Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• byte-by

tag

válasz isvarga #2814 üzenetére

Üdvölet !

"A

"ha valaki időt és energiát fektet bele, a PLC azt is "elárulja" mi a hiba, hol a probléma, sőt , mit kell tenni, vagy csak megteszi amit kell.csak program kérdése."

mondatot amikor elolvastam az jutott eszembe " Ilyet eddig csak sci-fi -be láttam". (nem gúnyolódásképpen írtam , csak ez jutott eszembe) . Csak remélni merem ,hogy ezek után kifejted bővebben is ,mert nagyon érdekelne a dolog. "

nos, a sci-fi elkezdődött amikor Walter Brattain úr 1947-ben összerakott egy tranzisztort.
    Nobel díjat érdemelt.

egyébként Szirty leírt pár detektálható, dokumentálható, követhető diagnosztikai lehetőséget.

a sci-fi-hez visszatérve ,azt hiszem Luke Skywalker tökön csókolta volna magát , ha R2-D2-ban lett volna OB121.

na,de.egy ki lazulás.

egy raklap egyszerű példa.
    betonkeverő. nem az otthoni , amivel járdát csinálunk a nyári konyhától a budiig, hanem sok köbméteres pontos recept szerint dolgozó komplex rendszer.90-es évek.még azt hittük, hogy a gyomorfekélyt a stressz okozza.
    szóval keveri a betont, méricskéli az összetevőket, bla-bla, de a cement nem jön.
    zárt rendszer , látni semmit.adagolóban bőven.kezelő a szemközti kocsmában.
    mi legyen.a legjobb az egészben, hogy lecserélték a relé-mágneskapcsoló rendszert PLC-re.
    nem kell tenni semmit.
    fizika óráról tudjuk, hogy a tapadási-surlódási erők változásai képesek akár a finom cement szemeket egymáshoz kötni és szépen egy tölcsér oldalához tapasztani.
    a vezérlő , a megfelelő szenzorokkal, leellenőrzi a komponensek útját.innen jön,onnan jön. amonnan nem jön.ezt archiválja, vagyis "elárulja" a problémát.(de nem az okát) egy NT szériás HMI-n.
    A kezelő bácsi iszik még egy sört.
    A vezérlő a cement ágat külön leellenőrzi.anyag? van.motor?rendben.csiga? átjön a cucc.töltőcső?nem jön.aha.(itt "mondaná" meg, a HMI-n, hol kéne megnézni a rendszert)
    ezt régen úgy oldották meg, hogy egy marha nagy kalapáccsal oldalba ütötték a töltőcsövet , ezáltal lazítottak a cementszemeken amik szépen lezúdultak a csőben.(itt "javasolná" ,a HMI-n,mit kéne csinálni.)
    a bevált dolgokon ne változtassunk,kalapács helyett egy ipari vibrációs eszköz is megteszi.(itt "tette meg" amit kellett.)
    a cucc megindult és a keverés továbbment.
    a kezelő a harmadik sör után visszajött , a szállító megtelt , az élet megy tovább.
    persze azért csodálkozik, miket írogat a HMI, és szépen kitörli a listázott hiba üzeneteket.

szóval valami ilyesmi.persze a dolog ennél sokkal bonyolultabb,de a végén ilyesmi történik.
    egy folyamat minden lépését le lehet ellenőrizni, detektálni, megfigyelni, javaslatot adni és szükség esetén, ha igény és kiépített lehetőség van rá , beavatkozni.
    mint, mondtam csak program kérdése, ha valaki időt és energiát fektet bele.

ez minden automatizáció alapja: az embert ki kell zárni.
    ő a leggyengébb láncszem.

gondolom ez még a PIC vezérlők világában is igaz.

byte-by

Új hozzászólás Aktív témák