- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Autós kamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Mini-ITX
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Exhodus
tag
A pénz a kisebb gond, azért persze ésszerű keretek között, amit nem tudok hogy megéri e a DDR3, egy csomó helyen olvastam hogy jelenleg egy jó időzítésű húzott DDR2 simán otthagyja, engem meg a teljesítmény éredekel
, viszont valami olyasmit is láttam valahol hogy a DDR3-as alaplapokban már valami javított chipset van a DDR2-esekben meg nem, de ebben megint nem vagyok egészen biztos. A P5E3 premium nem allergiás a 4db memória modulra? csak mert pont ebben a topicban volt embereknek gondja a 4db modul működtetésével.
Mindenesetre felírtam ezt a két nevet, köszi
-
-
szabi0423
csendes tag
Sziasztok,
Vettem egy ilyen prémium lapot, egy xfx 9800gtx "xxx" gpu karit és egy zalman zm600-hp tápot.
Ha minden igaz akkor holnap érkezik hozzá a 2x1gb kingston hyperx 1375mhz cl7 memória és a quad9450 proci.Olyan kérdésem lenne hozzátok,
Igaz lehet már késő így itt olvasva a memóriákról.Ez az összeállítás így frankó??? Klappolnak a dolgok egymással???
(Annyira nem értek hozzá.)Ja és a jelenlegi vízhűtésem szeretném hozzá társítani még.
[link]
A radiátor a képen nem látszik de a gép mögött rejtőzik.
- Nexxxos Extreme II két darab Scythe S-FLEX SFF21D 120mm-es ventivel.A gpu hűtést azt már most látom, hogy kevés lesz hozzá mert a mostanim csak 7600gt.
Tudom nem kifejezetten a lapról kérdeztem, de végülis az alap a lap.
A válaszokat előre isÜdv. és további szép napot mindenkinek.
-
MrCool
tag
Jó az új BIOS.Én már feltettem.Az XS-en nagyon dicsérik(ezzel a BIOS-al 630 FSB-t értek el !!!)
-
-
Exhodus
tag
Hali
X48 vagy X38 vásárlásán gondolkozom, végigolvastam a topicot, ahogy látom az X48 jobb, van végülis megbízható megoldás a 4 db memóriamodul rendes kezelésére, vagy az mindíg lutri és feszállítgatás marad? Már úton van a kitesztelt Q6600-asom hozzá, szóval a proci adott amiben segítséget kérnék hogy szerintetek DDR2 vagy DDR3 és milyen márkájó lap, Asus, Giga esetleg DFI(bár ez utóbbi árairól tippem sincs). Ati-éknak és a 4870-esnek hála CF-ben gondolkozom.
Előre is kösz
-
jugeen
addikt
-
MrCool
tag
Itt az enyém is
[link] -
AirBooms
addikt
-
^Boss
őstag
-
MrCool
tag
RAM kezelése kivételes !!!!
-
MrCool
tag
Hát ahogy elnézem nem sok P5E3 Premium tulaj van,ézért a pangás is.....
Ha majd átbuherálom kávéfőzőre irok tapasztalatokat,addig is mint MB nekem nagyon bejött!!!! -
^Boss
őstag
eledjen a topic, ez a lap nagyon zsir
-
AirBooms
addikt
Szerintem adjál az NB-nek is plusz feszt, meg talán a ramoknak is.
Gondolom 32 bites XP-t használsz, ezért lát csak ennyit a 4 gigából. Ezzel sajnos nem tudsz mit csinálni. Csak a 64 bites oprendszerek fogják mind a 4 gigát látni-használni
Amúgy van P5E topik, ott többet tdnak neked segíteni, elvégre itt X48-ról van szó. -
Jeszy
csendes tag
Sziasztok!
Tudom, hogy nem egészen ez a topic alá tartozik, de kellene egy kis segítség.
Vettem egy P5E3 Deluxe lapot, beletettem a gyári listáról származó OCZ 1333-as 4Gb ramot. A leírás szerint 7-7-7-20-as jellel kellene mennie de csak 8-8-8-...al megy ha benne van mind a 4 GB. Ha kiveszem és 1Gb-t hagyok benne, akkor rendesen érzékeli és 7-es jellel működik. A RAM feszültséget már felhúztam 1.8-ra. de még így sem megy a rendes órajellel...
A dosos bootolásnál érzékeli a 4Gb-t, de az XP rendszerbeállításnál már csak 3,25Gb-t lát...
Valaki tudna segíteni?
Köszi
-
AirBooms
addikt
Jelenleg nagyon királyul megy a lapom! Ramok 2000 MHz-en, Stronger-en, tRFC 60-on, PL 7-en, CL8-8-8-18-on. Igaz ehhez kell neki 1,61V NB fesz és az 1T így sem megy. de lekakilom, mert kb. 12000 az olvasás, írás és másolás közel 11000!
Imádom ezt a deszkát! -
MrCool
tag
A RAmod akár a 2000 Mhz-et is tudja,persze valamelyest lazitani kel az időzitéseken,ill.több feszt igényel. A FSB Strappet igy nem tudom elmagyarázni,de elvileg minél kissebb( 400-333-266,stb),annál jobb-gyorsabb(ezt inkább a nálam sokkal szakavatottabbak magyarázzák el)
A Te RAModrol(persze csipfüggő) azt irták ,hogy alap feszen 1920-ig tudták húzni. -
putti
aktív tag
Köszi a részletes infót, délután 15:15 körül már ki is tudom próbálni.
Majd jelentkezem.
Egyébként érdekel a dolog hogy vajon tudja-e az 1800Mhz-t az 1600-asaim, mivel tuningnál ezt is felajánlja. Kipróbálom, de nem sok esélyt látok rá, ha megy akkor viszont meg kell emelnem a ram feszt, kap ventit is, de egyenlőre maradok az eredeti problémánál.
Egyébként az FSB Strap to North Bridge beállítás mit csinál, mire jó? Mi alapján vagy mihez mérten kell ezt módosítani?
-
MrCool
tag
AI Overlock Tuner: Manual
CPU Ratio Setting : Auto
FSB Strap to North Bridge : 333 Mhz!!!
FSB Frequency : 400
PCIE Frequency : 100
Dram Frequency : DDR3-1601MHz
Dram Command Rate : 1T
Dram Timing Control : volt már auton és manualon : 7-7-7-20
CPU Voltage : 1,325 V
CPU GTL Voltage Reference (0/2) : Auto
CPU GTL Voltage Reference (1/3) : Auto
CPU PLL Voltage : Auto
FSB Termination Voltage : Auto
Dram Voltage : 1.94.1.98 V-ot próbáld
NB Voltage : 1,53-1.55,de sztem az Auto a legjobb !
NB GTL Voltage Reference : Auto
SB Voltage : Auto
Clock Over Charging Voltage : Auto
Load Line Calibration : Auto
CPU Spread Spectrum : DISABLED!!!!
PCIE Spread Spectrum : DISABLED!!!!
AI Clock Twister:először próbáld Auto-n,majd Manual.
Common performance level:7
....(nem jut eszembe) :Moderate,vagy strong(ennek fügvényében az NB fesz is változik:ha Moderate akkor kb.1.50-1.53 V kel neki,ha Strong ,akkor 1.53-1.55 V.
A chipset beállitásoknál azt irják,hogy 4x1 Gb RAM-al a Memory remap Enabledre kel tenni,2x1 Gb-álisable.
-
putti
aktív tag
Megpróbálom, lehet jobb lenne, mert az a 60-62 fok már túl sok. Amúgy tuti hogy szórakoznom kell a memókkal ahogy írtad is, mert tényleg ha azt a 33Mhz-t leszámoljuk akkor megy 1600Mhz-n mind a négy.
Hogyan kellene őket összehangolni? Mármint milyen beállításokat nézzek meg. Ugye eddig abban maradtunk hogy 2 slotonként először az 1-3-at majd a 2-4-et nézem meg. Bár mondjuk ugyis csak délután tudok nekiállni, mert ugye nem vagyok übergazdag és nekem kitalálták a munkát is.
-
MrCool
tag
-
MrCool
tag
válasz
AirBooms #238 üzenetére
Én szerintem a Memory Remap-el kel játszadozni(enable-re tenni).Tök felesleges az égbe nyomni az NB feszt.Azért nem megy a putti gépe,mert különböző a mem elérési ideje a különböző slotokban...
putti-énszerintem először próbáld ki Auto-n,előszőr lődd be a 2,4 slotokat,mjd az 1,3-t,majd mind a 4-et -
putti
aktív tag
válasz
AirBooms #238 üzenetére
Erre jutottam :
Ha manuálisan akarom neki beállítani az 1600Mhz-t akkor nem működik 4 modul esetén, de :
Meghúztam a proci FSB-jét 470Mhz-re, és adtam neki 1.35V-t. Ez elég neki vagy még?
Szerintem ez éppen elég neki, de nem tudom. A lényeg az hogy így a 4 modul összesen 4gb megy 1567Mhz-en, 8-8-8-24 ben. Nem egy leányálom az 1600 7-7-7-20 hoz képest, de legalább megy a 4 gb egyszerre 33Mhz hiányában mondhatni 1600Mhz-n.Tovább már ne próbáljam húzni a procit? Esetleg már így is szenved?
Gyorsba felraktam CPU-Zt 1.45-t. ott azt mondja hogy 1.296V-t fogyaszt ill max 1.31-et.
Melegedés : 43 45 fok alapban
Végülis most a proci így megy : 4230Mhz Fsb : 1880Mhz
-
putti
aktív tag
Szakadna meg ez az alaplap. Ha csak 2*1gb-ot rakok bele akkor megy az 1600Mhz 7-7-7-20 1T vel
-
putti
aktív tag
válasz
Overlocker #253 üzenetére
Jelenleg a 0503-as.
Amit még kifelejtettem a bios beállításokból :
CPU INFORMATION :
C1E Support : Enabled
CPU TM Funktion : Enabled
Vanderpool Technology : Enabled
Execute Disable Bit : Enable
Max CPU ID Value Limit : Disabled
Intel (R) SpeedStep (TM) Tech : DisabledAz előző menüben ( A.I. Tweakerben) még vannak ezek :
A.I. Clock Twister : Auto
A.I. Transaction Booster : Auto vagy manual : jelenleg : C/P : A1 A2 I B1 B2
08 08 I 08 08
DRAM Static Read Control : Auto
DRAM Dynamic Write Control : Auto -
putti
aktív tag
Részletesen leírom hogy van beállítva:
AI Overlock Tuner: Manual
FSB Strap to North Bridge : Auto
FSB Frequency : 400
PCIE Frequency : 100
Dram Frequency : DDR3-1601MHz
Dram Command Rate : Auto, de próbáltam már az 1T-t én a 2N-t is
Dram Timing Control : volt már auton és manualon : 7-7-7-20CPU Voltage : 1,28125
CPU GTL Voltage Reference (0/2) : Auto
CPU GTL Voltage Reference (1/3) : Auto
CPU PLL Voltage : Auto
FSB Termination Voltage : Auto
Dram Voltage : jelenleg 1.82V, de volt már 2,00V és Auto is
NB Voltage : volt már 1,55V 1,71V és Auto is
NB GTL Voltage Reference : Auto
SB Voltage : Auto
Clock Over Charging Voltage : Auto
Load Line Calibration : Auto
CPU Spread Spectrum : Először ENABLED, jelenleg DISABLED
PCIE Spread Spectrum : Először ENABLED, jelenleg DISABLEDEddig ezekre semmit nem reagált. Ami tuti hogy 9-9-9-24 időzítéssel 1333Mhz-en rendesen megy. Dehát ez így akkor elég kakis.
Gondolom akkor ennél többet nem tudok tenni és bebuktam a dolgot.
-
putti
aktív tag
válasz
AirBooms #238 üzenetére
Megpróbálom, bár remélem nem cseszem szét a memókat ekkora fesszel.
Öcsém, az ember megveszi sok pénzért a cuccokat és nem hajlandóak tisztességesen megcsinálni a dolgokat. Közben raktam fel 0503-as biost is de azzal sem változott a helyzet. Kár hogy azt írják hogy max 8GB-ot lehet belerakni, nekem 4-gyel sem megy.
-
AirBooms
addikt
Én egyelőre várok vele, mert úgy tűnik összejön jó áron egy QX9650, s most arra kell a lé. de a tapasztalatokat várom majd tőled, s ha nagyon meggyőző lesz a lap, akkor és is benevezek (bár a mostani, P5E3 Premiumal is nagyon elégedett vagyok, s Over szerint ennek jobb a ramkezelése, mint a P45-nek).
Viszont két darab QX9650 érkezik, az egyik nem érdekel téged? -
AirBooms
addikt
Tehát összesen 4 modulod van? Hmm, az állítólag nem éppen szerencsés, mert a DDR3-as lapok csak a 2-es és 4-es slotokban szeretik a ramokat. Mondjuk NB feszben én próbálkoznék még 1,65 V-tal is, sőt 1,7-tel is. Ha így menne, akkor legalább tudod, mi az oka ennek a problémának. Ramok mekkora feszt kapnak? Mivel ennél a lapnál ezt sem lehet monitorozni, érdemes ezzel is játszani elég széles skálán. Szerintem 1,8-2,0 V-ig nyugodtan próbálkoz, legfeljebb rakjál rájuk egy 12 cm-es ventit!.
-
putti
aktív tag
Sikerült beállítanom a procit.
De van egy dolog ami nagyon nem tetszik. 1600Mhz-en csak akkor hajlandó elindulni a lapom, ha 3 slotban van csak memória. Minden slotot és memót kipróbáltam külön-külön, úgy jók voltak, de ha a 4x 1gb-ot rakok be akkor nem is bootol a gépem. Van erre is beállítás, vagy ez egyszerűen csöcs és rossz esetleg az alaplap?
Bios 0401 van rajta.
-
MrCool
tag
válasz
AirBooms #222 üzenetére
Hát igen ,akkor a tRFC(sajnos most Debrecenben vagyok egy konferencián és nem tudtam pontosan megnézni).2000 Mhz-en asszem nem is fog menni 1T-ben.De az olvasás ,irás paraméterek alpján ,igy is nagyon dzsuker.
Keldor Papa:sajnos fogalmam sincs hány fokos,vagy mennyi feszt kap,mert az Everest nem írja ki.
-
AirBooms
addikt
Hát nem egyszerű tuningra belőni semmilyen lapot sem, a miénk egyébként még nem is a legnehezebb - de azért van vele meló. Amúgy MrCool nagyon jó tanácsokat adott eddig is, meg a többiek is, akik errejártak. Érdemes ezeket elolvasni, még ha néha ellentmondóak is. Ebből tanul az ember. Aztán pár hónap, s már te adsz majd tanácsot másoknak!
A konfigodat meg azért célszerű módosítani, mert nem fog mindenki vissza olvasni a hsz-ekben, hogy utánajárjon, hogy milyen cuccod van.
-
^Boss
őstag
450x9-et lojj be, 1,37V korul kezd ela procit tesztelni, ha birja, vidd lejjebb.. memo meg 1800 8-8-8-24-el kezd, 1,95V korul, ha birja, probald CL7-et.. sztem.. de ha ragaszkodsz 400x9hez, akkor adj procinak 1,26V korul, memonak alapfeszt, es lodd be, NB-nek sztem 400-hoz eleg 1,49V, FSB-nek nalam X38ban 1,4V kellett ennyihez ddr3-nal.
-
-
AirBooms
addikt
Hali!
Asszem még sem tRD-nek hívják, amire gondolsz, hanem tRFC-nek, mert csak ennél találtam 60-as, 88-as és 102-es értékeket (meg köztük még néhányat). Nálam sok változást nem hozott, mert asszem alapból is 60-ra lőtte be. Viszont az 1T továbbra sem megy...
Persze, igazából már most is elégedett lehetek, hiszen az írás és a másolás is 10500 körül van, az olvasás pedig 12000 körül. Szóval, azért nem szomorkodom az 1T miatt...Köszi!
-
putti
aktív tag
Sziasztok!
Kellene egykis segítség. Vettem egy p5e3 premium alaplapot egy c2d e8400 procit és 4 gb 1600mhz corsair memót ( cl 7 7 7 20). Régen volt intel platformom és nem tudom a beállításokat. Szinkronba szeretném hozni a memória és a proci frekijét, ahogy látom ehhez az kell hogy a jelenlegi 333Mht- megemelem 400-ra. Milyen beállításokat használjak procinál, memónál, meg amúgy az egész biosban? ( fesz, késleltetések stb.)
Köszi a helpet és a türelmet!
-
MrCool
tag
válasz
AirBooms #209 üzenetére
Na látod,látod....türelemáték sz egész.Nálam instabil volt ha az NB-nek 1.5 V felett adtam,de amikor beállitottam Autora,stabillá vált(sajnos az Everest nem írja,hogy ilyenkor mennyi feszt kap az NB,igy én sem tudom megállapitani,hogy load alatt mennyi a drop,de ki nem sz@rja le!!! A lényeg,hogy flottúl megy).
Ha 1T-ben akarod futtatni,én azt mondom a PL-t tedd Modarate,vagy Strongra,az NB feszt tedd Auto-ra és a RAMnak adjál 1.94-1.96 V-ot.Sokkal jobb lehet az olvasás,ha a tRD-t (azt hiszem az,most laptoprol írok,igy nem tudom pontosan megnézni,de a RAM beállitásoknál megnézheted) 60-ra állitod be(alapbol 88,vagy 102 ,ekörül állitja be a lap).
Megy ez ,mint az ágybaszarás,csak ki kel tapasztalni.Fog az még nagyon hasitani majd meglátod.
Gratula az eddigi sikerekhez ! -
Chrys_
addikt
Ez a távir. egész jó lehet. Be kell szereznem egyet
Megnézem e-bayt...
-
ricsik
őstag
Szemezek egy ilyen lappal, csak nem tudom, hogy jár e hozzá távirányító?
Csak itt láttam, hogy van, még asusék sem említik.
-
AirBooms
addikt
Igen, de most még szarakodok az NB fesszel, mert nem tudom, hogy túl kicsi-e az 500-as FSB-hez, vagy túl magas? De jó lenne, ha tudnám monitorozni, mert abból kiindulva, hogy a CPU fesz mekkorát droopol, biztos a többi feszültség sem egyezik meg win alatt, mint amit a biosban belőttem. X38-ban pl. a win alatti 2 voltos ramfesz az biosban 1,92 V-ot jelentett...
-
AirBooms
addikt
Igazad volt, úgy csináltam mindent, ahogy írtad, s egyelőre stabilnak tűnnek a ramok, 1,92 V-on, CL8-8-8-18-on PL 7-en, Strongeren 2T-ben 2000 MHz-en. Az everset nagyon szép kis számokat produkál (olvasás bőven 12000 felett)!
Az 1T is megy, de akkor nem stabil a ram, s szinte a nulával egyenlő a pontszámtöbblet.
-
MrCool
tag
A Memory Configuratornál most 307 Euró ez a RAM,én inkább náluk venném.Nagyon korrektek és bármi gond van azonnal kiscerélik.Az EBay-bizonytalan.
-
MrCool
tag
válasz
AirBooms #201 üzenetére
Fogalmam sincs mi az,nálam "performance"-on van.A képek ,amiket belinkeltem ugyan olyan RAMokkal készitette a srác,mint a miénk(meg kel jegyeznek kib@szott jó RAMokat fogott ki).Én rettenetesen sokat szivtam,mint a SIIE-mel,mint ezzel a lappal(és úgy látom itt a PH-án nagyon sokan mások).Csak akkor kezedett tisztulni a kép,amikor rájöttem,hogy az instabilitási gondokat mi magunk okozzuk azzal,hogy túfeszeltük a cuccot. Az ST RAM-ot(amilyen a Te "műhelyedben" is járt és az is az enyém volt
),kiakartam dobni az ablakon,annira instabil volt.Most,hogy belőttem a SIIE-ben,azt mondom -az egyik legjobb RAM.Ez a CellShock is eszméletlenül jó,kefejezetten ebben a lapban nagyon hasit.
Egy másik gondom ,ami volt:a GeForce GX2: játék közben beremeget a kép és leállt.Rettenetesen bosszantó volt.Amikor visszavettem az NB feszt,a jelenség megszünt.
Egy szó,mint száz,próbáldezekel: 2000 Mhz CL8(csak figyej oda,hogy az értékek egyformák legyenek (8-8-8-20 és ne 8-7-6-20... az Extreme Systemems forumján ezt kihangsúlyozták ezekkel a RAMokkal) ;T2 ,1.90-1.94 V,az NB-t "AUTO"-n ! Peformance Level :7 !
Én futtattam a RAMjaimat azokkal a beállitásokkal ,amelyeket az előbb belinkeltem,de az Everest olvasás 11650 Mb/s körüli volt.Most 1861 Mhz CL7 T1 1.96 V-12335 Mb/s.,ugy,hogy igy is maradt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 30+ típus!!! Lenovo Thinkpad X1 Carbon, Thinkbook, 2-in-1 Workstation, Yoga, 5-14.gen. Ultra 7!!!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- ÚJ ÁRU, OLCSÓBB!!! Dell Precision Workstation 5550, 5560, 7510, 7520, 7550, 7720, i7, 6-11. gen.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest