Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Azonnali fotós kérdések órája
- OLED TV topic
- iPad topik
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldi3r
veterán
válasz
tradeelek11 #33053 üzenetére
Kicsit sajálom, de úgy tűnik, ha Zigbee, akkor nem tudom elkerülni az RPi-t. Ha arra tenném a HA-t, akkor az RS485-öt egy shieldről tudom használni? Úgy egy Tuya Smart ZigBee 3.0 Ethernet Gateway elég lenne a házban és egy RS485 to Zigbee wireless modulelal el tudnek jutni a másik épületbe. Vagy maradok a WiFi-nél, AP van műhelyben is. Esetleg mixelve, bár ez utóbbi tűnik a legrosszabbnak.
-
Jofi81
őstag
válasz
tradeelek11 #33197 üzenetére
Köszi, de azt gondolom, hogy ennyi pénzért nincs rá szükségem.
-
PeterPH
senior tag
-
Fall-N
veterán
Persze, nem lesz semmi gond. Egyébként be lehet állítani, hogy mi legyen az alap állapota az izzónak. Ha a be, akkor ha újra áramot kap, akkor felkapcsol, mint egy hagyományos izzó. Én nem vagyok amúgy sem híve annak, hogy egy izzót okos elektronikával szereljenek. Az egy eldobós dolog, inkább a hálózatot kell úgy kialakítani, hogy vezérelni lehessen. Árban is hosszú távon jobban jön ki az ember. Sajnos RGB izzónál nincs más lehetőség, maximum LED szalag, amit vezérelni lehet.
-
tutis
őstag
válasz
tototos #33186 üzenetére
Otthon hanggal irányítani a kapcsolókat (ezáltal a vilagitást) plusz távolról felkapcsolni egyik lámpát, erre akár időzítő beallitassal, vagy fényérzékelő bekötéssel. Továbbiakban okos fali termosztát beszerzése, távolról bekapcsolásra, és otthonról alexa vezérlésre. Illetve mostani wifis riasztó lecserélése tuya kepesre, alexa bevonása miatt. Riasztót el tudom engedni, most is van hozzá app, max nem lesz alexa. Többi jó lenne
-
Degeczi
nagyúr
Ezek a hangasszisztensek maguktól csak az ébresztő varázsszó fölismerésére képesek, utána egy szervernek küldik el az elhangzott parancsot (tehát internet már ehhez is kell)
Ha értelmezni tudott valamit, a végrehajtásban van különbség: vagy a beintegrált eszköz gyártójának a felhőjét, vagy Nabu Casa-n, vagy saját HTTPS-en keresztül a saját okosotthon rendszeredet (ha van egyáltalán - de az eddigiekben mintha tényleg nem írtad volna, h azt is kiépítenél) szólítja meg - de net persze ehhez is kell, lokálisan ezek nem mennek.
-
tototos
addikt
Egy ESPHome guru rá tudna nézni, hogy mennyire gáz amit írtam. A cél az volt, hogy HA nélkül is tudjon működni és ha menet közben esne ki a HA akkor azt észrevegye.
substitutions:
device_name: "Termosztat"
esphome:
name: termosztat
platform: ESP8266
board: esp01_1m
# Enable logging
logger:
# Enable Home Assistant API
api:
ota:
password: "6f54f2fea0a1c20a80fd213a83b6d8ac"
wifi:
ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_password
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: "Termosztat Fallback Hotspot"
password: "dkcUMyLKoeF2"
captive_portal:
# Enable Web server (optional).
web_server:
port: 80
# Text sensors with general information.
text_sensor:
- platform: wifi_info
ip_address:
name: ${device_name} IP
switch:
- platform: gpio
name: ${device_name}
pin: GPIO4
id: shelly_relay
# after reboot, keep the relay off. this prevents light turning on after a power outage
restore_mode: ALWAYS_OFF
internal: true
- platform: template
name: "HA heat request"
id: ha_control
optimistic: true
turn_on_action:
- script.execute: state_refresh
- script.wait: state_refresh
turn_off_action:
binary_sensor:
- platform: gpio
name: ${device_name} Input
id: shelly_input
pin:
number: GPIO5
# small delay to prevent debouncing
filters:
- delayed_on_off: 50ms
on_state:
then:
- script.execute: connection_check
- script.wait: connection_check
interval:
- interval: 5min
then:
- script.execute: connection_check
- script.wait: connection_check
script:
- id: connection_check
then:
- if:
condition:
not:
- api.connected
then:
- switch.template.publish:
id: ha_control
state: OFF
- id: state_refresh
then:
- if:
condition:
or:
- binary_sensor.is_on: shelly_input
- switch.is_on: ha_control
then:
- switch.turn_on: shelly_relay
- if:
condition:
and:
- binary_sensor.is_off: shelly_input
- switch.is_off: ha_control
then:
- switch.turn_off: shelly_relay -
tototos
addikt
-
tutis
őstag
válasz
Degeczi #33173 üzenetére
Szerintem felejtsük el az okos izzót, latom hogy ott van sok buktató. Viszont a buta izzó mellé az okos kapcsoló működő megoldás? Tehát minden lámpa marad sima led izzós, és a kapcsolókat akár manuálisan, akár alexa által vezérelve, van valami amin elcsúszik ez is? Ide is kell felhő alap? Local megoldás van ezekre?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
tototos #33175 üzenetére
Ikeásnál szebbek (és tán megbízhatóbbak is) az Aqara nyomógombok
Kár, h okoslámpából még ritka a Zigbee-s, inkább csak önálló izzók jellemzőek, mert akkor ahhoz közvetlenül is lehetne hozzákapcsolni ilyan gombokat - de mivel úgyis folyton ott az okosotthonvezérlés, végülis nem nagy hátrány az sem, ha azon keresztül megy (de érthető szempont, ha vki mindenképpen akar anélküli megoldást is) -
tototos
addikt
Én azt a témát egy ikea on/off kapcsolóval oldottam meg. A régi kapcsoló helyére meg rakok egy vakfedelet és arra fogom felrakni a ikea kapcsolót. Nem a legszebb megoldás működik.
Az okoslámpától nem jó elvenni az áramot mert van amikor elfelejt mindent és párosítás módba kapcsol ami a tuya eszközöknél általában a villogást jelenti...Amúgy még az is járható út ha a buta kapcsoló mögé teszel egy okos relét, és utána HA alól nézed a kapcsoló állását és ha felkapcsolták akkor HA alól kapcsolod be a lámpát. Ennél a probléma hogy a relét igaázból nem is használod csak a bemeneti részét.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Jofi81 #33171 üzenetére
Ez már nem a legegyszerűbb, hanem elektronikus végálláskapcsolós. Sima, potméterrel beállítható motor ennek a feléért is kapható, akár a Conradnál is.
-
Degeczi
nagyúr
Az okos kapcsoló semmi mást nem tud csak elvenni a tápot, amit az említett szempontok miatt nem célszerű megtenni, ezért nem játszik okosizzó mellé.
Megoldás lehet buta izzó, ledsor + dimmelő kapcsoló, relé, vagy az alább linkelt Yeelighthoz hasonló gyári megoldás az okoslámpa fali vezérlésére.
-
tutis
őstag
válasz
Degeczi #33166 üzenetére
Valószínűleg én értem félre, de én pont azt az esetet próbálom megvalositani, hogy az okos izzó mellé okos kapcsoló is legyen, de akkor gondolom az általam felvázolt eset se jó, azaz az okos izzókat okos kapcsoló működtesse. Ha jól értelmezem, itt az izzó jobban a buktató, mivel azzal lehetnek gondok pl áramkimaradás vagy net szakadás esetén. Mi a helyzet az okos kapcsolókkal? Az is zsákutca? Azért kérdezem mert háló és dolgozó villany kapcsolását ilyennel oldalán meg
[link]
Ez kapcsolnak sima led izzós villanyt. Ezt alexa is tudná vezérelni elvileg.
Nappaliba is ilyen kapcsolókat gondoltam az okos izzó elé tenni, de akkor ezek szerint bukós?
El tudom ereszteni az okos izzót. Kapcsolókkal mi a helyzet?
Jobban járnék ilyen relével sima kapcsoló mögé?
[link]
Vagy teljesen rossz az elképzelés?
Fejben jónak tűnt az ötlet😄 l3nyegeben vettem egy alexát és aköré építenék világítás működés, plusz lenne wifis termosztát is, illetve riasztó rendszer ami most wifis, wifia tuyás lenne.
Ja és egy ledszalag is lenne ágy alá az is wifis tuyás.
Egyébként philips hue-ből akartam indulni a tv miatt ami vezérelné a lámpákat, de a folyamatos felkapcsolas miatt gondoltam inkább ezt az utat, hogy kapcsoló és izzó külön legyen.. -
Jofi81
őstag
A leendő redőnyeinket a kapcsoló mellett Shelly 2.5-tel szeretném vezérelni. Az ablakos cégtől a legegyszerűbb buta motort kértem, az ajánlatban ez szerepel: SMART35SE13. Ez is működik a Shellyvel?
-
Fall-N
veterán
válasz
Degeczi #33169 üzenetére
Igen félreolvastam, jól írtad. Nekem van egy Tapo RGB okosizzó, de csak a gyerek altatására használjuk, hogy piros színnel ne legyen sok fény. De csak telefonról lehet vezérelni, így rendes világításnak nem lenne kényelmes.
Oldalfalon van két darab foglalat és ahhoz a Sonoff Mini R2 + dry contactnak egy kapcsoló. Azzal már nincs gond, mert lehet kézzel is kapcsolni.
Szerk.: BT helyett ln majd egy ZigBee okos gombot akarok + gateway még nincs. Lehet legalább több dolgot is kapcsolni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Fall-N #33167 üzenetére
Ja, közben átírtad, ok.
Yeelight-okhoz létezik ilyen fali kapcsoló (a mostani árát nem szabad nézni, volt ez $10 is), BT-on működve mindent vezérel:
- sima megnyomásra ki-be kapcsol
- dupla kattintásra vált a normál, és a dimmelt "holdfény" mód között
- bekapcsolt állapotban tekerve a fényerőt állítja
- lenyomva tartva tekerve a színhőmérsékletetAz elem benne kb örökélet, már jó pár éve megvan az első ilyen példány (hármat is használok), de még a gyári elemmel. Amúgy asszem van hálózati verziója is.
-
LouiS22
veterán
válasz
Degeczi #33166 üzenetére
Én ezt a problémakört azzal - a nem túl elegáns, de annyira nem is ronda - megoldással ugrottam át, hogy a zigbee-s IKEA ledeket a "régi", kerek IKEÁ-s távval vezérlem úgy, hogy a meglévő villanykapcsoló borítóját (tehát magát a kapcsoló műanyag részét) eltávolítottam és nyomtattam egy "keretet" az kerek távirányítónak. Az szépen belepattan ebbe a keretbe, pont nem érintkezik a kapcsoló megmaradt részével és vígan kapcsolom le/fel, állítom a fényerőt, színhőmérsékletet. Bónuszként bármiylen vészhelyzet esetére egy mozdulattal kiemelem és ott van alatta a jó öreg fizikai kapcsoló (ő természetesen on állásban van).
Nyilván ehhez előfeltételként kell a zigbee dongle, és egy HA. De ezek nekem adottak voltak.
-
Degeczi
nagyúr
Fizikai kapcsolóval csak áramtalanítani/feszültség alá helyezni tudod. Persze az áramtalanítás kikapcsolás is egyben, de bekapcsolásra csak a kapcsoló visszabillentése játszik, hiszen az okoslámpa onnantól elérhetetlen.
Sőt: az is a lámpától függ, h ismét feszültség alá helyezéskor tud-e olyat, h erre rögtön világítani kezdjen. Ez mindenképpen opcionális tulajdonság, ha egyáltalán van, hiszen ha ezt engedélyezed, akkor egy áramszünet idején is be fog kapcsolni, amikor ismét visszajön az áram. Nem vmi kellemes az éjszaka közepén... (vagy ha épp távol vagytok, és akár napokon át fölöslegesen bekapcsolva marad emiatt)
Másrészt így visszakapcsolva nincs kis fényerejű indítás, ami szintén nem túl praktikus.Szóval elég zsákutca az okoslámpa mellé a normál fali kapcsoló párosítása. Az a praktikus, ha van saját távvezérlési lehetősége (mint pl. a Yeelight lámpáknak BT-on keresztül) és akkor olyan távvezérlő kerülhet a falra, egyébként a lámpa meg mindig áram alatt van, olyan beállítással, h feszülség alá helyezéskor vagy az utolsó állapotot vigye tovább, vagy maradjon lekapcsolva.
-
Fall-N
veterán
válasz
LouiS22 #33161 üzenetére
Dehogynem. Nekem is edzett üveglapos SmartWise T4 van. Simán lehet kapcsolni offline is. De majd az összes okos cuccon van fizikai gomb, vagy kapacitív érintésvezérlő. Távolról nem lehet maximum vezérelni. Az alapjuk azonos, csak más a dizájn meg a kapcsoló cloud szolgáltatás.
-
tutis
őstag
válasz
LouiS22 #33161 üzenetére
ha jól gondolom a kapcsolóval nem lehet gond, mert ott van a manuális ág. Tehát ha nincs alexa, akkor kézzel is lehet fel le kapcsolni.
Az izzónál nem vagyok biztos. Ha mondjuk lekapcsolom alexával, és nincs kapcsolat, akkor a kapcsolóval hiába kapcsolgatom?
Mondjuk ennek kiküszöbölésére, szerintem a fel-le kapcsolást kapcsolóval kell megadni, a fény változtatást az izzónak kell megadni -
tutis
őstag
válasz
LouiS22 #33157 üzenetére
okos kapcsoló is lesz mellé. terv az hogy mivel úgyis kapcsoló csere lenne (mindent üvegkeretesre cserélek, akkor már okoskapcsoló lesz ami üvegkeretes. Többi szobában csak a kapcsolás lesz alexával (wifis üvegkeretes kapcsoló) de marad sima led izzó, nappaliban muszáj vagyok az izzót is okosítani a hangulatvilágítás miatt
-
LouiS22
veterán
Szemét dolog, de: rendeld meg online, próbáld ki, és ha nem tetszik, akkor állj el a vásárlástól.
Apropó: az ugye megvan, hogy Alexás állítgatáshoz a lednek áram alatt kell lennie (ha nincs egyéb megoldásod, akkor a fali kapcsoló mindig ON állásban)? Csak mielőtt nagyon bevásárolnál minden biszbaszt, a lényegi infó is legyen meg
-
tutis
őstag
Sziasztok!
Ezek a mennyezeti lámpák mennyire tudják bevilágítani a nappalit?
[modee led light tuya]
most 2 db [ilyen] lámpa van, egyik 3 izzós, másik 2 izzós, 800lumenes led izzóval. Tökéletesek.
Viszont szeretnék hangulat világítást alexa kombinálásával.
vagy kicserélem az izzókat ilyenre [modee E27 800lumen]
Gondolom mindegyik tud sima fehéret is, alap világításnak. Csak a fényerőben nem vagyok biztos, tudják-e hozni a sima fehér led izzó szintjét. Illetve a mennyezeti lámpa bár lumenben elvileg ott van mint egy 3 izzós sima lámpa, de csak 120 fokban sugároz fényt, illetve félek nem elég lenne a fényereje egy nappalinak (2 db ebből 20 nm-re) -
tradeelek11
aktív tag
válasz
Olympia76 #33154 üzenetére
Bocsáss meg nem volt időm, sőt a mai napom is érdekes.
De pont ez jutott eszembe hogy a TRV-én nézd meg de ott ezek szerint jelzi a változást.
(Meg kértem a nejem ő is látta a változást a TRV-én)
Nem merek időpontot mondani de legkésőbb ki írom ide is,
és privibe is elküldöm.Tisztelettel
(UI. Most 100%-on áll az összes)
-
Olympia76
tag
válasz
tradeelek11 #33140 üzenetére
Meg tudtad nézni? Nekem "beragad" 0 vagy 100%-on és nem változik, miközben rendesen nyit/zár, illetve magán a TRV-n megjelenik a szelep nyitott állapotát jelző kék ikon nyitott állapotban és eltűnik zárt állapotban.
-
vtechun
veterán
Tegnap beüzemeltem az eddigi nem wifis Adax fűtőpanelen túl egy újabb - immáron wifis - Adax panelt. Ez állítólag tud fogyasztást is mérni. De ahogy kivettem a kezelőfelületből, annyit tesz, hogy 230 V-t alapul véve, megadva a teljesítményét, összeszorozza ezt a futási idővel
Szóval elég fapad.
Simán ment az integráció hozzáadása is, de mégis maradtam a Xiaomi BLE hőmérőn alapuló generic thermostat-nal, ami már a korábbi Adax 2000W-os panel esetén is működik. Bár lehet ott érdemes lenne más módszerrel kapcsolgatni, mert 60 fok fölé is felmegy az SHP10-es Blitzwolf belső hőmérő szenzorának értéke terhelés alatt. Csináltam is erre egy automatizmust, hogy kapcsoljon le, ill. értesítsen, ha eléri a 70 fokot. Esetleg adhattok ötleteket, hogyan érdemes a termosztátot paraméterezni. ezt csak úgy netről ollóztam össze.
- platform: generic_thermostat
name: Adax Háló
heater: switch.adax_halo
target_sensor: sensor.ble_temperature_szoba
initial_hvac_mode: "heat"
min_temp: 18
max_temp: 28
cold_tolerance: 0.2
ac_mode: false
hot_tolerance: 0
away_temp: 18
precision: 0.1 -
tototos
addikt
Ennek vajon van közé az új HassOS-hez? Xiaomi Home tud kommunikálni a porszívóval és az Ip címe is helyes.
Logger: homeassistant.components.vacuum
Source: custom_components/xiaomi_vacuum/miio/miioprotocol.py:75
Integration: Vacuum (documentation, issues)
First occurred: 20:03:14 (1 occurrences)
Last logged: 20:03:14
xiaomi_vacuum: Error on device update!
Traceback (most recent call last):
File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/entity_platform.py", line 431, in _async_add_entity
await entity.async_device_update(warning=False)
File "/usr/src/homeassistant/homeassistant/helpers/entity.py", line 684, in async_device_update
await task
File "/usr/local/lib/python3.9/concurrent/futures/thread.py", line 52, in run
result = self.fn(*self.args, **self.kwargs)
File "/config/custom_components/xiaomi_vacuum/vacuum.py", line 653, in update
state = self._vacuum.status()
File "/config/custom_components/xiaomi_vacuum/miio/dreamevacuum.py", line 205, in status
for prop in self.get_properties_for_mapping()
File "/config/custom_components/xiaomi_vacuum/miio/miot_device.py", line 65, in get_properties_for_mapping
return self.get_properties(
File "/config/custom_components/xiaomi_vacuum/miio/device.py", line 269, in get_properties
values.extend(self.send(property_getter, _props[:max_properties]))
File "/config/custom_components/xiaomi_vacuum/miio/device.py", line 178, in send
return self._protocol.send(
File "/config/custom_components/xiaomi_vacuum/miio/miioprotocol.py", line 162, in send
self.send_handshake()
File "/config/custom_components/xiaomi_vacuum/miio/miioprotocol.py", line 75, in send_handshake
raise DeviceException("Unable to discover the device %s" % self.ip)
custom_components.xiaomi_vacuum.miio.exceptions.DeviceException: Unable to discover the device 192.168.1.51 -
RAiN91
őstag
Sziasztok,
első kísérletem HA-val, és ezzel a világgal. Beszereztem egy Gosun SW9 kapcsolót, erre rátettem sikeresen a Tasmota-t, és HA-val is kommunikál. Itt viszont az eszköznél annyit látok, hogy "Vezérlők", és ott két vezérlő van, gondolom ezek a mikrokapcsolói.A Tasmota saját felületén látom, hogy megkülönbözteti a két kapcsolót, a két relét és a két LED-et, ezt viszont HA-ban nem látom, valamit rosszul állítottam be, vagy rossz helyen keresem?
-
totog
tag
válasz
PeterPH #33145 üzenetére
Feltettem az időképes konfigot ide.
Azért leszögezném, hogy nem tökéletes, idemásolnám a readme-s kommentjeim:
FONTOS: Az időjárás típusa (napos, felhős, esik, stb.) az ikonokból került visszafejtésre, és a lista NEM TELJES.
FONTOS: Az Időképről nem minden adatot nyertem eddig ki (főleg a típus, hőmérséklet és a csapadék volt fókuszban), így 1-2 helyen egy másik időjárás integrációból veszek dolgokat (pl. szélerősség, légnyomás, stb.), a példámban ez a
weather.otthon
időjárás szenzorból jön.Visszajelzéseket szívesen fogadok, vagy lehet küldeni PR-t kibővíteni az ikon/típus listát.
-
totog
tag
Gondoltam megosztom aktuális alkotásomat, hátha valakit érdekel, vagy kedvet kap egy hasonló összerakásához.
Ali-ról rendeltem egy Lilygo T5 4.7"-os e-ink kijelzőt ESP32-vel. ESPHome fut rajta, összekötve Home Assistanttal. Féltem belemászni az esp dologba, mert nem is tudtam hogy eszik-e avagy isszák, de az USB driverrel való sikeres megküzdés után igazából már "triviális" volt. A hozzá tartozó konfig (és egy kis leírás) fent van githubon. Az időjárás időkép-ről jön.
-
Olympia76
tag
válasz
tradeelek11 #33140 üzenetére
igen, nyit/zár rendesen.
Persze, hogy ráér
-
ojb
tag
válasz
vtechun #33128 üzenetére
A gagyinál valamivel komolyabb feszültség és áram-mérő -- lehetőleg egyidejű -- használatával könnyen pontos értéket lehet származtatni a mért adatokból.
Célszerű rezisztív (Hagyományos villanykörte, villanyrezsó, hősugárzó) terhelést alkalmazni a méréshez.
Természetesen a mérési eredményeket csak a fogyasztók teljes "felmelegedése - üzemi állapotba kerülése" után szabad ( ~10 - 20 perc) leolvasni és a teljesítmény számításhoz felhasználni.
A pontos korrekció kiszámításához javaslom kettő mérés elvégzését. Az egyiket lehetőleg kisebb 100W körüli terheléssel a másikat 1 - 2kW-os fogyasztó felhasználásával.
A maximális terhelés az árammérő terhelhetőségétől is függ. Ez általában 10A szokott lenni, ami max 2kW terhelést (Hősugárzót, vasalót) eredményez!!!
A Valós rezisztív teljesítményt az alábbi képlet adja:
P=U*I
ahol:
P=Teljesítmény Watt-ban
U=Mért hálózati feszültség Volt-ban
I=Mért fogyasztón átfolyó áram Amper-ben
Szerencsés esetben a két mérésből származtatott korrekciós tényező közel azonos lesz. -
Olympia76
tag
válasz
tradeelek11 #33127 üzenetére
Neked a position-t riportolja?
Nálam 0% nyitott és zárt állapotban is -
-
Yocee
aktív tag
Kísérletezek egy ilyen nagyon jó érték/ár arányú kütyüvel:
[link]
Gyárilag Tasmotás, bekonfigurálva. De a gombok nem vezérlik a reléket, mint más hasonló panelnál. írtam egy Rule-t, hátha, de úgysem. Van ötletetek, merre lehetne a gombokat szoftveresen tesztelni? -
LouiS22
veterán
Ha valaki netán arra vetemedne, hogy szünetmentest HA alól vezérel és ehhez a konfighoz társítana egy NAS-t is (esetemben Synology), akkor hasznos olvasmány az alábbi a NAS konfigoláshoz: [link]
A legfontosabb paraméter azonban az (és erre két óra küzdés után jöttem rá), hogy a szerveroldalon (tehát a HA-ban futó NUT szerver) beállításai között a -devices name értéke ups KELL legyen. -
Degeczi
nagyúr
válasz
vtechun #33128 üzenetére
De mint magad is számolod, ez csak pár % eltérés, míg az általad említett teljesítmény már 15%-al kevesebb a névlegesnél. Ilyen ohmikus terhelést mint egy fűtőszál, jól szoktak mérni ezek az egyszerű eszközök, mert itt nem csúszik el időben az áram és a feszültség, így egyszerű szorzás kérdése a teljesítmény (de az indukciós főzőlap már nem biztosan, abban lehet elektronika a teljesítményszabályozáshoz) Talán vmivel tényleg alatta lehet a névlegesnek a fűtőpanel, erre jön még rá pár % a magasabb feszültségen kalibrált izzóval és valszeg az okoskonnektor is pontatlan lehet.
-
BlackJack21
tag
Na ja, a teljesítménytényezővel, meg a különböző paraméterekkel, teljesítményekkel majd foglalkozzanak az okosok, minket csak összezavarna ;)
Viccet félretéve, én, ha nagy pontosság kell, akkor egy kalibrált teljesítménymérőt (valami ilyesmit) szereznék, és ahhoz összehasonlításos alapon állítanám be.
Ha csak monitorozás a cél, akkor egy (több mérővel, akár shelly EM) végezném ugyanezt).
Vagy ha a pénz nem számít, akkor [link] ;)
-
vtechun
veterán
sziasztok.
Méregetem a ház fogyasztását vagy 7 darab tasmotásított okoskonnektorral. Gyanús, hogy a 2000 Wattos fűtőpanel max 1740 Watt körül szokott fogyasztani. A szintén 2000 Wattos grill és az indukciós főzőlap is. Felmerült bennem, hogy esetlegesen nem jól kalibráltam ezeket az eszközöket ez alapján: [Power Monitoring Calibration]
Egy 100 Wattos infralámpát használtam erre a célra. Gondolom, még ha 100 Wattos is, akkor is csak 230V feszültség esetén annyi. amikor itt alapból 240 körül alakul a fesz, akkor gondolom ez sem 100 Wattot fogyaszt.
Szerintetek mivel lenne érdemes kalibrálni? ill. utólagosan arányosítsam esetlegesen a magasabb feszültséggel? tehát ebben az esetben pl. 104,3 Watt jönne ki 240 voltos feszültség esetén.
-
válasz
LouiS22 #33120 üzenetére
Én is a core-t használom, saját környezetben. Igazából nagyon régóta (talán már a kezdetektől?) benne van a doksiban ez: "Home Assistant generally only supports the current stable version of python and one minor version behind." Kijött a 3.10, ennek megfelelően léptek is, ráadásul nem is túl gyorsan.
Szóval nem ez lesz az első eset, szerintem akik így üzemeltetik a HA-t, azoknak ez megszokott dolog.
-
Olympia76
tag
válasz
tradeelek11 #33108 üzenetére
Köszönöm, ez jó ötlet!
Igen, én közvetlenül a hőmérséklet állításával játszottam volna (fel 30-ra, le 5-re), de tetszik ez a megoldás
-
Degeczi
nagyúr
válasz
LouiS22 #33120 üzenetére
Persze, de ez csak azokat érinti, akik a Core-t közvetlenül Python venv alatt futtatják, még csak nem is dockerrel. Nagyon kevesen lehetnek ilyenek, ők meg ebből a használatból adódóan eleve hozzáértők, akik vállalták ezt a feladatot, h maguk karbantartják a szükséges környezetet.
-
-
LouiS22
veterán
Kint a HA 2022.2 első bétája. Kellemes olvasmány már csak a release log is. Az anyázás garantált lesz community-szerte, annyi változás van/lesz.
Egy - szerintem - nagyon hasznos újítás: integrációknál lesz egy fül, ami a known issues részhez vezet a githubra (gondolom szándékosan került be ez a funkció, némiképp népnevelő célzattal).
Aki esetleg telepítené, az azzal számoljon, hogy a Shelly integrációnál az elemes cuccok épp nem mennek, a hibát már reprodukálták és a következő bétában frissítve lesz.
-
LouiS22
veterán
válasz
tototos #33109 üzenetére
Én megnézném manuálisan, hogy a log fájlban mit látok, illetve méret szerint rendezném a fájlokat, hogy lássam: van-e esetleg szokatlanul nagy akármi az adatbázist leszámítva. Még azt tippelem, hogy esetleg volt valami crashed és abból nem állt fel rendesen HA és elkezdte újraépíteni az adatbázist. Ilyenkor az előző (akár több gigás fájl) is ott marad "szemétként" - ez rögtön meg is magyarázná a problémát.
-
sanzi89
addikt
válasz
BlackJack21 #33107 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek az információkat és a részletes magyarázatot.
Nekem se fordult volna meg a fejemben a helyettesítés, csak egyik ismerősömmel beszélgettünk a témáról, és mondtam, hogy sajnos nincs sok hely a kismegszakító szekrényben, hogy pl. a két klíma meg az elektomos fűtőpanel (ami jelenleg 3 kismegszakító és fixen kötöttek) fogyasztását figyeljem. Erre mondta, hogy tegyem be a kismegszakítók helyére, úgyis van a Shelly-ben túláramvédelem. De akkor ez kimarad.
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Mitől lehet hogy egy éjjel alatt 6GB tárhely írt tele a HA? Reggel azzal fogadott hogy 0% a szabad tárhely, amíg tegnap este 55% volt. Újraindítottam de most meg nem akar elindulni....
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
Olympia76 #33100 üzenetére
BRT-100-TRV On-Off mód:
Nem "triviális", de viszonylag egyszerű a megoldás,
csak fordítva gondolkodunk:
1., Állítsuk be a 'current_heating_setpoint' 35°C helyiség célhőmérsékletet.
2., Állítsuk az 'eco_temperature' értéket '0'-ra, vagy '5'-re, minden esetben alacsonyabbra, mint a cél szobahőmérséklet.
3., A fűtés kikapcsolásához használjuk az „eco-mode_on” és az „eco-mode_off” funkciót
ahol:
eco-mode_on = ki
eco-mode_off = beDe ugye nálam virtuális termosztátoknál, a ble hőmérők adják az on-off jelet.
Tisztelettel
-
BlackJack21
tag
válasz
sanzi89 #33105 üzenetére
A dolog ennél bonyolultabb. A Shelly energiamérő, ez csak egy relét tartalmaz, annak minden egyszerűségével. A shelly-t a kismegszakító három feladata közül csak az kettőre lehet használni, ez pedig a túlterhelésvédelem(itt jönne be a karakterisztika), ezt most mutattad meg az előző képen, illetve a manuális bontás lehetősége(ettől most nagyvonalúan tekintsünk el, hogy fizikai vagy távoli megoldással). Azonban az utolsó feladat a túláramvédelem/rövidzárvédelem, na ezt nem fogja tudni, ilyenkor a névleges áramnak 10-50x-e jelenik meg, amit nagyon rövid időn belül le kell kezelni, Itt vérezne el a relé, az érintkezők összeolvadnak vagy még a bontás előtt, vagy a bontás során keletkező ív semmisíti meg. Ezt a kismegszakítóban egy erre kiképzett helyen az ívoltó kamrában történik, rugós(elektromágneses segítséggel) előfeszítéssel(nagy sebességgel) rántja szét a viszonylag nagyméretű speciális érintkezőket.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
sanzi89 #33105 üzenetére
Egyszerű szoftveres kényelmi lehetőség, nem biztonsági funkció! Kellő túláram esetén simán összeégnek a relé érintkező és nem old le, hiába adja ki a vezérlés a parancsot, a kábel túlmelegszik, leég a szigetelése...
Egy kismegszakító eleve kétféle védelmet tartalmaz: egy bimetálosat, ami kisebb (néhányszoros) túlterhelés esetén lassan old ki, és egy elektromágneseset, ami zárlati áramra azonnal.
-
sanzi89
addikt
Egy Shelly Pro 4PM vagy egy Shelly Pro 2PM ki tud teljes értékűen váltani mondjuk egy Schneider 16A B-s kismegszakítót, tehát működik teljes értékű, megbízható, biztonságos kismegszakító? Egyáltalán lehet tudni, hogy milyen kioldási karakterisztikájuk van?
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700 / RX 5500XT 8GB / 16GB DDR4 / 256SSD + 1TB HDD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 94% Akkumulátor
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest