- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topik
- Fujifilm X
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPad topik
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
vampire17 #56195 üzenetére
Tadó termosztát kattan.?
Gondolom hogy buszon megy-e adat azt nehezebb lenne ellenőrizni
Otthon is vannak Tado szelepek, de kazánt nem vezérlek. majd hozzáadom a termosztátot. Nem kötöm be mert Bosch Condens 3000 van és szolár is van rákötve egy FW200-as vezérlővel, Ugyan távolról nem elérhető de jól működik
Nem találtam arról semmi infot, hogy a Tado a szolár tartályfűtést is tudná. -
-
Ujra nekifutottam, de továbbra sem tudom megoldani Tadoval az Ariston Genus Premium Evo vezérlését
Megpróbáltam busz és Relay on/off módban is, egyik sem kapcsolja,
az eredeti Computherm RF is on off módon kapcsol.
4 eres vezeték jön a Computerm adójából
Zöldsárga és barna megy a TA1 be. Egy szürke és fekete a 230V os részbe
Ha Relay módban van a Tado akkor a TA1 be kötöm
Computerm 230v os része nem kavar be?
Mar azon is gomdolkodtam hogy elromlott a Tado termosztátom?
Brridgevel kommunikál, rendszer látja. Tado Pro appal tudom váltani a D57. (Busz) ill on off Relay mód R01-et.
a termosztáton megjelenik hogy mit akarok Telefonon állítom pl fűtsön megjelenik a hőfok de a kazán rá se hederít.Valakinek ötlete?
-
dbius
veterán
Megtaláltam, hogy milyen szálat követtem végig amikor az adatbázis méretének csökkentésével kapcsolatosan keresgéltem:
How to keep your recorder database size under control [link]
A hozzászólásoknál látható linkeket is érdemes átnézni, pl:
How to reduce your database size and extend the life of your SD card [link]#recorder #history #adatbázis mérete #database size
-
osztraksajt
őstag
válasz
vampire17 #56185 üzenetére
Shelly BLU H&T 7,5k
Shelly H&T Gen3 12-15K színtől függően.Shelly 1 Mini Gen3 4,7K
13K ha költséghatékonyan szeretnénk, kijelzős verzió is kijön 20K-ból szállítással.
Annyi hátrány van, hogy csak appon keresztül tudod beállítani/vezérelni.
Cserébe HA alá könyebben be tudod tenni offline eszközként ha nem akarsz felhőzni, és elég jól bővíthető. -
tototos
addikt
válasz
bmxbandita #56176 üzenetére
Ha már van szobánként szenzor akkor virtuális termosztatokat tudsz csinálni és telefonról állítani mint egy rendest. Szuleimnel egy fali termosztát van sorosan kötve shellyvel, így ők azon keresztül tudják állítani ha szükséges a hőfokot. De amúgy minden szobára meg van határozva egy hőfok aztán annak megfelelően kapcsol a kazán. Csak buta termofejekkel van megoldva így legtöbbször az a szoba kapcsolja a kazánt amelyik leggyorsabban hűl ki.
-
ViZion
félisten
válasz
Anaconda #56178 üzenetére
# Victoria-metrics és Grafana
influxdb:
api_version: 1
host: 192.168.0.4
port: 8428
max_retries: 3
measurement_attr: entity_id
tags_attributes:
- friendly_name
- unit_of_measurement
ignore_attributes:
- icon
- source
- options
- editable
- min
- max
- step
- mode
- marker_type
- preset_modes
- supported_features
- supported_color_modes
- effect_list
- attribution
- assumed_state
- state_open
- state_closed
- writable
- stateExtra
- event
- friendly_name
- device_class
- state_class
- ip_address
- device_file
- unit_of_measurement
- unitOfMeasure
include:
domains:
- sensor
- switch
- cover
- number
- sensor.*_feszultseg
exclude:
entity_globs:
- sensor.clock*
- sensor.date*
- sensor.glances*
- sensor.time*
- sensor.uptime*
- sensor.dwd_weather_warnings_*
- weather.weatherstation
- binary_sensor.*_smartphone_*
- sensor.*_smartphone_*
- sensor.adguard_home_*
- binary_sensor.*_internet_access
- sensor.hl_1210w*
- sensor.b525s_23a_*
- sensor.lenovo*
- sensor.gosund*
- automation.*
domains:
- binary_sensor
- climate
- input_boolean
- input_select
- light
- lock
- weather
-
Anaconda
tag
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. Tanulmányoztam amiket írtatok, egyenlőre csak a Recorder-be raktam egy rakás entitást exclude-ra wildcard-al.
-
vampire17
addikt
válasz
osztraksajt #56182 üzenetére
Jogos, igy is mukodhet. csak egy temp sensor 12e+a shelly1... Akkor mar inkabb egy tuya... es akkor ezt nem tudod termosztatkent HA ala betenni. Kell csinalnod egy masik termosztat entitast HA alatt, ezt pedig ilyen fail safe-nek hasznalni... Nem egyszeru. Sztm.
-
osztraksajt
őstag
válasz
Vagy Shelly Gen3 relé amiben már van BT gateway. Arra mehet egy Shelly BLU H&T, vagy Shelly Plus H&T Gen3 hőmérséklet és páratartalom érzékelő. Így net nélkül csak local-ban is üzemel. Kérdés hogy mennyire van egymástól a két eszköz.
-
vampire17
addikt
válasz
tradeelek11 #56180 üzenetére
Igen, ez is megoldas, bar nekem mar kicsit faramuci... egy 12e forintos Tuya termosztat sztm egyszerubb...
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
Semmi akadálya!
[link]
Tehát az okos relét, párhuzamosra kötöd a mostani termosztáttal.
Azt beállítod mondjuk 19 fokra így ha nem kapcsolna be az okosított fűtésed,
akkor sem hűl ki a ház. (A "felső vágáshoz" kellene még egy sorba kötött buta termosztát)Tisztelettel
-
vampire17
addikt
válasz
Vagy nezel egy baratibb tuya termosztatot, amit ugyanugy tudsz HA ala integralni
-
bmxbandita
tag
Sziasztok!
Gázkazánom vezérlését szeretném okosítani. Jelenleg egy Rf adó-vevős Computherm thermosztátot használok. Sajnos a kazántól semmilyen vezeték nem jön fel a lakótérbe, ezért továbbra is vezeték nélküli megoldásban tudok gondolkozni.
Home assistant instance már fut egy itthoni szerveren, és szinte az összes szobában van már működő hőmérséket szenzor.
Két megoldásban gondolkozom:1, shelly plus1 drycontact relé a kazánhoz, amit a home assistant vezérelhet és még opcionálisan bármilyen wifis vezérlőpanelt is tehetek a lakásba, ha esetleg az asszonynak szüksége van a dedikált termosztátra.
2, Boltban vásárolható szett, pl.: [link]
Nos, ha jól sejtem a két verzió közt az 1-es sokkal olcsóbban kijön, de cserébe ha lehal a home assistant vagy a wifi, akkor ugrik vezérlés és kis túlzással megfagyunk vagy megsülünk. A 2-es esetén viszont bármi történik a HA-al vagy wifivel, az adó és vevő közt az RF kommunikáció megmarad, és "bután" továbbra is vezérli a kazánt a beállított hőmérsékletre, cserébe kb. 5ször annyit fizetek érte, mint egy Shelly plus 1-ért.
Van arra valami megoldás, hogy 1-es opció is tudjon működni ilyen "vészüzemmódban"?
Köszönöm a válaszokat! -
Sziasztok!
Egy Tado X kompatibilis lehet egy saunier duval semia f24 gázkazánnal? Alsó szinten padlófűtéssel, felső szinten radiátorokkal, a padlófűtéses szinten lenne elsősorban, aztán ha beválik a felsőre is.
Én még nem találtam meg, hogy kompatibilis lenne-e, vagy mit kéne nézni. Jelenleg Computherm termosztát van. -
Degeczi
nagyúr
A recorder configban nagyon hasznos még, h lehet wildcardot is megadni, pl. így zárva ki a különbözőképp írt teljesítmény tényezők, kapcsolat minőségek vagy elemállapotok rögzítését:
entity_globs:
- sensor.*_power_factor
- sensor.power_*_factor
- sensor.*_linkquality
- sensor.linkqu*
- sensor.*_battery
-
dbius
veterán
válasz
Anaconda #56164 üzenetére
Persze, de ahogy Vizion is említette érdemes átgondolnod, hogy miket szeretnél figyelni, melyek lehetnek azok az adatok, amelyek most és később is érdekesek lehetnek számodra (minden entitás adatának rögzítése természetesen lehetséges, de szinte biztosan felesleges).
Én viszonylag egyszerűsítettem a kérdést, mert csak include-t használtam, azaz azt határoztam meg, hogy miket rögzítsen. Így csak azokat az entitásokat rögzíti mind a recorder, mind a history, amik fel vannak sorolva az include listában. Újonnan a rendszerbe kerülő entitások sem kerülnek be egyikbe se ezáltal, csak ha az include listát bővítem!
Az alábbi részletek a HA configuration.yaml-ból vannak kimásolva.
Logbook: (97 entitást figyelek vele, ezt egyébként kifelejtettem előbb, de ez is szoros része a recorder, history résznek)
# Setting entities for logbook include
logbook:
include:
entities:
- binary_sensor.csaba_ablak_iaszone_2
Recorder: (286 entitás van a listában) Itt kivételként használtam exclude event listát, mert valami oknál fogva a zigbee cuccok zha event formájában szanaszét spammelték az egészet egy frissítést követően.
# Setting entities for recorder include
recorder:
commit_interval: 30
purge_keep_days: 3
include:
entities:
- sensor.co2_signal_kozuzemi_halozat_energiajanak_fosszilis_reszaranya
exclude:
event_types:
- zha_event
És végül az influxdb: (102 entitás adatait tárolom) Itt azért van kicsit részletesebb beállítás, hogy minél kisebb legyen az adatbázis. Attribútumoknál ignore lista van, entitásoknál pedig include lista.
# Setting influxdb database
influxdb:
host: 192.168.x.xxx
port: 8086
database: xxx
username: xxx
password: xxx
max_retries: 3
default_measurement: state
tags_attributes:
- friendly_name
- unit_of_measurement
ignore_attributes:
- icon
- source
- options
- editable
- min
- max
- step
- mode
- marker_type
- preset_modes
- supported_features
- supported_color_modes
- effect_list
- attribution
- assumed_state
- state_open
- state_closed
- writable
- stateExtra
- event
- friendly_name
- device_class
- state_class
- ip_address
- device_file
- unit_of_measurement
- unitOfMeasure
include:
entities:
- sensor.betaplalt_shelly_3em
Nálam nagyjából ennyi. Egy tipp: Olyan dolgokba biztosan bele fogsz futni (legalábbis én néha vakartam a fejem miatta), ha elkezded ezt az egészet testre szabni, hogy miért nem látod pl. hogy egy kapcsoló/aljzat/lámpa pl. mikor volt felkapcsolva vagy le. Nos, ha ilyesmit nem tudsz megnézni, akkor jusson eszedbe, hogy biztos kimaradt a recorderből az adott entitás figyelése!
-
ViZion
félisten
válasz
Degeczi #56167 üzenetére
Nem, az adatbázisba küldésből vannak szűrve nálam, a recordert nem piszkáltam. Tehát most, ha vmire kattintok, akkor hoz mindent. Nem tudom, h mennyi időre visszamenőleg, de azt sem állítottam el, minden default. Victoria metrics meg csak egy kis szeletét kapja az adatoknak, ami később is érdekelhet (feszültségek, fogyasztások egy része, ilyesmik, de pl. kapcsolók állapota nem megy bele).
-
Degeczi
nagyúr
-
ViZion
félisten
ehhez még annyit, hogy egy jó kizárási lista is kell. Meret pl. akku állapotok, kapcsolók állapota és hasonlók nem mindenkinek kellenek. Ezzel is lehet sokat spórolni, ha tudjuk, h mit is szeretnénk majd kezdeni a fél-1-2 éves adatokkal.
Anaconda:
Este tudok felrakni én is ilyen mintát, ha igény van rá. -
Anaconda
tag
Köszönöm szépen az infókat. Egy 250-es 7/24 üzemre való HDD-van az egész Homeassistant OS, van hely bőven, jelenleg 208.6GB szabad
Esetleg a Te beállításaid fel tudod tenni?
Hogy jobban beleástad magad szeretném megnézni miket módosítottál és utánaolvasni a doksiba, hogy azok hogyan működnek. -
dbius
veterán
válasz
Anaconda #56159 üzenetére
Alapvetően ahhoz, hogy megőrizd az adatokat - bármeddig - semmit sem kell tenned - ha van elegendő háttértár, amire rögzíteni tudja az adatbázis -, mivel automatikusan bekerülnek az entitások a recorderbe, valamint a historyba.
Legalábbis alapbeállítás szerint. Csak akkor nem, ha testre szabtad, hogy mit figyeljen és mit nem. Fontos, hogy ha valamit kizársz a recorderből, akkor a historyba sem fog nyilvánvalóan bekerülni semmi az adott entitással kapcsolatosan.
A recorder és a history az, ami ezekért felel, amelyek szorosan összefüggnek. A purge keep days csak a recorderben tárolt adatokra van hatással - tudtommal -. Az ezzel az opcióval megadott számú napig a recorderben tárol minden egyes adatot, ami ezt követően onnan átkerül a historyba, de ott már nem olyan részletességgel (azaz ha pl. 10 másodpercenként jelent egy entitásod, akkor minden jelentés adata bekerül a recorderbe, de ha később átkerül a historyba, ott már mondjuk csak kb. óránkénti átlagot fog tárolni).
A purge keep days számának növelésével csak óvatosan bánj, mert irgalmatlan adatmennyiséggel fogsz találkozni. Nekem, amikor elindítottam a home assistantot, akkor alapbeállítással 3-4 hónap alatt 4-5 gigás lett, tehát nagyjából havi 1 gigával hízott. Ezt követően kezdtem el én is azzal foglalkozni, hogy milyen adat és hová kerül egy-egy entitás jelentése után. Jelenleg 20 hónap eltelte után olyan 2 gigás a tárolt adatmennyiségem (kb. 1200 entitásom lehet, de ennek csak töredékét tárolom, influxdb-ben!)
-
Anaconda
tag
Köszönöm!
Backup után át is pattintottam mariadb-be.
Egyenlőre megy minden. Az eddigi mért adatokat nem másolta át.
Ezekkel a beállításokkal megy:
recorder:
db_url: !secret mariadb_url
purge_keep_days: 5
#Hany masodpercenkent irja ki a db-be az adatokat:
commit_interval: 32
auto_purge: trueÍgy hány napig tudom visszanézni a statisztikai adatokat?
Ahogy mondtátok, nem kellenek pontosak, pl egy napi átlaghő sem rossz már.
Amikor a házat szigetelték nagyon hasznos volt, hogy openhab-ban megvoltak a régebbi mérések. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Anaconda #56159 üzenetére
MariaDB mindenképpen ajánlott, igen, másrészt gyakorlatilag semmit nem kell tenned, mert jópár éve automatikusan átkerül minden hasonló mérési adat a hosszú távú statisztikai adatbázis táblákba, ahol óránként tárol min., max. és átlag értéket az adott entitásról.
Hónapok távlatából már aligha van szükséged mondjuk percenkénti felbontásra, ami kezelhetetlen mennyiségű adatszemetet produkálna, míg így teljesen jó lényegében bármeddig (hiszen naponta entitásonként csak 24 * 3 adat, nem sok) - különösen amióta bekerült ennek kezelése a normál előzmények grafikonokat rajzoló kódba is (korábban a megjelenítéshez külön kellett telepíteni history-charts kiegészítőt)Nálam 2 hétre van állítva az adatmegőrzési idő, ezért dec. 22-nél van most ez a váltás, előtte csökken óránkéntire a fölbontás:
-
Anaconda
tag
Sziasztok!
Home Assistant-ban az adatokat (pl hőmérők, teljesítmény mérők, stb) szeretném megérizni tovább, mint 30 nap.
Mivel több száz entitásom van, nem szívesen nyúlnék bele úgy, hogy nincs elég infóm a működéséről.
Hogyan lehetne megoldani, hogy akár 5 évnyi mérési adatot is megőrizzen?
A tárhely rendelkezésre áll. Alapból jól tudom, hogy SQLite-ot használ? Az képes rá? Mi a bevált módszer?
Ezt a leírást találtam szimpatikusnak:
[link]A purge_keep_days-ben adom meg a recorderen belül, hogy hány napig szeretném őrizni a mért adatokat? Fel lehet venni akár 1095 napra is (3év)?
-
amargo
addikt
Értem, tehát a probléma egy része ugyan az marad (ugye a fejlesztő bármikor növelheti a sorszámot, de közben töri a kompatibilitást), viszont tény, hogy ebben az esetben plusz egy adminisztráció szükséges frissítés esetén és meg van az esélye, hogy megnézi a user, hogy mi történt.
Gyorsabb fejlesztés, lassabb dependencia/frissítés kezelés (nem hiába nem elterjedt).Ami szerintem előre mutató lenne, ha egyszerűen csak nem lenne latest tag vagy nem ezen lenne alapból (!) és már is kezelhető a major verzió váltása, mivel ugyan azaz elve, mint amit írtál, de még is megmarad benne a semver logikája (a legtöbb nagy image pont így működik). Sokan használják, hogy főverzió egy név, de utána semver megtekerve.
-
PilG
csendes tag
-
dorika87
őstag
Ha megvásárolom az Eufy Solocam S340-et, akkor még külön kell megvásárolnom hozzá HomeBase-t vagy az is benne van a csomagban? Illetve ha nem a csomag része, akkor nem is tudom anélkül használni?
-
dorika87
őstag
Köszönöm neked és PIG-nek is.
Akkor lassan eldőlni látszik a dolog. Hajlik az Eufy felé, főleg, mert forgatható a kamera. A Tapo is nagyon jónak tűnik ár/érték arányban, de nem tudom, hogy elég lenne-e a 150fokos látószög. Még ha meg is tudnám oldani, hogy abba a fontosabb területek beleférjenek attól félnék, hogy idővel megbánnám, hogy miért nem a forgós kamerát vettem meg. -
válasz
vampire17 #56150 üzenetére
Köszönöm hogy foglalkozol velem.
Úgy csináltam, ahogy a leírás mondta, B pozitív, T negatív.
de majd megpróbálom felcserélve isKínomban már megpróbáltam a relay részre bekötni, kazánnál a TA1 be. A termosztátot meg visszaállítottam R01 re de úgy sem kapcsolta……
A kazánon nem kell rezetelni semmit? (Újraindítva van hiszen áramtalanítva szerelem)
majd nekiugrom még egyszer
-
Sziasztok!
Szeretnék segítsêget kérni.
Kisebbik fiam lakásában ha minden igaz Egy Ariston Genus Premium Evo kombi kazán van. Egy egyszerű Computherm on off tarmosztát kapcsolja. Mivel volt Tado vezetékes termosztátom a polcon és 3 radiátor szelepem, gondoltam megokosítom.
korábban használtam már a Tado trmosztátot egy másik kazánnal Relay módbanEredeti bekötés a computhermmel
vettem egy ariston 2p csatlakozót, nem piros busba való de talán ugyan olyan
Bekötöttem TA1et rövidre zártam, a Tado termosztát digitális + - részét összekötöttem a bus T B val a vett fehér csatlakozóval.
a termosztátot átállítottam D57-re
sajna nem kapcsolja a kazánt A tado telepítő appal tesztelve azt írja nem tud olvasni a buszról.
Nem jó a termosztátom?
Nem érintkezik a fehér csatlakozóval rendesen a busz bemenet?
ki tudom ezt mérni valahogy?András
-
-
dorika87
őstag
Sziasztok! Kültéri kamera választásban vagyok még mindig.
Xiaomit teljesen elvetettem, amiatt, hogy ott nem külön van a napelem, és szerintem az nagyon praktikus, hogy lényegében 4 méteren belül bárhova máshova fel lehet külön szerelni a napelemet a Tapo és az Eufy esetében is.
Amiatt szimpatikusabb az S340 mert 360 fokban forog a kamera, az tény, hogy drágább mint a Tapo C410 vagy a C425.
Amiről még nem tudok teljesen dönteni az az, hogy kényelmesebb ha van Hub és azt csatlakoztatom internethez és ugye a Hubra csatlakozik a kamera. Ebből a szempontból talán jobban belőhető, hogy biztosan tudjon csatlakozni a netre a kamera.
Annyi, hogy jelenleg a routeren nincs szabad utp, tehát Swicthel vagy max wifivel tudnám csatlakoztatni a Hubot.
Szóval a lényeg a lényeg, hogy nem tudom, hogy előny-e vagy hátrány, hogy van a Hub? -
válasz
amargo #56144 üzenetére
> Viszont, ha ez eltévedés, akkor mi az alternatíva?
Sima inkrementalis verzio (akar integer, akar datum), plusz library-nev.
Tehat: Foobar 123, Foobar 124, stb. Amig elvileg backward-compatible valtoztatasok vannak, addig inkrementalod a verzioszamot. Mindenki eldonti, hogy akar-e tesztelni vagy vakrepul. Amikor megtorod a kompatibilitast, akkor az mar egy uj library, lehet Foobar2 vagy Barbaz, vagy barmi, ugyis manualisan kell megvaltoztatni.
> főverzió váltást automatikus frissítésre hagyni nem jó dolog
Abszolut igy van, pont ezert jobb az, ha major verzioknal deklaraljuk, hogy valojaban ez mar egy masik valami.
> helyzet és project függő, hogy mikor érdemes frissíteni vagy minél lehet automatikus frissítést engedni minor, patch esetére
hat ez a problemam a semverrel, hogy valojaban nem lehet arra hagyatkozni, amit iger, emiatt jobb lenne, ha nem is igerne
-
amargo
addikt
Alapvetően a nagyobb cégek sokkal kevesebb erőforrást raknak a tesztelésre, mert a piac elmenne mellettük. Viszont még ennek tükrében sem tartom tévedésnek a semver használatát (conventional commit-al is egyszerű vezérelni), rengetegen használják kisebb nagyobb sikerekkel (nuget, npm, pip stb).
A fő üzenete pedig egyértelmű, fő verzió váltása (esetleg) valamilyen inkompatibilis új funkció miatt történik, az hogy minor esetén is történik ilyen, az mindig előfordulhat. Viszont ennek segítségével lehetőség van dependencia frissítésre (akár renovate-el) és itt alapvetően elválik, hogy kinek mi a szempont én azt mondom helyzet és project függő, hogy mikor érdemes frissíteni vagy minél lehet automatikus frissítést engedni minor, patch esetére.A mostani példa is jól szemlélteti, hogy főverzió váltást automatikus frissítésre hagyni nem jó dolog, mert az egyértelmű jelzés azért.
Viszont, ha ez eltévedés, akkor mi az alternatíva? Mert egy HA esetén is 10e függőségi nagyságrendről beszélünk csak sok esetben a fejlesztőre bízzuk.
-
válasz
amargo #56142 üzenetére
Semvernek sajnos semmi ertelme a valo vilagban. Patch es minor verzio _mindenkeppen_ viselkedesi valtozassal erkezik (definicioszeruen), de azt igeri a fejleszto, hogy esku nem lesz baj. De valojaban ugyanugy le kell tesztelni. Uj major verzio pedig lenyegeben egy uj library. Szoval a semver egy jol elterjedt tevedes az iparban
-
amargo
addikt
válasz
Degeczi #56140 üzenetére
Az alapvető probléma ilyenkor, hogy egy major verzió is automatikusan frissül, ha a fejlesztő főverziót léptet, akkor arra mindenesetben figyelni kell.
Egy patch vagy minor esetén pedig mehetnek az automatikus frissítések.
Ezek persze akkor működnek, ha a semver-t valamennyire azért követik. -
Degeczi
nagyúr
-
spst
csendes tag
válasz
vampire17 #56132 üzenetére
Köszi, segített, ezt nem találom, ez alapján rájöttem, hogy a Studio Code Server-nél a zigbeemqtt alatt levő configuration.yaml-t kell szerkeszteni. Ott már megtaláltam hova kell beilleszteni, most már fut. Nagy megkönnyebbülés, ez méri a gázfelhasználás, de csak impulzus alapon, így ha kimarad, lehet átírni az értéket.
Jut eszembe, korábban (tavaly?) még valahol lehetett a számláló értékeket visszamenőleg módosítani és így szét lehetett osztani a leolvasás kimaradása miatti hirtelen nagy értéket, de már egy ideje nem találom, kivették volna?
Köszönöm a segítségeteket, most már csak arra várok, hogy a myVaillant integrációt frissítsék, úgy tűnik valami bétát már csináltak...
-
Degeczi
nagyúr
Ezért is (túl azon, h hamarabb belekerül vmi támogatása) praktikus a Z2M Edge verziója, azt mindig csak manuálisan lehet frissíteni, nincs meglepetés.
-
4D4M
senior tag
Nekem azután indult el hogy beírtam a konfigba, hogy
adapter: zstack
De még nem volt időm, csak tűzoltásként eszkozoltem ezt, nem néztem utána milyen breaking change volt, így nem biztos, hogy ez számít.
ps.: értelemszerűen ha neked más a coordinatorod, akkor más lesz a megfejtés (:
-
spst
csendes tag
Szervusztok, komoly gondom van, segítségre lenne szükségem ZigBeeMQTT ügyben. Tud valaki segíteni?
Frissítettem ma a HA 2025.1.0 verzióra és több dolog lehalt. Ilyen a ZIgbeeMQTT is, tegnap még gond nélkül működött, most indításkor az alábbi hibát írja és nem indul:
[2025-01-04 19:15:43] error: z2m: Error while starting zigbee-herdsman
[2025-01-04 19:15:43] error: z2m: Failed to start zigbee-herdsman
[2025-01-04 19:15:43] error: z2m: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start_crashes-runtime.html for possible solutions
[2025-01-04 19:15:43] error: z2m: Exiting...
[2025-01-04 19:15:43] error: z2m: Error: Cannot discover TCP adapters at this time. Specify valid 'adapter' and 'port' in your configuration.
A beállítások nem változtak meg, a koordinátort elérem az IP címén és ahhoz csatlakozik a sensor, sőt azt mutatja, hogy csatlakoztatva van az MQTT-hez. Frissítettem a koordinátor fw-ét de nem vezetett eredményre.
Köszönöm -
vampire17
addikt
-
nLali
őstag
Sziasztok.
Építek egy sous vide kádat.. A bojler és a szivattyú adott. Elég egyszerű lenne vásárolni egy [link] ilyen hőfokszabályzót, ami ki-be kapcsolgatná a bojlert.
Kicsit bonyolítanám inkább. Létezik erre olcsó wifis alternatíva? Hőmérő+kapcsolgató.
Nem volna gond, ha hálózati feszültéget kapcsolgatna és nem relével kéne megoldani.
A szivattyúnak álandóan kell mennie, azt nem kell kapcsolgatni.
Talán biztonságosabb lenne, ha a fűtést letiltaná ha leállna a szivattyú/nem áramlana a víz.
Köszi! -
tradeelek11
aktív tag
válasz
BlackJack21 #56042 üzenetére
"Te alkalmazol rá valami automatizálást ? (már mint a Backupra)"
Látod a 2025.1 ben elintéztem az automata backupot, dockrben is
.
[link]
(Nem ámcsak tudat alatt is, ez hiányzott a dockerből nekem
,
de most már működni kell azon is. ) onnan meg már már úgy másolom máshova automatikusan ahogy csak szeretném.
Azt hiszem az utolsó fél aggályom(elfelejtettem volna rendszeresen, manuálisan menteni) is elszállt az átadással kapcsolatban.
Tisztelettel
-
zseko
veterán
Hát nem tudom... írtam, hogy a hűtőt hőfok alapján próbálom kapcsolgatni. Az elmúlt három hétben nagyjából egész jól működött - a szilveszternél lévő kiugrásnál kinyitották és tettek be jó pár kiló friss cuccot, szóval az normális -, így kezdtem azt gondolni hogy okés lett a HA, aztán másodika óta meg ez:
Random leszakad 5-6 órákra a hőmérő, és attól függően hogy épp milyen hőfok volt az utolsó, vagy folyamatosan megy a mélyhűtő órákon át, vagy kikapcsolva van és elkezd kiolvadni.
Nyilván legegyszerűbb lenne venni egy új mélyhűtőt, ami meg is lesz majd valamikor, de ez most így jó tesztre - amiből az jött át, hogy ez a jelenlegi formában továbbra is megbízhatatlan (mármint nálam) és folyamatos kontrollt igényel, és/vagy minőségibb cuccokat venni a kínai random helyett.
-
válasz
ViZion #56118 üzenetére
Igen, ez manapsag mar eleg 'olcson' megvalosithato dolog. Az en kameraim jelenleg kb. 2 wattot fogyasztanak, es ebben mar benne van a folyamatos mozgasdetektalas, SOT, azt is felismeri, hogy milyen mozgasrol van szo (meg tud kulonboztetni egy csomo dolgot, auto, allat, szemely).
-
PilG
csendes tag
Ezeknel szo sincs folyamatos streamelesrol/rogzitesrol!
Amikor mozgaserzekelo aktivalodik, akkor rogzit az elore beallitott idointervallumot.
Ezek biztonsagi kamerak, es ugyebar altalaban a biztonsag nincs veszelyben, amikor nincs ott senki...
Az elo kepet barmennyiszer nezheted, ha sokaig nezed, akkor tobbet fogyaszt es akkor termeszetesen nem tart ki olyan sokaig...
Mellesleg viszonylag kicsi ra az esely, hogy fel/egy even keresztul nem sut ki a nap es nem toltodik ujra...
Nekem idaig csak egyszer sikerult jelentosen lemeriteni, amikor tobb mint egy heten keresztul egesz nap a kamera elott dolgoztunk...
Ez sem univerzalis csodaszer, de a celra tokeletes!
Ha 24/7 rogzitest szeretnel, arra ott a vezetekes verzio. -
ojb
tag
Lehet én vagyok már öreg ezekhez a "csodakamerákhoz", de nekem nagyon nem jön ki a matek -- folyamatos működés mellett -- a hat vagy 12 hónapos üzemidővel kapcsolatban.
Az igen, ha a kamera -- mozgás (objektum felismerés) esetén -- csak napi ~5percet rögzít az eMMMC-re, de a folyamatos stream esetén honnan veszi az energiát hozzá ennyi időn keresztülilletve ebben az esetben (ebfigyelés) hogyan tartható a napi öt perc, hogy kijöjjön a hosszú üzemidő
Nekem az eredeti hsz-ból az jött le, hogy a kérdező nem rögzített esemény(eke)t , hanem real-time képet szeretne látni néha - néha az ebről -
ViZion
félisten
válasz
Degeczi #56111 üzenetére
ha vi linkek lennének a legnagyobb baj velük, akkor boldog lennék
Van olyan rendelésem, aminél a tőlük kapott emailra lattintva arabul jön be az oldal (jobbról balra krixkrax), közben a nyelv résznél en/huf ír. Hogy ilyen egyszerű dolgokat hogy el tudnak b*ni, azért az durva. -
Degeczi
nagyúr
válasz
zoyoxy #56110 üzenetére
Senki NEM is állította, h vietnámi oldalról lenne szó, az idézőjelek azért árulkodóak lehettek volna...
Pusztán csak az Ali roppant idegesítő működése, h egy ilyen linkre kattintás átállítja és menti is a nyelvi beállításokat, ezért terjed "vírusként", mert onnantól míg vissza nem állítod így marad, és minden normál Alis linket vietnámi beállítással fog megnyitni, ezért kerülnek be ilyen linkek ide.
De erről rengeteg szó volt itt korábban. -
dorika87
őstag
Nem tervezem egész nap piszkálni, csak a kutyusra szeretnék ránézni amikor itthon hagyjuk az udvarban. A wifi tőle kb. 5 méterre van, a ház fala mögötti szobában van közvetlen a router, illetve egy másik helyiségben van jelerősítő is, úgyhogy bízom benne, hogy zökkenőmentesen működne. Persze ehhez az kéne, hogy miután megérkezik rögtön fel tudjuk szerelni, vagy legalábbis kirakni valahova és tesztelni a 14 napos elállásig.
-
-
dorika87
őstag
válasz
soldi3r #56103 üzenetére
Hidd el, ha be lehetne kábelezni egyszerűen, akkor megcsinálnánk, de nagyon macerás és körülményes megoldás lenne, na meg biztosan nem is olcsó. Örülünk annak, ha az elektromos kapuhoz sikerül majd valahogy odavinni az áramot, de sajnos ahova a kamerát tervezzük oda sehogy nem tudunk áramot vinni, mert viszonylag messze lenne a háztól.
Igazából csak a kutyus figyelésére szeretnék valamilyen megoldást, és ha működne a napelemes dolog, akár 12 hónapból 9-et nekünk már az is jó lenne. -
zseko
veterán
Csak kíváncsiságból, felvettem a mobilom a HA-ba, és ahogy néztem alapból 200m van beállítva pontosságnak a mobilos app-ban, ki mennyin használja? Na meg melyik van elállítva, mert több helyen is lehet.
-
dorika87
őstag
Hát azt hiszem nehezen fogok tudni dönteni. Igen azt látom, hogy drágább, de ahogy nézem ennek 360as a látószöge, tehát tud forogni.
Lehet érdemes kicsit hozzátenni és forgathatóra beruházni.
Gondolom van hozzá IOS app.
Az sem árt ha Home Assistant és Google Home kompatibilis.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni IPTV megvalósítási lehetőségek?
- Elden Ring
- Parkside szerszám kibeszélő
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EAFC 25
- Horgász topik
- Motoros topic
- CASIO órák kedvelők topicja!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- További aktív témák...
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- ASUS ROG GL552VW - 15.6"FHD IPS - i7 i7-6700HQ - 8GB - 128GB SSD + 1TB HDD - GTX 960 4GB -
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest