- Acer notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Androidos tablet topic
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
Új hozzászólás Aktív témák
-
putti
aktív tag
A memóriakésleltetésekkel próbálkozz. Én a cpu fesz emelésén kívül csak a memóriák feszültségét állítottam be.
Nekem cpu: 1.27V-on megy ami alaplapi beállítással 1,2856V-körül van
A memóriáimnak meg a gyári előírt 1.65V-t adok, alaplapi beállítással kb 1.67VCserélgesd a memóriákat a slotokban, nekem pl érdekes módon a Geil Evo One 2133Mhz csak a 2-es 4-es azaz a piros foglalatokban hajlandóak normálisan működni, az 1-es 3-asban fagyogatnak, de csak ennél a frekinél.
Elég nehéz rendesen belőni az X48-as lapokat, de ha kitapasztalod nagyon gyors gépet tudsz varázsolni belőle. Én is nagyon sokat szívtam vele az elején.
-
putti
aktív tag
Az NB emelésével csak elcsesztem a gép stabilitását és újra kellett telepítenem az oprendszeremet is, szóval nekem auto-n van. Sőt ha nagyon megemeled és raid-ed van azt is kinyírja és raidezhetsz újat.
Q9550 steppingje ha C-s akkor lehet annyira nem fogod tudni emelni a fekijét, ha e-s akkor talán még 4 GHZ felé is lehet emelni.
FSB téren nekem az E8400-as procim még 600Mhz-es FSB-n is elindul, igaz ott már instabil. 550 és 560MHZ-es FSB-vel stabilan megy, de a memóriáim miatt csak 500MHz-en nyomom jelenleg.
Szerintem nincs gond az X48 és Core Quad proci párosításával, a kettő együtt a legjobb.
-
putti
aktív tag
Ha jól láttam a legújabb bios-ban hackeltek valamit ezzel kapcsolatban a 0803-ast töltsd le és talán láttam win7 alá wifi supportot is.
Amúgy közben lecseréltem a memóriáimat, Geil került bele 2133Mhz 2*2GB, 2002Mhz-en tudom őket stabilan hajtani. Érdekes módon nem a 2 piros hanem a 2 fekete slotban indulnak el, de ott viszont stabilan mennek dula channel módban. Még nem kísérleteztem vele, de az alaplap felajánlja a 2400Mhz-et is, gondolom északi hídnak kell feszkó már, mert alapjáraton nem ment 2400-on.
-
putti
aktív tag
Nagyon jó ez a 0704-es bios.
Jelenleg a 4x1gb Corsair 1600Mhz moduljaimat is tudja kezelni.
A procim egy E8400-as, jelenleg 1.31V-on megy 530*8-at 4240Mhz-t
A memóriák pedig 8-7-7-12-n, 1.84V-on mennek 1594Mhz-t. Érdekes módon 4 modul-nál eddig egy biossal sem tudtam elérni hogy kerek 1600Mhz-n menjen, akkor már nem indult el a gép.( viszont 2 modul esetében tök jól működik).
Kérdésem az lenne, ha mondjuk vennék egy ilyet :
CSX 4096MB DDR3 2000Mhz DIABLO FAN KIT ( ami 2x2gb)
Ezt tudja kezelni az alaplap? Elvileg micron chipes-ek, megnéztem a gyártó oldalán.
Vagy esetleg érdemes lenne megkérdezni az ASUS-tól? Vajon igazat mondanak-e?
-
putti
aktív tag
Köszi a részletes infót, délután 15:15 körül már ki is tudom próbálni.
Majd jelentkezem.
Egyébként érdekel a dolog hogy vajon tudja-e az 1800Mhz-t az 1600-asaim, mivel tuningnál ezt is felajánlja. Kipróbálom, de nem sok esélyt látok rá, ha megy akkor viszont meg kell emelnem a ram feszt, kap ventit is, de egyenlőre maradok az eredeti problémánál.
Egyébként az FSB Strap to North Bridge beállítás mit csinál, mire jó? Mi alapján vagy mihez mérten kell ezt módosítani?
-
putti
aktív tag
Megpróbálom, lehet jobb lenne, mert az a 60-62 fok már túl sok. Amúgy tuti hogy szórakoznom kell a memókkal ahogy írtad is, mert tényleg ha azt a 33Mhz-t leszámoljuk akkor megy 1600Mhz-n mind a négy.
Hogyan kellene őket összehangolni? Mármint milyen beállításokat nézzek meg. Ugye eddig abban maradtunk hogy 2 slotonként először az 1-3-at majd a 2-4-et nézem meg. Bár mondjuk ugyis csak délután tudok nekiállni, mert ugye nem vagyok übergazdag és nekem kitalálták a munkát is.
-
putti
aktív tag
válasz
AirBooms #238 üzenetére
Erre jutottam :
Ha manuálisan akarom neki beállítani az 1600Mhz-t akkor nem működik 4 modul esetén, de :
Meghúztam a proci FSB-jét 470Mhz-re, és adtam neki 1.35V-t. Ez elég neki vagy még?
Szerintem ez éppen elég neki, de nem tudom. A lényeg az hogy így a 4 modul összesen 4gb megy 1567Mhz-en, 8-8-8-24 ben. Nem egy leányálom az 1600 7-7-7-20 hoz képest, de legalább megy a 4 gb egyszerre 33Mhz hiányában mondhatni 1600Mhz-n.Tovább már ne próbáljam húzni a procit? Esetleg már így is szenved?
Gyorsba felraktam CPU-Zt 1.45-t. ott azt mondja hogy 1.296V-t fogyaszt ill max 1.31-et.
Melegedés : 43 45 fok alapban
Végülis most a proci így megy : 4230Mhz Fsb : 1880Mhz
-
putti
aktív tag
Szakadna meg ez az alaplap. Ha csak 2*1gb-ot rakok bele akkor megy az 1600Mhz 7-7-7-20 1T vel
-
putti
aktív tag
válasz
Overlocker #253 üzenetére
Jelenleg a 0503-as.
Amit még kifelejtettem a bios beállításokból :
CPU INFORMATION :
CPU Ratio Setting : Auto
C1E Support : Enabled
CPU TM Funktion : Enabled
Vanderpool Technology : Enabled
Execute Disable Bit : Enable
Max CPU ID Value Limit : Disabled
Intel (R) SpeedStep (TM) Tech : DisabledAz előző menüben ( A.I. Tweakerben) még vannak ezek :
A.I. Clock Twister : Auto
A.I. Transaction Booster : Auto vagy manual : jelenleg : C/P : A1 A2 I B1 B2
08 08 I 08 08
DRAM Static Read Control : Auto
DRAM Dynamic Write Control : Auto -
putti
aktív tag
Részletesen leírom hogy van beállítva:
AI Overlock Tuner: Manual
CPU Ratio Setting : Auto
FSB Strap to North Bridge : Auto
FSB Frequency : 400
PCIE Frequency : 100
Dram Frequency : DDR3-1601MHz
Dram Command Rate : Auto, de próbáltam már az 1T-t én a 2N-t is
Dram Timing Control : volt már auton és manualon : 7-7-7-20CPU Voltage : 1,28125
CPU GTL Voltage Reference (0/2) : Auto
CPU GTL Voltage Reference (1/3) : Auto
CPU PLL Voltage : Auto
FSB Termination Voltage : Auto
Dram Voltage : jelenleg 1.82V, de volt már 2,00V és Auto is
NB Voltage : volt már 1,55V 1,71V és Auto is
NB GTL Voltage Reference : Auto
SB Voltage : Auto
Clock Over Charging Voltage : Auto
Load Line Calibration : Auto
CPU Spread Spectrum : Először ENABLED, jelenleg DISABLED
PCIE Spread Spectrum : Először ENABLED, jelenleg DISABLEDEddig ezekre semmit nem reagált. Ami tuti hogy 9-9-9-24 időzítéssel 1333Mhz-en rendesen megy. Dehát ez így akkor elég kakis.
Gondolom akkor ennél többet nem tudok tenni és bebuktam a dolgot.
-
putti
aktív tag
válasz
AirBooms #238 üzenetére
Megpróbálom, bár remélem nem cseszem szét a memókat ekkora fesszel.
Öcsém, az ember megveszi sok pénzért a cuccokat és nem hajlandóak tisztességesen megcsinálni a dolgokat. Közben raktam fel 0503-as biost is de azzal sem változott a helyzet. Kár hogy azt írják hogy max 8GB-ot lehet belerakni, nekem 4-gyel sem megy.
-
putti
aktív tag
Sikerült beállítanom a procit.
De van egy dolog ami nagyon nem tetszik. 1600Mhz-en csak akkor hajlandó elindulni a lapom, ha 3 slotban van csak memória. Minden slotot és memót kipróbáltam külön-külön, úgy jók voltak, de ha a 4x 1gb-ot rakok be akkor nem is bootol a gépem. Van erre is beállítás, vagy ez egyszerűen csöcs és rossz esetleg az alaplap?
Bios 0401 van rajta.
-
putti
aktív tag
Sziasztok!
Kellene egykis segítség. Vettem egy p5e3 premium alaplapot egy c2d e8400 procit és 4 gb 1600mhz corsair memót ( cl 7 7 7 20). Régen volt intel platformom és nem tudom a beállításokat. Szinkronba szeretném hozni a memória és a proci frekijét, ahogy látom ehhez az kell hogy a jelenlegi 333Mht- megemelem 400-ra. Milyen beállításokat használjak procinál, memónál, meg amúgy az egész biosban? ( fesz, késleltetések stb.)
Köszi a helpet és a türelmet!
-
putti
aktív tag
válasz
Overlocker #12 üzenetére
Hi!
Én is vettem egy p5e3 premium alaplapot. Mivel nem vagyok toppon angol nyelvből segítségre lenne szükségem. Láttam a kézikönyvben, meg mellékeltek is az alaplaphoz két kis hűtőventilátort. Ezeket minden esetben fel kell rakni a proci melletti két kis bordára? Valami olyansmit hámoztam ki a leírásból hogy csak passzív vagy vízhűtés esetén kell rá. Nekem aktív hűtő menne rá, mégpedig egy scythe infinity. Ha ismered elég nagy dög és nem biztos hogy megférne a két kicsivel egyhelyen.
Szóval kellenek rá azok a kis ventik minden esetben?
Thx!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- ÁRCSÖKKENTÉS TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest