- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Canon EOS DSLR topic
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ka999
tag
Sziasztok! Akiknél már felkerült a napelem rendszer, mennyivel emelkedett a lakásbiztosítása éves szinten?
-
nimfas
addikt
válasz
rolltrade tm #57794 üzenetére
Ahogy néztem a villanyóra állást online (távleolvasási portál EON) nagyjából 0 lesz a március közepi-végi elszámolásra a termelés-fogyasztás. Nálam megy a földszinten a villanyos padlófűtés (23-24 fok), villanybojler, 1 klíma folyamatosan, 1 időnként. Gázt csak a melegvíz segítéshez, főzéshez és minimális kézi mosogatáshoz használtunk eddig.
Amíg tart az éves szaldó én igyekszem elhasználni. ;-) -
rolltrade tm
csendes tag
válasz
nimfas #57793 üzenetére
Szia. Az tényleg nem tűnik rossznak. Csak győzd elhasználni !
Én sem panaszkodom mert eddig elég amit termelt. Belehúztunk a fogyasztásba is. Kiváncsi leszek augusztusig mennyi plusz lesz. Klímázni nyáron nem nagyon kellett eddig sem. De egy azért lehet ,hogy lesz idén. A fűtés rásegítésen viszont gondolkodom egy elektromos pufferrel. Ahogy nézem neked pont a dupláját termelte januárban.
Nekem kb 230 eddig a január.
-
nimfas
addikt
válasz
rolltrade tm #57784 üzenetére
Szeva "szomszéd" (Siófok)
Nálam a január elég hullámzó:
11kWp, dél, 20 fokos szög, földre telepítve.
De éves szinten nem állok rosszul, március 10-én lett telepítve, eddig 13,45 MWh termelés volt. -
Sentosa72
csendes újonc
válasz
BlackJack21 #57783 üzenetére
Nekem is megvannak az adatok.
7,885 kWp délre néz, 11 panel 30fok, 8 panel 20fok
FW: V100R001C00SPC153 -
makkai
aktív tag
"November, december is jobb volt ,mint az előző évben."
Ezt nem tudom, mivel csak 2023 februárban lett telepítve a rendszer.
De novemberben a várható termelés/valós megtermelt 503,2 KWh/438,5 KWh ~87,14%
A decemberi pedig 355,6 KWh/268,94 KWh ~ 75,63%
Az előző hónapokban 105-110% lett, a február pedig kiugróan magas, 145,33% -
bb71
őstag
válasz
BlackJack21 #57783 üzenetére
+1
-
BlackJack21
tag
Többen panaszkodtatok a Fusionsolar-ra, gondoltam megnézem, hogy nálam mi a helyzet ( én nem láttam adatvesztést eddig). Meglepve vettem észre, hogy (szerintem) teljes értékű lett, mindent látok benne, tudnám konfigurálni is, ez másnál is így van?
-
tothbe
addikt
Most jött ki az új MVM üzletszabályzat, érvényes Január 1-től. Néhány fontosabb rész, ami változott:
6.1.3 Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) által termelt villamos energia átvételének feltételei A villamosenergia-vásárlási szerződés önmagában nem jogosít az elosztóhálózatra történő betáplálásra. HMKE által termelt és betáplált villamos energia elszámolására a felhasználó mint HMKE üzemeltető ez irányú bejelentését követően kerülhet sor a 8.5. pontban leírtak szerint. HMKE felhasználási helyenként csak egy csatlakozási pontra létesíthető [VET. 35. § (5)]. Háztartási méretű kiserőmű nem létesíthető alfogyasztói szerződéssel rendelkező csatlakozási pontra, így ilyen betáplálás elszámolása kizárt. A HMKE által termelt villamos energia elosztóhálózatba történő betáplálására kizárólag akkor kerülhet sor, ha a felhasználó mint HMKE üzemeltető hatályos hálózati csatlakozási és hálózathasználati szerződésekkel rendelkezik a villamos energia betáplálása vonatkozásában. A HMKE hálózatra kapcsolására az elosztói szabályzat és az érintett elosztó üzletszabályzatában foglaltak az irányadók. Amennyiben a felhasználó mint HMKE üzemeltető más piaci szereplő részére kívánja a betáplált villamos energiát értékesíteni, úgy arról az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t köteles értesíteni az alábbiakra figyelemmel: a) ha az értesítés adott hónap 5. napjáig beérkezik az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez, akkor a következő hónap első napjától (pl. január 5-én beérkezett értesítés esetén február 1jétől), b) ha az értesítés adott hónap 5. napját követően érkezik be az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez, akkor az értesítés beérkezését következő második hónap első napjától (pl. január 6-án beérkezett értesítés esetén március 1-jétől) lehet más piaci szereplő részére értékesíteni a betáplálást.
8.5.2 Háztartási méretű kiserőműre vonatkozó speciális szabályok
(b) Bruttó elszámolás Azon esetben, ha a szaldó elszámolás alkalmazásának feltételei nem állnak fenn, a vételezett, illetve a betáplált villamosenergia-mennyiség elszámolása havi bruttó elszámolással történik, azaz a tárgyhónap alatt a felhasználó által, a háztartási méretű kiserőmű csatlakozási pontján a hálózatból vételezett (vásárolt) és a felhasználó mint háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője által a közcélú hálózatba táplált (eladott) villamos energia mennyisége irányonként (a vételezés és a betáplálás külön-külön) kerül megállapításra. A vételezett villamos energia elszámolása az általános szabályok szerint történik. A forgalomfüggetlen rendszerhasználati díjakat (az üzletszabályzat hatálybalépésekor elosztói alapdíjat, valamint – az RHD rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén – teljesítménydíjat, illetve meddőenergia díjat) abban az esetben is meg kell fizetni, ha ténylegesen nem történik vételezés.) A közcélú hálózatba betáplált villamosenergia-mennyiség elszámolása az alábbiak szerint történik a) Villamos energia vonatkozásában az elszámolási időszakban a betáplált villamosenergiamennyiséget az M.1. mellékletben meghatározott áron kell elszámolni. A háztartási méretű kiserőműből a közcélú villamos hálózatba történő betáplálás önálló termékértékesítésnek minősül, ezért a betáplált villamosenergia-mennyiség után – figyelemmel az vonatkozó pénzügyi jogszabályokra – a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője az elszámolás érdekében köteles az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. részére számlát benyújtani. (Háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője részéről részszámla kiállítása az általa termelt és eladott villamos energia esetében nem értelmezhető.) Magánszemély az adójogszabályokban lehetővé tett esetben számla nélkül is kérheti a kifizetést, ennek érdekében szükséges kérnie az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t, hogy az az elosztótól származó mérési adatok alapján – figyelemmel az esetlegesen bekövetkezett árváltozásokra is – az elszámolási időszakban keletkezett betáplálás elszámolását elvégezze. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a kifizetést a szükséges elszámolási kérelem és nyilatkozatok hiánytalan beérkezését követően teljesíti, adott hónap tekintetében az elszámolási adatok rendelkezésre állását követő 45 napon belül. A formanyomtatvány elérhető az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. honlapján és személyes ügyfélszolgálatain. Nem minősül az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. késedelmének, ha a hiánytalanul kitöltött iratok a mérési adatok rendelkezésre bocsátását követően érkeznek be. A háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője az elszámolási kérelem adataiban történt változás vagy a nyilatkozatokban foglaltak nemteljesülése esetén a változásról köteles haladéktalanul értesíteni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t. Az értesítés elmulasztásából vagy késedelmes teljesítéséből származó minden jogkövetkezményt a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője visel, emiatt kártérítési vagy egyéb igényt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-vel szemben nem támaszthat. Ha a magánszemély az adójogszabályokban lehetővé tett esetben számla nélkül is kérheti a kifizetést, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az előzőekben jelzett elszámolási kérelem és nyilatkozat benyújtását megelőzően keletkezett betáplálás elszámolását a szükséges kérelem és nyilatkozat hiánytalan beérkezése után 45 napon belül teljesít. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. jogosult felmerült fizetési kötelezettségét a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője mint felhasználó lejárt tartozásába beszámítani, valamint a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője mint felhasználó következő számláiban elszámolni. Ez esetben a jóváírt összeg tekintetében a felhasználóként határozatlan időre kötött villamosenergiavásárlási szerződéssel rendelkező rendszerhasználó naptári évenként egyszer kérhet kifizetést. A kifizetés átutalással vagy hitelkártya számla javára történő befizetéssel kérhető. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője által az adó- és számviteli jogszabályoknak mindenben megfelelő módon kiállított számlát a kézhezvételtől számított 45 napon belül átutalással egyenlíti ki a számlán feltüntetett pénzintézeti számlaszámra.
b) Rendszerhasználati díjat az RHD rendeletben és RHD határozatban előírtak szerint kell fizetnie. (Az üzletszabályzat hatálybalépésekor a betáplálás után rendszerhasználati díjat nem kell fizetni.)
M1 melléklet:
6. Háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energia átvétele EÉÜ ügyfélnek nem minősülő felhasználó esetében azon csatlakozási pontra, amelyre a háztartási méretű kiserőmű csatlakozik, csak egyzónaidős árszabás választható, többzónaidős, vezérelt és időszakos árszabás nem. EÉÜ ügyfél esetén azon csatlakozási pontra, amelyre a háztartási méretű kiserőmű csatlakozik két zónaidős elszámolás is választható, amely esetben a szaldó képzése zónaidőnként történik, tehát a szaldó mennyiség külön-külön kerül meghatározásra csúcsidőszakra és völgyidőszakra, függetlenül a vételezés elszámolásának árszabásától.
Szaldó elszámolás egységára: jogszabály eltérő rendelkezése hiányában lakossági fogyasztó esetén az „A1” árszabás kedvezményes egy zónaidős áramár alkalmazott egységárának megfelelő összeg, nem lakossági felhasználó esetében a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamos energia átlagos termékára (Ez a rendelkezés alkalmazandó akkor is, ha a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetése 116/2007. (XII.29.) GKM rendelet szerinti kedvezményes felhasználási hely(ek)en kedvezményre jogosult által történik.)
Bruttó elszámolás egységára: jogszabály eltérő rendelkezése hiányában lakossági fogyasztó esetén az „A1” árszabás kedvezményes egy zónaidős áramár alkalmazott egységárának megfelelő összeg, nem lakossági felhasználó esetén 1 Ft/kWhA lényege igazából a bruttós elszámolás bevezetése. Illetve a 6.1.3 pont alapján a HMKE is jogosult lesz másnak eladni a termelt áramot, persze előre bejelentési kötelezettséggel.
-
H-Mano
tag
válasz
rolltrade tm #57778 üzenetére
-Tudod (még) kicsit pontosítani a tájolást?"Délnyugati fekvés" az ugye 225 fok...
(azimut +45)
-Település hol van? -
H-Mano
tag
2,975kWp,165 fok,tető 45fok
146,6 kWh idén eddig.
PV-GIS szerint 159 kWh a januári átlag, ez szerintem (simán) meglesz... -
rolltrade tm
csendes tag
Sziasztok. Mivel fogalmatlan vagyok a témában csak kérdeznék tőletek.
PV panelek Risen 405Wp Mono 20 Db.
Inverter Fronius SYMO 7.0-3 light .Ezt a szettet kapcsolták be 2023.08.23.-án.
Délnyugati fekvéssel. Kb 10 órától kap intenzívebb napsütést utána naplementéig éri. A pillanatnyi termelés :4370 W.
