akkoriban már volt egy raklap gnu -s cucc, illetve érdemes megemlíteni a freebsd -t, amiből elég sok dolog került át a linux disztribúciókba. Tehát kicsit bonyolultabb a helyzet mint azt elsőre gondolnánk, de a lényegi kérdésben igazad van, 1995 környékén még nagyon az elején voltak a linux -os desktop -nak.
-
nvyktor
aktív tag
Nem akarok belefolyni, de ez már kicsit sok...
Hogyan telepítsem egyszerű módon a programokat, hogyan töltsem le amikor az ubuntu a branded intel szerver LAN kártyáját sem találja meg alapból (ubuntu 11.10)?
Ok, értek hozzá, megoldom.Másik gép: intel alaplapi VGA, mondom használja a zárt drivereket is -> minden telepítési próbálkozásnál kifagy.
Függőségeket nem mindig rakja fel magától.
Cserébe sokkal több függősége lehet, mint winen.Szóval ne mond, hogy egyszerűbb.
Más.Amúgy egységsugarú user sikít mindkettőtől.
Ja és a lényeg:
Nem arról szól a cikk szerintem, hogy melyik rendszer a jobb, vagy rosszabb, gagyibb, sátánibb, stb.Hanem arról, hogy a fickó nyilatkozott olyat, amit nem kellett volna. Tárt karokkal kellene várni minden megoldást linux alá, hogy igazán versenyképes legyen DESKTOPON, és ezzel járna mindenki a legjobban.
Win és X userek is.
Písz...
-
Misály
addikt
A tákolmány semmi esetre sem szélsőség, szinoníma a support hiányára... nehéz felfogni mi?
Várj segítek: A linux egy fasza rendszer ha vállalati supportot kérsz hozzá, esetleg csak webszerverként vagy beágyazott rendszerként használod. Érdemi support nélkül viszont csak egy közösség által tákolt valami... Na, így menni fog?
#98, de te velem ellentétben igazi MS fasiszta vagy
-
anulu
félisten
válasz
freelancer #112 üzenetére
akkor programnév is jó, ami úgy viszi, hogy megfelel a fenti kritériumaimnak.
nem csak tőled, bárkitől elfogadom a választ.
-
anulu
félisten
"régi a dx-ed meg hasonlók."
valóban. a telepítő befrissíti magától. valamint még nem találkoztam olyannal, hogy egy ilyen után egy régebbi játék magához nyúlt volna, mert nem tud mit kezdeni az új változattal (mondom ezt úgy, h DX1 óta játszom Win alatt).
példát tudsz mondani a service packre, hogy mi óbégat W7 alatt?
-
Misály
addikt
válasz
freelancer #112 üzenetére
Ez inkább kitérő válasz
-
RaZroX
addikt
válasz
atti_2010 #75 üzenetére
Játékon kívül mindenre alkalmas kb a Linux
A legújabbak kezelőfelülete már nagyon felhasználó barát, a drivereket megkeresi magának neten, nekünk csak rá kell kattintanuk, hogy feltelepüljön. Ha mennének rajta a játékok, meg még 1-2 fontos progi ami kell nekem akkor tuti Ubuntuznék... -
-
bambano
titán
te tényleg nem hiszed el, hogy az általad ismertnél sokkal egyszerűbben is lehet szoftvert telepíteni linuxra?
másrészt meg amikor nem ms forrású szoftvert raksz fel windowsra, ott is le kell tölteni, el kell indítani a telepítést. az miért nem sok? pontosan ugyanannyi mozdulat, letöltöd, ráböksz az egérrel a mappában egy fájlra és felrakja.
más kérdés, hogyha linuxon csinálod, rendszerint letölti a függőségeket magától, nem kezd el óbégatni, hogy rakjál fel újabb service packot meg hogy régi a dx-ed meg hasonlók.szóval miért mondod az egyszerűbbre, hogy bonyolult?
-
MageRG
addikt
Úgy látom itt már minden elhangzott, ami egy jó kis flame-hez kell.
Tudjuk, RMS egy papucsos hippi, de a filozófiája egész jó lökést adott az iparágnak.A játékfejlesztőktől nem lehet elvárni, hogy ingyen dolgozzanak, de azért gondolkodjunk egy kicsit:
* Ha nyílt a forráskód, attól még lehet jogilag védett a kész termék, ami tartalmazza a hangokat, grafikát, stb.
* Az online szerverszolgáltatásokért ugyanúgy kérhetnek pénzt
* Ha a linux eleve szanaszéjjel debugolható platform, hogy is terveznek bármilyen épkézláb DRM-et bevezetni? (lásd előző)Bónusz kérdés:
Mi köze van a nyílt forráskódhoz a következő termékeknek?
NetBSD
IOS (a Ciscos)
Android
iOS/ MacOS
+1: Mire készült el az első működő IPv6 stack és miért?Mondom úgy, hogy Win7-et használok otthon. Mindennek meg van a maga helye.
-
anulu
félisten
válasz
freelancer #95 üzenetére
akkor egy gyors kérdés: adott egy eredeti, gyári blu-ray lemez. hogyan lehet grabelés, visszakódolás (tehát szerzői jog sértés...) nélkül linux alatt lejátszani?
-
Sofian
őstag
válasz
freelancer #95 üzenetére
"Mint indít a mondom neki telepíccsed vindóz mellé és láss csodát elrendezett magának mindent .... naaagy szaktudás kellett hozzá."
Ti tényleg nem hiszitek el hogy ez már sok??? Nem azért mert az emberek "hülyék"... hanem mert nem érdekli őket... ez egy eszköz, használni akarja, azt sem tudja mit jelent a partíció.. meglátja hogy sudo és sírva elbújik a sarokba... Ne a prohardver/itcafe fórumozóiból induljunk ki...
-
floatr
veterán
Honlapra megy, letölti a felajánlott csomagot, és duplakatt. Bubi alatt legalábbis ennyi, felvette a frissítések közé a google repo-t is magától. Skype is ugyanez, bár annak a honlapja elég ostoba az utóbbi időkben, és nem tudta kitalálni, hogy milyen operációs rendszert használok; a ms-os átvétel előtt az is meg tudta mondani, hogy melyik pakk kell nekem, bár épp most került be az legújabb verzió a partner repo-ba, szal ez is szoftverközpontos telepítés.
Az az egyik legnagyobb baj ezekkel a dolgokkal, hogy ami nincsen benne a tározók közt, azt ugye le kell(ene) tölteni. Amikor viszont egy honlap magasról tesz a fejedre, és kizárólag win32-es változatot gondol neked megfelelőnek, akkor valóban szívsz, de pusztán csak a támogatásuk miatt, és jó eséllyel win64 alatt is.
(#86) atti_2010 na látod mi ugyanígy vagyunk a bubival
csak megfelelő nézőpont kérdése a dolog. A driveres problémát meg a gyártóknál érdemes reklamálni első körben, de wifivel még az életben nem volt gondom, nem hogy a neten kellett volna halászni.
(#105) Sofian ezeket a dolgokat egy win7 esetében is teljesen esélytelen elvárni egy általad vázolt felhasználótól. Mellesleg meg lehet nézni egy bubi telepítőt, hogy hogyan mászik fel a win mellé/alá, ha nagyon érdekelne.
-
bambano
titán
"lapvetően nincs rossz tapasztalatom a linuxról, fasza rendszer, es sok megoldás egyszerűbben is gyorsabban megoldhatsz mint a konkurencián"
vs:
(#38) Misály: "a linuxon már 20 éve dolgoznak, több ezren, mégis tud ingyenes lenni". - hobbiból tegyük hozzá, ezért is olyan tákolmány amilyen."akkor most döntsd már el, mi a véleményed a linuxról, mert ez így lol.
-
anulu
félisten
"Windows kapcsán gyakorlatilag nincs free support, de fizetős se nagyon. Komolyabb problémák megoldására esély sincsen."
tényleg? bocsi, de a személyes tapasztalatom "enyhén" más. nem 10 fős cégnél dolgozom.
"ami mellett ráadásul bármelyik cégnek lehetősége van a saját igényei szerint alakítani a renszert, módosítani vagy akár hibát javítani"
valahogy elég nehéz elhinnem, hogy akármilyen módosításra supportot adna akár a RH akár a Novell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Xbox Ultimate előfizetések
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged