-
PROHARDVER!
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
A jelenlegi tesztelős/játszós gép most már olyan stádiumba ért, hogy nem szívesen b@sznám el, úgyhogy kell egy másik vas, amin tudok azzal gyakorolni. Félelmetesnek nem találom, sőt, az alapokat tekintve tetszik, csak az, hogy egy ilyen egyszerű(nek látszó) dolog nem jött össze a kollégának, kicsit elriasztott. Főleg attól, hogy a meglevő proxmox környezeten próbáljam ki. A hét hátralevő részében a vm backuppal leszek elfoglalva inkább, aztán lesz pár egyéb elfoglaltságom, júniusban meglátom, hogyan tovább.
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2198 üzenetére
Mi a félelmetes az LXC-ben? pl. torrentezésre jó, de nálam MC server is fut rajta, meg backup samba is... Templates-ből felraksz egy Debian-t, webmin és torrent kliens, alá csatolsz egy tárhelyet, kész. Mindenre van leírás, időben és erőforrásban is töredéke, mint egy VM-et összerakni.
-
Pista0001
addikt
válasz
Balinov #2195 üzenetére
Ha a tanulás is cél, akkor hajrá, könnyebb lesz komolyabb vason összerakni az igényeidnek megfelelő rendszert, ha már van tapasztalatod. Ha itt visszaolvastál pár napot, láthatod, hogy én a tiédnél is gyengébb gépen kezdtem ismerkedni a proxmox-szal. 2. gen Celeron, 2 mag, nincs HT sem, 1,1 GHz(!).
Ma sikerült megvalósítani, amit korábban célnak írtam, azaz 1-1 vm-ben omv és headless debianon qbittorrent. Az omv-n 2 könyvtár, egy letöltések és torrent, mindkettő megosztva nfs-sel és sambával is. Mindkét mappa nfs-sel felcsatolva a headless debianra, a qbit figyeli a torrent mappát, ha oda bekerül egy torrent fájl, automatikusan letölti a letöltésekbe.
Ha HT-s i3-ad van, akkor azért az elég sokat elbír, de ahogy te is megjegyezted, gombokért van bele i5 is, talán még az i7 se túlzás. Alapvetően a 16 giga ram se kevés, inkább az a baj, hogy olcsó 8 gigás ddr3-ról én még nem hallottam...
Nálam a fent leírt 2 funkció momentán 2 terrenttel kb 40%-át viszi el a 8 giga ramnak.
A 3 sata se katasztrófa szerintem, az sff házba úgyse tudsz sok lemezt belepakolni. Ha sok tárhelyet akarsz, vagy mt-re kell válts, de abba is kell bővítőkártya plussz portoknak. A másik megoldás az usb-s külső vinyó.
Ha ilyen sok funkciót szeretnél egy gépre bízni, akkor a proxmox szerintem jó alap, kezdésnek minden funkciót külön vm-mel próbálnék megoldani, amit csak lehet, headless deviannal. A sajátommal így csinálom, mások is írták itt, hogy így csinálják. A docker nekem nem szimpatikus, az lxc-ben látok fantáziát, de a hsz-od kicsit elriasztott.
Ja, és én is tök kezdő vagyok virtualizálásban úgy általában, proxmoxban, és linuxban is messze vagyok a profitól.
-
ViZion
félisten
válasz
Balinov #2195 üzenetére
NVME nem akkora dobás, mert átlag homelab-nál nincs olyan IO, h indokolja. Most a költöztetés miatt HDD-re raktam mindent, nem lett lassabb semmi (érzésre)...
16 GB ram is relatív... attól függ, h mit szeretnél. ZFS-hez kevés, ha örökké plex átkódolnál akkor kevés, ha lenne 5 VM, ami sok ramot kajál, akkor kevés...
Samba-hoz meg sok. 16 GB nálam az AGH+Opnsense+CasaOS (dockerek) +debian + Home assisstant kombónak elég volt, ahogy a 2/4 proci is. Persze ha optikai neted van és sok kütyü, meg mittomén weboldalt hosztolsz, akkor kevés lesz...Proxmoxnál ha van mentésed, akkor -kvázi- nem tudsz hibázni... Home Assisstant és OMV mellett ez nagy kincs. Nálam az OMV nem volt stabil, az extras-al akartam felrakni pár dolgot és öngyi lett... Ha samba miatt kell, akkor webmin egy debianra, ott is van minden, talán nem annyira egyszerűen, mint OMV-nél, de sok esetben jobban átláthatóan.
-
Balinov
titán
válasz
Balinov #2186 üzenetére
Koszonom Sracok (es bocsi, nem hit&run forumozok, csak a postom ota read only voltam a 7vegen)
Szoval, igyekszem valaszolni mindannyiotoknak, de elotte egy kis tortenet
Gubaztam egy HP ProDesk G1 400 SSF-t (i3(4th gen), 8GB DC memoria, 1TB vinyo, amibe belevagtam egy 240-es ssd-t a rendszernek. Amire most szeretnem hasznalni az NFS/SMB megosztas, torrent letoltes, DLNA kliens (valami alap, amennyi idom van tvzni, egy Plex agyuval verebre eset lenne). HA-t, IP camera elerest, esetleg PiHole szeruseget szeretnek elso korben futtatni, valszeg valami self hosted felhot (Nextcloud?) ill. ismerkedni a virtualizacioval, tesztelni , kiprobalni par megoldast
tasiadam: orchestrator nekem kinai, kubernetesrol mar hallottam hogy van olyan, de nem tudom miaz.
kutga: lehet az lesz, bar a linkelt (githubos) fel lehet tenni a PM/hypervisor ala
inspiroyhome. szentul meg vagyok gyozodve, hogy nem az OMV VM shelljeben, hanem a proxmoxeban probalkoztam, sikertelenul
igazabol OMV topikot kovetem egy ideje, meg tegnap atfutotam 2-300hsz-t a Home server / házi szerver építése topikban es ket dolog otlott be
Egy normalis VM-hez a jelenlegi vas valszeg keves lenne (4mag, bar gombokert lehet bele I5/i7-et venni, de a lap csak 16GB ramot tamogat, nincs NVME es csak 3 SATAIII van).
Ennelfogva lehet felesleges a jelenlegi es kozeljovoben varhato igenyeknek egy promxmoxot beizzitani - bar erdekel a tema, rengeteg kihivas van nekem benne es sokat lehet ebbol tanulni, es valszeg egy OMV kiszolgalna a kezdeti kivancsisagomat, ha meg belejovok, ido es paripa is rendelkezesre all, meg nem keso proxmoxot kiprobalni, OMV_nel megszerezett alapismeretekkel talan konnyebben megugorhato.
Roviden PM nekem overkill, kezdjek bele az OMV-nek a megismeresebe
Szerintetek?
udv
Bali -
Pista0001
addikt
LXC-vel kapcsolatban Balinov kolléga problémája megihletett egy kérdést.
A konténer, jelen esetben a qbittorrent webgui-ját milyen ip-n kellene elérni? A proxmox ip-jén más porton? Vagy ha headless debian alapú, akkor van saját ip-je?
Nálam egyszerű a helyzet, külön vm, csak megnyitom konzolban, és egy "ip address" paranccsal már meg is van az ip-je, a megfelelő porttal írhatom is be a böngészőbe. LXC konténereknél ez hogy működik?
-
Balinov
titán
Sziasztok Sracok,
atolvastam az osszefoglalot, de okosabb nem lettem, sot
Egy 4th gen SSF gepen felraktam a 8.2-es VE2-t. PM egy 240es Sata SSD-n, tarhely 1TB HDD. GB lan, Merlin FW-s Asus ax56u-ra kotve
OMV-t mar sikerult beroffenteni, most egy torrent (QT) beroffentese lenne, az oszefoglalo ban linkelt githubos srac listajabol (https://tteck.github.io/Proxmox/
Nyitom a VM shellt ott jobb felul,
irnam a parancsot
bash -c "$(wget -qLO - https://github.com/tteck/Proxmox/raw/main/ct/qbittorrent.sh)"
De mar eleve ilyen furan jelenik meg.Enter, majd par mp varakozas utan visszad promptba
Ha ez rendben lefutna, lenne valami visszaigazolas a prompt-ba, de meg ha lenne is, fogalmam sincs, merre talalom
https://github.com/tteck/Proxmox/discussions/1988-n talaltam leirast, hogy docker
Mar ennel a lepesnel a shell dob egy olan hibat hogy curl 6 could not resolve host: get.docker.com
sh <(curl -sSL https://get.docker.com)
pigelni a halon levo NAS-t, router-t stb tudom, kifele viszont semmit. temporarly failure in name resolution, barmit probalok
Szerintem valami a halozattal alapban (is) nem okes valami.A rou
terben a PM .54-es IP-jere azt irja, hogy 1GB, LAN, ubuntu. DHCP ONHa kezzel akarok neki fix IP-t adni, akkor MAC cim szerint az .54-es vegu IP-t adja. Mintha a container nem birna kimenni a net-re.
Ezen a [link] en talalhato elso 5 lepest megcsinaltam, lehet hogy ezzel csak artottam?
Gondoltam mivel OMV-s VM-ben gyk semmit nem csinaltam, legyalulom (amugyis keves tarhelyet adtam ki neki), majd ulbol felrak-nam, de a halozati autokonfigulasnal elhasal
Mit tanacsoltok, merre kezdjem? Teljes Proxmox re-install?
Linux tapasztaltaim nagyon limitaltak, Mint/Ubi desktopot userkent neha hasznalom. Lehet, eloszor az OMV-nek kene inkabb nekiugrani kontenerekkel, nem pilotavizsgas Proxmoxxal kuzdeni, mint malac a jegen?
Koszi minden tippet!
Bali
-
Pista0001
addikt
Jobban szeretem a céleszközöket, mint a multifunkciósokat, informatikában meg főleg. Inkább nem bízok egyéb feladatokat pl pont a nas-ra, ne amiatt bukjam akár csak a rendelkezésre állást, de főleg az adatokat. Van külön bolti dedikált nas-om, ahogy írtam, építeni is tervezek egyet, ezeknek semmi más dolguk nincs/nem lesz, mint az adattárolás és megosztás. A virtualizáció is ebben nyújt nekem segítséget, hogy egy gépen külön-külön célrendszereket futtassak. Megoldhattam volna csak headless debiannal is, csak /home-ba felcsatolom a plussz hdd-t, létrehozom rajta a 2 könyvtárat, megosztom mindkettőt a megfelelő jogosultságokkal, és ugyanazt tudja. Vagy az omv-be is tehettem volna torrent klienst, az is ugyanezt tudja. A célom kifejezetten az volt, hogy egyrészt külön legyen minden funkció, másrészt tanulgassam ezeket külön-külön, az omv-t, a debiant csak parancssorból meg a virtualizációt is.
ViZion: köszi, megnézegetem majd.
-
kutga
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2181 üzenetére
Összefoglalóban van link az LXC-ről. A telepítése egyszerű, gyors. Ram, CPU és HDD igénye minimális és akár futás közben is lehet módosítani. Unprivileged módon alap dolgokra (torrent, samba, AGH, print server, de nálam minecraft server is...) ez a jobb választás, főleg ha szűkös a HW esetleg. LXC-nél is headless debian az "alap" a legtöbb esetben. Összefoglalóban a Proxmox helper scripteket is nézd meg, sok érdekesség van ott is.
-
Pista0001
addikt
Extras nincs tervben, csak amit leírtam. Ha egyéb funkcióval bővítenék, akkor a headless Debianra tenném, vagy újabb vm-et hoznék neki létre. Amit még esetleg teszek rá, az médiaszerver lenne. Ez a gép (Sandy Celeron, 2c2t, 1,1 GHz, 8 GB ram) sokat nem bírna, gondolom, ezt most csak ismerkedésre és ezekre az alapfunkciókra szánom. Semmi érzékeny vagy pótolhatatlan adat nem lesz rajta.
Az LXC-be egyelőre biztos nem vetem bele magam, ez az egész home server/virtualizáció vonal új nekem.
OMV-t használnék aztán komolyabb funkcióra is, szeretném jobban megismerni. Abban az esetben is extras nélkül, másik nas-t szinkronizálnék csak rá, szóval azért remélem, így kellően stabil.
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2176 üzenetére
OMV aranyos, de eléggé instabil tudott lenni nálam az extras telepítése után.
Ha csak egy-egy spéci feladatra kell, akkor célszerű LXC-t kreálni, kevesebb erőforrás. Pl. torrent az pont ilyesmi, de akár a SAMBA is. Nálam debian LXC-van, hozzá bind mount egy mappa a HDD-ről, UI-nak pedig Webmin, itt sokminden egyszerűen állítható.tasiadam: meglepő, de nálam az AGH-val is volt baj... a cache frissítését nem tudtam megkedvelni. Egy unbound-ot rakj upstream-nek és az kapcsolódjon a kinti DNS szerverekhez. AGH caching kikapcsolva. Próbáld ki, ez flottul megy rég (amikor nem babrálok el valamit a tűzfalon
).
-
Pista0001
addikt
Ó, nagy boldogság van, működik, ahogy akartem egyelőre, holnap folytatom tovább.
Egyelőre az állás proxmox, benne 2 vm, mindhárom webgui működik. Az egyik egy OMV, a másik egy headless debian csak webguis qbittorrenttel. A következő fokozat egy merevlemez lesz, amit egy az egyben átadok a nas-nak. 2 könyvtárat tervezek a nasra, az egyik a torrent fájloknak, ezt figyeli majd a qbittorrent, ami ide bekerül, az elkezdi letölteni. A másik a letöltéseknek. Na de ez itt már offtopic...
-
tasiadam
Topikgazda
Vadászok majd egy AX-es linksys-t. Most lelőttem a 2 adguardot, 1 fokkal jobb. valami nagyon összeakad velük, vagy a dns.google/query-t kell kicseréljem simán a 8.8.8.8-ra és a 8.8-4-4.re, de az eddigi responsek borzalmasak voltak. hamarabb timeoutol 1 oldal, mit töltött be bármit.
-
Pista0001
addikt
Újabb kérdés.
Másik pendrive-ról sikerült telepíteni a proxmoxot, kezdek vm-eket létrehozni, telepíteni. A kérdés pedig az, hogy minden vm-et ugyanúgy kell telepíteni, mintha fizikai gépre telepíteném? Pl Linuxot grubbal, meg minden?
-
tasiadam
Topikgazda
Van köztetek olyan, aki próbálta az usb 3.0-ethernet átalakítót a proxmox alatt? Borzalamsan felhúz, hogy egy Archer c7 nem képes egy seed/NAS servert, meg pár apróságot elviselni, és olyannyira belassul, hogy dobálja a connectionoket. konkrétan használhatatlan a net, ha letöltök valamit.
Gondoltam rá, csinálok egy router VM-et, ami dedikáltan kapná az ethernetet, onnan brdige a VM-ek fele, és a beépített ethernet meg menne az archerbe, ami meg AP-ként funkcionálna tovább -
tasiadam
Topikgazda
-
-
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #2162 üzenetére
Azért az első hsz is említi: "Usually it's lot of bug with main version and we wait for x.x.1 and so."
Majd lentebb pár hsz-nél már jeleztek hibákat. Érdemes várni a frissítéssel pár napot szerintem is, bár sokszor a saját tanácsomat sem fogadom megMigráció tool dícséretes, lehetne egy PVE backup tool is. Opnsense-nél nagyon tetszik, h egyszerű xml-be menthető minden beállítás. Ilyesmi jöhetne azért.
-
tasiadam
Topikgazda
Ha jol lattam az osszefoglalot, nativan bekerult az ESXi migralo
-
Pista0001
addikt
Manjaro linuxom van KDE felülettel.
Ezt a parancsot használtam:
dd bs=1M conv=fdatasync if=./proxmox-ve_*.iso of=/dev/XYZTermészetesen a file elérési útját és a pendrive nevét átírtam. A pendrive-ot felcsatolva látok rajta file-okat, könyvtárakat (BOOT, DEBIAN, PROXMOX, stb), szóval az adatok ott vannak. Így fest a pendrive a partíciókezelőben:
És a EFI Boot partition:
-
ViZion
félisten
válasz
Pista0001 #2154 üzenetére
Balena Etcher-el írd ki a telepítőt, akkor bootolható pendrájvod lesz. CSM-et elvileg nem kell bekapcsolni.
Milyen Linuxod van? Itt egy GUI-s leírás, de rengeteg megoldás van.
Ha nem indul a PVE telepítő, akkor írj ki más linuxot, kiderül, h esetleg a pendrive vagy az írás metódusa, esetleg a letöltött ISO a rossz. Hash ellenőrzés letöltés után nem árthat, van progi, ami azt is elvégzi írás előtt. -
Pista0001
addikt
Sziasztok. Ismerkednék a Proxmox-szal, de már a telepítésnél elakadtam.
A konfig egy ECS mini-ITX alaplap intgrált Celeron 847 processzorral (Sandy bridge, 2 mag, 2 szál, 1,1 GHz, VT-x támogatás), 2×4 GB DDR3 ram, 64 GB sata ssd. D-sub-on egy monitor, usb-n egy tapipados billenytűzet, internet elérés kábelen.
Linux-os gépen készítettem a Proxmox telepítési leírásból másolt dd... utasítással a telepítőt egy 2 GB-os pendrive-ra, az említetteken kívül semmi nincs a gépre kötve.
A uefi beállítások:
Az indítási kísérlet eredménye az, hogy a monitor elmegy aludni. Az uefi beállítások jók, vagy kellene a csm? Sajnos a honlapon nincs sok infó, csak a secureboot-ot említik... A telepítő lehet rossz pl a pendrive)? -
Shummo
senior tag
Sziasztok. Hátha nektek ez egyszerű lesz.
Jelenleg úgy néz ki egy újra indításom, hogy GUI-ba BULK SHUTDOWN leállítom az összes VMet+CTt, majd a node rebootjára megyek.
Ezt szeretném megoldani egy .sh fájllal.
Szerencsére a shutdown az egyszerűbb>> poweroff parancs, elsőnek megállítja a futó VMeket, aztán a gépet is kikapcsolja.
Ugyan ezt szeretném megoldani reboothoz (tehát elsőnek a VMek álljanak le és csak utána élesedjen a proxmox reboot)
Nem tudtok esetleg egy poweroffhoz hasonló parancsot rebootra?
-
rgqjx
aktív tag
Ezittez majdnem az.
-
tasiadam
Topikgazda
Emberek
Tekintettel arra, hogy a topicban sok a lomelab related kerdes, nem kene csinalni egy Homelab topicot, vagy ezt atnevezni arra? Mit gondoltok? Vagy van mar olyan topic, mas neven?
-
ViZion
félisten
Nem, még nem. Mivel megtaláltam ezt a bugot -vagy inkább az talált meg engem-, biztos akartam lenni, h a mentések működnek. Éjjel ennyire volt idő. Valamelyik este majd LVM-ből a backup HDD-re költöznek a VM-ek, az megy GUI alól. Utána mentés és lehet gyakorolni. VM-ek nélkül olyan 5-8 perc a klónozás és az ellenőrzése, ha vmi esetleg félremenne.
Igen, a külön disk jó. LVM-et sem szeretnék, B-tev a debian-ra húzott PVE.
-
ViZion
félisten
Ma esti klónozás:
a frissítés után ismét Clonezilla, disk mentése fájlba, majd helyreállítás az új SSD-re.
Boot, van Grub, győzelem!...azaz mégsem, OVS server hiba miatt leállt.
Guglizva csak 2014 és hasonló korú hibákra leltem, megoldás ott sem volt többnyire. Fain... ha az origi SSD is így indul, akkor rövid lesz az éjjszaka...
Még a recovery módnak adtam egy esélyt, hátha a logok vagy vmi, esetleg az interfaces-ban kivenni az OVS-t.
Recovery elindult, logokban semmi érdemleges nem volt. Még egy restart, csak úgy...
Hibátlanul indultEz igen, ezt is "megjavíítottam"
Következő nagy lépés az LVM kikapcsolása, hátha menne újratelepítés nélkül.
Olyat találtam, ahol non-root partíciót kiszedtek LVM-ből, közben mindent töröltek... ez nem segítRedHat leírás szerint kezdek majd neki vmikor. Van esetleg más javaslat?
-
-
ViZion
félisten
Proxmox 7-ről frissítőknek rossz hír, hogy valószínűleg a klónozott mentések nem működnek. Megint SSD csere előtt vagyok, mentés, ajd a mentést felraktam és LVM hibával grub rescue fogadott. Ismert bug, a megoldást linkelem, benne van minden: [link] és [link]
Visszaraktam a korábbi SSD-t, megy rendben. A második link utolsó bekezdése a végleges javítás, akit érint az nézzen rá.
-
válasz
nemurea #2137 üzenetére
Telekomnál ez normális, az IP TV miatt tulképpen nincs soha bridge/modem mód, csak kapsz lehetőséget +1 pppoe kapcsolatra a saját routereddel. Szóval Telekom esetén az a helyzet, hogy 2db logikai internetkapcsolatot kapsz 1db fizikai eszközzel. Összeakadás nem lesz, nem kell a ZTE-n IP-t állítani, mert a saját routerén belül fog csak létezni a 192.168.1.x subnet, a pppoe kapcsolaton pedig publikus forgalom fog majd menni (ugyanakkor egy dolog miatt, lehet, hogy mégis érdemes, lásd lent). Egyszerűen köss le róla mindent, és csak a Mikrotiket hagyd rajta ami majd pppoe-zik. A Mikrotiken használd nyugodtan a 192.168.1.x subnetet.
Pár bónusz probléma amire nem biztos, hogy gondoltál:
- Ha van IP TV boxod, akkor az a Mikrotik mögött ebben a formában nem fog menni, látnia kell direktben a ZTE-t. Multicast forgalom, tehát az sem játszik, hogy a Mikrotik NAT-olja majd. Ezt meg lehet úgy oldani, hogy az IPTV eszközöket rajta hagyod a ZTE-n. Én nem TV-zek, de hallottam, hogy van ezekhez mindenféle mobilapp, ami ilyenkor nem fog menni, mert ugye teljesen más routeren és hálózatban lesz a telefonod (vagy a ZTE wifijére csatlakozol vele, de akkor meg a saját, Mikrotik mögötti cuccaid nem éred el róla).
- A ZTE admin felületét nem fogod elérni a Mikrotik mügöl, ha marad azon is a 192.168.1.x subnet, ez kényelmetlen lehet. Ezt meg lehet úgy oldani, hogy a ZTE-n átállítód a subnetet valami másra, a Mikrotiknek pedig adsz egy IP-t ebből a subnetből, mégpedig arra az interfacére amin amúgy majd pppoe-zni fog. Ez minden további nélkül lehetséges. A publikus forgalom a pppoe kapcsolaton fog kimenni, a 192.168.1.x belül marad a Mikrotiken, az új ZTE subnet felé menő forgalom (ami tulképpen kimerül a ZTE webes felelületének az elérésben) pedig szintén ki fog találni a ZTE-hez. Persze amilyen ritkán kell, az is megoldható, hogy olyankor odasétálsz egy laptoppal, és bedugod a ZTE-be, ebben az esetben nem kell átállítani semmit.
Egyébként roppantul off az egész, javaslom inkább a Mikrotik topicot, vagy bármelyik hálózatost.
-
ViZion
félisten
válasz
nemurea #2137 üzenetére
engedi a Mikrotikot is felcsatlakozni a Telekom hálózatára, saját publikus IP-t kap
Ez így jó, ez a bridge mode, vagyis a modemed csak a fizikai kapcsolatot adja pl. a LAN és az optikai net között.A routered és a PVE miért van külön alhálón?
DHCP-t állítsd más tartományra (192.168.0.100-200), az elejét hagyd meg a fix dolgoknak (vagy a végét, vagy ahogy tetszik) és rakd oda a PVE-t.Ha sok kütyüd van fix IP-n, akkor az a logikus, h az új router a régi helyére kerüljön, nem kell mindent állítgatni. IoT dolgoknál erősen szopóág, ha módosítás előtt váltasz. Ezeket telefon hotspottal lehet becsapni és korrigálni, de sok idő.
Igen, nyilván a régi router -ami modem lesz- IP-t érdemes változtatni, az sokat már nem oszt a továbbiakban, mikrotik lesz a GW.Nálam hasonló a helyzet, a router/modem a 192.168.1.1, a "rendes" router a 192.168.0.1 de ebben nincs bridge mode, készerből van még egy NAT.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok!
A kérdésem kicsit inkább hálózat, de a proxmox fix ip-je miatt írok ide (meg azért is, mert itt tuti vannak hozzáértők
).
Adott egy 10 éves Telekomos modem/router (ZTE), ezt fogom részben kiváltani egy Mikrotikkal, a ZTE csak modemként fog a továbbiakban működni. Pass-through már be van állítva, de meglepetésemre ez nem azt jelenti, hogy a ZTE átvált csak modem módba, hanem hogy engedi a Mikrotikot is felcsatlakozni a Telekom hálózatára, saját publikus IP-t kap.
Jelenleg ez a helyzet:
ZTE egyelőre full működésben, a 192.168.1.254-en ül, 192.168.1.n hálózaton adja ki az IP címeket, a proxmox is ebben az alhálóban van a 192.168.1.252-n (fix).
A Mikrotik-ot előkészítettem (valóban kb. pilótavizsga kell hozzá, ilyenkor látom, a hálózati informatika milyen bonyolult és én milyen pici részét értem), az IP címe egyelőre a 192.168.0.1 és a 192.168.0.n subneten megy a DHCP szervere. (Értelemszerűen ha a Mikrotikra csatlakozom, akkor nem látom a proxmox szervert.)Most jön majd az a lépés, hogy a ZTE kap egy hard resetet (a T-s support javasolta), így már csak a Mikrotik lesz az egyetlen router.
A kérdésem: milyen IP-t/alhálót állítsak be a Mikrotikon? Az alap ötletem az lenne, hogy megkapná a ZTE régi IP-jét, és így átvenné a helyét a 192.168.1.n tartományban. A proxmox és a többi fix IP-s észre sem venné a cserét.
Csak a ZTE alapértelmezett IP-je is 192.168.1.254, vagy összeakadnak, vagy ha nem (pass-through), akkor meg nem érem el a ZTE-t. (Állítsam át .253-ra pl?)
Vagy hagyjam a Mikrotikot a mostani 192.168.0.n helyén, és írjam át az összes eszköz fix IP-jét erre a subnetre?
Szóval nálatok mi a best practice?
-
ViZion
félisten
Kérdés...
Jelenlegi felállásban egy teljes HDD-t kapott a PVE: Wipe, Add directory.
Ebből kapott egy szeletet az egyik LXC, ide készülnek a NAS HDD-ről a mentések, HA is ide rakja a mentéseit.
Ha a Proxmoxot újratelepítem, a Backup HDD-t csatolom FSTAB-ban (Wipe nélkül), majd directory-ként hozzáadom, ahogy az volt... akkor mi lesz az amúgy LXC-hez rendelt "szelettel"? A Dump mappában látom a logokat, meg .tar.zst fájlokat. Disk mappában ott a 102-disk0.raw
Ez újra fog csatolódni? Próbáltam angolul rákeresni, de nem volt nagy siker. Pedig biztos volt már ezerszer. Vagy mi a legkevésbé macerás módja az új proxmoxhoz csatolásnak (VM, LXC, directory van, más nincs)?Gondoltam a jelenlegi klónozására és próba-szerencse alapon LVM-mentesítem, majd átszabom a partíciókat... de gyanítom, h tovább tartana, mint újrahúzni.
Köszönöm!
-
code1005
senior tag
Nem tudja valaki, hogy LXC ubuntu konténer alatt miért üres az fdisk -l kimenete?
USB drive-ot szeretnék alá rakni, az usb eszközt látja is de így nem tudom mountolni. -
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #2131 üzenetére
nem nem
túl sokat herdálok már egy pár VM-re így is
DDR4 ramom meg nincs is felesleges. A fenti lap egy picit újabb, picit több SATA, egyelőre elég lesz. Szép lecke lesz a PVE költöztetés is, készüljetek a kérdéseimre...
Amit már kiterveltem, h Debian-ra fogom a PVE-t telepíteni, így a partíciókat előre be tudom állítani. LVM, LVM-Thin vagy ZFS lehet utólag is az EXT4-ből, ha mégis kellene. Visszafelé sokkal macerásabb. Igazán mindkét dolognál van rengeteg kérdésem, sokat kellene még olvasgatnom ezekről (pl. ZFS mirror, bitrot), h tényleg legyen értelme felrakni. -
ViZion
félisten
Igen, jogos érvek. Alapból a PVE-t szeretném külön meghajtóra, h gyorsabban tudjam menteni. De csak 3 SATA csatim van, 2 HDD + 1 SSD, a NAS-nak is kellene kis tárhely, meg +1 SSD csak PVE-nek. A wearing értetlenkedésem annyi, h kb. mindent kikapcsoltam, minimalizáltam és meglepett, h ennyi. Azért nyugodtabb lennék, ha másikra kerülne, ami tényleg ilyesmire van tervezve, de nem rohanok a boltba -csak az aprót nézem.
SATA kártyákba is belezavarodtam... Láttam viszont ócón lapot (sata kártya áron/alatt...), 6 SATA-val, csak ismeretlen a márka számomra: Advantech AIMB-784 /Q87
Sok infót nem találtam, amúgy eléggé iparinak néz ki. kép -
inspiroyhome
senior tag
Marmint az nem jo, hogy eszerint 20 ev alatt megy tonkre az SSD? Vagy nem ertem. Ugy erzem ebben a topikban kicsit tul van aggodva a proxmox ssd wearout....
Az SSD arra van hogy hasznald. Az altalad bekuldott adatok szerint akar meg 10 evig is mukodhet ebben a konfiguracioban. Ezen miert akarsz javitani?
-
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #2124 üzenetére
Elvileg az. Használt, de nem lehasznált volt. Szerintem a HA és a grafana lehet itt a baj az adatbázisával. A HA-ba nem nagyon turkáltam, nem is lehet sok mindent ott.
Valahogy a VM-el írását is kellene néznem. opnsense is főleg ramból dolgozik, ZFS-re raktam, logok minimálisak, de majd megpróbálom ezt a külső szerverre irányítást, de ennél minden körülményes. Debian printserver és backup samba az kb. semmit nem ír, a mentések csatolt HDD-re mennek. Plex és a CasaOS sem sokat írkál szerintem.Nézegetem az SSD-ket, mert a PVE-t külön raknám a VM-ektől. Láttam azt is, privire másnak nem válaszolt, csak BP átvétel, elérhetőség nincs... a megszokott SSD "dealer" (asszem már 3 SSD-t vettem tőle) annyit írt vissza, h beteg az egész család, nem akarom zaklatni.
-
ViZion
félisten
ehhh... 2023-08-17 az SSD wearing 1% volt, most már 3 % (pár hete biztosan)
log2ram telepítve, temp az tmpfs-en a ramban. Ezekkel együtt is 6 hónap alatt -2%.
Az évi 4-5%, nem jó, de nem is tragikus. Samu 850 Pro SSD 250 GB... -
ViZion
félisten
válasz
code1005 #2118 üzenetére
tudom, az lvm csodákra képes, de én ehhez öreg vagyok... inkább fstab és átadni a vm-nek, ha a vm meghal, akkor az ext4 olvasható kvázi azonnal, lvm macerásabb. De lehet,h csak nekem. Még nem kellett onnan adatot mentenem, nem mertem kipróbálni, h mi van, ha gpartedben deaktiválom az lvm-et... ha meglesz az új ssd, akkor lehet a régin kipróbálom, h ne akkor bénázzak, ha tényleg behal...
szal. +1 az ext4-re, lvm nélkül. -
code1005
senior tag
Sziasztok,
van egy Synology VM gépem Proxmox alatt.
Szeretnék hozzá külső lemezt adni...
Mi a jobb, ha a külső lemezt hozzáadom a clusterben LVM-ként és ezt adom oda a Synology-nak, az meg csinál rajta egy btrfs fájlrendszert.
vagy
Directory-ként adom hozzá a node-on (ext4)és adom oda a Synology-nak ami csinál rajta ex4 fájlrendszert.Mindkét módszer jó a Synology-nak.
Az érdekelne, ha szar van akkor a Synology nélkül, hogyan tudom elérni a lemezen lévő adatokat.
A directory verziónál van egy qcow2 fájlom ami mountolható.
Az LVM-mel lehet valamit kezdeni? -
ViZion
félisten
"nálam a PVE egy külön kicsi HDD-n van direkt nem SSD-n gyakorlatilag betöltés után semmi nem használja."
hmm... ezen átsiklottam...
nekem van egy sata to usb3 bigyóm, adatmentésre használtam anno, laptop hdd és ssd vállalható sebességgel csatlakozik vele. kis ssd van, usb3 van és bootol róla. így az "élő" rendszer szétbarmoása nélkül is tudom tesztelni. jobb lenne a pve-t külön klónozni, VMeket meg menti a pve. -
tasiadam
Topikgazda
No, en meg utazom egyet, ha gepnel leszek, elso sorba berakom
-
tasiadam
Topikgazda
Megjelent egy ESXi-rol Proxmoxra valo migralo cucli, hogy az ESXi-bol kiabrandulo embereknek segitsenek a proxmxora atmenekulni. Berakjam az osszefoglaloba fricskakent?
-
-
ViZion
félisten
gondoltam rá, van itthon kis SSD, de 3 sata hely van, foglaltak. PCIe M.2 adapterről nem bootol (netes infók szerint). PCIe SATA kártya lehetne még, mert van egy helyem. Akkor a 128-as mehetne a PVE-nek, az 500 a VM-nek, a 2 HDD meg a kártyára. Ez a B terv. Viszont fogalmam nincs, h milyen kártya kellene, mennyire válogatós a Dell deszka... Tippek jöhetnek
-
amargo
addikt
Én pont ezért használok csak a PVE-re egy kicsi gyors HDD-t és nem kell még külön a partícióval vesződni, stb. Ez lehet csak az én meglátásom, és hibás elgondolás is lehet.
Tehát nálam a PVE egy külön kicsi HDD-n van direkt nem SSD-n gyakorlatilag betöltés után semmi nem használja. Minden más SSD-n van vagy a nagyobb adatok HDD-n.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Megint én...
Azt olvastam valahol, hogy praktikus a Proxmoxot egy kis, saját SSD-re rakni, egy másikra meg a mindent is. Illetve egy HDD esetén külön PVE partíció és külön a VM/LXC, stb-nek.
Így Clonezilla backupnál rövidül az idő, mert a nagyobb VM-es partíciót nem kell backupolni.Logikusnak hangzik, de ehhez gondolom Gparted-el át kellene szabni és/vagy újrarakni. Vélemény, tapasztalat? Feleslegesen nem szívnék ilyennel, de a ~ 35-40 GB-os mentések a töredékre csökkennének. A kérdés az ugye, h a kialakított adat partíciót hogy lehet csatolni, gondolom fstab erre megoldás. Van más buktatója?
Másik, h volt egy backup HDD, ami külső merevlemez volt. fstab-al hozzáadva (feleslegesen amúgy, de valami tutorialt követtem először), wipe, GPT, datacenter directory, stb... minden OK volt. Átvariáltam a rendszert, erre már nincs szükség. datacenterből törölve, fstab kitakarítva... de a mappáját újra és újra létrehozza restartnál...
Mi a franc csinálja?
Köszönöm! -
inspiroyhome
senior tag
-
ozveo
tag
Sziasztok!
Ki milyen PCIe kártyát használ ha kevés az alaplapon a SATA port.
PCIe 3 -X16-os is szóba jöhet nem használok dedikált VGA-t.AXAGON PCES-SA6, [link]
Köszönettel veszem ha bármilyen más javaslatot ötletet. PROXMOX alatt ráncigálnám. Nem fontos a HW RAID.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest