- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- 3DMark Vantage eredmények
- Teclast Tablet Topic
- Everest / AIDA64 topik
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Archttila #34303 üzenetére
Látatlanban nehéz megtippelni, de csak akkor tudsz samba-n keresztül törölni, ha a samba-val bejelentkezett felhasználó jogosultságai illeszkednek az adott fájlhoz rendelt jogosultságokkal.
Tehát ha olyan user-ként azonosítod magadat aki az adott fájlnak se nem tulajdonosa, se nem tagja a csoportnak(feltéve hogy a fáj is 775-ös), az egyéb jogosultságokra fut rá, ami nem teszi lehetővé számára a fájl törlését.
Ezt még meg lehet fűszerezni azzal, hogy mi történik akkor ha az adott fájl meg van nyitva valaki által, vagy plusz biztonsági réteg is vonatkozik a jogosultságokra (ACL,SELinux,...) -
zsolt_64
senior tag
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Archttila #33948 üzenetére
Először is mérj a pi-n egy speedtest.net -et. (nem írtad le az internetkapcsolatod paramétereit)
Lehet chromium alatt is, mindegy, ez ad egy le/feltöltési sebességet.
Ha gondolod és tudod mérd meg a router nélkül is.
Ha jól értelmezem a Torrent letöltési sebességet sérelmezed. De aTorrent letöltés kb 564655645
tényezőtől függ ami ráadásul másodpercről másodpercre változik.
A pi és a merevlemez(SSD) közötti 100MB mérési sebesség az nagyon jó.Emlékeim szerint a transmission-daemon 1 szálon fut magyarul nem használja ki a pi 4 magját.
Letöltéskor rengeteg dekódolás hash ellenőrzés , adminisztráció van ami leterheli azt az 1 magot, a többi henyél.
a 20MB letöltési sebesség optimális esetben reálisnak tűnik, sőt nemis rossz... -
válasz
Archttila #33804 üzenetére
A helyi háló sebességét mérd meg ne azt, hogy a torrent, vagy valamelyik távoli szervert milyen sebességgel érde el. Van egy ügyes program ami megméri mit tud az eszköz kapcsolata: iPerf
Raspbian-ra a sudo apt install iperf parancsal telepítheted. A másik gépre, meg ugye oprendszerfüggő, a fenti linken vannak a letölthető programok Windows-ra, OS X-re,...
Az iperf -s parancsal "szerver"t készítesz az adott gépből. pl. a Pi-ből. A másik gépen pedig ki kell adni a z iperf -c pi.ip.cime parancsot.Miért telefonon keresztül kapcsolódsz rá?
Ezekiell
Mi köze a sambanak meg nfs-nek a torrent sebességéhez? -
azbest
félisten
válasz
Archttila #33804 üzenetére
hát csak találgatni lehet, mivel azt sem tudjuk honnan és hogyan próbálsz
a cli speedtestnek megadható szerver konkrétan, hogy legalább esélye legyen reprodukálni, mert lehet épp lassú szervert válaszott magától.
letöltés sebességet az sd kártyára írás is korlátozhatja, vagy a szerver, ahonnan töltesz...
A router beállításán is múlik, hogy boldogul -e gyorsabb nettel, ha gyorsabb a neted. -
azbest
félisten
válasz
Archttila #33796 üzenetére
konzolban esetleg a
dmesg | grep NIC
kiírhatja, hogy milyen sebességgel fogott kezet a hálózattal. Ha nem ír találatot, akkor esetleg más szöveget ír ki, a dmesg tartalmán végigpörgetve vagy a /var/log/syslog tartalmát átpörgetve lehet keresni a hálózatra vonatkozó sorokat.Esetleg nem tettél be valami konfig hekket valahová a 3b+ alatt, amivel lekorlátoztad 100-asra, hogy stabilabb legyen?
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #33743 üzenetére
Hatha kesobb erint majd valakit:
Szoval tegnap sikeresen beuzemeltem a regi RPI3 B+ sd kartyat az uj PI-be. Lenyegeben rém egyszeru volt az egesz. A ket sources.list-be at kell irni a disztrib nevet ami most ugye buster, utana update, dist-upgrage, a vegen pedig nyomtam egy autoremove --purge parancsot amivel a mar szugsegtelen fuggosegeket es azok konfigjait tavolitottam el.
Termeszetesen a router mas cimet osztott az uj eszkoznek, igy mielott rebootoltam volna atirtam ssh confba az uj ip-t. Ellenkezo esetben (jelenleg gep nelkul) nem tudtam volna csatlakozni ConnectBoot-tal az eszkozre.Mostantol mar nem az RPI a szuk keresztmetszete az itthoni halozatomnak hanem az OpenWRT
de elvileg hamarosan erkezik a fastpath-el megaldott 19.07 igy mar ez sem lehet problema.
Tomoren ennyi lenne a lenyeg.
-
pube111
senior tag
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Archttila #33753 üzenetére
Ez tipikusan egy "verébre, ágyúval lövünk" videó: a Raspberry Pi-k fogyasztása néhány Watt. Erre a hőmennyiségre legtöbbször egy picike hűtőborda is elég magában, a folyadékos hűtés teljesen felesleges (szerintem még a venti is).
... inkább ültessünk néhány fát, az hasznosabb...
-
dugesz77
őstag
válasz
Archttila #33741 üzenetére
A gyári tápokkal nincs elvileg ilyen gond. Nem "okos" tápok tehát egyszerű 5V-os stabil kimenetük van. AZ USB-C csatira átalakítót használsz majd gondolom. Nem gyári tápoknál meg arra kell figyelni ,hogy ne QC-s legyen ,mert azokkal valószínűleg jól működik.
-
Kicsirics77
veterán
válasz
Archttila #33627 üzenetére
a táp csatlakozó már nem micro usb a pi4-en hanem usb type-c
erre próbáltak rávezetni ha van micro usb--usb type-c átalakítód a táphoz akkor nem kell másik táp.
micro usb to type-c átalakító -
válasz
Archttila #31711 üzenetére
Első körben csekkold a helyi hálód sebességét, pl. a iperf-el.
Pl. a pi-n indítasz egy "szervert: iperf -s
Aztán a hálózat egy másik gépén kiadod az iperf -c Pi-neve parancsot.
Nálam ez lett a vége:
iperf -s
------------------------------------------------------------
Server listening on TCP port 5001
TCP window size: 85.3 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[ 4] local 192.168.0.2 port 5001 connected with 192.168.0.227 port 50506
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.0-10.0 sec 112 MBytes 94.0 Mbits/secIgaz, nekem csak Pi2 van 100Mbites interface-el, vagyis náma a belső háló "ami a csövön kifér" sebességgel megy.
Az, hogy a torrent sebessége mekkora, az n+1 paramétertől füg. pl. a router mire képes , a Pi egyetlen USB portjának terhelésétől. Nem tudom mit értesz kernel szinten való elkefélésen.
30MB-»240Mbit. Vagyis ha 240Mbittel jönnek az adatok, és azokat 240Mbittel írod is ki a merevlemezre, akkor máris elérted a (Hi speed-et) 480 Mbites elméleti maximumot. -
válasz
Archttila #31706 üzenetére
Nekem még nagyon annyi se. Külső USB-s HDD-re töltök, de 6-7MB/s-nál többet nem hoz.
Más:
RPi4-el kapcsolatban én nagyon várom a külön buszt az USB-nek és a LAN-nak, ezzel együtt a USB3-at (vagy SATA csatlakozót) és a gigabites hálókártyát. Ha ezeket tudja, akkor instant megveszem. -
válasz
Archttila #29094 üzenetére
hozd létre a fájlt, amit hiányol:
touch /var/run/samba/smbd.pid
Majd próbáld meg újraindítani:
sudo service smbd restart
Utána pedig nézd meg a státuszát:
sudo service smbd status
Tesztelésként ki tudod úgy is próbálni, hogy adott sorokat kikommentelsz az smb.conf fájlban, majd restartolod a service-t. Én is így csinálom, ha gubanc van
Ha még mindig nem megy, akkor a legutolsó parancs (status) eredményét másold ide.
-
válasz
Archttila #29078 üzenetére
Én beállítottam SMB3-asat magamnak ( ha már erősítjük a security-t, akkor legyen az elérhető legjobb
).
Tesztelni Android-os telefonról az AndSMB nevű programmal csináltam.
smb.conf fáljba ezeket állítottam be a biztonság növelésére a [global] részhez:
server min protocol = SMB2
client min protocol = SMB3
only guest=no
public=no
LANMAN auth = no
NTLM auth = no
invalid users = root -
Gdi
senior tag
válasz
Archttila #29070 üzenetére
Konfigold fel a sambád, hogy 2es verziót (is) szolgálja ki. Én általában kényszerítem arra.
Az az 1.0 jó, hogy ki van kapcsolva. Windows XP-vel együtt szépen, nyugisan engedjük elsmb.conf-ba:
min protocol = SMB2
protocol = SMB2minimum 3.6, de inkább 4.2es samba legyen.
Vagy igen, NFS. -
Archttila
veterán
válasz
Archttila #29069 üzenetére
Közben sikerült kideríteni a hiba okát, íme:
A lényeg, hogy a frissítés kikapcsolhatja az SMB 1.0/CIFS Clinet szolgálatatást ami megakadályozza, hogy elérjük a Samba hálózaton lévő eszközöket.
Szóval nincs más dolgunk mint bemenni a control panel Turn windows features on or off menüpont alá, és visszakapcsolni a már fent említett szolgáltatást: -
Pé
senior tag
válasz
Archttila #28055 üzenetére
Helló,
Kicsit a melegedéshez hozzászólnék. Pi3-at hajtottam nyáron direkt 100%-on, zárt, műanyag házban, a max CPU hőmérséklet 83 fok volt. Hogy ez sok vagy kevés, nem tudom, de nem használok hűtőbordát. Pláne azóta nyitott házat használok.
SD kártyáim ilyenek vannak, eddig hibátlanul működnek :
-
Archttila
veterán
válasz
Archttila #28049 üzenetére
Csicsóka, köszönöm a segítséget sikerült megoldanom, most már pi userként fut a Transmission...
Lenne itt még valami! Amikor vettem a pi-t akkor egy 32GB-os kártyára dobtam fel a rendszert, (lévén ez volt csak itthon) viszont ez total overkill így vennék egy kisebb 8GB-os modellt és itt jön a lényeg: mivel csak 8GB kell így beruháznék egy kicsit drágább de gyorsabb, megbízhatóbb darabra.
Ajánlanátok valamit?
-
pvt.peter
őstag
válasz
Archttila #28047 üzenetére
Engem anno passzívnak jelzett egy adott torrent oldalon, ezért is forszíroztam tovább dolgot.
Feltölteni sem tudtam, végül amit linkeltem megoldotta a dolgot.Ettől függetlenül elképzelhető, hogy tényleg aktív voltál csak vmi magic miatt jelzett falsként a Transmission.
De a lényeg, hogy akkor most már minden úgy működik ahogy kell
-
-
Csicsóka
őstag
válasz
Archttila #26941 üzenetére
Ennek a megoldásnak van azért egy szépség hibája.
Ha az asszony úgy érzi, hogy nem volt elég a lakást takarítani, kell még egy kis törölgetés a letöltések közt is, simán letörölhet mindent.Kerülő megoldás, nem bántjuk umask értéket, hanem a pi user indítja a daemont, nem a debian-transmission user. Ekkor a létrejövő fájlok a pi user tulajdonába kerülnek, a config fájlok a /home/pi/.config alá kerülnek.
Igy a pi user (UID 1000) határoz a letöltött állományok sorsáról, más nem.Ehhez kis módosítás kell a systemd szolgáltatásban.
/lib/systemd/system/transmission-daemon.service-ben
User=pi
módosítást kell végrehajtani.
-
McAdam6
aktív tag
válasz
Archttila #23931 üzenetére
Samba gondom van nekem is a raspbiannal: path-ben szereplő mappát (pl. /home/pi/Music) elérem a Windowsban,de a kettővel alatta található almappákat (home/pi/Music/New/..) már nem!
chmodokat végigpróbáltam.
Furcsa, hogy sokáig jó volt, egyik napról a másikra romlott el, mintha egy frissítés kavart volna be.
Thx -
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Archttila #23884 üzenetére
Szia! sati
Itt egy link aminek Pi a főtémája és Hálózati fájl szerver is téma, remélem ez segít is most neked.
Jelezném a számodra is hogy még csak egy kezdő user vagyok és remélem nem írtam butaságot.https://logout.hu/cikk/raspbian/nyomtatobarat/teljes.html
A linket én is mentettem magamnak is gondolva arra hogy lesz is majd egy Pi-m.
Üdv, István -
-
-
-
-
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
Archttila #23305 üzenetére
Mivel ez Kínából jön, valószínüleg megfogják a VÁM-on, fizethetsz ÁFÁt, plussz vámkezelési díjat, azaz sokkal drágábban jössz majd ki. Persze itt kapsz egy csomó minden mást is, de például a táp kérdéses (az fdh-s tényleg jó minőségű), ez a ház eléggé törékeny (ha sikerül összerakni, akkor persze jó), a ventillátor teljesen felesleges. Azért sok sikert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Háztartási gépek
- Kerékpársportok
- Sorozatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Synology NAS
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- HP Omen i7-8700K, GTX 1050Ti 4Gb, WiFi, Bluetooth
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged