Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nemurea

    aktív tag

    Sziasztok!

    A kérdésem kicsit inkább hálózat, de a proxmox fix ip-je miatt írok ide (meg azért is, mert itt tuti vannak hozzáértők :D ).

    Adott egy 10 éves Telekomos modem/router (ZTE), ezt fogom részben kiváltani egy Mikrotikkal, a ZTE csak modemként fog a továbbiakban működni. Pass-through már be van állítva, de meglepetésemre ez nem azt jelenti, hogy a ZTE átvált csak modem módba, hanem hogy engedi a Mikrotikot is felcsatlakozni a Telekom hálózatára, saját publikus IP-t kap.

    Jelenleg ez a helyzet:
    ZTE egyelőre full működésben, a 192.168.1.254-en ül, 192.168.1.n hálózaton adja ki az IP címeket, a proxmox is ebben az alhálóban van a 192.168.1.252-n (fix).
    A Mikrotik-ot előkészítettem (valóban kb. pilótavizsga kell hozzá, ilyenkor látom, a hálózati informatika milyen bonyolult és én milyen pici részét értem), az IP címe egyelőre a 192.168.0.1 és a 192.168.0.n subneten megy a DHCP szervere. (Értelemszerűen ha a Mikrotikra csatlakozom, akkor nem látom a proxmox szervert.)

    Most jön majd az a lépés, hogy a ZTE kap egy hard resetet (a T-s support javasolta), így már csak a Mikrotik lesz az egyetlen router.

    A kérdésem: milyen IP-t/alhálót állítsak be a Mikrotikon? Az alap ötletem az lenne, hogy megkapná a ZTE régi IP-jét, és így átvenné a helyét a 192.168.1.n tartományban. A proxmox és a többi fix IP-s észre sem venné a cserét.

    Csak a ZTE alapértelmezett IP-je is 192.168.1.254, vagy összeakadnak, vagy ha nem (pass-through), akkor meg nem érem el a ZTE-t. (Állítsam át .253-ra pl?)

    Vagy hagyjam a Mikrotikot a mostani 192.168.0.n helyén, és írjam át az összes eszköz fix IP-jét erre a subnetre?

    Szóval nálatok mi a best practice?

Új hozzászólás Aktív témák