Az azóta megtermelt mennyiség: 2450 kW
Mivel itt sok hozzáértő és tulajdonos van ezért érdekelne ,hogy ezen feltételek mellett kb. mekkora éves termelés érhető el szerintetek ? Szeretnék tervezni a jövőt tekintve ,hogy maximálisan kihasználjam a lehetőségeinket. Jelenleg szerencsés a helyzet mert február elején lesz leolvasás és most per pillanat csupán +20 kW a betermelt plusz. Igaz több áramot kezdtünk használni ha már van. De ugye akkor volt egy elszámoló számla és azóta egy fillért sem fizettem villanyra mert számla sem jött. A havi számlánk 21-22000.- ft szokott lenni minden hónapban.
Tudom ,hogy tutira nem lehet belőni de akinek régóta van és ért is hozzá talán tudna egy hozzávetőleges értéket mondani. Ha esetleg ez kevés van valami mód javítani a termelésen ? Esetleg több panel vagy ilyesmi ? Hála istennek a tető ideális 45 fok nincs bent törés. Nyáron még 7-körül is telibe éri a nap. Nincs árnyék csak néhány tuja ami inkább ilyenkor délután 3 körül kezd alul bezavarni. Gondolom azt nem ártana lenyesni.
Köszönöm ha segítetek. -
Borisz76
nagyúr
Igen a weboldalról van a kép.
Szerintem az aksis rendszer miatt más a felület.A hozam eltérés a más tájolásból eredhet.
Nálam majdnem pont dél felé néznek a panelek kb 35 fokos tetőre szerelve.Árnyék korán reggel egy nagyobb diófa miatt lesz....ha kizöldül , estefelé pedig a saját házam teteje árnyékol ilyenkor az alacsony napállás miatt.
-
törölt tag
válasz
papaya #57455 üzenetére
Azt mondta, hogy ezt a napelemes céggel egyeztetve kellene, mert ez már a kész dologra adják ki. (már mint az interverre, ami lesz... de arról még fogalmam sincs).
Ezzel akkor mindenképp kell várnom egy ajánlatot?
Te külön kérdezted meg a céget igaz?
Akik tavaly kértek ilyen regisztrációt és már van nekik... de akkor ha nem ugyan olyan kütyüt szerelnek fel most akkor nekik nem kell módosítani? Mennyire inverter és mennyire matek függő ez?
Tehát ha 3 fázis van akkor fix a dolog?
-
Z_A_P
addikt
-
Z_A_P
addikt
Erdekes.
Nalam tok jol megy, viszont probaltam visszatolteni a kezdeti inverter -> felho kimaradt adatokat meg 2023 augusztusabol. [link] Ugye nekem is telepitoi jogom lett (bug?), megcsinaltam, lefutott (jo lassan) latszolag rendben, de nem latszodnak adatok a FS-ban.
Viszont ettol eltekintve minden rendben van, nincsenek olyan felejtos problemak mint neked. -
Blamazs
senior tag
Sajnalom azokat az ügyfeleket, akik a "bedőlt" céggel voltak kapcsolatban. Ugyanebben a cipőben jártam 3 éve a pentelével. Lehivták az mfb-től az 50%-ot megvolt a telepítés időpontja 3 nap múlva, azon a napon amikor jöttek volna a nav megszállta őket. 3 éve semmi hír a lefoglalt pénzről, senki sem kompetens, senki nem adhat információt a viszgálat ideje alatt. Emberek 3 éve!!!!! Ugyhogy sok jóval nem tudok kecsegtetn senkit. Nekem durván 1 millió de van olyan akinek 2.5 maradt bent, úgy hogy tudta már baj van és a banknál nem tudta leállítatni a lehívást. Én még örömmel hagytam jóvá, mondva jönnek. Azóta sem történt semmi. Ez ma magyarországon mgtörténhet, mostmár ismételten, állami felügyelet mellett.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
JohnnyBoy #57764 üzenetére
HA éves szaldóban vagy.....
Az éves leolvasás februárban lesz nálad.
Tehát most lesz egy tört éved....januártól februárig.A februári leolvasástól a következő februári leolvasásig már egész éved lesz.
Viszont tudni kellene , hogy mennyi az éves fogyasztásod és , hogy mennyi lehet a napelem rendszer éves termelése !
Ha többet termelsz mint fogyasztasz , akkor maradhat a Nullás havi részszámla.
Viszont ha az éves fogyasztásod több mint a napelem rendszer éves termelése , akkor célszerű lenne a különbözetet elosztani a 12 hónapra és az alapján egy havi pár ezer ft-s számlát beállítani.Szerintem.....
-
JohnnyBoy
tag
Sziasztok!
Most januárban megtörtént az óracsere. Megkaptam a leszerelt órához tartozó elszámoló számlát. Valahova jelenteni kell, hogy a továbbiakban nem havi diktálós szeretnék lenni? (DÉMÁSZ terület)
A számlán a következő leolvasás időpontjánál február szerepel (ahogy a korábbi években is), tehát olyan mintha lenne egy havi szaldóm?
Akkor a vezéreltre kötött dolgokat majd csak február után érdemes átkötni az ad-vesz mérőre, mert csak a februári leolvasástól lesz rendes éves szaldó?
Az appban a részszámlaérték módosítása menüpontban, a kiserőmű és az éjszakai mérőóránál is az éves fogyasztáshoz 0 kWh van beírva és nem lehet módosítani, ez így rendben van? -
Borisz76
nagyúr
Sajnálattal olvasom amit írsz...mert én is ezt használom kontrollra.
Nálam amúgy így fest :
Nálam :
SUN2000-5KTL-M1
Szoftververzió :
V100R001C00SPC145
Valaki korábban linkelte ezt az oldalt, ahol a szoftverfrissítések elérhetőek de még nem próbáltam.
https://photomate.zendesk.com/hc/en-gb/articles/4407963611677-SUN2000-3-10-KTL-M0-M1- -
dbius
veterán
Én itt írtam arról, hogy január 9-től nálam meghülyült a fusionsolar felhős része, hiába kapja meg az adatokat, nap közben ugyan megjeleníti a termelési adatokat, de éjfél után eldobta azokat.
Közben felvettem a kapcsolatot a huawei ügyfélszolgálattal emailben, leírtam az itt is megfogalmazott problémát, majd egy mérnökkel (Romániából írt, tört magyarsággal, ezért magyar és angol nyelven is értekeztünk) leveleztem az elmúlt napokban. Távolról frissítette az invertert (SUN2000-6KTL-M1 - V100R001C00SPC159; SDongleA-05 - V200R022C10SPC108). Nem tudom, hogy ettől, vagy valamit még mókoltak a háttérben (erről nem írt, sem arról, hogy másokat is érintene a probléma), de részben megoldódott, január 16-tól ismét jól jeleníti meg az adatokat.
Viszont január 9 és január 15 közötti adatok nem álltak helyre. Ezzel kapcsolatban írták, hogy vegyem fel a kapcsolatot a telepítővel, mert telepítői jogosultsággal lehet helyreállítani az adatokat, ha az inverterben lokálisan még megvannak (az utolsó 30 nap adatait lehet ily módon visszaállítani). Nekem nincs telepítői jogosultságom, sajnos. Erről is írhatnék, mert még anno ezzel kapcsolatban is írtam a Huaweinek állásfoglalást kérve, hogy megtagadhatják-e a tulajdonostól a telepítői jogosultságot, de válaszra sem méltattak... A telepítő cég tulajdonosával pedig hosszasan értekeztünk erről, de megtagadta azt, hogy megkapjam a telepítői jogosultságot: azaz egész pontosan megadta volna, egy feltétellel: alá akartak volna íratni egy papírt, hogy onnantól én vállalok mindenért felelősséget és nuku garancia. Egyébként azt kell mondanom, hogy részben megértettem és el is fogadtam az indokait. Mindegy, ezen túlléptem, meg tudtam mindent oldani, ami kellett eddig telepítői jogosultság nélkül is.
Vissza a témához:
Írtam a mérnöknek, hogy azért vettem fel velük a kapcsolatot, hogy ők próbálják meg visszaállítani az adatokat, mert úgy gondolom nekik emelt szintű jogosultságuk lenne és valószínűleg látják a háttérben fennálló lehetséges okokat is (míg a telepítő ezekre nem valószínű, hogy rálát) de újabb válaszában is csak azt írta, hogy a telepítővel vegyem fel a kapcsolatot, vagy keressek másik telepítőt magamnak. Na, ezzel kapcsolatban elég vicces, hogy mellékelt egy linket is, amin Magyarországon egyetlen telepítő sem jelenik meg - csak disztribútor a másik fülön - és a többi ország is eléggé szarul áll telepítők terén az adatbázisuk szerint...Itt a fusionsolar felhő:
Itt pedig közvetlenül az inverterből kiolvasott adat:
Tehát lokálisan megvannak az adatok. Ma beszéltem a telepítő cég műszaki ügyintézőjével, aki telefonon már egyből mondta, hogy tudja miről van szó, mert nem csak velem fordult elő az eset. Viszont azt mondta, hogy a többi ügyfélnél hiába próbálták meg az adatok visszaállítását elvégezni, nem jártak sikerrel, aminek nem tudják az okát.
Megkértem, hogy ennek ellenére próbálják meg visszaállítani a hiányzó napok adatait nálam is, mert azok lokálisan még megvannak. Továbbítottam a mérnökkel folytatott levélváltást, a sok képernyőképet.
Itt tartok, jelenleg még semmi változást nem látok, a telepítő még nem jelzett vissza, hogy próbálkoztak volna.
Tehát valamilyen probléma biztosan volt és jelenleg is van a fusionsolar felhőjével. Most pl. olyan lassú, hogy bejelentkezés után kell kb. egy perc, hogy megjelenjenek az adatok, addig üres az egész képernyő, valamint a jogsoultságok ma nekem is másként jelentek meg webes felületen, mint eddig.
-
senki68
senior tag
válasz
hevepapa #57739 üzenetére
Ki, hogy számol?
Csak ezen múlik.
Viszont nem tud csak becsült adattal számolni, és vagy bejön a becslés vagy nem.
Itt azért nagyon sarkalatos kérdés, mennyit tud a megtermelt energiából helyben felhasználni?
És mennyi az éves igényem? Mert ugye évi 4.000 kWh fogyasztásnál elég gyenge a megtérülés, de évi 9.000 kWh esetében sokkal jobbak a mutatók.Én nem egy számítást láttam 70% felhasználással.
-
-
llacee
őstag
válasz
Cyberbeni #57748 üzenetére
Én itt egy fórumtárs által forgalmazott fali töltőt vettem a wallboxhoz képes jelentősen olcsóbban (nem reklám) itt van 6db CT tekercs, 3db a ház és a töltő fogyasztását nézi a főmegszakító függvényében 3db pedig a többlet termelést.
Be tudom úgy állítani, hogy csak PV vagy hibrid minimális EON vételezés 6A és a többi PV vagy PV+EON és akkor akár 22kW-al is lehet tölteni, még, ha nincs is annyi betápom. -
hevepapa
senior tag
Szerintem a cégek nagyrésze inkább csak kényszerpályára került. A 100%-ig önerős telepítés elenyésző lett. Az ingyen pályázatos meg amikor elindították jó zsíros munkának látszott tuti extra bevétellel. Aztán amikor egyre jobban látszott hogy töke van a menyasszonynak akkor megpróbált előre menekülni a legtöbb cég. Azt meg nem látták előre, hogy "előre" csak a szakadék van
Azt nem tudom, hogy amikor a cégek regisztrálták magukat akkor volt-e valami záradék a szerződésekben ami miatt nem tudtak időben kiszállni amikor már látszott hogy baj lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Eladó Woom Up 5 szuperkönnyű elektromos mountain bike
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest