Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz atesss #38130 üzenetére

    Ha hardverhiba, akkor ugye fizikailag hozzá kell nyúlni. Nem ismerem a képességeiket :D
    Egyébként remélem van backup a rendszerről, rá telepített programokról, kofigjukról.

    Van esély rá, hogy régebbi pi-t is kapni valahol, csak nem a kiskereknél (rpi-bolt, málnapécé), hanem mondjuk farnel vagy rs-componensnél vagy azok viszonteladóinál. Persze lehet pont a 3as nem az amelyiknek több évre garantálták az elérhetőségét, a 2B -ből emlékszem ilyenre. Bár a 2B 1.2-es változata valójában egy 3-as, csak a 2-es nyákjára építve (wifi bt tnélkül).
    Ahogy látom a farnell-nek elvileg van 3B készleten [link],
    Régen, magánszemélyként a magyar fhd viszonteladójukon át rendeltem tőlük, úgy magyar számlát kapsz. [link]

    Pesze, az újabb vason egy régebben kiadott oprendszer nem indul el, mert az még nem ismeri az újabb hardvert. A friss rendszer viszont elvileg megy a régi pi-ken is. Szóval, ha egy újabbon telepíted, azt a kártyát áttéve egy régibe, akkor is elindul - hacsak direkt kézzel nem konfigurálod úgy be, hogy mindenképp az újhoz való dolgokat töltse be. Ez persze a raspbianra igaz, nem a mások által készített rendszerekre.

    Azóta már maga a raspbian is 2-3 verizólépést csinált. (Múltkor cseréltem le én is egyik pimen frissre a rendszer több év után) Persze lehet próbálkozni végigtolni egy régin a több lépcsős frissítési folyamatot, de ha amúgy a szoftver nem épít kivejezetten valami régebbi megoldásra, akkor jó eséllyel kompatibilis maradt vele az új rendszer egy legújabb pi-vel is. Csak esetleg a csatlakozók fizikai helyzete, alakja más a 4-estől, ha nincs hely máshogy elrendezni a kábeleket, akkor abból lehet probléma. (type-c, mini-hdmi, felcserélt sorrendben a lan és usb)

    Távolról lehet egy új készletre telepített, az ő pi-jükről lementett / backupjából kivett konfiguráció vagy python script programból lehet egy új telepítés a legegyszerűbb. Ha azt fizikailag át tudják cserélni a régi helyére, akkor még akár távolról is meg tudod oldani.

    A gpio kapcsán nem az elektromos hálózatra gondoltam, hanem a vezetékekben villámláskor is indukálódhat áram, ami tönkreteheti. Ilyen védő / buffer áramkörökből rengeteg féle van [link]

    (#38132) atesss
    lehet nálad is az a baj, hogy ha cronba / autostartba teszed, akkor ott nem úgy indítod el, hogy a felhasználó konfigurációját is betöltse, hanem csak közvetlenül próbálod indítani és úgy még a path-ot sem feltétlen ismeri bármihez.

    Az lxterminal meg mintha a grafikus felületen futó terminál lenne, ami nem fut grafikus felület nélkül.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák