- Csillagfelhő áztatná el Elon Musk űrkarneválját
- AMD-s AI-ra építenek az ASUS üzleti portfóliójának új egybegépei
- Rejtély az űr csendjében: ezért kellett kimenekíteni az Űrállomás csapatát
- Kipukkadt a videós AI lufi? A Sora elkaszálása csak a kezdet
- A jövőben egy új foglalat több CPU-generációt is kiszolgál majd az Intelnél
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Windows 11: miért nem vált mindenki?
- Hobby elektronika
- Milyen nyomtatót vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
eshe
tag

-
eshe
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Azért látszik hogy nálad nem a memória a korlátozó tényező,hanem a processzor architektúra.Az enyém ddr4 ugyanaz a freki és semmivel sem gyorsabb,sőt.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Összehasonlítás képpen:
1600MHz CL11-11-11-28 2T

2133MHz CL11-13-13-35 2T 1,50V

2133-on full Auto az összes időzítés, nem hiszem hogy neki fogok állni manuálisan beállítgatni az értékeket, jó ez így is. Sima használat illetve Forza Horizon 5 alatt eddig nem tapasztaltam semmi anomáliát, aztán lehet mondjuk egy testmem5 elhasalna rajta, majd kiderül.
Ja és ez természetesen 4x8GB. -
Én csináltam egy fejlesztést Z97-re, annyi értelme volt, hogy a másik SSD-m is x2-őn megy x1 helyett illetve a memóriát is tudom húzni (jelenleg 1866 CL11-en van).

Egy proci cserén még gondolkodok, néztem alin a 4980HQ-t amit most kuponnal 22.756Ft-ért be lehetne húzni de még kicsit bizonytalan vagyok.

-
sonique
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
egész jol eldöcög még most is
esetleg egy ddr4 z690 + i7-13850HX(Q1LQ) lecserélném de azok valahogy nincs annyira joáron mint a qtj procik -
sonique
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
valoban nem megy az ujabb z390 el
-
-
sonique
őstag
nem gondoltam volna hogy még most is van aki vesz qtj0/1 cpu-t föleg nem itthon
nekem mar 2022 ota megy egy QTJ0 z370 taichi ban 3200 ddr4 rammal
soha semmi baja nem volt all core 4700mhz en
de ment 5,0-5,2 ghz is csak nem volt rá szükség de az nem all core sajnos
ez még a sima naked verzio adapteren nincs semmi kondi
bar a kupakos vezriot sztem jobb leszedni és direkt hüteni /nalam NoctuaD15 el megy / -
válasz
Dauerstage
üzenetére
Biztosan, mert a füst nem jött ki. Egy ideje már használom leginkább hőmérséklet monitorozásra, de nem tapasztaltam anomáliát, eltekintve attól, hogy szerintem a VCore értékek nem stimmelnek (nem változnak, hiába állítok BIOS alatt). Mondjuk a BIOS meg 0.58V körül írja a VCore-t, ami szintén hülyeség...
-
4980HQ H97 lapban.
Kénytelen voltam tovább túrni, hogy hogy tudom stabillá tenni a procit 4.2GHz-en (mert 5 perc után fagyott, majd kis idővel később újraindult a gép ha folyamatosan 100% volt a terhelés). Próbáltam Auto fesz + 0.2 V offsettel, fix 1.2V feszt adni neki, nem volt jó, emeltem a cache sebességét (3.6GHz a gyári, 3.9-re raktam). Nem ment. Kipróbáltam 4.3GHz-en, de ott már a Windows betöltése után kis idővel (mikor indultak a programok) újraindult magától. Aztán találtam egy olyan beállítást, ami arra hivatott, hogy stabilizálja a VCore feszt "heavy load" alatt. Biznyos CPU Load Line Calibration, de figyeljétek, mit mért így a HWInfo.
-
Tim82
félisten
Végig is csináltam jó pár napja sikeresen a folyamatot.
Pár megjegyzés az utókornak:
Ha - hozzám hasonlóan - eddig nem zavartatta valaki magát a BIOS frissítéssel, akkor először v.02.99-re kell frissítenie (direktlink letöltésre: [link] ) és csak utána fogja tudni az útmutatóban írt utolsó BIOS verzióra (00.03.08) elvégezni a frissítést. Viszont az utolsó verzióra frissítés kötelező, korábbi verziónál nem lehet a leírás alapján sikeresen injektálni az NVMe drivert a BIOS-ba.
A sikeres injektálás után NEM fog megjelenni sem a BIOS-ban, sem F9-cel a quick boot options-ben egy NVMe opció. Viszont pendrive-ról boot-olva valamilyen live Linux-ot, az már látni fogja a(z adapterrel beszerelt) NVMe SSD-t. Erősen javasolt egyébként UEFI módban boot-olni és úgy telepíteni, a telepített OS fog az UEFI-be megjegyzést tenni, onnantól tud boot-olni az NVMe SSD-ről a telepített rendszer.
Én amúgy valami AliExpress-es, low profile hátlapos, NVMe + M.2 SATA slot-os adapterbe tettem egy 256 GB-os Union Memory AM620 SSD-t (2242-es méret + 3D nyomtatott 2280-ra toldóval), tökéletesen működik Linux Minttel. Windows nem volt részemről tervben, de feltételezem, az is menne ugyanígy. (Ha majd valamelyest lejjebb mennek az SSD árak, tervezem egy M.2 SATA SSD-vel kiváltani a jelenleg adattárolásra használt 1 TB-os laptop HDD-t is, ami az NVMe SSD mellett be van kötve.)
A leírás nem csak HP 8300 Elite-re, hanem HP 6300 Pro-ra is jó egyébként, az ugyanazt a BIOS-t használja, gyakorlatilag hardveresen ugyanaz a két brand gép.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Rebarról írtam pár éve, az is biosmodot kíván de nem minden kártyán megy. AMD-vel jellemzően megy de Nvidia bugosan kezeli, RTX2000 szérián nekem bekapcsolva fagyást csinál.
Itt le van írva minden de segítek benne ha kell. [link]
Mind mindíg ez is egy bios mod szóval ch341 vagy jobb flashelő kötelező és biztonsági mentés az eredeti biosról. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ahogy az összes írásodat, azt is elolvastam, meg is ihletett, de egyelőre most a két 4980HQ beszerelése és VGA cserék + ebből fakadó riser-kábelezés volt soron. Lehet, hogy a rebar beállítása lesz a következő mini-projekt. De első körben a vonatkozó bejegyzéshez felrakom egy 4770K-val és egy 4790K-val összehasonlítva a hőfokokat és megosztom röviden a tapasztalatqim (bár mivel sajnos nem kapható a proci, nincs túl sok értelme).
-
-
bossbob
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Jah, nekem például ha az above 4g a boot menüben be van kapcsolva az Asus Z97 AR lapon, akkor Linuxból megy simán a rebar
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Rebar modokat is csinálok. Eddig az egyik z97 lapomon nem ment de jellemzően 4genesek nagyrésze tudja moddolva. Hivatalosan ivy bridgetől, nem hivatalosan még core2-t is láttam rebarral b@r az extrém. Pcie3 lapoknál csak bios és szoftver kérdése a rebar, nem egy hardveres dolog.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
ERRATA: bányász 6700-as 10GB memóriával (GPRO X080
0), alacsony és uv-tal MÉG alacsonyabbá tehető fogyasztással, azonban videó kimenet nélkül, ami sajnos elég problémás tud lenni, melyet egy nem oly régi itteni logoutos írás is alátámaszt.És akkor a tesztek - melyben az egyik a Resizeable BAR témakörre is kitér - a régi rendszer vs újabb, de 8 fizikai sávra korlátozott PCIe-csatolós VGA témában, hogy itt is meglegyen:
Igor's Lab teszt
TechPowerUP teszt RTX5090-nel
TechPowerUP teszt RTX5060 Ti-mal+ 1 ráadás Hardware Unboxed videó, melyben a két nagy gyártó régebbi kártyáinak driverek által befolyásolt "életciklusát" mutatja be
-
PitLee
őstag
Uhh pár mondatos ajánlásra számítottam, de köszönöm mindenkitől a részletes hozzászólásokat.
-
Ajánlott VGA témához. A 6600-ból az XT ajánlottabb, ha kisebb táp áll rendelkezésre, mert a sima 6600 - érdekes "pedigréje" miatt - sokkal drasztikusabn tüskékkel bombázza a tápot (ld. például a TPU tesztek 20ms spikes grafikonok), hiába alacsonyabb az XT-nél az átlagos fogyasztása. Kérdés lehet a fizikailag 8x-ra vágott PCIe sávok teljesítményre való hatása az amúgy is lassabb PCIe portban (pl. Sandy Bridge CPU esetén csak gen 2.0 (ilyenkor Gen 2 8x sebesség) Ivy Bridge 3.0 (Gen 3 8x sebesség)). Röviden az általam olvasottak alapján: elvileg átlag képkocka számban kb. mérési hibahatár közelében, de legfeljebb egyszámjegyű lehet esetenként a lassulás, azonban talán latencyben lehet nagyobb különbség. (Ha van rá igény, ide is belinkelem az alaposabb teszteket erről.)
Ha nem számít a fogyasztás, akkor a titkos favorit szerintem az RX5700 XT, melyet ki lehet fogni aprón néha 50 ezer alatt is és itt biztos nem merülhet fel PCIe sávszélesség anomáliav és ár-érték arányban nagyon erős ajánlat. Nyilván itt a magas fogyasztás (mely sajnos pl. Vsync-kel 60Hz-re korlátozás esetén sem nagyon javul, nem úgy mint az újabb AMD-kártyáknál) miatt jóval fontosabb a combosabb hűtés, valamint nincs hw-es raytracing feldolgozó egység benne (bár ez a célt tekintve mondható irrelevánsnak).
Másik favorit lehetne a bányász 5700XT (GPRO X060), melyen van videó kimenet, azonban a hűtése jelentős átalakításra szorul, vagy a szintén zen..., akarom mondani bányász 6700-as 10GB memóriával (GPRO X0800), alacsony és uv-tal nem alacsonyabbá tehető fogyasztással, azonban videó kimenet nélkül, ami sajnos elég problémás tud lenni, melyet egy nem oly régi itteni logoutos írás is alátámaszt. -
KROK640
nagyúr
-
Tim82
félisten
A gépedhez elviekben az E3-1240/1245 v2 (az 1240 IGP nélküli), valamint az E3-1290 v2 a legjobb elérhető Xeon procik. Ezek gyakorlatilag ugyanazt tudják, mint az i7-3770, az IGP-s változatokban elvileg picit jobb az IGP az i7-3770-ben lévőnél.
Foglalat- vagy pinmod nem fog kelleni, mert ezek ugyanúgy LGA1155-ös procik. Elviekben BIOS-t sem kell moddolni hozzájuk, mert mikrokód-téren sem térnek el a normál LGA1155-ös desktop CPU megfelelőiktől. Tuningpotenciálról nem tudok mit mondani, én brand SFF gépben (HP 8300 Elite SFF) használok egy E3-1245 v2-t, ott nincs lehetőség ilyenre (én meg amúgy is a biztosan stabil működést részesítem előnyben, sosem mélyedtem el tuningban).
-
KROK640
nagyúr
Még annyit, hogy az RX5600-ast nem venném, mert relative drága de nincs benne mesh shader. Bár ez csak a modernebb játékoknál szempont.
Tavaly nyáron olyan jó áron volt a memória, hogy akkor tényleg bővíteni kellett. Mondjuk a DDR3 még most is jó áron van.ÉdesSanya gépe : Fuh, hát az már retro gép
Belegondolok nekem is van egy E7500-am, csak Giga P35-ös lappal, RAM nélkül, háttértár nélkül, egy HD6850-el. Viszont biztos van itthon 2-4GB DDR3, meg ugyananyni DDR2 is gondolom (de lehet h az nincs) mivel a lap mindkettőt viszi. HDD van még egy 320-as az korhű is bele, nagyjából össze is állna. -
PitLee
őstag
Köszi.
Új gépet mostanában lehet nem tudok venni, marad a régi faragása.
A memória bővítést is sokáig halogattam 8-ról 16-ra, így legalább écsanya gépe is fejlődik, ami az enyémből kikerül abból faragok valamit neki.A régi gépemmel nyomja,Win10, E7500, Asrock P43DE, 9800GT csak úgy "hasít"
-
KROK640
nagyúr
Ha régi játékokkal játszol (2020ig bezárólag kb) és nincs online meg nyitva sok más cucc mellette akkor maradhat a proci. Minden más esetben, érdemes I7 3770(K)-re cserélni. Elvileg a manualban benne van milyen Xeon CPU-kat támogat, érdemes utánuk nézni, hátha van jobb ajánlat mint a 3770.
A VGA felbontás függő, de gondolom FHDban nyomulnál, így low budget esetén RX580/590. Az 590 jobb kártya, de sokszor arábnytalanul drágább is.
Ha meg jobban van lecsó a projectre, akkor RX6600. Ezutóbbi egy modern kártya, a feature list miatt ezt venném, főleg újabb játékokhoz, ám lényegesen drágább mint az RX590 ... -
KROK640
nagyúr
válasz
Solicidium
üzenetére
Részben ott, részben pedig direkt chateléssel.
-
PitLee
őstag
Sziasztok.
A kérdés, egy Z77 Extreme4 lapba most egy 3570K, 16Gb ram és egy HD7870 van.
A CPU listából elvileg a 3770K amit támogat a Xeon procikat nem ismerem.
A 3770K-hoz milyen vidikari menne AMD oldalról RX 580, 590, Vega, 5600, 6600 ? -
Először nem értettem, hogy léptél annak idején kapcsolatba a Skynettel, de aztán rájöttem, hogy esetleg a retró-tuning topicra gondolsz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Solicidium
üzenetére
Athlon XP ügyben még én tanítottam is az AI-nak

-
Dauerstage
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Redditről szívta az infót elsősorban, de végignyálazta a cikkeidet is +ali, tom's hardware, Techpowerup, Steam....
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Tudtam én, hogy Te állsz az egész - ahogy az éjáj találóan fogalmaz - "mutáns" mobil Intel-proci biznisz mögött. Ha már így állunk, küldhettél volna affiliate linket a két 4980-hez

Viccet félretéve, az egyébként másutt is fellelhető QTJ0/1/2-ről szóló videók dacára nem gondoltam volna, hogy ennyire konkrét információkkal tud szolgálni gépi barátunk, azt meg pláne nem, hogy még a Valheim instance-okkal összefüggő gyengesége tükrében is tudja vizsgálni a kérdést.
Bár egyszerű humánként intuitíve is hasonló eredményre jutottam a körülmények ismerete mellett. De akkor is szép munka, no. Vagy csak nekem mint notórius AI-nemhasználónak meglepetés, hogy milyen ügyes már. -
válasz
Solicidium
üzenetére
Gyanús, aztán lehet beetetem az Ai-t és nem is igaz.

Dauerstage
Köszi! -
válasz
Dauerstage
üzenetére
Szerintem MasterDeeJay és a többi hozzászóló már annyit írt a ph!-ra ezekről, hogy az AI ebből az egy forrásból táplálkozik
-
Dauerstage
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
-
válasz
Dauerstage
üzenetére
Keverd bele a 4980HQ-t is. Az érdekessé teszi a dolgokat.
-
válasz
Dauerstage
üzenetére
És egyáltalán nem tűnik hülyeségnek, amit ír.
-
Dauerstage
tag
válasz
Solicidium
üzenetére
Az Éjáj szerint.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszi az újfent hasznos aspektusok felvillantását!
Egyébként érdekes dolog, hogy mihez milyen erőforrás kellhet.
Csak egy nagyon offtopic sztori ehhez:
Ahogy korábban írtam, nem igazán játszom nagyon új, főleg nem AAA-s játékokkal, de akkor meg jön pl. egy egyszerű - bár szerintem nagyon stílusos és szerethető - grafikájú Valheim (melyet pár barátommal játszottunk rongyosra már legnehezebb módban térkép nélkül is) és mivel egyikük imád építkezni és ehhez terepet rendezni, az ilyen monstre tereptárgyak körül a 4790K-m kb. akármilyen alacsony grafikai beállítás mellett képes bezuhanni írd és mondd 5 FPS körülre, úgy, hogy még a zene is szaggat ott, miközben meg másutt simán 100+ FPS körül szalad. Nekik Ryzen 2700X és 5800X fel sem tűnik, hogy probléma lenne (nyilván simán lehet, hogy sokkal kevésbé érzékenyek rá).
Persze köztudottan a játékmotor egy ismert gyengeségéről van szó (nehezen viseli a túlzott terraformálsáokat), de akkor is bosszantó. -
válasz
Solicidium
üzenetére
Általánosan a qtj2/1 a több mag miatt gyorsabb lesz ott ahol 4 magnál többre van szükség de a ryzen3600 is jobb olyankor. Csak nagy ramsávszél igényű játékoknál gyors a 4980hq. Igazából ekkor képes egy 2070/3060-at is kihajtani probléma nélkül. Ez at l4 cachet úgy kell elképzelni mintha DDR5 szintü sávszélt kapna csak jobb eléréssel.
4980hq-ról csak akkor váltanék ha a 4 mag lennél kevés az adott feladathoz. QTJ1 meg tarol ha kell a 8 mag (pl cyberpunk városban szimulációnál) na ott ryzen3600x-et is veri. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nagyon köszönöm a gyorsan elkészített tesztet, remélem nem vezetett családi viszályhoz
.
Röviden: nem erre számítottam, azt hittem, a QTJ2 minden szempontból maga alá gyűri a 4980HQ-t.
Hosszabban: Ha jól látom, ez a Shadow of Tomb Raider benchmarkja, mely a 4980HQ teszted alapján eléggé kedvez annak a gigászi cache miatt. Azzal nem vagyok tisztában az itt hozott eredmények mennyire mérvadók általánosan játék szinten.
Mindenesetre egyelőre nem abba az irányba terelt, hogy azonnal rohanjak QTJ1-et venni. -
4980HQ vs QTJ2 (ramok 1866 DDR3 mindkettőnél, videókártya P106 + IGP vs RTX2060) Bár nem egyforma kártyával történt a lényeg nekünk a CPU rész. Később majd lehet kitesztelem azonos kártyával de most kezdetnek ez is lehet infó. Azonos órajel azaz 4GHz all core-vel mentek. Az igaz hogy a QTJ2 kussban tette ezt 45-50w körül míg a 4gen-t meg sem mertem nézni
és hangosabb is volt a gép.4980HQ

CPU Render
Min: 83
Max: 349
Average: 147
95%: 88CPU Game
Min: 92
Max: 186
Average: 125
95%: 94QTJ2

CPU Render
Min: 73
Max: 355
Average: 177
95%: 130CPU Game
Min: 61
Max: 152
Average: 100
95%: 68Ahol a QTJ2 nyer bár veszít min fps-nél.
Average CPU Render +30 FPS (~+20%) → egyértelműen gyorsabb/erősebb render oldalon
95% CPU Render: +42 FPS (~+48%) → sokkal jobb “stabil” teljesítmény (kevesebb beesés)
Max: +6 FPS (~+1.7%) → csúcs kb. ugyanaz
Min: −10 FPS (~−12%) → a legrosszabb pillanatban viszont nagyobbat tud esniAhol pedig tartol a 4980HQ, nem is kicsivel!
Average CPU Game: 100 vs 125 → −25 (~−20%)
95% CPU Game: 68 vs 94 → −26 (~−28%)
Max: 152 vs 186 → −34 (~−18%)
Min: 61 vs 92 → −31 (~−34%)Kis magyarázathoz segítségnek hívtam chatgtp-t:
CPU Game (játékmenet / logika szál)
Ez az idő (vagy belőle számolt “FPS”), amit a CPU a játékmotor fő részén tölt:
játéklogika (AI, script, események)
fizika / ütközések (amit a motor a CPU-n számol)
világ/frissítések, animációk vezérlése
draw call-ok összeállítása magas szinten (mit kell kirajzolni)
Ha ez a rész lassú → a játék “CPU-limitált” lehet, hiába bírná a GPU.CPU Render (render thread / driverezés)
Ez az idő, amit a CPU a kirajzolás előkészítésén tölt, mielőtt a GPU tényleg számol:
renderelési parancsok (draw call-ok) “lefordítása” a grafikus API felé (DX11/DX12/Vulkan)
állapotváltások, erőforrás-kezelés (textúrák/bufferek)
driver overhead (a videókártya driver CPU-munkája)
render thread szinkronok (frame pacing, queue-k)
Ha ez lassú → sokszor driver/API overhead vagy sok draw call / state change a gond.A 4980HQ-nál látszik hogy a P106 driver overhead mennyire limitál, meg mondjuk az is hogy nyomorulnak a pcie-n (ráadásul 1.0 16x) is át kell tolnia az IGP felé. A CPU Render rész inkább videókártya és driver függő mint proci, ennek ellenére a Min FPS jobb.
A CPU Game 20%-al jobb a 4980HQ-nál mind min/avg/max esetén és ezt szerintem a cache-nek köszönheti. Na és itt jön ki az hogy mennyire sokat számít az a bazi nagy edram a mag mellett! Szóval ezen teszten szerintem kijön az hogy a 4980HQ gyorsabb mint QTJ2.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Ott ahol a cache számít bizony 3600-at veri a 4980hq ez pár játékot jelent. Qtj2 viszont kevesebbet eszik, órajel kb azonos, ram órajel is az ddr3-nál. Van qtj1-em is de az szerver, nem bontom meg. Qtj1 az általánosan egy szint vagy jobb mint a 3600, a 4980hq meg csak ott ahol cache kijön.
Ddr3 500-1000ft/db áron van aprón 1866 low power. [link]Pont össze tudom vetni a qtj2-t a 4980-assal sotr-el. De kérnék időt mert gyerek mellől kell kiszednem

-
KROK640
nagyúr
válasz
Solicidium
üzenetére
Ez egy eléggé érdekes dolog, hogy gyakorlatilag kijönne az I5 10400F teljesítménye 32GB RAMmal 91 ezerből. Azért mondjuk érdekelne egy normál DDR4-es 10400F-el való összevetése egy ilyen rendszernek, de ha nagyon közel áll hozzá, akkor egyfajta "hidden gem" lehet ez a fejlesztési irány.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mind a 4980HQ (már ha az adott játék szereti a nagy cache-t), mind a QTJ1 kapcsán elhangzott a Ryzen 3600X körüli teljesítmény.
Azért azt gondolnám a nyers számok alapján (magok száma, órajel, újabb architektúra), hogy játékokban a QTJ1 kategóriával (értek ezalatt több tíz százaléknyi előnyt) gyorsabb kéne legyen akkor is, ha egyébként minden áll a 4980HQ-nak, tehát elég a 4 fizikai mag és a játék szeretei a nagy cache-t.Neked mindkettő van, ha jól gondolom. Mi a tapasztalatod?
Csak, hogy egyértelműbb legyen, miért kérdem, leírom az élethelyzetet:
Megérkezett a 4980HQ, épp a napokban készülök beszerelni. Körítés: a másik topikban emlegetett B85-ös nem tuningos MSI lap, 2*8+2*4 1600-as CL9-es DDR3 Corsair Vengeance, RX 6700 XT (12GB).
Azonban annyira tetszik ez a QTJ1+DDR3 RAM, hogy terveztem egy gépet vele. Ami legszimpibb kapható - de sajnos nem olcsó, viszont a QTJ1-hez méltó VRM-mel szerelt és egyébként is tisztességesen felszerelt - ASUS B150 PRO GAMING D3 lap 28k körül, mondjuk 2*8 (direkt nem 4*4) 1,35V-os Hynix 15k (LP DDR3-mam nincs itthon) + QTJ1 33k körül. Ez 76 ezer, 4*8 GB memóriával 91 ezer. És akkor még egy esetleges - mostanában szintén borsosabb áru - NVMe M.2-s SSD-t nem is vettünk legalább az oprendszernek.Ezért volnék kíváncsi a tapasztalataidra/véleményedre, mert 91k-t elkölteni, hogy ne legyen nagyon nagy különbség a kettő között és úgy, hogy nem igazán játszom mai AAA-s címekkel. Hááát, nem tudom... Nyilván, ha tudnám, hogy még 5 évig nem normalizálódnak az árak, akkor nyilván könnyebb szívvel beleugranék.
(Persze tudom, eleve ott vannak a reálisabb alternatívák: pl. jó áron AM4-es félgép, 30k körül 2*8 GB DDR4 és arra LGA1700-as konfigot lehet építeni, de akkor oda a kuriózum varázsa.) -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én adott esetben igazi rendes 10400F-re gondoltam, de most hogy írod egy QTJ1 még jobb gondolat lehet.
6-8 magos 8-9th gen az pl 9th genes I5, azoknak már elvile nem kéne olyan drágának lenni. -
10400f kicsivel gyorsabb mint a QTJ2 viszont az 65w max gyári beállításokkal (4ghz all core turbo)
Qtj1 meg egyértelműen gyorsabb mint a 10400F viszont drágább is (30eft felett)
Az ES procik mellet még szól az is hogy van igpjük (bár csak hd630) és ddr3-al is mennek meg olcsóbb is lehet a lap hozzájuk.
Szóval túl sok a tényező. QTJ2-nek elég a 5-10eft-os H110 lap is de ekkor meg buta lap miatt kevés az usb, stata stb portok is, Q170 16eft alin amin azért van minden jó. Hozzáteszem hogy olcsón 6-8magos 8-9gen sem rossz vétel. Nekem 15-be volt a ddr3-as H170 lap de az ritka sajnos.
Ryzen meg ahogy írod a ram miatt drágább de később bővíthető 5000-es szériával (ami most durván drága) -
-
$p@rr0w
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszönöm az infokat, adott a teljes konfig már amit leírtam azért is így kérdezek.
Úgy számolom én szerintem a Ryzennel jobban járnék, nincs mókulás, és hiba lehetőség, de kérdés még hogy mennyire fogja meg a 3000 Mhz ramom?
-
A te időd a moddolásra azt nyilván nem tudom beárazni de kb így néz ki anyagban:
5eft a flashelő csipesszel és proci 20-30eft körül van egy erősebb 6-8 magos.Proci árak totál változó minden héten gyorsba rákerestem, 20-25eft körül szokott lenni a 10750H ES 6 magos (10400F szint) most pont nincs, a nagyobb tesó most [link] 33eft az a 8 magos 10980HK de ez a full top ami csak létezik és megy benne.
[link]
Xeon E-2186M 27eft
Xeon E-2176M 25eft
[link]
QNVH (i7 8850H ES) 20eft
Ha nem riadsz vissza a pinmodtól akkor Asztali Xeon is mehet benne vagy aprón 15-20 között van 8600-9500-as i5 (fizikai 6 mag).Ryzent ha talász olcsón akkor lehet opció, nem néztem az árakat, annyi biztos hogy a QTJ1 azt 3600X-el szokás összemérni is bár 30-35eft körül megy viszont a lap meg már adott (meg amúgy is olcsóbb az 1151-es lap, ha DDR3-al találsz akkor meg jelentősen olcsóbb az egész) AMD-nél meg azért ajánlott a gyorsabb ram, Intel nem érzékeny rá annyira.
Szóval ha már megvan a lap akkor QTJ1 jobb mint a 3600, ha viszont találsz olcsón lapot és eleve vannak jó ramjaid akkor 3600-as egyértelműen jobb. -
$p@rr0w
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Teljes összeg mennyire jönne ki modolással?
ASRock B450M-HDV R4.0 + R5 3600 nem megérősebb?
i3-10100F-et javasolták még mint irány...
Illetve i7-6700-ast találtam 14000-ért.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Fejhallgatós találkozó
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Villanyszerelés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Arc Raiders
- MWC 2026: Megnéztük, hol tart a Clicks Power Keyboard és Communicator
- XPEnology
- További aktív témák...
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 16GB 512GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- LG 65M4 - 65" Wireless OLED evo - 4K 144Hz - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync
- Bomba ár! Lenovo X13 Yoga G1 - i5-10G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Sony PS3/PS4/PS5 és kézikonzolok Okosítása és Szoftveres szintű javítása - MÁR 13.00-S PS4 IS!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4022
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ja és ez természetesen 4x8GB.

15000ft-ért mennek ezek.