Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dabadab

titán

válasz dezz #88 üzenetére

"Tehát abban igazad van, hogy egy HD-Ready-n még összehozható, hogy egy SD anyag még viszonylag szépen nézzen ki (ha maga a forrás is jó), és egy Full-HD-n ez már nem nagyon jön össze."

Ezt igy hogy?... Minel nagyobb a felbontas, annal nagyobb mozgastere van a mindenfele algoritmusoknak, amik azt hivatottak elerni, hogy a nem-nativ felbontasu forras pixeleit normalis minosegben szetrakjak a kepernyo pixeleire.

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #99 üzenetére

Blu-ray rip, a lényeg hogy kicsiben és XVid-ben és alacsony felbontásban van.

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #95 üzenetére

"Na ez most már kezd fárasztó lenni..."
    Erre inkább nem reagálok...

"Mellesleg ilyen feljett upscale megoldások csak a Full-HD-sekben vannak, azokból is csak a jobbakban, szóval teljesen ellentmondasz magadnak."
    Nem mondok ellent, a kezdetektől azt mondtam, hogy a FHD-n ronda az SD, tehát nem jobb és nem is rosszabb, csak másra van optimalizálva. HD-re. Mást nem állítottam.

Van egy 17 MB-os, XVid-el tömörített, 309 kbps-os trailer-em. Hogyha szeretnéd, átküldöm valahogy. Ezt meg kell nézni egy HD TV-n. Szerintem nem ad csúnya képet..

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #91 üzenetére

Erről dabadab hogyan vélekedik?
    Amikor én említettem a VGA gyengeségét, problémáit, a kábel rossz minősége volt a magyarázat..
    Félreértettem? :F
    ( Igazából neki szól a kérdés. )

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #88 üzenetére

"Egy dolog a szépség, és egy másik a részletgazdagság!"
    Igen! És egy filmnél én azt nézem, mennyire szép és mennyire éles a kép. A részletek valóban el vannak kicsit nagyolva, de mégis éles.
    Amivel én találkoztam, annál úgy vettem észre, hogy nem igazán szembetűnő a részletességbeli különbség.

Például: jön egy analóg TV adás SD-ben ugye, és van pár sor kiírva nagyon kis betűvel. Ezt felbontásjavítás nélkül lehetetlen elolvasni, mert egy betű kb 2-6 pixel. A tv viszont élesíti / felbontást javít.
    Lehet, hogy egy bizonyos méretű falevélen az erek nem lesznek láthatóak (azok lesznek, de most mindegy), csak egy egyszínű felületet kap. Ez esetben szerintem ez nem akkora baj, mert nem feltűnő! Az én általam látott "komolyabb" videókéhoz képest nincs nagy különbség. (nem a demók!)

"De ettől nem lesz részletgazdagabb, jobban kivehető egy SD-ben már elmosódott mintázat, stb."
    De igen!
    Natív felbontásban az ember elmosódottnak látja, de egy jó algoritmus számára az a kép éles.

"egy XviD-es SD forrással "csodákat művel a tévé", ezért alig lehet látni a különbséget eközött és egy (megfelelő minőségű) HD-s forrás között?"
    Azért csodát nem, de tényleg látványos minőségjavítást tesz lehetővé.
    Megfelelő minőségű HD forrás persze hogy lényegesen jobb, csak ilyen gyakorlati felhasználásban nem sok van.
    Igaz, hogy hazai HD TV adások minőségéről nem tudok nyilatkozni, lehet hogy az annyira szép, mint egy demóvideó.

• grandtour2

tag

válasz dezz #91 üzenetére

nem, én is csak DVI-ben hasznalok 19-es monitorokat, ott vga-n total szar a kep.
    De valahogy a laptop és az LG6000 szeretik egymást (vagy az LG-ben prémium áramkörök vannak), és, mint írtam, tűéles a desktop képe rajta, annyira, h nem kell hdmi-s laptopot, vagy popcorn-t sem vennem..

• grandtour2

tag

válasz dezz #89 üzenetére

"De egyébként 42"-re nem küldenék 1920x1080-as képet"
    Miért nem? ha van megfelelő tévéd, ami sima VGA-n is kb olyan képet ad 1920x1080-on, mint HDMI-n, akkor szerintem küldenél :-)

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #83 üzenetére

"Már miért tennék ilyet? Megbeszéltük, hogy HD-re nem optimális az Xvid."
    A próba miatt kizárólag.
    (Valamint utolsó megjegyzésem.)

"1m-es képig 2-2.5m az optimális távolság"
    2-2,2 m-re véleményem szerint legjobb a 82 cm.
    2,7-2,9 m-re pedig 102 cm.
    De azért ez egyén függő is valamelyest, nekem ez "jött be", erről nem érdemes vitát nyitni szerintem. Megemlítettem csak.

"Hát, ha körülnézel itt más topikokban, a HD-Ready-ken sem repesnek az emberek az SD minőségétől"
    Persze hogy nem a legjobb, ami elérhető az SD, nem is ezt mondom, csak hogy szerintem nincs akkora különbség. Hanem hogy nézhető, elég jó képet is adhat.
    Most a tapasztalataimat, meglátásaimat írom le, nem azt, hogy máshol mit mondanak.

"simán nagyítva pixelesedő élek valamennyire kisimulnak"
    De szerintem elég jól kisimul. (nem ismerem az algoritmust) Bizonyos esetekben.

"Na de az XivD, és ezt már 10.-re írom le, eleve homályosabb"
    Ezzel egyetértek, szerintem is jobb tömörítés (a TV-k szempontjából is) a h264. XVid példa volt, hogy ez a típus jól együttműködik a TV-elektronikájával. Jobb lett volna h264-et írni, az még gazdaságosabb is.

Lehet hogy félreérthető volt, de én nem azt állítom, hogy a HD, 720i, rosszak, az SD meg a király.
    Hanem azt, hogy a SD-vel el lehet érni szép képet, az átlagosan beszerezhető HD videók nem különösebben jobbak. Jobbak, de nem sokkal. Annyival biztos nem, hogy érdemes lenne drága lemezt venni / ilyen videót vadászni a neten / lejátszót összerakni alá.
    Szóval lehet sarkosan fogalmaztam kicsit, mert ha lehetőség lesz rá különösebb energia nélkül a nagyobb felbontású videót választani, azt fogom, mert az annyira biztos jó, mint az SD. De nem sokkal, ma meg pláne nem.

Nézd el nekem a nem annyira topikba illő példát, de ezért írom, mert ez jól tükrözi a kicsit régebbi, de talán nem rossz dolgok elvetését.
    Ember, nem túlságosan gazdag, TV-t szeretne:
    "-A most megjelent új Full HD-s Samsungot szeretném! (6-os szériás, 82 cm, FullHD, jó TV 260 ezer Ft)
    -Miért pont ez?
    -Van egy HD Ready 82-es, tavaly vettem. Teljesen jó, de ez újabb!
    -Akkor miért cseréli?
    -Haladni kell a korral!"

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #79 üzenetére

"milyen "kapható" videókra gondolsz? Gyári HD-DivX és WMV-HD?"
    Pontos kodek beállításokat nem tudok mondani, a következőt viszont igen:
    Egy általad jónak tartott HD videót átkonvertálsz XVid-el alacsonyabb felbontású videóba. Úgy 2,5 Mbps-ra (300 MegaBájt/sec, így értem), egyéb beállításokat nem tudom. De ezkb olyan jó lesz, mint TV-n, mint az eredeti.

"3-4m-ről kell nézni"
    Összehasonlítunk, 3-4 centiről és 3-4 méterről is nézzük.

"éppen a HD-Ready tévékben nincs csúcskategóriás up-scale"
    Ezt már írtam:
    HD TV: SD, HD, FHD jó rajta
    FHD: HD, FHD jó rajta, SD ronda
    Tapasztalat ezt mutatta, indokolni nem tudom. (bár ez olyan nagyon nem lényeges)

"Nem ismerem ilyen szempontból az Xbox360-at"
    Pedig ez meggyőzne lehet arról, amiről beszélek. Ha van rá lehetőséged, tégy egy próbát.

"Ha mondjuk egy játékot kap a TV alacsony felbontásban..."
    Na ennél a résznél van mondanivalóm lényege. Megpróbálom érthetően leírni, kérlek még a szokásos figyelmednél is jobban koncentrálj! :)
    Szóval az elektronika optimalizálása, működése, ami érdekes.

Nézzünk egy példát! Ha egy egyenes, fekete vonal van a képen, fehér háttérrel, azt nem nehéz egy eljárással különválasztani, értelmezni. Így lehet növelni a felbontását már, és az eredmény szép lesz.
    Olyan lesz az eredmény, mintha ezt a képet - fehér háttérrel fekete vonal - nagyobb felbontásban kapta volna a TV. Mivel különválasztotta az algoritmus a vonalat, és vonalként értelmezi, nem pixelhalmazként.

Ha mondjuk "ráeresztünk" egy búzatábla fényképére egy ilyen algoritmust, ami jó volt a vonalnak, akkor nem jó ennek a képnek. Nem tudja elkülöníteni a búzaszálakat. Így az eredmény ronda lesz, olyan, mintha csak simán felnagyítanánk a pixeleket. Vagy valami még rondább, vagy a kettő között.

Nos tehát meg vagyok győződve róla, hogy a TV elektronikája a videó felvételhez van optimalizálva. És nem is akármelyikhez, hanem csak bizonyos videókéhoz. (Például az XVid-ek az elég magas bitrátájú és megfelelő forrásból készített videói megfelelnek ennek a kritériumnak.)

Hogy pontosan mi alapján lehet szétválogatni a videókat, milyen kritériumok kellenek ahhoz, hogy a TV tudjon velük mit kezdeni, nem tudom megmondani. Aki az algoritmust írta, többet tudna mondani, azt hiszem.

Egy játék nem felel meg neki, mert nem arra van. A játékhoz az XBox van optimalizálva.
    Ugyanúgy bizonyos videóknak szintén nem felel meg.

• bteebi

veterán

válasz dezz #66 üzenetére

Az angol nyelvtan jóval egyszerűbb, mint a magyar. Kevesebb jelző van, ergo ugyanaz a szó/kifejezés több midnent is jelenthet (ebbe légyszi ne köss bele, direkt nem akartm precízebben fogalmazni, így is hosszú lesz már ez a hsz :B). A HD nem csak nagy felbontást, hanem nagy felbontásút is jelent ;). Példa:

This video is shot in HD.
    This is a HD video.

(Szerintem adja magát, hogy melyik mit jelent.)

Amúgy spec. ha abból indulnánk ki (nem kötekedni akarok!), akkor a HDú video lenne logikus, mert a HD-s az vagy nagyfelbontáss, vagy nagyfelbontás-s (vagy esetleg nagyfelbontásos) lehetne. Szóval ez így mindenképp helytelen. Persze igazi jelentősége nincs, csak szőrszálhasogatás ;).

Az mp3 lejátszóval csak példát hoztam arra, hogy mennyire idegesít a felesleges -s jelző használata :). Mert az rendben van, hogy rádiós mp3 lejátszó, de az mp3-as lejátszó helytelen. Nyelvészek persze előnyben :).

Amúgy nem teljesen kizárt, hogy hülyeséget is írtam :DDD - mivel erősen nem bölcsész vagyok :U -, de szerintem nem.

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #77 üzenetére

Nagyjából egyet is értek veled, egyet kivéve:
    HD alatti felbontásból lehet jó képet csinálni. Olyat, hogy nem lesz eget rengető eltérés egy TV-n a nagyobb felbontású, mondjuk 720p-s videókétól. (átlagos, kapható, beszerezhető) És most filmekről beszélünk, játékot ne keverjünk ide.
    Illetve annyira csak, hogy a TV-be épített processzorokra egy jó példa, milyen sokat számít: XBox360 grafikus magjában úgy tudom 1280-as kép jön létre, és ezt a felbontás optimalizáló chip akár 1920x1080-is feltolja úgy, hogy nem lesz csúnya a vége. Mivel a forrás ennek a HANA chip-nek "való".
    Ha mondjuk egy játékot kap a TV alacsony felbontásban, nem sokat tud vele kezdeni, a végeredmény tényleg ocsmány lesz. Mert az az elektronika nem arra van.
    És pontosan ezzel tudom magyarázni előbb tett állításomat.
    Ha tehát a videó olyan, hogy tud vele "mit kezdeni", akkor jó lesz a vége. Ha nem olyan, akkor nem.

[OFF]
    Erről valószínűleg győzködhetnénk egymást, hogy nem úgy van-e, de értelme nem sok.
    Szerintem volt értelme vitatkoznunk, megtudtam néhány érdekes információt.

További szép napot mindkettőtöknek!
    [/OFF]

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #73 üzenetére

"Hát, khmm, el tudom képzelni, hogy más rájött volna, hol a hiba."
    Ha még ott melóznék, várnálak szeretettel !

"720p=1280x720-at is köszönd meg!"
    Legyen, köszi!

"1. hibás összeköttetés (pl. nem megfelelő adapter); 2. gyenge lezárás a C vonalon a küldő oldalon, illetve annak nem érzékelése a fogadón (nem veszi észre a tévé, hogy S-Video jelet kap, így kompozitként kezeli, amit az Y vonalon kap)."
    -1.Ha itt külön adaptert értesz, akkor az nem volt. (kiemeltem)
    -1 és 2: Ebből nekem az jön le, hogy nem a létező legjobb szabvány..
    -Más csatolásnál nem találkoztam hibákkal. (VGA, de az most más)

Komponens:
    -Hadd idézzelek:
    "Egy felesleges D/A+A/D konverzió" Analóg és digitális jel közti konverzió minőségromláshoz vezet itt is, bárhogy nézem is..
    -A másik pedig, hogy zajosabb. Ez szintén 100%-ban. Az átvitel / konverzió maga, és nem a videó szemcsés mondjuk.

"házimozi-eladók nem túl magasan kvalifikáltak"
    Sajnos egyet kell értenem veled. Amikor "belekezdtem" ebbe, és is hasonlóképp érveltem, mint ahogy most ti is teszitek. De ez változott, így én nem tudom magam ebbe a csoportba helyezni. (Tényleg nem vagyok mérnök, csak technikus :) )

Bevezetődre a következővel reagálnék: most nem a videók "képanyagáról" beszélünk, hanem amit a TV jelenít meg. Újra csak azt tudom mondani, hogy felbontás -, szín -, képélesség -, ... javító áramkörök. Hogy melyik videóval mit tud kezdeni!

dabadab: ezt hogy érted? S-Video-ra: "itt mar legalabb ket eren megy a videojel" Fejtsd ki kérlek!

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #67 üzenetére

Akkor valamit rosszul tudok !?
    HD LCD: 1366 x 720
    (kicsi, ritka LCD: 1024x768, 640x480)
    HD Plazma : 1024 x 768 drágább: 1366x720
    FHD LCD / Plazma : 1920 x 1080

Videó felbontására / kapott jelre utalva :
    720p / i :1366 x 720 váltott soros / teljes kép újrarajzolása
    1080i : 1920 x 1080

Tehát miért is lenne jobb FHD-ról visszaalakítani HD-re, mint egyből HD->HD?

"Blu-ray..":
    Monitor az csalóka, mondok egy hülye példát, elnézést hogy nem jut jobb az eszembe: sztereó hangfalon nem lesz különbség ezek közt:
    -sztereó jel
    -sztereó + ProLogic információk hordozása
    Szóval én nem találtam ennyire jó minőségű filmet még. (úgy 2 hónaposak az infóim..)
    De ez nem túl lényeges vitapont.

(Kipróbálni már nem sok esélyem lesz, nem dolgozok az áruháznak. Háát, azért elfogadnám én azt a Samsung lejátszót, még ha nagyritkán le is fagynak. De volt más is.)

Összeköttetések szintén tesztelve. A következőre jutottam, remélem nem fogok vele közerkölcsöt sérteni!
    -Kompozit: zajos, színek nem a legszebbek.
    -Scart: Nem zajos, szépek a színek eléggé.
    -Komponens: Zajos, színek tűrhetőek, szellemképes is lehet. (Jobb minőségű cuccnál jobb lehet a helyzet.)
    -HDMI: Nem zajos, szép színek.
    -S-Video: Befejezetlen szabavány, homályos, kevés színű átvitel. Úgy sz. ahogy van.
    -VGA: TV-re nem a legjobb, bajok a rendes használattal, színek kicsit fakóbbak.

Eladásról sokat tudnék mesélni. Bármit el lehet adni, nem kell trükközni az összeköttetésekkel sem. (Nem vertem át senkit, nem azért írtam.)

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #61 üzenetére

Röviden: az TV elektronikája nagyon-nagyon-nagyon sokat változtat a képen. Ettől függ talán a legnagyobb részben a megjelenített kép. (igen, tudom, sokan nem értenek velem egyet, de így gondolom) Ésszerű kereteken belül persze.

Példa: nézz meg egy TV adást HD és FHD megjelenítésére képes TV-n. Na milyen lesz FHD-n? Ronda! És HD-n ? Sokkal jobb!

TV-k frissítésével nem volt azért gond. (volt az elmúlt fél év reklámozott termékeiből is, Scarlet sorozat és Samsung 6-os széria. Meg még sokkal jobbak és drágábbak, aminek nem volt reklámja)

Natív felbontásban persze hogy SD-HD-FHD, de most a gyakorlatról beszélünk.

Blu-ray demólemez mondom szebb, mint a valóság. Nem tudom hogy csinálják (agyon emelve a kontraszt - mégis sok szín van), de ha olyan lenne a kapott film is, akkor nem magyaráznék, hogy nincs még itt az ideje.

Zárásul annyit, hogy a Wanted Xvid-es rip tényleg baromi jól néz ki! (1,4 v. 1,8 Giga.., nem HD)

És még annyit, ugye NEM MONITORON hasonlítgatunk videókat? (nem neked, a többi kollégának szól)

• bteebi

veterán

Azt azért megjegyezném, hogy nem HD-s és SD-s, hanem csak HD és SD. Ez kb. ugyanolyan, mint az mp3-as lejátszó... de utálom, pedig sokan használják :(((.

• NagyVillany

tag

"egyes HD-s filmek nem annyira élesek"

ezt észrevettem én is, meg ha meglátok egy régi filmet, hogy 1080-as HD, akkor elgondolkodok hogy ez most hogyan.. mutkor is volt vmi 1970-es mentsük meg a katonát stilusu film nemtom a cimét, de ottvolt a vinyon 1080ba, mosott is volt.. montam is magamba legközelebb már stan és pan is lesz, vagy ha ígymegy tovább akkor az ősrobbanás is fullHDbe.
    De pl egy friss film az tökjó az tény, Wanted be is meglehet számolni a paula anderson haját, vagy kiaza csücsöritőszájuszinésznö

Szóval ha valaki egy bénább minöségü 1080-as filmmel hasonlitgatja tüzetesen a technológiát, akkor esélyes hogy kevesebb különbség tör a felszínre, mintha tűéles minőségű anyagot küld harcba a latbavetéshez.

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #57 üzenetére

Oké, megpróbálom tömören.
    Mint mondottam, nem kell vele egyet érteni, és azt sem mondom, hogy hülyeségeket írkálsz. Valóban ez az alapfelállás, amit mondasz, de több mindent is figyelembe kell venni. (FHD TV kb 4x annyi pixel, 4x olyan gyors elektronika, és nem 4x-es ár. Ezenkívül a felbontás javító elektronikák egészen mások egy HD és FHD TV-ben, mert mások a követelmények. Nem feltétlenül jobb, hanem másnak, más felbontású videónak kell megfelelnie.)
    Akkor szépen sorjában:

HD TV + BlueR, miért is?:
    -Színek magasabb bitrátával lettek rögzítve, szebbek.
    -Kisebb felbontás, helyfoglalás viszonylag ""nagy"", tömörítés talán jobb.
    -És ami fontos: a TV elektronikája ezzel a minőséggel már tud valamit kezdeni, tehát elég éles lesz a képe, és szépek a színek.
    -Tapasztalat nálam ezt mutatta.
    -(nyilván nem 1 méterről kell nézni 102 centis TV-n)

Ma kapható HD videók egy HD TV-n nem különösebben jobbak:
    -Mint már írtam pár sorral feljebb, a képjavító áramkörök.
    -Szintén tapasztalat.

Full HD tévén van értelme a HD-nek, mert ott az SD RONDA! Viszont nem szebb, mint HD-n az SD. Viszont ennél meg a Full HD-nek megint nincs értelme:
    Kifejtem:
    -HD TV: SD és HD videó (csak felbontást nézve) nincs igazán különbség.
    -FHD TV: HD és FHD videó közt nincs igazán különbség.
    -FHD TV: SD videó, ez ronda.
    -Mindez szintén a képjavító technológia. (meg így tapasztaltam)

Kivétel FHD TV-n az FHD demo videó. Az tényleg gyönyörű..:
    -Nem HD DivX-ekkel szórakozok, hanem BlueR lemezen kapható filmekkel. Ennél sokkal szebb a demólemez. Ezt áruházak kapják BlueRay lemezen kiadva vagy HD generátorra rázúzva.

És az off:
    -AceMega nekem bejött, ki lehet választani, mit rakjon fel, nem sok köze van a TV-khez.
    -Szerintem ne személyeskedjünk a szememet illetően, nem igazán vannak vele bajok. (ha lennének közelebb mennék, hogy megnézzek velemit)
    -És nem vagyok hülye, tudom mekkora felbontása van egy HD LCD-nek.
    -Nem törvényként mondtam, idézem magam: "Ezek persze csak saját vélemények"

• NagyVillany

tag

válasz dezz #55 üzenetére

" "-HD tévén BlueRay vagy hasonló lemezről rippelt xvid-el igen JÓ EREDMÉNYT lehet elérni."

Csak épp értelmetlen, mert egy nála nem sokkal magasabb bitrátás H.264-hez képest HOMÁLYOSABB A KÉPE (ha már kiabálunk). "

erről az jutott eszembe, amikor a Cartoon Network-ön megy aza piroskás rajzfilm, és a kicsi szelíd piroska minden 10-dik szót ordítva mondja :)

• szaszlaci

addikt

válasz dezz #55 üzenetére

Magamat idézem:
    "sokan nem értenek velem egyet,"

Eladóként dolgoztam mostanáig, hidd el, volt úgy 50 "lapostévé", és nyersanyag is volt bőven a próbára..
    Ezek tapasztalatok, oldalakat magyarázhatnék, hogy ezek szerintem miért vannak így.

Új hozzászólás Aktív témák