Hirdetés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Szupercsendes táp Seasonic és Noctua együttműködésben
- 3D nyomtatás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fujifilm X
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ojb
tag
válasz vtechun #14736 üzenetére
"Tudtok esetleg ajánlani Tuya kompatibilis hasonló kütyüket? "
eBay első találat: [SmartLife Garage Door Opener]
Ez ad visszajelzést a garázskapu állapotáról is...(nyitott - zárt)
Én ezen információ nélkül nem merném használni... -
-
sparks
senior tag
válasz vtechun #14747 üzenetére
Nálam a kertkapun van nyitás-zárás érzékelő, z-wave-es, kiválóan teszi a dolgát esőben, hóban, melegben, így ha kinyílik a kapu, azonnal jön a telefonomra a pushover értesítés és rá is tudok nézni kamerával. Nekem is távvezérléssel nyitható (vagyis volt, mert éppen meghalt az a része, most tervezem én is venni valami relé félét, hogy ismét menjen).
Nem rossz dolog az, ha tudsz róla, hogy kinyílt a kapu bármilyen okból, ha már távvezérelhető lesz. -
vtechun
veterán
válasz vtechun #14760 üzenetére
lejárt a módosítási határ, ezt akartam még írni:
Egyébként jelenleg egy Alfawise okoskonnektorom van, elvileg 16A-t tud. Ez a Smart Life appot használja, ami nagyon tetszik nekem, meg tudja az iOS parancsok funkcióját is, ami hasznos, ha hanggal akarom vezérelni. Ezzel az alkalmazással kompatibilisek a Tuya cuccok. Kérdés, hogy ilyen esetben kell nekem Home Assistant vagy DOMOTICZ? Vagy van erről valahol leírás, hogy mire is kellhet egy hétköznapi halandónak ilyen HA vagy Domoticz? Van Arduinom, Raspberry Pi 3-am, de túl sokat nem programoztam még. A Raspberry-t libreelec-kel használom htpc-nek. Ezen most fut dockerben HA meg a Domoticz is, hogy lássam, hogy hogy is néz ki
-
ojb
tag
válasz vtechun #14760 üzenetére
Ne haragudj, de nem értelek...
Amit linkeltem a #14744-ben "garázsnyitót" pont ezt csinálja...
Tuya (SmartLife). Kinyitja a kaput akár hangutasítással is és még mellé vissza is küldi a kapu állapotát. Bedobozolva kb. másfélszer annyiért, mint az általad linkelt "kopasz" relék. -
LouiS22
veterán
-
fo_di
őstag
válasz vtechun #14767 üzenetére
home assistant a tuya cloudra rakott cuccokat az internetről be tudja horgászni, de az továbbra is kínán keresztül megy (flesselni kell rá új firmware-t, hogy teljesen lokálisan tudd vezérelni)
-
fo_di
őstag
válasz vtechun #14783 üzenetére
én csak egy darabot látok a linken, az jónak tűnik (FT232RL 3.3V 5.5V FTDI USB to TTL Serial Adapter Module for Arduino Mini Port)
de akár egy arduinot is használhatsz a sorosportos kommunikációra (a végén a blink helyett bármi mást is ráköldhetsz, a tasmotának is van arduino ide alatt leforduló változata) -
enesbcs
tag
válasz vtechun #14800 üzenetére
Működnek Windows-al is általában, ha letölti és telepíti az ember a megfelelő drivert:
https://bitekmindenhol.blog.hu/2017/12/17/firmware_flasheles_soros_vonalon
De pl a Win7 felismerte driver nélkül is a CH340-et, csak dobott egy kék halált nem sokkal ezután... sírva röhögtem. Miután feltettem a _gyártó_ (nem mikroszoft) drivert, utána jobb lett a helyzet. Persze ez csak kényszermegoldás volt, ha van egy jó Linuxos gép kéznél, azzal nincs ilyen probléma.
Viszont valóban a 2102 a legjobb választás, kiemeltem a blogcikkemben, hogy miért. -
szjoci
őstag
válasz vtechun #14809 üzenetére
Itt van pár tipp, de ha már a led se villog akkor nem biztos hogy sikerrel jársz. És ha nincs backupod a gyári firmware-ről akkor azt visszaflashelni nem tudod. Szóval más sonoff basic lementett fw-ével nem fog működni a tiéd.
Ha sehogy se sikerül életet lehelni bele, akkor próbálkozhatsz custom fw felrakásával: tasmota, espeasy, espurna[ Szerkesztve ]
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz vtechun #14829 üzenetére
Nem, arra létezik egy tápegység nélküli, Sonoff SV nevű típusuk.
Amúgyis nagyon kicsi az esélye, h a táp ment volna tönkre, ellenben a hibás fw frissítés könnyen elképzelhető.
De mint Szjoci is említette, simán fölrakhatsz rá másik fw-t, hosszú távon úgyis az a praktikusabb, nem a gyári. -
Degeczi
nagyúr
válasz vtechun #14834 üzenetére
Pontosan erre is jó a saját firmware... akár Tasmota, akár más.
Célszerűen MQTT-n keresztül, kizálólag a helyi hálózaton kapcsolódva az okosotthon hub-odhoz. Ettől még alap állapotában is beintegrálható jópár típus is, de az többnyire ugyanúgy a gyári felhőn keresztül történik (bár vannak üdítő kivételek is, mint pl. a Shelly-k, amik eleve tudnak helyi hálón, MQTT-s kapcsolódást)
A nyíltforrású központ egyik előnye pedig valóban ez, h összefogja egyetlen felület alatt a teljesen különböző gyártótól származó eszközöket, melyek egyébként nem tudnának együttműködni. -
LouiS22
veterán
válasz vtechun #14834 üzenetére
A z-wave és zigbee cuccokhoz nem feltétlenül kell saját hub, elég egy-egy usb dongle (z-wave és zigbee), egy raspberry pi, a szívednek kedves szerveralkalmazás és máris lokálisan fut minden.
A z-wave-ben meg pont az a szép, hogy a zártsága miatt minden eszköz szigorú validációs eljárás megy át, hogy tényleg biztosan minden cucc kommunikáljon egymással. Ez a két tény meg is látszik az árcímkén, plána az árérzékeny magyar piacon. Low cost megoldásra ott a zigbee, de ott előfordulhat, hogy két zigbee eszköz nem fog beszélgetni egymással. Hangsúly a feltételes módon, de főleg Kínában gyártott csodákkal előfordul, hogy csak egy bizonyos csatornán kommunikálnak. Ja, és a zigbee-nél nem elhanyagolható tényező, hogy a wifi bizony be-bezavarhat a történetbe.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
LouiS22
veterán
válasz vtechun #14837 üzenetére
868.42 egészen pontosan. Dockert passzolom, szerintem ebben az esetben nem virtualizációban kell futtatni, de ízlések és pofonok. Az biztos, hogy egy pi+ssd kombóval semmi gondom évek óta.
A hatótávolságot nehéz megsaccolni, hiszen rengeteg tényező befolyásolja itt is. Ami biztos: mind a zigbee, mind a z-wave esetében az áramforrásról üzemelő eszközök repeaterként funkcionálnak (pl. egy kapcsoló mögé kötött relay), amivel azért jelentősen növelhető a hatótávolság, de z-wave esetében léteznek kifejezetten ilyen célhardverek is.
Egyébként kövezz meg, de ha valóban pontos és mondjuk percenként frissülő hőmérséklet értékeket akarsz, akkor a jó öreg 433 mhz-es hőmérők filléres tételek, bizonyítottan működnek, gyakorlatilag bárhol megkapod őket és tényleg nagyjából percenként küldenek adatokat. A legjobb pedig az, hogy évekig elketyegnek két AA, vagy AAA elemről.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
LouiS22
veterán
válasz vtechun #14839 üzenetére
15 ezer forint nem a világ :)
Egyébként raspbian.
Én rflinket használok, kitben kb 50-60 euro, de van olcsóbb, építsd meg magadnak klónja is. Én nem szeretek szívni és fillérb..szni már, mert megtanultam, hogy az olcsójánoskodás ebben a témakörben általában azzal jár, hogy végül sokkal drágábban fog működni, mintha megvetted volna a kész, bevált verziót.
-
ojb
tag
válasz vtechun #14839 üzenetére
"Ezek a 433 MHz-es cuccok milyen vevővel tudnak Pi-vel együttműködni? "
A LouiS22 kolléga által említett RFLink-kel vagy RTLSDR [link] vevővel vagy
az erre a célra tökéletesen megfelelő RTL2832U+R820T2 chip-es USB DVB-T [link] vevővel és rtl_433 programmal.[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz vtechun #14872 üzenetére
Bár lehet http parancsokkal használni, de semmi értelme, mert nem kapsz visszaigazolást.
Tényleg nincs miért tartani az mqtt-től, egyszerű fölrakni és beállítani-használni (pláne ha Hassio-t használsz, ami alatt csak be kell kapcsolnod a modulját. De önálló Linuxra is egyetlen parancs föltenni, akár közvetlenül, akár dockerrel) -
vampire17
addikt
válasz vtechun #14897 üzenetére
Domoticz, HA. Node-RED, etc... kivan nem keves szamitogepes (foleg linuxos) ismeretet ez teny. Amiket te irtal, azok alapvetoen nem is HA ismeretek, inkabb informatikai ismeretek. A Docker pl nem egy okosotthonhoz szervesen kapcsolodo program, hanem egy kontener alapu virtualizacios (OS szintu virtualizacio) technologia. Ezert ahhoz, hogy hasznald, nem art tudni mire valo es amit csinal azt hogyan es miert ugy csinalja.
En azt javasolnam neked is es azoknak is, akik ugy erzik tul bonyolult nekik ez a vilag, hogy probaljanak ki egy Homey vagy smartthings rendszert. Persze mas, ha tanulni akarsz es kesz vagy belemelyedni a "DIY" vilagba, (akkor segitunk!) de keszulj fel, hogy ez egy feneketlen kut...
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
-
LouiS22
veterán
válasz vtechun #14906 üzenetére
IFTTT-t felejtsd el, az ingyenes változatnál ott a disclaimer, hogy bizony semmi nem garantálja a real time parancsátfutást. Azaz LEHET, hogy amikor teszteled, éppen jó, de nagyon gyorsan beleszaladhatsz egy olyan helyzetbe, amikor majd állsz a kapu előtt és lóf*sz se történik. Na, az az IFTTT miatt lesz.
-
Degeczi
nagyúr
válasz vtechun #14910 üzenetére
HA alatt van Homekit integráció.
-
vampire17
addikt
válasz vtechun #14910 üzenetére
Esetleg:
vagy
https://bitekmindenhol.blog.hu/2019/11/01/hogyan_hasznaljuk_a_telegramot_tavoli_mqtt_szervernek
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz vtechun #14973 üzenetére
Nem hamis az, csak régi, mint a panelon is látni.
Később más ("Puya") flash ram chip került rá, aztán a panelt is áttervezték.vampire: nem klón, tényleg ilyen az első Basic verzió
[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
válasz vtechun #14983 üzenetére
ez a régi nézet, amit nem foglaltál specifikusan valahova, azokat teszi oda felülre
kapcsold át lovelace nézetbe (bár szerintem már egy ideje a lovelace a default nézet, hanyas verziót használsz?)
https://www.home-assistant.io/lovelace/ -
Degeczi
nagyúr
válasz vtechun #15009 üzenetére
Az, csak alapban kedvességből fölteszi neked a megtalált entitásokat. Ahogy fo_di írta: a jobb felső sarok 3 pöttyén tudod először az interaktív szerkesztést kiválasztani, majd mégegyszer ugyanott a nyers config file tartalmát is lekérheted, és abban a "- badges:" alatti entity-ket kitörlöd.
-
vampire17
addikt
válasz vtechun #15025 üzenetére
Most neztem, wifi/ethernet valltaskor par mp-re megszakad, de max 2 ping maradt ki. (wireguard)
ceges halozatban meg kell nezni, mit enged. Pl nalam a wireguard ugy megy, hogy a serveren kitettem az 123-as udp portra (NTP) es ahhoz csatlakozik. Azt azert a legtobb helyen engedik. Ha azt sem, akkor ott van az SSTP, az megy SSL-el (https) is. Azt azert engedik Mivel titkositott, azt sem latjak h vpn, lehetne epp egy weboldal is
Szerk: kiprobaltam a mobilon, nem szakad meg a vpn igy sem, ha mobilnetrol wifi-re valltok.
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
válasz vtechun #14973 üzenetére
A Sonoff Basic Saga folytatódik.
csak nem hagyott nyugodni.. ma egy próbapanellal és egy nagyobb feszültségből 3,3V-ot csináló elektronikával meghajtottam a megfelelő PIN-eken a sonoffot. Nem igazán történt semmi, aztán a próbapanelon átdugtam vagy 10 lyukkal odébb, de ugyanabban az ágban, erre felvillant. Na, mondom, ez érdekes.
Most így működik.hass.io-t felraktam virtualbox image-ben a gépre, ebben fut most. Kár, hogy Kodi plugin nincs hozzá, mert nekem a raspi elsősorban Kodi miatt van, amellé meg nem mehet a hass.io...
alkalmas lehet hass.io-ra egy tök alap, olcsó, wifis raspi zero w?lényeg a lényeg, hogy ebben meg simán működik a HomeKit. Gyakorlatilag, itthon hagyott Ipad-del távolról is tudom hanggal vezérelni, amit végülis akartam eddig is.
Kérdés, hogy a dockeres homeassistantban vajon miért nem ment a HomeKit? Mármint hiába írtam be az iPhone/Ipad-be a kódot, nem hozott semmit. Okozhatja ezt az, hogy a dockerben ugye más hálózata van? Nem 192.*, hanem 10.* alhálózat. (Ha igen, akkor esetleg tud valaki adni egy paramétert, amivel a dockerben is host tartományából kap ip címet a guest?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest