Hirdetés
- Épkézlábnak tűnő, vezetékmentes, de olcsó billentyűzet jött a Redragontól
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
"név nélkül, hirdetés linkelése nélkül írjuk ki a fájdalmunkat", tehát a Hardverapróról
- ne linkelj konkrét hirdetést
- ne tegyél be hirdetés screenshotot
- ne idézz hirdetésből konkrét szöveget
Személyes adatot ne tartalmazzon a hozzászólásod!
Új hozzászólás Aktív témák
-
weiss
addikt
Én a zárójeles részre mondtam, hogy WTF.
Ja, OK, ha neked lehetett, akkor mindenkinek. Nem mindenki keres jól, FYI.
Nekik ott van a kölcsön, meg lehet a szülőknél is lakni, mint ahogy anyámék generációja csinálta /gyerekkel/. Ja, ők sem kaptak 2 petákért lakást/házat, sőt, sokkal nehezebb volt kölcsönt kapniuk. Messze nem ideális, de életben semmi nem az.
-
válasz
frescho #117993 üzenetére
Részemről sajnos esélytelen volt, de ez hülye, speciális eset. Pont a válság alatt halt meg muter, aki a családban a fő kereső volt, én még egyetemre jártam, hugom még középsuliba, és persze volt a nyakunkon chf hitel. Fogalmazzunk finoman: a következő 5 év nem úgy telt, hogy abból saját lakásra esély legyen. Pedig mindegy milyen kicsi lett volna, kérdés nélkül ugrok, csak ne kelljen már albit fizetni végre.
Amúgy így jobban belegondolva az én generációm nagy részének, legalábbis a baráti körben ez (is) tett be, emiatt bukott szinte mindenki minimum 5 éveket az ismerősi körben, hogy 25-30 között nem azon dolgoztunk, hogy nekünk legyen saját, hanem azon, hogy legalább a szülőknek maradjon meg az, ami van, ne kerüljenek utcára se ők, se a tesók. Szinte mind beszopták a chf hitelből felújítás, bővítés, nagyobbra cserélést.
-
homerhamm
addikt
-
válasz
weiss #117989 üzenetére
Én is ezt mondtam
@frescho : "Az igényszinted legalább annyit, ha nem többet emelkedett, mint a reáljövedelem."
Meg a lehetőségek, meg hogy az ember már tudja, hogy nem az orbitális szívás az egyetlen út."Akkor ugyanez a banda más fajta támogatást ígérgetett és lökte meg az árakat. Nem igaz, hogy nem tanultak (tanultunk) belőle."
Itthon a szívás politikafüggetlen kbValami úgyis akadályozza az embert.
" Annyira megszüntették a szabályozást és ellenőrzést, hogy bárki összelapátolhat egy házat. "
Viszont építkezésen meg drákói szigor dokumentálásra, stb. Hogy családilag építsen valaki, az nekem úgy tűnik, hogy kizárt. Meg ha dolgoznak, akkor azért nem nagyon fog menni. -
Én a 39.-re már el is váltam egyszer
Pedig a közös kertesház már megvolt. Most fizethetem a maradék hiteltörlesztőt, szerencsére nincs már sok belőle, az ingatlanárak meg felmentek mint állat. Áh, cs.sszemeg, nem mindig lehet ám előre látni, merre kanyarodik veled az élet...... -
Én egy kicsit idősebb vagyok, nem véletlenül játszom az ördög ügyvédjét. Na meg azt sem véletlenül írtam, hogy elk*-tuk.
Az első lakást 3.6-ért vettem amiből kb. a 2.4 volt hitelből. Szoba-konyha-félkomfort. Nem volt alternatíva, mert az árak úgy szaladtak el, mint ahogy a CSOK-tól az elmúlt években. Akkor ugyanez a banda más fajta támogatást ígérgetett és lökte meg az árakat. Nem igaz, hogy nem tanultak (tanultunk) belőle.
BiP: Hja kérem egy seggel már nem csak két, hanem öt lovat akarnak megülni, akkor az még annyira sem fog menni.
opr: "soha nem kapna lakhatási engedélyt" Ez téves információ. Annyira megszüntették a szabályozást és ellenőrzést, hogy bárki összelapátolhat egy házat. Pont volt pár hete egy újabb blog bejegyzés, csak nem emlékszem ki követte el. 20-25millió közötti összegnél tartanak és egész helyre kis ház lesz belőle. Persze kellett hozzá telek. Ez fővárosi vagy frekventált viszonylatban kiváltható egy kis panellal. 1.5 szobában felnőtt legalább egy generáció.
Azt hiszem én értem amit írtok, csak nem tudom átadni a másik nézőpontot. Szebének írt válaszomat olvasd el és két kérdést válaszolj meg:
30 éves korodra össze tudnád/tudtad volna szedni 4-5 év alatt a pároddal egy kis lakás beugróját? Ha igen, akkor a lehetőséged kb. ott van ahol nekünk volt.
Egy 36 nm-es panelba vállalnál gyereket és ha nem, akkor mi lenne amit megcéloznál? Ha nem, akkor nézd meg, hogy mennyivel emelkedett az igény egy generáció alatt.Tudom-tudom, már megválaszoltátok. A célom csak az, hogy megmutassam a másik nézőpontot.
szebe:
Biztos kacsalábon forgó palotát szeretnék, de 40 m2-be inkább nem szülnék (mármint nem én, hanem az asszony, na).
Az igényszinted legalább annyit, ha nem többet emelkedett, mint a reáljövedelem.
-
válasz
weiss #117985 üzenetére
Amúgy, kicsit jobban belegondolva... Azt amúgy érzed, hogy az, hogy 35 évesen sikerült venned egy picike kezdő lakást, és erre még (amúgy joggal) büszke is vagy és követendő példának tekinted, illetve egy olyan eredménynek, ami nem triviális, konkrétan pontosan azt támasztja alá, amit itt hcl-el meg krok-al mondunk?
Szóval így jobban belegondolva, köszi szépen, hogy saját példáddal segítettél megerősíteni azt, amit mondunk.
-
szebe
addikt
válasz
weiss #117981 üzenetére
Biztos kacsalábon forgó palotát szeretnék, de 40 m2-be inkább nem szülnék (mármint nem én, hanem az asszony, na).
A lépcsőházban hirdetnek egy lakást, 40 millió a felújított 50 m2 két szoba, és a lakótelep hasonló hirdetésekkel van tele. Semmi extra, a vasútállomás 5-10 perc laza sétára. Lakható méretű újépítésű 60-65 milliótól. Fényes kilátások. -
BiP
nagyúr
válasz
weiss #117988 üzenetére
ha tudod előre, mekkora fog kelleni.
Azért 30-35 évesen, főleg, ha már párja/felesége van az embernek, akkor azért addigra csak megvannak a hosszútávú tervek...
Persze, nem mindenki szerencsés hogy addigra feleség, közös terv is van, tehát más úgy tervezni/venni, mint egyedül.
Egyedül nem gyakran vesz magának 2szintes családi házat az ember, hogy majd csek lesz bele egy asszony meg gyerekek -
-
BiP
nagyúr
válasz
weiss #117981 üzenetére
Ha kicsi lesz, el kell adni, venni nagyobbat
Na ez az, amit sose csinálnék. Milliókat lehet bukni egy-egy váltáson. (Én legalábbis sose voltam ebben jó).
Meg ahogy szaladnak az ingatlanárak, jobban megéri a jövőbeni tervek szerint venni, mert egyre drágább a nagyobba költözés.
Úgy értem, most veszel kis lakást, mert a nagyobb 10millával több.
5 év múlva költöznél, na, akkor meg már plusz 15be kerül átköltözni.Nem beszélve a vétel eladás miatti huza-vona, stressz, lutri, macera a kóltözéssel,stb.
-
weiss
addikt
Jaj, hagyjuk már. Mi szerinted hogyan spóroltuk össze? Megsúgom, albi mellett. Nem keresek annyira szarul, de bőven a jövedelem topikos fejlesztő fizu alatt. Szóval ha nekem sikerült 35 évesen /ment volna korábban is, csak nem akartunk/ lakást vennem a barátnőmmel, másnak is menni fog.
Utolsóval mi a gond?
-
-
válasz
weiss #117979 üzenetére
35 milláért olyan lakást, ami jó helyen van és van is értelme szülni bele, biztos nem kapsz. 50 minimum, inkább 60 az a 30.
Bulikázós legénylakást lehet 35 milláért kapni, aztán lehet is azonnali jelleggel még minimum 5 millát ráborítani. De most rohadtul nem erről a kategóriáról van szó, hanem arról, amibe lehet családot alapítani. Merthogy ezek a cúnya fiatalok nem is szülnek valamiért, de ki tudja miért, ugye. Biztos nem akarnak... Faszt nem, minden haverom akart gyereket. Külön vicc, hogy én voltam az egyetlen, aki eredetileg nem akart, aztán végül nekem lett a leghamarabb. -
válasz
frescho #117973 üzenetére
Jó, de ez opció a mai fiataloknak? Nem. Mennének azok, hidd el. Ha lenne hova... De nincs.
Kiegészítem: amikor végre sikerült megvenni a saját házat, ugyan úgy az volt, hogy mennek a haverok és együtt megcsinálnak rajta mindent. Igen, ugyan úgy, sokszor főállás, gyerek mellett.
Bónusz: Az építkezés meg nagyon nem úgy megy, mint régen. Agyon van szabályozva, esély nincs haverokkal megoldani, soha nem kapna lakhatási engedélyt egy olyan ház, amit nem mindenféle engedélyekkel meg istenfaszával rendelkező ember épített.
-
Éppen ezért nem kell elkövetni azt a hibát, hogy az ember mindent akarjon csinálni.
És különben az a szép, amikor egy ilyen ismerős panaszkodik, hogy nincs pénze
(Vö. amikor puffognak, hogy én szabadságra megyek Karácsony körül. Ja, csak amíg te a Balatonban áztál, addig én nem szabadságon voltam, hanem... )
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #117960 üzenetére
BiP: Mi is mohók és türelmetlenek voltunk és próbáltunk minden is (sic) egyszerre megugrani. Az igaz, hogy nem volt ennyi inger. De pont a sokkal több információ miatt azt hinném, hogy tájékozottabbak lettek.
Inkább arra értem, hogy ma sokkal több mindenre van lehetőség. És mindenhonnan szembejön. Az egyik ismerős itt nyaral, másik ott, ilyen koncert olyan koncert, focimeccs, az egyik jól zenél, a másik jó a versenysportban. Folyamatosan jön szembe, hogy másnak épp jó valami, és az ember mindent akar. De hát 5 életbe se lehetne belepréselni azt, amit 100 ismerősünk csinál, jó valamiben, stb. Csak ugye ezekről mind napi szinten értesülünk, irigykedünk, kívánjuk, mi is akarjuk. Csak nincs idő, egy élet van rá, napi 24 óra, választani kell. Nem lehet mindent. -
-
Jöhetsz a mindenféle adatokkal,
koko52 és szebe szépen leírta, hogy a 70-es években hogyan lett 25 évesen ház. A munkadíjat megspórolták a kalákázással. Aztán ezt törlesztették a rokonok/komák felé. A többit meg apránként összekulizták.
Csak tényekkel lehet vitatkozni, érzésekkel nem. Értem, hogy ma már nem menő számolni, meg is látszik a mérnök/közgáz/marketing dolgokra jelentkezők arányán, de tényleg alá kellene támasztani az állításokat.
mégis még a leggazdagabb, legjobban kereső is teljesen kiárazódott Budapestről
Ezt érdemes lenne kiszámolni. Mennyit keres egy ide eső ember havi szinten és mennyibe kerül egy kezdő lakás?
-
+ugye ott kb. nulláról kezdted +ugye ott közben is kicsit jobb színvonalon éltek. Ez kvára nem mindegy. Itt ebben a fehérvári lakásban ugye ott van, hogy ketten vettük + nincs szociális életünk + nincsenek drága cuccaink, tehát nem költünk semmire. És rengeteg túlóra, meg fusi.
-
Én 30 évesen tudtam laksát venni Pécsett.
Mert nagyanyáméknak volt egy telke, amit jókor vettek az 50-es években, direkt azért, hogy majd a gyerekeinek/unokáiknak legyen hova építkezni.
Na ez nem lett, viszont 2010-ben jól el tudtuk adni, és pont kijött belőle egy közepes lakás.
Mindenki hülyének nézett, hogy nem vettem fel hitelt egy 2x akkorára.Mostanra jutottam el addig, hogy - azóta már nem ott lakok - de van ugyanannyi pénzem (számszerűleg) mint akkor (meg egy lakás, ami soha nem készül el, de az asszonnyal közös
) .
Mondjuk ez az összeg lóf*szt se ér már a 2010-eshez képest se -
válasz
frescho #117966 üzenetére
Igen, gyakorlatilag leváltotta az internet+mobil a TV+telefon előfizetést.
Ez viszont nem változtat azon, hogy ma egy házra összeszedni az indulót, az valami cefet nehéz.Jöhetsz a mindenféle adatokkal, valahogy a dolog vége mégis az, hogy a 70-es években tini generációnak teljesen normális volt az, hogy 25 évesen van egy házuk, aztán jöhet a gyerek.
Most meg az van, hogy még a kiemelkedően kereső ismerősök nagy részének is álom még 30 évesen is a saját ház/lakás. És akármit mondasz, nem,ez nem azért van, mert girhes nyomi generáció, aki elbulikázza minden pénzét, meg hetente új iPhone. Legtöbbjük akkor cserél telefont, ha már tényleg kilehelte a lelkét, kocsi vagy nincs, vagy valami 15-20 éves, gépet 7-10 évente cserélnek, nyaralás sincs évente (sőt), aztán mégis még a leggazdagabb, legjobban kereső is teljesen kiárazódott Budapestről.Még azok is, ami vezető fejlesztő + könyvelő feleség + csok 3 gyerekre, és 30 felett vannak és serényen spórolnak, azok se tudtak végül Budapesten venni.
Tudtak venni, igen, és bő 10 év albérlet után végre sajátban vannak, és... ugyan azt csinálják, mint amit írtál. Szépítgetik a házat, kertben termelnek amit tudnak, stb. Csak nem 20, hanem 35 évesen jutottak el idáig. Ketten, diplomával, jó szakmával, jó melóval.
-
-
válasz
KROK640 #117961 üzenetére
Attól, hogy Te személyesen mit érzel az nem jelenti, hogy a népességre igaz. Jobb hivatkozás lenne, ha azt mondanád, hogy a medián jobb eredményt ad. Azonban az átlag és a medián elég párhuzamosan mozog. A KSH-nál elérhetőek az adatok, grafikonon csak 5 éves amit találtam.
Ha számolgattál, akkor biztos vannak hozzá számok. Azokkal például az érzéseid alá tudnád támasztani.
Arról, hogy mennyire csalóka az érzésre hagyatkozás a kiszámoló blogon jókat lehet olvasni. Például ami ide vág az az életszínvonal inflációja.
A PhD-t én komolyan gondoltam. De ahogy a szerencsém ismerem valami meteorcsapás vagy más dögrovás tuti kitörne. Eddig minden esetben közbejött valami gazdasági vagy más csapás, ha tovább akartam tanulni.
opr: "Meg internet, okostelefon, számítógép." Ez már extra a szülőkhöz képest és a különböző elektronikai eszközök ára annyit esett, hogy ha nem a csúcsot, hanem valami ésszerűsített megoldást nézünk, akkor ez a költség nem emelkedett radikálisan a 90-es évekhez képest.
De mondok mást amire viszont többet kellene költeni, csak nem érzik fontosnak: Oktatás, legyen az nyelv, technikum, főiskola... Ha csak egy szintet lépnének feljebb a szülőkhöz képest az már középtávon is javítaná a bevételeket.
-
KROK640
nagyúr
Pontosan. Leírtad azt amit én is akartam
(és fentebb írtam is, csak Frescho kolléga nagyvonalúan átsiklott felette).
És ezek folyamatosan megújuló költségek, hála a szoftveres avultatásnak, az új trendeknek, és a degradálódó akksiknak 3-4 évente lehet telefont cserélni, akár akarja az ember akár nem. A számítógép még el is megy, ha valaki nem játszik 6-7 évig simán elmegy manapság egy gép (1997-2004 viszonylatban évente cserélni kellett a komplett PC-t). Az internet pedig megint folyamatos költség, nekem pl a rezsim majdnem 30%-át teszi ki, pedig csak egy közepes csomagom van.
-
Pikari
veterán
Úgy is lehet, hogy megtanulod azt az 1 db szakmádat normálisan, és nem úgy, mint sokan, hogy 3 havonta új "programozási nyelvet" tanulnak meg, mint a hajléktalanszállóról összeszedett harcművész mester, aki 20 féle küzdősportban fekete öves már, mégis összeverik az első sarkon.
-
válasz
frescho #117960 üzenetére
"A kell az az élelmiszer, lakhatás, közlekedés."
Meg internet, okostelefon, számítógép.Legalábbis ha valaha szeretnél értelmes munkát szerezni és azt meg is tartani, esetleg karriert építeni, ami újabban gyakorlatilag szinte kizárólag úgy lehet értelmesen, hogy relative gyakran munkát váltasz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
koko52 #117952 üzenetére
De ma már ezt sem lehet
Már a jó kis napi áras építőanyagot is alig tudja megfizetni.A szomszéd két éve 13 Milláért csinált ház felújítést, azt mondta pár naopja, hogy örül, hogy nenm mkost kell mert szerinte kb a duplája lenne. Én is számolgattam aztán arra jutottam, hogy jó van ez így ...
-
válasz
KROK640 #117957 üzenetére
Ez nem igaz, reálértéken nézve : "az alap dolgok (kaja, ház, közlekedés) drágábbak" Már linkeltem neked több statisztikát (KSH, MNB) most egy kicsit viccesebbet kapsz: Big mac index A mai kereső fiatalok szülei a 2000-es évek előtt voltak annyi idősek, mint ők. Ha mondjuk 24 évvel számolunk, akkor az inkább a 90-es évek közepét jelenti. 2000-től az index 150 felett van. Az eurostat szerint is több, mint duplázódott a vásárlóerő paritáson vett fizetés. Az elmúlt pár év esése után is bőven jobb cipőben járnak.
Több dologra kell költsenek
A kell az az élelmiszer, lakhatás, közlekedés.
A többi költség az emeli az életminőséget, színvonalat. Ezt fizetik meg, mi kellene ahhoz, hogy ezt lássák?BiP: Mi is mohók és türelmetlenek voltunk és próbáltunk minden is (sic) egyszerre megugrani. Az igaz, hogy nem volt ennyi inger. De pont a sokkal több információ miatt azt hinném, hogy tájékozottabbak lettek. Persze mindig volt egy réteg aki befeküdt a mocsárba és tapicskolt benne. Az lenne a logikus, hogy a jobb és könnyebb tájékozódási lehetőségekkel ezek száma csökken.
-
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #117956 üzenetére
Már csak azt szeretném tudni, hogy a fiatalok jelentős része ezt miért nem képes hasonlóan belátni?
Mert fiatalok, mohók, türelmetlenek.
Annyi inger éri őket, ami 2 életre is sok, és ők ezt akarják belepréselni abba az egybe. De nekik is csak 24 óra egy nap. Na, ezt nem képesek elfogadni. -
KROK640
nagyúr
Jaja, egy ismerős csaj 2007-ben konkrétan fél Spanyolországot, meg fél Horvátországot végigtolta bicikli, sátor, konzerv kaja kombóval a nővérével ketten. 2022-ben Horvát ismétlés úgy indult, hogy kettőből két helyen rájuk hívták a yardot, úgyhogy maradt a hotel és az anyagiak miatt a tervezettnél sokkal-sokkal rövidebb kaland.
És igen, örülök, hogy más is látja : Több dologra kell költsenek, úgy, hogy mellette az alap dolgok (kaja, ház, közlekedés) drágábbak, miközben valóban több olyasmi el lett véve ami még az idősebbeknek ingyen/kedvezményesebben volt.
26 felett meg már nem is adómentes, végetér az arany élet.A sok avokádó pirítós nagyon veszélyes
-
De a Mounikát vagy azt a zenészes tátikát még mindig átugorja. Melyik a kínomban röhögöős smiley facepalmmal kombinálva?
szebe: Teljesen elfogadható döntés, a legszebb az, hogy tudatos. Valamit-valamiért. Már csak azt szeretném tudni, hogy a fiatalok jelentős része ezt miért nem képes hasonlóan belátni?
-
szebe
addikt
válasz
frescho #117953 üzenetére
Persze hogy elfogadtam, ezért írtam, hogy ha a "jobb életkörülményeknek" az az ára, hogy később lesz ingatlan, akkor vállalom.
Nem kell heti 60-80-100 órát gürcölni (cserébe boltban vagyok kénytelen venni a zöldség-gyümölcs-húsárut), de van időnk (és pénzünk) egymásra, közös programokra, utazásra. -
-
válasz
szebe #117949 üzenetére
A látástól mikulás nekem napi 8+sok munkát jelent, ha állattartást, háztájit beleveszem, akkor heti kb. 60 órát. Ehhez képest szeretnél lemenni ennek a felére kb.? Elfogadtad azt, hogy ezzel csökken kb. arra a reálértékre csökken a bevételed mint nekik, vagy valamit tettél ellene? A tettél ellene lehet termelékenyebb munka, magasabb hozzáadott érték vagy valami ritka/extra dolog. Pl. amire gondolok: nagyapám agronómus volt amihez képest apám kevesebb munkával többet keresett informatikusként.
hcl: Ugatással? Komolyan? Van lejjebb. De megkapargatva ez megüti azt a szintet, mint némely a TV-ben futó sorozat. Ugyanúgy meg kell szervezni, tuti van előre valami script, kell operatőr stb.
koko52: Pont ezt próbálom leírni, hogy ma jobb, csak nem látják. Ezt hol toltuk el? Milyen oktatás, családi kapcsolatok oldaná ezt meg? Pedig baromi jó marketinget tolhatna rá az éppen regnáló kormány, hogy a 90-es évekhez képest x%-kal emelték a reálbéreket. Vagy a hiánygazdaságról is lehetne mesélni. Elképzelem ahogy ma a fiatalok vehetnénenk Videoton vagy Orion telefont, persze mindenki Samura/almára vágyna. Sajnos a családi valutakeret + Keleti arab kombóval is csak 3 év gyűjtögetés után jönne ki egy már kifutó példányra a valutakeret.
Ők a kivételek az arabok között, de tőlük sem irigylem. Az tény, hogy még mindig jobb a helyzetük, mint Irakban, Szíriában, Libanon bizonyos részein vagy Líbiában. Ja és Egyiptomot se hagyjuk ki a sorból, ők is arabok és nagy a szegénység. Az öböl menti államocskák többsége viszont előttük jár. Jártam Szaudiban és nem kívánkozom vissza. A juttatás kb. 400k HUF-nak felel meg családfőnként és az biza egy nagycsaládnak nem sokra elég. Barátom talán 2 hete jött haza és alig változtak. Szavak szintjén liberalizáltak, Ryadban már fehér holló szinten vannak nők akik mernek vezetni, de vidéken... Ja és a népesedési rátájuk meredeken ível fölfelé. Ez nem egyedi, a szegény arab országoknál is ez van. Lassan nem férnek el az országukhoz képest lepedőnyi zöld területen.
-
koko52
nagyúr
válasz
szebe #117949 üzenetére
+1. Csak a mai fiataloknak fogalmuk sincs erről. Meg arról sem, hogy a házakat egymásnak építették. Apám 14 háznál volt jelen visszasegíteni. Meló után. Régen minden jobb volt... Volt a nagy fas..t
frescho: a szaudiakra gondoltam, ahol alanyi jogon jár az ingatlan + életjáradék
-
válasz
frescho #117948 üzenetére
" Lehet annyi volt a trükk, hogy még mielőtt net elé került volna kapott egy kis értékrendet?"
Vagy hogy egyáltalán kapott. Na, mások gyerekei nem kapnak. Akiknek a szülei életükben nem olvastak mást a kötelezőkön kívül? A mostani oktatás-züllesztés azért tud működni, mert a korábbi generációk is utálták a tanulást. Régen, amikor mindenjobbvót' sem volt muszáj annyira tanulni. Volt egy szakmád, megélsz annyiból ."Részben igaz, de mondjuk ha szakmai vlogot csinál valaki, akkor mögötte van több év tudás."
Ja, csak nézd meg, melyikek az igazán menő youtuberek. Egy unboxing videó mögött mi van? És akkor egy kevésbé nézett dolgot mondtam."aki azokat nézi és tekinti példaképnek nem is merek belegondolni milyen sötétségi mutatóval rendelkezhet."
Pedig...
Na, ebben van a pénz bazz. -
szebe
addikt
válasz
frescho #117943 üzenetére
Az életszínvonal (fiatalok igényei, elvárásai) inflálódott el és akarnak sokkal többet, mint amivel akár te vagy én és még sokan mások is jól elvoltunk. Mi ennek az oka? Ez az igényszint növekedés reális? Ha reális, akkor a fiatalok mire alapozzák?
Nagyszülői korosztályra alapozom.
Látástól mikulásig dolgoztak, főállás (szigorúan egy munkahely, míg azért manapság 1-2 jól időzített váltással jelentősen emelkedik a fizu), maszek, aztán otthon a jószágok meg a kert. Közös program nagyjából nulla, esetleg negyedévente az épp aktuális "bál". Megyehatárt csak kivételes esetben lépték át. Gyerekek meg felnevelték egymást, a szülőkkel a viszony meg olyan lett, amilyen. Még szerintem az én korosztályom is issza ennek a levét. Válni a világ legnagyobb szégyene volt, így a halálig mérgezték egymást.Jah, felépítettek egy házat, aztán rá is ment az életük. Na ezt szeretném elkerülni, ha ennek az az ára, hogy később lesz saját ingatlan, akkor vállalom.
-
Hcl-lel együtt azt írjátok, hogy nincs koncepció és reális értékelés az egész mögött. Hol tolták(uk) el a korábbi nemzedékek, hogy ide jutottunk?
"mikor volt igazán példakép egy kutató, vagy egy orvos"
80-as években még az voltDe még a 2000-es évek elején is ment ez a vonal amikor még nem lógott minden pelenkás a neten. A fiam is orvos, űrhajós, kutató akart lenni kisgyerekként. Aztán ahogy nagyobb lett pilóta. Lehet annyi volt a trükk, hogy még mielőtt net elé került volna kapott egy kis értékrendet?
"youtube influenszerek is beleteszik a melót"
Ne is mondd. Hobbiból, magam túráztatására, agy-gyantának csinálok 1-1 videót. A héten gondolkoztam rajta, ma este scripteltem, hangot vettem fel, de még meg kell vágni stb. 10 perc videóban van kb. 4-5 óra szöszölés. Ezt napi szinten megélhetésért csinálni rendes melónak felel meg.
hcl: "még mindig sokkal öknnyebb, mintha alapkutatást csinálsz" Részben igaz, de mondjuk ha szakmai vlogot csinál valaki, akkor mögötte van több év tudás. Például egy szaki ellenőr ért az építészethez, vagy van az a hőszigetelős-vakolós srác (nem ugrik be a neve) és neki sem a legyek hordták össze a tapasztalatot. De ha egy igazán jó sminkes és nem csak egy wannabe-t nézel oda is kell a hozzáértés. Ami mögött nincs tudás az olyan is lesz, aki azokat nézi és tekinti példaképnek nem is merek belegondolni milyen sötétségi mutatóval rendelkezhet.
-
válasz
frescho #117945 üzenetére
Nem tudom, de esélyes, hogy ők sem
Sztem annyi, hogy utaznak, buliznak, mert az sem vezet sehova, de legalább közben jól érzed magad
"Szóval azt mondod, hogy a régi korok példaképei "
Így.
Mármint, nem tudom, mikor volt igazán példakép egy kutató, vagy egy orvos.@BiP : Netről? Az egész média olyan szinten bulvár már, hogy mindenhonnan. De ha belegondolsz, ez 30 éve se nagyon volt másképp.
"Azt persze nem látják, hogy az insta celebek, youtube influenszerek is beleteszik a melót"
Mármint, ez a megélhetés még mindig sokkal öknnyebb, mintha alapkutatást csinálsz, és az itthoni fizetésből kell megélned, vagy vállalkozó vagy, vagy dolgozol egy cégnél.Meg azt sem, hogy mi szellemi teljesítmény van amögött, hogy ott van a telefonja 4k felbontású kamerával.
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #117945 üzenetére
Erre lennék kíváncsi, hogy ez micsoda
Ez a gond, hogy a fiatalok (szerintem) azt hiszik, hogy ha az életen át gyárban való gürizés nem vezetett jóléthez, akkor a ló túloldala akkor jó lesz.
Nekik sincs megoldásuk, de mégis úgy akarnak (nem csak előrébb jutni, hanem) meggazdagodni, méghozzá hamar, hogy tenni érte, évekig a célért kűzdeni, azt már nem akarnak. De közben legyen bulika meg nyaralás, kocsi, menő pecó, modell barátnő.Mert ez ömlik rájuk a netről.
Azt persze nem látják, hogy az insta celebek, youtube influenszerek is beleteszik a melót, nem heti 2 óra munkával gazdagok, csak mert a legyártott kontent ennyi alatt végignézhető.
-
Várj amit írsz az csak a felismerés. "végigdolgozták az életüket, és nem jutottak semmire vele". Ebből kellene, hogy következzen egy döntés, hogy akkor mit csinálnak másként. Erre lennék kíváncsi, hogy ez micsoda.
Szóval azt mondod, hogy a régi korok példaképei ( űrhajós, orvos, feltaláló, Karikó stb. ) lecserélődtek celebekre plusz szerencselovagokra és képtelenek felmérni, hogy ehhez is tenni kell elég sokat, illetve töredék százalék az esélyük rá? Tenni kell alatt értendő nem kizárólagosan a gumigerinc, a szereposztó dívány, az aranyér tisztogatás képessége, na meg ritka kivételeknél piszok mázli+gürizés.
-
Amúgy nem hinném, hogy ilyen minimál nyaralásokra vágynának ma egynél többször a népek.
@frescho : " Erre az a konklúzió, hogy: Akkor inkább bele se vágjunkk, mert a 65 év olyan messze van! Jól értem?"
Igen. Azaz inkább a "végigdolgozták az életüket, és nem jutottak semmire vele"."A nem dolgozók jó részéről ki szokott derülni, hogy ilyen-olyan diplomája, nyelvi ismerete, célirányos ismerete van és valamikor erősen meghúzta a szekeret, hogy erős lendületet vegyen. "
Öööö melyik celeb ez, akiről azt látod, hogy iszonyú sikeres, és gazdag?Meg melyik nemzeti tőkésosztály-tag? Azt nem nézi senki, hogy egy-egy tényleg tehetséges vállalkozó, akivel nincs tele a bulvár, mit gürizett az elején.
-
válasz
koko52 #117936 üzenetére
Jól értem, hogy az a logika, hogy álomvilágban élnek és akkor ez majd működni fog szerintük?
Ezt az arabokra vonatkozó részt kifejthetnéd. Azok miért kivételek?
hcl: A nem vezet sehová a spórolás alatt azt érted, hogy: A szülők nem hepajoztak, hanem 50 éves koruk körül kifizették a lakásuk. Mire nyugdíjba mennek annyi tartalékok van, hogy nem halnak éhen. Erre az a konklúzió, hogy: Akkor inkább bele se vágjunkk, mert a 65 év olyan messze van! Jól értem?
A nem dolgozók jó részéről ki szokott derülni, hogy ilyen-olyan diplomája, nyelvi ismerete, célirányos ismerete van és valamikor erősen meghúzta a szekeret, hogy erős lendületet vegyen. Jól fogtam fel, akkor ez egy fárasztó dolog és ezért nem követendő példa?
KROK: Arra nem adtál választ, hogy akkor miből és hogyan csinálna pénzt. A reálkeresetre gyorsan rákeresve csak 1960-tól találtam adatsort, az utolsó oszlopot kell nézni. Ez cáfolja azt amit írtál, a reálérték (ez az inflációval korrigált értéket jelenti) fokozatosan nőtt. Persze látszik rajta amit már írtam, hogy a 90 és a évek 2000-es évek eleje között a mainál jelentősebb visszaesés volt. Amit te írsz az nem a reálkereset csökkenése, hanem az igényszint emelkedése. Az életszínvonal (fiatalok igényei, elvárásai) inflálódott el és akarnak sokkal többet, mint amivel akár te vagy én és még sokan mások is jól elvoltunk. Mi ennek az oka? Ez az igényszint növekedés reális? Ha reális, akkor a fiatalok mire alapozzák? +1 kérdés: Miért a youtube/X/mittommilyen platform alapján vannak igényeik és miért nem a szülői/családi minta alapján?
Komolyan kezdek gondolkozni, hogy erre lehetne csinálni egy frankó PhD-t, csak idő kellene rá a meló mellett.
opr: Pár apróság ami adott volt az idősebb korosztálynak: 3 évente 50$, erősen elvárt KISZ tábor, sorkatonaság, KMK, 5-8 év várakozás a telefonra, Bokros ajándékcsomag, devizahiteles bedőlés... Ezek is hiányoznak nekik? Akik visszasírják azt a korszakot mennyit tudnak az akkori negatív oldalról?
-
válasz
KROK640 #117941 üzenetére
Jah, meg akkoriban lehetett. Ma már pl nem rakhatod le a sátrat szinte sehol kb, csak a hivatalos kempingekben, amik (pláne fiataloknak) arany árban mennek. Mi már bő 15 éve se tudtuk lerakni a sátrat a szabadstrandon, próbáltuk Velencei tó meg Balcsi mellett is, mindkétszer konkrétan ránk lett hívva a jard, hogy húzzunk onnan a picsába, mert tilos.
Szóval a mai fiatalok:
Több dologra kell költsenek, úgy, hogy mellette az alap dolgok (kaja, ház, közlekedés) drágábbak, de legalább még el is lett tőlük véve egy csomó olyan lehetőség, ami az idősebb korosztálynak adott volt, amivel csomó mindent meg lehetett oldani ingyen.Nem is értem, miért depressziós mind, meg miért nem akar gyereket senki. Biztos a sok avokádó pirítós meg a drogok meg a buli. Kizárt, hogy más legyen az oka.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #117935 üzenetére
Akadnak, de technikailag valahol érthető is. Már látja, hogy nem az az élet, és nem azzal csinál nagy zsetont, hogy heti 40-72 vagy ki tudja hány órát rohad a munkahelyén.
Mindemellett a termelékenység az 1930-as évek óta folyamatosan nő, - vagyis az egyén a technológia fejlődésével egyre jobban megfizethető lenne - ehhez képest az autó és a lakás árakat figyelembe véve (de itthon az élelmiszert is) a reál fizetése pont, hogy csökken.Ami azt illeti, ma tényleg több mindenre is kell költeni : mert ugyan el lehet lenni számítógép, internet és mobil nélkül, de nagyon de nagyon nehéz, és nem célszerű. Öcsém rá a legszebb példa, akinek 2012-ig nem volt telója, 2019-től volt okostelója, de mobilnetje ma sincs. Mindent én intézhetek neki. Szóval egy rakás olyan dologra kell költsön a mai fiatal, amire 30-40 éve nem, mindezt csükkentett reálbérből.
A bulikára meg szerintem ne támaszkodjunk, mert mi is buliztunk a magunk idejében (sőt, én manapság is szoktam).
De ugyanez utazás, a fapados légitársaságok korában... emlékszem mikor marha vagonon mentünk le a Balatonra, meg cigivel megvesztegetve a kalauzt, hogy ne szállítson le minket mert nincs jegyünk, csakhogy legyen pénzünk a kisboltban piát venni (meg vittünk egy csomó konzervet) és sátorban éltünk, szabad strandra jártunk. Tök jó kis nyaralás volt, pedig még okosteló és mobilinternetünk sem volt. (2002).Szóval megértem valahol a mai fiatalokat is, látszólag szörnyű patt helyzetben vannak. Nem vagyok "mai fiatal" (bár lehet, hogy hozzátok képest igen) de én azért megértem őket is.
-
-
válasz
Vagy : mivel látja, hogy a marha sok munka hova vezet (láthatólag sehova), és a jól élők láthatóan nem nagyon szakadnak meg, ezért inkább ő sem akar, mert amúgy minek.
@koko52 : Ez egy globális jelenség. Az amerikai fiataloknak az elmúlt évtizedek során egyre inkább bajuk, hogy hiába hajtanak, nem lesz olyan életszínvonaluk, mint a szüleiknek. Mi meg még lejjebbről indulunk.
Mondjuk arrafelé legalább van a hosszú távú bérlésnek kultúrája, így nem akkora para a lakhatás, illetve nem alap az, hogy bebetonozod magad egy ingatlannal valahova. A mobilitásnak is vannak előnyei. -
szebe
addikt
válasz
Pikari #117908 üzenetére
Tudom megfogtam a lényeget, de index
Minap volt a királyi családról cikk, a "household cavalry"-t háztartási kálváriának fordították[link]
Egyébiránt a cikk meg pont azt mondja, hogy a hazai bankszektort nem igazán érintette.
Mi sem vagyunk elvakult fanboyok a bankokat illetően, csak tudni kell használni őket. Mint minden mást. -
koko52
nagyúr
válasz
Sehogy. Ahogy sehol a világon (ok arabokon kívül). Olyan hogy nagy lábon élek meg saját ház fiatalon hitel nélkül nem létezik sehol.
Tőlünk nyugatra nincs saját ház/lakás csak 30-40 év hitellel. Vagy örökölt.Tisztelet a kivételnek, de a "mai fiatalok" álomvilágban élnek, fészbúkos hamis képük van a világról. IQ meg zuhanóban, tehát csak romlik a helyzet.
-
válasz
KROK640 #117922 üzenetére
Szép ellentmondások vannak az igényeik között. Valaki elmagyarázhatná, hogy kevesebb munkával hogyan akarnak olyan jövedelmet elérni amivel az előző generációkhoz képesti igénynövekedést lehet finanszírozni. Szóval honnan lész amiből nagyobb lábon lehet élni (bulika, új teló, kis utazás...) vagy lakást venni (nem lesznek adósrabszolgák, hogy 20 évig fizessenek a banknak)
-
KROK640
nagyúr
válasz
morcosharcos #117923 üzenetére
Én is ismerek pár ilyen önkéntes munkanélkülit, meg olyanokat is, akik ilyen-olyan meló mellett akaszkodnak másokra.
-
BiP
nagyúr
válasz
KROK640 #117931 üzenetére
A baj az, hogy nekem van félnivalóm : a pénzemhez kapcsolódik. Szóval maradok a KPnál
A két említett nagyértékű esetben azért volt egy jó adag user error is. "Apóséknál" is, meg a te inkasszódnál is, hogy sok ideig húzódott, és ez lett az eredménye.
Ha ez újra előfordulhat, akkor jogos a félelem, mert a bank magatoktól nem fog megvédeni, és leszarja a személyes problémát. (ennyiben valós a "bank az rósz" elmélet)
Amúgy hogy áll a csomagváltás, elindítottad a folyamatot? (körülnézni a piacon, stb)
-
KROK640
nagyúr
Igen, és ez Zoltánon is nagyon látszik, hogy priorizál. Számomra WTF, hogy arra a gépre amin dolgozik és amivel játszana (ha tudna) meg a szabad idejét költi, nincs 15 ezre VGA, hanem inkább nem játszik a vágyott címmel, meg jajj neki sosem lesz SSDje, mert mennyi sör meg cigi kijön belőle (és havonta egy 1TB-os SSD árát elveri csak cigire), de koncertre 40-50 ezer sem drága. De van ilyen.
És sok minden másban is látok ilyet. Ezen a ponton mondjuk jobban megértem azt, aki legalább materiális dolgokra költi (nagy TV, autó, telefon) mint élményekre (koncert, sör, nyaralás), bár az utóbbira lehet emlékezni, meg jók a fotók, de csak egy gyorsan múlandó dologról van szó, amit később nem tud eladósodni. De megvan mindkettőnek a helye.Én is sokáig sok mindenből kimaradtam (erről már írtam itt a fórumon, a szüleimmel kapcsolatban) és mégse lett a végén semmim. Ahogy megtakarításomból is tűnt már el, így meg úgy (erről is írtam, még neked PMben is) így az élet rendszeresen arra próbál tanítani, hogy nem sok értelme van megtakarítanom. Ennek ellenére most nemrég jól jött a dolog, mert a Covid idején elkezdtem némi tartalékot fellőni, ami nagyban segített az elmúlt 2 hónapban, hogy ne álljak földbe, igaz oda is lett kb az egész. De ez volt a legelső alakalom, hogy az általam összeszedett tartalékot nem más élte fel helyettem, hanem én.
Az interneten meg látom, a '90-es évek elejéig visszamenőleg, hogy mennyi mindenből maradtam ki, legyen az játék, bizbasz vagy később nyaralás, autók, bizonyos hardverek stb. Ugyanakkor azt is, hogy azért - ha sokszor munka révén is - de az átlagos kortársamhoz képest én rengeteg helyre lejutottam, ahová ők nem.
-
BiP
nagyúr
-
BiP
nagyúr
Angolból van fordítva, azért "etnikai stílusú". Mert nem írhatja rá, hogy indián vagy cigány.
Népies minta, Te meg oszd be, találd ki melyik. (lehet, hogy egyik se, csak olyasmi).A kütyü meg nyilvánvaló, fordítva vannak a rajzok.
#117928 koko52 : A kalocsai nem pejoratív.
A kalocsaiakat nem népirtották 500éve vagy nem tartották rabszolgasorban. Nincs kalocsaibűnözés sem.
Stb.stb -
KROK640
nagyúr
válasz
homerhamm #117903 üzenetére
NEM. 2015-2016-ban a Ciprusi vasúttal
(arra aztán tényleg nem lehet panasza az embernek, még soha senki sem panaszkodott a szolgáltatás minőségét illetően, nézz utána, ha nem hiszed!) amúgy meg némi ÖBB és deutche bahn is volt benne.
De amúgy a MÁVal is szerencsém volt akkor heti pár alkalommal.#117904 koko52 : ha időben ott van, pont nem érdekel, hogy az előző
Cipruson sem késtek soha a buszok. Mindig pont akkor jöttek, amikorra odaértek. kb tartották a 20 percenklntet, csak a menetrendhez nem volt közük, bár délutánra már általában hátracsúsztak egyet, estére meg még egyet. (tehát mondjuk a 20:20-as már 21:00-ra érkezett meg, de úgyis lett volna 21:00-ás is
)
-
BiP
nagyúr
válasz
Pikari #117910 üzenetére
és ezt egy kezdő porszívóügynök magabiztosságával hirdetik rendre ebben a topikban.
Szerintem itt nincs ilyen.
Csupán a "lehúznak a bankok mondvacsinált ürüggyel" meg "eltüntetik a pénzemet", "csúnyabank, rószbank", és "CSAKaKP" stb. kommentekre reagálnak, -unk, hogy az nem egészen úgy van.
Nyilván nem kell vakon rábízni az életedet a bankra, viszont az elektronikus pénz használatának több előnye van, mint ha csak KP-zel. És ahogy hcl is írta, senki se mondta, hogy "csakabank". -
válasz
KROK640 #117922 üzenetére
Az általam ismert 30-asok zöme amúgy nem is nagyon dolgozik. Érdekes, sokan tőzsdéznek pl, és nagyjából megélnek belőle, meg van sok tartós munkanélküli is "by choice", akik amúgy simán elmehetnének dolgozni, de helyette ráakaszkodnak a rokonságra, és valahogy hónapról hónapra összeszedik belőlük azt a minimumot, hogy ne haljanak éhen/kifizessék az albit. Kajak több munkanélkülit ismerek jelenleg, ha a 25-35 közötti életkorú ismerősöket "megolvasom" darabra, mint dolgozót. Az állami statisztikák viszont meg pont nem ezt (engem) igazolják, hanem hogy minden frankó, egymillióval többen dolgoznak, mint az előző garnitúra idején, meg még a kerítés is kolbibólvan
-
KROK640
nagyúr
válasz
cidalain #117877 üzenetére
Ha belegondolsz a mai fiatalnak jó eséllyel csak akkor lesz saját háza/lakása ha megörökli azt, plusz nyugdíjja sem lesz, de mindezek távoli problémák, most fiatal, most boldog, most kell élnie.
Emellett nem említettem még a jelenleg munkaképessé érő generáció hozzáállását, akiknek az elképzeléseik már túl mutatnak azon, hogy heti 40-50 órában a munkahelyükön rohadjanak. A legtöbbje már heti heti 25-30 órát sem szeretne dolgozni, és véleményem szerint ez egyre inkább érthető és indokolt is."max minimált raknak kajába, rezsibe a szülőknek" - ez is egyénenként eltérő. A legtöbb haveromnak konkrétan semmit nem kellett hazaadni, volt akinek nevetséges összeget (pár ezrest) míg pl nekem konkrétan nekem kellett évekig eltartanom a teljes családod, etetni magamon kívül három embert, minden rezst, hitelt, mindent fizetni. Ha pedig elmentem bulizni, az rendszerint "okosba" volt megoldva, olyan apró pénzekért, hogy sokan el sem hitték, még nem látták. Mégsem tudtam félrerakni, sőt éveken át azt is jelentős eredménynek könyveltem el, ha sikerül a nulla körül tartani a dolgokat.
A minap az egyik youtube videóban elhangzott, hogy az lenne az alap, hogy a bevételeid 30%-át félrerakod. Erre beírtam alá, hogy "ahhoz, hogy a bevételeim 30%-át félre tudjam rakni, 40%-al többet kellene keressek, és sokan vannak ezzel még így" - likeolták is páran szinte azonnal. Ma MO-n szerintem nagyon kevés fiatal teheti meg, hogy a bevételei 30%-át félrerakja. Egyrészt a kevés fizu, másrészt a pénzügyi tudatosság teljes hiánya miatt.
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Cs1csó #117874 üzenetére
És plusz árnyalatnak odatenném, hogy van aki hitelből megy nyaralni (erről nenmrég láttam egy összeállítást), és ott van még a SZÉP KÁRTYA cucc is, ami torzítja a képet, hiszen sokan így használják fel.
Ismerősei megy részénél is kiderül, hogy azért van nyaralás mert "nekem meg a páromnak is van szép kártya, aztán így használjuk el". Persze ez bekorlátozza belföldre a nyaralást, ami valamelyest tovább emeli a belföldi árakat.Egyébként érzetre valóban nem nehéz, úgy tűnnie, mert amikor egy kisebb fesztiválon is an pár ezer ember, egy nagyobbon meg több tízezer, akkor úgy tűnik, milyen sok embernek van pénze eljönni... csak egyrészt ez az ország lakosságának kis része, másrészt ki tudja, hogy ki mennyit spórolt máson, máshol, hogy ott legyen.
-
gban
veterán
Helyben szemtorna, mert aki kiadna 250 ezret az tuti mindenképp olyan dologra költené, ahol a hirdető arra is lusta hogy 10 karakternél többet leírjon, csak berak egy ki tudja mikori screenshotot az alkatrészlistáról, amit ránagyítva is kihívás elolvasni, másolni - keresni belőle meg nem lehet.
Cím: Pc
Szöveg: HibátlanIgen, biztos tolongani fognak nála...
-
válasz
Pikari #117912 üzenetére
"saját szerverekkel, akár több rendszert párhuzamosan fenntartva)"
Kis cégeknek ez nagyon nagy költség, pláne ha magas rendelkezésre állás kell. De akkor most a felhővel van bajod, vagy a Microsoft felhővel?Nagyobb cégeknél szerintem is indokoltabb saját szerverpark (saját felhő).
"miért ne tudnál többféle módon pénzt elfogadni (akár kp-t vagy kriptót a bankszámlaszám mellett)"
Ha nagyrészt online kereskedsz, akkor elég macera a KP elfogadásDe ezeket soha senki nem is mondta, hogy csakafelhő meg csakabank. Ti szeretitek itt páran ezt belelátni mindenbe.
-
Pikari
veterán
Nem látom, hogy miért ne tudnád megkerülni például a microsoft cloud szolgáltatását rendkívül egyszerűen (akár más cloud szolgáltatásokkal, vagy saját szerverekkel, akár több rendszert párhuzamosan fenntartva), vagy hogy miért ne tudnál többféle módon pénzt elfogadni (akár kp-t vagy kriptót a bankszámlaszám mellett), vagy különféle módokon pénz tárolni. Ahogy az amerikaiak mondják, "never put all of your eggs in one basket".
Ahogy írod, te is törekedsz a redundanciára, ami helyes.
-
válasz
Pikari #117910 üzenetére
Hát, most előbb-utóbb eljutsz oda, hogy nem tudod megkerülni a 3rd partykat. (Bár azt nem tudom, hogy a Microsoft cuccaira minek bízza bárki bármijét.
)
Ha vállalkozó vagy, 1 kisbuszod van, és az ledöglik, akkor is van kiesés.Ha a netszolgáltatód dől össze, akkor is megszívtad.
Kifejezetten törekszek rá itthon, hogy ami lehet, az helyben legyen, de nem mindig, és nem mindenhol megoldható.
Melóhelyen meg pl. nekem fura mód minden adatot tolunk a Microsoftnak (szerintem helytelen), de közben most alakítjuk ki azokat a dolgokat, amikkel akkor is tud menni a gyártás, ha leszakad a site a netről.
-
Pikari
veterán
Nem az volt a mondanivalóm lényege, hogy kinek a hibája, hanem pusztán oda szerettem volna szúrni azokra a naívokra, aki az egész életüket, pénzügyeiket és üzletmenetüket third party pénzügyi és informatikai szolgáltatásokra vakon rábízzák, és ezt egy kezdő porszívóügynök magabiztosságával hirdetik rendre ebben a topikban.
-
-
Pikari
veterán
Semmi baj a bankokkal, akinek nincs félnivalója, az bankot használ, nem készpénzt, a mikroszoft az isten.
-
BiP
nagyúr
válasz
KROK640 #117905 üzenetére
Tökéletes példát hoztál.
Van, aki nem tehetős, de így priorizál, mert az érdekli, az a hobbija, és spórol rá, vagy erőn felül bevállalja, mert el akar menni.Meg persze van az a réteg, aki jó keres, így leszarja, neki ez lazán belefér.
Vagy azt hiszi, hogy belefér, mert YOLO. Nem veri adósságba magát, de nem is tartalékol, hanem feléli, ami bejön.
Aztán évtizedek múlva jön rá, hogy nem kellett volna a havi fizut elverni, hanem félre is kellett volna tenni. Rengeteg élménye lesz, a problémákkal majd foglalkozik akkor. (hogy megoldja-e vagy már késő, az idő dönti el.Meg ugye van a hangya típus, aki lemarad sokmindenről, (esetleg nyomasztja azért közben a FOMO, Fear of missing out), mert tudatosan él, tartalékol, kevésbé kell aggódnia a jövő vagy a váratlan események miatt.
És itt is a jövő dönti el, hogy érdemes volt-e felkészültebben, józanabbul élni, vagy feleslegesen maradt ki sokmindenből, mert úgyse rajta múlt.Nálunk pl. anyósomék nem éltek nagy lábon soha, spóroltak, kimaradtak sokmindenből. (igaz, nem is érdekelte őket). Szerény életet élnek a mai napig.
Cserébe a gyerekeiknek biztosították az elindulást, hogy ne 50-60éves korukig kelljen lakáshitelt fizetni. És nem szórjuk el az így nem kieső pénzt, de így mi is el tudtunk kezdeni gyűjteni a mi gyerekeinknek, hogy nekik is egy hangyafasznyival könnyebb legyen, mint a támogatásunk nélkül.
Cserébe nem járunk fesztiválokra, meg Seychelle-re nyaralni. Valamit valamiért. -
-
KROK640
nagyúr
Itt eleve hol húzod meg azt, hogy gazdag/szegény?
Akik kint vannak mondjuk egy Balaton Soundon, azoknak kb tuti, hogy nem kenyérre kell.
A fesztiválok is eltérnek árban egymástól erősen (és nem meglepő módon pár német fesztivál után azt mondom, olcsóbb oda kijárni mint itthon ), de szerintem maximum 1-1 extrém esettől eltekintve, akiknek erre futja, azok legalább egy középszinten élnek.
(Persze most itt is lehetne huzavonázni, hogy mi a középszint? - panellakás, 20 éves Suzuki és 2 havi fizu megtakarítás; vagy 2-3 szintes új kertes ház valami jobb környéken, 1-2db pár éves "prémium" autóval, pár millás megtakarítással? vagy bármi ezek között vagy azon túl)"aki nem gazdag, de egy szaros koncertért " - Itt általában merőben más priorizálás van : ott van Zoltán haverom mint ennek kiváló példája : Simán elmegy az ország másik végébe, és kifizeti a 30-40-50ezret egy koncert kedvéért, akár 1-2 havonta is, mer' egyszer élünk, meg kár lenne kihagyni. Ugyanakkor az olcsón vett brand SFF C2Q alapú gépébe, 15 ezer ft egy VGA-ért borzasztó sok pénz, meg SSD sem, mert abból rengeteg sör meg cigi kijön (ma már nem is). Mindezt úgy, hogy dolgozik is a gépen, meg a szabadidejének nagyrészét a gép mellett tölti.
-
KROK640
nagyúr
válasz
lugosi #117855 üzenetére
Nekem szerencsére 2009 óta nem volt negatív tapasztalataom a MÁVval, akkor viszont több is akadt, IC-vel is.
Mostanában felénk (100-as vonal, Debreceni része) vagy légkondis, USB töltős, tényleg nyugati szintű IC kocsik járnak, vagy Flirtek, amik ugyan egyáltalán nem tetszenek (pláne az emeletes, egyik szinten sem tudsz egy nagyobb bőröndöt sehová se tenni, még a városi villamos is célszerűbb) de kétségtelen, hogy kis távokra, elővárosi vonatként, nyugat Ausztriától, Berlinen át sok helyen találkoztam velük.
Az már a MÁV saját hülyesége, hogy képes berakni egy tipikus elővárosi 5-10 perces utazásra optimalizált vonatot, egy nyíregyháza-Debrecen-Budapest vonalra.
Ha mégi hagyományos kocsit látok, az általában szépen felújított fecske kocsi, szintén légkondival de ez kifejezetten ritka.
DE : azt is hozzáteszem, hogy még 2009-2020 viszonylatban hetente többször vonatoztam az említett szakaszon, addig mostanában évente 4-5 alkalommal vonatozok mindössze.
Mindemellett nem tudok elmenni a mellett, hogy az utóbbi 2 évben mintha csökkentek volna a vonatjegy árak, ma érezhetően olcsóbban jutok fel BP-re vonattal mint 5 évvel ezelőtt, miközben az árak minden más területen eléggé elszálltak.
A vármegye bérlet pedig külön jóság, a korábbi Hajdúszoboszló-Debrecen szakaszbérlet áráért, most megkapom a teljes megyén belüli buszozást, a városok tömegközlekedését, és a megyén belüli vonatokon utazási lehetőséget is. Ez már azért eléggé nyugati színvonal.Ami téged illet, azért te sem vagy közel, így naná, hogy megéri kocsival. Innen 6+ óra a Balaton, pláne, hogy Pesten is át kell vergődni.
Autóval nyilván kényelmesebb, voltam már autóval a Balatonon (ráadásul Audi R8-al) teljesen más világ.Gyerekként egyszer voltam a Balatonon, mert aztán úgy hozta az élet, hogy amúgyis sokat jártunk külföldre, így nekem szerencsére főképp Spanyolország jutott, ami lényegesen menőbb mint a Balaton. De a 2000-es években sokszor megfordultam ott, és én is azt tapasztalom.
Az pedig, hogy minden évben megy a sokkolás a médiában, hogy "hány Ft a lángos a Balatonon", helyes, egyrészt készüljenek csak fel az emberek rá, másrészt ha csak 10% meggondolja magát és a NER zsebei helyett külföldi utat választ, már jó.
Az elmúlt 100 évben a Balaton és környéke nagyon alá lett rendelve a pénznek, turizmusnak, és el lett adva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Asus ROG Strix G713QE - 17"3FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 5600H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest