Hirdetés
- Riasztó topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Dell notebook topic
- Modding és elektronikai kérdések
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alajos85
csendes tag
Sziasztok!
Sikerült jó áron szereznem egy M16-ot.
Esetleg tudtok abban segíteni, hogy hol lehet kikapcsolni Zephyrus (M16 2022) -ben a billenytyűzet villogást amit készenléti állapotban csinál? Van tapasztalat?
Nagyon zavaró!Neten nem találtam
Köszönöm a segítséget
[ Szerkesztve ]
-
choosen
tag
Sziasztok!
Most vettem egy G14-est 5900-assal és 3060-al. Tökéletes. Először zavart a kamera hiánya, de rájöttem, hogy igazából nem is használom. -
dekoninck
aktív tag
Jó rég írtam tesztet, de most muszáj kicsit megvédenem ezt a jó kis kütyüt.
Szóval magamtól, magamnak sose vettem volna ilyen jellegű laptopot, már egy ideje Apple userek vagyunk, de a gyerek elég sokat nyafogott, hogy kellene egy PC notebook, persze játékra. Az iPad-en nem megy a Fortnite, meg a Minecrafttal se oké minden állítólag.
Kinézett valami Lenovo alap gamer laptopot, de élőben megnézve, mondom ez elég műanyag, nyeklik-nyaklik, kissé (nagyon) gagyi benyomást kelt, plusz a 15" méret szerintem nem oké, ha mondjuk hordozni kell (iPad, Macbook Air-en szocializálódtam.)
De, neki olyan kell, mert a havernak is az van. Aztán rááldoztam egy estét és végigböngésztem a kínálatot. Az ASUS ROG gépekről már hallottam, de azt hittem, hogy csak giga méretű pédányok léteznek, RGB LED mindenhol, vagy jó kis 14" Zenbook, ami meg nem elég jó a játékra... végül már reménytvesztve láttam meg ezt a 14" Zephyrus G14-et. Elsőre kb. tetszett, aztán felületesen megnézve a vloggerek egybehangzóan jó véleményét, emellett döntöttem, jobb híján... majd a mikor megláttam az AniMe Matrix fedlapot és teljesen fellelkesedtem, hogy mik vannak mán és végül ilyet vettem. Nameg egyszer élünk,...tartson ki a laptop 8 éveig, azóval jöhet a 16 GB memória és 1 TB SSD is. Így a tervezett 350k Ft helyett végül 520k lett, ez van, örüljünk neki.2 nap alatt meg is érkezett a csomag. Mikor hazavittem, a fiam kérdezte, hogy szerintem holnap meg fog-e jönni már végre a cucc, mire teljes lelki nyugalommal választoltam, hogy kizárt
, majd meglátta a dobozt (+egér és egéralom).
Már a csomagolás is szuper, ahogy a felnyitáskor kiemelkedett a laptop... köszönjük az Apple-nek a dizájnforradalmat, de most úgy látom, hogy mostanában a PC gyártók sokszor még érdekesebb és frissebb dolgokat képesek összehozni (mínusz az M processzorok). Konstatáltam, hogy az ASUS prémium notebookjai iszonyat jók, és nem olcsóbbak, mint egy Macbook Pro, tehát az utóbbi ellen sem érv a drágasága. De emílthetném az LG Gram-ot, ami teljesen szürreálisan könnyű és masszív notebook, de biztos jó cuccok vannak a Lenovo vagy az Acer kínálatában is.Szóval az egész gép nagyon egyben van: nem benyomódó billentyűzet-ház (rémes, hogy a PC-k túlnyomó többsége ilyen); merev, könnyű, prémium a kinézet, és az alu-Mg ház textúrája.
A 14" tényleg a legoptimálisabb laptop méret, egyetértek TheVRTech véleményével. https://www.youtube.com/watch?v=yPXqWV6Qshk nem a szokásos éppen-jó 13", de nem is a már nehezebben hordozható 15".Az AniMe Matrix fényeffektes kijelző hátoldal szerintem iszonyat menő, cool, vicces, jópofa, egyedi; az ember (gyereke) még személyesebbé teheti a szeretett laptopját, és így tényleg már érzelmileg lehet kötödni a kis kütyühöz. Ahogy AnonimInc vlogger mondta, a "ha szeretnék 45 éves családapának hangozni, akkor semmi értelme ennek a fényeffektnek" DE, VAN ÉRTELME! :-) https://www.youtube.com/watch?v=mhXA_GT4-Ks
A teljesítménnyel nincs gond szerintem, a kijelző szuper, és a Windows is alakul, ősszel már elviselhetően fog kinézni a GUI, ez is oké. :-)
Tetszik még, hogy van ujjlenyomat olvasó, nem is gondoltam először, hogy a bekapcsológomb egyben pingerfrintreader is.Hátrány, amiről mndenhol írnak, hogy:
1. nincs webcam, de ez nyilván pótolható egy USB kamerával; Zuckerberg is leragasztja a webkamerát a MacBook-ján; videotelefonálni úgyis a telefonon szoktunk.
2. A ventillátor néha eléggé hangos, de - gondolom - ez sem szokatlan a PC világba; na meg az M1 előtti MacBook Air is tud visítani...
3. Én örültem volna egy érintőképernyőnek, de ha egy Macbookokon sincs, akkor minek :-)
Az átvétel után még utánaolvastam a külföldi tesztekek, és örömmel láttam, hogy általában tényleg nyerőnek írták le ezt a G14-et - addig nem is voltam tudatában, hogy _ ennyire_ menő laptopt vettünk : -) -
pentekm012
friss újonc
Szerintem egy nagyon jól összerakott gép, kicsi és nagy teljesítményű!
-
Satra
friss újonc
Annak aki nem egy szörny kinézetű, letisztult, munkára alkalmas kompakt gépet szeretne venni, és emellett szeret néha játszani is, annak ez a gép kifejezetten egy jó opció, az egyetlen dolog amit nem értek, az az, hogy miért hagyták ki a webcamot egy ilyen kis hordozható, alapvetően mindennapi használatra tervezett gépből.
-
turbulencia8
őstag
Sziasztok! A G14-ben van olyan verzió, ami Ryzen Pro-val van szerelve? (Beépített TPM miatt érdekelne, és bitlockerhez kellene.)
-
Dave Crank
senior tag
Sziasztok!
Vásároltam egy ilyen gépet, Ryzen 9, 1TB, 24GB, GTX 1660 Ti verzióban.
Vásároltam hozzá egy USB3.0-s dokkolót is HZ-3A típusút.
Ma kezdtem el használni dokkolóval a notit.
Külső monitorra rá van kötve HDMI-n a dokkolón keresztül és azt vettem észre, hogy a képminőség sokkal rosszabb, mint a beépített kijelzőn, és annál is, mint amikor a notebook HDMI portján kötöm monitorra.
A monitor egy Lenovo ThinkVision 24"-s, aminek a DVI bemenetén van egy HDMI átalakító, hogy a HDMI belemenjen.
Van egy kb 10ezer Ft-os USB C hama dokkolóm, azon kirakva HDMI-re teljesen jó a kép.
Driver fent van a dokkolóhoz, anélkül nem is megy a dokkolóval semmi sem. BIOS frissítés is megvolt.
Valakinek esetleg ötlet?
Egyébként vissza fogom küldeni a dokkolót, mert amit kaptam töltőt hozzá, azzal tölteni se tudom a notit, hiába van hozzá 3 féle fej is, egyik sem jó.
Csak kíváncsi vagyok, hogy a dokkoló lehet rossz, vagy a 3.0 usb-n így menne ki a dokkoló HDMI kimenetére a kép esetleg?Előre is köszönöm!
-
válasz
ImpersonatoR #202 üzenetére
-
-
Mattb
senior tag
válasz
ImpersonatoR #202 üzenetére
Ha a gép 120Hz-es akkor a monitor is 120hz-en fog futni. Fentebb én is kérdeztem ilyet, akkor azt hiszem ez a válasz jött.
-
Megvettem én is ezt a g14-et 1660 Ti -al
ROG SWIFT PG279Q monitort akarok rakotni 165hz g-sync
HDMI -n csak 60 hz
1 x USB 3.2 Gen 2 Type-C with DisplayPort™ 1.4 and Power Delivery (gondolom erre a portjára kéne inkább rádugni)
Ha veszek egy ilyen [link] átalakítót és utána display portal dugom rá a laptop type-c portjara tudni fogja a 165hz + G-sync et ?
[ Szerkesztve ]
-
Nazgul96
csendes tag
Sziasztok!
Beszereztem én is egy ilyen kis szörnyeteget.
Sok mérés tesztelgetés után oda jutottam, hogyha le lehetne valahogy az amd precision boostot szedni 4.3Ghz-ról 3.6-ra akkor a nem csak a cpu lesz élhető hőfokú, de a hang is és még az egyszálas teljesítmény nagyrésze is megmarad.
Sokmindent kipróbáltam, kezdve armory create, windows registryben turkáláson át, ryzen controller (nem müködött), sajnos sehogy sem tudtam elérni a kívánt eredményt.
Ha letiltok a precision boostot akkor nagyon halk lesz és még mindig eszméletlen gyors, de egyaszálon a teljesítmény 30%-a kuka, ekkor 3Ghz az órajele a cpunak maximálisan.
Van valakinek valamilyen ötlete hogyan lehetne a 3.6Ghz max órajelet elérni, hogy ne menjen tovább?
Vagy esetleg valakinek bevált valami undervolt, tdp decrase? -
Dudi1876
újonc
A hiányzó billentyűket én pl ráraktam CTRL + kurzor mozgatók. Az AutoHotkey nevű program ingyenes, sok más hasznos dolgot is lehet vele scriptelni, érdemes feltelepíteni. Hogy más ne töltse el vele a help olvasás, próbálgatás idejét, mellékelve.
Autohotkey install után, ha a lenti scriptet berakod egy *.ahk nevű txt fájlba, majd jobb gomb Run Script és működik is, a következők lesznek definiálva:
CTRL + le : PgDown
CTRL + fel: PgUp
CTRL + balra : Home
CTRL + jobbra: End
ALT + le : CTRL END (fájl végére teker legtöbb szövegszerkesztőben)
ALT + fel : CTRL HOME (fájl legelejére teker legtöbb szövegszerkesztőben)A script a következő, az indítását be lehet windows startupba is rakni:
#NoEnv ; Recommended for performance and compatibility with future AutoHotkey releases.
; #Warn ; Enable warnings to assist with detecting common errors.
SendMode Input ; Recommended for new scripts due to its superior speed and reliability.
SetWorkingDir %A_ScriptDir% ; Ensures a consistent starting directory.
^Down::
Send,{PgDn}
return
^Up::
Send,{PgUp}
return
^Left::
Send,{Home}
return
^Right::
Send,{End}
return
!Up::
Send,^{Home}
return
!Down::
Send,^{End}
return -
DarkGubi
aktív tag
Egy kis vélemény az eddigi tapasztalataimról:
Remek kis laptop. Ezt a típust rendeltem: GA401IV-HE197T (Ryzen 9 4900HS, 32GB ram, 1TB SSD, AniMatrix, Win10, RTX2060). Mivel elsődlegesen munkagép másodlagosan játékgép, csak néhány játékot próbáltam ki. Az akku üzemidő is tetszik, még nem végeztem el semmilyen üzemidő növelő módosítást (azaz a kijelző végig 120Hz-en futott), illetve folyamatosan töltött le játékokat, állítgattam be dolgokat, így sikerült 6 órát kihoznom belőle. Ez egész jó. A type-c töltés is van ami nekem fontos. A kijelző színeivel is nagyon meg vagyok elégedve, Ilyen jó IPS monitorom még nem volt. A fényerő is jó, persze szikrázó napsütésben ez sem látható, de árnyékban el lehet lenni vele. Külön jó hír számomra, hogy a polarizált napszemüvegben is jól látni, nem csökken a fényerő jelentősen.
A billentyűzet is jó, bár nem ISO szabványú teljesen, így néha ű-t ütök enter helyett, illetve a billentyűzet világítás nem a legjobb. Teljes sötétségben rendben van azért. Az ujjlenyomat olvasót is tanítani kell rendesen, vagy 8x felvettem az ujjamat mire rendesen (többnyire elsőre vagy másodikra) beenged.
Vannak még szoftveres bug-ok is, például a hotkey-ek néha nem működnek. Egy újraindítás megoldja, de akkor is bosszantó, illetve az Armoury Crate App nem teljesen angol, sok helyen Japánul van kiírva a szöveg.
Nekem az AniMatrix verzió van. Mókás dolog, ha van aki lássa (kolléga szemben pl.). Lehet üzenetet kiírni (egyetemen a tanárnak így üzenni de jó lett volna régen), gif-et kirakni, zenére is reagál ha azt állítjuk be, értesítéseket és az akku üzemidőt is ki lehet írni, vagy a pontos időt kirakni. Jó drága óra válik belőle.
Még csak 1-2 játékot teszteltem, mind Turbó módban. Minecraft Win10 edition: 120fps, Minecraft Win10 edition RTX beta: 25-30 fps (silent módban 5-10 fps), Halo Reach 120fps, Final Fantasy XV Benchmark: High quality 6325 pont, Standard 7821 azaz közel maxon is játszható 60 fps-el a játék. Jobb, mint az otthoni nagy gépem.
Ami talán senkit sem fog meglepni, az a zaj és hőmérséklet. Turbón tud ám melegedni és a hangja is olyan. Performance módban egy kicsit jobb a helyzet, lehet érdemes a CPU turbót kikapcsolni egyes helyzeteben (ZephyrusG14 reddit oldalán van néhány hasznos tipp).
Ami viszont meglepő az a beépített hangszóró. Nagyon szépen szólnak (laptopos viszonylatban), hangos, és némi mély hang is található benne (ezt a régi laptopom egy külső mélynyomóval érte el).
Webkamera hiányi kicsit fájó (főleg mostanában kéne), illetve a hiányzó gombok (insert, home, end, page down, page up) lehet később fájó lesz, de ennyi áldozat még belefér.
Én eddig elégedett vagyok vele, remélem sokáig ki fog szolgálni. -
CyberJedi
tag
Ma a kezembe került egy TUF A15 alapmodell, FX506: 4600H + 8GB DDR4 3200 ram, +512GB NVMe SSD + GTX1650 Ti 4GB DDR6. Hasít, mint az állat! Erősebb, mint a régi desktop konfigom: i7-2600K + 17GB DDR3 1600MHz ram + GTX 1060 6GB. Minden pöccre indul. Hát, ide jutottunk. Ez a Ryzen új mobil cpu sorozat odaver az Intel-nek, de keményen.
-
DarkGubi
aktív tag
-
Dudi1876
újonc
válasz
DarkGubi #195 üzenetére
Ha megjön, futtatnál rajta egy Passmark memória tesztet kérlek ? 32GB-os eredmény nincs az adatbázisukban. Az enyémben 24GB; mixelt 16GB dual, 8GB single channel van, érdekes lehet a különbség, másoknak is, memória bővítés vs erősebb gyári konfig.
Nálam ezt mutatja a Passmark:
Turbo Armoury Crate profile-ban futtattam (4800HS+1660Ti). SSD nem a gyári.
Köszönöm.
-
DarkGubi
aktív tag
Ha minden igaz ma nekem is meg fog jönni a gép. Én a közel legjobb konfigot rendeltem fullhd kijelzővel (4900HS - 32GB ram - RTX2060 - AniMatrix - ezüst).
Nekem is munka gép (is) lesz, épp tegnap futottam bele a kevés ram problémába virtualizálás közben, szóval ez a noti épp kapóra jön.
És játszani is szeretnék rajta. Nincsenek nagy igényeim, a legtöbb játékot amivel játszom (közel) maxon fogja tudni futtatni. -
Dudi1876
újonc
Úgy látszik mi vagyunk a célközönség erre a gépre.
Nálam Matlab és más, mérnöki programok szintén nagy CPU/GPU éhséggel.
Be lehet szerintem jól állítani, csak mivel új tag vagyok Asd1313-nak nem tudtam válaszolni;
- BIOS update 211-ről 212-re
- Angol reddit-es fórumokon találtam 2-3 regedit módosítást a típushoz, Asus G14, reddit -re meg lehet találni (sajnos a linkeket nem mentettem el), de magamnál megcsináltam, ezektől feljön néhány új opció a Power Plan > Power Option-s ban;ahol a CPU paraméterei beállíthatók, hogy tudj pl egy csendes, battery üzemmódot is csinálni. Másik regedit módosításra pl GPU integráltat lehet erőltetni megjelenítéshez.
- Attól melegszik, mert a 1660Ti / 2060 GPU-k 60-65W-al mennek és 1-2 alkalmazás ha pollingozza, akkor nem tud idle-ba lemenni így fűt. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy az NVidia Control panelen az integrál grafikát kell preferáltba rakni. Aminek kell az erős GPU az így is meg fogja találni. Illetve a Power Optionsban szintén úgy emlékszem regedit után megjelent AMD Graphics Power Settings menü és ott is beállítottam az integrál grafikát.
- A Display settingeknél a laptop képernyőt 120Hz-ről 60-ra kell állítani, ha monitorral fogod használni és 120-ra a külső display-t. Így aksis üzemben a laptop kijelző nem szívja az energiát, nagyon jó aksi időket lehet elérni. Sajnos power optionsban nincs 60Hz/120Hz állítási lehetőség aksi/töltő-höz.
Ha a GPU nem fűt; a CPU-n, (visszafojtás nélkül) 16 szálon 100% terheléssel 3-4 percig fel sem pörög a ventillátor, az alapsebességről (24dB zajszint). Throttling szinte nincs, 3GHz felett megy folyamatosan. Ha szeretnél egy teljesen néma üzemmódot, akkor a CPU settingeknél kb 4800U sebességre vissza lehet csavarni, ott a jó hűtés miatt, nagyon nagyon pici a ventillátor hangja.
Szóval jól tuningolható, állítható. Ha a GPU-t terheled és ott számoltatsz, akkor viszont elkezd felpörögni, nincs mese, ott 60-70W-ot kell elfújni, de ott sokat segít a CPU visszafolytása a fenti CPU power beállításokkal, anélkül >40dB zajszint, azzal <40dB. Ha viszont CPU+GPU -ra szükséged van 100%-ban, akkor 90-100 fokra melegszik... és csak tesztből próbáltam, de >45dB a zaja.
Mondjuk ilyen ritka, mert játékhoz a GPU kell visszafolytott CPU-val, nekünk meg főleg a CPU, egyszerre a kettő nem nagyon.
A laptop alja sajnos műanyag, így az SSD, RAM hűtőbordának nem lehet felhasználni.
Még annyi, hogy a Device Managerben nem érdemes a GPU-t letiltani (ahogy 1-2 review-ban tanácsolták), mert ettől az Armoury Crate szerint lekapcsol a GPU felőli ventillátor és felborul a hűtés, elkezd pulzálnia hűtés.
[ Szerkesztve ]
-
Soockit
aktív tag
válasz
Dudi1876 #191 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél. Nekem nem játékra kell hanem irodai munkához, de futtatok egy igen memória és CPU igényes mérnöki programot! Te is hangosnak és melegedő gépnek tartod? Nekem amúgy 90%, lehajtva egy nagy monitorra kötve futna, a gép pedig egy ventillatoros notebooktartón!
-
Dudi1876
újonc
Nálam Kingston 3200MHz-es +16GB van benne, kb 1 fajtát fogsz Kingstonból laptophoz találni, teljesen jól működik. Az első 16GB dual channel, a maradék 8GB single channeles (a single channel picit lassabb, de még így is gyorsabb, mint sok 1-2 éves dual channel konfig). Ha 32GB-ra van legalább szükséged, akkor +32GB modullal 40GB-ra bővíthető.
SSD-ből Samsung 970 Evo Plus 1TB került bele, passmarkon 26800 pontot futott és érzésre is sokkal gyorsabb lett. Ha virtuális gépekkel, pl szerver tesztekhez használnád, vagy 20-30GB átmozgatásokkal sok folyamatos írással, akkor a Samsung 970 Pro jobb választás, de normál felhasználáshoz az Evo Plus gyorsabb, meg olcsóbb is. Harmadik jó választás szerintem a Samsung PM981A, még olcsóbb mint a 970 EVO plus és ugyan az, csak a laptop gyártóknak készült OEM verzió, de kapni.
Mire megjött az SSD, már jól beköltöztem a gyárira meg volt rajta előre installált Win10, így Pendrive-os Clonezilla-val + egy 3. USB drive-al , 0 tapasztalattal, elsőre sikerült átrakni.
-
XuChi
addikt
Laptop szervizes voltam idén év elejéig. 7 évet húztam le, ez idő alatt rá kellett jönnöm, arra, hogy olyan hogy tökéletes laptop nincsen. Nem tudok már jó szemmel ránézni ezekre a szerkezetekre, én már csak a hibákat látom bennük. Ez persze nem azt jelenti, hogy az összes eladott gép szar!!! De Én megtartom a kellő pesszimizmusomat velük szemben.
-
-
-
Soockit
aktív tag
Sziasztok,
Az egyik 8 GB-os modul alaplapra van integrálva, ezen kívül egy memóriahely van. Hogyan lehet bővíteni a notebookot 32 GB memóriára, milyen memóriát érdemes beletenni. Ha SSD-t bővíteni akarom benne, akkor mit ajánlatok?
-
-
Mattb
senior tag
válasz
Dudi1876 #182 üzenetére
Köszönöm!
Én egy alap 2060-at próbálnék be, feketében. 512gb ssd, 16gb ram, 120hz fhd. A kisebb proci is elég lenne, de nem hiszem hogy a 2060 jönne azzal.
Ezt egyelőre nem találom jelenleg elérhető stockon még.
Szerk: elérhetőt egyébként hol találsz feketét?[ Szerkesztve ]
-
Dudi1876
újonc
Jelenleg szerintem 2 szürke konfig elérhető egy olcsóbb 4800HS+1660Ti meg egy méregdrága 4900HS+2060. Minden mást ebből csinálnak a boltban; +RAM, +diszk, +Windows.
A rogpromo lista alapján a következő verziók lesznek (szerintem) a következő hónapokban, néhány kivételtől eltekintve, minden verzió elérhető/vagy előrendelhető különböző helyeken, ezt még magamnak összeraktam amikor kerestem a gépet:
GA401IU-HE421C : 4800HS,szürke,1660Ti - kapható >> ezt vettem
GA401IV-HA108T : 4900HS, szürke, 2060 - kapható
GA401IU-HE014 : 4900HS?,fekete,1660Ti - rendelhető
GA401IV-HE017 : 4900HS?,fekete,2060 - rendelhető
GA401IV-HE015 : 4900HS?,szürke,2060 - rendelhető
GA401IV-HE197T : 4900HS,szürke, 2060 - rendelhető
GA401IV-HE198T : 4900HS, fekete, 2060 - rendelhető
GA401IV-HA199T : 4900HS, fekete, 2060 - rendelhető
GA401IV-HA052T : 4900HS,fekete, 2060 - rendelhető
GA401II-HE020 : ?, ?, GTX1650 (ez valami nagyon alapverzió lesz)
GA401IV-HE218T : ?,?,2060 -
GA401IV-HE219T : ?, ?, 2060 -Ahol beírtam a procit, de kérdőjellel, ott én nem hiszem, hogy tényleg 4900HS mert nem illeszkedik a nemzetközi árakhoz és mert szinte minden konfig 4900HS a listában, ami pont a ritkább kellene hogy legyen, de a bolt (az ASUS a boltok felé) egyenlőre úgy listázza.
[ Szerkesztve ]
-
Dudi1876
újonc
https://rogpromo.hu/ASZF_AMD_V1.0.pdf
A digiprime-nál van a 4800HS+1660Ti-ből ezüst, én azt vettem meg 24GB RAM-al, cégesen, így emészthetőbb árban.
Egyre jobban tetszik, minőségre, kialakításra a HP Pavilion-t juttatja eszembe, nem különösebben luxus, de hardverben erős és nekem az kellett. Játszani nem játszom, így arról a részéről nem tudok nyilatkozni, de pl Matlab jól fut.
-
Dudi1876
újonc
Szerintem a 2060 nem éri meg a felárat, 10%-al gyorsabb, elvileg, de többet is fűt, ugyan ez a procival. Ezért én a 4800hs+1660ti maxq-t vettem, az 460eFt bruttó.
Specifikációk: az Asus nyereményjáték kiírása listázza mely konfigokkal lehet megkapni a bóvli fejhallgatót, hátizsákot, ott megtalálod a G14 konfig kódokat, nincs sok, ha összenérzed a boltokkal, kiderül érdemes e még várnod
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Dr. Akula #175 üzenetére
Leginkább az elosztását nem szeretem, ahogy az Enter úgy be van nyomoríva a numpad mellé, a mini méretű funkciógombok, amik közé beerőszakolták a home-end gombokat is, a kitapinthatatlan és mini iránygombok...
Meg a nyomáspontok sem túl jók persze, csomószor kihagyok betűket gépelés közben.
Mondjuk a Fujitsunál meg ott a hatalmas ház a képernyőhöz képest, akksiból sem zavar ha nem cserélhető, amennyiben tudnak tenni bele egy 90Wh méretet (lásd XPS-ek), egy 3:2-es képarány is jöhetne már (persze ebben a Dell, HP, Lenovo sem jeleskedik annyira), nem lenne rossz 2K kijelző opció sem, egy normális és normális méretű touchpad sem ártana, ahol nem alulra vannak kipakolva a gombok, meg ilyenek.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#16820480 #174 üzenetére
Inkább a régi (IBM) Thinkpad volt az etalon. Most még a Fujitsué tetszik a legjobban, hullámosra verve is tökéletesen működik, ezt azért nem nézem ki egy Dellből, vagy Lenovo Thinkpadból se. Kár hogy a Fujitsunál elaludtak, és évek óta nincs generációváltás, a régi meg már érthető okból nem kell. Remélem egyszer felébrednek, ők még tudják mitől notebook a notebook (szerelőnyílások, nem egybeöntött hátlap, rollcage, normális, nem hátracsúszós kijelzőfedél, (nagyobbra) cserélhető aksi).
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
Maga az AMD platform elég jó lett, az Asus is igyekezett, de látszik rajta hogy nem értik mi kell egy minőségi notebookhoz. Minden jó próbálkozásuk mellett ott van egy "de", hogy miért nem lett jó a végeredmény. Inkább a Dell csináljon a Renoirból business class notebookot, vagy méginkább a Fujitsu! Ennyi pénzért már lehetnek az embernek elvárásai.
[ Szerkesztve ]
-
Mattb
senior tag
RTX 2060 vs gtx 1660 Ti?
Szerintetek?
Nem lehet már ismerni valahol az összes specifikációt amiben jönni fog ?
Itthon még csak 4 helyen láttam megjelenni.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
hszilard666 #166 üzenetére
Nyilván, az egy erőgép, amit nem akarsz ölben használni, mert megfő és szét is éget
-
hszilard666
veterán
válasz
GeryFlash #164 üzenetére
Ilyenkor az asztal a palmrest. Volt GX701GX em, szuperül használható a design. Picit szokni kell, de semmiképpen sem nevezném kényelmetlennek. Amiért hajlandó voltam hozzászokni az a hűtés. Fölötte teljes hőleadó felület volt ami segít a lélegzésben a 6 magos procinak meg a 2080 as rtx nek. Ennek köszönhetően pokoli halk volt a gép úgy hogy 70 fok körül megállt terhelésnél a hőfok.
-
B4rta
csendes tag
Egyébként ha van 27"-es monitorod trükközhetsz annyit, hogy az egy 14"-es ablakban nyitod meg az excelt, az kb visszaadja a méreti élményt.
Egyébként excelben is sokat dolgozom, én 29"-oson bámulom, itt már nagyobb a differencia azért, de tökéletesen megvagy a 15,6"-oson is (főleg hogy közelebbről nézem általában).
De mint mondtam inkább a kép minőségi hátrányai miatt aggódnék mint a méret miatt, érdemes előtte elmenni boltba ahol ki van állítva. Fényerejét, betekintési szögét és hasonlókat kipróbálni, nekem álltalában ezekben van a nagy ugrás. Nem vagyok egy nagy Apple Fanboy laptop téren, de színkalibrálással és a "retina" technológiájukkal azért nagyon szép dolgokat művelnek. Ha téged is zavar az ilyen akkor ulrabookot ajánlanék, mondjuk Msi Prestige 15-öt vagy Dell XPS 15-öt, esetleg Razer blade, ők a teljesítményt is hozzák. -
Mattb
senior tag
Na, összehasonlítottam. Míg a macen, (retina 15.6") egy normál Excelt 130%-os zoomban kényelmes használni (a méret itt olvasható), addig a párom 13.3-as FHD HP-ján 90%-os zoomal érem el ugyanezt a hatást. Ekkor van az, hogy 5 sorral fér ki kevesebb a kijelzőre, ha összecsukom az excel menüsort felül a FHD gépen. Ha nem, akkor 8 sorral van több.
Ez nem akkora nagy számottevő dolog, de nálam ezt kell mérlegelni.
Mivel nem használtam WQHD gépet, de gondolom hasonlóan ott is fentebb kellene zoomolni mert nem látnék belőle semmit. Akinek esetleg van és dolgozik Excellel (is), szívesen meghallgatom, hogy ő nála milyen? -
Mattb
senior tag
-
B4rta
csendes tag
A Mac rendszer alapvetően már máshogy kezeli a betűméreteke, típusokat. Pl: VisualStudioban sokkal többet látsz, mint egy ugyanolyan kijelzőméretű windowsos gépen, szóval nagyban számít mire használod. Én 14 es és 15,6 ost használok párhuzamosan, illetve egy 24-es is monitorként, filmnézésnél például engem nem zavar.
A felbontás meg már másik dolog megint, egy MacBook kijelzőjéz nem nagyon hasonlítanám egy félig gamer laptophoz. -
Mattb
senior tag
Jelenleg egy 15"-os MacBook Pro-t használok, a legnagyobb felbontáson. Mennyiben térne el a FullHD 14"-on ezen a gépen?
Mennyivel lenne "kevesebb" munkafelület? Szükség lenne a WQHD-ra a mac után? -
B4rta
csendes tag
Szuper gép, bár a forint értéke a jelenlegi árát nagyon felhúzta.
Egyébként kiadhatnának egy prémium ultrabookot is ezzel a processzorral, elég nagy sikere lenne, mondjuk egy 1650-el párosítva. -
törölt tag
-
-
törölt tag
válasz
#04824576 #152 üzenetére
A duo tapipadja a numpad helyén van, és pont annyit tud mint az első linkelt változat, kapcsolható numpaddá vagy sem
Hogy a touch pad méretű és elhelyezkedésű kijelzőbe éptett touchpad ami egy touchscreen padnak nevezett valami az végülis mi, az inkább teoretikus kérdés
Mivel valós felhasználása kb a yt/spoti vezérlésben van, a többi az elég hmmm szóval kissé megerőszakolt valami, ezért szerintem felhasználását tekintve még mindig inkább közelebb áll egy okos touchpahozd, mint egy buta médialejátszó kezelő izéhez
De végülis tök mindegy.
-
törölt tag
válasz
#56573440 #151 üzenetére
Az első egyértelműen tapipad, extra funkcióval. A második már nem ennyire egyértelmű, a duo meg határozottan nem az.
Hogy mennyire használható, arra meg azt mondom, hogy kísérletezést írtam. Próbálkoznak, milyen hasznos dologgal lehetne ott kitölteni a helyet. Egyszer csak találnak valami jól használhatót. Akkorpedig azonnal le lesz cserelve a tapipad.
-
törölt tag
válasz
#04824576 #150 üzenetére
Azért, mert nem egy bármilyen más laposban látható tapipad kerül be, hanem egy kijelző ami kvázi kompromisszum mentesen ugyanarra is használható, azért még nem hal ki a tapipad, csak extra funkciót kap szerintem
A billentyűzet is billentyűzet marad ha mechanikus vagy rgb, akkor is
A duo meg... Amennyire látom pont olyan zsiráf, mint az Acer féle Iconia dual kijelzős izéje volt. Drága, igazán korlátozott userbázisnak szóló tech demó, mert mi ilyet is tudunk, de nem egy olyan trend ami (szerintem) a halandóknak szól.
Külön elszomorodtam picit, mert visszalapozva az iconia ph teszthez az egyik fájdalmas pont a 360k-s vételár volt... 9 éve... Most ennyi pénzért már kb középkat cuccot kapsz csak... Na mindegy, a világ ilyen...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#56573440 #147 üzenetére
A lag egy dolog, mert arra van aptX-LL szabvány (csak senki nem tünteti szinte fel, hogy használja-e), de a beszédhang minősége nagyon rossz, mert arra még valami ócska pár bites monó kodeket használnak, hiába megy ezer éve a csúcsszuper aptX-LDAC-AAC simán a sávszél miatt.
-
törölt tag
válasz
#04824576 #145 üzenetére
A webcam szerintem viszont már most látszik, hogy van ahol nincs, máshol meg a kávacsökkentés miatt száműzik olyan helyekre, ahol jó hogy van, de orrszőr nyíráson kívül sok haszna nincs. Remélem inkább elhaggyják vagy max lesz egy pop up kamera fent, esetleg egy fentre mágnesesen dokkolható modul mint a surface töltője, egy kis henger vagy valami, mert ha elkezdik a kijelzőt kivágni mitn a telefonoknál én felgyújtom a világot a pcsába
A tapipad viszont szerintem marad, nem igazán tudják semmire se használni azt a területet. Teljesen letolni oda a billt se túl ergonomikus, ölben használva a lapost egerészni kb esélytelen magad mellett a kanapén, az érintő kijelző meg határeset sokszor win alatt, mert a gui nem igazán arra van kitalálva sok programnál.
-
törölt tag
válasz
#16820480 #146 üzenetére
Nyilván fájó pont a jack, de szépen látszik ahogy az alma megrúgta a trendet, kilőtt a saját majd kis késéssel a mindenféle bt füles kínálat. Innentől meg a mezei usert vagy zavarja a bt lag vagy észre se veszi és használja a laptopon is aztán annyi. Valszeg az egyik utolsó csati lesz amit kivesznek, addig hátha fejlődik ez az egész valamerre
-
törölt tag
válasz
#56573440 #143 üzenetére
Persze, azért is írtam, hogy a fotók miatt nekem még kell, de amúgy tényleg nem olyan általánosan szükséges dolog (micro viszont kb azóta nem kell, amióta lehet telefont venni 32 gigánál nagyobb tárhellyel).
A jack azért fájó pont tud lenni, főleg hogy egyrészt nem nagyon vannak type-c fülesek, másrészt meg például irodai gépen hiába van type-c, azon hang nem jön ki, szóval nem tudok így egy headsetet használni hozzájuk, csak átalakítózással, ami meg nem túl kényelmes. Vagy BT-t, ahol meg a beszédminőség elég vacak. -
törölt tag
válasz
janos1988 #140 üzenetére
Miután manapság egy DVD/BD méretű pendrive olcsóbb, mint egy újraírható lemez, nem látom értelmét a lemezmeghajtóknak. Pláne, hogy pendrive-on is megoldhatók a különböző írás és másolásvédelmek is, ha kell. Itthon az asszonynak is mondtam, mikor panaszkodott a kevés tárhelyre, hogy az SSD mellé a lemezmeghajtó helyére tegyünk egy nagyobb HDD-t (még beépítő keretem is van hozzá), de ragaszkodott a lemezmeghajtóhoz, pedig mióta 1,5 éve megvan a laptopja, szó szerint egyszer használta csak. Nem értem ezt a görcsös ragaszkodást az embereknél a lemezmeghajtóhoz.
A webkamerát nem hiszem, hogy kikopna, mert helyet sem sokat foglal, és nem is drága bele.
Ideális esetben a mai wifi-k képesek hozni a kábeles sebességet, így én a LAN elhagyását sem sajnálom. Akinek meg annyira kell, USB-C portra köthető olcsó átalakító.
Ezek mind olyan dolgok, amik nem önmagában a vékony gépek kényszere miatt tűntek el, hanem feleslegesek. Bár, azt már egy kicsit sajnálom, hogy az enyémben pl. másodlagos meghajtó hely sincs. Ha nagyobb tárhelyet szeretnék, kénytelen vagyok jó pénzeket kicsengetni egy nagy méretű M.2 SSD-ért. Ha leesik az áruk, ez sem lesz gond, de most még nem az igazi.
Ami a "Mik lesznek a következők?" kérdést illeti.
WIFI: NE túlozzunk.
Touch pad: Nem mintha sokan használnák. vannak kifejezetten kis méretű, hordozhatóságra kihegyezett egerek, még azt magaddal cipelni, és használni is jóval kényelmesebb, mint a touch padon szenvedni. Arról nem is beszélve, hogy lassan elkezdtek az olcsóbb szegmensben is terjedni az érintőképernyős laptopok, aktív tollal, amik még inkább feleslegessé teszik a touch padot. Senkinek sem fog hiányozni, ha eltűnik.
Kártyaolvasó: Ez talán az egyetlen megosztó dolog. Én kifejezetten nem használom a teljes méretű kártyaolvasót, és szerintem ha olyan eszközről van szó, ami még teljes méretű SD kártyát használ (pl. fényképezőgép), azt egyszerűbb USB-n rákötni a gépre. A microSD elhagyása viszont hiba lenne. De az meg ugyanúgy, mint a webkamera, nem foglal sok helyet, és nem is drága, úh. nem is fogják elhagyni. -
KISDUCK
addikt
válasz
janos1988 #140 üzenetére
A DVD-t elhagyni törvényszerű volt, sajnos elég sok helyet foglal. A teljesítmény növekedés mellé jobb hűtés is kell, aminek helyre van szüksége. Alább egy dell 7577 látható, ami 45 watt TDP-s processzort és egy 65 wattos VGA-t kapott, ha ebbe a házba optikai meghajtót tennének akkor nem férne el a hűtés a aminek köszönhetően erősebb komponenseket kapott, ha az erősebb hardver mellé raknának be optikai meghajtót akkor azt csak a gép vastagságának emelésével lehetne elérni ami megint csak a mobilitást csökkentené. A DVD-k kora már leáldozott, nem többek digitális dinóknál amik csak a meteort várják, hogy végezzen velük. Aki szeretne használni optikai meghajtót usb-s megoldással meg tudja oldani.
-
törölt tag
válasz
janos1988 #140 üzenetére
"Mik lesznek a következők?"
Ez az apple jelenlegi laptop kínálatának a tükrében elég költői kérdésnek tűnik... Márpedig ha megnézed amit az alma meglép az így vagy úgy de lassan átszivárog a többi gyártóhoz legyen az telefon, laptop, vagy desktop. Ők hagyták el -ipari méretben- kb először a floppy-t az optikai meghajtót, jöttek ki a forrasztott rammal, "cserélhetetlen" laptop aksikkal, forrasztott ssd-vel, jack nélküli telefonnal, etc. Szóval jelenleg nem az a kérdés hogy mit hagynak el, hanem hogy meddig van jack, lan, kártyaolvasó, vagy úgy egyáltalán tb-n kívül bármi más.
Nyilván a gyártó oldalán hatalmas könyebbség hogy nem kell külön vezérlőt tenni a gépbe mindenre, csatikat, etc, hanem rá lehet dobni 2-3-4 type c foglalatot aztán azt csinálsz vele amit akarsz.
Mondjuk személy szerint ezzel semmi bajom, a töltő mellett nálam pont elférne egy type c dokk amiben úgyis van minden is, jelenleg is "asztali" üzemmódban egy usb 3-as dell dokkolóval hajtok 3 monitort meg lant meg külső vinyót meg amit akarok, nyilván akinek ez nem járható út, annak egy darabig talán lesz üzleti szériás megoldás amin van még soros port is.
sheratan
Amennyire én látom a nem épp reprezentatív mennyiségű userből aki körbevesz a kártyaolvasó se kell gyakraban mint a lan a nagy átlagnak. Nyilván akinek van valami komolyabb gépe annak ez kellhet, de átlag Józsi már rég a telefonjával fényképez amit instant tol fel felhőbe, amit a gépen meg elér ahogy leül... Nyilván az én laposomon is van kártyaolvasó, de ha megölsz se tudom hogy milyen méretű... Ahogy lehagyták röhögve a sokkal több embernek fájó jack-et a telefonokról, úgy szerintem ezen senki nem fog gondolkozni hogy szanálják e...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
janos1988 #140 üzenetére
Mondjuk a dvd-t kimondottan nem sajnálom, azt a helyet már akkor is jobban kihasználják, ha második tárhely kerül bele, vagy nagyobb akksi. De még a LAN is kb szökőévente kell csak, átlag felhasználásnál.
A kártyaolvasót viszont sajnálom, sokkal kényelmesebb úgy fényképezőről másolgatni, ha csak bedugom, és erre a micro foglalat használhatatlan. -
janos1988
addikt
Lassan a notebookok/laptopok helyett valami más nevet kell kitalálni majd. Mert valamiért egyre divatosabb elhagyni mindent arról, ami mobil. Kezdték a dvd íróval, lassan a webkamera is hasonló sorsra jut, rengeteg vékonyabb modellnél már lan csatlakozó sincs. Mik lesznek a következők? Wifi? Touch pad? Kártyaolvasó?
-
DarkGubi
aktív tag
Én is ilyen laptopot fogok venni. Az általam szabott feltételeknek eleget tesz:
- 8 magos processzor
- Minimum 16GB ram (lehet megpróbálom a 32GB-os verziót megvenni)
- Type-c (amin keresztül tölteni lehet)
- Ujjlenyomat olvasó vagy IR kamera (Windows Hello támogatás)
- Max 14"-es kijelző (minimum 300 nites fényerővel)
- Legalább 8 óra üzemidő
- Könnyű (aránylag... a 1.6KG nem olyan rossz)
- AX-es WifiNekem részben munkára kell, de nem baj ha enged játszani. Az Acer swift 3 sf314-42 (AMD Ryzen 4700U-s verzió) lett volna a befutó, de max. 8GB rammal kapható és a tesztek szerint a kijelzője nagyon gyenge minden téren.
Drága? Igen. De nem 2 évre tervezem én sem hanem legalább 5-re.
-
gerii
addikt
Tudtam, hogy láttam már valahol:
-
-
Mattb
senior tag
válasz
Mikulásbá #131 üzenetére
Az rendben, de ugye írták itt, hogy az alaplapra van forrasztva egy 8gb-os ram egység. Ez által gondolom a 24 giga úgy jön ki hogy szintén egy 8gb-os forrasztva van, és mellé raktak egy 16gb-osat. Akkor a 32GB-os, az oldal alapján gondolom egy 16gb-os forrasztottal rendelkezik.
Én nem gamingre venném, inkább munkára (nem videovágás) adatb kezelés, excelek (nagy mennyiségben). Igazából egy 15" MacBook prot váltanék..
-
törölt tag
válasz
-Skylake- #128 üzenetére
És akinek nem kellenek az új funkciók, annak miért kell megvennie az új foglalatot? Miért nem lehet opciós? Mondjuk ha az lenne a helyzet, hogy a LED-es izzók csak olyan foglalatba mennek bele, amiben beépített mozgásérzékelő van, akinek hagyományos foglalata van, az csak izzószálas izzót tudna használni, te nem lennél mérges?
-
.:ZS:.
senior tag
válasz
-Skylake- #121 üzenetére
Nem a Pendrive-on drága az USB-C hanem a laptopon ahova be fogod dugni. Ott kell a PD, a DP-ALT-mode, a Gen1, Gen2 sebesség vagy kezdhet a laptop gyártó magyarázkodni (akár bíróság előtt is), hogy az az USB-C miért is nem olyan mint a másik, mert az egységsugarú felhasználó nem fogja elolvasni az apró betűs részt, hogy azon a laptopon az USB-C bizony nem olyan USB-C. Mindkettő nagyon drága mulatság.
-
-Skylake-
addikt
válasz
jerry311 #123 üzenetére
" Mehetnének az Intel úton: új proci = új foglalat --> vegyél új alaplapot is mert az nekünk sokkal jövedelmezőbb ha a procit mellé rögtön chipsetet is eladunk."
De most itt miről beszélünk ? Évente procit meg lapot cserélsz ? Nem. Az Intel azt mondja, hogy ha akarsz náluk cserélni egy cput-t akkor cserélj egy platformot. Mi a gond ? 5 évente (ami infóban azért nagyjából egy örökkévalóság) veszel egy komplett új vasat , akkor mindened naprakész , minden alkatrész amit birtokolsz úgy van fejlesztve, hogy egymáshoz. Az új CPU-ja minden szempontból az új chipsethez van tervezve , így biztosítja neked a (tőle telhető) legjobb felhasználói élményt a gyártó. Miért kezeljük úgy , hogy mintha ez egy rosszabb megoldás lenne mint a "mindent mindennel összelegózol" ? Az zavar, hogy a gyártó csak egyetlen dologra koncentrál (hogy az LGAXXXX cpu menjen a Z/HXXX chipsettel) ahelyett, hogy ugyan azt az erőforrást szétbontaná több munkára ? Vagy mi a gond ? Amikor már mindenki belátja lassan , hogy az apple "ereje" abban van, hogy a lehető legkisebb szintre redukálja a hw variációkat, hogy még sokkal pontosabban rá tudja írni a szoftvert , akkor mégis milyen gondolatmenet vezet Téged oda, hogy az gond ha egy gyártó neked komplett rendszert ad ahelyett hogy alkatrészt adna ? Nem gyanús, hogy ebben amúgy van logika is ?
-
jerry311
nagyúr
válasz
-Skylake- #118 üzenetére
Ezt a hozzáállást szeretik a gyártók. Dobjál ki mindent, ami tökéletesen ellátja a feladatát, mert itt az új termék, amihez minden másból is új kell. Költsd a pénzt nálunk!
Ha annyira irreális elvárás, hogy a 10 éves cucc működjön, akkor miért kompatibilis az új USB a régivel? Mehetnének az Intel úton: új proci = új foglalat --> vegyél új alaplapot is mert az nekünk sokkal jövedelmezőbb ha a procit mellé rögtön chipsetet is eladunk. -
hszilard666
veterán
Nézd, szerintem ha nem a szemét 3.000huf os hama átalakítót veszed akkor nem gagyi az experience. Volt gyári apple multiport adapterem, szuper volt. Annyi a problémám vele hogy fehér. Nagyon elütött a space grey gépektől. De a kedvencem a hyperdrive volt. Van rajta HDMI, több USB, ethernet, thunderbolt 3! valamint ugyanazzal az anyagminőséggel rendelkezik mint maga a gép. Megéri a vételárat.
Azért rossz a BMW-s analógiád, mert azok ténylegesen rossz anyagi döntések, mindig visszatérő költségekkel, úgy hogy semmilyen szinten nem nevezhetjük befektetésnek, inkább kiadásnak. Ezzel szemben a legtöbb esetben egy szép macbook pro befektetés a usernek. Munkaeszköz. Egy olyan kiadás, ami visszatermeli a saját árát a tulajnak, majd pénzt is termel. De nézzük meg máshogy. Azért jó mondjuk egy hyperdrive, mert személyre tudod szabni a géped port kínálatát csupán a gép vételárának a 2% áért. Azért ez nem hangzik rosszul. Főleg hogy csomó boltban tudsz alkudozni, ilyen 6% okat lazán engednek puszira, és akkor a diszkont árából tudsz venni egy csomó kieget.
-
-Skylake-
addikt
De itt már PD van meg minden , ez mind nem kell egy pendrivenak meg egy egér usb vevőjének, vagy egy nyomtató kábelének. Maradjunk annyiba, hogy azért egy pendriveon usb-at usb-c-re cserélni nem tartozik a világ legnagyobb küldetései közé. Vannak most is usb c pendriveok fillérekért , szerintem meg lehet ezt oldani ha valaki megakarja. Blitzwolf ad neked USB-A -> USB-C kábelt egy ezresért , tényleg azt akarjuk bebizonyítani hogy milyen rettenetes költség ez a csatlakozó ?
-
-Skylake-
addikt
"Tudod te a termékek hány százalékán nincs usb c??? Tudod te a termékek hány százalékán nincs csak usb c??"
Ugye tényleg nem érted azt, hogy miért ? Tényleg nem érted azt, hogy azért van egy alaplapon 2 USB-C és 12 sima USB-A , mert felesleges addig rárakni többet ameddig a nyomorult logitech továbbra is usb-a-val gyártja a vevőjét ? Fordítva nézed az egész problémát, itt nem arról van szó, hogy a PC gyártók nem használják a portot ezért nem terjed a 3rd gyártóknál , itt arról van szó hogy a gyártók hiába használják a portot , a 3rd gyártók szándékosan nem lépnek ebbe az irányba és ezért nem terjed. A logitech itt nem az , aki nem gyárt USB-C vevőt mert alig néhány gépen van USB-C , a logitech itt az AKI MIATT alig néhány gépen van alig néhány USB-C.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz
-Skylake- #113 üzenetére
Azért itt elfelejted, hogy az USB Type-C nem csak szimplán egy “mechanikai” formàtum váltás a Type-A-hoz képest.
Alapból drágább és nagyon szigorú compliance tesztelésnek kell megfelelni: [link]
Egyszerűen túl drága ezért nem kerül rá a budget eszközökre, ugyanakkor ebből van a legtöbb eladás így nyílván a periféria gyártók is olyan formátumot fognak gyártani ami nagy tételben, nagyobb marginnal eladható. -
-Skylake-
addikt
Azért miért nem sírsz, hogy a vga-kon már nincs VGA port ? Pedig tuti találnék olyan majmot aki 2080TI-ra akarna kötni crt monitort...
Nézd , tisztázzunk egy rettenetesen nagy félreértést amit valamiért itt soha, senki nem akar megérteni :
IRREÁLIS elvárás az, hogy egy 2020ban piacra dobott gép igazodjon a 2010ben piacra dobott kiegészítőkhöz. Irreális elvárás az, hogy a 2020-as Win10 frissítésnek támogatnia kellene egy 3gen intel processzort. Miért kéne ? Milyen alapon várjátok el azt, hogy a legfrissebb szoftver támogasson egy majd egy évtizedes hardwaret ? Minek ? Itt ugyan ez az analógia van, ha 2020-as laptopot akarsz használni, egyszerűen csak használj hozzá aktuális perifériákat , használj aktuális monitorokat, használj mindenből olyat ami igazodik az alap hardware-edhez. És akkor nincs az égvilágon semmi gond. Hidd el , fel lehet építeni ma már bármilyen környezetet usb-c meg TB3 alapon , nulla átalakítóval. Csak akkor fizess. Ha meg nem akarsz fizetni egyél egy szaros usb-c végű kábelt , még átalakítózni sem kell és akkor megúsztad 4ezer ft/kábel. Mi a gond ? Őszintén , mi a gond ?[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
De Te tényleg nem érted, hogy itt (kivételesen egyébként) nem az Apple az, aki szarik a piacra , hanem a 3rd gyártók ? Egy portnak a terjedését úgy lehet pusholni, hogy elkezdik a gyártók azt használni. Az apple elkezdte , a szarházi periféria gyártók meg képtelenek egy tetves type-c véget (mert nem TB3 kellene, csak simán a type-c) rárakni a szarjaikra.
Kifejlesztettek egy portot, ami minden eddiginél univerzálisabb, minden eddiginél gyorsabb is, minden eddiginél kényelmesebb is és mi történik ? Hiába tolják a gyártók a készülékeik oldalára , a logitech meg a sandisk meg az összes ilyen szar gyártó , aki azt gyártaná amit ebbe a portba beletolhatsz , az mind szarik rá és nem halad.
Szerinted milyen irtózatos költség lenne egy logitech uni vevőegység végén a tetves usb-a portot usb-c re cserélni ? Mondjuk 3 cent? Mert nem kell új vezérlő , nem kell TB3 , nem kell semmi csak fizikailag egy másik forma. Szerinted mennyibe kerülne egy nyomtatóhoz 2 méter USB-B to USB-A kábel helyett USB-B to USB-C kábelt adni ? Újabb 3 cent ? Mennyibe kerülne egy pendrive orrán USB-A helyett USB-C-t használni ? Megint 3 cent ? Itt egyáltalán nem az Apple az, aki szarik az egészre , ő majdhogynem az egyetlen aki törekszik. Itt a többi gyártó szarik erre , de nagyon magasról. Az usb-c vel és a TB3 -al az egyetlen valódi probléma jelenleg az, hogy a 3rd gyártók annyira kényelmesek, hogy azt a 47perc munkát is sajnálják a fejlesztésre amibe az usb-a aljzat usb-c-re cserélése jelent. Ennyi a gond , semmi több. Egyébként majd nézz rá jobban a 2020 Dell XPS-re , ha ennyire azt gondolod, hogy a te szavaiddal élve "normális port kínálat van". Segítek egyébként , az XPS-en jelenleg 4 lyuk van , 2 darab TB3 , 1 darab micro sd olvasó és egy darab 3.5mm jack. Csak mondom.Normális port kínált egyébként jelenleg egyetlen gépen van, az MBP-n. Mert van rajta 4 mindenre is jó port. 4 töltőport van rajta, 4 usb , 4 TB3 , 4 Displayport. Minden portból 4 van rajta...
-
Noukoum
veterán
válasz
-Skylake- #113 üzenetére
Mekkora troll vagy basszus. Nem követik le a portok fejlődését a periféria gyártók?? Mivan? Tudod te a termékek hány százalékán nincs usb c??? Tudod te a termékek hány százalékán nincs csak usb c??
Szóval rakjanak a perifériagyártók mindenre usb-c-t hogy aztán a hülye user vehessen átalakítótgratulálok
-
Noukoum
veterán
válasz
hszilard666 #107 üzenetére
Nem a pénzről van szó, hanem arról hogy gagyi az átalakító mint megoldás és szarik rá az apple.. És amúgy őszintén, szerinted nem drága 40-50ezret kiadni egy átalakítóért? Tök mindegy mennyibe kerül egy a laptop, attól még egy szar átalakító marad. És pont annyira drága egy 1.2m géphez mint egy 400ezres airhez.. És pont annyira gagyi. Ez a majom és banán esete pedig tipikus bmw looser hozzáállás akik megakarják magyarázni miért nem gáz évente ~milliókat kukázni azért hogy bömbösöd legyen. Érdekes módon a Microsoft laptopokon van normális port kínálat, ahogy a dell xps laptopokon is. Ja hogy az apple esetében te leszel a majom ha belemész ebbe a hülye játékba? És a leggázabb az egészben hogy nem is vékonyak annyira a macbook-ok hogy csak type c férhet rá, hanem csak húzzúk le a usert alapon megy az egész. De felőlem nyugodtan, nyugodtan vegyétek ezt a sok átalakítót hadd lássa az apple milyen jó döntést hozott
És a legszebb az egészben hogy én alapvetően támogatom az usb c-t, mert ez a jövő de mindenki tudja hogy az apple a pénz miatt csinálta így már nem szimpatikus, ráadásul még 2020-ban sem lehet kb dongle nélkül élni..
[ Szerkesztve ]
-
twollah1976
őstag
Ennyi penzert...
-
senior tag
válasz
-Skylake- #105 üzenetére
" Bele se menjunk olyanokba, hogy vehetsz usb-c monitort benne hubbal, ethernettel meg minden szarral, mikozben meg a toltokabelt is megsporolod."
Egyébéként ezzel speciel egyetértek, a gond azzal van, hogy egy valóban TB3 képes monitor még hszilard666 banános analógiáját követve is nagyon drága banán, lásd LG UltraFine 5k. A monitorok többségén csak USB-C DP-Alt mode van, aminek az esetében ha 4k 4:4:4 60Hz-et akarsz átvinni, akkor a DP elviszi mind a 4 highspeed lane-t az USB-C-ben, úgyhogy adatnak marad a hagyományos USB2.0. Teszem hozzá, hogy még ez is sokkal jobb mint a semmi.
-
hszilard666
veterán
Jeeeez. Annyira behányok ettől a hozzáálástól. Boltos voltam. bejön az ürge, megveszi az 1.2M es CTO gépet aztán ugyanezt a kérdést nekem szegezi hogy mi az hogy neki 20.000HUF ot kell költeni még adapterre?! Visszakérdezek. Elköltöttél 1.200.000HUF ot és 20.000Ft on idegeskedsz? Valamit elrontottál akkor. Ilyenkor mindig nekem adtak igazat. Ez olyan mintha megveszed a rolls royce phantom ot, aztán azon idegeskesz hogy annyiba kerül az olajcsere mint egy suzuki. Ha telik majomra, legyen banánra is.
Szerintem szuper a macbookon a 4 tb3 as design. Mind a 4 portból olyan csatit csinálok amit nem szégyellek, daisy chain kompatibilis, nagy sávszéllel, pcie lane nel. Ha láttál már szétkapva macbookot, akkor tudod jól hogy kb akkora az alaplap mint a 2 tb3 as port "magassága" JObb lett volna ha az egyik oldalra csa egy USB A-t tesznek egy HDMI vel? Nem. 2 USB C ből csinálhatok akár 8 USB-t is ha olyan kedvem van. Szóval "alakítható" a konfig. Mondom ezt úgy hogy volt 2015 től az ÖSSZES macbook a birtokomban. Nem rég adtam el a 16" emet is.
-
-Skylake-
addikt
Nezd, mit akarsz rakotni egy mbp-re ?
Eger, billentyuzet? Wireless.
Monitor ? DP-USBC kabel.
Kulso ssd/hdd ? Ha ma veszel egyet, a legtobbet usbc kabellel adjak.Ezen kivul most komolyan mi kellene? Ha van valami specko eszkozod scanner,nyomtato,fenykepezo,kartyaolvaso stb akkor pont veszel egy 7k-s atalakitot azt radugod ami kell. Bele se menjunk olyanokba, hogy vehetsz usb-c monitort benne hubbal, ethernettel meg minden szarral, mikozben meg a toltokabelt is megsporolod. Nem gyoztel meg...
-
Noukoum
veterán
válasz
-Skylake- #102 üzenetére
És mit csinálsz egy usb-vel? Semmit. Direkt linkeltem a normálisat, ami “használható”. Érdmesebb kínából rendelni ezeket mert írtó pénzt eltudnak érte kérni. És rohadjanak meg amiért ilyen hülyeségekkel kell foglalkozni, a nagy semmiért. Ráadásul még ezzel is teljesen lehúzzák a usert. Mondjuk ha valamihez ehhez ért az almás kompánia, kár hogy azokat kopasztják akikből élnek..
-
-
-Skylake-
addikt
-
Mattb
senior tag
Infó hogy itthonra mikor érkezik a sötét?
Új hozzászólás Aktív témák
ph Ez a modell egyszerre igyekszik megmutatni, hogy mire képes a tajvani gyártó és az AMD, ha odateszik magukat.
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Riasztó topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Csak egyfajta 5G-t támogat majd az új iPhone SE
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- alza vélemények - tapasztalatok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hobby rádiós topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Futás, futópályák
- További aktív témák...