Hirdetés

ASUS ROG Zephyrus G14 notebook: sikert hoz a Renoir?

Ez a modell egyszerre igyekszik megmutatni, hogy mire képes a tajvani gyártó és az AMD, ha odateszik magukat.

Bevezető, dizájn

Még év elején, mikor bemutatták, úgy írtunk a Zephyrus G14-ről, hogy ez lesz az a notebook, amivel az ASUS idén szeretné megmutatni, hogy mire képes. Most meg is érkezett hozzánk, belsejében az AMD mobilpiacra szánt egyik legerősebb APU-jával, a Ryzen 9 4900HS-sel. Nézzük hát, mire képes a Renoir processzorcsalád és az ASUS első ultrahordozható gamer noteszgépe!

Külső

A Zephyrus családba már eddig is az átlagnál jobban hordozható – nevezzük őket vékonynak – ROG notebookok kerültek, a G14 pedig még erre is rátesz egy lapáttal, ugyanis 14”-es, vékony kerettel ellátott kijelzőjének köszönhetően alapterülete sem nagy, az egész gép 324 x 222 x 18 mm méretű, és mindössze 1,62 kg-ot nyom a mérlegen. Jegyezzük meg jól ezeket a számokat, mert így még impozánsabbak lesznek majd a későbbi adatok!


[+]

Annak érdekében, hogy a notebook ne csak az árlistán mutassa magát prémiumnak, gyakorlatilag teljes egészében alumínium-magnézium ötvözetből készült burkolatot kapunk, mely a kis méretnek is köszönhetően igen masszív, nem csavarodik, nem recseg és persze az illesztések is tökéletesek mindenhol. Nálunk az elefántcsontfehér fedeles példány járt, melyen nagyon szépen látszanak a dizájn részét képező perforációk. Ezek, mint a bemutatón már szó esett róla, opcionálisan egy LED-es információs panelt is rejthetnek, mely AniMe Matrix névre hallgat, az ezzel felszerelt modellek viszont még nem elérhetőek.


[+]

A kijelző burkolata tehát fehér, a többi rész pedig világos ezüstszínű, egyedül a képernyő kerete maradt sötét. Az összhatás alapvetően elegáns, bár kevésbé „prémium”, mint mondjuk a ZenBookok alumíniuma. A zsanérok igényesek, nyitásuk viszont nehézkes, egész egyszerűen azért, mert csukott állapotban alig van hol megfogni a képernyőt, jó lett volna valamilyen letörést kialakítani az éleken erre a célra. Bár az ASUS az utóbbi időben több szériánál is feladta az ErgoLift megoldást, a G14-re visszakerült, tehát a kinyitott notebooknál a gép alját a kijelző alsó része felemeli az asztalról. Ez nemcsak az ergonómia miatt hasznos, hanem a Zephyrusoknál megismert, lenyíló alsó burkolat mintájára a szellőzés miatt is fontos szerephez jut. Az ErgoLift hátránya viszont, hogy a képernyő nem dönthető hátra teljesen, körülbelül 150 fokig nyithatjuk csak.


[+]

Ha a hátára fordítjuk gépünket, az első, ami feltűnhet, hogy meglepően kevés a szellőzőnyílás – ahhoz képest, hogy más gamer notebookokon szinte alig marad anyag hátul a rengeteg perforáció miatt, itt alig vannak rések (igaz, hátul és oldalt akad elég). Bár bővítésre szolgáló ajtó nincs, a G14 mégis nagyon könnyen szétszedhető, köszönhetően az idén több másik ROG notebookban is megjelenő „pop-up” csavarnak, mely a jobb alsó, biztosítógyűrűvel megtámasztott rögzítőelem elnevezése. Ez nem tesz mást, mint hogy kioldásakor az alsó burkolat ezen sarkát kicsit megemeli, így könnyebb aláférni valamilyen vékony műanyag lapkával, hogy aztán körbehaladva, óvatosan felpattintsuk az egészet.


[+]

A bővítéshez egy SODIMM foglalat áll készenlétben (8 GB RAM eleve az alaplapra forrasztva található meg), illetve hozzáférünk az SSD-hez, a hűtéshez és az akkumulátor cseréje is bevállalható.

[+]

Bár csatlakozók szempontjából a kis gépház hátrányt jelent, azért az ASUS ezen a téren is igyekezett mindenki kedvében járni: először is, kapunk két Type-C konnektort, melyek USB 3.2 Gen2 adatátvitelt kínálnak, egyikük pedig a készülék töltésére is felhasználható, illetve DisplayPort 1.4-ként is működik. Van ezen felül egy teljes méretű HDMI, két USB 3.2 Gen1 kivezetés Type-A konnektorral, kombinált audioport és egy standard töltőcsatlakozó is. Tulajdonképpen egyedül az Ethernet jelenlétét hiányolhatjuk.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés