Hirdetés
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
ha nem a saját cuccait rakod fel, akkor ez ilyen.
de azért érdekelne az a felhasználó, akinek adsz mondjuk egy alap w7-et és utána rábízod, hogy tegyen fel és/vagy konfiguráljon be rendesen egy tűzfalat, víruskergetőt, adware/malware/spyware kergetőt, állítsa be *rendesen* az uacot, találja meg a megfelelő codec packet, média lejátszót a windowsára.na az fog őrjöngve kirohanni a világból.
meg az is sokat dobna ezen a vitán, ha kihagynánk azokat a hsz-eket, véleményeket, amik tárgya warezolt lopott szoftver. hú, mekkorát bukna akkor a w7 a linuxszal szemben...
-
cadeyrn
aktív tag
No, megnéztem, a Chrome tényleg nincs benne, a Chromium van.
De ha valaki ennyire Chrome-ot akar, akkor már annyira talán nem 1x1 user, pl. elmegy ide, és a többit mondja neki a google.
-
-
imibogyo
veterán
-
freelancer
tag
válasz
atti_2010 #75 üzenetére
Tedd fel az Ubuntut vagy a Mint-et, meg fogsz lepődni mert filmlejátszótól office-ig minden van benne, driverből csak engedéjezni kellett a zárt csatalisztet. Sehol semmi hiba.
Ja a legfontosabb, először csak vindóz mellé tettem fel, ami annyiból állt, hogy lecsíptem 10 gigát egy particióból, reboot Mint indít a mondom neki telepíccsed vindóz mellé és láss csodát elrendezett magának mindent .... naaagy szaktudás kellett hozzá.
Második telepítés egy hónappal később (mert lerugdostam a win7-et és legyen minden tiszta) telepítő be .... hubazz a manuális particionálás máshogy működik ... semmi gond Firefox nyit, gugli ... problem solved.
2 hónap aktív használat után csak pozitív tapasztalataim vannak. Bennem van a hiba, vagy csak nem vagyok lusta új dolgokat tanulni (mert a vindóz használatot sem az anatejjel szoptad magadba) ? -
azbest
félisten
Hogy rámozdult az Ms marketing erre a hírre is
A legjobb amikor hátránynak állítják be egyesek, hogy linux rendszerhez is van fizetős support, ami mellett ráadásul bármelyik cégnek lehetősége van a saját igényei szerint alakítani a renszert, módosítani vagy akár hibát javítani. Ezzel szemben a win8 kapcsán folyamatosan megy a bizonygatás, hogy a metro kikapcsolhatatlansága fejlődés, sőt a szakemberek a buták, hogy szerintük opcionálissá kellene tenni.
(#38) Misály
"A free support meg ótvar, a fizetős rendben van, de az meg ugyanannyiba kerül vállalati szinten, mint egy ms support, csak ahhoz még kompatibilitást is kapsz. "
Windows kapcsán gyakorlatilag nincs free support, de fizetős se nagyon. Komolyabb problémák megoldására esély sincsen. Szakembert bármelyik rendszerhez lehet keresni, de a konfigurálgatáson túl legfeljebb hardvercserét tud javasolni, mert megköti a kezét a rendszer zártsága, a debuggolás korlátozottsága.droidok egymást vigasztalják ilyenekkel, hogy nem hiába szopnak egy OS-el hónapokat csakhogy működjön egy tv-tuner, megéri hájat növeszteni ezért.
Előfordul, hogy hónapokig kell várni mire valamit támogatnak. De sok esetben három parancs kiadása után már működik is.
Ezzel szemben windows alatt sok esetben soha sem lesz megjavítva tunerekkel kacspolatos hiba (CX2388X), soha nem lesz már támogatás bizonyos tunerekhez (bt8x8), régi hardver revizióhoz való drivert rak a win (it9135) és amíg nem lett aláírt drávet valahonnan, addig nem lehetett normálisan hasnálni. Az általános megoldás ezekre, hogy vegyél másikat, ami ugyanazt tudja csak szereti az aktiális windows vagy méltóztatott működő drivert csinálni valamelyik cég (a készülék gyártó a chipsetgyártóra mutogat, de árulja a hibásan működő készüléket tovább).Szóval megy erősen a dezinformálás. Linux alatt ciki, hogy a felhasználó kontrolálja a rendszert, win alatt meg már-már pozitívumnak marketingelik, hogy a rendszer kontrolállja a felhasználót.
-
cadeyrn
aktív tag
Szerkesztettem, mondom, megnézem, pont a Mintnél benne szoktak lenni olyanok is, mint a Skype.
@atti_2010
Wifi driver?! Mihez?
Most komolyan, eddig egyetlen alkalommal sem volt ilyen bajom, pedig túl vagyok 8 linuxos notebookon, köztük - akkor - elég frisseken is.
Intel 5300, 6200, BCM 4322, intel pro 2200, stb. -
VIC20
őstag
"...az evidenciát nem szokás szakértői véleményekkel alátámasztani,... "
"Minden ember egy külön kis világ," - Hát hogy lenne akkor az ilyesmi evidencia, kérem szépen?
De folytassuk:
"Szeresd és tiszteld a másik világát,
És ne feledd:
A sok kicsi alkotja
Az egész mindenséget."
(Tatiosz)Irónia? Az egész más! Akkor viszont mé' nem tetted ki az iróniajelet? Mert a szövegből nem volt egyértelmű.
-
Misály
addikt
Tényleg, soha nem hallottam erről, sikerült újat mondanod
Asszem fel is lövök egy win 2k3 dhcpt és kivágoma rútert az ablakon (rühellem a linuxot, hiába vagyok debian user
), jelezném pár órán át nem fogok tudni válaszolni, idő mire belövöm...
VIC20 : alapvetően nincs rossz tapasztalatom a linuxról, fasza rendszer, es sok megoldás egyszerűbben is gyorsabban megoldhatsz mint a konkurencián (bár ezek jellemzően nem konzumer megoldások, jelenleg is van az asztal alatt egy video stream szerver egy debianon amit bárhonnan elérek), csak amit máshol megoldasz pikkpakk, itt nyomoznod kell, terméktámogatás a béka segge alatt van. A közösség meg haddnemondjam milyen emberekből áll. Nézz körül HUP-on. Szégyen.
#84 :Az apple nyomásának ehhez vajmi kevés köze van
-
atti_2010
nagyúr
atti_2010 ezt az általad vázolt álomvilágot a win-ről sem lehet elmondani a napi szintű bosszúságok miatt.
Milyen napi szintű bosszúságról beszélsz, 7 hónapja van meg a gépem a win7-el együtt egyszer sem volt kék halálom, most is tökéletesen megy minden feltelepített szoftver és az egész család tudja használni nagypapástól a gyerekig.
-
cadeyrn
aktív tag
válasz
atti_2010 #75 üzenetére
Linux Mint 13.
A barátnőm és az anyukája (!) is simán elhasználja, sőt, még fel is telepíti. Kitalálom, még nem próbáltad. -
floatr
veterán
Ez van. Mindig van pár okos, akik megszakértik, hogy a binugz, a libreoffice, meg egy rakat hasonló hobbisták által nyomorgatott zsebprojekt, csak épp azt nem veszik észre, hogy a ms-on kívül lassan már minden nagyobb IT-vállalat dedikált embert dolgoztat ezeket a "zsebprojekteken", de már a ms is gyárt bele drivereket (hobbiból).
Mellesleg amit a manus akar, az nem egy agyrém. Elég csak belegondolni, hogy hogyan látták 20 évvel ezelőtt a projekteket a piacot alakító cégek, és hogyan látják most -- mindez elég jelentős részben neki is köszönhető. Nem lenne baj, ha több olyan kezdeményezés lenne, mint a Humble Bundle (és itt most eltekintek az alapítványokat támogatós dolgoktól), ahol nem szívatják a jogos felhasználót DRM-el, és nem horrorisztikus árakkal dolgoznak. Lehet persze h a piac nem elég nagy mindenkinek, hogy már 10 példány eladásából meglegyen a nullszaldó, de ez máshol sem működik másképpen.
(#75) atti_2010 ezt az általad vázolt álomvilágot a win-ről sem lehet elmondani a napi szintű bosszúságok miatt. Leginkább a mobil/tablet fronton létezik hasonló.
-
T. Almeida
senior tag
Minden tiszteletem Stallmanné, de ezzel egy pöppet mellélőtt szvsz. Azért prófétának ne képzelje már magát...
-
atti_2010
nagyúr
Mikor lesz egy olyan Linux amit az egész család tud használni játékostól, filmlejátszóstól, driverestől és nem kell szoftvermérnököt hívni a féltelepítéshez akkor lesz elmondható hogy a Linux alternatíva a windowsra.
-
VIC20
őstag
Akkor nem szóltam.
butyek:
"Lovon pedig nem ültem még, ami pedig egy huszárnál alapvető feltétel
"
Bocs, összetévesztettem a képedet: Misály kolléga emlegette a huszárokat.
"Ez inkább volt ténymegállapítás, valamint jövőre vonatkozó javaslat, mint személyeskedés. "
Ez a kijelentés viszont egyszerűen nem igaz.
Mi más lenne a személyeskedés, ha nem valakinek a személyére tett - dehonesztáló - megjegyzés?
Akkor lenne a mondatod ténymegállapítás, ha bemutattad volna az orvosi szakvéleményt arról, hogy milyen személyiségzavarban/elmebetegségben szenved szegény. De akkor is személyeskedő lett volna ez a kijelentés, hiszen olyan orvosi diagnózis, hogy "marha" nem létezik.
-
Misály
addikt
válasz
KINKY_007 #66 üzenetére
Elég kifordított meglátás, az gondolom nem is szeretheti a zárt forráskódot aki esetleg fejleszt és meg akar élni belőle...
Az asztalra letevős dologra meg annyit, hogy én pl MS server párti vagyok, de abban is hiányzik egy csomó olyan megoldás, amit többnapos PS programozással tudok csak megoldani. Zárt forráskód, mégis kapok olyan projektet, amihez napokig agyalnom és kódolnom kell, akkor nyilván semmit nem csinálok...
-
cadeyrn
aktív tag
"a linuxon már 20 éve dolgoznak, több ezren, mégis tud ingyenes lenni". - hobbiból tegyük hozzá, ezért is olyan tákolmány amilyen.
Még egy rendkívül okos, tájékozott ember... szerinted a Red Hat-et hobbiból tolják? Az Ubuntu mögött a Canonicalnál poénból dolgoznak? Nem. Mindkettő fizut ad.
Ja, és a Microsoft ad be patcheket a kernelbe - ami A LINUX, a többi a GNU része -, azt sem jófejségből.Azért ingyenes, mert ilyen, mert ilyennek készítették. Hála az égnek.
Az open source hajta előre az innovációt, nem kicsit, nagyon, erre kezdenek rájönni mások is, hogy pl. a gyógyszeripar komolyat fejlődhetne belőle. Why Open-Source Principles Are a Recipe For Innovation
Igen, a recept legyen nyílt. A gyártás gazdaságossága, az előállítás költségei és sebessége - na, ott lehet verseny. -
KINKY_007
aktív tag
Az, aki annyira isteníti a zárt forráskódot gyakorlatilag azt mondja, hogy ő soha, semmilyen körülmények között nem fog tudni semmit lerakni az asztalra. Aki nem az informatikában dolgozik annál ez nem is gáz, de aki abban...
A sok arcos ember, aki nem ért a programozáshoz, gondolkodjon a wikipédia szintjén, és próbálja az polcán (nem) lévő könyvekhez hasonlítani.
-
anulu
félisten
adtam, köszi. 2 monitoros megjelenítés (egy full HD (D-SUB) és egy 1680x1050-et tudó (DVI-D)) horror (Rageon 6790), alaplapi hangkártyából csinált egy 2.0-s zajdobozt, external blu-ray meghajtót (USB-n gépre kötve) fel sem ismerte. legújabb ubuntu LTS. valamint a végletekig ragaszkodott ahhoz, h UDMA módban kezelje az 500GB SATA-2 HDD-t.
12.04-re épülő kubuntut megnéztem virtualizálva, az még úgy-ahogy OK is volt (Hyper-V serveren), de sokat nem láttam belőle, ezért utána ment a fentebb említett LTS a gépemre.
-
bambano
titán
"Mégis mit képzel, hogy a adják ingyen a dollármilliókért fejlesztett szoftvert, ráadásul forrással együtt": ő jó példával járt elöl, az valahol mégiscsak hiteles vélemény, ha a hangoztatója végre is hajtotta.
és igen, akár ingyen is adhatnák. az androidot is ingyen kapják a mobilgyártók (most tekintsünk el a szabadalmi szemétdombtól).
-
Misály
addikt
Látom a szövegértés nem az erősséged de annál inkább magadra tudsz venni dolgokat, amiket egy könyv kapcsán mondtam
Értő olvasás egyes.
Mellesleg te tipikusan azon a magas lovon ülsz, akiktől hulladék a linux közösség. Legközelebb próbálj érvelni személyeskedés helyett. Esetleg olvass el pár könyvet az érveléstechnikáról mert így csak egy nagyképű, fut a p4-en a debian önjelölt informatikai "szakember" maradsz.
A "reklámminősítéseket" meg ne fikázd amíg le nem raksz egyet... nagyon látszik, hogy egyszer se álltál neki pl egy ccna-nak vagy egy vmware tanfolyamnak
Akkor kicsit másképp néznéd a dolgokat... mellesleg ha jó helyen vagy, nem kell fizetned érte, bár erről még biztos nem hallottál.
Élj boldogan a burkodban...
-
RaZroX
addikt
Ha ez bejön és más készítők is elkezdenek Linuxra portolni, akkor vissza térek az Ubuntura
Csak arra vagyok kiváncsi, mennyivel kell erősebb vagy gyengébb gép az adott játékokhoz...
-
VIC20
őstag
-
Psych0
őstag
Szerintem a linux igenis alternatíva otthonra is, de, amit ez a muksó nyomat az tényleg nevetséges. Mégis mit képzel, hogy a adják ingyen a dollármilliókért fejlesztett szoftvert, ráadásul forrással együtt, mert az olyan szép eszme. Ezért a supertux a maximum, amit a linuxos opensource ki tudott nyögni, azt is 10 év alatt. Arra nem gondol, hogy, ha húzócímek elérhetőek lesznek, akkor talán nem csak éppen működő, hanem optimalizált driverek lesznek linuxra is(persze akkor jön a hiszti, hogy miért nem opensource driver, opensource firmware-rel, anyád).
Persze, akkor kussol, ha valami >1000$ ipari programot kötnek licence managerhez(Matlab, Mentor Graphics, CCS, stb.)
, mert örül, hogy legalább van.
-
bambano
titán
el kellett dönteniük, hogy ebben az esetben téged korlátozzanak vagy a vevőidet + az eredeti program szerzőit. úgy döntöttek, hogy téged korlátoznak.
de csinálhatsz gpl-es programból zárt forrású rendszeren alapuló szolgáltatást, amit pénzért árulsz. nem olyan nagy korlátozás ez.
vagy ne használj gpl-es forráskódot a programodban.
-
VIC20
őstag
Ez vicces: mindketten bevallottátok, hogy valamikor az ősidőkben negatív tapasztalatot szereztetek a Linux-szal kapcsolatban, és ezért a Linux most, 2012-ben is rossz.
És tényleg az ősidőkről van szó: 1991-ben kezdte el a fejlesztést 1, azaz egy darab ember. Nem tudom, mikor jelentek meg az első disztribúciók. De 1995-ben a Windwos már tíz éves múlttal rendelkezett, és egy egész cég fejlesztette.
Summa summarum: adhatnátok még egy esélyt a Linux-nak így, 2012-ben.
-
butyek
senior tag
Erről az emberről mozifilmet kellene forgatni. Ekkora marhát mindenképp érdemes lenne mutogatni.
-
bambano
titán
majd gondolkodj el a netmegosztó routerek, az android, a smarttvk, a settop boxok, a nasok és hasonló cuccok piaci arányáról. merthogy ezekben gyakorlatilag mind linux van.
a következmény pedig az, hogy sokan úgy fikázzák a linuxot meg mondanak zöldségeket róla, hogy nem is tudják, aktív linux felhasználók. rotfl.
-
bambano
titán
fogjuk már fel végre azt a nem túl nehéz dolgot, hogy a megoszthatod (érts: NEKED IS MEGMARAD) meg az odaadhatod (csak akkor, ha nálad nem marad belőle semmi) között azért van különbség.
a debianodat átadhatod úgy a haverodnak, hogy nem kell a gépedről legyalulni. a windowsoddal megteheted ugyanezt? szerzői jogi nyelven: van többszörözési jogod windosra? nincs. akkor korlátoznak.
-
VIC20
őstag
Jórészt biztos igazad van, csak egy dolog szúrta a szemem:
"...A droidok egymást vigasztalják ilyenekkel, hogy nem hiába szopnak egy OS-el hónapokat csakhogy működjön egy tv-tuner, megéri hájat növeszteni ezért...:"
Azért tegyük hozzá azt is, hogy ha pl. a tvvevő-gyártók tevékenysége nem abban merülne ki, hogy utánavágnak egy wines meghajtót a cuccuknak, hanem kötelezve lennének arra, hogy tessék normális dokumentációt is kiadni, amivel elvileg akárki akármilyen oprendszer alá könnyedén megírhatja a sajátját, akkor valószínűleg nem telne hónapokba a dolog.
Lehet, hogy nem növesztenének hájat a programozók?
Lehet, hogy nem így nézne ki a világ?Lehet, hogy van, aki szerint ezért az ügyért érdemes küzdeni?
Ui: És ezzel mi a baj? Lehet, hogy némely "fórumhuszár" személyeskedő megjegyzései: "a mátrix" önvédelmi reakciója?
-
Sofian
őstag
No offense... de Stallman az informatika Tamás Gáspár Miklósa...
-
bambano
titán
kinek a papné, kinek a paplan.
tegyük hozzá, ha nem a levegőbe beszélnél, nem hallaná senki
én csak azt látom, nekem mennyi melóm van a debianos gépeimmel vs. mennyi melóm volt a notebookomon gyárilag kapott w7-tel, a családban másoknak mennyi melója van vele, ebből le tudom vonni a tanulságot, hogy az eddigi irány jó. és ez nem a fizetős szoftver. hogy te nem áldoztál elég energiát a debianodra, arról nem akarok vitatkozni.
az lehet, hogy a linuxod nem támogat minden dzsunka cuccot, de a windows se. a szervereket viszont jól támogatja, a többi meg engem nem érdekel. veszel tisztán inteles pc-t, nvidia vagy intel videokarival és működik. ugyanez a tapasztalat nem áll meg se az xp-vel se a w7-tel kapcsolatban. veszek egy tisztán inteles 7-8 éves forma használt ibm desktopot, xp telepítő lemez után semmit nem ismer a hardverből, még a nyomoronc hálózati kártyát se. és mielőtt beindulna a szokásos flém, megismétlem: nem mostani friss top pc, hanem egy p4-es, ősrégi vas. ja, hogy ezeken is megy a debian csont nélkül, meg a friss notebookomon is megy a debian csont nélkül. hát ez van.
Arról meg, hogy van-e csajom. ne vitatkozzunk annak fényében, hogy a gyerekemről is több személyes blogbejegyzést írtam már. De én is irkálhatnék olyat, hogy fizesd csak a sok mondvacsinált reklám minősítést meg tanfolyamot a mindenféle cégeknek, a te bajod. Legyen egy nagy halom ms*** meg ccna** meg hp*** minősítésed, azt is nyilván úgy szerezted, hogy a csajod egy másodpercig se hiányolt.
"Bocs, én inkább maradok az olyan rendszereknél amit nem fórumhuszároknak kell utólag összetákolnia a szabadság szent zászlaja alatt.": én is.
egyébként az ilyen debianon fanyalgókon jókat szoktam röhögni, hogy nem ütik meg egy gimnazista lány szintjét informatikából
-
tabu3x
tag
EU-ban már odaadhatod (eladod 0 pénzért).
Ja, és tegyük hozzá, hogy a korai időszakban és sajnos most is vannak arra utaló jelek, hogy egyesek visszatekerjék az idő kerekét ez ügyben (a cloud tulajdonképpen ilyen), meg sem kapta az ember a sw tulajdonjogát, hanem havi használati díjat fizetett érte. Garázscégektől a nagyokig alkalmazták ezt a modellt, DOS-on, mikor sehol sem volt MS. -
FlekkeN
aktív tag
Ez a csávó nem valami nyitott az új dolgokra, inkább zárt látása van.
Ennyi erővel miért nem tiltja be linuxon az összes zárt dolgot? Kezdheti a driverekkel.
-
anulu
félisten
ajánlom a böngészgetést. akár országokra is tudsz szűrni.
-
Misály
addikt
"a linuxon már 20 éve dolgoznak, több ezren, mégis tud ingyenes lenni". - hobbiból tegyük hozzá, ezért is olyan tákolmány amilyen. Nem levegőbe beszélek, aktív használója vagyok a debiannak, minden csak nem összeszedett, és ha stabilt akarsz két évvel ezelőtti verziót kell használni mindenből (najo ez talán túlzás).
A free support meg ótvar, a fizetős rendben van, de az meg ugyanannyiba kerül vállalati szinten, mint egy ms support, csak ahhoz még kompatibilitást is kapsz. Szóval a linux jó dolog, hobbinak, vagy bankokba jboss servernek, itt kifújt a dolog. De ezt olyanok sosem fogják felfogni, akiknek pingvines totemoszlop áll a gép mellett és folyamatosan vésik át rajta az évszámot a "Linux éve" felirat mellett...
Van itthon egy-két o'reilly linux könyvem, érdemes elolvasni az előszót: "... akiknek ez nem a természetéből fakad, annak ilyenné kell válnia, hogy szakemberként megállja a helyét. Másképp a bütykölésre szánt energiáit olyan dolgok vonják el, mint a szex, pénz és a társadalmi elismertség hajhászása..." - ez egy részlet az előszóból, ezt megelőze igy zen buddhista vers. Magyarul nem baj ha nincs csajod, ha van linuxod. Nem baj ha nincs pénzed, ha van a fórumon pár bejegyzésed. A droidok egymást vigasztalják ilyenekkel, hogy nem hiába szopnak egy OS-el hónapokat csakhogy működjön egy tv-tuner, megéri hájat növeszteni ezért.
Bocs, én inkább maradok az olyan rendszereknél amit nem fórumhuszároknak kell utólag összetákolnia a szabadság szent zászlaja alatt.
-
anulu
félisten
így igaz. azonban legalább a lehetőséged megvan, hogy eladd. a cikkben is említett Valve még ezt is elveszi a userektől. van 3 játék a Steam accodon, csak azzal együtt adhatod el. azonban ha valamilyen úton-módon ezt észreveszik, akkor fenntartják a jogot az azonnali banolásra. Blizzard, EA dettó.
-
pereces
tag
"Úgy sejtem, hogy a közvetlen haszon nagyobb lesz, mint a közvetlen kár" - azért mégis csak örül neki az öreg.
ez a nagy DLC mánia sokat rontott a szabadságon, pl. kamu indokokra hivatkozva inkább ki se adják a pálya szerkesztőt, beépített mod támogatásról meg ne is álmodjon a játékos
-
atti_2010
nagyúr
Csakhogy a mi célunk túlmutat a rendszer sikeressé tételén, a mi célunk az, hogy elhozzuk a szabadságot a felhasználóknak” – írja a GNU oldalán publikált közleményében.
Láthatóan nagy böszmeség kijelenteni ilyesmiket 1%-os felhasználói háttérrel, még válogat is a módszerekben mintha olyan jól menne, mondjuk ha lenne vagy 70-40% a Linux javára akkor lehetne ilyeneket kijelentgetni.
-
bambano
titán
-
Lenry
félisten
válasz
attila9988 #26 üzenetére
én értelmeztem, neked nem sikerült megértened, amit én írtam le, de akkor mégegyszer:
nem képes a mai felhasználó szemével látni. és ez az ő pozíciójában gáz...ma a felhasználó használja a programot és nem érdekli a működése - nem a programozó, nem a modder, hanem a felhasználó, user, vásárló, akit hidegen hagy az opensource, tudod, úgy a userek 99%-a
nem fog (beleprogramozni), mert nem akar, mert nem is tud. mert nem programozók, hanem felhasználók
a fönti két bekezdés a mai felhasználó, ők azok, akiknek a fejével nem tud rms gondolkodni és ők azok, akik viszont a számítógép-használók túlnyomó többségét jelentik, őket célozza most meg a Valve.
nekik nincs szükségük semmi forráskódjára, nem érdekli őket, hogy van-e joguk belenyúlkálni a programba, mert meg sem fordul ez a fejükben, és ha igen, akkor sem értenek hozzá. -
anulu
félisten
válasz
attila9988 #24 üzenetére
ajánlom az LA Noire-t szíves figyelmedbe
-
attila9988
őstag
-
Tigerclaw
nagyúr
+1
Nem értem, hogy mit várnak. Az rendben van, hogy valaki önként szabadidejében ingyenes szoftvereket fejleszt, de azért a komoly játékfejlesztés nem ez a kategória. Örüljön ha lesznek portok a játékokból, hogy ne kelljen windowst használniuk, ha már annyira nem szeretnék használni.
Párszor már próbáltam átállni Linuxra, de az egész nagyon erőltetett, túl sok kompromisszumot kíván és nekem nincs időm külön az OS hülyeségeivel, hátrányaival, korlátaival foglalkozni. Elfogadom, hogy mint mindenért, a szoftverért is fizetni kell, mert az is egy termék, amibe munkát és pénzt öltek.
-
attila9988
őstag
Meg a világbéke. Hihetetlen, hogy ilyen lózunkgokból meg lehet élni.
Azért ő sokkal többet tett le az asztalra annál, így nem helyes ilyesmiket írni róla. Néha kicsit túloz, de ma az informatika nem lenne olyan amilyen, ha nincs a gnu, és nem éri el, hogy ez a fajta fejlesztési modell elterjedtebb legyen. (Anulu sem lenne itt a forum -on gnu nélkül, mert nem lenne aki ellen lehetne hsz -eket írni..
) Persze közben ott van a bsd is, de a dolgokat egészében szemlélve Stallmannak oroszlán része volt mindebben, ami ma van.
És... tulajdonképpen nem tartja teljesen elítélendőnek a steam -et, bár ezt már a másik topic-ban megbeszéltük.
4: Az az 1-2% meg csak akkor annyi, ha a desktop -ot nézed, és még akkor sem biztos.
-
bambano
titán
a linuxon már 20 éve dolgoznak, több ezren, mégis tud ingyenes lenni.
a debianban vagy kétszer annyi meló van, mint a vele egykorú windowsokban, mégis tud ingyenes lenni.
egy postgresql-ben több meló van, mint egy átlag játékban, mégis ingyenes.soroljam még? itt max. arról van szó, hogy akik hozzátesznek a linuxhoz, azokat nem érdekli a játék.
-
Meridian
senior tag
Azt is vegyük figyelembe, hogy egy nagyobb játék, amelyen mondjuk dolgozik 20 programozó, 50 grafikus 2 éven át, az nem tud ingyenes lenni. Ezt a műfajt csak főállásban lehet csinálni, nem hobbi programozásból...
Bár persze van olyan műfaj ahol ez működhet vagyis működik is, pl a F2P MMO-k, pl ott van a Age of Wulin ami mostanában lesz kész - és hasonló mennyiségű ember dolgozik rajta, vagy még több -, ugye, amin rengetegen dolgoznak, mégis ingyenes lesz alaphelyzetben. Nyilván lesz mögötte nem kevés fizetős tartalom is, de maga az alap az ingyenes. Esetleg ilyen irányba el lehetne mozdulni.
-
bambano
titán
odaadhatod a haverodnak, szomszédodnak a windowsodat? nem.
odaadhatod a haverodnak, szomszédodnak a windowsodra telepített programok nagy részét? nem.akkor korlátozva vagy.
(#4) Misály: "könnyebben átlépnék azt az 1-2%-ot": melyik irányból? egyébként meg ha szerinted nem jó a terméktámogatás, csinálj jobbat. ezért szabad szoftver. Nem kell megvárnod, míg a nagy monopol vállalat a szádba dobja a sültgalambot, megcsinálhatsz mindent magad is.
-
VIC20
őstag
Fantasztikus pasas! Az ilyet a legtöbben vagy istenítik (de legalábbis prófétának tartják), vagy - ahogy a mellékelt ábra mutatja - gyűlölik (mert nem értik). Általában nem a teljes életműve, hanem az abból kiragadott egy megszólalásából kiragadott pár (fél)mondat alapján.
-
Lenry
félisten
igen, valóban talán a naiv jobb kifejezés
Egyszerűen nem érti, hogy a felhasználók (az emberek) többsége nem tud és nem akar mit kezdeni a fene nagy szabadsággal
erre akartam utalni azzal, hogy "egy játék célközönsége mikor fog majd beleprogramozgatni?"
nem fog, mert nem akar, mert nem is tud. mert nem programozók, hanem felhasználók
az a baj rms-sel, hogy nem igazán tudott túllépni a hetvenes éveken, amikor minden számítógép-használó egyben programozó és elektronikai szakértő is volt, legalább hobbiszinten, mert ez kellett a cucc működtetéséhez.ma a felhasználó használja a programot és nem érdekli a működése, ahogyan nem érdekli az sem, hogy hogyan jön létre egy GSM hívás, csak az számít, hogy megtörténjen.
ez a baj rms-sel: nem képes a mai felhasználó szemével látni. és ez az ő pozíciójában gáz...
-
rt06
veterán
eleg sokan beleprogramoznak, csinalnak palyakat, mod-okat, mutator-okat, skin-eket, meg barmit, amit elernek
igaz, hogy ez a reteg toredeke csak az osszes jatekosnak, de letezik, es tevekenykedik
viszont ezt - mint a mellekelt abra mutatja - meg tudjak tenni zart jatekok eseteben is -
Lenry
félisten
sokadszorra is rá kell jönnöm, hogy ez az ürge nem teljesen százas.
egy játék mi a péknek legyen opensource?
egy játék célközönsége mikor fog majd beleprogramozgatni? meg miért is kellene, hogy ezt megtehesse? egy játék művészeti alkotás, interaktív mozi, amibe mindennemű belenyúlkálás elrontaná az egésznek az értelmét.
kb, mintha azt szeretné, hogy minden film mellé legyenek kedvesek a stúdiók a nyers filmet is szolgáltatni, hátha máshogy akarom vágni... -
rt06
veterán
igen, igen, a helyes forditas, hogy a windoze maga a satan fegyvere
node viccet felreteve, miert ir ugy az egeszrol, mintha eddig nem lettek volna nem szabad, zart es akar fizetos szoftverek elerhetoek linux-ra? akar jatekok (mint pl az id termekei, valve szerverei), akar egyes professzionalis szoftverek?
-
anulu
félisten
"a Windows maga is a felhasználók szabadságának korlátozója"
köszi a figyelmeztetést, de 19 év alatt egyszer sem éreztem, hogy jajj de nagyon korlátozva lennék akármiben is.
-
Misály
addikt
"Csakhogy a mi célunk túlmutat a rendszer sikeressé tételén, a mi célunk az, hogy elhozzuk a szabadságot a felhasználóknak"
Meg a világbéke. Hihetetlen, hogy ilyen lózunkgokból meg lehet élni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen TV-t vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iPhone topik
- World of Warships
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Synology NAS
- Milyen légkondit a lakásba?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3063
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest