- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
opr
nagyúr
válasz
cidalain #118098 üzenetére
Nyilvan tuloztam kicsit. De a lenyegen nem valtoztat. Dolgozo ember passziv jovedelemhez ugy tud jutni, ha mar a szulok is ezen dolgoztak, meg o is ezen dolgozik, es akkor a kovetkezo generacionak mar lesz. Ha meg az is ezen dolgozik, es egyik generacio se lesz egy elbaszott drogos idiota, es nem jon kozbe semmi olyan, ami lenullazza az egeszet (haboru pl), akkor onnantol mar passziv jovedelemrol meg vagyon managementrol beszelunk. Addig viszont marad a munka.
-
cidalain
veterán
te is jó nagyban gondolkozol
elég 2 lakás is, hazai városban. Mondjuk egy a nyugati határszélen (Szentgotthárd, Szombathely, Kőszeg, Sopron, Mosonmagyaróvár), meg egy megyeszékhelyen (pl: Győr, Veszprém, Székesfehérvár), és ez a kettő kiadva több bevételt fog hozni, mint a munkavállalók felének a havi jövedelme.
De ha esetleg valamelyik balatonparti, az se baj, csak ott célszerűbb nem hosszú távra kiadni, hanem csak nyáron nyaraltatni, de az nyilván macerásabb, ugyanakkor jelentősen több pénzt hoz. -
Pikari
veterán
A passzív jövdelem nem azt jelenti, hogy nem kell dolgozni érte, hanem azt, hogy nem közvetlenül a munkádért fizetik ki, hanem közvetve.
Például a szoftveredből befolyó eladások passzív jövedelem. Feltéve, ha nem kell túl gyakran frissíteni és bugfixelni a szoftveredet. És nyilván dolgoztál érte heteken, hónapokon, akár éveken keresztül keményen, hogy megírd a szoftvert, és addig egy fillért nem láttál belőle.
A probléma, hogy ebben a témában nem ilyen kézzel fogható példákon keresztül mutatják be a passzív jövedelemszerzést, hanem nagyon misztikus, valóságtól elrugaszkodott gondolatmenettel találkozni, aminek se füle, se farka - innen tudni, hogy ezek a videók nagy része humbug.
-
-
BiP
nagyúr
válasz
F.E.K.. #118091 üzenetére
Kedvencem a youtube-on feldobottt reklám, amiben a csávó a passzív jövedelmet nyomatja.
Ha annyira nagy biznisz lenne, akkor nem kényszerülne arra, hogy évek óta a youtube-on nyomuljon meg tréningeket tartson (pénzért persze).Mi tavaly ősszel felújítottunk (érett már, bár nem lett volna muszáj - de egy támogatás miatt érdemes volt előrébb hozni). De akkor lenulláztuk a likvid pénzünket.
Azóta se tudunk rendesen egyenesbe jönni. Tavalyig szépen gyarapodott mindig, most ami bejön, ki is megy, pedig nem élünk nagy lábon. (Azért elfér bele megtakarítás, babakötvénybe megy azért) -
cidalain
veterán
válasz
koby11h #118092 üzenetére
most ajánlottak egy megtakarítási életbiztosítási számlát, hogy az milyen jó, beteszem a pénzem, beállítom hogy milyen csomagba forgassam be, aztán majd jól kamatozik nekem. itt a papír, a kiegyensúlyozott csomag jó 15-20% volt az elmúlt évben kis kockázatú befektetések, 60% állampapír, 20 százalék EU részvény, 20% ázsia. Aztán ha nem tetszik átrakhatom másik csomagba, sőt saját portfóliót is összelegózhatok stb.
Mondom ácsi, én nem akarom ezt magamnak pakolgatni, bőven elég hogy a munkámmal, és a családommal foglakozom, nem akarok még heti szinten portfólióhozamot ellenőrizni, mert statisztikázni.
Pláne, hogy így a kezembe adjátok a döntést, a felelősséget, és mindent, tehát ha összeraktok egy szar csomagot, vagy bármi kiszámíthatatlan történik a világban (volt rá példa az elmúlt pár évben) akár bukó is lehetek.
Köszi nem kérek ebből egyenlőre.F.E.K..
Aki havi 500-at meg tud takarítani, annak nem kell takarékoskodnia. -
koby11h
őstag
válasz
F.E.K.. #118091 üzenetére
Erre mondják, hogy mindenki magából indul ki. Lehet neki meg van az a megtakarítás, nekem nincs meg az a bevétel... induljon ki ebből és így adjon tanácsot!
Bírom a bankokat, könnyű más pénzével hazardírozni. Egyszer javasoltak befektetési jegyeket. Mondom ok, csináljuk úgy, hogy mondok egy összeget és ők megmondják, hogy arra mennyi emelkedést mernek vállalni. Ha nincs meg, akkor kipótolják, ha pedig bukó, akkor legalább a felét állják. Nem akarta megérteni, hogy mire célzok...
-
F.E.K..
senior tag
válasz
totron #118083 üzenetére
"A kedvencem a pénzügyi területen dolgozó, csőlátású hülye, aki nem érti, hogy aki effektíve nem tud félre tenni az miért nem tesz félre. Itt természetesen nem az elbaszókra gondolok."
Pénzügyi tanácsadó, youtube: "...tehát a legalább havi 500 000Ft megtakarítással számolva..."
aham... reális a legtöbb embernek... (wazz, ha a havi 200 000Ft/hó pluszom öszejön, akkor megvan a havi előirányzott megtakarítási célom... de 500 000Ft/hó megtakarítási minimum... nem elérhető a többségnek szerintem).
-
cidalain
veterán
Megveszem a "sajátmárkás kismagnum" 12-16 darabos jégkrémet a boltban, hogy legyen, így megúszom délután a fagyizót. Gondolom én.
Gyerek szól strandon, hogy fagyit szeretne. Mondom otthon már ettél, erre azt mondja, de az jégkrém, nem fagyiMásik: minden büfénél, strandboltnál jégkrémes hűtő. Árlistán vannak értelmes árú cuccok is (400-600 mondjuk), de a hűtőben, csak Magnum (1200/db), Cornetto, Calippo van, az olcsóbbak nincsenek, sose voltak (persze aki egy hetet van ott, annak lehet azt mondani, hogy sajna pont most fogyott el, majd jövő héten kapnak új árut, de persze ez nem így van). a 400 forintoson nincs jó haszon, nem is foglalkoznak vele.
Strandboltban az első pár hétben a tavalyi árukészletet nyomják ki, gondosan a lejárati időre ragasztott árcédulával, vagy ha oda nem lehet akkor véletlenül pont el van maszálódva az összesen, vagy nincs is rajta.
Egyenlőre még nem jöttem rá, hogy hogyan tudok ebből jól kijönni, szóval nem nyomtam fel a boltot. Ha kihívom rájuk a hatóságot, akkor bezáratják a francba, csak a büfé marad még drágábban, ami nekem nem jó. Mindenesetre ha oda betérek, mindennek nézem a lejáratát, és ami necces, azt ott hagyom. -
cidalain
veterán
Jaja, nálunk is kb heti 1L gyümilé fogy, igaz málaszörp mindig van. ok ehhez kell az is, hogy úgy nevelje fel a gyereket az ember, hogy aki szomjas, az vizet iszik. mondjuk ez csak úgy megy, hogy közben a szülő is ezt az elvet vallja.
Szerencsére egy nagy csomag ropi/perec/chips is jó pár napra elegendő, mert nem a full zacsit adjuk oda.
A péksüti az viszont nem skippelhető. Én is szívesebben eszem kiflit, zsemlét, de a gyerekeknek szoktam vinni olykor pogit, fánkot, vagy valamilyen csigát. Általában van valamelyik kedvencük akcióban, olyankor fagyasztóba is viszek. Helyi spárban zárás előtti órában minden pékáru féláron van, ezt mostanában többször kihasználtuk, strandról hazafelé eleve útba esik, ráadásul ott sokkal jobb a kifli és a zsemle is, mint a többiben.koko52:
voltunk koncerten múlt héten, és a hőségriadó miatt lehetett bevinni vizet. hát mi sem vettünk ott semmit. tavaly letoltunk egy fesztiválnapot is ugyanígy, bevitt vízzel, meg ott frissítőponton igyenvízzel. -
BiP
nagyúr
válasz
cidalain #118084 üzenetére
Persze gyerekes szülőként az ember nem ússza meg, de azért lehet határokat szabni.
Lehet nem-et is mondani. Nehéz műfaj, rohadt nehéz, (a feleségem nélkül én már elbuktam volna) de nálunk már megszokták a gyerekek. Nem kunyerálnak vég nélkül, és néha, néha mi is engedünk. -
BiP
nagyúr
válasz
totron #118083 üzenetére
meg kötelezném fakír ágyon alvásra
Jogos, de akkor légyszi (lécci) Te is figyelj oda.
kiemelkegy, csillogászati, ecerűen, határozocságal, maradc, stb.
Értem én, biztos vicces akar lenni, direkt írod így, de ugyanolyan fájdalom ezeket olvasni, mint a túlzásba vitt vesszőzést. -
cidalain
veterán
válasz
Alusky #118082 üzenetére
Jaja. 369 (+50 a doboz) a Soproni a boltban. Szoktam venni egy-egy 0-ásat, aztán leviszem a strandra. A strandi boltban 600 (+50), a büfében még több.
A nem alapvető élelmiszerekről kell első körben lemondani, az rohadt sok spórolást jelent.
Persze gyerekes szülőként az ember nem ússza meg, de azért lehet határokat szabni. -
totron
addikt
válasz
Alusky #118069 üzenetére
Az a baj, hogy ezzel a szarral mindent is összekapcsoltak már, termék kell, anélkül hülye vagy, vagy senki. Próbáld csak ki, hogy egy randit nem beülős-fizetős helyre szervezel, ruppótlan proli leszel és maradsz is a programozott nőstény szemében, még akkor is, ha "nem". De üzleteléskor is nehezen marad ki az addicionális költség. Le lehet ülni egy padra is a templomkertben, hagyjuk már ezt a mindenért is való csengetést.
Van, aki bírja a huzatot, a klímát viszont nem. Tapasztalataim szerint többször van rásütve a kifele veretős, emiatt utolsó utáni fillérjét is felélő butaproli archetipusa az emberekre mint az indokolt volna, nem mind szar ami ami bűzlik. Az alapjárati szocializáció ez, nem is nagyon lehet mást elvárni. Magos fokkozatú tudatosság kell ahhoz, hogy kiemelkegy a csőlátású plebsz tagjai közül. Kapcsolódni a embertásakhoz mindenki akar, az ahhoz vezető, sikeresnek bélyegzett egyetlen út meg eleve ki van kövezve.
inkább elszórja, mert úgyse marad
Ez nem igazi nincstelenség, az ilyennek melegen ajánlom az éhezést, egyből képesek lesznek élére állítódni a forintok. Amúgy hülye logika, de tényleg tud igaz lenni, bár ez megéltség- és beállítottság-függő. Van, ki büszke arra, hogy a vurstliban "baszta el a pézt", más konzekvensen kuporgat és 20 év után veszi meg a csillogászati távkukkolóját. Ez utóbbiba könnyebb belefáradni, méghozzá sokkal.
A kedvencem a pénzügyi területen dolgozó, csőlátású hülye, aki nem érti, hogy aki effektíve nem tud félre tenni az miért nem tesz félre. Itt természetesen nem az elbaszókra gondolok."ha már van egy kis tartalék"
De ugyan honnan lenne?(#118070) homerhamm + hcl, hagyjuk már ezt, vannak jó műsorok, még ha nem is azokból a több. Ez is olyan, hogy mindenkinek a maga szemléletmódja tükröződik vissza egy témából vagy akár a matt kijelzőről. Felesleges a kikopni nem akaró panelmondatot ismételgetni "nincs tévém, a tévé szar", egyrészt birkaságra vall, uncsi a vég nélküli egyenvélemény, meg azt se hallgassuk el, hogy több rétege van a tévézésnek, tévénézésnek is. A beszélőről árulkodik, ha ezt lesarkítja.
(#118081) gban, ahogy az Ön is helytelen. Leghatékonyabb írott nyelvalakító a Fércbuk, a Te, így, Shifttel nagyon megtapadt, de a hülyeségre is képesek rátenni a méghülyébbek: Én. Nem érzi ecerűen. Se a nyelvet, se az idétlenséget/cikiséget. A mindenhova vesszőket tüskékként odabaszókat - olvasóval meg kibaszókat - meg kötelezném fakír ágyon alvásra, a kihegyezett, nem tompa végű szögek lennének a vesszők.
A határozocságal az a baj, hogy rendszerint egyedül maradc vele, pont ellentétes a falkaösztönnel. Az ösztöncsatornán sosem a tanulmányi vastagságú és komplexitású eszmék terjednek, nincs az a sávszél.
-
Alusky
senior tag
válasz
cidalain #118076 üzenetére
Aztán ott vannak az olyan üdítők amit direkt csak kicsiben árul a gyártó vagy energiaital, citromos sör pl., rögtön megvan a pénz és közben mégse 200 Kiló mert fél liter vagy negyed. Meg a termékek fele már csökkentett cukortartalmú, úgyhogy könnyű nyakalni miközben mégse 200 Kilósak.
Ezek pont azok a termékkategóriák amit azok vesznek akiknek nem szabadna pénzügyileg, a minimálbéresek meg a valamivel felette lévők.
-
-
-
BiP
nagyúr
válasz
cidalain #118076 üzenetére
Én is Lidlben vásárolok leggyakrabban, szeretem is a gyümölcsleveket, próbálom visszafogni. Bár nálam most 400Ft/L a lélektani határ. Efölött egyszerűen nem veszem meg, keresem az akcióst, és azért akad, leggyakrabban almalé, múlt héten körte volt, meg a 2L-es narancs is alatta szokott lenni.
(Nagy átlagban heti 1L a családi fogyasztás.)
Chips tényleg atom drága lett. (én szeretem, de ritkán veszünk, főleg mióta így megugrott). Félévente kb. 1 chips, 1 ropi. Régen több fogyott, minden este toltunk valamit esti filmezéskor. Mivel ez a gyerek miatt kiesett, a nasizás is abbamaradt.
Péksütiből is keresem a 200alattiakat. (egy Lipótiba betévedtem a múltkor, leesett az állam. Rég jártam ott, durva árak vannak. Egy kézművest inkább nem akarok elképzelni se)
Erre mi is rákaptunk, heti 3x tuti veszek péksütit, ez 4x200Ft a családnak, heti 3-4x.Oké, egy napi fogyasztónak összegszerűen valóban kijöhet 6hétre a 80e, drágaság van. De ha ezt a szettet MINDEN nap betolod, (mellé azért csak eszel normális ételt is, mert ez önmagában khm. nem túl egészséges) akkor azért fel fog jönni a kiló. Napi 1L cukros gyümölcslé, olajos chipsz vagy 400gr perec + 2 péksüti, azért NAPONTA durva cucc.
-
cidalain
veterán
Nem egészen ilyen egyszerű.
1L 100-as almalé 500, vagy 50-es őszilé 700.
1 nagyobb zacsi ropi/perec/chips 5-800.
2 db pogácsa/kakaós csiga (stb) 400.
Ez így 1500-2000/nap simán (6 hét az 42 nap), simán megvan 60-80 ha ennyi el is fogy naponta. És ettől még nem leszel 200 kilós. És az üdcsinél direkt nem szénsavas szarokat írtam. A fentiek Lidl/Aldi saját márkás cuccok, Lays, Pombear, Sió márkából ezek még drágábbak. -
BiP
nagyúr
válasz
Alusky #118071 üzenetére
6 hétig nem vettem üccsiket, rágcsákat meg péksütiket. 80 rugóm megmaradt és nem akartam elhinni.
Valami más is lehetett ott, mert ez k sok. Ha huzamosabb ideig havi 50-60e-ért ettél/ettetek péksütit, üccsit, rágcsát, akkor 200kilónak kéne lennie az egész családnak.Más kérdés, hogy ezeken a felesleges kiadásokon valóban rengeteget meg lehet spórolni, ez tény.
-
Tudom hogy nem meglepő az eredmény de nem tudom megszokni - hihetetlen, 96 találat
Ez a 8 meg meglepően kevés.
De utóbbinál mindjárt a tetején kárpótol a darc
A haverdoard csak bónusz. -
-
Alusky
senior tag
válasz
homerhamm #118070 üzenetére
Elég sokan, ha otthon nincs is, nekem sincs, de rokonoknál vagy melóhelyen ott dörömböl a háttérben én is onnan tudom mi megy benne. Ezek a reklámok meg jönnek böngészés közben is és itt a PH-n igaz mindent is blokkolnak a userek, de az átlag megintcsak nem, simán végignézi. Úgyhogy elég jól tanítják az embereket a pénznemkezelésre. Minimálbérből nehéz félretenni vagy nem is lehet, de nem is róluk van szó, hanem a felette rétegről. Pont a legveszélyeztetettebb, mert neki már van egy kicsi a havi költésén felül amit aztán szórhat és szór is.
6 hétig nem vettem üccsiket, rágcsákat meg péksütiket. 80 rugóm megmaradt és nem akartam elhinni. -
Alusky
senior tag
válasz
KROK640 #118028 üzenetére
Ennek nagyobb része azért van így, mert sose tanították meg a pénzzel bánni, a kisebb része az aki meg se tudja teremteni, hiába spórolgatna vele.
És ma sem törekednek rá, hogy megtanítsanak bárkit is a pénzzel bánni. Mi megy a TV-ben is állandóan, XY bank nyomatja a menj nyaralni mi majd megoldjuk helyetted szintű reklámjait, meg mutogatja a boldog családot és bulizást. Ugyanez Karácsonykor. Még a 0 Ft-os részletfizetés is csak hátrány, mert arra használja fel, hogy megvegye a 6 kilós telefont belőle, amit a büdös életben nem tudna egyben kifizetni, de így legalább ki tudja izzadni havi 25-ből és lehet veretni vele. Vagy az ellenállhatatlan reklám, hogy a haverokkal csak a 400+50 Ft-os (az átlag nem viszi vissza a dobozt) citromos sörrel tudod a beszélgetést élvezni, abból meg kell ilyen melegben legalább 2-3, aztán hopp volt pénz, nincs pénz.
Fekete Audi esete amiben lehúzott ablakokkal kirakott könyökkel megy a vadbarma a 41 fokos hőmérsékletben. Mert a klímára már nem tellett, hogy működjön. Én meg nem tudom eldönteni, hogy röhögjek rajta vagy sajnáljam a kacat Rönómban ülve, felhúzott ablakokkal, kellemes skandináv szellőt irányítva az arcomra.Egyébként ördögi kör is ez, amikor nincs sose pénz az ember nem is kezd el spórolni vagy odafigyelni, inkább elszórja, mert úgyse marad, motivációgyilkos tud lenni a spórolásban. Ha már van egy kis tartalék akkor elkezd rá figyelni. Bár az átlag az valószínű nem. De nálam legalábbis így volt, mikor meglett az első kisebb tartalékom ami 3 havi fizetésem volt kb. akkor kezdtem el igazán odafigyelni rá, aztán később örökségek, arra meg pláne és így épülgetett fel. Előtte én is fél meg 1 havi tartalékkal rendelkeztem, mint mások, meg a hónap végére nem maradt semmi.
-
válasz
KROK640 #118044 üzenetére
Ilyen az amikor a nagyszülők összedobják a foglalót. Szülői oldalról a nappali tagozatos főiskolát kaptam indulásnak. Persze szinte végig dolgoztam mellette, de nem azért amiért te. 1 hónap nyári meló, 1 hónap sátrazás.
Amit írsz az alapján ítélsz. Miközben másnak éppen elindult a szekér téged visszaraktak a kezdő mező elé pár lépéssel. A legdurvább, hogy ezt pont a szüleid tették. Ha nem jársz így, akkor 30 éves korodra összejöhetett volna a lakás.
Nem mindenki egyelőre esélyekkel indul, egyrészt nagyon számít hogy milyen minőségű oktatási intézményekbe jár, hová veszik fel; másrészt ami szerintem még ennél is jobban, hogy milyen család háttere van, és mi a tapasztalata a pénzzel gyerekként, majd mikor az első pár fizetését megkapja.
100%-ban egyetértek veled. Azonban egyre többet látok olyat ahol a családi minta ellenére nem akar tanulni a gyerek, hiába indítják el lecsúszik. Az pedig egy tipikus szülői hiba, hogy mindent megadnak és ahogy itt is írtam simán elinflálódik az igényszint. Azt feltételezi az éppen dolgozni kezdő, hogy az a minimum amit 25-30 év alatt hoztak össze a szülei.
Finom, amikor a -18 fokos hűtőházból, kimész az 50 fokos konyhába.
Én nem tudtam kimenni, de annyi túrórudit zabáltunk, hogy 2 hét után nem tudtam ránézni.BiP:
?? nyert valami európa round trip vonatjegyet? Vagy mi?
Igen, EU-s pályázat, ha jól emlékszem DiscoverEU néven fut. Szépen beadták és megkapták. Valami 35k jegyet osztanak ki évente, szóval nem a fehér holló kategóriába estek be. Megtervezték az utat, diákszállókon fognak aludni, így jönnek ki a pénzből, most azért dolgoznak, hogy ezt összeszedjék. De ez is tanulás lesz, mert kénytelenek lesznek németül-angolul-franciául-olaszul beszélni, ki mit tanult. Nem hisz nekem amikor ezt mondom neki, de most maguknak kellett tervezni, számolni...minden tapasztalat, élmény egyben tanulás is, ha nyitott szemmel jár az ember. Német szóbelin behúzott egy feladatot ahol a glecserekről és a felmelegedésről kellett beszélni. Két nappal előtte még a Mölltalernél túráztunk...
-
szebe
addikt
válasz
blp85 #118064 üzenetére
M az emlékérméket rakjuk csak el, ha találkozunk vele, de azt is max a különlegessége miatt. Meggazdagodni nem abból fogunk.
Nagyszülőnek volt "gyűjteménye", hiperinflációs pengők meg ilyesmik, de igazi ritkaság abban sincs, jelentős pénzbeli értéket nem képvisel. -
blp85
senior tag
válasz
gyulaszu #118063 üzenetére
Szerintem erre a cikkre gondoltál
[Ritka vagy semmi? Vízválasztó előtt a Hosszú vízvonalas kétszázas]
Amikor elviszem a kocsit lemosni, akkor át szoktam nézni a 200 Ft-os érméket, amit a bankjegy váltó kiad. Vagy nagyon ritkán mosom a kocsit, vagy az érme ritka, de eddig nekem sincs ilyenem (annyit kérnek érte, hogy kihagyom
).
-
blp85
senior tag
válasz
gyulaszu #118061 üzenetére
Még forgalomból is simán kezedbe akadhat egy, mivel senki sem tudja, hogy pontosan mennyi ilyen érme került forgalomba. Az meg csak egy legenda, hogy csak 2-3 ezer ilyen készült (nagy valószínűséggel sokkal több).
A papír 200 Ft-os is olyan, hogy az utolsó és egyben legritkább betűjelű elkelt jó sok pénzért, így mindenki azt hiszi, hogy az amit elrakott rongyos pénz is annyit ér....
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Mecy_Lacee #118050 üzenetére
200-as pénz, 2000-es évlyáratú. 200x2.000=400.000. Kilyön a matek.
-
homerhamm
addikt
Ha már pénz.
-
Alusky
senior tag
válasz
4000-ret jóindulattal. Ha hajtásmentes lenne. Így csak 400-at.
-
válasz
*400Ft
-
válasz
ezt az agysejtek is kímélték........
-
gyulaszu
senior tag
válasz
Hát igen, ez annyira ritka, hogy az általam használt adatbázis szerint 2000-ben nem is nyomtatták...
https://en.numista.com/catalogue/note207291.html
https://en.numista.com/catalogue/note201884.html -
homerhamm
addikt
válasz
oJJJJJJJJJanok
-
KROK640
nagyúr
válasz
Alusky #118042 üzenetére
"egy AI generált fotorealisztikus "látványterv" ami simán átverés" - igen, ezt én is úgy "szeretem".
Kirakja azt amit belelát, és elsőre simán azt hiszed, hogy tényleg így néz ki. Persze az árban benne van az is amit bele lehet látni. Bár, azért sokszor lebukó.
Múltkor egy Kádár kockát láttam így : Az index képen nagyon jól nézett ki, érte is volna, aztán a többin meg láttad, hogy egy düledező rom, amibe bele van képzelve valami szép, csak hát ahhoz kb le kell bontani az egészet és újat építeni. De az ár meg olyan, mintha már szép lenne. -
BiP
nagyúr
válasz
KROK640 #118039 üzenetére
Aztán mikor megjött a fizetésem anyám számlájára, akkor nyár végén közölte, hogy szuper, megkerestem az iskola kezdésre a pénzt. És soha egyetlen fillért sem kaptam meg a saját fizetésemből.
Csúnya rossz bank.#118040 frescho :
Szerintem megérte, mert az a lány akivel ezt végigcsináltuk a feleségem és amikor megkértem a kezét tudtam, hogy rosszban sem fog lelécelni.
Ez többet ér, mint bármilyen pénz.fiam is így lett szoktatva. Most az F1-en melózik ki, hogy legyen pénze a megnyert vonatjegyet kihasználni.
?? nyert valami európa round trip vonatjegyet? Vagy mi?#118041 morcosharcos : Nemtom, hogy ez jó vagy rossz irányvonal volt-e,
Életre szóló hasznos tudást szereztél vele, (már csak azzal, hogy nem ugrottál CHF-be, bukva ezzel sokévnyi munkádat),úgyhogy mondhatjuk, hogy igencsak hasznos. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #118040 üzenetére
"10%-ot adott a család" - na igen, ilyen amikor jól működnek a dolgok
"még a saját családod is megfejt. A negatív tapasztalataid sokszor érezhetőek" - ez így van, én magamon mai napig érzem ezt. Pályakezdőként azt tanultam meg, hogy ha dolgozok, akkor csak menni kell, kötelező, szenvedni kell, jutalma meg nincs. Míg a haverok munkakezdés után egy éven belül új gépet, telefont vettek, majd a második évben sokaknál már befigyelt valamilyen autó, meg közben buli/nyaralás. Ez egyébként egy idő után szociális feszültséget is szült régi sokéves haverokkal szemben is, mert egyrészt sok közös programra idő és pénz hiányában nem tudtam elmenni, egy idő után már nem is hívtak sehová, másrészt kezdték azt gondolni, hogy tuti valami link alak vagyok, és ezért nincs nekem ennyire semmi. Pedig csak annyi volt, hogy a fizetésem egyre kevesebb részével gazdálkodhattam. (konkrét példa : egyik nyáron elmentem pár hetet melózni a Balatonra. Összesen 218 ezret kerestem, mire hazajöttem már eleve csak 40 ezer volt meg a pénzből, és sok veszekedés után kemény 8 ezret megkaptam belőle).
Anyám másik két nagy ötlete az volt, hogy :
1. nem kell neked jogsi meg autó, mert csak meghalsz az utakon. Ezért minden ilyen törekvésem tűzzel vassal üldözve volt. Emlékszem mikor haverommal úgy ordibált, hogy zengett bele az utca, hogy miért engedi, hogy vezessem az autóját?
2. Nem mehetsz ki külföldre melózni, mert akkor kint találkozol majd egy lánnyal, és ott telepedtek le, és évente egyszer jössz majd haza ... (Ami Szlovákiában majdnem megtörtént... ugyanakkor bezzegezhetnék, hogy Cipruson meg több nőm is volt, egyik miatt se maradtam, igaz egyik se helyi volt)Ez megint két hatalmas hátrány volt a huszas éveimben, pedig meggyőződésem volt, hogy pár hónapnyi külföldi meló sokat lendítene az életemen. Ennek eredménye volt, hogy életem első külföldi melója egy titokban történő melózni kiszökés volt, ami itthon nyaralásként volt "eladva".
De volt még 1-2 számomra mai napig megmagyarázhatatlan történés, ami inkább bele se mennék így hirtelen.
Szóval röviden tömören : Nem mindenki egyelőre esélyekkel indul, egyrészt nagyon számít hogy milyen minőségű oktatási intézményekbe jár, hová veszik fel; másrészt ami szerintem még ennél is jobban, hogy milyen család háttere van, és mi a tapasztalata a pénzzel gyerekként, majd mikor az első pár fizetését megkapja.
"Moldova szavait szabadon idézve: Amikor kölyökként nekidőlt a polcnak egy számítógép esett az ölébe
" - hasonló módon indultam el a számtech pályán én is, csak nekem a hetedhét Commodore 64-es könyve esett rám, és 12 évesen már eléggé nyitott voltam rá, hogy a benne olvasottakat a sarokban - korábban csak játékra használt - megbújó C64-en ki is próbáljam. Két évvel később C64-en már elképesztő dolgokat csináltam. Aztán nagy nehezen jött a PC, (ez ballagási, szülinapi, és karácsonyi ajándék volt a szülőktől, viszont elvitathatatlan, hogy az elsőt ők vették, bár a fejlesztés és a cserék már rám maradtak) azzal a Visual basic, majd a html, java, flash ... aztán közben átnyeregeltem hardveres vonalra is, 10 év számtech bolt és szervíz, az mégiscsak jelentős volt az életemben. De lényegét tekintve ezen a vonalon maradtam nagyon sokáig, a külföldi melók hozták a vendéglátós, meg raktári életet.
"hűtőházban nyáriszünetben" - nekem most képezi a munkám részét. Finom, amikor a -18 fokos hűtőházból, kimész az 50 fokos konyhába.
-
válasz
weiss #118030 üzenetére
Én 15 éves koromtól dolgozok. Ösztöndíj?
Ilyen pár száz Ft-okat adtak az ezredforduló körül. Nem vetett fel a pénz, még így sem. És az első lakásomnak kb. az önereje se lett volna meg, ha az amúgy nem rossz fizumból kell megoldani.
@tsiga18 : Pár hónapot voltam soron, pont elég volt
@Alusky : És majd csodálkozik, amikor kimegy a madár megnézni, és kifogásolja, hogy nem ott van, ahol mondta
-
Alusky
senior tag
Na mi történt az itcafén az éhezők viadala cikk alatt, 3 oldalból 2 törölve lett. 🤣
Csaj árulja a pince-présházát a felszopkodott területtől 10 Km-re. Írnak neki, hogy ez nem is ott van amit említ, erre jönnek a kifogások tőle. Ráadásul ki van téve első és indexképnek egy AI generált fotorealisztikus "látványterv" ami simán átverés, elsőre még én is elhittem, a valós ház közben meg omlik össze. Ezt meg én említettem meg neki, hogy simán megtévesztés ahogy az elhelyezkedése is és hiába lesz tőle 10x annyi kattintása, vevő nem lesz tőle mikor meglátják a valóságot.
-
Nekem baromi érdekes módon csinálták a pénzügyi nevelésem (húgomnak dettó), az ilyen karácsonyi meg húsvéti pénzajándékokon kívül, amit egy-két rokon adni szokott tárgyi ajándékok helyett, mást sose kaptunk a szülőktől. Apám viszont felajánlotta (sok céget képviselt vállalati jogtanácsosként is, ügyvédként is) 14 éves koromtól, hogy amelyik céghez csak szeretnék, nyáron, mikor sulinak vége van, elküld diákmunkásként 4-6-8 órában, ahogy én kitalálom, dolgozni. Nyilván éltem is vele, de első reakcióm az volt természetesen, hogy nagyon gyorsan leadtam az igényeimet a számtalan mindenféle tárgyi jellegű hülyeségből, amikről korábban totál meg voltam győződve, hogy a megvásárlásuk nélkül nem tudok létezni
Gyakorlatiasabban: ha napi 6-8 órán keresztül szaros szennyvízstrangokat bontasz ki az épületgépész cég melósaival a helyi buszpályaudvar renovációs projektjén, akkor kissé leértékelődik az új bringa az ember fejében, és felértékelődik a megkeresett minimálbér alatti lóvé. De megmaradt bennem pl. a helyi állatkert bejáratának a felújítása is, ott pl. életem első munkahelyi balesetét láttam, meg talán először középkorú férfit zokogni, hogy hogyan fogja fenntartani a családját amíg gipszben lesz (aztán szerencsére vhogy megúszta a törést és csak pár napra esett ki ha jól emlékszem)
Nemtom, hogy ez jó vagy rossz irányvonal volt-e, én már nem biztos, hogy így csinálnám, ha lenne saját gyerekem, de tény az, hogy 14 éves korom óta megértem, és tudom kezelni a pénzem. Anno a devizahitelek "erőltetésénél" is elég hamar átláttam a lehetséges buktatókat, ami ismerjük, hogy mennyi családot megszopatott, és szépen felvettem forintalapon a családi házra a vételár felét.
-
Nem abban van a kockázat, hogy nagyobba költözöl, hanem hogy kockázatos CHF-ben veszed-e fel a hitelt.
Meg persze az is, hogy mennyit veszel fel, mennyi időre, mennyire vállalod túl magad, mennyire kalkulálsz bele váratlan eseményeket (pl.munkahely elvesztése)
Pont erről van szó. Ésszel léptünk tovább, 3-4 évvel később amikor bejött a recesszió legalább ezért nem kellett idegeskedni.
Ha arany élet nem is, de úgy néz ki, hogy megalapozta még az unokája karrierjét is. Mert Moldova szavait szabadon idézve: Amikor kölyökként nekidőlt a polcnak egy számítógép esett az ölébe
KROK640: Én majdnem megugrottam 24-re a lakást. 10%-ot adott a család a többi hitel volt. Rohadt bátran vágtam bele és az volt a trükk, hogy a céges és családi hitelt nem írtam be amikor a bankit felvettem. Aztán ment a túlóra és külföldi munka keményen amíg legalább a kártyahiteleket (abból ment az ügyvéd meg az illeték) vissza nem fizettem. A következőnél már nem mertem 19-re lapot húzni. Ami rohadt sokat segített, hogy tanári állásból váltottam mérnökire és az életszínvonalon nem változtattam, így a fizu 60%-át be tudtam tolni az elején, hogy egyenesbe jöjjek, felújítsak. Ez ma kb. úgy nézne ki, hogy egy kezdő mérnök mondjuk keres 600-at, de folytatja az egyetemista koleszes életet és kijön 200-ból. Olyan 2-3 év kellett helyre állni, felújítani, bútorozni. Addig maradt a nagyszülőknél nyaralás is, bár szabi alatt is inkább fusiztam, hogy legyen pénz. Szerintem megérte, mert az a lány akivel ezt végigcsináltuk a feleségem és amikor megkértem a kezét tudtam, hogy rosszban sem fog lelécelni.
Ahogy olvasom a családi történeteid az jön le, hogy téged tényleg mindenki, még a saját családod is megfejt. A negtív tapasztalataid sokszor érezhetőek. Minket sem vetett fel a pénz, de nem lehúztak, hanem amennyire tudtak támogattak. Egy dolog volt amit mindig hallgattam, a tömör verzió nagyapám hangjával ma is a fülemben van: "Tanulj fiam! Amit megtanultál azt csináld jól!"
opr: Dolgoztam hűtőházban nyáriszünetben. Nem nagy buli, amikor mindenki majd meg rohadt a melegben a műszak végére reszkető kezekkel pakoltuk a cuccost. De legalább jól fizetett, mert éjszakai meló volt plusz pótlékkal.
A gyerek nevelés jó irány, fiam is így lett szoktatva. Most az F1-en melózik ki, hogy legyen pénze a megnyert vonatjegyet kihasználni.
tsiga18: Minket befogott nagyapám kölyök korunktól, nem volt kérdés, hogy tanulni kell. Mondjuk már az öreg is felsőfokú technikumot végzett el estin, szóval volt előttünk példa.
-
KROK640
nagyúr
"maradekot meg kipotoltak a szulok" - és szerencsés voltál ha ez így volt. Nekem sosem volt zsebpénzem, aztán tizedik utáni nyári szünetben elmentem dolgozni a mekibe. Egy BX-es Abit alaplap volt a nagy álmom, meg egy CD író, hogy azzal évközben is tudjak pénzt keresni. Aztán annyit dolgoztam, hogy már az új lap és CD író mellé még egy 566-os Celeron prociról is elkezdtem álmodozni. Aztán mikor megjött a fizetésem anyám számlájára, akkor nyár végén közölte, hogy szuper, megkerestem az iskola kezdésre a pénzt. És soha egyetlen fillért sem kaptam meg a saját fizetésemből. És nem lett se alaplap, se proci, se író ...
Mondanom sem kell, hogy hogy következő nyárra "sehogy sem találtam" diákmelót furcsa módon. Akkor még nem sejtettem egyébként, hogy ez egy később 10+ éves gyakorlat előszele volt"Bejottel volna a kis falunkba egy ilyen ajanlattal, hogy 11 eves kortol lehet menni minden nyaron, nyari szunetben vegig melozni, es megkapod erte rendesen a minimalbert, szerintem konkretan tomegverekedes lett volna belole, hogy ki menjen" - tanúsítom, lévén ugyanarról a faluról beszélünk.
-
KROK640
nagyúr
Pontosan. Hatalmas előny volt a saját lakás, és indulásból nem kellett albéreltre költenie, mégis úgy költözhetett el otthonról relative fiatalon.
Amúgy az autóval is szerencséje volt, mert miután 18 éves elmúlt és meglett a jogsija, a szülők a családi kocsit újabbra cserélték, de a kivénhedt W123-as nem eladásra került, hanem megkapta ő. Sokáig járt vele, (én is jópárszor ültem benne) aztán 2010-ben kapott egy komolyabb restaurációt, ma meg már szabadszemmel látható értéke van annak is. Bár nem akarja eladni. -
tsiga18
tag
Én 15 évesen kezdtem dolgozni először nyári szünetben szülővárosomban a Flextronics gyártósoron, Ford világítás elektronikát csináltunk.
Az a 3 hónap a soron arra volt jó, hogy középiskola után mindenképpen akarjak egyetemet ösztöndíjjal mert a fene akarja ezt az élete végéig csinálni minimálbérért.
Mellékszál, a rendes melósok úgy néztek ránk mint a véres rongyra mert több pénzt kaptunk. Akkoriban még nem volt szja a diákmelón.Röviden ez a története hogy a családban először sikerült diplomát szereznem (hatalmas családi segítséggel a körülményekhez képest) és egy fokkal feljebb tudtam lépni
-
opr
nagyúr
ui.: Amugy pontosan ebbol tanulva a lanyom mar ugy van nevelve, hogy 5 eves koratol kezdve mindig van sajat penze, amit nagyon ugyesen es okosan oszt be (es a szulo -ertelmes kereteken belul- nem pofazik bele, mire kolti, hiszen a sajat penze, nem az enyem). Olyan penzugyi kulturaja van 13 evesen, hogy mar most jobb, mint az enyem, pedig basszus, rohadtul probalja az ember kijavitani a dolgokat, meg okosan csinalni a mindent, de akkor se osztonszeru. Egyszeruen nehez jo penzugyi kulturat kialakitani ugy, hogy a felnovesednek soha nem volt resze az, hogy van penzed.
Lanyomnak van most vagy 1200 fontja, ha jol tippelek (lehet van az azota 1500 is), es nem kolti el agyatlanul. De nem is veri a fogahoz a garast agyatlanul. Na ez az, ami nekem soha nem volt gyerekkoromban, lehetosegem ezt rendesen megtanulni. Akinek de, az olyan elonyben van, hogy nem is tudja, mekkoraban. Oszton szinten csinal mindent ugy, amihez nekem meg kell allni, le kell ulni, vegig kell gondolni, aludni ra kettot, stb. Persze ez mindig jo tanacs, hogy penzkoltes elott allj meg, nagy levego, gondold vegig, de akkor is.
-
opr
nagyúr
válasz
weiss #118034 üzenetére
Igen, sokszor van ilyen, hogy nem is tudja az ember, mennyire szerencses.
Nekem ez akkor jott szembe, amikor Kinaba mentem uzleti utra. Azota sok dolog van, amit nagyon tudok ertekelni, ami addig trivialisnak tunt.Nem (csak) az volt benne a nagy lehetoseg, hogy mennyit kaptal erte. De amugy az is. Egy havi fizubol C55? Lehetetlen volt ez mifelenk. Ket havi fizubol talan, maradekot meg kipotoltak a szulok.
De akkor se a penz a legfontosabb lenyeg, hanem: az volt benne az igazan nagy lehetoseg, hogy 11 evesen:
a) volt a kezdben tobb penz egyben, mint amennyibe egy fagyi kerul
b) megtanultad a munka es a penz lenyeget, erteket es ertelmet
c) elkezdett kialakulni a penzugyi kulturadAz meg, hogy 30 fokban aszalodtal... Hat, jah. Le se szartuk volna. Bejottel volna a kis falunkba egy ilyen ajanlattal, hogy 11 eves kortol lehet menni minden nyaron, nyari szunetben vegig melozni, es megkapod erte rendesen a minimalbert, szerintem konkretan tomegverekedes lett volna belole, hogy ki menjen. Olyan, amibe jo esellyel a szulok is beszallnak. Olyan siman tarthattal volna egy kis mini ehezok viadalat, hogy ihaj.
Illetve, szerinted a tuzepen meg az epitkezesen legkondi alatt dolgoztunk, kenyelemben?
Kihagytam, volt meg masik nyari melom: Helyi peksegnek kellett meggyet magozni... Ahol vegul a beigert penz (minimalber fele oradij) kb felet kaptuk meg, mert nem volt meg a szerintuk elvarhato mennyiseg. A szerintuk elvarhato mennyiseg az az volt, hogy a fele a magozogepnek... Siman, kezzel. Persze ezt elore nem mondtak el, nyilvan mert kulonben a kutya nem ment volna. Meg jo, hogy az volt a megallapodas, hogy heti 3 nap es utana fizu, igy idoben kiderult, hogy szo szerint a semmiert rohadunk meg ott is a nap alatt. Yapp, meg az arnyekba se ulhettunk, mert ugy "nem latod jol a meggyet, hogy szep-e".
-
Sosem gondoltam a 30 fokon aszalódásra, mint hatalmas lehetőség, de hé, mindig tanul valamit az ember.
Azt hiszed, hogy milliókat fizettek?
Idénymunka, kb. egy havi bérből kijött egy Siemens C55, oszt kb. ennyi. Ha esett az eső, nem kellett menni. Persze a semmitől valóban jobb.
-
opr
nagyúr
válasz
weiss #118030 üzenetére
"11-12 éves korom óta végigdolgoztam a nyarakat nagyapám/nagybátyám földjein annyiért, amit másnak is fizetett."
Hallod, egy 70 eves kivenhedt perverz merokanallal lemutott petyhedt farkaval csapkodva is olni tudtam volna egy ilyen lehetosegert... Meg korulottem MINDENKI, akit csak ismerek.Ez valami akkora elony, te jo eg, hogy azt el se tudom mondani. Ha mas nem, azert, mert ennyi idosen mar kapasbol megtanulsz csomo olyan lecket, amit mas 25 korul kezd el. Plusz 11 eves korodtol minden nyaron normalis fizuert dolgozni. Aztakurva. En meg 16 evesen tudtam a 2 honapbol egyet dolgozni, tuzepen, kacsintos bejelentessel, minimalber alatt, es ennek is ugy orulhettem, hogy a seggem a foldhoz verem, masnak ennyi se volt, ehhez is olyan kapcsolatok kellettek, hogy a haver faterjanak a haverja tudta, kinek kell venni egy micsodat a sarki kocsmaban, hogy utana "hatarozott kezfogassal" mondjad mit akarsz, es ha mazlid van es jo kedve van, par hetre mehetsz. Ezen felul epitkezesen segedmunkaztunk, egy hetet sikerult intezni, szinten kacsintos bejelentessel, minimalber feleert kb. Es ez nem 11, hanem 16-17 evesen.
Arra eleg volt, hogy tudjunk venni buszjegyet es belogni a szobozloi strandra (haver ott dolgozott - mert a faterja is ott melozott, szoval meg tudta oldani - es kinyitotta az egyik oldalso ajtot), aztan bent egyunk egy fagyit (1 gomb araert ket nagy gomb, mert ismertuk a fagyis lanyt is
), de ennyi, nyar vegere el is ment. Es mindegy, hogy szenvedtunk, nem volt mas melo, eselytelen volt a dolog. Aztan egyetem mellett meloztunk, ki mit tudott mikor, de az is pont arra volt eleg, hogy ki tudjuk egesziteni a szuloi hozzajarulast annyira, a kolit, berletet, kajat, piat (soha nem barpultbol ittunk, az egy elerhetetlen alom kategoriaja volt anyagilag kb mindenkinek) ki tudjuk fizetni. Felrerakni eselytelen volt. Meg persze egyetemistakent egymas utan ket nyarra sikerult melot talalni, az mar jobb volt. Igaz, az egyiket elbasztam arra, hogy eletemben egyszer es sajnos utoljara elmenjunk 7-en, barati korrel olaszba. Lehet mondani, hogy "na latod, erre ment el a penz", csak ez nem feltetlen igaz, rohadtul nem ezen mult, hogy legyen haz vagy ne legyen.
Ha nem lett volna semmi elet, nem jarok el sehova, mindent felrerakok, amit csak felre tudok, akkor talan, talan osszejott volna annyi, hogy 30 eves koromra egy kezdo panel kezdoreszletet lerakjam. De igazabol nem hiszem, nem jon ki a matek meg ugy sem. -
BiP
nagyúr
válasz
weiss #118030 üzenetére
+ 11-12 éves korom óta végigdolgoztam a nyarakat nagyapám/nagybátyám földjein annyiért, amit másnak is fizetett. ... Nem tudom ez mennyire kiemelkedő bevétel...
Szerintem az. 11-12 évesen rendes fizut kapni a munkádért nagyon nem rossz. Szerencsés voltál, hogy volt ilyen lehetőséged. (nyilván, ezzel élni is kellett, és bele is kellett tenni az energiát, bandázhattál is volna a téren a haverokkal)#118031 KROK640 : Akkor is, ha csak az egy Debreceni panel.
"CSAK".
Azért k nagy előny, ha kapsz egy pecót, (akár egy panel), és nem kell aggódnod a lakhatás miatt. Nem kell kiadni havi súlyos pénzeket a lakhatás miatt, hitel miatt, minden, amit keresel, felélheted/félrerakhatod, gyűjthetsz ezerrel.
És egy saját lakás -főleg pályakezdőként- kurva nagy stresszt levesz a válladról. Hogy nem azért dolgozol, hogy lakhass valahol. Meg ha bármi történik, haza tudsz menni. (pl. ha megszűnik a munkahelyed, akkor nem mindegy, hogy holnaptól kell új meló, mert drága az albi/hitel vagy van pár hónapod találni valamit, mert addig is van egy biztos hely lakni).
Sőt, ha meg azt nézem, ma már egy debreceni panel is tuti megvan 30-40milla. -
KROK640
nagyúr
Pedig gyanítom, hogy így lesz. Ugyanis nekem is elég széles körben vannak ismerőseim, hozzád hasonlóan, és én sem ismerek olyat aki ezt megtudta csinálni.
Egyedül Béla haveromnak volt 25 éves korára saját lakása, de azt konkrétan a szüleitől kapta, diplomaosztójára, egyfajta "elindulási segítség"ként. Jó neki. Akkor is, ha csak az egy Debreceni panel. -
Általánosban sosem kaptam klasszikus zsebpénzt, cserébe volt néha szülinapra, húsvétra egy kis pénz + 11-12 éves korom óta végigdolgoztam a nyarakat nagyapám/nagybátyám földjein annyiért, amit másnak is fizetett. Ebből jártam moziba, vettem mobilt, fényképezőgépet, szokásos. Nem tudom ez mennyire kiemelkedő bevétel...
Középsuliban koleszben laktam, kaptam párszáz koronát /Szlovákiából vagyok/ hetente sulis cuccokra, nasi, ruha, sör, ilyenek, amire amúgy nem kell költened, mert anyádék megveszik.
Egyetemen kaptam tanulmányi ösztöndíjat, dolgoztam mellette, ha volt egy kis időm. Koleszban laktam, amit szüleim fizettek, de amúgy sem volt drága, talán 80 euró/hó, ezt röhögve tudtam volna fizetni. Itt tényleg szopatós tud lenni, ha albiba kell menned saját zsebből, de hát nem kellett, ennyi szerencsém volt.
Utána meg dolgoztam, Pozsonyi átlagfizu alatt. Albiban laktam, haverokkal, aztán egyedül. 3 év után meguntam az éjjelezést, és mivel a szakmámban nem tudtam elhelyezkedni, gondoltam egy nagyot, és Pestre költöztem, mert sikerült normális munkát találnom.
-
KROK640
nagyúr
"A rezsi is magasabb a nagyobb méretek miatt" - alapvetően igen, igazad van, de nem feltétlenül.
2015-17 egy ideig párhuzamosan volt rálátásom a panel fentartás és a kertesház fentartás kültségeire, úgymint 50nm-es 1984-es panel és 164nm-es 1994-es kertes, 2009-ben modernizálva.
A panelben lévő magas közös költség miatt, és az elavult szigetelésének köszönhetően a két rezsi körülbelül ugyanannyira jött ki. Jó, igaz, hogy a kertest akkoriban sokat fűtöttem fával is, ami azért hozott némi spórolást.A kertes viszont sokkal törődésigényesebb ez tény, csak a kert - különösen nyáron - simán kivesz heti egy napot. Viszont megvan a varázsa mikor a saját termelésű hagymát, paprikát, paradicsomot, gyümölcsöket eszed, vagy a saját zöld gyepeden fekszel el. És hát a térigényt is jobban kielégíti
-
KROK640
nagyúr
így ahogy mondod. És igen, az én környezetemben még ez is kiugró, magamon kívül összesen két emberről tudok akinek van nagyobb (értsd 1 havinál nagyobb) megélhetési tartaléka. Nemrég hallottam, hogy egy átlag magyar családot egy 100 ezer ft-os váratlan kiadás is megoldhatatlan helyzet elé állít. Na, ezekhez képest én jó helyzetben vagyok.
#118011 gyulaszu : igen, nem sok, de nem is nulla. Igazából azért írtam, hogy így - a saját környezetemhez képest relative jó helyzetből - is úgy látom, mintha egyesek egy másik Magyarországon élnének. Bele se merek gondolni, hogy az mit gondolhat ezen hozzászólásokat olvasva, aki még tőlem is rosszabbul él (biztos, hogy van olyan).
-
-
-
Tök értem, aki szeret, de én inkább ne
Pont ezért. Gyerekkoromban sokat voltam nagyszülőknél, tudom, mi munka, és annyira azért nem vonz.
Egy jó helyen levő társasházban ugyan kevesebb a hely, de pl. ha bolt kell, akkor átmegyek az út túloldalára, buszmegállosz nem messze, stb. stb.
-
-
BiP
nagyúr
Valid érv. Lakásnak, társasháznak is megvannak a maga előnyei.
Én pl.szeretem a kertes házat, van tér, ki lehet menni stb. Főleg a gyerekvállalás miatt költöztünk ki, kettesben elvoltunk a BP belvárosi albérletben, aminek rengeteg előnye volt.
De gyerekekkel nekünk egyértelműen jobb a ház. Viszont nem szeretem a házzal járó extra munkát, amit a karbantartás, udvar igényel. (De megcsinálom, mert muszáj). Ill. Emiatt drágább a fenntartása is. (A rezsi is magasabb a nagyobb méretek miatt).
A konyhakert művelése meg hidegen hagy, utálom, kerülöm,ahol lehet -
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #118002 üzenetére
Na mi ekkor léptünk szoba-konyhából egy nagyobb panelba és mindenki hülyének nézett, mert nem házat vettünk. Igény lett volna rá, de nem kockáztattunk.
Nem abban van a kockázat, hogy nagyobba költözöl, hanem hogy kockázatos CHF-ben veszed-e fel a hitelt. Pedig akkor volt forint hitel is, csak akkor drágábbnak tünt.
Meg persze az is, hogy mennyit veszel fel, mennyi időre, mennyire vállalod túl magad, mennyire kalkulálsz bele váratlan eseményeket (pl.munkahely elvesztése) -
BiP
nagyúr
válasz
morcosharcos #117994 üzenetére
Áh, cs.sszemeg, nem mindig lehet ám előre látni, merre kanyarodik veled az élet......
Nem, nagyon nem (lásd covid), de azért terve legyen az embernek. Egy A terv mindenképp, B, C terv meg hasznos. -
-
opr
nagyúr
válasz
weiss #117999 üzenetére
Így nézve? Abszolút. Ment volna ugyan ez 20-25 éves korodra? Merthogy onnan indult a vita, hogy az volt a normális, és a mai fiataloknak biztos azért nem az, mert sokat buliznak meg büdös nekik a munka.
35 évesen persze. Az a mostani ha nem is átlag, de elérhető teljesítmény, ha valaki ésszel csinálja. És pont erről van szó, hogy ez egy kurva nagy gond.
-
válasz
KROK640 #118010 üzenetére
Tudtam, hogy létezik, tetszett is és reggel már jártunk. Csak közben volt egy kis hiány, meg sok Ouzo, Mavrodaphne, Tsipuro meg a fene tudja mi még.
Én arra emlékszem ,hogy mennyire be tudták osztani nagyszüleim a pénzt. Mi a nagy városba felköltözve egy 1.5-es panelban "nyomorogtunk" és 1, max 2 hét nyaralás volt, az is SZOT üdülőben vagy valami baráti országban IBUSZ utazás keretében. A többit lent töltöttük a tanyán vagy valamelyik nagybácsi/nagynéninél. Nálunk tipikusan augusztus 20-án volt zsivaly, jött fél tucat uncsitesó
. Mondjuk nem éltünk rosszul, csak fater gépekre költötte a pénzt ami visszajött bőven már neki is fizuban, de akkor sokan hülyének nézték. Angliából a kiküldetési pénzből nem farmert hozott, hanem egy ZX81-et.
Látod, hogy a személyes nézőpont mennyire eltérhet? Ezért kell a statisztikát és szociológiai tanulmányokat olvasni, mert az kicsit jobban megmutatja a valóságot. Amit viszont konkrétan tudok, hogy 82-ben 500k volt a Gavdányin (Zugló, pár megállóra az Örstől) egy 1.5 szobás panel. Átlagfizu 4.6k volt szóval olyan 9 évi fizuból ki is jött. Ma is simán kijönne nem csak az átlagból, de a mediánból is ugyanaz a lakás. Csak ma már nyomorgásnak mondjátok ami akkor az átlag volt.
Az orosz oktatás olyan volt amilyen. Mondjuk nekem még így is sikerült megbuknom félévkor. Nagyon fájt, mert csak annyit játszhattunk a géppel amennyit oroszt tanultunk.
BSC? És azon belül?
Szinte bármit. A network architectünk pl. traktor mérnök. Valami mezőgazdász mérnökit végzett. De egy villamosmérnöki, gépész, informatikus szerű (pl. mechatronika ezek ötvözete) végzetségre nagy a kereslet. Nem azt mondom, hogy kolbászból lesz a kerítés, de egy érettségihez képest még a szegényebb régiókban is látható az évi legalább 1 milliós különbség.
itt is ez történt csak 22 és 34 éves korom között.
Írtam már, hogy elk*tuk? Ja és most az új korosztályok segítségével ássuk még mélyebbre ezt a gödröt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #118006 üzenetére
Fiatalabb vagyok mint te, és pár dologra már nem emlékszem úgy, de :
Az tök alap volt, hogy az ismerősi körben mindenkinek volt (ha csak panel is) lakás, Trabant / Wartburg / 1200-es Lada, nyaraló/hétvégi telek és minden évben nyaralás. 1986 és 1994 között minden nyáron nyaraltunk (kivéve '91-92 mert akkor az év nagy részét amúgyis Aguadulce-ban töltöttük, és minden nap olyan volt mint egy nyaralás). Ez az amire én emlékszem, amit láttam. Hogy e mögött kinek mennyi hitel volt, azt nem tudom, senki sem kötötte az orromra. Annyit tudok még, hogy nekünk a panel lakáson 5 évig volt hitel.Ma már ez sincs, hogy összeállnak és felhúznak valamilyen házat.
jaja, azt én is hallottam, hogy bár mindenkinek tanították az oroszt de senki sem tudta
BSC? És azon belül?
"a használható angol +1 nyelv" - szerencsére ezzel nincs bajom, az angolon kívül van még egy rozsdás középfokú franciám, valamennyi Spanyol és Német maradt gyerekkoromból, görög, török és orosz Ciprusról, bár ezek 1-1 alapfokúhoz sem biztos, hogy elegek lennének. Érdemes lenne felhúznom őket, mert ez így nem valami fényes
A kora 80-as évek gyermeke vagyok, a szülők a panelt '84-ben vették.
-
KROK640
nagyúr
válasz
weiss #117985 üzenetére
Mikor ilyeneket olvasok, akkor (saját tehermentes kertesházzal, és hatszámjegyű tartalékkal írom) rájövök, hogy van egy másik Magyarország is. Nem csak az, ahol én élek, és a barátaim, hanem egy másik, sokkal jobb Magyarország is. Jó lenne egyszer elköltözni oda, és onnan beszámolni arról, hogy az élet messze nem olyan nehéz mint sokan hiszik
-
KROK640
nagyúr
" én voltam az egyetlen, aki eredetileg nem akart, aztán végül nekem lett a leghamarabb"
Ha csak kártyáztál volna az asszonnyal, akkor nem lett volnaEgyébként meg igazad van, sőt messzebb megyek : Már Debrecenben sem kapsz 35 Milláért olyat amibe jó szájízzel be is mersz költözni, és nincs az isten háta mögött két buszmegállóval.
-
válasz
KROK640 #118003 üzenetére
régen pár év alatt lett lakás/ház, aztán autó, meg sok esetben nyaraló/hétvégi telek stb.
Ez egy baromi nagy toposz. Nézz jobban utána: [link] A nagy különbség az volt, hogy összerobotolták az emberek. Vidéken a normál meló után ment a háztájizás, hétvégén kis kapálás, gyümölcsös, állatok... Vidéken a család összeállt, felhúzott egy valamilyen házat. Vályog, gázbeton, palafedés ami van alapon. Ez is adósság volt, mert az ember azután mehetett a Jóskához, Pistához villanyt szerelni, mert ahhoz értett, míg a Zoli kőművesként alá tudta írni az építési naplót. Városon az olcsó lakáshoz ki kellett várni amíg sorra került az ember. Olyan 4-5 év után szocpol és kis saját befizetés után be is tudott költözni és fizethette 20-30 évig. Vagy ha úgy jött ki, akkor volt bérlakás, azt gyerekesek kapták, de addig is ki kellett húzni szükséglakásban vagy szülőknél.
Oroszt tanították, de szinte senki sem beszélte.
Ma jobban kell az angol és a tanulmányok. Utolsó nekifutásnak idealistaként behúztam egy tanári diplomát (MA) pluszban, erre nem beütött a covid és a távoktatás pont amikor a gyakorlati rész jött?
Ma amit bárkinek merek ajánlani, már ha van logikus gondolkozása, egy BSC. Nem kell erős helyre menni és beleszakadni, de akkora a mérnökhiány, hogy simán behozza az árát a befektetett 3-4 év. Ennek a párja a használható angol +1 nyelv. Már egy alap német is kiemel a tömegből.
Mikor kapták a szüleid a lakást és te mennyi idős vagy? A mai fiatalok szüleinek már nem volt kiutalás, az a 90-es években már nem dívott. Annak az érának vége lett a 80-as évekkel.
szebe: Ezt értem és el is tudom fogadni. A kérdés, hogy azt sikerült-e átvinni, hogy a szüleid korában sem volt jobb, mint ma. Ők kompromisszumokat hoztak akár a ti bőrötökre is.
-
szebe
addikt
válasz
frescho #117993 üzenetére
Nem tagadom, hogy nőttek/magasan vannak az igények.
2 szobás (53(?) m2-es) panelben nőttem fel, a “kis szobát” megosztva nővéremmel. Egy ilyenbe én már nem szülnék 2 gyereket, mert tudom mekkora szívás, hogy tiniként se nekem, se a nővéremnek nem volt privát szférája (ja, és ez semmiképp sem szülők felé szemrehányás, borzasztó hálás vagyok nekik, a lehetőségekhez mérten amit tudtak, megadtak).
De jóbarátomék se terveznek 1-nél többet a 60-70 közötti házba.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #117966 üzenetére
Nekem mégis fura, hogy régen pár év alatt lett lakás/ház, aztán autó, meg sok esetben nyaraló/hétvégi telek stb. Kiszámítható, tervezhető jövedelemmel.
nem azt mondom, (és ne is tereld ide) hogy jó volt évekig várni az autóra, telefonra, mert nyilván nem.Ugyanakkor az életszínvonal is "inflálódott" ahogy írtam is, ma már egy közepes mobilteló, számítógép/laptop internettel a minimum minimumja, ami szintén plusz kiadás. De lassan a saját autót is ide lehet sorolni.
Mást mondok : régen nem nagyon beszéltek nyelveket az emberek, maximum egy minimál orosz a magyar mellett "oszt jó van". Ma meg már egy kicsit is értelmes munkahely kéri az angolt, az érettségit stb.PhD : 2015-ben mikor hazajöttem Ciprusról felvételiztem egy Madridi egyetemre, és fel is vettek. Végül nem mentem el, a piszkos anyagiak, és egy nő miatt (akinek egy fél év múlva már semekkora jelentősége nem volt -- bár akkora mostanit se ismerném). így utólag visszagondolva ha nincs a pénz mint akadály, akkor lett volna erre a tökéletes pillanat.
Mai napig játszok még egy egyetem gondolatával, de csak úgy, hogy legyen annyi pénzem, hogy mellette megélhetek.#117967 hcl : Sajnos én is ezt tapasztaltam
-
"Meg a lehetőségek, meg hogy az ember már tudja, hogy nem az orbitális szívás az egyetlen út."
Addig értem, hogy sokkal több lehetőség van és többet akarnak az emberek kevesebb munkával. Csak ez a többet kevesebbért nem fog menni.
"drákói szigor dokumentálásra" Elég egy sgyszerűsített bejelentés. Az e-napló kötelező vezetését eltörölték. Ha van a rokonságban/baráti körben egy kőműves aki hajlandó a végén egy fecnit aláírni, akkor tervezés után lehet csinálni akár házilag is. Ha hitelezi az ember, akkor a bank kérni fogja az e-naplót, házilag csak a szakmunkák és a segédmunkák egy részét lehet megcsinálni. Ez csak harmada a teljes árnak, de pont ami legjobban látszik.
opr:
25-30 között nem azon dolgoztunk, hogy nekünk legyen saját
Hogy is volt az elk*tuk? Amit leírtál az alapján már nem vagy fiatal, 40 fölött jársz. Akkor emlékezned kellene arra, hogy ami most ment azt már egyszer behúzta a jónép. Így teljesül be igazán az első Orbán-kormány nagy álma: három gyerek, három szoba, négy kerék – mind állami támogatással. Az "olcsó" hitellel elszaladtak az igények amik azóta sem csökkentek. Az olcsó azért van idézőjelben, mert a jegybanki alapkamat volt 10% körül, erre adtak valami támogatást, hogy a nép 8-9%-ért vehesse azt fel. Aztán amikor rákapott a polgár, akkor jött a svájci keménydrog. Az igények emelkedése gyorsabb volt, mint a reálkereseté, így aztán nem csoda, hogy sokan belebuktak, vagy utólag kellett meghúzni a szíjat, ha már előre nem tették meg. Na mi ekkor léptünk szoba-konyhából egy nagyobb panelba és mindenki hülyének nézett, mert nem házat vettünk. Igény lett volna rá, de nem kockáztattunk.
Így belegondolva ti ennek a szenvedői vagytok. Egyrészt az árakat többszöri nekifutással felrugdosták az egekbe, ezért ezen a téren nem érzékelhető a keresetek reálértékének növekedése. Mellé az igényszintet is emelte az előző generáció, csak egy példa: nekünk még nem volt alap, hogy minden gyereknek saját szobája legyen. Bónuszként a családi tőkét amivel segíthettek volna szépen felélte ez a generáció. (Mondtam, hogy emelkedtek az igények?) Az oktatást is sikerült fokozatosan leépíteni.
Hogy mi lenne a megoldás? Első körben belátni az igények tarthatatlanságát. Vagy kevesebb munka vagy saját lakás. Ahogy az 50 nm-es kezdő lakás sem alap és bizony egy garzonra is évekig kell spórolni. Második körben olyan lakáspiaci politikát és ezt folytató pártot választani aki a bécsi példán alapulva lehetőségeket teremt az elinduláshoz. Harmadik körben az oktatást mondanám, hogy a reáljövedelmek terén ne a bolgárokkal, hanem a csehekkel versenyezzünk. De mindez csak munkával menne, ez sem lenne ingyen.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile (ARPG)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Vicces képek
- Bluetooth hangszórók
- Alkoholista nevelde
- Wise (ex-TransferWise)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- Gopro hero 7 black
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Probook 640 G2 (14FHD/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest