Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dezz

nagyúr

válasz szaszlaci #78 üzenetére

"HD alatti felbontásból lehet jó képet csinálni. Olyat, hogy nem lesz eget rengető eltérés egy TV-n a nagyobb felbontású, mondjuk 720p-s videókétól. (átlagos, kapható, beszerezhető)"

Erre már egyszer rákérdeztem, de még nem kaptam választ, hogy milyen "kapható" videókra gondolsz? Gyári HD-DivX és WMV-HD? Mert azt már megbeszéltük, hogy ezekből nem szabad kiindulni, ezek nem aknázzák ki teljesen a névleges felbontásukat sem (jól láthatóan életlenebb a képük, mint ugyanannak H.264-ben, azonos felbontáson -- ezen kívül sokkal jobb 1080p-ről downscale-ezni, mint 720p-ről fel)!

Ettől függetlenül, 3-4m-ről kell nézni ahhoz pl. 82cm-esen, hogy ne legyen jól látható eltérés így is SD-hez képest...

A másik, hogy éppen a HD-Ready tévékben nincs csúcskategóriás up-scale, ellentétben a normálisabb Full-HD-sakkal. (És persze a jó upscale is csak a kisebb felbontás zavaróságát csökkenti, több tartalom, részlet nem lesz tőle.)

"Illetve annyira csak, hogy a TV-be épített processzorokra egy jó példa, milyen sokat számít: XBox360 grafikus magjában úgy tudom 1280-as kép jön létre, és ezt a felbontás optimalizáló chip akár 1920x1080-is feltolja úgy, hogy nem lesz csúnya a vége. Mivel a forrás ennek a HANA chip-nek "való"."

(Nem ismerem ilyen szempontból az Xbox360-at, így ezt nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni.)

"Ha mondjuk egy játékot kap a TV alacsony felbontásban, nem sokat tud vele kezdeni, a végeredmény tényleg ocsmány lesz. Mert az az elektronika nem arra van.
    És pontosan ezzel tudom magyarázni előbb tett állításomat."

Nem igazán tudlak követni. Ha egy játék képét nem tudja szépen upscale-ezni egy tévé (min. SD felbontásról, nem kisebbről, amit fel sem ismer, mert maga a kép formátumában SD), akkor más SD képet sem fog tudni. Ergo még kevésbé közelíti meg egy normálisabb HD forrás képét...

"Ha tehát a videó olyan, hogy tud vele "mit kezdeni", akkor jó lesz a vége. Ha nem olyan, akkor nem."

Ezt sem nagyon értem. Milyen szempontból olyan vagy nem olyan? A felbontáson, és azon kívül, hogy sz@r vagy nem sz@r a forrás?

Új hozzászólás Aktív témák