- Nagyon érzékeny lett a használt játékok eladására a Nintendo
- Házimozi belépő szinten
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Milyen videókártyát?
- Vélemény: a HDR az új hívószó a tévéken
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
sad_Vamp
őstag
i7től szerintem a valós használatban sohasem lesz gyorsabb a Kaveri APUk bármelyike. Másrészt az AMD dGPU-k nagy része is már GCN-es.... szóval az intel+AMD-s konfigok sem maradnának kakában ha netán über revolúció készülne (de nem fog, mert az intel ezt tűzzel (azaz pénzel) vassal akadályozni fogja).
-
lenox
veterán
válasz
sad_Vamp #197 üzenetére
De azért ne mond azt, hogy nem különbség az, hogy régi motort pofozzák hozzá a nextgenhez, vagy eleve úgy írják meg a motrot
Nem mondok ilyet. Olyat mondok, hogy csodalkoznek, ha beszopatnak az i7+amd gpu usereket. Foleg ha a celjuk egyelore az, hogy a mantle terjedjen.
-
sad_Vamp
őstag
Sokkal jobb nem lesz.... talán 5-20%okról lehet beszélgetni többről biztosan nem szeritnem. De azért ne mond azt, hogy nem különbség az, hogy régi motort pofozzák hozzá a nextgenhez, vagy eleve úgy írják meg a motrot hogy lehető legjobban fusson nextgenen. Ez utóbbiak lehetnek(nem lesznek, csak esetleg lehetnek) gyorsabbak apukon dVGAval, mint sima procikon... ezt szerettem volna mondani.
-
lenox
veterán
válasz
sad_Vamp #195 üzenetére
ha már most használná
Hamis allitasbol minden kovetkezik. Nyilvan konzolban nincs diszkret vga, tehat ott azert nem hasznaljak ezt a modszert. PC-n meg lehet almodozni, hogy majd lesz ilyen, meg lehet azt hinni, hogy mar a bf4 is apuval sokkal gyorsabb lesz decemberben, mint nem apuval, abba mar nem szolok bele, azt ugy is mindjart meglatja mindenki.
-
nyakdam
aktív tag
Én is hozzászólnék a témához.
Mire használható az APU?
1. Laptopoknál szerintem versenyképes lenne, ha nem erőltetnék mellé a plussz videókártyát, ezzel növelve az
árát.2. Asztali konfigba annak éri meg aki amúgysem venne 20e fölött videókártyát, mert keveset játszik és elég neki ha végigtudja játszani a játékot. Pl. Jó lenne a teszteknél, ha az APU-t egy G2020 és 7750 párossal, vagy egy G2140 és GT630 v. 6570 -el vetnék össze. Persze nem játékra gondolok, hanem a mindenapi programokra. Pl boot idő HDD/SSD, PDF és doksik nyitása, böngészők használata, képek megnyitása, másolási feladatok. Szerintem aki keveset játszik és átlagfelhasználó az említett dolgokkal többet találkozik. Itt biztos vagyok, benne hogy gyorsabb az APU mint az említett konfigok amik árban kb ott vannak mint egy 5800 vagy 6800-ás. És biztosvagyok benne, hogy tartósabb darabok is hosszútávon az említett APU-k, mint a gyengébb procik, mivel idővel a programok használata során csak nő a szakadék közöttük.
Játékra nem szabad APU-t venni!
Egyébként az árakat megnézve, a CPU-ereje alapján vannak beárazva a procik. Tehát az 5800K és 6800K az
i3-ak szintjén mozog, de ezt a tesztek is alátámasztják. Tehát aki i3 erejét szeretné + diszkrét videókártya, annak is jól jöhet az említett két APU. -
martonx
veterán
válasz
scampolo84 #183 üzenetére
Az én mini gépembe konkrétan nem is fér videó kártya. Mégis szeretek full HD-ban minden maxon stratégiai játékokkal játszani egy évben maximum kétszer. Akkor miért vennék egy böhöm nagy gépet, és bele VGA kártyát?
-
Findzs
addikt
válasz
scampolo84 #183 üzenetére
ne feltétlen játékra gondolj az apu -kal kapcsolatban
pl. kis fogyasztású htpc -be egy 60w körüli 5400k jó választás netes játékokhoz, videókhoz stb.a nagyobbaknak valóban én sem látom sok értelmét, nekem is 6800k -m van de egy 7770-7750-7730+740-750-760k jobb választás
a kaveri akkor lett volna nagyon jó ha az előzetesen megemlített gddr5 -ös lapokkal is kapható lenne
de sajnos egyenlőre úgy néz ki ebből semmi nem lesz
ha esetleg a nyitóára 30 környékén lesz (amit erősen kétlek) és megközelítene egy gddr5 -ös 7750 -es teljesítményét (ami megint csak nem valószínű a ddr3 miatt) akkor jó vétel lehetne
de túl sok a hade már csak 1-2 hónap és meglátjuk
-
Zoli0726
aktív tag
Alkalmazások vannak, Adobe, matlab pl.
játékokhoz el kell telnie valamennyi időnek, hogy a kaverit elkezdjék használni, de a,konzolportoknál jól fog jönni a tudása, mivel ott már most is ezt a módszert használják.
Az,egységes,címtér egy nagy löket lesz a gpgpu programozásnak.
Am meg ha az átlagfelhasználó nem találkozik vele, számítási célokra 1000 más helyen használhatják. -
Zoli0726
aktív tag
válasz
bayarena #184 üzenetére
#183 ez egy példa arra mennyire nem vagy tisztában azzal, mire is jó az apu gpu-ja, ajánlom figyelmedbe a hozzászólásaimat.
Nem a vganak kell hogy besegítsen, hanem a cpunak, az apukáknak meg az az értelme amit már kb 50x leírtam, hogy ha a gput is befogod számolni, akkor megtöbbszörözhető a CPU(apu) ereje. -
scampolo84
aktív tag
Hát értem is, vagyis nem igazán. 7750 környékén döcög, ami saccra 20K. Na most az én egy éve vásárolt 7850-em, ami jelenleg (első klikkre) 41k újonnan 1GB verz.-ben , valamint használt piacon 30+ be lehet szerezni, a mai napig elég élsimítás nélkül max közeli grafikára 1080p-ben.
Kocajátékosoknak APU?! Értem én. Na de alkalmi, vagy igény*elen?! Döntsük már el.
És ez csak egy példa a sok közül, hogy mi értelme is van ezeknek az APU-káknak...
szerk.: 6670 az a 7750, akkor meg game over
-
Dany007
veterán
válasz
bayarena #177 üzenetére
Hohó nagy tévedésről van szó. Nehogy félreértsd. A DualGraphics amikor egy dVGA képes besegíteni az IGP-nek az csak bizonyos dVGA-val működik.
5800k esetében pl ha jól tudom csak a 6670-essel megy.Tehát azt felejtsd el, hogy megveszed a Kaverit majd beraksz mellé egy 7870-et vagy mittudom én egy gtx660ti-t vagy akár egy 7970-et és majd az összedolgozik az IGP-vel...
Ez az összedolgozás csak kifejezetten specifikus dVGA-val működik. Itt lehet megnézni melyikhez mi megy: [link] Kaveriről még nincs infóm.
És igen DualGraphics-ban sokkal durvább lesz a grafikus teljesítmény, de egy Fx-8320 meg egy 7970-es VGA-nak a közelébe se ér. Sőt! Igazi játékos gépnek nem való az APU. Ne tévesszen meg az olcsó ár. Én is emiatt "szívok" most. Mert anno vettem egy 5800k-t htpc-nek. Aztán rámjött hogy akarok játszani komolyabb játékokkal is, gondoltam teszek bele egy újabb VGA-t. Na de a kis APU procija akármilyen VGA-t már nem bír kihajtani... Ezért a nagyon max az a 7870-es amit szénnéhúzva többnyire kihajt az 5800k. Erősebbe belevenni pénzkidobás lenne.
De ha veszel egy FX 8320-at ami kb 33-35k tehát nagyjából annyi, mint most egy Richland APU akkor az már lazán kihajt neked egy 7970-es dVGA-t is."Mert akkor ebből nekem az jönne le, hogy kicsit gyorsabb lesz játékra, mintha lenne egy fx vagy i7, ami nem segít be."
Ez sem teljesen így van. Mondom ha a megfelelő és csakis az adott APU-hoz kijelölt VGA-t teszed bele, akkor képes összedolgozni igen. A grafikus teljesítmény kb a duplájára nő mint önmagában az IGP-é. De ettől még egy rendes dVGA-s rendszer, mondjuk egy 7970-es kártya még így is szintekkel gyorsabb lesz.
A másik amire gondolsz az a Mantle API. Amelyik játék ezt az API-t támogatja ott jobban fog futni az adott játék AMD-s VGA-kon és APU-kon, igen! De ez ugyanúgy érvényes egy 7970-es kártyára, mint a Kaver APU IGP-jére is. Tehát ez általánosságban fogja gyorsítani minden GCN architektúrára épült kártya sebességét. A Kaverit is meg egy i7-tel hajtott 7970-et is!
-
Sinesol
veterán
Azert a 2 magos intel cpu-k ma mar kicsit kevesek lehetnek, ahol rosszul optimalizalt a program ott lehet erösebb az egyszalas teljesitmeny miatt, de pl far cry, battlefiled stb progik alatt szerintem meghalna...nekem egy Phenom II X4-em van, de nem lenyeges hogy min fpsem 35-vagy 45 ..nemsokat szamit ha megvan ezzel is egy jo tartomany....Farcry alatt meg Bf3 alatt 4 mag megy olyan 60-70 szazalekon..hat nemhiszem hogy egy g-s 2 magos intel ne laggolna ...de egyebkent több logoutos cikkböl is lejön hogy hiaba magas az atlag fps sokszor a 2 magos intelekkel, a frametimos garfikonoknal latszik hogy mindezek ellenere sz*rra akad a game a sok fps drop miatt...es egy x3as is böven elveri a 2 magos intelt jatekelmenyben...az atlagfps kb semmit se jelent..a frametime grafikon az amin lemerheti az ember hogy mennyire jatszhato egy game...és akkor multirol meg nem is beszeltem..
-
Prof
addikt
válasz
bayarena #175 üzenetére
Vard meg mig kijon a Kaveri es az Athlon-ositott X4-es variansa es akkor meglatod. A speci architekturat kihasznalo programok tomegerol egyelore ne is almodj. Sima utasitaskeszeleteket Intel procikban amik rengeteget gyorsitanak adott feladatokon a mai napig nem hasznaljak. Pedig benne van a procik 95%-ban.
Ha van kis vallalkozo kedved vegyel H61-es alaplapot 10k + G-s Intel procit 10k es nezd meg a jatektesztjeid eredmenyet az X3-adhoz kepest
-
atti_2010
nagyúr
válasz
bayarena #177 üzenetére
Azokban a játékokban gyorsabb lesz amik kihasználják a Kaveri IGP-t, hogy hány ilyen játék lesz az elkövetkező 1-2 évben, na ez az ami jó kérdés valamint menyit fog dobni az hogy a konzolok félépítése szinte azonos a Kaveri APU-val, a Mantle-s játékokban meg nem kérdés hogy lenyomja majd az I7.
-
Kroni1
veterán
válasz
bayarena #175 üzenetére
Hat te tudod, de ha szeretnel jatszani raadasul dvga lesz a gepedben akkor egy fx8350 az erosebb valasztas mint egy barmilyen apu, es a kaverire meg varni is kell meg. Én is gondolkodtam a cseren de azert mert mar nem jatszom. Amugy az fxben van l3 cache, tobb szalon dolgozik, ugyh en egy 8320-at vennek a helyedben 37-ert vagy egy 6300-ast 28-ert ha kulon vgaval akarod nyomni a jatekot, ennel egy csucs kaveri se lesz gyorsabb, csak dragabb. A kaveri Apu-nak a felet egy olyan igp alkotja amit te nem is akarnal kihasznalni igazabol. Ami elonye lenne h kevesebbet eszik de ebben az fx se rossz mar..
-
bayarena
aktív tag
Szeretnék majd konfigot váltani, a játékok a fő szempont, jelenleg egy PhenomII X3 procim van, 4GHz-en fut...
Hogy őszinte legyek általános felhasználás mellett tökéletesen meg vagyok elégedve vele, mindenre elég, az ssd-vel gyorsabb a gép, mint haverom i7-e hdd-vel, nyaggatom is emiatt...
A lényeg, hogy az érdekelne, hogy a Kaveri lenne-e olyan gyors általános használatra, mint a mostani PhenomII?
(Net, zene, film, nagyon kis photoshop-os bohóckodás, ilyenek)Mert ha igen, akkor inkább Kaveri+dVGA, mint FX 8350+dVGA....
(szerintem általános használatra nagyon fölöslegesek a csúcs procik, pl intel 4770Kja, ezek inkább melóra, meg akik renderelnek, videóvágás stb stb azoknak)
-
Dilikutya
félisten
Nyilván ha valaki most vesz monitort, 1080p-t vesz, nem is nagyon van más. De a meglévőt akkor sem sokan cserélik le. CRT más, azt igen, de LCD-t azért már ritkábban.
A felbontás a másik, amiért még ragaszkodok a monitoromhoz: szoktam játszani, de nem annyit, hogy beleöljek csomó pénzt egy erősebb CPU-ba meg komolyabb videókártyába. Így ideális az APU, mert az IGP 1280*1024-ben vígan elboldogul szinte mindennel, míg ugye full HD-ban már nem megy neki olyan könnyen - bár nem is ez volt a szempont a megalkotásakor, az csak egy kellemes grátisz, hogy kellően erősre sikeredett ahhoz, hogy értelmesen, kompromisszumokkal játszani is lehessen.
A nekem fogyasztás sem mellékes, nem is az éves megtakarítás miatt, hanem az UPS miatt, bár erősebb konfigurációt is elbírna, de egy i7+HD79xx kombináció már lehet, hogy nem lenne jó neki. Áramszünet, áramingadozás, miegymás, nyugodtabb vagyok, mióta UPS-re van kötve a gép. -
Dany007
veterán
válasz
atti_2010 #164 üzenetére
"és monitorra sem, 30-50k a maximum"
30k egy monitorra nem sok. De lehet kapni eddig az összegig is bőven. Olyan 10-15 különböző típus van amit így hirtelen találtam a webshopokban amit 30k alatt és 1080p-ben lehet kapni.
Ez abszolút bagatel összeg érte.
Egyébként meg ugye itt játékról / játékosokról volt szó. Mert lehet egy alap munkahelyen fölösleges a 1080p tényleg. De ha játékban gondolkodom és ahhoz veszek PC-t akkor a 1080p-s monitor is a minimum. Azon kár lenne spórolni.Ezért is jó D1rect által linkelt Steam stat. Persze nem egy ksh ez se. De látszik a lényeg:
Primary Display Resolution 1920 x 1080 32.51% +0.55%
Pesze, nem a többség, de azért nem kevés szám. És ha valaki most új monitorra adja a fejét akkor szvsz inkább a 1080p felé hajlik.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
atti_2010 #160 üzenetére
ez nekem olyan hihetetlennek tűnik, igaz én is csak HDready monitorokon tolom, de az azért van mert a nyavalyás laptopokba még mindig 1366x768 az alap (pedig 15"nél az már rendesen böki a szemet...). De van rendes monitorom is (ami 24" TVből lett monitor....de mostmár monitor) és az fullHD, fater is cserélt monitort mert elege lett abból, hogy a CRT sokat foglal, és legjobb áron egy fHD LEDes samut kapott.
-
Crucio
aktív tag
Ez elég reprezentatív felmérés? Nézd csak meg az 1024*768-as felbontást
még én is meglepődtem
-
-
-
Zso2
őstag
...és ebből hány %/ gammeruser? Pont aki a 33,5 % csinálja
,mert ugye a játszhatóságról vitáztok itt.
Szerintem aki nem a facebook miatt ül géphez,meg nem a munkahelyén ül számítógép előtt,annak nagyon nagy része már FHD-t használ. Boltokban is már szinte csak Fhd-t árulnak tv-böl is.
Lényeg az,hogy aki új gépet vesz, az nem 10 éves monitorokon játszik már szerintem. -
Dany007
veterán
válasz
atti_2010 #160 üzenetére
Oké, fölösleges ebből ekkora vitát gerjeszteni.
Csak arra próbáltam célozni, hogy amíg valaki elő nem hoz egy hiteles minimum ksh-s reprezentatív(!) felmérést az átlag monitor felbontásokról, addig kár itt érvelni, mert nem hiteles. Mindenki azt mond amit akar. Bocsánat, de egy darab monitor szerviz tapasztalta édes kevés országos szinten.
Csupán arra célzok, hogy nem tetszik amikor valaki a saját tapasztalatát tényként állítja be mindenféle érdemi infó nélkül. És semmi értelme árnyékboxolni mivel együnknek sincs érdemi bizonyítéka ezügyben.Mondhatnám én is, hogy nálunk már a nagyszülőknél is 1080p-s monitorok vannak mert bagóért 20-25k ért lehet venni az aprón, de újonnan is igen olcsón hozzá lehet jutni. Monitor szervizben meg utoljára valamikor 2004-ben jártam, akkoris azt mondta a csóka, hogy olcsóbb ha újat veszek... Nesze neked... : ) Az akkori 17-es 1280-as monitorom ért vagy 10k-t... a javíttatás csak munkabérben került volna többe...
Szóval kár ezen ugrálni. Én nem azt mondtam, hogy mindenki 1080p-ben nyomja. Szó se volt róla. Én csak azt mondtam, hogy nem lehet kijelenteni, hogy a többség 1280-ban és hasonló alacsony felbontásokat használja. De ugyanúgy ahogy ti sem én sem tudom ezt alátámasztani érdemi hitelt érdemlő felméréssel.
-
Dilikutya
félisten
válasz
MZperX75 #157 üzenetére
De, csodálkozok, hogy nem megy. A sebességekkel tisztában vagyok, csak mit eszik az a szar Ghost többet, mint a Black Ops 2, vagy a Crysis 3? A gépigényben tátongó hatalmas szakadék nem világos, mivel ugyanúgy néz ki, ugyanaz a motor, mint a Black Ops 2, és látványban jócskán lemaradva a Crysis széria mögött, ami szintén nem a kis gépek barátja, mégis tud az utóbbi kettő 1280*1024-ben játszható sebességet produkálni, a Ghosts meg még 640*480-ban sem megy 25fps fölé, amiből még jócskán el is dobál 10-15-öt ugyanott, ahol megy 25-el is, és közben semmi sem történt. Ezt a szaknyelv úgy hívja, hogy rakás ganyé.
-
MZperX75
addikt
válasz
Dilikutya #153 üzenetére
"jelenleg 4Gb van a gépben egy modulban, "
Ne csodálkozz,ha nem megy
1 modul=64bit ram GPU-nak 1 giga 64bites ram halála. 12-13 Gbyte/s
PL: CodMW2 1 modul DDR3-1600 ram 1600x900 high 2xAA átlag 20-25Fps akadozik.
2 modul=dual channel 2x64bit=128bit DDR3- 1600 azt hiszem 24-25Gbyte/s
CODMW2 2modul DDR3-1600 1600x900 high 2xAA 55-70-85fps
Dual channel 2x4Giga DDR3-1600@1866 29.9Gbyte/sec
CODMW2 2modul DDR3-1600 1600x900 high 2xA 65-90fps
Saccoltam,az adatok a valóságtól egy picit eltérhetnek.
Ez persze egy Llano A8-3870K@3Ghz HD6550D 600Mhz alapon.
De ha kell akkor.....
(3870K@1.5V@3.7Ghz 1866@2133-rammal GPU 600Mhz@850Mhz)8 giga rammtól gyorsul 16 Gigától még gyorsabb lesz legalább is A10-5800K@4.7Ghz a kis játék a Call of Duty Ghost
-
Dilikutya
félisten
válasz
#32839680 #155 üzenetére
Ha játékról van szó, gépet soha nem a jövőnek veszel, legyen szó ilyen rendszerről, vagy CPU+dVGA alapúról, pláne ha a középkategóriában gondolkodsz. De a felsőkategória sem bírja tovább annyival érdemben, mint amivel többe kerül.
Dany007: Szerinted mindenki rohan a boltba a működőképes, kifogástalan monitort lecserélni? Erősen kétlem. Nyilván ilyen is van, de valószínűleg nem a többség. Az, hogy ma már csak full HD monitort kapsz elérhető áron, nem baj, sőt jó dolog, de ettől még a működőt a többség nem cseréli. Elsősorban azok cserélnek, akiknek tönkrement, vagy CRT-ről váltanak (jobb ha tudod, hogy rengeteg CRT van még), meg a 15 colosok gazdái. Az már nem siet a boltba, akinek 17-19 colos, tökéletes állapotú van, mert az tökéletes, és nyilván legfeljebb középkategóriás PC tulajdonosa, az meg jobban boldogul ezeken a felbontásokon. 22-es monitoron azért nem szép az alacsony felbontás.
-
Dany007
veterán
válasz
Dilikutya #153 üzenetére
"és nem mindenkinek van full HD monitora továbbra sem."
Na azért ezt továbbra se vegyük reprezentatív felmérésnek.
Csak azért mert neked még mindig 17-es monitorod van (jesszusom 2005-ben volt utoljára ilyen pici monitorom) ettől még ez nem jelenti azt, hogy a többség is így gondolkodik.
Gondolom azért nem árulnak itthon se sehol 1080p-s monitort mert a kutya se veszi és az előző készlet is csak a nyakukon maradt a boltosoknak...
No offence az én érveim / állításaim se reprezentatívak. -
Dilikutya
félisten
válasz
#32839680 #152 üzenetére
Kicsit többet bírnak játékokban azért, mint a minimum részletesség. Egy Crysis 3 alacsonyabb felbontáson simán játszható legalább közepes részletességgel, és nem mindenkinek van full HD monitora továbbra sem. És tökéletesek a korábbi játékokkal, az A10-6800 röhög a 2 évvel ezelőtti gépgyilkos RAGE-en. Ami nem a legjobb rajta, az egyedül a Call of Duty Ghost. Na az szar, játszhatatlan jelen pillanatban. Hogy a memóriának mennyi köze van ehhez, nem tudom, jelenleg 4Gb van a gépben egy modulban, abból 1Gb az IGP-t eteti, viszont írták sokfele, hogy kevés memóriát használ a játék, azt is írták, hogy sokat, azt is, hogy rosszul kezeli, ebben a kérdésben nem vagyok már biztos. De mindezekkel együtt is túlzásnak érzem, hogy 640*480-ban low beállításokkal is élvezhetetlen, holott még a Crysis 3 is mehet natívan 1280*1024-ben közepesen.
-
Cooley18
aktív tag
Ott Pedig a GT 650M meg a 7750M a legalja, de azoknál is gyengébb. Szóval az Iris Pro 5200 egyenlőre legyen csak az alsó kategória teteje. Egy 1366x768-as kijelzőhöz elég, viszont miután csak a csúcskategóriás mobil i7-ek mellett kapott helyet, ahol pedig legfeljebb energiatakarékosságra használható egy komolyabb dVGA mellett, tök felesleges. Szóval az "erődemonstráción" kívül semmire sem jó.
-
Mark_o
tag
egy kérdés: 7790 kártyám van most
mennének ezek párban együtt?
mert kicsit más mint a 7770 vagy 7750 -
Cooley18
aktív tag
"van egy IGP-jük, ami veri a középkategóriás dGPU-kat" Na!
Azért a középkategória ott kezdődik, hogy 7750/GTX650, az Iris Pro 5200 pedig még a GT640-nél is lassabb. Messze van az attól, hogy verje a középkategóriát, de mindenféleképpen előrelépés a többi hulladék Intel IGP-hez képest.
-
Kroni1
veterán
Várom már a Kaveri-t, én is váltani fogok majd valszeg. De azért azt meg kell említenem, hogy a legtöbb user esetében habár már a 2x4GB nem is ritka, de a 2133MHz-es DDR3 ramok igen! Inkább jellemzőek az olcsóbb 1600MHz-es RAM-ok, és ez tovább szűkítheti megintcsak az IGP teljesítményét..
-
Zoli0726
aktív tag
Szerintem meg többen használják mint gondolnád.
Csak ezeket a programokat nem átlagfelhasználóknak célozzák, pláne nem gui-s kattingatható formában, hanem ott, ahol nagyon sokat kell számolni.
Az adobe termékei már rég használnak opencl-t, a matlab is tud számolni gpu-val, és elég erős a gyanúm, hogy a CERN-nek sem sikerült volna megtalálni a higgs-bozont, ha nem néznek valamilyen gpu-s alternatíva után(többszáz gigabájt adat keletkezett másodpercenként). Ilyen még pl. az időjárás előrejelzés is, nagyon sok a számolnivaló.
A főnökökről valszeg igazad van, viszont az enyém pont kivételt képez. Mióta megmutattam mit tud a szutykos laptop gpu-m a core i7-esekhez képest az alkalmazásokban amit készítünk, nem csak gpgpu-s beruházás lett, hanem minden héten tartok órát a munkatársaimnak, közöttük a főnökömnek a párhuzamosításról és a gpgpu programozásról, mert ennyire meggyőzte őket az eredmény.
Olyan esetekben, ahol nem engedheted meg magadnak, hogy várj az eredményre, kénytelen vagy alternatíva után nézni. -
sad_Vamp
őstag
egy valamit páran elfelejtenek.... ha kijönnek a rendesen programozott konzolos játékok, akkor elméletileg csak az APU+dGPU párossal fognak PC-n teljes pompájukban futni, vagy tévednék? Ezért várja mindenki, hogy a game-k terén mi lesz.
És előbb vagy utóbb ki kell jönniük, mert a mostani generáció nem a nyers erőre épít, hanem erre a heterogén programozásra, hisz maguk a fejlesztők kérték. 2 enginet meg valószínűleg nem sok cég fog fejleszteni egyszerre, csak olyanok mint az EA akik megengedhetik.
-
Prof
addikt
En is AMD parti vagyok inkabb, de azert ne essunk a lo tuloldalara. Az AMD APU-k reszesedese az Intel Atom-ok toredeke. Kb Windows vs Linux aranyok vannak, na milyenek a linux driverek? Kis piacra nem fog senki nagy eroforrasokat forditani, rengeteg Intel hardveres ujitas sincs a mai napig kihasznalva, mert nem eri meg korlatozni az ugyfelkort. Azert meg nem veszi meg senki egyik vagy masik szoftvert mert xy featuret az xy hardveren kihasznalja. Azert veszi meg mert tetszik a GUI, jo hasznalni, okos a program, olcso stb.
A hardverek ujitasait jo esetben 5 eve mulva kovetik le a szoftverek. De legtobb esetben soha nem hasznaljak, max. 1-2 program elvetve es azok is sokszor csak hosszas beallitgatasok utan.
Legyen az uj utasitaskeszlet, uj DirectX feature vagy GPU-t hasznalo nem grafikai kod.
4 eve jott ki az OpenCL, hany programot tudsz mondani ami olyan nagyon gyorsul vele AMD APU-n, 4. AMD APU generacio fog most kijonni?A programozok lustak es penzert dolgoznak, ha a fonok nem lat sok profitot akkor nem fogja a programozonak azt mondani,hogy xy featuret epitse mar be. Tovabba nem fogja elkuldeni tanfolyamra hogy tanulja meg/se felvenni uj embert aki ertene hozza. Az meg nehany warez matyi beirkal a forumra, hogy mikor lesz mar xy tamogatas kb. ezredrangu.
A hardver ara annak aki munkara hasznalja eltorpul a szoftver mellett. Akik meg lewarezoljak a szoftvert es a hardveren is sporolnak meg minek fejleszenek? Sose veszi meg az o szoftveruket, csak buknanak rajta.
Es ezert terjed lassan az osszes APU-s moka, mert a draga szoftverfejlesztoi eroforrasokon alapszik a sikere, a filleres hardverrel szemben. (USA 60-100.000 dollar/ev 1 db developer fizu - ki nem szarja le ha 1000 dollaros gepet kell venni, es azt meg le is irjak az adobol) Ezt szorozd be tobbszazzal egy kozepes fejlesztocegnel es a millios fizuk aranyulnak partizezres vashoz.
A programok 99%-at a mai napig ugy irjak, hogy egy 10 eves gepen is kell futnia normalisan. Ha meg jatek akkor ott a konzol/ eros VGA kartyak. -
Sinesol
veterán
válasz
#06658560 #116 üzenetére
Hat persze hogy elsösörban leghamarabb jatekot varok töle mivel abban van a sok penz ergo ott jarnak elen az uj technologiak kihasznalasaban, a sokmillio nextgen konzolra tartalom kell...viszont ennek semmi köze ahhoz hogy sokan hibasan vga alternativakent ertelmezik az Apu-kat...
Két külön dolog ha vki vga-nak hiszi öket es amiatt gondol rajuk vga alternativaként és megint mas dolog ha en föleg a jatekipar forrasai miatt jatekokat várok elsö körben amelyek kihasznaljak a gpgpu erejet altalanos szamitasokban...
Az okozat nem feltétlen jelent azonos okokat... -
Loha
veterán
válasz
pakriksz #118 üzenetére
De pontosan ilyen egyszerű, te is ugyan ezt mondod.
Igen úgy döntöttek (mint szoktak), hogy az effektek jelentős butítása helyett, csökkentik inkább a felbontást.
Tehát a PC-hez képest hatékonyabb API segítségével sem tudtak annyi erőforrást megspórolni az effekteken, hogy maradjon erő az APU-ban 1080p 60fps-hez. Mert természetesen PC-n, ha az ember enged kicsit az effektekből, akkor simán megy a BF4 1080p 60fps-sel a HD7850-en. -
TaS1kaaa
tag
Értem mire gondolsz, de attól még, hogy keveset játszik az ember az nem egyenlő azzal, hogy nem őrjíti meg a lagg. Ez most úgy hangzik, mintha a játékkal eltöltött idő fordított arányosságban lenne a szükséges hardver teljesítményével
Ezek a hardverek casual gamek futtatására elegendőek: [link]
-
Dany007
veterán
válasz
TaS1kaaa #132 üzenetére
Most mért mondod ezt, van ilyen.
Anno 2004-2007 között napi átlag 4-6 órát játszottam! Most 2-3 naponta maximum 1 órát. Na, nekem ez elég alkalmi a régi életemhez képest.
Más az aki játékra vesz gépet, legfőbb célként azért, hogy játsszon rajta meg más az aki vesz egy gépet, amin néha ha épp olyanja van elüt egy kis időt egy kis játékkal. -
TaS1kaaa
tag
Mindig látom a hozzászólások között ezt az "alkalmi játék" fogalmat és általában elszoktam mosolyodni
-
Joachim21
őstag
Az IGP-nél engem is jobban érdekelnének a processzormagok. Lesz 30% gyorsulás a piledriverhez képest?
-
petkow
tag
válasz
Zoli0726 #113 üzenetére
Annyit tegyünk hozzá, hogy a játékokra is érvényes lehet az előny csak azt kéne már elfelejteni, hogy az APU GPU részét - bár tudom GPU graphics processing unit - a játék grafikai megjelenítéséhez kötik.
A játékoknál eleve nem a CPU + dVGA-s összetétet kéne az APU only konfiggal összevetni, hanem APU + dVGA, ahol a dVGA felelős a grafikai megjelenítésért, az APU un. GPU-s része pedig a párhuzamosítható feladatokat számítják a játékban, ami nem grafika. (fizika, ai stb.).
Lehet hogy az lenne a helyes, ha a rohadt "G"-betűt letörölnénk, és mondjuk PPU-nak (Paraller Processing Unit)-nak neveznénk el. Akkor lehet egy csomó ember megvilágosodna, és megértené, hogy az APU-nak nem (csak) egy integrált "videókártya" a lényege, és nem is igazán arra való hogy a játékokba versenyezzen a dVGA-kkal grafikus megjelenítésben. -
Zoli0726
aktív tag
Nem. hsa-t egy olyan rendszer alkot ami heterogén módon programozható. Ez legegyszerűbben egy amd prociból + modern Radeon vga-ból áll pl. Eredetileg intel+amd is,lehetne azonban a futtatási környezetek ezt nem mindig teszik lehetővé, és így ott már nem beszélhetünk heterogénről.
-
Ubran
tag
Erdekes teszt, koszonet.
-
válasz
Zoli0726 #121 üzenetére
De hol jön a képbe a HSA (nevű UFO - idegen lény...)? Talán az egységes címtérnél...vagy máshol?
Úgy is kérdezhetném:
".................................. - ezaz opencl." idézet vége.
Akkor:
????????????????? - ez a HSAMi kerül a ? helyére
Jaaaa, gondolom én! A HSA nevű valami biztosít egy olyan image-képet, ami fizikailag 2 fajta memóriát (cpu-n és vga-n) szóval egy olyan felületet/nézetet, ahol egybetúrja az ilyen és az olyan memóriák kis egységeit(szektorait pl). Szélsőségesen: az egyes számú címen a memória egy címtere található, a kettes számún a VGA memóriának egy címtere található és így tovább millió címtérrel bezárólag.
-
Zoli0726
aktív tag
Ma is lehet programozni heterogén módon dgpuval, ez az opencl. A megosztott memória is megoldott, viszont az egységes címtér csak az apukban fog értelmet nyerni. Dgpunál vagy a gpunak kell a ramban turkálni, vagy a cpunak a vramban, pont erre született meg az apuk egységesített címtere
-
válasz
tot.gergely #109 üzenetére
Én csak azt nem tudom, hogy HSA-s (jövendőbeli) teljesítménylöketet a köv gen. diszkrét (tehát jövő ilyenkor megjelenő) kártyákon is lehet használni vagy ez kizárólag cpu kupak alá beforrasztva működő dolog.
Mert ha diszkrét kártyával is ki lehet majd használni (csak várni kell az ilyen kártya piacra kerülésére), akkor fx6300-at érdemesebb venned és kellő időben egy tetszőlegesen drága legújabb sorozatú kártyát veszel mellé.
SZVSZ lesz diszkrét kártya HSA támogatással, ha arra gondolok, hogy az i7 versenyképtelen lenne a "HSA korszakban" ha nem jönne egy megmentő diszkrét VGAÉppen ezért gondolkozok a Kaveri vs 2proccos 12mag-24szálas megoldás között
UI: Minden a böngészőben fog eldőlni. Egyre több feladat kerül oda.
-
Zoli0726
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX #117 üzenetére
Nyilván miért ne használhatnád gpu-ként ha úgy tartja kedved, 2 legyet egy csapásra. Nincsenek fejlesztők... Én is az vagyok, 2 éve programozok opencl-ben is, és tapasztalatból tudom hol a gyengéje a cgpus számításoknak. Sajnos ott hogy kis feladatokat nem éri meg rájuk bízni, a plusz műveletek miatt nem tud érvényesülni a gpu. A hsa-val ez egycsapásra megváltozhatna, Számomra egy hatalmas ugrás.
-
pakriksz
őstag
Nem ilyen egyszerű, mert a felbontás eddig is csak és kizárólag a GPU-tól függött. A felbontást soha sem korlátozta az API, az inkább a kirajzolható objektumok számát korlátozta és az effektek bonyolultságát.
Valószínűleg itt inkább azt mondták a készítők, hogy legyen inkább kisebb felbontás (mert a játékosok 90% észre sem veszi a különbséget a 720p és az 1080 között), és a felszabaduló gpu teljesítményt inkább effektekre használják, pl "high" szintű grafikáról "very high"-ra tolják.
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Zoli0726 #113 üzenetére
És ez az, ami még csak a távoli jövő, mert ehhez bizony szoftverek is kellenek. Szoftver készítőknek meg nagy felhasználóbázis, hogy meg is térüljön a belefektetett munka. És ez az, ami a Kaverinak nem nagyon van, és még egy darabig nem is nagyon lesz. Gondoljunk bele a 64bit is mikor kezdett el igazán elterjedni. Nem az Athlon64-ek korában, hanem amikor az Intel is beletette a belépőszintű procijaiba.
Addig bizony a Kaveri is csak egy olyan APU lesz, amivel dVGA nélkül lehet kompromisszumokkal játszani is.
-
törölt tag
És még te is játékot vársz rá, miközben azért ekézed a társaságot, mert GPU-ként gondol rá. Ami mivel van VGA kimenete jogos is.
#113 Zoli0726: ha igazad lenne, nem lenne VGA kimenete, és nem lehetne ilyen formában egyáltalán használni, még irodai programok szintjén sem. De lehet. Tehát mégis iGPU-ként is kell nézni.
-
Sinesol
veterán
válasz
Zoli0726 #113 üzenetére
Igy igaz, én is erröl irtam eddig, csakhat levan ragadva jatekok szintjen a kommentelök nagyresze... az a szanalmas hogy nincs is rendes tesztprogram igy jatekokkal kell tesztelni ez is közrejatszik a hibas megitelesben hogy sokak vga alternativanak hiszik...
Lényegében az OpenCl-es teszt az egyetlen amit erdemes nezni a cikkben, ott szep elörelépés van, elég nagy dobasnak igerkezik a kaveri, persze csak ha jönnek rendes programok, gamek alá.. -
Zoli0726
aktív tag
Kész vagyok ezeken a hozzászólásokon, szűk látókörűség
Az integráció nem azt jelenti, hogy 1 dolgot kell venned 2 helyett, hogy játszani tudj!
Kár, hogy gpu-nak nevezik, nem a játék miatt van a cpu mellé téve.
Úgy kellene fogalmazni, hogy a cpu kap egy olyan társprocesszort, ami párhuzamos feladatok végrehajtásában nagyon erős. Nem játékok futtatására lett kitalálva, hanem a cpu-nak fog segíteni a számításokban tehát a cél a jobb processzorteljesítmény, nem a játékok, meg nem is az, hogy ne kelljen dgpu-t venned.
Aztán majd jönnek a tesztek, hogy a kaveri gpu-ján hány fps-sel futnak a játékok, szánalom.
Számítási feladatokkal kell tesztelni, szimuláció, render, ray-trace, fizika stb
NEW ERA OF COMPUTING az Amd mottója. -
freeapro
senior tag
Nekem kicsit furcsa ez az eredmény, mert ebből úgy tűnik a CPU+GPU intergrációnak csak hátránya van. Csodálkoznék ha nem gyorsulna a rendszer mantle nélkül is sima vga driver updattel.
-
Peetee(tm)
aktív tag
Köszönöm a tesztet!
Így most már látom, hogy mégis csak vennem kell VGA-t hogy normálisan tudjak játszani. -
martonx
veterán
És a leendő CPU teljesítményéről mit lehet tudni? GPU-ban ez a maximum plusz 20% teljesítmény elég kiábrándító, bár én per pillanat az A10-5700-ammal is jól elvagyok. Mondjuk a megfelelő driver, mantle, játék támogatással egy A10-5700-hoz képest ez a 20% akár 100%-os előrelépés is lehet.
Kíváncsi leszek. -
tot.gergely
csendes tag
Gépet akarok venni a közeljövőben! várjak Januárig?
Van egy 550gtx ti kártyám... meg rs500 tápom.Van értelme még am3 Fx 6300 procinak? vagy inkább 750k? A10 ára megegyezik az Fx 6300-al.
Tudtok segíteni? -
Findzs
addikt
a 6800k se éri meg (pedig nekem is ez van) és ez drágább nem sokkal jobb teljesítménnyel tehát 100% hogy nem éri majd meg
750k + 7750 gddr5 gyorsabb (lesz) és az a pár watt elhanyagolhatóde hátha nem így lesz
-
Loha
veterán
válasz
atti_2010 #105 üzenetére
Attól függ mi az igényszint min. FPS-ben. A Kaveri Mantle nélkül tudhat olyan 30 FPS körül, Mantle-el legalább 100%-ot kellene gyorsulnia, ami nem lehetetlen a konzolokból kiindulva, de ugye a többi proci is gyorsulni fog... Az meg egy érdekes kérdés lesz, hogy a Kaveri APU árából milyen procit lehet majd venni...
-
Loha
veterán
-
MZperX75
addikt
Nem feltétlen szükséges,mindig a legújabbat megvenni!
Ha Kaveri APU megjelenik" 40ezerért",nem kell cserélni azonnal.
Én most váltottam csak A8-3870K-ra ,mennyi is volt mikor megjelent? 36-37ezer.
(mert újonnan hozzájutottam garral 18.000Ft,persze azóta felment az ára mert nincs,de most A8-5600K érdemesebb megvenni,mert olcsóbb így FM2+ lappal várhatjuk a következő generációt...a Kaverit)
Várok 3/4-1évet akkor driverek is kiforrottabbak ,és bagóért megveszem.Ez a lüke szöveg ,hogy sokkal jobb gépet ennyiből veszek(40ezer) ...vegyél....és???
Néztem 50euró körül passzív HD6670-et GDDR5-el DG-ben még mindig hoz egy jót.
(jövőhéten meg is érkezik)
FM2-ben ott van Athlon750K@4.2-4.4Ghz (18-20ezer) bagóért+7850(38ezerért ha játszani akarsz,bár nagyon tetszetős NVidia GTX650Ti Boost-is most még talán jobban meg is éri)
60ezer CPU+VGA duó FHD kiválló.Szerintem jó lesz ez "kis" APU+Mantle
csak jöjjön már......
-
Sinesol
veterán
Nincs itt bukfenc,nem is szamit a cpu mivel inkabb hsa apu kell /nem a grafika miatt az igp hanem szamolni cpu helyett/
Kaveriben a gpgpu besegit nextgen alatt i7be meg mezei x86 van buta igp-vel, persze ez csak nextgen alatt igaz, ott a jelenlegi i7 egy idöjarasszimulació, fizika, vagy fejlett ai szamolasa mellett meghalna, a kaveri viszont a fejlett architectura miatt gpgpuval nevetve megoldaná...de még nem tartunk itt hiaba adott a technika...de a jövö mindenkeppen, az intel is erre fejleszt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagyon érzékeny lett a használt játékok eladására a Nintendo
- Okos Otthon / Smart Home
- Házimozi belépő szinten
- Robogó, kismotor
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Diablo IV
- Milyen videókártyát?
- Vélemény: a HDR az új hívószó a tévéken
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 450 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ALIENWARE Area-51 R5
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest