- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autóhifi
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- ASUS notebook topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
kosarob8
aktív tag
válasz
Thunderzolee #6897 üzenetére
-
Orton96
aktív tag
válasz
Dell XPS #6889 üzenetére
Tisztelt Dell XPS és Thunderzolee!
Valószínűleg nem értek eléggé ezekhez a dolgokhoz, úgyhogy ezért volt ilyen "érdekes" számotokra a kérdés.
Azt gondoltam, hogy a T7700 vagy a T7800 nem növel sokat a teljesítményen de igazából nem is a proci sebességével van gond csak az Intel "i-szériás proci" valami teljesen más dolog miatt lett volna fontos.
De már értem, hogy nem lehetséges.Nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségeteket!
(mert szerintem még később is foglak titeket "zaklatni"...
)
-
válasz
Thunderzolee #6897 üzenetére
De a te esetedben a gyenge láncszem a VGA, az meg nem cserélhető.
-
válasz
kosarob8 #6883 üzenetére
Ezek a processzorok mennek bele (első generációs Core i széria):
Core i3:
http://ark.intel.com/products/series/i3-300 Mobile Processor SeriesCore i5:
http://ark.intel.com/products/series/i5-400 Mobile Processor Series
http://ark.intel.com/products/series/i5-500 Mobile Processor SeriesCore i7:
http://ark.intel.com/products/series/i7-600 Mobile Processor Series
http://ark.intel.com/products/series/i7-700 Mobile Processor Series
http://ark.intel.com/products/series/i7-800 Mobile Processor Series -
válasz
Orton96 #6887 üzenetére
Laptopokban nem lehet úgy cserélgetni az alaplapokat, mint az asztali gépekben.
A chipset alapján 800-as FSB-ig kezeli ezeket a processzorokat:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P
Tehát nem mindet, csak a 800-as FSB-s procikat.
(AMD-t egyáltalán nem lehet beletenni.)Kollega belinkelte azt a kettőt, ami nagyobb a tiédnél, de őszintén szólva, sokat nem gyorsulna a gép tőlük. Ennél a notinál ez a max. Esetleg egy SSD gyorsítana csak.
Core i processzorokat (gondolom az általad írt Intel i szériával erre gondoltál) nem lehet beletenni, azok már újabb sorozathoz tartoznak (más chipset, más foglalat). -
válasz
Melon87 #6893 üzenetére
Az nem hiba, hanem az 1066-os ramok alap időzítése ennyi.
Ha 1333-as ramokat veszel, azokra általában cl:9 van írva, de ha 1066-on hajtod őket, akkor cl:7-ben mennek. Ugyebár mivel notebookról beszélünk, itt nem tudod kiválasztani, h milyen időzítéssel akarod futtatni (lévén a BIOS-ban nincs ilyen opció), ezek alapból beállnak a memóriamodulon levő SPD chipben eltárolt adatok alapján az előre beállított értékekre.
Ugyebár ahogy a ramok MHz-ei nőnek, úgy nő vele az időzítés is.Asztali gépeknél ettől eltérnek az időzítések, de notebook vonalon ez így szokás, a DDR2-es SO-DIMM modulok is jóval rosszabb értékekkel rendelkeztek asztali társaiknál. Ettől függetlenül nem kell foglalkoznod vele, csak tesztprogramok veszik észre, melyik ram "gyorsabb".
Alapesetben nem venni észre különbséget ha cl:7, vagy cl:9-es ramokat használsz, ahogy azt sem venni észre, h 1066-os, vagy 1333-as ramokat használsz.[ Módosította: CoolMan ]
-
Melon87
tag
válasz
Dell XPS #6882 üzenetére
Meg vettem a 4 GB-s kingmax ramot!
Idáig hiba nélkül mennek az AIDA64 azt írja, hogy Aktív üzemmód
ual Channel (128 bit) meg a CPUID is Dual Channel módit ír meg, hogy symmetric a DC mód!
Gondolom akkor "összepárosodtak"?
Most figyelem, hogy előjönnek e a "misztikus" hibát!
-
kosarob8
aktív tag
válasz
Dell XPS #6885 üzenetére
Üdv, ha hazaérek csinálok egy CPU-Z képet. Egyebkent SSD-t most rendeltem meg vasarnap varom h megerkezzen. Egyebkent igen talan a VGA lenne az erdekesebb, nem surun de neha jatszanek es vmire mar kevesnek bizonyult mar. A listat örömmel vennem majd. Koszonom a segitseget elore is.
-
-
Dell XPS
veterán
válasz
Orton96 #6884 üzenetére
Hali,
"CPU-Z"programmal ki tudod olvasni az alaplapszámát, és utána be tudod azonosítani....(nem tudom mire kell?)
Ezeket a CPU -kat tudod még használni a gépedben:
Core 2 Duo T7700 2,4Ghz 4MB L2 cache 800Mhz FSB 65nm
Core 2 Duo T7800 2,6Ghz 4MB L2 cache 800Mhz FSB 65nmÜdv,
-
Dell XPS
veterán
válasz
kosarob8 #6883 üzenetére
Hali,
Tudod cserélni őket, de a kérdés: érdemese -e, nem melegedett ez így is? Konkrétan milyen alkalmazással nem voltál elégedett, mert azért nem ez a leggyengébb konfig. (gondolom, a VGA) Már szinte elcsépelt, de a legnagyobb változást egy jó SSD -vel lehet elérni....
Amennyiben, igényled a listát, jelezz vissza....(nem lesz teljes, a hűtés miatt) Jó lenne egy CPU-Z kép a VGA -ről....
Üdv.
-
Orton96
aktív tag
Üdv!
Van egy bizonyos Fujitsu Siemens Lifebook S7210típusú pár éves laptopom de sajnos nekem eddig egy leírásból sem vált világossá hogy milyen alaplap van benne pedig sokat elolvastam... Az lenne a kérdésem, hogy a T7500-as procit ki tudnám-e cserélni valami erősebbre? (első sorban Intel i-széria de AMD is érdekelne.
A válaszotokat előre is köszönöm!
-
kosarob8
aktív tag
Üdv a kedves szakértőknek!
Van egy Dell N5010 laptopom, benne egy Intel i3-M370@2.4GHz és egy ATI HD5470 VGA, kérdésem az lenne hogy ezeket lehetséges-e cserélni valami komolyabbra - persze ami érezhető javulást hozna? Esetleg hol tudok ennek utánanézni?
segítségeteket előre is köszönöm, üdv -
Dell XPS
veterán
válasz
Melon87 #6881 üzenetére
Nekem "szimpi" a második alternatívád, de azt Te tudod, hogy milyen alkalmazásokat használsz, ill. használnál a gépeden. Amennyiben ennek nincs "igénye", akkor bőven elég a 4GB RAM.....- még játékokhoz is szvsz.
Egyébként meg, most nagyon jó áron tudsz modult venni, hihetetlenül lement....( valszeg tudod is..)
Szerk: elméletileg lehetséges, hogy ahol megveszed a modult, ott ki is próbálhatód....
-
Melon87
tag
válasz
Dell XPS #6879 üzenetére
De az északi híd a kommunikál vele!
Akkor érdemesebb keresnem 2 GB (DDR3-1333 DDR3 SDRAM CL9) azzal még ha más is a gyártó nagyobb a kompatibilitás esélye?
(Esetleg megveszem a 4 GB-os ramot és ha megy akkor használom 6 GB-vel ha nem akkor csak marad a 4 GB-s a kettes meg mehet a levesbe
, mondjuk ez is egy opció )
-
Dell XPS
veterán
válasz
peter9228 #6878 üzenetére
Végülis nem veszítesz vele semmit, majd írjál, hogy sikerült. Azért a régebbi notebook típusoknál, mindig visszatetették velem az XP -t, mert "fogta" rendesen a megjelenő Win7 a gépüket. (2008) Több notebook topic-ban is küzdünk, hogy "ez vagy az" nem működik rendesen a Win8 -al.........Desktop ismereteim haloványak, így ebben, nem tudom véleményezni az általad elmondottakat. Hát...tényleg, meg kell próbálni....
-
Dell XPS
veterán
válasz
Melon87 #6877 üzenetére
Áhh, elnéztem.....CL7 es időzítésre figyeltem, és nem a modul késleltetésére, elnézést. Igen, van esély inkompatibilitásra, és ahogy megfigyeltem, általában a 4+2 -nél jön ki........de, volt már, hogy azonos órajelű, időzítésű modulok sem voltak "jóban" egymással......Hogy más időzítéssel menne (akár CL6), ha visszaveszi az órajelet a memóriavezérlő, hát ezt megnézem! Nem az északi híd kommunikál a RAM -al?
-
peter9228
aktív tag
válasz
Dell XPS #6867 üzenetére
"a win7-et is kipróbáltam, futott rendesen"
A 7-el nem voltak gondok, tökéletesen működött minden, csak szimplán lassabb volt kicsit mint az xp. Az asztali gépemen is win8 van, win7-es driverekkel fut tökéletesen. És gyorsabb mint win7-el, ezért szeretném kipróbálni a notimon. -
Melon87
tag
válasz
Dell XPS #6876 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Pont az hogy az időzítése mind a kettőnek CL9-es csak ugye a gépemben CL7-esként ketyeg, mert valószínűleg nem tud többet a gépem!
És inkább az a kérdés, hogy tud e vele együtt ketyegni CL7-ben (minden PC-3 CL9-es memória tud CL6-7-8-9 is működni?), mert vannak kifejezetten CL7-es ramok amik PC-3 8500-asok, de józan paraszti ésszel azt gondolom, hogy úgy két különböző rammal nagyobb az esély az inkompatibilitásra!Köszönöm a segítséget!
-
Dell XPS
veterán
válasz
Melon87 #6874 üzenetére
Hali,
Nem tudom mit értesz déli-híd alatt, de mivel azonos órajelű a Ram modul, de különböző időzítésű (latensy), így az lenne a biztos, ha kitudnád próbálni, de valószínűleg működni fog. Nem szerencsés párosítás.........- mivel pontosan: 666 ⅔ frekvenciáról beszélünk, így gyártóként változik a kerekítés: 10700, 10600.....
-
-
Melon87
tag
Helló!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha van egy
Déli híd Intel Ibex Peak-M HM57 Lapkészletű Notebookom (Dell Inspiron N5010)
ebben van egy Samsung M471B5773DH0-CH9 2GB DDR3-1333 (667 MHz) CL9 memória (ami "csak" Effektív órajel 1067 MHz hajlandó menni gondolom a lapkészlet miatt CL7-es időzítéssel), ehhez milyen modult vegyek, hogy tökéletesen menjenek egymás mellett?Néztem hozzá egy DDR3 1333MHz 4GB VERITECH CL9 PC-3 10600 memóriát, de az enyémnél meg azt találtam, hogy PC-3 10700 ezek nem tudom mit jelentenek és nem tudom, hogy mennének e együtt hiba nélkül? Esetleg keresnem kell valami más memóriát?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Dell XPS
veterán
válasz
MaxxDamage #6872 üzenetére
Bármit is gondolsz rólam, "szimpi" ez nekem.....
-
válasz
Dell XPS #6871 üzenetére
Valami hasonlót akartam, de jelenleg a költségvetésembe nem fér bele, mert az Y580-am elég sokba van meg melette sokat költök egyéb számtech alkatrészekre aminek nagyrészét (ritka , régi ütős darabok) + 90-es évekből Notikat (amit kell felújítom gyári alkatrészekből amit singapore-i noti bontó-ból szerzek be) + még van sok más egyéb más (ez megszállotság....)
L
-
Dell XPS
veterán
válasz
MaxxDamage #6868 üzenetére
Lemaradtam.....miért nem veszel bele kettő (2x4GB), brutális időzítésű RAM modult, és már nincs is ilyen "top" kategóriájú gép, mint a Tied?
Szerk: Nem tudom mire gondolsz, de a "bugyi" topic -ban is ezt kérdeztem volna Tőled..
-
-
Dell XPS
veterán
válasz
MaxxDamage #6868 üzenetére
Nem kötekszem, folyamatosan figyelemmel kísérem az "Y580" dolgait, általad rengeteg információra leltem, és a chipset egyértelműen meghatározza (ha nincs BIOS korlátozás), hogy mit támogat......sajnálom, hogy annak vetted. (elolvastam "mSata cikkedet" is, ami nagyon hasznos felismerést nyújthatna...)
-
-
Dell XPS
veterán
válasz
peter9228 #6866 üzenetére
Azzal nincs gond, hogy kiszeretnéd próbálni az új OS -t, de azt látnod kell, amennyiben nem igazán sikerült a Win7 -el, akkor semmi esély a Win8 -ra, mert a hardverelemekhez nincs illesztő. Még az új gépek sem igazán boldogulnak vele (várni kell, ennyi..), a Sony készült fel egyedül hozzá....
-
Dell XPS
veterán
válasz
MaxxDamage #6861 üzenetére
Hali,
Én nem is értem.....olyan "igényes", tájékoztató hozzászólásaid vannak, ráadásul 20 éve benne vagy, és bejössz ide ezzel???
-
válasz
MaxxDamage #6861 üzenetére
És mi a kérdésed?
Hol lehet ilyen ramokat venni?
Google ad találatot.A chipset HM76, ez csak DDR3 1600MHz-et támogat.
Nagyobbat hiába veszel hozzá, 1600-on fogja hajtani.
Illetve hát teljesen mindegy hány MHz-es a ramod, csak tesztprogramok veszik észre a különbséget az 1333, vagy az 1600Mhz közt. -
peter9228
aktív tag
Sziasztok!
Van egy régi laptopom, egy Clevo M37EW. Eddig xp volt rajta, a win7-et is kipróbáltam, futott rendesen, de az xp gyorsabb volt. Olvastam a neten, hogy a win8 gyorsabb mint az xp gyenge gépeken, és ezt is ki akarom próbálni. Viszont ennek kell PAE és NX, amit a jelenlegi proci nem támogat. Szóval kéne bele rakni egy űjabb procit, ha lehetséges. A mostani: Intel Pentium M 1.3 GHz Intel 855PM.
Egy Pentium M 710 jó lenne, és bele menne a gépbe? -
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni, mert rájöttem, hogy egy Notiba bőven elég 8GB RAM , de az legyen a legjobb MHz-s amit támogat ! Lenovo Y580 -ba szeretnék venni 2x4GB - 1866MHz - DDR3 vagy ha kapható , 2x8GB - 1866MHz - DDR3 , a lényeg, hogy minimum 8GB - 1866MHz -s legyen meg összeségébe !
Segítséget előre köszönöm ! (ha rossz helyre postoltam azért előre is sorry !)
L
-
azreon
tag
Sziasztok
Van egy Dell E4200-as notebookom, amiben micro SATA 1.8"-os SSD van. A problémám, hogy egyrészt lassú, másrészt nem támogatja a TRIM-et. A gépben található egy mSATA foglalat, ahova pl egy OCZ nocti mSATA kártyát be lehetne tenni. A kérdés, hogy lehet-e róla bootolni? Mert akkor kiszerelném a meglévő SSD-t egy ilyen kártyára. Az SSDből venni egy újabbat/gyorsabbat kb 30000Ft viszont az OCZ mSATA kártya a fele lenne.
Van valakinek ilyennel tapasztalata? Használ valaki mSATA kártyát bootolásra? Esetleg egy próba erejéig lenne valakinek egy ilyen kártyája letesztelni a koncepciót?Előre is köszi a válaszokat.
-
Dell XPS
veterán
válasz
suspect #6844 üzenetére
Igen, erre gondoltam. Amikor egyszer már szétszedted, nem találkoztál vele? "Gumiszerű anyagnak" szokták titulálni, integrált VGA -hoz (chipset), ill. a hűtőfelületeken is előfordul, és ugyanúgy mint a paszta, a hőelvezetés a célja. Mivel kiváló hőelvezetési képessége van, ezért alkalmazzák. Van 3.2W/mk értékű, de létezik ennél sokkal jobb: 6, 7W/mK -ás Gap-Pad is. Egy 20x20 méret kb. 1000ft, ami elég szokott lenni.
Ugyan így, fontos a paszta minősége is (főleg Nálad), mert a TL - 58 is melegszik rendesen.....- elárulom, még a TL -50 is......(nem egy DV 2000 Pavilion láttam már)
-
Dell XPS
veterán
válasz
suspect #6842 üzenetére
AMD Turion 64 X2 TL-60 (rev. G2) 2 / 2 2 GHz 1 MB 35 Watt VT
AMD Turion 64 X2 TL-60 (rev. G1) 2 / 2 2 GHz 1 MB 31 Watt VT
AMD Turion 64 X2 TL-62 (rev. G2) 2 / 2 2.1 GHz 1 MB 35 Watt VT
AMD Turion 64 X2 TL-64 (rev. G2) 2 / 2 2.2 GHz 1 MB 35 Watt VT
AMD Turion 64 X2 TL-64 (rev. G1) 2 / 2 2.2 GHz 1 MB 35 Watt VT
AMD Turion 64 X2 TL-66 (rev. G2) 2 / 2 2.3 GHz 1 MB 35 Watt VT
AMD Turion 64 X2 TL-66 (rev. G1) 2 / 2 2.3 GHz 1 MB 35 Watt VT
AMD Turion 64 X2 TL-68Igen, azt hagyd légy szíves, lehet, hogy még "gap-pad" -ra is szükséged lesz a "heatpipe" -nél......szóval itt minden számít.
-
suspect
aktív tag
még melyik processzorok lennének jók bele?
hát most noname paszta van itthon, akkor azt hagyjam? -
Dell XPS
veterán
válasz
suspect #6840 üzenetére
Hali,
Még a TL-60 -as is jó (még más is), de ez azonos órajelű, fogyasztású CPU, több L2 cashe -el, ami azért elfér 1-2 alkalmazás normális működéséhez. Óriási változás nem lesz, de javulni fog.
A CPU -t simám kicseréled, újrapasztázod, esetleg egy BIOS frissítés (ezt Te látod), szóval, igazából ennyi.....minőségi pasztát használj, mert melegedős a processzor.
-
suspect
aktív tag
Üdv fórumtársak!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy laposom, nem mostani darab de itthonra alap dolgokra nekem megteszi. Egy Acer Aspire 3100-as lenne ez a csodagépezet
Kicsit azért szeretnék rádobni egy kis erős és processzort cserélnék benne. Ahogy láttam az AMD Turion 64 X2 TL-58 a legnagyobb amit bele tudok tenni, mert a többi már valószínűleg nem passzolna bele, valamint lehet, hogy a hűtés kevés lenne. Jelenleg ilyen van benne. Szerintetek ha beleteszem ezt a TL-58-at akkor a hűtés elég lesz? Mind a kettő 31Wattos teljesítménnyel megy.
És ha kicserélem, akkor semmit nem kell csinálnom a gépen? Csak spontán kicserélem?Válaszotokat előre is köszönöm
-
Dell XPS
veterán
válasz
BigBlackDog #6838 üzenetére
Semmivel, ugyanaz : Kingston HYPERX DDR3 4GB 1600MHz Non-ECC CL9 (9-9-9-27) Viszont a benne lévő modul (Micron), az CL11 időzítésű.....tájékozódás: [link] Ahogy belerakod a másik modult, a memóriavezérlő elindítja a dual channel-t, növekszik a sávszélesség, és a sebesség. (együtt használja őket).....a kérdés: fog -e menni problémamentesen a két modul együtt, (ma már ilyen típusú gépeknél egyáltalán nem okoz gondot), de nagyon ritkán találkoztam vele.
-
Dell XPS
veterán
válasz
BigBlackDog #6835 üzenetére
Hali,
Nézd meg ezt, szvsz, ez megfelelő lenne: Corsair Vengeance Performance 4GB 1600MHz CL9 ( 9-9-9-24 ), ha ilyen erőforrás igényű programokat szeretnél használni, mint az említettek....
-
Dell XPS
veterán
válasz
freddyadu #6834 üzenetére
Hali,
Itt tudod megnézni...[link]
Core 2 Duo T5250 1,5Ghz 2MB L2 cache 667Mhz FSB 65nm
Core 2 Duo T5450 1,6Ghz 2MB L2 cache 667Mhz FSB 65nm
Core 2 Duo T5550 1,8Ghz 2MB L2 cache 667Mhz FSB 65nm
Core 2 Duo T5750 2,0Ghz 2MB L2 cache 667Mhz FSB 65nm
Core 2 Duo T5850 2,1Ghz 2MB L2 cache 667Mhz FSB 65nm -
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Egy Dell e5430 laptopban szeretnék bővíteni memóriát 8 Gb-re. Jelenleg egy 4 Gb-s modul van benne (Micron 16JTF51264HZ-1G6M1, 1600 MHz). Mit ajánlotok, aminek jó a sebessége, stabilitása, de ki is lehetne használni ebben laposban (képszerkesztés, némi videószerkesztés)? Asztali fronton tudnák dönteni, de itt sajnos nem tudom, hogy mennyire "mindegy" egyes paraméterek (órajel, időzítés) értékei. -
Müszi
senior tag
Hali!
Az új notim 1db 4Gb 1333Mhz Nanya ram modullal lett szerelve gyárilag. Az volna a kérdésem, hogyha bővítem csak 1333Mhz ben gondolkodjak? í5 3210-es a procim és tudtommal abban van a memoriavezérlő is ami a spec. szerint 1333/1600Mhz-en képes működni. Mivel ilyen olcsók lettek a ramok, gondoltam beruháznék még erre. A biosban rambeállítások nincsenek. Lehet hogy nincs is hozzá köze. Ha nem menne 1600Mhz-en, akkor elég lenne csak egy 1333Mhz-es 4Gb-os modul is. Persze az eredeti modult egyenlőre eltenném a gar. végett.
Másik kérdésem hogy vajon a 2x8Gb is menne benne. Procitól, laptól, vagy a biostól függ ez mostanában. Persze ez utóbbi csak elméletben érdekel, ennyit már nem szánnék rá, meg nincs is sok értelme.
Köszi előre is a választ! -
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok!
Notiknál milyen szisztéma szerint vannak a szalagkábelek? Gondolom egy adott gyártó sem ugyanolyat használ minden típusánál, mi szerint szeparálja őket?
Adott ismerősöm Acer 5620-as laptopja, amiben szerintem a szalagkábel haldoklik, kipróbálnám másikkal, mielőtt vetetek vele egy újat, de nem tudom honnan szerezzek, egyáltalán milyet keressek.. -
Dell XPS
veterán
válasz
germinator66 #6827 üzenetére
Hali,
Természetesen lehet, - "Intel PRO / Wireless 2200BG 802.11B/G" - kártyával tudod használni...... Leírásban ott van!
-
germinator66
aktív tag
Ehhez kapcsolódan még annyi kérdésem lenne, hogy lehet bele WLAN modult tenni? Az adatlap lapján mintha lett volna belőle olyan kiszerelés is, de nekem nem egyértelmű.
-
darvak
senior tag
@mtade, freddyadu
Frankó
-
freddyadu
senior tag
válasz
freddyadu #6728 üzenetére
Sziasztok!
Akit érdekel, közben megtörtént a RAM bővítés és az SSD beüzemelése a gépembe.
Hát mit mondjak... Ha ezt tudom, akkor már sokkal előbb megcsináltam volna!
Nagyon sokkal gyorsabb lett minden!
Aki teheti ezzel kezdje és a procicserét csak ezután fontolja meg!
Bár most ezen töröm a fejem... :-) -
mtade
aktív tag
-
Dell XPS
veterán
válasz
marslakócska #6820 üzenetére
SO-DIMM RAM, elsősorban kis helyigényű (korlátozott) pl. notebook-hoz. DDR2 RAM CL5 (ez a leggyakoribb időzítésű) Szóval annyira nem lesz nehéz dolgod a memória modul választásánál, mert a másik időzítés CL4....
Itt tudsz nézegetni, választani a DDR2/667MHz -es memóriák között: [link]
Javaslat: amennyiben módodban áll, mindenképpen úgy állapodj meg, ill. vásárolj, hogy kilehessen cserélni. Előfordult már, hogy teljesen azonos órajelű és időzítésű modulok sem mentek együtt....- tudom, ez sokszor kivitelezhetetlen...
-
marslakócska
csendes tag
válasz
Dell XPS #6819 üzenetére
Többször és jól átrágva magam a témán már kezdem érteni a feladatot. De hát mint tudjuk: puding próbája az evés, ezért majd a gyakorlat megmutatja hogy sikerült-e magamba préselnem eme tudáshalmazt. Először vennem kell egy 1gb-os ddr2 667mhz órajelű notebook ramot aztán majd értesítelek a fejleményekről illetve kérdezek ha nem tiszta valami persze ha nem fárasztalak vele nagyon
Egyébként a memóriákon mi az a SO DIMM és ehhez hasonló felirat?
Tisztelettel: marslakócska
-
Dell XPS
veterán
válasz
marslakócska #6818 üzenetére
Minden adattöredék, ami bekerül a RAM-ba két koordinátát kap: sor és oszlopkoordináta. Ha egy kérés érkezik a CPU-tól a memóriához, akkor a koordináták alapján megtalálja azt, amit keres. Ez viszont időbe telik és ezt az időt ütemekben mérik. Tehát rengeteg ütem kell ahhoz, mire a memória az adattöredéket megtalálja. A legfontosabb időzítések, amelyek fellépnek: a CAS- és RAS-Latency-k. CAS (Column Adress Strobe)-Latency hivatalos rövidítése a CL. A teljes latenciaidő az az idő, amelyre szüksége van a memóriamodulnak egy adattöredék előhívásához. A CL az az idő, amely alatt egy oszlopból az adatcsomag felismerésre kerül.
Memóriakésleltetés Itt olvashatsz róla bővebben....
Egy "everest" tesztprogrammal ki tudod olvasni a memória időzítését!
-
-
Dell XPS
veterán
válasz
marslakócska #6816 üzenetére
Szívesen! Igen, azonos órajelű (667 MHz) RAM-ot vásároljál hozzá, ill. az se lenne baj, ha az "időzítésük" is megegyezne. Kicsi rá az esély, de annál bosszantóbb dolgokat produkál, ha a kettő modul nem bírja egymást.
-
marslakócska
csendes tag
válasz
Dell XPS #6814 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget
Meg még egy kérdés: a linkelt oldalon nem találtam arra utalást hogy a bővítésre szánt ramnak is 667mhz-nek kell lennie, ezzel harmonizálva az integrált párjával? Csak mert állítólag azonosnak kell lennie mhz-knek. Nos volt olyan notebookom annó amibe két különböző ram volt, egy 512mb/233mhz és egy 512mb/400mhz.
Hosszú ideig azt hittem azért látja az xp csak az egyiket mert a másik rossz de véletlenül jöttem rá hogy nem. Ugyanis puszta kiváncsiságból feltelepítettem rá a win7-et és csak úgy pislogtam hogy 1gb ram van benne. Érdekes...Tisztelettel: marslakócska
-
Zsolt_974
tag
válasz
Thunderzolee #6811 üzenetére
Szia!
Igazából ezért lettem volna kíváncsi hátha valaki már próbálkozott ezen procik cseréjével.
Egyetlen egy, amitől tartok az, hogy a Celeron M3xx sorozatban 1MB a L2 cache memória még az Intel M 7x5 sorozatban pedig 2MB cache a memória és nem tudom, hogy ezt lekezeli-e az i855 chip szett.
Sajnos még a környékben eladó sincs nem, hogy próbára lenne ilyen Intel M7x5 proci.
Azért meg venni egyet, hogy ha nem megy, benne csak a polcon porosodjon....Találtam itt a fórumban egy illetőt, aki azt írta, hogy megy benne. Érdeklődtem nála privátban, de sajnos eddig még válaszra sem méltatott.
Azért köszönöm a segítséget. Legalább most már nem csak egyedül vagyok bizonytalan a dologban.
Üdv. Zsolt.
-
Dell XPS
veterán
válasz
marslakócska #6813 üzenetére
Hali,
Még egy 1GB RAM bővítésére van lehetőséget. Segítség, amennyiben szükséges: [link]
-
marslakócska
csendes tag
válasz
Tauren45 #6812 üzenetére
Sziasztok!
Van egy MSI Wind U100-am amiben van egy 1gb ddr2/667mhz ram integrálva. Elvileg úgy tudom lehet még tovább bővíteni, itt a prohardver tesztben is írnak valami ilyesmit de homályosan. Egyesek azt mondják hogy lehet bővíteni mások meg állítólag próbálták és nem lehet, míg egyesek azt mondják lehet de csak szervízben cserélhető 2gb-ra vagy tehető bele +1 giga. Most akkor végülis melyik tábornak lehet hinni? Vagy inkább keressem fel a legközelebbi márkaképviseletet és tőlük kérdezzem meg, mert ezzel jobban járok?
Lécci segítsetek!
Előre is kösziTisztelettel: marslakócska
-
Tauren45
aktív tag
Sziasztok.
Ma vettem, egy ultrabay átalakítót a W510-be, bele is raktam a vinyót be a gépbe, de nem igazán akarja látni a rendszer a vinyót. . .
Kipróbáltam a belső SSD-vel az ultrabay-be és azt se ismerte fel a gép.Az aktivitás jelző LED bekapcsoláskor felvillan-t mindkét esetben aztán semmi. . .
BIOS-ba max BOOT sorrendet tudok állítani semmi más lehetőség nincs igazán a biosban.
Kérlek segítsetek valami okossággal.
Köszi.
-
válasz
Zsolt_974 #6810 üzenetére
Ja igen, elnéztem, a Celeron M3százasok egy része már Dothan magos.
Hát ha 855GM a chipset, akkor ezeket viszi:
http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_855GM.htmlEz valóban egyaránt viszi a Banias/Dothant is, és az általad keresett számozásúakat is tartalmazza.
De egyáltalán nem vagyok biztos benne, h jó a következtetésünk. Ha van rá lehetőséged, inkább próbáld bele a kiszemelt processzort, mielőtt megveszel olyat, amit aztán nem kezel. Bár szolnokiként ez nem biztos, h menni fog.
-
Zsolt_974
tag
válasz
Thunderzolee #6809 üzenetére
Megnéztem CPU-Z vel és i855GM/GME írt.
Az intel oldalán pedig a 7x5 sorozatra pedig írja a i855 chippet.
Az egészben az a pláne, hogy amikor szétszedtem direkt megnéztem a chippet és az pedig i852gm nem tudom akkor a cpu-z miért ír i855gm/gme típust.Ha jól néztem akkor a Celeron M 360 SL86k Dothan magos ezzel jött ki a gép.
Amit linkeltél cpu-upgrade oldalon pedig van egy intel M 745 proci a sorban.
Ha így nézem a dolgot megy benne a Banias és a Dothan is. -
válasz
Zsolt_974 #6808 üzenetére
Tegyél fel egy CPU-Z-t, azzal ki lehet olvasni, h pontosan melyik chipset van a gépben.
Az általad is linkelt adatlap alapján ha 855GME, akkor ezeket támogatja:
cpu-upgrade.com/Intel_chipsets/855GME.html
Viszont ezek közt nincs 7százas sorozatú Pentium M.Elvileg Banias magú Pentium M-eket támogat 400MHz-es FSB-vel:
wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Pentium_M_microprocessorsA 7×5, ill. a 7×0 sorszámúak Dothan magosak, azok támogatása a 915-ös chipsettel kezdődött.
-
Zsolt_974
tag
Sziasztok!
Érdeklődnék egy régebbi lapival kapcsolatban.
Egy Acer TravelMate 2350(2355NLM) volna szó.Alapból egy Intel Celeron M 360 dübörög benne.
Le szeretném cserélni egy picivel erősebbre. Sikerült egy Intel Pentium M 1,50 GHz szereznem próbára, ami megy is benne. A Celeron M360 kompatibilis az i852 és az i855 chip szettel a Pentium M csak az i855 chip szettel ez találtam az Intel oldalán.A kérdés a következő. Működhetne-e ebben a konfigban az Intel Pentium M7x5 sorozat.
Esetleg van-e valaki aki már elkövetett ilyen műveletet és biztosan látta működni.Válaszotokat előre is köszönöm szépen.
Üdv. Zsolt.
-
darvak
senior tag
válasz
germinator66 #6805 üzenetére
Ezt nem tom, nem használtam még régi gépen win7-et.
Szerintem Xp kevesebb erőforrást igényel, pláne 1 jól beállított xp.
-
germinator66
aktív tag
válasz
Thunderzolee #6748 üzenetére
Sajnos a gazdája még nem tudta pontosan megmondani, illetve 480MB-ot olvasott "valahol", ebből arra asszociálok, h 512MB lehet benne. A napokban mindenképp megnézem, hátha 1x512MB van benne, akkor elég lenne csak mégegy 512-es. Ugye mivel single channel, nem érzékeny arra, h két ugyanolyan legyen benne?
-
turbobusa
senior tag
Most úgy vagyok vele, hogy a memória azért szemmel látható gyorsulást eredményezne, tehát először ezt nyélbe ütöm. Igazat megvallva nem szívesen cserélnék cpu-t, mert ahhoz szét kell kapni elég rendesen ezt a régi szerkezetet. Firefox-ra meg Skype-ra azért elegendő lesz így már a szufla szerintem.
Thunderzolee: Mobil P4 terén mi az amit támogatna még s a legerősebbnek mondható egyúttal? 1,4 v 1,8ghz-es a Celeron proci benne...
-
-
darvak
senior tag
válasz
turbobusa #6800 üzenetére
Áhh, annyit szerintem még polcdísznek is megér, 1 próbát meg mindenképp!
Xp-t jól le lehet egyszerűsíteni, h kevesebb memóriát használjon, felesleges szolgáltatások ne fussanak, bootidőt is le lehet faragni, stb.. Szóval lehet finomhangolni, ha érdekel keress rá google--> speed up xp, xp gyorsítása, xp tweak stb..
Mondjuk annyi memóriával már szépen el fog boldogulni, de szerintem érdemes 1 picit finomítani a rendszeren.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Synology NAS
- PlayStation 4
- EA Sports WRC '23
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest