-
PROHARDVER!
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
danih
veterán
válasz
tasiadam #3892 üzenetére
Megtaláltam mi ez... Amikor leállítottam minden stack-et akkor igazából leállítottam mindent, kivéve a docker managert (Komodo) - és pont ennek a lokális agentjének a neve egyezik a PID-del amit az apparmor dobál
Beállítottam a security-opt -ot erre a konténerre, compose up és - eltűnt a gond -
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #3791 üzenetére
igen, amikor felpakoltad, akkor az szerint csináltam, de most nagyon nem akarja, azért kerestem, h mit kellene.
Elírtam, a calibrate után is mehet a --html, akkor is lesz egy összefoglaló.Ha elcsendesedik a család, akkor reboot és bios piszkálás, mert a package C states is disabled, gondolom azért nem megy lejjebb a fogyasztás.
-
kutga
félisten
-
válasz
tasiadam #3699 üzenetére
Ha már debianra épül a Proxmox, akkor a NAS funkió tud mellette futni natívan a rendszeren, és csak a többi funkció van virtualizálva. Mondjuk én is VM-ben futtatom a XigmaNAS-t, de nem tetszik, hogy Proxmox ZFS-én csináltam még egy UFS fileredszert.
Sajnos natívan nem tudtam átadni a HBA-t valamiért nem működött, el sem indult a WM, a lemezek egyenkénti átadása meg azért nem sikerült, mert a lemez tipuszáma tartalmaz egy pontot. Mondjuk a lemez átadás sem teljes, mert azon is van egy virtuális réteg. Kb. olyan, mintha a vezérlő RAID módban van és egy lemezes JBOD-ban adja át a lemezeket. -
PistiSan
addikt
válasz
tasiadam #3682 üzenetére
Köszi szépen, örülök, hogy megoldható.
A HDD-n lennének az adatok, egyik vm-ben letöltöm a linux iso-t,
aztán a másik vm-ben megosztom samba és nfs segítségével a mappát.
Ahogy látom ehhez vagy valami cluster kompatibilis fájlrendszer kell, vagy egy samba megosztás amit oda adok a VM-ek részére. A samba-ra azt írják, lassabb, ezzel kapcsolatban van tapasztalat? Feltételezem, hogy ez a típusú megosztás gépen belül nem jár valós hálózati forgalom terheléssel, csak a VM-ek között mozog az adat.Van egy régi 512GB-os usb2 hdd-m, azt backupra használnám, vm-ek futás közben menthetőek, vagy le kell állítani előbb a gépeket?
Ha igen, ez ütemezetten meg tud törtenni? -
MasterHUn
senior tag
válasz
tasiadam #3631 üzenetére
errorcode 1.-el száll el.
raw-ba kell konvertáljak, onnan meg vmdk-t kéne gyártanom a migriálshoz, de ezt jelenleg úgy tudom megoldani, hogy proxmox alatt mountolok ext. diske arra feltolom a raw-ot utána unmount, virtuális gépre (ami ugyanazon a gépen ugyanabban a HÁLÓBAN FUT) felmountolom és vmdk-vra konvertálom -
ekkold
őstag
válasz
tasiadam #3564 üzenetére
A cél az lett volna, hogy egyetlen hardverrel legyen megoldva egy windows + router felállás. A router feladata: tűzfal, VPN(-ek) és routing kezelése (a windos számára "átlátszó" módon). Ha a hypervisor nem jó megoldás, akkor elvileg megoldható lenne win alatt futó virtuális gépen is a router.
-
kutga
félisten
válasz
tasiadam #3498 üzenetére
Nálam megzavarodott, mert miután beszereltem a bővítő kártyát, az integrált nic (ami egyben a menedzsment interfész is) a korábbi enps0-ról enps1-re változott, és így már nem értem el azon keresztül a szervert. Az lett a megoldás, hogy képernyőre kötve, és belépve a terminálba, az
/etc/network/interfaces
alatt kézzel kijavítottam a menedzsment bridge interfészt, hogy a megfelelő portot használja, így már gond nélkül üzemelt. -
zseko
veterán
válasz
tasiadam #3494 üzenetére
Tudom, tisztában vagyok vele. Ám pont ez az, így menet közben rájöttem, mint ahogy írtam, már annyira nem is szeretném a 24/7 seedet. A lényeg így is megvolt, be tudtam állítani, ha később mégis kellene, be fogom tudni állítani, a plexhez meg úgy sem kell. Ha itthon vagyok megy a gép, ha bealszom akkor méginkább
a mostani uptime pl. 27 óra. Bőven jó vagyok még így is.
-
kutga
félisten
-
zseko
veterán
válasz
tasiadam #3450 üzenetére
Kicsit utánaolvastam, és úgy néz ki, az hogy a qbitnél kézzel kell beírogatni az útvonalat a webui-n, az nem bug hanem 'feature'. Magyarul: a fejlesztők nem csinálják meg. Egyesek szerint biztonsági probléma és ezért nem lehet böngészni, bár állítólag más webui-s klienseknél meg lehet (nem értettem pontosan).
Szóval, szándékosan nincs benne. -
zseko
veterán
válasz
tasiadam #3411 üzenetére
köszi! És le tudod írni nekem a parancsot amivel felcsatolom? Mert a fő problémám ez
minimal szinten értek a konzolos részhez.
Próbáltam utánaolvasni amennyire tudtam, de nem értettem... Pl. találtam olyan videókat is ahol a Host>Disks részen a Device alatt ott voltak plusz lemezek (sdb, sdc, satöbbi), de azt nem mutatta egyik sem hogy azt hogy tette oda. -
nemurea
aktív tag
válasz
tasiadam #3371 üzenetére
Igen, láttam a korábbi posztokból, hogy Nálad nem nagyon jött be az Adguard. A DNS resolver részén szerintem nincs port-témakör. De valóban a beállításokban ott több helyen lehet mókolni ezzel. Most a legegyszerűbb nekem a DNS átírás menüpontot használni, ott ez a *-os megközelítés jól működik a subdomain-re.
Onnantól az nginx átveszi a szerepet, az első teszt most működött is!
-
Magnat
veterán
válasz
tasiadam #3276 üzenetére
Na ok, de érted, hogy itt az SMB multichannelt mutatja be h mire jó, nyilván nem azoknak lesz nagy truváj, akik már csináltak LA-t, hanem akik nem tudnak, pl mert nem minden háztartásban van tele az asztalfiók managelhető switchekkel
Mondjuk nekem pont van, csak sajnos az uplinkje is gigás, szóval nem sokra megyek vele ha a 2.5-ös switchez csak gigán csatlakozik
A port kiesést meg ez is tudja. -
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #3266 üzenetére
TrueNas leírást találtam, de sztem az nem segít most...
Mivel lehet lekérdezni, h amúgy működik-e server oldalon a multichannel?
Win szerint nem műxik, de abban nem bízok.Jah, nálam tárgytalan:
Requirements
At first, multi-channel ist only available if two hosts (e.g. server and client) are interconnected with more then one NIC and all interfaces provides the same network speed. -
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #3243 üzenetére
este ránézek, köszönöm!amargo: nekem csak a kliensekkel volt bánatom, nem tudtak folyamatosan lejátszani, nem csatlakoztak. A Plex meg működött instant. De ez nem most volt, 3-4 éve, szal. ez lehet, h változott. Nekem ez olyan, mint az autó, h kb. mindegy mi, csak tegye a dolgát. Szal. nem egy filmfüggő véleménye, nem is használom ki a lehetőségeit egyiknek sem, az is biztos
-
markussandor
senior tag
válasz
tasiadam #3211 üzenetére
"Nem illegalis"
De az, lásd az xpenology nyitó lapját:
The water is a bit murky here, but the consensus is that Xpenology is not legal. Why? Xpenology is a bootloader for Synology’s operating system DSM. It runs on a custom Linux version developed by Synology, where the community has edited the code to work on non-Synology devices.
Doing this is illegal, as you are accessing it for free instead of paying for the Synology DSM. If you are using Xpenology for personal use, chances are you won’t get caught, and it should run as normal. But if you are using it for business or anything other than personal-lab projects, we would recommend avoiding using Xpenology.
It might not be as reliable as Synology DSM and could land you in some hot water if you are caught using an illegal system to run your business. Synology has stated that Xpenology is illegal and violates their intellectual property, cautioning you to avoid using Xpenology on another server. Synology warns that you can face legal action using Xpenology.Updatelik
Stabil
Minden service benne van, amire szukseg van
Ingyenes
Elmegy krumplin is
Nested virtualizaciot tud
Vagyobb a communityje, mint a proxmoxn
ezek az "érvek" semmiben sem befolyásolják az illegális mivoltát :-)
Tegyük fel a kérdést máshogy. Mit tud a synology (xpenology), qnap, asustor (és társai), amit ne lehetne megoldani ingyenes, nyílt forrású szoftverekkel?
Látszólag azt tudja, hogy megveszed és használod.
Majd egyszer eljön a támogatás vége, és onnantól kezdve orosz rulett egy neten lógó eszköz.
Én meg röhögök a markomban, és lényegesen olcsóbban használom az általam épített rendszert, amíg ki nem döglik alóla a vas. Sőt, még utána is, csak átrakom a meghajtókat egy új gépbe. -
Magnat
veterán
válasz
tasiadam #3221 üzenetére
Itt van. Persze nyilvánvalóan főleg személyes felhasználásra nem kell retorzióra számítani. Régebben valahol olyasmit is megtaláltam, h beágyazott rendszert alapvetően nem legális a hw résztől elkülönítve használni v vmi ilyesmit, más oldalakon meg a Hackintosh-hoz hasonlítják (mármint h pont amiatt nem legál, amiért az sem).
De nem akarok erkölcscsőszt játszani, én is telepítettem már tesztre jópárat, mondjuk van Syno nasom meg nvr-em is, tőlem aztán mindenki azt telepít amit akar -
Magnat
veterán
válasz
tasiadam #3219 üzenetére
Ha rákeresel Googleban, h "Is Xpenology illegal?", az első találat ez:
"Synology has stated that Xpenology is illegal and violates their intellectual property, cautioning you to avoid using Xpenology on another server."
Az meg, h nem foglalkoznak vele, ebből a szempontból irreleváns.
-
amargo
addikt
válasz
tasiadam #3167 üzenetére
eddig egy 0,5TB-os volt ott, kb 3 hete, de egészség pontosan a 0, 1 slotban volt 0,5-0,5. Most lett először 2TB majd + 4TB.
ViZion: Nálam nem tiltja egyik SATA portot sem (máshol én is olvastam, de itt nem). 4db van, amúgy én is olvastam ilyet. kb 2-2,5 éve fullra tömve ment, mindenféle probléma nélkül, most amúgy szabad is az egyik sata port.
Egy hp elitedesk 800 g4 twr az áldozat. Van egy pcie bővítőm, ha továbbra is gond lenne, átrakom oda, mert akkor magán a pcie sávon szűkül a kettő ssd és ezért lehet probléma.
-
Balinov
titán
válasz
tasiadam #3041 üzenetére
tasiadam, tokkeletesen egyetertek, lehet egy bare metal OMV-vel jobban jarnek, de szeretem a kihivasokat, na
ViZion: le kell vinnem a kutyat setalni, mert beszarik, de a datacenterben igy nez ki most konkretan
Shared=NO
szoval a contaienr.conf-ban a mp0:/tank/xxx es a PCT az hot ugyanaz, a kulonbseg hogy a pct-t a shellbol inditom, a config file-t meg ugye szerkesztem, de funkciora ugyanaz?
A tobbit atolvasom kesobb, de most botlottam bele ebbe a YT video-ba, nagyjabol ezt lenne a cel, de nem akarom (akartam???
) az osszes cca 1TB tarhelyet odaadni az SMB-t futtato Cocpit LXC-nek
Koszi sracok!
Bali -
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #3012 üzenetére
Hmm... nem a blokkolás lassú ott. Nálam is rég LXC-ben van, csak blokkol, DNS cachelést és lekérdezést nem végez, az viszont már az unbound dolga.
Elsőre én sem bírtam az AGH-t, voltak bajok. Cache-t kikapcsolásra sem törölte/frissítette, szabály módosításánál még a "jóvanazúgy" időn túl is a fals címet adta. Így unbounddal már frankó. DHCP részét nem is értem, az egy használhatatlan fapad hulladék. Inkább azt a részt fejleszthetnék, amire létrehozták... -
danih
veterán
-
zseko
veterán
válasz
tasiadam #3006 üzenetére
Jah... azt nem is figyeltem, hogy te vagy a topikgazda
Én végképp nem tudom miért van ott, ~egy hete ismerem a programot, linuxot meg már ~15 éve nem használok. Az lsusb is és az lspci is kilistázza. Bocs ha kissé szarkasztikusabb voltam a kelleténél, írásban hajlamos vagyok túlzásba esni.
-
-
Magnat
veterán
válasz
tasiadam #2877 üzenetére
16GB, nem fut rajta semmi erőforrásigényes dolog, egyébként annyira nem rossz ez a vas erre az otthoni szerver/nas felhasználásra, ahogy néztem, egy 7. generációs I7 és 8-9. generációs I5 szintjét hozza kb. Ráadásul 6 watt a tdp-je, szóval 12 volt 2A-s táppal nagyon vígan elmegy egy ilyen konfig tokkal-vonóval.
-
danih
veterán
válasz
tasiadam #2869 üzenetére
Van maga a node a bal oldali menüben, annak van egy Console-ja, pl. erre gondoltam.
De már nem érdekel igazából a dolog, mert nem fogok VM-be passthrough-t csinálni mégsem. LXC-be csináltam végül (Jellyfin transcode) - faszán működik, és ami plusz, hogy más LXC-k is tudják használni (mert igazából nem is passthrough a dolog). -
Chisee
újonc
válasz
tasiadam #2780 üzenetére
Köszönöm az infiormációt.
A 2 db harvderes raid kötet el is készült, erre gondoltam én is.
Van egy olyan tényező, ami miatt fontos, hogy ne legyen lehetőség szerint leállás, még rövid időre sem, ezért szükséges a raid az OP alá is.
A teljes házat hivatalosan egy IMM szerveren keresztül lehet vezérelni. Ez átköltözött VM-be. Ha nem fut ez a VM, akkor itthon se fény, se fűtés, se kapunyitás, semmi, szóval tényleg csak egy kőkupac szintét tudja adni a ház. Asszony a nemesebbik szervemnél lógatna fel...Így is nagyon kell a kampány,hogy miért is van szükség erre az egészre
Az eth-kat jobb egyben kezelve átadni minden VM-nek, vagy a szeparáció lenne az ideálisabb? Esetleg a kártya cseréje gyorsabbra?
Nagyon köszönöm a segítséget! -
ViZion
félisten
válasz
tasiadam #2739 üzenetére
csak itthon, Home Assistant, MQTT, Grafana, Esphome, EspEasy, Victoria metrics, meg az integrációk. Semmi extrém nincs benne
Napelem termel, elosztom a fogyasztást, lámpákat kapcsolgat, szól, ha a mosógép, szárítógép végzett, figyeli a bojlereket, a klímát, a fűtést.
Ezekre van suli? Már kérdezték, h másnál vállalnék-e ezt-azt, de nincs kedvem 24/7 helpdesk lenni, a home assistant azért igényli a törődést, de nem vagy 1 céghez láncolva. Villanyszerelő tanfolyamon gondolkodtam a műszerész mellé, tudnék menni segédnek, jól fizetnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple asztali gépek
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Tőzsde és gazdaság
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest