Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- RAM topik
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Sk8erPeter #250 üzenetére
Valóban, már le tudom tölteni.
-
válasz
Sk8erPeter #221 üzenetére
2 fajta üzemmód létezik backup és klónozáskor, az egyik a "hagyományos" módszer, a másik a szektorról-szektorra módszer(Sector by Sector vagy lerövidítve sec by sec). Az első módszer egy sima filecopy, ez olyan, mintha lenne 2 merevlemezed és az egyikről a másikra pl Total Commanderrel átmásolnád az összes fájlt.
A szektorról-szektorra teljesen más, a meghajtó fizikai szektorait olvassa és egy az egyben írja rá a másik meghajtóra. (ez esetben a forrás partícióval/partíciókkal megegyező méretű partíció(k) jön(nek) létre.)A hagyományos módszer is lehet sikeres, csak ahhoz kell egy megfelelő program, megfelelő beállítás (user részéről) és hogy az OS rendszerindító fájljai is a rendszerpartíción vannak(nincs rejtett partíció a rendszerindító fájlokkal). A sikertelenség ezen 3 dolog valamelyikéből/együtteséből szokott fakadni (tipikusan abból, hogy a user, amikor a W7/W8-t telepítette, akkor a telepítővel hozta létre a partíciókat és ilyenkor automatikusan létrejön 1 vagy több segédpartíció is, nem csak a rendszerpartíció. Ha a segédpartíciók nem kerülnek másolásra, máris nem idul a rendszer)
Jogosultság oldalról megközelítve: Kevés olyan fájl van, amihez olvasási jogosultságot sem enged a rendszer, de ezek általában nem is fontosak. Pl a Virtuális memória és hibernálás fájlokat nem véletlenül hagyják ki a progik, egyrészt mert OS alatt nem is olvashatóak (mert nem hagyományos fájlkezelési elven kezeli az OS őket), másrészt hiányuk esetén az OS automatikusan újra létrehozza.
Rendszer visszaállításnál már markánsan előjön, hogy írási jogosultság kellene, amit egy épp futó OS alatt nem megvalósítható, pont ezért szokták ezt a progik úgy megoldani, hogy restart és még az OS betöltődése előtt végzik el a visszaállítást(ettől függetlenül ezt is jobb boot eszközről végezni, láttam már nem egyszer félbemaradt visszaállítást és minden adat ment a levesbe, lehetett recovery progikkal menteni a menthetőt, pl mert egy izmosabb védelmi szoftver(ami szintén már dolgozik az OS betöltődése előtt) fékezte be a restore műveletet)
Szektorról-szektorra mentésnél fel sem merül olvasási jogosultság kérdése, lévén egy vagy több szektor/szektorcsoport olvasásához nincs rá szükség. Az így készült lemezképből szintén csak nem OS alól állítható vissza az állapot, könnyen belátható miért.
-
sz.j
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #203 üzenetére
"... mert vannak olyan fájlok, amik elvileg zárolva vannak a rendszer futása közben, szóval nem tudom, hogyan tud mindent átvinni."
Azt, hogy mindezt hogyan csinálja sajnos én sem tudom, de hogy működik azt a sok-sok sikeres klónozás is alátámasztja, de majd jön Fire és nagy valószínűleg tőle kapunk erre magyarázatot.
-
RAMBÓ
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #199 üzenetére
Elolvastam! És ott a leírás a végén amit én olvastam:
"Itt pedig egy remek bemutatót találhattok sz.j jóvoltából:
Klónozás Macrium Reflect Free program használatával."
[link]Ebben nagyon nincs benne
-
RAMBÓ
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #192 üzenetére
Nem vágom miért kellene bootolható pendrive?!
Amit olvastam leírást, aszerint windowsba fel kell telepíteni a progit, csatlakoztatni az SSD-t és klónozni a rendszer illetve a 100mb-os partíciót.
Régi vinyót lehúzni, SSD-ről indítani a rendszert.
Nem volt szó bootolható pendriveról...
De elképzelhető, hogy hiányos az ismeretem róla. Végülis már mindegy, gyorsabb volt rakni egy új windowst az SSD-re -
fügike
senior tag
válasz
Sk8erPeter #185 üzenetére
Kösz!
Tuti hogy nem találtam volna meg!
Mivel Macriummal szeretnék átköltöztetni Win7-et (meg adatpartíciókat) egy új - és üres - SSD-re, ezek szerint ezt a progi megoldja - jó eséllyel.
Füge
-
bgabi1
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #176 üzenetére
Nem sértődtem meg csak ha valaki nem ért hozzá ilyen mélységben ahogy Ti, akkor azt sem tudja, hogy mi az amit alapból közölni kell veletek. Semmi gond mindjárt pótlom ezeket.
-Asus G75 VX GTX 670MX 500GB HDD 120GB SSD gyári előtelepített Win8.
-Igen a beépítettről beszélek, mert külön helyreállító dvd-t nem kaptam hozzá.
-Tiszta telepítés alatt azt értettem, hogy formattáltuk az SSD-t, mert ugye a klónozástól az is GPT stílusú lett, így nem volt hajlandó elfogadni a rendes letöltött Windows 8-at. Miután formattáltuk így felment rá a Win8, de csak a próbaváltozat, mert nem tudta aktíválni magát-érthetően. Illetve egy aktívátorost is próbáltam és azért mondtam, hogy nem legális.
A boltba már reklamáltam, de nagyon alapszintű a segítség.
Kaptam egy linket egy Windowsról, töltsem le, majd azzal regisztrálódik, ráadásul angol nyelvű volt. Vegyem ki az SSD-t úgy próbáljam, ezeket már mind kipróbáltam, de nem megy. -
bgabi1
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #168 üzenetére
Ha a klónozásnak az a lényege, hogy klónozva van, akkor mond meg nekem, hogy hol a gyári előtelepített Windowsom a HDD-n, mert annak hűlt helye. Próbáld ezt a gondot egy amatőr felhasználó szintjén elmagyarázni. Elhiszem, hogy te profi vagy ebben a témában, de én nem és tőszavakból, tőmondatokból sajna nem fogom megérteni.
Elnézést, ha megzavartam volna a topik munkáját, kezdő szintű kérdésemmel észrevételemmel! -
válasz
Sk8erPeter #154 üzenetére
A meghajtók a SMART infóban adnak vissza ilyen infókat, ez gyártónként, típusonként más és más. Folyamatosan kell egy adatbázist vezetni, hogy mely meghajtó pontosan melyik SMART attribútumban és mit ad vissza. Az a régi verzió még nem ismerte a 830-ast, ezért a "false" infó. Hozzáteszem a TRIM működését is csak a 4.x-es tudja korrekten ellenőrizni, a korábbiak nem.
(Meg a saját progim) -
válasz
Sk8erPeter #152 üzenetére
"Nálam ez nem igaz, mert 100%-ról indul.
Hard Disk Sentinel screenshot:"
Azért 100-ról indul, mert nem a legújabb HDS-t használod, hanem egy régebbi verziót...Amúgy a többi OK.
-
válasz
Sk8erPeter #150 üzenetére
Örülök, hogy sikerült.
Annyit viszont még meg kell tenned, hogy a partícióeltolást ellenőrzöd illetve, hogy működik-e a TRIM rendesen. Ez utóbbihoz a Hard Disk Sentinel legújabb változatát használd.
(SSD-nél ezek alapfontosságú tényezők)
Bejegyzésem vége felé 6 pontba gyűjtöttem a tipikusan felmerülő kérdéseket, az segíthet.
(Ha nem menne a TRIM avagy utólag kellene a partícióeltoláson változtatni, bár W7 esetén ez utóbbinak helyesnek kellene lennie) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #149 üzenetére
Szinte hihetetlen, de az egész mutatvány sikeresen működött...
A Macriummal történő klónozás (a 3 partíció: rejtett boot-, rendszer-, OEM-partíció), a PartedMagic indítása, majd a GParteddel történő OEM-partíció lemez végére történő eltolása, az üres területen az adatpartíció (D) létrehozása, majd jópár adat új adatpartícióra történő másolása, majd a 200 MB-os bootpartíció szintén GParteddel történő "hidden" flaggel ellátása (kellett! Különben ez kapta volna a C-t) után az OS az SSD-ről hibátlanul bootolt, a programok működnek, és ami számomra igen meglepő, az OKR-gomb is ugyanúgy működik, mint előtte! (Igaz, még nem állítottam vissza a kezdeti állapotba a Windows-t, de eleve hibátlanul elindult, tehát nem volt olyan problémája, hogy ne találta volna meg a partíciót az eltolások miatt.) Úgy teszteltem, hogy végül fizikailag is leválasztottam a korábbi vinyót, és eddig semmi probléma nem volt. (Azonkívül, hogy a Google Drive átmásolt könyvtárát valahogy nem szerette, de ez nem különösebben para (beállítottam újból, aztán töltse csak le megint nyugodtan).)
A sebesség pedig lenyűgöző. Elég rendesen belaktam már az oprendszert, rengeteg felesleges dologgal is tele van, amit még nem volt időm kigyomlálni, de az SSD telepítésével hatalmas lendületet kapott ismét az amúgy már kicsit vánszorgós tempóra váltott operációs rendszer.
Eddig nagyon elégedett vagyok!
Készítettem fotókat, screenshotokat, meg videókat az alkalmazások indulásáról a folyamat dokumentálása, az állapotok összehasonlítása érdekében, ha majd lesz időm összeállítani, mindenképp megosztom.Köszi a terelgetést!
A Macrium Reflect Free tényleg bevált. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #148 üzenetére
Már túl vagyok a másolásokon, partíció-létrehozásokon: végül UNetbootin segítségével telepítettem egy pendrive-ra egy booolható PartedMagicet, majd itt GPartedban a Resize/Move opció kiválasztásával simán arrébb tudtam tolni az egész partíciót a lemez legvégére grafikus felületen, a progi pedig átmásolta az új területre a fájlokat.
A kettő között létrejött egy particionálatlan terület, itt létrehoztam az adatoknak szánt NTFS-partíciót (aminek a D betűjelet kéne kapnia).Most másolgatom a dolgokat a PartedMagicen keresztül a Linuxos fájlkezelővel az adatpartícióra, aztán meglátjuk, mi lesz, meg indul-e az SSD-ről az OS, működik-e az egész a klónozás után.
Az SSD-ről történő első bootkísérlet idejéig szerintem csak letiltom a régi vinyót BIOS-ban (nincs kedvem fizikailag kiszedni ismét).
-
válasz
Sk8erPeter #146 üzenetére
Igen, így kellene eljárni. Ha emlékem nem csal, akkor a Macrium is tud betűjel nélküli partíciót kreálni avagy levenni a betűjelet egy partícióról, illetve az AOMEI progija is alkalmas rá.
(Ha szükség lenne ilyenre(OEM partíció esetén lehet, de szvsz nem lesz szükség rá)) -
válasz
Sk8erPeter #144 üzenetére
Hát én csak azt nem értem, hogy miért kapna betűjelet...
Ha a 200 megást meg a C-t klónozod, akkor azon felül egy nem particionált terület lesz, az meg semmilyen körülmények közt sem kaphat betűjelet(ha az OEM partíciót is klónozod, az sem fog kapni)
Majd ha a nem particionált területen Te magad létrehozol egy partíciót, akkor fog kapni betűjelet, de azt meg Te meghatározod, hogy mi legyen. -
válasz
Sk8erPeter #140 üzenetére
1, régebbi HP-knél volt ilyen "őrület"(amiről már régebben beszéltünk), hogy ha nem azon a szektoron kezdődött az OEM partíció, akkor kapmeca volt a gyári recovery funkciónak. W7-et már klónoztam így DV6-on meg G6-on is és működött a recovery utána is.
2. Igen. (Az, hogy a boot előtt másolsz az adatpartícióra vagy utána az szvsz pont nem érdekli az OS-t)
Témához semmi köze, de megosztom. Szóval hoztak ma egy lapost, nem indult, nem volt nehéz kideríteni, hogy a HDD halt meg. Kérdem általánosságban, hogy este még ment, reggel meg már nem? Válasz anyukától: Mielőtt a gyereket rá nem ejtettem, még működött.
-
válasz
Sk8erPeter #138 üzenetére
"Most az a része nem világos, hogy miért nem jó, ha mondjuk a Macriummal vagy valami Live Linux-szal (PartedMagic) létrehozok egy plusz adatpartíciót az első kettő partíció szektorszintű átmásolása után, és simán rámásolom a fentebb már említett fontos könyvtárakat?"
de jó, csak valamiért úgy gondoltam (ne kérdezd miért), hogy az OEM partíció is kell...
Aminek nincs betűjele(ebben az esetben), annak azért nincs, mert az OS elrejti, nem azért mert volume-ként nem rendelhető hozzá(ugye partíció != volume) -
válasz
Sk8erPeter #135 üzenetére
Elsőre az első 2 partíciót jelölöd ki és sector by sectorral rányomod a Samsungra, majd ezt követően az OEM partíciót (D-vel nem csinálunk semmit)
Egy alkalmas partíciókezelővel a (Samsung SSD-n már) mozgatod az OEM partíciót, egyben a Samu végére, majd a megmaradt nem particionált területen létrehozod a logikai partíciót.kutyuska
Igen, így utólag már tisztán kiderült, hogy egy tiszta telepítéssel jobban jártál volna, de tapasztalat szempontjából nem volt haszontalan a mutatvány. -
válasz
Sk8erPeter #126 üzenetére
Igen köti a HDD-hez is. Ezzel a HP szép kis karót dug... a se....be. Még azt is kipróbáltam, hogy klónozás után a recovery és a hp_tools partíciót is átmásoltam egy partíció kezelő programmal és úgy sem sikerült. Telefonba a HP munkatárs azt mondta, hogy ha egy nagyobb merevlemezt tennék a gépbe, akkor se sikerülne a klónozás vagy a telepítés recovery lemezekről.
-
válasz
Sk8erPeter #124 üzenetére
Ne haragudj, de nem értem mire akarsz kilyukadni.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #68 üzenetére
Úgy tűnik, ez a korábbi para, miszerint majd gond lesz az SSD-re való átköltözéskor, ha meg szeretném tartani az OKR-gomb funkcióját, megoldódott:
[link]
Azt írja, a szintén OKR segítségével DVD-re kiírható teljes rendszermentés a DVD-ről történő újrahúzáskor egyből automatikusan fel is rakja a lemez végére az OKR-partíciót. -
válasz
Sk8erPeter #65 üzenetére
Na, lemodelleztem a dolgot, kialakítottam a HP partícióstruktúráját és hogy Macrium-al hogyan lehet kivitelezni dolgot, viszont egyúttal korrigálnám előző hsz-ban leírtakat, mert a Macrium nem tudja áthelyezni a partíciót, de ez csak egy kisebb probléma, mert azt utólag az Easeus Partition Manager Home-al megteheted.
UI: Az Easeus-al mindenképp meg kell nézni, hogy mely partíció milyen attribútummal rendelkezik. Az első 2 elsődleges partícióval nincs gond, mert azok nem rejtettek, csak (az esetedben) 200 MB-os partíciónak nincs betűjele, mint ahogy a HP OEM-nek sincs, viszont ezen OEM partíció státuszát ellenőrizni kell, és ha az hidden attribútumú, akkor a klónozást követően is arra kell állítani (ha esetleg automatikusan nem történne meg)
-
válasz
Sk8erPeter #65 üzenetére
itt nem kell semmilyen betűjel meg egyéb, ez simán klónozható, csak nem egyben, azaz elsőre csak az elsődleges partíciókat jelölöd ki és adod a klónozáshoz, majd a Cloned Partition Properties segítségével az OEM partíciót megfogod és a partíciószéléhez (erdeti méretében) igazítod és mehet is a klón.
Ha ez lezajlott, akkor lesz egy üres terület, nyilván ott, ahol a logikai meghajtó lett volna, de nem másoltuk. Ezen a nem particionált területen meg (OS lemezkezelőjével is akár ) létrehozod a logikai meghajtót majd egy sima fájlkezelővel átmásolod az eredeti HDD-ről a fontos cuccokat. 64G-s ssd-re klónozáskor meg lehet, hogy nem is kell az a logikai partíció, egyszerűen a C-rendszerpartíciót kibővíted, így csak az OS fut az SSD-ről, a HDD meg megmarad adattárolásra.
Ha azon a logikai meghajtón (D) tényleg nincs valami elbújtatva (HP-nél nem lehet tudni)
, akkor a fent leírtak működhetnek.
-
válasz
Sk8erPeter #63 üzenetére
Akkor inkább lépjünk a tettek mezejére, ahelyett, hogy azon elmélkednénk, hogy a Linux-os GParted mit lát. Csináld meg a boot-os pendrive-ot a Macrium-al és arról dobj képet, hogy az mit lát illetve fel is telepítheted a Macrium-ot, indítsd el, és az mit lát a partíciószerkezetből.
-
válasz
Sk8erPeter #61 üzenetére
"Ezzel a partícióstruktúrával igazából mi a nagy gond?"
Tényleg semmi, pusztán csak nincs betűjele, fájlrendszere, meg a lemezkezelő szerint tök üres az OEM Partíció, ezen kívül nincs vele probléma.(Kár, hogy ott található az eredeti OS telepítő, meg egyebek)
Ha ez az OEM partíció megsérül/letörlik stb, akkor az eredeti OS bebukva, kivéve, ha előtte megcsinálod a Factory Recovery lemezeket, mert arra ki fogja írni az OEM Partíció tartalmát(is)Az általad linkelt OKR Uty 7-es változatát meg kellene néznem előtte (csak a 6-ost ismerem, de akkoriban még a HP sem voltak betépve a rendszerépítők, és egy hagyományos HP_TOOLS nevű partíción volt a telepítő és a 200 megás rejtett partíción meg az OKR működéséhez szükséges kód.)
-
válasz
Sk8erPeter #52 üzenetére
Szervizekben legtöbbször "csak" átteszik a rendszert egy másik meghajtóra, de nem klónozzák(mondjuk ha 10 szervizben ezt kérnéd, megdöbbennél hányban nem vállalnák még az első módszert sem, nem hogy a másodikat)
Az "átteszik a rendszert" módszer igazából egy szűz telepítés, amit a Recovery lemezről lehet indítani, de ez a recovery lemez nem keverendő azzal a recovey lemezzel, ami egy CD-n is elfér. Ez a recovery hivatalosan a Factory Defaults Recovery Disk "nevet viseli", az így előállított lemez valójában nem is egy lemez, hanem pl 2-3 DVD. Az erről indított recovery funkció kialakítja a partíciószerkezetet és felhúzza az OS-t.
Klónozás is lehetséges, (bár ebben homályosak az emlékeim, ne vedd készpénznek) csak egy -nevezzük- konfigfájlban kell megadni, hogy melyik szektoron kezdődik az OKR partíció. Ha jól rémlik, akkor factory.ws vagy factory.wis vagy hasonló a neve a "konfig fájlnak", amiben ez megadható.
Szóval ha ragaszkodsz a beépített recovery szolgáltatáshoz, akkor annak ez az ára, viszont ha nem, akkor csak annyit kell kipróbálni, hogy a lapos alján lévő OA serialt elfogadja egy azonos verziójú (ha Home Prmium-al volt előtelepítve, akkor Home Prmeium stb) OEM telepítő, mert ha igen, akkor ezt a dzsuva partíciószerkezetet le lehet takarítani és a "normális" módon fel lehet pakolni egy OEM W7-et, legalább a recovery sem pakolja fel azt a sok HP utilities-t stb.
természetesen nem azt írtam, hogy most azonnal takarítsd le a partíciókat, mert akkor mindennek vége és az eredeti OS-t is bukhatod, ha az OEM nem fogadja el az OA kulcsot (50-50% rá az esély hogy igen vagy nem)
Új hozzászólás Aktív témák
lo BevezetésNapjainkban az SSD meghajtók már természetes elemei hordozható- vagy asztali konfigurációnknak, folyamatosan...
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Elektromos autók - motorok
- Ingatlanos topic!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Anime filmek és sorozatok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Samsung odyssey G3 180 hz monitor
- Apple Watch Series 10 46mm Jet Black Al Black SB M/L GPS
- Amazon KIndle 10.gen 8gb (háttérvilágítás, Wifi, Bluetooth), reklám mentes, regisztrálható
- Új Asus Zenbook Duo 2x14" WQHD OLED 120Hz Touch Ultra9 185H 16mag 32GB 1TB Intel Arc Win11 Garancia
- Oppo find x7 ultra 512/16+12 új állapotban
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB FSP CMT240 Zalman 500W
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest