Új hozzászólás Aktív témák
-
leeate
senior tag
Misi bácsi, azt azért vedd figyelembe, hogy nagy valószínűséggel te is használsz linuxot, pl. a routeredben, autódban, vagy ha lekérsz egy weboldalt a netről. Ebben van a linux valódi ereje, a kulcsszó az "embedded". A másik dolog meg, hogy más a bütykölésre pazarolja el az energiáit, te meg egy ingyenes szoftver fikázására, amit nem is használsz (ja, de). A kettő közül vajon melyik az értelmesebb?
-
Bill Gates -es pizsiben beszélsz totemoszlopról? Némelyik embernek a megnyilvánulása már kritikán aluli, komolyan... Az egész érted van, nem pedig az ő pénztárcájáért, ha nem érted legalább ne fikázd.
Ha a kompatiblilitásról már esett szó, nem gondolod, hogy a zárt meghajtó programok egy részének az okán tartunk itt ahol tartunk? Nem tartom reálisnak, hogy így a mai állások szerint egy Linux vs. Windows 1:1 összehasonlításról beszéljünk. Majd ha lesz normális driver akkor... Mellesleg a linux kernel kompatibilitása túlmutat a windowsén. Mert más célokra született a kettő. Habár ha jól tudom mosógépen volt már Microsoft próbálkozás.
Support meg van bőven az ubuntunál.
-
bambano
titán
Számodra, számomra nem. Azért ne próbálj egyetemes igazságként kinyílvánítani saját véleményt.
(#130) nvyktor: pénzes debianról nyilván nem beszélhettél, mert az nincs. a pénzes az az ubuntu.
"És ne vedd személyes sértésnek a dolgot, csak nem értem, mért kell elkezdeni a flame-t mindig": én sem értem, pedig már sokszor megkérdeztem a winfanoktól, de nem volt válasz.
"Win7-tel pedig még sosem szívtam": hurrá, öröm és boldogság, akkor használd azt. mifelénk meg két notebookon darabján 3-3 hónap Kenobi tábornok volt eddig a w7-tel és még nem értünk a végére. A többi bátortalan próbálkozást most nem is említem. Plusz ezen kívül az xp se volt mindig fáklyásmenet.
Nem akarom a párodat bántani, de ha nem találja a home-ot (második ikon a gnome desktopon), akkor egységsugarú.
"Ugyanezt teszi néhány delikvens (köztük Te is) a linux-szal.": mert ha nem szólnék én meg pár másik hasonló, akkor totális és alapvetően indokolatlan ms uralom lenne itt is. Próbálunk kicsit az igazság irányába tolni az arányokon.
(#137) AppleUser: optimális esetben a termék ára a határköltséggel egyenlő. Mennyi a szoftver határköltsége?
"Egy iparág nem lehet ingyenes, lehetnek ingyenes és nem ingyenes ágai, de az egész nem lehet ingyenes... ": az informatikai iparban az oprendszer egy ág, ami lehet ingyenes. az ios is lehetne ingyenes (vagy sem), ez a tény egyáltalán semennyire sem izgatná azokat a programozókat, akik apple store-on keresztül eladják a játékukat. egyébként is a legnagyobbak már régen rájöttek, hogy nem a szoftverben van az igazi pénz.
(#139) oO7: mert a szoftver eljut(ott) odáig, hogy már nem cél hanem eszköz.
-
azbest
félisten
lezárásul, mivel parttalan ez az eszmecsere:
Ms esetén nem fogsz a cégednél rendszerhibát javítani, legfeljebb az ms segítségében bízhatsz, de előfordul olyasmi, amit semmi pénzért sem oldanak meg. Nem hivatalos megoldás akár licenszet is sérthet.
Nyílt rendszer esetén rengeteg lehetőséged van a probléma megoldásának kivitelezésére. Valószínűleg azért nem értjük egymást, mert teljesen más mélységű supportról beszélünk. -
azbest
félisten
rendben, akkor pontosabban specifikálom:
végfelhasználók felé gyakorlatilag nincs ms support azon túlmenően, hogy újra aktiválhassák a dobozos windowst. A support fórumokon néhány MVP kaliberű ember próbál segíteni, ha valami probléma van. Általában a teljesen egység sugarú problémákra tudnak megoldást, a komolyabbak megoldatlanok maradnak vagy lezárják azzal hogy nem lehetséges. Ezzel szemben a nyilt platformokon a végfelhasználó is képes problémát detektálni, de akár megoldani is. Vagy pedig a közösségből valakit megkérni hogy segítesen. Vagy felvenni szakembert, hogy oldja meg. Vagy pedig fizetni egy cégnek, hogy oldja meg.
üzleti felhasználók kapcsán alapszinten ugyanazt látom, mint a végfelhasználók esetén. Ezen felül lehet csillió dolláros szerződéstt kötni az MS-sel, hogy szóbaáljanak veled. Meg ugye ott vannak a partnership programok, amikor mindenféle szigorú követelményei vannak, például mindenféle ms vizsgákkal rendelkező emberekket kell alkalmazni, esetleg ms termékeket használni vagy más ms szolgáltatásokat igénybe venni. Gyakorlatilag saját szakembereket kell képeztetni, akik ms közeli kompetenciával rendelkeznek. Ennek aztán sok köze van a hagyományos értelemben vett supporthoz. Meg persze komoly pénzeket is kell fizetni a partnerségért.
Esetleg meg lehet bízni egy ms partner céget, hogy ő oldja meg a problémát, de se nem gyors, se nem olcsó ez az út és a siker korántsem biztos.
-
-
bambano
titán
a tákolmány nem a support hiányára szinonima, ezt csak te akarod erőltetni. a tákolmány a gagyi kódra szinonima.
(#120) nvyktor: igazán fair összehasonlítás a branded intel szervert, mint egységsugarú juzer által nap mint nap managelt cuccot összevetni a mezei desktop pc-s w7-es szívásokkal... de mindegy, ha emlékszel, amiket ezügyben írtam, ez egy olyan döntés volt a debian esetén, amivel én sem értek egyet.
"Függőségeket nem mindig rakja fel magától.": nem nyilatkozom a pénzes debianról. a rendes debian ilyet nem csinál.
"Nem arról szól a cikk szerintem, "... ez igaz, de a topic sem csak arról szól, ami a cikkben van, különben nem dicsérnék itt folyamatosan a windowsokat, hozzáteszem: alaptalanul. fogadd el légyszi, hogy a topicok zöme nem szorítkozik az eredeti témára.
(#121) attila9988: oké, említsük meg a freebsd-t, ami legalább két évvel később indult, mint a linux
oh wait, te pont nem ezt akartad mondani
mi is került át a freebsd-ből a linux disztrókba? az eretedi bsd-ből igen, de a freebsd-ből szerintem nem sok. az ssh az openbsd forrású, meg van benne egy halom bsd stílusú program, de hogy azok freebsd forrásúak lennének, az kétséges.
"1995 környékén még nagyon az elején voltak a linux -os desktop -nak.": 1993. júliusában adták ki az első stabil, 1.0-s slackware-t. abban már volt grafikus desktop. És nem az volt az első, amiben volt desktop.
-
bambano
titán
"lapvetően nincs rossz tapasztalatom a linuxról, fasza rendszer, es sok megoldás egyszerűbben is gyorsabban megoldhatsz mint a konkurencián"
vs:
(#38) Misály: "a linuxon már 20 éve dolgoznak, több ezren, mégis tud ingyenes lenni". - hobbiból tegyük hozzá, ezért is olyan tákolmány amilyen."akkor most döntsd már el, mi a véleményed a linuxról, mert ez így lol.
-
cadeyrn
aktív tag
"a linuxon már 20 éve dolgoznak, több ezren, mégis tud ingyenes lenni". - hobbiból tegyük hozzá, ezért is olyan tákolmány amilyen.
Még egy rendkívül okos, tájékozott ember... szerinted a Red Hat-et hobbiból tolják? Az Ubuntu mögött a Canonicalnál poénból dolgoznak? Nem. Mindkettő fizut ad.
Ja, és a Microsoft ad be patcheket a kernelbe - ami A LINUX, a többi a GNU része -, azt sem jófejségből.Azért ingyenes, mert ilyen, mert ilyennek készítették. Hála az égnek.
Az open source hajta előre az innovációt, nem kicsit, nagyon, erre kezdenek rájönni mások is, hogy pl. a gyógyszeripar komolyat fejlődhetne belőle. Why Open-Source Principles Are a Recipe For Innovation
Igen, a recept legyen nyílt. A gyártás gazdaságossága, az előállítás költségei és sebessége - na, ott lehet verseny. -
bambano
titán
majd gondolkodj el a netmegosztó routerek, az android, a smarttvk, a settop boxok, a nasok és hasonló cuccok piaci arányáról. merthogy ezekben gyakorlatilag mind linux van.
a következmény pedig az, hogy sokan úgy fikázzák a linuxot meg mondanak zöldségeket róla, hogy nem is tudják, aktív linux felhasználók. rotfl.
-
VIC20
őstag
Jórészt biztos igazad van, csak egy dolog szúrta a szemem:
"...A droidok egymást vigasztalják ilyenekkel, hogy nem hiába szopnak egy OS-el hónapokat csakhogy működjön egy tv-tuner, megéri hájat növeszteni ezért...:"
Azért tegyük hozzá azt is, hogy ha pl. a tvvevő-gyártók tevékenysége nem abban merülne ki, hogy utánavágnak egy wines meghajtót a cuccuknak, hanem kötelezve lennének arra, hogy tessék normális dokumentációt is kiadni, amivel elvileg akárki akármilyen oprendszer alá könnyedén megírhatja a sajátját, akkor valószínűleg nem telne hónapokba a dolog.
Lehet, hogy nem növesztenének hájat a programozók?
Lehet, hogy nem így nézne ki a világ?Lehet, hogy van, aki szerint ezért az ügyért érdemes küzdeni?
Ui: És ezzel mi a baj? Lehet, hogy némely "fórumhuszár" személyeskedő megjegyzései: "a mátrix" önvédelmi reakciója?
-
bambano
titán
kinek a papné, kinek a paplan.
tegyük hozzá, ha nem a levegőbe beszélnél, nem hallaná senki
én csak azt látom, nekem mennyi melóm van a debianos gépeimmel vs. mennyi melóm volt a notebookomon gyárilag kapott w7-tel, a családban másoknak mennyi melója van vele, ebből le tudom vonni a tanulságot, hogy az eddigi irány jó. és ez nem a fizetős szoftver. hogy te nem áldoztál elég energiát a debianodra, arról nem akarok vitatkozni.
az lehet, hogy a linuxod nem támogat minden dzsunka cuccot, de a windows se. a szervereket viszont jól támogatja, a többi meg engem nem érdekel. veszel tisztán inteles pc-t, nvidia vagy intel videokarival és működik. ugyanez a tapasztalat nem áll meg se az xp-vel se a w7-tel kapcsolatban. veszek egy tisztán inteles 7-8 éves forma használt ibm desktopot, xp telepítő lemez után semmit nem ismer a hardverből, még a nyomoronc hálózati kártyát se. és mielőtt beindulna a szokásos flém, megismétlem: nem mostani friss top pc, hanem egy p4-es, ősrégi vas. ja, hogy ezeken is megy a debian csont nélkül, meg a friss notebookomon is megy a debian csont nélkül. hát ez van.
Arról meg, hogy van-e csajom. ne vitatkozzunk annak fényében, hogy a gyerekemről is több személyes blogbejegyzést írtam már. De én is irkálhatnék olyat, hogy fizesd csak a sok mondvacsinált reklám minősítést meg tanfolyamot a mindenféle cégeknek, a te bajod. Legyen egy nagy halom ms*** meg ccna** meg hp*** minősítésed, azt is nyilván úgy szerezted, hogy a csajod egy másodpercig se hiányolt.
"Bocs, én inkább maradok az olyan rendszereknél amit nem fórumhuszároknak kell utólag összetákolnia a szabadság szent zászlaja alatt.": én is.
egyébként az ilyen debianon fanyalgókon jókat szoktam röhögni, hogy nem ütik meg egy gimnazista lány szintjét informatikából
-
Tigerclaw
nagyúr
+1
Nem értem, hogy mit várnak. Az rendben van, hogy valaki önként szabadidejében ingyenes szoftvereket fejleszt, de azért a komoly játékfejlesztés nem ez a kategória. Örüljön ha lesznek portok a játékokból, hogy ne kelljen windowst használniuk, ha már annyira nem szeretnék használni.
Párszor már próbáltam átállni Linuxra, de az egész nagyon erőltetett, túl sok kompromisszumot kíván és nekem nincs időm külön az OS hülyeségeivel, hátrányaival, korlátaival foglalkozni. Elfogadom, hogy mint mindenért, a szoftverért is fizetni kell, mert az is egy termék, amibe munkát és pénzt öltek.
-
attila9988
őstag
Meg a világbéke. Hihetetlen, hogy ilyen lózunkgokból meg lehet élni.
Azért ő sokkal többet tett le az asztalra annál, így nem helyes ilyesmiket írni róla. Néha kicsit túloz, de ma az informatika nem lenne olyan amilyen, ha nincs a gnu, és nem éri el, hogy ez a fajta fejlesztési modell elterjedtebb legyen. (Anulu sem lenne itt a forum -on gnu nélkül, mert nem lenne aki ellen lehetne hsz -eket írni..
) Persze közben ott van a bsd is, de a dolgokat egészében szemlélve Stallmannak oroszlán része volt mindebben, ami ma van.
És... tulajdonképpen nem tartja teljesen elítélendőnek a steam -et, bár ezt már a másik topic-ban megbeszéltük.
4: Az az 1-2% meg csak akkor annyi, ha a desktop -ot nézed, és még akkor sem biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest